PALUBA
August 15, 2022, 08:02:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Špijunski letovi tajvanskih aviona U2 iznad Kine  (Read 467 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 719« on: March 11, 2021, 06:40:10 pm »
Tajni špijunski letovi tajvanskih aviona U2 iznad Kine!
Kakva je bila uloga CIA u špijunažiIstorija upotrebe tajvanskih špijunskih aviona U2 u letovima izad Kine vezuje se za eskadrilu “ Crne mačke” (Black cat) koja je bila smeštena u bazi Taoiuan na severu ostrva.

Eskadrila je u periodu od 1961-1974 formalno nosila naziv 35. eskadrila za istraživanje. Njen prvi komandant po formiranju bio je pukovnik Lu Ksiliang rođen u Šangaju 1923. godine.

On je obuku za U 2 završio u SAD. Nakon odlaska u penziju emigrirao je u SAD 1986. godine gde je postao vatreni aktivista za prava zarobljenih pripadnika tajvanskog ratnog vazduhoplovstva koji su bili zatvoreni u Kini.

Umro je 15. decembra 2008. u Sjedinjenim Državama. Osim njega još šest bivših pripadnika eskadrile nastanilo se u SAD: Zuhang Renliang, Vang Taiou, Le Čangdi, Hua Ksijun i zamenik komandanta eskadrile Jang Shiju.

U 14 godina postojanja ove eskadrile 5 aviona U 2 oboreno je od strane kineske PVO raketama SA-2. U špijunskim operacijama tri pilota su poginula, a dva zarobljena. Jedan od pilota ove eskadrile nastradao je dok je obavljao misiju van Kine. Osim gubitaka na borbenim zadacima sedam U-2 je izgubljeno tokom obuke kada je nastradalo šest pilota, a samo jedan pilot je preživeo.

U svom sastavu eskadrila Crne mačke imala je samo dva aviona U-2 u operativnoj upotrebi, a zanimljivo je da je kroz jedinicu u 14 godina svog postojanja kroz nju prošlo ukupno 19 aviona U-2. Eskadrila je Amerikancima dostavljala podatke o nagomilavanju vojnih snaga na kinesko-sovjetskoj granici 1968 godine.

Ubrzo posle prve zvanične posete predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1971. i kasnijeg otopljavanja američko-kineskih odnosa doneta je odluka da eskadrila Crne Mačke bude raspuštena u proleće 1974. godine. 26 pripadnika Tajvanskog ratnog vazduhoplovstva je obuku na U -2 završilo u SAD i oni su leteli u ukupno 220 misija od čega su 102 obavljene iznad teritorije Narodne republike Kine.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Špijunske igre na Dalekom istoku

Posle osvajanja vlasti od strane komunista 1949 godine CIA i USAF odlučili su da pokrenu špijunske letove preko Narodne Republike Kine. Za izviđačke operacije nad NR Kinom korištene su prvo letelice DB-57 A/D ali u okršajima sa Migovima 17 i upotrebom raketnog sistema SA-2 izgubljene su dve letelice.

Amerikanci su 1958 godine postigli sa Tajvancima dogovor da se formira 35. eskadrila namenjena za špijunske letove iznad Kine, a u sastav jedinice ušla su dva operativna aviona U-2 CS locirani u bazi Taojuan na severu ostrva Formoza ( Tajvan) na jednom izolovanom aerodormu daleko od očiju javnosti.

Da bi se pokrili špijunski letovi jedinica je formirana pod okriljem grupe za meteorološka istraživanja. Amerikanci tačnije pripadnici CIA i USAF u zvaničnim dokumentima eskadrile vodili su se kao odred H a pripadnici ovog odreda imali su lažna imena i identifikacione kartice. Zvanično oni su bili radnici kompanije Lokid. Kompletnom operacijom rukovodila je CIA uz tehničku pomoć američkog vazduhoplovstva, tačnije USAF. Piloti i tehničko osoblje zanimljivo je da nikada nisu znali prava imena svojih američkih kolega, kao i za koga su radili da li za kompaniju Lokid ili za američku vladu.

Zanimljivo je to da svaka misija morala je da bude odobrena od strane predsednika Tajvana i SAD administracije u Vašingtonu.

U SAD poslato je na obuku 28 pilota, od kojih su samo 26 završili obuku za let na avionu U-2. piloti su obuku završili sukcesivno u periodu od 1959-1973 godine u avio-bazi Laughlin u Teksasu. Prilikom obuke dogodio se i jedan incident kada je pilot major Majk Hua za vreme jednog noćnog leta prinudno sleteo avionom U-2 pored malog gradića Kortez u Koloradu. To prinudno sletanje bez oštećenja aviona je nazvano kao čudo u Kortezu, a američko vazduhoplovstvo nagradilo je majora Hua ordenom leteći krst za spasavanje letelice koja je tada označena kao vrhunska tajna.

