PALUBA
April 16, 2024, 04:59:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Zahorizontalni radari u SSSR/Rusiji (Over the horizon - OTH radars)  (Read 2482 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 608« on: May 29, 2021, 01:04:05 pm »

Zahorizontalni radari u SSSR/Rusiji

U vreme hladnog rata, Sovjetski Savez je imao nameru da stvori antibalistički štit protiv američkih interkontinentalnih raketa. Radi toga, konstruisao je niz antibalističkih radara ranog upozoravanja, poput Dnepra, Dnestra, Darjala ili Voronježa.

Svi su ti radari imali domet preko 3000 km pa do više od 6000 km i uglavnom su radili u VHF i UHF talasnom području.
Ovi radari mogli su uočiti i pratiti ICBM u njegovoj kasnoj fazi penjanja, srednjeg dela putanje i naravno u fazi poniranja ka cilju.
Ali, postojala je želja SSSR-a da uoči i samo lansiranje ICBM, odnosno ranu faza leta - penjanja projektila.
To ovi radari usled fiksnog ugla elevacije od 5-35 stepeni (zavisi od radara do radara) nisu mogli da uoče.

Zato su konstruisani tzv. "Zahorizontalni radari" ili "Over the horizon radars" OTH.

Slika 1: Princip rada OTH radara

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

OTH radari su znatno većih dimenzija i uvek idu u paru, bistatični su. Jedna antena radi na predaji, druga na prijemu. Predajna antena emituje talas koji se odbije od jonosfere (visine od 80 km) i nastavi svoj put do zemlje "iza horizonta". Kada talas udari u zemlju deo se vraća nazad, odbija od jonosfere i istim putem se vraća i prima na prijemnoj anteni. Ako, prilikom emitovanja, na putu do zemlje, naiđe na neku prepreku, na primer avion ili balistički projektil, deo talasa će se vratiti ranije, odbiti od jonosfere i primiti na prijemnoj anteni.
Talasne dužine su više stotina metara, a radne frekvencije su u HF talasnom području od 3-30 MHz. Preciznost rezolucije je veoma skromna, odnosno može biti nešto bolja ako je antena veća.
Da bi se cilj na 120 km video u širini od 2 km, antena treba da formira i emituje snop širine od 1 stepena. Da bi HF antena emitovala snop širine 1 stepena, treba da dugačka barem 1,5 kilometar!
S obzirom na to da ovi radari imaju domete i do 3000 km, preciznost bude još manja, mada antene budu i više kilometara dugačke!

Ipak, ovakvi radari, postavljeni na odgovarajuće pozicije i dovoljno blizu, SAD-a i Zapadne Evrope, mogli su uočiti lansiranje ICBM svega "koji sekund" nakon što je ona lansirana.

U bivšem SSSR-u najviše su se koristili OTH radari "Duga", smešteni u severnoj Ukrajini i na krajnjem istoku SSSR-a. Na ispitivanjima, OTH radar "Duga", uspešno je detektovao lansiranje raketa sa Bajkonur Kozmodroma, udaljenog 2500 km. Maksimalni domet radara ocenjen je na oko 3000 km.

Prijemnik i predajnik bili su udaljeni jedan od drugoga oko 60 km.
Predajna antenska mreža bila je dugačka oko 900 metara, a visoka oko 150 metara.
Zbog specifičnog zvuka koji je delovao kao smetnja čak stotinama kilometara daleko na radio-uređajima širom Evrope, nazvan je "Ruski detlić".

Slika 2: OTH radar "Duga"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Danas se u SSSR-u koristi savremeniji OTH radar tipa "29B6 Kontejner", dometa oko 3000 kilometara. Prvi radar, pušten je u rad tokom 2019. godine u mestu Kovolkin, Republika Mordovia, dok se puštanje u rad drugog radara planira za područje Kalinjingrada. Radar radi takođe u MF frekvencijama od 3 - 30 MHz.
Prijemna antena visoka je 34 metra i sastoji se od 144 antenska nosača. Sastoji se od 3 sekcije: unutrašnja je dugačka 900 metara sa oko 7 metara razmaka između antenskih nosača i 2 spoljne sekcije dužine po 200 m sa oko 14 metara razmaka između antenskih nosača. Dužina kompletne prijemne antenske mreže iznosi oko 1300 metara.
Predajna antena se sastoji od re-konfigurabilnih antenskih nosača i dugačka je 440 metara.

