PALUBA
July 21, 2024, 01:39:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruska sredstva za REB i C/UAV - aktivnosti i novosti  (Read 22908 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #30 on: April 02, 2024, 11:50:06 am »

Ruski dobrovoljci razvili su jedinstveni ometač dronova "Ornitolog"

Dobrovoljačka četa „Elteh-Jug” konstruisala je novo sredstvo za suzbijanje bespilotnih letelica za ruske vojnike. On potiskuje signale upravljanja dronom i, u zavisnosti od podešavanja, primorava ga ili da sleti, pokuša da se vrati ili lebdi, rekao je za Izvestiju vlasnik kompanije Eltech-Iug Aleksandar Kamin.

Kada je BPL izložena sistemu za suzbijanje 3-4 minuta, njegova baterija je skoro potpuno ispražnjena. Sistem za prenos slike je takođe potisnut.

„Razvoj je trajao oko šest meseci. Ovo je bilo pre nego što je postao ono što je sada. Ranije je postojao običan model „Ornitolog-1“, zatim se pojavio „Ornitolog-1M“. Uskoro će biti „Ornitolog-2“, istog formata kao "Ornitolog-1", samo za borbu protiv dronova kamikaza“, podelio je Kamin.

Sada se u zoni borbenih dejstava vodi borba između dronova i bespilotnih letelica i sistema radio-elektronske borbe – grubo rečeno, mača i štita, tako da su takvi razvoji neophodni, rekao je za „Izvestija” vojni ekspert Jurij Ljamin.

„Dronovi se stalno razvijaju kako bi zaobišli sisteme elektronskog ratovanja, koji se, sa svoje strane, takođe poboljšavaju, zatvarajući rupe. To jest, ovo je oblast koja se veoma brzo razvija. A u ovom slučaju ovaj uređaj je koristan upravo iz razloga velike konkurencije, jer što je više razvojnih projekata, to se efikasnija sredstva mogu izabrana za upotrebu“, objasnio je on.

Neophodno je formirati dobrovoljce- tehničare kao javnu organizaciju koja će pružati i pomoć vojsci, predložio je politikolog Aleksandar Perendžijev.

Projekat kompanije je neprofitan, sistem za suzbijanje bespilotnih letilica snabdevaju borcima preko volonterskih organizacija.

Ornitolog 1M+, ilustracija rada:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ornitolog 1M+:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* Ornitolog 1M - ilustracija.jpg (276.99 KB, 1299x914 - viewed 1 times.)

* Ornitolog 1M.jpg (105.51 KB, 960x1280 - viewed 1 times.)

* Ornitolog 1M - 2.jpg (112.04 KB, 960x1280 - viewed 3 times.)

* Ornitolog 1M - 3.jpg (104.09 KB, 1065x799 - viewed 1 times.)

* Ornitolog 1M - 4.jpg (101.48 KB, 1065x710 - viewed 1 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #31 on: April 02, 2024, 05:11:27 pm »

Quote
Dobrovoljačka četa „Elteh-Jug” konstruisala

 На основу прочитаног целог текста  рекао бих да се радио и некој компанији, фирми, а не о војној јединици "чети" под тим именом.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #32 on: April 03, 2024, 05:16:58 pm »

Rusija je pokrenula masovnu proizvodnju novog oružja protiv dronova

U jednoj od ruskih fabrika pokrenuta je serijska proizvodnja novog elektronskog izviđačkog (ER) kompleksa „Gran“, rekao je „Izvestiji“ predstavnik volonterskog projekta Loktar, koji uključuje programere i inženjere iz IT sektora i sektora komunikacija.

„Gran“ će značajno ubrzati rad jedinica za elektronsko ratovanje, operatera bespilotnih letelica, a može da obezbedi i zaštitu civilnih objekata od napada dronovima, naveli su programeri u intervjuu za „Izvestija“.

Prema njihovim rečima, sada jedna osoba može da analizira radio situaciju u roku od nekoliko minuta, identifikuje neprijatelja i pošalje informaciju o meti na komandno mesto.