CIA je Tajvancima jula 1960. godine obezbedila prva dva primerka U-2C, a eskadrila je na prvu špijunsku misiju iznad Kine krenula decembra 1960. godine. Sa protokom vremena špijunskim letovima obuhvaćene su i druge dve zemlje kao što su Severna Koreja, Severni Vijetnam i Laos. Letovi iznad Kine imali su najvažniji zadatak da izvide procenu kineskih nuklearnih sposobnosti. U tu svrhu špijunski letovi su izvođeni iznad provincije Gansu kao i u udaljenim regionima severozapdne Kine. Za izvođenje preleta ponekada su korištene i isturene baze 35. eskadrile kao što je bila baza K-8 ( Kunsan) u Južnoj Koreji i baza Tikhli na Tajlandu. Ove baze su bile pod kontrolom Amerikanaca i korištene su kao alternativni aerodrome za prisilno sletanje i opravku.

Filomovi koje su sa misija donosile Crne Mačke prebacivani su posle sletanja na Okinavu i Guam na razvijanje. Slike koje su nastale za vreme misija Amerikanci u početku nisu delili sa Tajvancima, ali se stvar promenila krajem 1960-tih godina kada USAF počinje da deli kompletne fotografije sa misija, a u okviru baze Tuian se formira sekcija za razvoj filmova i slika.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Operacija Tabasko

Kina je 9.maja 1966 godine sprovela svoju treću probu atomske bombe, a Amerikanci željni da dobiju dodatne informacije o kineskim nuklearnim mogućnostima pokreću tajnu operaciju “Tabasko”. Naime tada je CIA želela da razvije senzor kapsulu koja bi trebala prikupiti informacije tokom preletanja Taklamakan pustinje u blizinu nuklearnog poligona gde se obavljaju testovi. Kapusla je trebala da uz pomoć posebne antene šalje radio podatke u SAD preko SIGINT stanice u Shulinkou na Tajvanu.

Posle godinu dana testiranja u SAD sve je bilo spremno za akciju. Dvojica pilota 35.esakdrile su obučeni za akciju. Dana 7.maja 1967 godine U-2 U- 2 ROCAF (broj 383 ) sa kojim je leteo pilot Spajk Čuang poleteo je iz Takhli Rojal baze na Tajlandu sa senzorima pod krilima aviona. Međutim antene nisu prikupile nikakve informacije. Kada je Kina sprovela prvu eksploziju termoonuklearne bombe 17.juna 1967, poleteo je drugi U-2 sa kojim je 31. avgusta 1967 poleteo pilot Bili Čang. I ova misija je bila neuspešna.

Naredne 1968 godine U-2C/F/G flota je zamenjen sa novijim U- 2R letelicama . Međutim, sa dolaskom kinesko - sovjetske podele i zbližavanje između SAD i NR Kine , tajvanska U- 2 eskadrila prestala je sa ulaskom kineski vazdušni prostor i umesto toga samo sprovodi elektronski nadzor , fotografisanje i izviđanja sa novom dalekosežnom kamerom za koso snimanje ( LORAP ) kamere na U- 2R dok lete iznad međunarodnih voda .Poslednja misija U- 2 iznad Kine je obavljena 16. marta 1968 . Nakon toga, sve misije U- 2 aviona letele su najmanje 20 nautičkih milja (37 km) van teritorije Kine.

Tokom posete Kini 1972. godine, američki predsednik Ričard Nikson je obećao kineskim vlastima da prekinu sva izviđanja i prelate preko Kine.

Na kraju sprovođenja špijunskih operacija od ukupno 19 aviona U-2C/F/G/R sa kojima je upravljala 35. eskadrila od 1959 do 1974, 11 je izgubljeno u 220 misija od toga polovina preleta je obavljena preko Kine. Pet aviona je oboreno, tri pilota poginula, a dva pilota zarobljena, a još šest izgubljeno tokom školovanja i obuke.

Dana 29.jula 1974 poslednja dva aviona U- 2R aviona u posedu tajvanskog vazduhoplovstva iz avio baze Tajvan na Tajvanu preleteli su u bazu Edvards Kalifornija-SAD i predate na korišćenje USAF čime se jedno hladnoratovsko poglavlje završilo.

A. Mlakar
izvor


* Black cat-1.jpg (46.38 KB, 1000x704 - viewed 6 times.)

* Black cat.jpg (16.52 KB, 1000x546 - viewed 6 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 23 queries.