PALUBA
June 18, 2024, 07:11:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: GIGN  (Read 9775 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 057


« on: January 01, 2009, 03:01:48 pm »

GIGN -Groupe d* Intervention Gendarmerie Nationale- Interventna grupa nacionalne zandarmerije!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ova specijalna antiteroristicka jedinica francuske zandarmerije osnovana je 1974. Kod obuke je akcenat na  volji kandidata da postanu GIGN specijalci!  Ne postoji klasican dril kao kod nekih drugih specijalnih jedinica koji se bave istom tematikom!
Do sada GIGN je izgubio osam svojih pripadnika! Ono sto je zanimljivo, 7 njih je stradalo u toku obuke, a samo jedan u obracunu sa teroristima! To je I vise nego dovoljan pokazatelj koliko je rizicna njihova obuka! To govori da su momci koji prodju obuku 100% spremni za isvrsavanje buducih zadataka!
Ova jedinica broji oko 80 ljudi! Oni su smesteni u bazi u mestu Satori nedaleko od Pariza gde je jedan deo ljudstva u stalnom dezurstvu i pripravnosti!
Oglas za prijem u GIGN je dva puta godisnje! Uslovi su tri godine radnog staza u sluzbi I cin podoficira!

OBUKA

Selektivna obuka sastoji se iz tri dela: prvi traje sest dana, drugi dva meseca i treci osam meseci, i svaka faza je eliminaciona u odnosu na sledecu! Svaka faza je eliminaciona, sto znaci da posle svake faze otpadne jedan broj kandidata! Selekcija pocinje sestodnevnim testom provere sposobnosti, koji se izvodi u mestu Mondezir! Traze se podjednako uspesni rezultati u vise disciplina kao sto su plivanje, trcanje, pucanje itd. Rad svakog kandidata pazljivo se prati, uz kontrolu na stoperici i vodjenje evidencije o ostvarenim rezultatima i ponasanju!
Dan pocinje vezbama zagrevanja: zgibovi na vratilu (25), sklekovi (50), trbusnjaci (50). Sledi penjanje uz konopac, najpre uz pomoc nogu, a zatim samo rukama. Nakon toga kandidati odlaze u ucionicu na popunjavanje upitnika iz "opste kulture" (geografija, istorija, politika). Potom se ide u zatvoren bazen, gde se testiraju discipline: plivanje na 100 m slobodnim stilom, skakanje u bazen sa daske visine 10 m, plivanje na 50 m sa zavezanim rukama i nogama i 50 m ronjenja na dah. Za kraj su ostavljeni skokovi sa 20 m visine u bazen!  Nakon toga mars od 8 km!
Treca faza selektivne obuke pocinje intenzivnim treningom u rukovanju naoruzanjem i neprestanim gadjanjem! Ona se izvode u raznim ambijentima i situacijama (gadjanje u kretanju, prevrtanju, u pokretne i nepokretne mete, na poligonu, u zatvorenoj prostoriji, nocu i sl.). Svaki pojedinac ispali dnevno, u toku ove obuke, iz pistolja ili revolvera, vise od stotinu metaka, a iz automatskog naoruzanja nekoliko puta vise! Tokom uvezbavanja posebno se void racuna da ne dodje do ukrstanja vatre, jel se to lako moze desiti u konfuznim situacijama, a one su veoma ceste…
U toku osmomesecne selektivne obuke, svaki kandidat zavrsi i kurs za vatrogasce, kao i obuku u rukovanju minsko-eksplozivnim sredstvima i zapaljivim materijalima! Svaki pojedinac moze dobrovoljno da se obucava za komandira grupe za miniranje i razvaljivanje vrata, prolaza i drugih ulaza u zabarikadirane objekte!
U amazonskoj dzungli Francuske Gvajane (Juzna Amerika) kandidati se uce borbi i prezivljavanju u dzungli! Obuka za planinskog vodica izvodi se u francuskim Alpima! Obuka u voznji kao i obuka u preciznom gadjanju izvodi sena poligonu u Barselonetu!