Nedavno je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zajedno sa vojnim osobljem i zvaničnicima održao tročasovni sastanak o dronovima, podsetio je vojni ekspert Dmitrij Kornev.

„Nemamo podataka o tome šta su se tačno dogovorili, ali se veruje da želi da im obezbedi jedan FPV dron po vojniku Oružanih snaga Rusije. I samo sistemi radio-elektronskog izviđanja kao što je Gran mogu pomoći u ovoj borbi“, objasnio je on.

Kompleks Gran vam omogućava da posmatrate i pronađete pravac svih frekvencija koje se koriste za rad BPL/FPV, obezbeđuje prenos informacija na dometima potrebnim za bojno polje, podržava dodatne komunikacione kanale i brzu razmenu informacija između boraca.

Radio-izviđački kompleks "Gran" - ilustracija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radio-izviđački kompleks "Gran":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Gran ilustracija.png (188.47 KB, 653x457 - viewed 1 times.)

* Gran 1.jpg (38.92 KB, 1065x710 - viewed 1 times.)

* Gran 2.jpg (38.25 KB, 1065x710 - viewed 1 times.)

* Gran 3.jpg (55.56 KB, 1065x710 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #33 on: April 04, 2024, 03:44:08 pm »

Rusija želi da na vojnu opremu ugradi borbeni modul „Dim-2

Ruski borbeni modul na daljinsko upravljanje „Dim-2“ predložen je da se instalira na oklopna vozila kako bi ih zaštitila od dronova.

Izveštava Aleksander Rogatkin.

Robotizovani borbeni modul Dim-2 je prvi put prijavljen 2020. godine; razvila ga je kompanija ALFA-PRIBOR i namenjena je zaštiti lansirnih pozicija balističkih projektila Jars. Robot zaštitnik može da radi u skladu sa komandama operatora ili da deluje potpuno automatski. Predlaže se dodatno opremanje borbenih modula Dim-2 radarima i njihovo postavljanje na oklopne transportere; kako bi se to moglo sprovesti nije saopšteno. Modul je dovoljno velik, pogodno ga je koristiti za čuvanje objekata ili zaštitu brodova.

Jedan daljinski upravljani borbeni modul Dim-2, sastoji se od kamere, termovizijskog senzora, zvučnika i monitora. Od naoružanja opremljen je sa 8 blokova, a svaki blok ima 10 mitraljeza kalibra 5.45. Blok je zatvoren sa gumenim čepom koji otpada sa prvim ispaljenim "praznim" metkom ("ćorak").
Efikasan je na daljinama većim od 150 metara, sa sektorom dejstva od 240 stepeni po horizontali i +45 do -30 po vertikali.
Brzina navođenja na cilj iznosi do 15 stepeni po sekundi.

Jedna daljinska upravljačka stanica može komandovati i upravljati sa do 16 borbenih modula.

Dim-2 - borbeni modul:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dim-2 - daljinska upravljačka stanica i borbeni moduli:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Dim-2 - 1.png (319.74 KB, 762x427 - viewed 4 times.)

* Dim-2 - 2.png (198.43 KB, 761x429 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #34 on: April 16, 2024, 10:29:18 am »

Srećan Dan jedinica za radio-elektronsku borbu!

Istorija domaćih trupa za elektronsko ratovanje datira od početka 20. veka. 15. (2) aprila 1904. godine, tokom rusko-japanskog rata, radio stanice carske mornarice uspešno su ometale japanske krstarice koje su radio-korigovale vatru na Port Artur.

Oružane snage Rusije danas su opremljene širokim spektrom kompleksa, od prenosivih „peroždera“ do velikih „Krasuha“, koji remete sisteme elektronske kontrole, komunikacije i izviđanja neprijatelja, a istovremeno pružaju zaštitu od sličnih neprijateljskih uticaja.

