PALUBA
March 24, 2023, 04:33:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Nove ruske prenosive i portabl radarske stanice  (Read 937 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« on: May 20, 2022, 10:35:24 am »

U Rusiji razvijen novi prenosivi radar za otkrivanje niskoletećih malih dronova

Široka upotreba dronova iz vazduha primorava nas da tražimo načine da ih otkrijemo i neutrališemo. U Rusiji se ovim bavi nekoliko kompanija, uključujući holding Roselektronika, koji je deo Rosteka. Kako je saopštila pres-služba državne korporacije, stručnjaci holdinga razvili su novi prenosni radar sposoban da detektuje male bespilotne letelice.

Novi prenosivi višenamenski radar je konstruisan da zaštiti kritične infrastrukturne objekte. Stanica je u stanju da detektuje male bespilotne letelice na udaljenosti od 1 km, uključujući i na ultra malim visinama. Pored toga, može da radi i u funkciji kopnenog saobraćaja pa tako, na primer, radar detektuje automobil na udaljenosti do 10 km.

Princip rada novog radara zasniva se na korišćenju Doplerovog efekta i obradi signala sa pokretnih objekata ili njihovih pokretnih delova. Stanica je sposobna da detektuje čak i neupadljive bespilotne letelice koje su u lebdećem režimu preko rotacije propelera, kaže se u saopštenju pres-službe Roselektronika.

Sama stanica je teška samo 5 kg i može se koristiti kao prenosivi uređaj. Istovremeno, može istovremeno da prati do 32 cilja i, što je najvažnije, radar može da radi sa drugim stanicama ruske proizvodnje, lako se integrišući u odgovarajuće upravljačke mreže. Kako je naglašeno, radar je kreiran na ruskoj elementnoj bazi bez upotrebe stranih komponenti. Stanica je već prošla preliminarne testove.

"Glavni zadatak nove radarske stanice je traženje malih niskoletećih vazduhoplovnih ciljeva i drugih pretnji, kao što su robotizovani kopneni sistemi."

Stanicu je razvilo Ribinsko postrojenje za izradu instrumenata (RZP), koje je deo holdinga Roselektronika, državne korporacije Rostec.

Izvor: https://topwar.ru/196553-novaja-portativnaja-rls-dlja-obnaruzhenija-nizkoletjaschih-malogabaritnyh-dronov-razrabotana-v-rossii.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Nova ruska RLS.jpg (59.03 KB, 800x533 - viewed 2 times.)
« Last Edit: December 22, 2022, 01:07:00 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #1 on: December 22, 2022, 01:36:50 pm »

Prenosivi radar „Repeinik” testira se u zoni specijalne operacije

Poslednjih meseci u trupama se pojavila masa različite opreme i tehnike, namenjene borbi protiv neprijateljskih bespilotnih letelica. Jedna od novina ove vrste je nosiva radarska stanica Repeinik. Nedavno se saznalo da se nekoliko sličnih proizvoda testira u zoni Specijalne operacije i pokazuje svoje stvarne karakteristike i mogućnosti.

Novi razvoj

Mlada moskovska kompanija „Basic Technologies” je prošle godine predstavila perspektivnu malu radarsku stanicu (MRLS) „Volna”, i to u nekoliko verzija odjednom. Namenjen je osmatranju vazdušne situacije i traženju složenih vazduhoplovnih ciljeva sa niskim RCS – kao što su male i ultra-male BPL. Prema ciljnoj oznaci takve stanice, trebalo bi da radi vatrena ili radio-elektronska oprema, koja je odgovorna za uništavanje ili suzbijanje pronađenog objekta.

U proleće 2022. godine postalo je poznato da je radar Volna dostigao malu proizvodnju i da je već bio od interesa za kupce. Neimenovane organizacije želele su da kupe takvu opremu i da je rasporede u svojim objektima kako bi se zaštitile od uljeza.

Takođe, ove godine, zaposleni u Basic Technologies pridružili su se radnom kolektivu preduzeća Mitishchi Sestroretski oružani zavod (SOZ). U novom radnom okruženju doradili su jednu od varijanti MRLS Volna i na njenoj osnovi kreirali prenosivu stanicu (NRS) sa šifrom Repeinik.

Do danas je završen razvoj projekta Repeinik, a u SOZ-u  su proizveli niz eksperimentalnih ili pred-serijskih proizvoda. Ne tako davno počelo je testiranje stanica u različitim uslovima. Poslednjih nedelja bilo je zanimljivih izveštaja u vezi sa tim.

U zoni Specijalne operacije

Krajem novembra, poznati telegram kanal Reverse Side Of The Medal najavio je testiranje novog proizvoda Repeinik. Jedan od autora kanala je učestvovao u takvim događajima. Pri tome, nije saopšteno kakve su provere sprovedene, sa kakvim su rezultatom prošle itd. Kratku poruku pratila je fotografija nove radarske stanice u radnom položaju i autora tog telegram kanala.

Isti kanal je 13. decembra otkrio nove zanimljive podatke. Navodi se da je SOZ ne samo proizveo određeni broj Repeinika, već ih je i predao formacijama uključenim u Specijalnu operaciju. Uz pomoć takve opreme oni već prate nebo na dva sektora fronta. Očekuje se nastavak isporuka sa jasnim korisnim posledicama.

Prijavljeno je da proizvođač održava kontakt sa operaterima i uzima u obzir njihovo iskustvo. Konkretno, stvara se jedinstvena baza znanja za pripremu posada prenosive radarske stanice. Uz njihovu pomoć, različita odeljenja će moći da razmene iskustva u korišćenju tehnologije za postizanje maksimalnih rezultata, bez obzira na uslove. Dizajn stanice se takođe postepeno poboljšava.