Slika 3: OTH radar "Kontejner"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Inače postoji i druga verzija OTH radara, tzv. "zemaljski-talasni" radari. Njih karakteriše rad na frekvencijama od 3 - 300 KHz i takođe bistatičan rad (posebne i odvojene antene prijemnika i predajnika).

Najviše se koriste za rano upozorenje na cunamije, za pretragu za izgubljenim brodovima i slično. Dakle, najčešće je primena kod nekih pomorskih ili morskih aktivnosti ili istraživanja, jer im se radarski talas prostire znatno niže, gotovo dodirujući morsku površinu.


* OTH princip rada.jpg (99.54 KB, 1024x512 - viewed 6 times.)

* Duga OTH radar kod Černobila.jpg (108.71 KB, 800x533 - viewed 3 times.)

* 29B6 Kontejner.jpg (132.01 KB, 550x390 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 608« Reply #1 on: May 29, 2021, 04:45:35 pm »

Ovo je simulacija ruskog predajnika OTH radara "Duga" ili po zapadnom označavanju "Ruskog detlića" koji je danas ugašen, napravljen sa generatorom signala u svrhu opisivanja problema buke povezanog sa tim sistemom. Koristi istu širinu impulsa (3,1 msec) i frekvenciju ponavljanja impulsa (oko 10 Hz, interval ponavljanja impulsa od 90 msec) kao najčešći režim "detlića" na frekvencijama oko 10 MHz. Međutim, on ne uključuje primenjenu tehniku kompresije impulsa, pa je zapravo uskopojasniji od originala.


Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #2 on: May 29, 2021, 05:04:30 pm »

1745Z Container (29B6) radar (Russian: 29Б6 «Контейнер») 10450kHz OTH Radar

Zvuk koju čuju radio amateri.

poz.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 608« Reply #3 on: May 29, 2021, 05:44:21 pm »


Ovaj zvuk je svakako daleko "iritantniji"!  Wink
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 608« Reply #4 on: May 30, 2021, 09:37:31 am »

Kako je "Duga" otkrivala lansiranje ICBM?

Kada se radar upotrebljava solo, bio je rizičan metod sigurne identifikacije lansiranja ICBM-a (Interkontinentalne balističke rakete). Međutim, ova osnovna ideja korišćena je kao prva metoda pre bilo koje druge metode otkrivanja. Ako je projektil je negde ispaljen, prijemne antene bi dobile
eho-povratni odraz signala usled promena širenja jonosfere izazvana ICBM-ovim izduvnim gasovima koji vrlo ozbiljno utiču na koncentraciju jona u jonosferi.
Ali samo HF elektromagnetni talasi mogli su da se koriste za ovu vrstu jonosferske detekcije jer jonosfera može da reflektuje samo kratke talase.
Dakle, sa tim primo-predajnim sistemom kratkih talasa Duga-2, Sovjeti su mogli da izračunaju udaljenost, brzinu, visinu i smer bilo kog ICBM-a u bilo kom trenutku vreme svog leta, nakon što je ušlo u jonosferni region i tako da "prate" kretanja ICBM.

Upravljanje fazama emitovanih signala bila je tako inteligentno dizajnirana da emitovani impuls može biti niži od 5 stepeni širine snopa ili čak oštriji (uži ).
Bliža analiza signala otkrila je pseudo-nasumični binarni niz koji je radaru dao rezoluciju od oko 15 km.