Tokom Specijalne vojne operacije, elektronsko ratovanje je dostiglo nivo bez presedana masovnim postavljanjem „ometača“ na položaje, oklopna vozila i standardna vozila. Ovaj rat budućnosti je već stigao, naglašavajući ogromnu ulogu stručnjaka za elektronsko ratovanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Dan REB RF.jpg (154.91 KB, 1240x1754 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #35 on: April 17, 2024, 11:18:19 am »

U proizvodnju će biti puštena nova verzija detektora dronova Bulat

Do kraja maja planirano je pokretanje masovne proizvodnje nove verzije detektora dronova Bulat sa veštačkom inteligencijom (AI). O tome je za Izvestija rekao Sergej Šandobilo, direktor razvoja tima 3mx.

Prema rečima programera, oni su obučili veštačku inteligenciju da skenira više od 150 jedinstvenih frekvencijskih potpisa, kao i da razlikuje signale BPL od bežičnih mreža - WiFi rutera, Bluetooth uređaja, mobilnih telefonskih stanica - čak i ako se njihovi signali preklapaju u određenom frekvencijskom opsegu. Bulat je takođe sposoban da detektuje dronove sa predajnicima male snage, čije je signale teško razlikovati u pozadini smetnji u vazduhu.

Ovaj razvoj je važan za vojnike, jer je ručni rad ove vrste radno intenzivan, objasnio je vojni ekspert Dmitrij Kornev.

„Ali nemoguće je tome naučiti, recimo, računare iz 80-ih, 90-ih i 2000-ih, jer im treba jasno opisati pravila. A veštačkoj inteligenciji treba da se opiše određeni opšti algoritam, a zatim, akumulirajući iskustvo, počne sama da uči“, primetio je on.

Veštačka inteligencija nije lek za FPV bespilotne letelice, ali je neophodna tehnologija, dodao je Aleksandar Rodin, izvršni direktor naučno-tehničkog centra za praćenje životne sredine i ekologije MIPT, doktor fizičko-matematičkih nauka.

„Sada postoji veoma ozbiljna tehnološka konkurencija između Rusije i kolektivnog Zapada, što uključuje razvoj vojnih proizvoda pomoću veštačke inteligencije. Nažalost, neprijatelj ima više iskustva u stvaranju detektora dronova sa AI. Ali već smo naučili kako da to primenimo na prilično jednostavnoj i jeftinoj elektronici, tako da danas jednostavno nema prepreka za skaliranje i masovnu distribuciju“, pojasnio je on.

Da bi dopunio Bulat, tim 3mx je napravio lični uređaj za upozorenje Tair, koji će takođe krenuti u proizvodnju krajem maja.

Osnovni tt podaci (ilustracija u prilogu):

- daljina otkrivanja BPL - do 1,5 km
- vreme autonomnog rada sa baterijom - do 5 sati
- broj antena- 2 kom
- dijapazon radnih temperatura - od -20 do +60 stepeni
- dimenzije - 120 x 60 x 34 mm
- masa - 285 gr
- radijus prenosa informacija drugim uređajima Bulat - do 30 m

Bulat - ilustracija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Bulat - 4-ta verzija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Bulat - ilustracija.jpg (720.9 KB, 1732x1417 - viewed 1 times.)

* Bulat nov1.jpg (26.22 KB, 900x506 - viewed 1 times.)

* Bulat nov2.jpg (73.27 KB, 438x664 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #36 on: April 29, 2024, 10:28:07 pm »

"Detektor dronova" V3.1

Detektor bespilotnih letelica (BPL).

Ruska kompanija "ELIARS" predstavlja razvoj sopstvene proizvodnje:

— Opsezi radnih frekvencija: 1150-1350 MHz, 2300-2600 MHz, 5150-5350 MHz, 5650-5920 MHz;
— Uređaji koji se mogu identifikovati: DJI, Autel, FPV, itd.;
— Opseg detekcije: do 1000m.
— Indikacija detekcije – vizuelna i audio;
— Podešavanje jačine zvuka i praga;
— Filtriranje smetnji;
— Ugrađeni USB analizator spektra;
— Napajanje: litijum-jonska baterija 3.7V, 3500mA. Vreme rada je oko 5 sati, punjenje baterije je preko USB-C konektora sa eksternim punjačem;