Disciplina i odnosi unutar jedinice cvrsto su postavljeni, pogotovo na relaciji instruktori-kandidati!
GIGN se formacijski sastoji od cetiri operativno-borbene grupe (jurisna sastava): grupe za neposredno izvodjenje akcije, grupe za izvidjanje i procene, centralne sluzbe za administrativno-pravne i pomocne poslove, i letacke jedinice sa nekoliko helikoptera! Na celu GIGN je komanda (stab), koju cine tri oficira i cetiri podoficira, koji odlucuju o pitanjima vezanim za upotrebu jedinice i planiranje i izvodjenje akcija! Na celu svake borbene grupe je staresina (oficir ili podoficir), a ona je, unutar jedinice, podeljena na 2-3 tima, koje predvode podoficiri. Prva i druga borbena grupa, izmedju ostalog, raspolazu sa dvadesetak ronilaca - podvodnih diverzanata, obucenih za izvodjenje specijalnih akcija na vodi i pod vodom, dok je u 3. i 4. grupi petnaestak padobranaca, osposobljenih i za skokove sa velikih visina!
Grupa za izvidjanje i procenu (anlizu) - CEO osnovana je 1992. godine, sa zadatkom da njeni pripadnici, kao prethodnica, prvi stignu na mesto akcije, snime kompletnu situaciju i prikupe sto vise vaznih podataka, koji ce, kasnije, biti od koristi komandirima borbenih grupa, prilikom priprema za izvodjenje akcije! Clanovi ove grupe obuceni su i za vodjenje pregovora sa otmicarima i teroristima!
Sastav Centralne sluzbe GIGN cine personalni poslovi, odeljenje za razvoj i odrzavanje opreme i naoruzanja, odeljenje sa sredstvima veze, servis, kao i trenazno odeljenje sa instruktorima, koji obavljaju poslove selekcije i obuke novih clanova borbenih grupa!

Deo ljudstva GIGN obucava se i za specijalne vojne akcije tzv. "dubinskog izvidjanja" (izvidjanje i prikupljanje obavestajnih podataka u protivnickoj pozadini, navodjenja avijacije i artiljerije i obelezavanje ciljeva). Za ove zadatke, oni se obucavaju u skoli za obuku komandosa francuske armije u Mont Luisu, u Pirinejima!


* 1.jpg (33.25 KB, 400x263 - viewed 178 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 07:17:32 pm by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slike u atačment » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 065


« Reply #1 on: January 01, 2009, 06:58:06 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
amblem GIGN

Akcija oslobadjanja talaca, 24.12.1994. godine
<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/Fnmk3Bpl_j0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>


* 2.jpg (9.47 KB, 154x169 - viewed 227 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 07:19:23 pm by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slike u atačment » Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 980« Reply #2 on: January 02, 2009, 10:58:28 am »

Quote
zgibovi na vratilu (25), sklekovi (50), trbusnjaci (50). Sledi penjanje uz konopac, najpre uz pomoc nogu, a zatim samo rukama. Nakon toga kandidati odlaze u ucionicu na popunjavanje upitnika iz "opste kulture" (geografija, istorija, politika). Potom se ide u zatvoren bazen, gde se testiraju discipline: plivanje na 100 m slobodnim stilom, skakanje u bazen sa daske visine 10 m, plivanje na 50 m sa zavezanim rukama i nogama i 50 m ronjenja na dah. Za kraj su ostavljeni skokovi sa 20 m visine u bazen!  Nakon toga mars od 8 km!
Zanimljivo. Samo mi nije jasan ovaj deo sa istorijom i politikom Cheesy Ovaj sa geografijom ima logike, ipak treba nešto da znaju o tim džunglama u koje idu i planinama po kojima se veru.