Sistem je prestao da se koristi 1989. kada se hladni rat približio kraju i Sovjetski Savez konačno propao. I ne samo to, već je tehnologija brzo zastarela i zamenjena je preciznijim satelitskim sistemima upozorenja.

Napuštene radarske i antenske instalacije i danas se mogu videti u "Restriktivnoj zoni Černobila".

Evo i jedan video o tome :

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 608« Reply #5 on: September 02, 2021, 12:00:43 pm »

Čuda "Kontejnera": F-22 i F-35 više nisu "nevidljivi avioni"

Neprijateljski stelt lovci neće se sakriti od našeg novog radara čak ni iza horizonta

U sudaru sa ruskom radarskim opremom, američki stelt avioni pete generacije gube svoju glavnu prednost - prestaju da budu nevidljivi. To jest, na radarskim ekranima oni su jednako savršeno vidljivi kao avioni i četvrte i treće generacije, pa čak i kao masivni tankeri ili AWACS.-i

Generalni direktor koncerna RTI Sistemi Juri Anoško je govorio o posebnostima rada zahorizontalne radarske stanice "Kontejner", koja doslovno skida "ogrtač nevidljivost" sa lovaca F-22 i F-35, kao i sa B-2 bombardera.
Anoško je takođe govorio o principima korišćenja zahorizontalnog radara "Kontejner" protiv aviona koji imaju niske vrednosti zone rasipanja elektromagnetskih talasa, odnosno koji se slabo razlikuju za radare tradicionalnog dizajna.

Baze takvih borbenih aviona poznate su iz otvorenih izvora. „Kontejner“ detektuje trenutak njihovog poletanja iz vazdušnih baza. A zatim prati njihovo kretanje. U slučaju opasnog približavanja aviona vazdušnom prostoru Rusije, podaci o potencijalnim uljezima, o njihovim rutama i brzinama leta, prenose se operativnoj komandi PVO. A stelt lovci koji su prodrli u zonu odgovornosti protivvazduhoplovnih raketnih sistema velikog dometa prate se radarima sistema PVO S-400, a u bliskoj budućnosti i S-500 Prometej.

Još jedna prednost "Kontejnera" u odnosu na konvencionalni radar nad horizontom je to što njegovi radio talasi za skeniranje klize duž Zemljine površine gledajući iza radio horizonta.
Zahorizontalni radar 29B6 „Kontejner“ stupio je na borbeno dežurstvo krajem 2019. Njegov princip delovanja zasnovan je na efektu refleksije radio talasa metarskih dužina (od 10 m do 100 m ) od jonosfere. Odbijeni talas juri prema tlu. Na ovom segmentu putanje, nakon što se reflektuje od aviona, vraća se nazad. I ponovo se odbija od jonosfere, pogađa prijemnu antenu radara, noseći informacije o avionima na koje je naišao stotinama kilometara daleko.

Karakteristike „Kontejnera“ su impresivne. Sposoban je da detektuje sve objekte u vazduhu, uključujući i one izgrađene pomoću stealth tehnologije, na udaljenosti do 3 hiljade kilometara. U ovom slučaju, vidno polje je 240 stepeni po azimutu.

Sposobnost da savršeno "vidi" lovce F-22 i F-35 i bombardere B-2 je zbog talasne dužine koja se koristi za lokaciju. Činjenica je da smanjenje vidljivosti aviona za radare odlično funkcioniše ako radari koriste milimetarske ili centimetrske talase. U centimetarskom opsegu talasnih dužina rade praktično svi ugrađeni radari koji se koriste u avionima. Na talasnim dužinama decimetra, efikasnost stelt tehnologije opada. A „nevidljivi“ radari sa radnim  talasima u metrima mogu ih sasvim jasno videti.

Zahorizontalni radar "Kontejner" koristi dekametarske talase, u vezi sa kojima nema potrebe govoriti o bilo kakvim “magičnim” svojstvima stelt tehnologije.