Mi ga sami razvijamo, sami ga proizvodimo, proizvedeno u Ruskoj Federaciji. Prihvatamo porudžbine za novu seriju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Eliars.jpg (110.6 KB, 1079x620 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #37 on: May 09, 2024, 07:35:00 pm »

Operatori ruskih jedinica za elektronsko ratovanje bili su aktivni i tokom ovogodišnje Parade pobede u Moskvi:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Anti-dron Parada pobede.jpg (31.1 KB, 515x524 - viewed 1 times.)
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 998« Reply #38 on: May 19, 2024, 04:36:47 pm »

Ruska kompanija INGRA razvila je patronu za standardni podcevni bacač granata (GP-25) koja predstavlja jedno od jeftinih rešenja protivdronske borbe. U pitanju je patrona - adapter sa sačmom.
Nakon testiranja ova municija je polsata na front pa čekamo da vidimo kakva su iskustva.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #39 on: May 20, 2024, 07:30:27 pm »

Ruska kompanija INGRA razvila je patronu za standardni podcevni bacač granata (GP-25) koja predstavlja jedno od jeftinih rešenja protivdronske borbe. U pitanju je patrona - adapter sa sačmom.
Nakon testiranja ova municija je polsata na front pa čekamo da vidimo kakva su iskustva.Главни проблем остаје уочавање - детекција БПЛ на време које би омогућило реаговање, укључујући и гађање оваквим направама. Такође, није небитан ни ефикасан домет овог пројектила, а посебно да ли "имаш право" да први пут промашиш.
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 998« Reply #40 on: May 21, 2024, 05:59:12 am »


Главни проблем остаје уочавање - детекција БПЛ на време које би омогућило реаговање, укључујући и гађање оваквим направама. Такође, није небитан ни ефикасан домет овог пројектила, а посебно да ли "имаш право" да први пут промашиш.
Slažem se i verujem da to i oni sami uviđaju a verujem i da se vode teorijom bolje išta nego ništa. Ovo je svakako tek početak i tek prva ideja, videćemo kako će se i da li će se dalje razvijati.
Tu je takođe i ono što sam autor videa kaže, koliko u opšte vojnika nosi podcevni bacač granata i taj što ga nosi mora da bira da li će imati spremnu granatu ili ovo.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #41 on: May 21, 2024, 07:25:51 pm »Главни проблем остаје уочавање - детекција БПЛ на време које би омогућило реаговање, укључујући и гађање оваквим направама. Такође, није небитан ни ефикасан домет овог пројектила, а посебно да ли "имаш право" да први пут промашиш.

Ovo je sistem "ne pučaj šinko dok mu ne vidiš beonjače!"  Wink Grin
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 290« Reply #42 on: June 07, 2024, 03:53:43 pm »

U Ruskoj Federaciji se predlaže da se Starlink ometa uz pomoć balona kao deo kompleksa radio-elektronske borbe

Ruska federacija je prilično ozbiljno shvatila borbu protiv Starlinka i navedeno je da trenutno nemaju odgovarajuća sredstva u svom arsenalu. Istovremeno, ovako masivno i kompaktno sredstvo moćne satelitske komunikacije je zaista ogromna prednost.

I zato dosta timova radi na pitanju borbe protiv njega u Ruskoj Federaciji. A ponekad se nude prilično nestandardne opcije. Konkretno, u publikaciji pod nazivom „Radioelektronsko suzbijanje sistema pretplatničkih terminala satelitskog komunikacionog sistema Starlink“ predlaže se upotreba balona. I iako možda zvuči kao obmana, na to ipak treba obratiti pažnju.

Treba napomenuti da iako je rad objavljen u okviru naučnog časopisa Sibirskog federalnog univerziteta, njegov koautor je Andrej Gladišev, šef katedre vojnog centra za obuku vojnoinženjerskog instituta ovog univerziteta, kao i specijaliste naučnici, posebno Aleksej Fomin, koji je autor priručnika na temu borbene upotrebe jedinica radiotehničkih snaga.