Tako ruski pripadnici Specijalne operacije imaju na raspolaganju novo korisno tehničko sredstvo koje im omogućava da smanje pretnju od neprijateljskih bespilotnih letelica. Do sada se prenosivi radari Repeinik ne odlikuju velikim brojem, ali se već nose sa postavljenim zadacima. Očigledno, u budućnosti će se njihov broj povećati - sa razumljivim pozitivnim posledicama.

Tehničke karakteristike

Organizacija konstruktora izveštava da su prilikom kreiranja radara Repeinik korišćena savremena baza elemenata i nova rešenja provodničkih kola. Zbog toga je bilo moguće povećati performanse i efikasnost, kao i smanjiti dimenzije proizvoda i smanjiti njegovu potrošnju energije.

Proizvod Repeinik je namenjen da bude prenosivi radar. Za nošenje od strane posade ili bilo kojim transportom, stanica je podeljena na nekoliko komponenti, čija je ukupna masa samo 25,5 kg. Kompleks uključuje stanicu sa antenskim uređajem, stativom, izvorom napajanja i operaterskom konzolom. Montaža i priprema za rad na poziciji ne zahtevaju više od 5 minuta.

Telo pravougaonog oblika sa rotirajućim AFAR-om je postavljeno na tronožac. Omogućava kružno skeniranje po azimutu sa uglom elevacije do 20° u odsustvu mrtvih zona. U zavisnosti od postavljenih zadataka, stanica može da nadgleda i vazdušni prostor i površinu zemlje. U oba slučaja obezbeđena je detekcija nepokretnih i pokretnih objekata.

Stanica radi u opsegu od 9,2-9,5 GHz, što omogućava rad bez posebnih dozvola. Antena proizvodi uski snop koji pruža potrebne karakteristike, ali i otežava otkrivanje. Radar ima sposobnost da otkrije objekte sa RCS do 0,01 m2. Domet detekcije ultra-malih vazduhoplovnih ciljeva dostiže 10 km, visina je 5 km. Brzina objekata je do 150 km/h. Automatizacija prati do 256 objekata.

Stanicu kontroliše računar sa potrebnim softverom. Ako je potrebno, takav daljinski upravljač se može postaviti na velikoj udaljenosti od antenskog stuba. Softverski deo radara je kompatibilan sa različitim operativnim sistemima i jednostavan je za korišćenje. Operater prima informacije u grafičkom obliku i može koristiti topografske karte radi veće pogodnosti.

Repeinik otkriva kopnene i vazduhoplovne ciljeve i daje podatke o njihovoj lokaciji. Informacije se ažuriraju svakih 1,25 sek. Podaci o situaciji i ciljevima mogu se preneti na komandna mesta i druge potrošače, uklj. vatrene ili radio-tehničkim sistemima. Uz pomoć svojih redovnih sredstava, ovi drugi moraju suzbiti ili pogoditi pronađene ciljeve.

Proučava se mogućnost kombinovanja više radara u mrežu za zajednički rad pod kontrolom jednog operatora. U ovom slučaju, potreban broj Repeinika će moći da prati veću površinu, uklj. delimično preklapanje oblasti odgovornosti. Biće i novih mogućnosti u pogledu obrade i izdavanja podataka.

Radar ima sopstveno napajanje koje obezbeđuje neprekidan rad u trajanju od 8 sati, a takođe omogućava rad iz mreže od 220 V ili iz 12-voltnih automobilskih sistema.

Jačanje odbrane

Tako je u najkraćem mogućem roku ruska industrija uspela da razvije i dovede u proizvodnju perspektivan prenosivi radar. U ovom slučaju govorimo o specijalizovanom sistemu sposobnom da reši složene probleme. Proizvod Repeinik, kao i prethodni radar Volna, namenjen je prvenstveno za otkrivanje i praćenje složenih ciljeva male veličine i male brzine.

Bazni sistem Volna je prethodno testiran i, koliko je poznato, opravdao je očekivanja. Sada je Repeinik u fazi testiranja i finog podešavanja na njegovoj bazi. Stanice ovog tipa se već testiraju u zoni borbenih dejstava i rade ne na ciljevima za obuku, već na pravim neprijateljskim bespilotnim letelicama. Po svemu sudeći, promena uslova rada uopšte nije uticala na karakteristike i efikasnost.

Treba napomenuti da Volna i Repeinik nisu jedini radari ove vrste. Druge stanice sa sličnim karakteristikama i sličnim mogućnostima postoje i razvijaju se. Sada se u praksi testiraju različiti radio sistemi dizajnirani za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica i, verovatno, upoređuju jedni sa drugima.

Može se očekivati da će tokom aktuelne Specijalne operacije ruska vojska akumulirati neophodno iskustvo u upotrebi ovakvih sistema, izvući zaključke, a takođe i odabrati najuspešnije uzorke. Oni će moći da se široko koriste i daće vojsci neophodne odbrambene sposobnosti. Da li će to biti Repeinik ili neki drugi sistem ove klase, vreme će pokazati.

Bazni model, radar "Volna" (talas):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radar "Volna", varijanta "21", osnova za razvoj "Repeinika":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prenosivi radar "Repeinik":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Volna - bazni sistem.jpg (124.04 KB, 800x1067 - viewed 1 times.)

* Volna- varijanta 21.jpg (64.94 KB, 644x1000 - viewed 1 times.)

* Repeinik 1.jpg (98.47 KB, 800x1189 - viewed 1 times.)

* Repeinik 2.png (154.79 KB, 635x479 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 24 queries.