Zahorizontalni radar opisao je i predvideo 1947. radio inženjer Nikolaj Ivanovič Kabanov, koji je u to vreme radio u jednom od vojnih istraživačkih instituta. Otkriće je dobilo ime po naučniku.
Međutim, praktična primena Kabanovog efekta počela je tek šezdesetih godina prošlog veka. Istraživanje i razvoj nastavili su se u Istraživačkom institutu za dalekometnu radio komunikaciju (NII DAR) do kraja 70-ih godina prošlog veka, nakon čega su započeli izgradnju dve stanice na Dalekom istoku u blizini Komsomolska-na-Amuru i u Ukrajini u blizini Černobila. Nisu imali vremena da izvuku bilo kakvu praktičnu korist od černobilske radarske stanice „Duga“. To je prilično uznemirilo stanovnike severne Evrope - kada je odašiljačka antena bila uključena, došlo je do smetnji u kratkotalasnom radijskom opsegu, podsećajući na tapkanje, usled čega je „Duga“ dobila nadimak „ruski detlić“. Nakon černobilske nesreće, aktivnosti stanice su smanjene, a 1991. stanica je konačno zatvorena.

Ali dalekoistočna radarska stanica, nazvana "Volna", imala je mnogo više sreće. Prošla je modernizaciju i nastavlja da radi do danas u službi mornarice. Kompleksnija je od „Duge“. Pored Kabanovog efekta, koristi i takozvani površinski talas, relativno rečeno, klizeći po površini vode. Metoda površinskog talasa otkriva ne samo avione, već i brodove. Istina, u ovom slučaju raspon lokacija je mnogo kraći - oko petsto kilometara.

Radar "Kontejner" sastoji se od dva dela - predajne antene i prijemne antene, udaljenih 300 km jedne od druge. Prijemna antena formira pravougaonik u prostoru sa stranicama od 1300 m i 200 m. Na nju su ugrađena 144 antenska jarbola visine 35 m. Ova antena se nalazi u mordovskom selu Kovilkino.
Odašiljačka antena instalirana je u blizini Gorodeca, u Nižnji Novgorodskoj oblasti. Opseg radne frekvencije predajnika koji formira skenirajući radio talas je od 3 MHz do 30 MHz.

„Kontejner“ je jedinstvena radarska stanica. Tokom prijemnih testova potvrđeno je da može videti čak i tako male objekte kao bespilotne letelice na daljini od 3.000 kilometara. Specijalisti NII DAR-a, konstruktori radara, pokazali su članovima komisije Ministarstva odbrane kako u Norveškoj funkcioniše mali aerodrom sa kojeg lete 2-3 lokalna aviona.

Potrebno je shvatiti da je radar „Kontejner“ strateško oružje. Njegovi zadaci uključuju informisanje o vazdušnoj situaciji na udaljenosti stotinama kilometara od granica Rusije. Otkriva pretnje i obaveštava sistem protivvazduhoplovne odbrane zemlje o njima. Takođe je uključen u Sistem upozorenja na raketne napade (EWS) zajedno sa radarskom mrežom Voroneža.

Nije u stanju da usmeri rakete -presretače na ciljeve. Čak ni VHF radari to ne mogu učiniti. Što je talas kraći, veća je tačnost određivanja koordinata cilja, njegove udaljenosti i brzine leta.
Ali centimetarski talasi, kao što je gore pomenuto, slabo razlikuju mete izgrađene pomoću prikrivene (stelt) tehnologije. Za metarske i dekametarske talase detekcija nije problematična. Ali oni ne pružaju neophodnu tačnost za navođenja raketa- presretača.