Takođe, u ovom radu se odmah navodi da su se takvi sistemi elektronskog ratovanja kao što je „Krasuha“ pokazali kao nedovoljni za ovaj zadatak. Ovo je zbog operativnog ažuriranja softvera od strane SpaceX-a i gustog grupisanja satelita.

Posebno je to bilo simptomatično nakon postavljanja treće faze grupisanja satelita, sa više od 200 kosmičkih kompleksa sa paraboličnim antenama Ku-opsega (frekvencijski opseg 12-18 GHz, opseg talasnih dužina 2,5-1,67 cm) i snagom interferencije od oko 10 kW. Odnosno, potiskivanjem samih satelita problem se ne može rešiti u praksi, jer je za svaki satelit koji se nalazi na datom području potrebno izdvojiti zaseban kompleks radio-elektronske borbe.

Zbog toga se predlaže da se ometaju ne sateliti, već pretplatnički terminali. I to ne glavni snop dijagrama antene, već tzv. bočne lepeze.

U tu svrhu se predlaže stvaranje kompleksa radio-elektronske borbe koji će koristiti balon kao pasivni radarski reflektor, koji će obezbediti ravnomernu distribuciju smetnji na svih 360 stepeni. Sam emiter smetnji treba postaviti ispod ove lopte, čije će antene biti usmerene na loptu. Sve ovo se predlaže da se postavi na šasiju pikapa tipa UAZ "Patriot" ili sl.

Prema navedenim proračunima, u slučaju korišćenja sfere prečnika 10 metara, koja je podignuta na visinu od 300 metara, sa snagom smetnji od 150 W, smatra se da je moguće potisnuti komunikaciju na terminalu na udaljenosti od 5 km. Sa povećanjem snage i drugih parametara, indikatori će očigledno biti veći.

Sa strane Defense Expresa napominjemo da trenutno nema informacija o pokušajima ruske strane da upotrebi nešto slično. Možda zbog banalne ranjivosti balona, bez koje je sam kompleks bespomoćan. Ali treba napomenuti da se za Rusku Federaciju takav sistem za suzbijanje komunikacije Starlink može koristiti u pozadinskim područjima.

Predlog idejnog rešenja kompleksa radio-elektronske borbe na bazi UAZ "Patriot":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Kompleks ometanja SL 1.jpg (47.06 KB, 1200x650 - viewed 1 times.)

* Kompleks ometanja SL 2.jpg (109.15 KB, 1227x1103 - viewed 1 times.)

* Kompleks ometanja SL 3.jpg (164.44 KB, 1360x1134 - viewed 1 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 602


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #43 on: June 07, 2024, 05:03:42 pm »

Obaraće im balone koji ometaju signal između Starlink satelita i zemaljskog prijemnika. Pošto je to teritorija Ukrajine, ima da ih obaraju iz zemalja saveznice ako ne budu mogli Ukrajinci.

Ne znam koliko je izvodljivo da Rusi gađaju i unište zemaljske terminale (to se nekada zvalo zemaljska satelitska stanica).
Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 252


Ko laje zlo ne misli


« Reply #44 on: June 07, 2024, 05:20:58 pm »

Obaraće im balone koji ometaju signal između Starlink satelita i zemaljskog prijemnika. Pošto je to teritorija Ukrajine, ima da ih obaraju iz zemalja saveznice ako ne budu mogli Ukrajinci.

Ne znam koliko je izvodljivo da Rusi gađaju i unište zemaljske terminale (to se nekada zvalo zemaljska satelitska stanica).
Vezan je balon za vozilo čekrkom koji se  namotava i odmotava slično kao meterološki balon. Ovo možda može kao "2u1" i meteo balon (sa senzorima za merenje atmosferskih prilika - to je potrebno PVO jedinicama) ,a ujedno i da vrši ometanje. Onaj ko bi pokušavao da otkrije zemaljsku stanicu morao bi da se namuči (sem ako je ne bude video kamerom nekog drona) jer kako ja shvatam (možda i ne shvatam najbolje?)  ometanje ide kroz kabl pa sa balona ?
Logged
Pages:  1 2 [3] 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.