E sad 'vako, kao sportista .... Da bi uradio 25 zgibova stvarno moraš da budeš životinja. To je skoro najteža vežba koju možeš da radiš bez tegova, znači sa svojim telom. Ima samo jedna teža al nije tema o tome pa neću ni da objašnjavam. Ovo ostalo može svako izuzev 50 metara na dah gde pušači otpadaju.
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 057


« Reply #3 on: January 02, 2009, 11:03:38 am »

Pogledaj samo smrtni ishod tokom obuke! Obuka nije ni malo naivna! Znaci ko je prodje taj je vrh! Tom koji god zadatak zadas ima da ga zavrsi pa neznam sta da je!
Za pusace necu ni da komentarisem...Wink
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 980« Reply #4 on: January 02, 2009, 11:11:11 am »

Pogledaj samo smrtni ishod tokom obuke! Obuka nije ni malo naivna! Znaci ko je prodje taj je vrh! Tom koji god zadatak zadas ima da ga zavrsi pa neznam sta da je!
Za pusace necu ni da komentarisem...Wink
Pazi bez opreme vezanih ruku i nogu može svako da otpliva. E sad, ako to oni rade s opremom (mada mi nije logično jer ako te neko veže sigurnoće da ti je skine) onda im svaka čas'. A za 50m na dah, jbt, ko da su kornjače.
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 057


« Reply #5 on: January 02, 2009, 11:39:06 am »

Ko voli nek izvoli! Smiley
Zamisli da od toliko stanovnika Francuske budes medju tih 80 pripadnika GIGN?! Mocna stvar nema sta! Ja i da hocu ne mogu bas toliko da se pohvalim, tj. pripravnik sam za njih!
Nepojmljivo je koliko moras da budes psihicki i fizicki spreman!
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 980« Reply #6 on: January 02, 2009, 01:25:17 pm »

Samo 80? Au je! Mislio sam da ih ima više ...
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 057


« Reply #7 on: January 02, 2009, 02:19:45 pm »

Pa tu negde oko 80, takav podatak sam nasao!
Logged
milan11
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 25« Reply #8 on: January 11, 2009, 11:18:17 am »

mnogo velikih kadrova  je napustilo jedinicu posle akcije "Victor" u Novoj Kaledoniji maja 1988god,

separatisti iz Kaladonije napadaju zandarmerisku kasarnu na ostrvu u napadu je ubijeno 3 zandarma a jedan je ubijen macetom po sred glave, 27 ostalih su zarobljeni i odvojeni u dve grupe, jedna grupa je odvedena na jug ostrva i ta grupa je oslobodjena 3 dana kasnije intervencijom sefova klanova, druga grupa je odvedena u jednu pecinu koje je pronadjena par dana kasnije, posle mucenja nekih domorodaca koji su odveli gign na lice mesta, drzava donosi odluku da ukljuci 3 jedinice u oslobadjanju talaca to su:GIGN (nacionalna zandarmerija), 11em CHOC (elitni padobranci, mi smo ih zvali "ss" imlii su mnogo crnih tacaka iz rata u Alziru) i Commando Hubert (vojna tajna sluzba DGST), oslobadjanje talace se zavrsava u gomili krvi, problem je nastao kad se provalilo da su separatisti nadjeni svaki sa po metkom u celo (ekzekucija) a tako nesto ne prolazi u Francuskom javnom mnjenju, posle te intervencije Gign je bio desetkovan mnogi kadrovi su sami otisli a druge su otpustili, ovo je jedna od najmracnijih akcija GIGN-a
« Last Edit: January 11, 2009, 11:55:56 am by milan11 » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #9 on: January 11, 2009, 06:02:31 pm »

Milane, pošto živiš u FR, da li je tačno da su pripadnici GIGN učestvovali u hapšenjima organizatora nereda u pariskom predgrađu Clichy-sous-Bois?
Logged
milan11
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 25« Reply #10 on: January 11, 2009, 07:00:54 pm »

neznam za taj podatak, ali vrlo verovatno da jesu jer u tih 15-tak dana se svasta desavalo, drzava je dobijala predloge od islamista da odrzavaju red u odredjenim kvartovima a da za uzvrat policija tu retko svraca sto naravno nikako nije proslo! ono sto je interesantno je za taj kratak period je to da u kvartovima u kojima se uglavnom vrti droga i oruzje nije zabelezen ni jedan incident! RAID je ucestvovao sigurno zet mi je u ovoj jedinici pa tako znam
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 405« Reply #11 on: March 27, 2009, 10:12:43 pm »

Јел то има и жена у ГИГН-у?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 3.jpg (58.93 KB, 427x640 - viewed 172 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 07:20:26 pm by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slike u atačment » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 23 queries.