Za forum Paluba preveo i prilagodio: Kubovac

Izvor:

https://svpressa.ru/war21/article/308228/?utm_source=warfiles.ru&fbclid=IwAR2Ti6Ad_2TA7_HSFlxCr37lfMs-fNv6Ru2tbVNgqH_bPNPPxljQDkJk3o4


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #6 on: September 14, 2021, 01:28:38 pm »

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 608« Reply #7 on: September 01, 2023, 01:44:26 pm »

Mobilni obalski OTH radarski sistem Predel-E

Radarski sistem Predel-E, alternativno poznat kao Priedel-E ili Limit-E, razvio je Koncern Morinformsistem-Agat AD u Rusiji. Postavljen na šasiju Kamaz 43118 6x6, ovaj napredni mobilni obalni radarski sistem ima mogućnost detekcije iza horizonta i mogućnosti prikrivenosti, blisko usklađene sa zahtevima obalske odbrane.

Primarni cilj radarskog sistema Predel-E je da proširi domet detekcije površinskih i vazduhoplovnih ciljeva na malim visinama izvan konvencionalnog radio horizonta. Prema dostupnim informacijama, ima maksimalni domet detekcije od 400 kilometara i pruža visokoprecizne koordinate cilja, sa dometom preciznosti od 100 metara i odstupanjem od 0,5 stepeni. Njegovo vidno polje od 180 stepeni omogućava opsežno skeniranje.

Sistem uključuje naprednu elektroniku i stelt tehnologiju, smanjujući njegov radarski presek i smanjujući rizik od otkrivanja od strane neprijateljskih sistema za elektronsko ratovanje. Dizajniran je da pouzdano radi u različitim atmosferskim uslovima. Što se tiče komunikacije, Predel-E može da razmenjuje podatke sa drugim stanicama putem žičanih i radio kanala. Žičane mreže podržavaju prenos podataka do 500 metara, dok radio kanali mogu da pokriju do 25 kilometara.

Predel-E radi u aktivnom i pasivnom radarskom režimu, nudeći operativnu fleksibilnost. Prvobitno je predstavljen sa ograničenim karakteristikama na Međunarodnom pomorskom sajmu IMDS-2017, ali je u potpunosti otkriven na događaju Armija-2022 u junu 2022., naglašavajući njegov strateški značaj. Kada se integriše sa obalnim protivbrodskim raketnim sistemom Bastion, mogućnosti detekcije i praćenja Predel-E su poboljšane, doprinoseći preciznom ciljanju i angažovanju pomorskih sredstava.

Sistem može da pređe iz marševskog u radni režim za manje od 5 minuta i postaje potpuno funkcionalan za 20 minuta. Postavljen je na šasiju Kamaz 43118 6x6, koja ima različite tehničke specifikacije uključujući veći raspon konjskih snaga, vrednosti obrtnog momenta i kapaciteta goriva. Vozilo ima maksimalnu brzinu od 90 km/h, može da izdrži nagibe do 31%, a ima prosečnu potrošnju goriva od 26 litara na 100 km pri brzini od 60 km/h. Sa rezervoarom za gorivo od 350 litara, njegov maksimalni domet je 1.100 km.

Predel-E se oslanja na fenomen poznat kao "atmosfersko kanalisanje", gde određeni meteorološki uslovi stvaraju "talasovod" na visini do nekoliko desetina metara iznad površine, što značajno povećava opseg radarskih signala iznad 3 GHz, omogućavajući Predel-E da detektuje mete na udaljenosti od preko 400 km, prema proizvođaču.

Predel-E je dizajniran da podrži raketni sistem obalske odbrane K-300P Bastion-P i druge sisteme.

Iako je sistem veoma nov i verovatno proizveden u tek nekoliko primeraka, već je aktivno uključen i u specijalnu vojnu operaciju Ruske vojske u Ukrajini. Dokaz za to je snimak pogođenog primerka radara, koji se pojavio na društvenim mrežama 28.08.2023. godine. Radarski komplet je pogođen i uništen na priobalnom području Hersonske oblasti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pogođeni radar Predel-E tokom rata u Ukrajini:
Izvor


* Predel-E - 1.jpg (445.6 KB, 1200x800 - viewed 1 times.)

* Predel-E -2.jpg (134.85 KB, 1200x650 - viewed 1 times.)

* Predel-E -3.jpg (85.1 KB, 630x360 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.