Stefi88
mornar
Last Login:May 22, 2025, 09:11:54 am
|
 |
« on: July 01, 2021, 04:52:17 pm » |
|
Pozdrav Svima,
Do sada sam uglavnom lutao i čitao, ali me zanima nešto vezano za Značku površinskih brodova, znam da su je oficiri dobijali nakon što polože ispit i steknu sposobnost da komanduju brodom, ali me zanima da li se to objavljivalo u mornaričkom glasniku ili da li postoji spisak nagrađenih ovom značkom? Ili bar ako su ovakva odlikovanja objavljivana u mornaričkom glasniku zanimalo bi me da probam da napravim spisak...
Koliko mi je poznato dodeljeno je približno 1200 znakova sa Sidrom, za MT službu ne znam. Takođe da li je zaista postojao "zlatni znak MT službe" i da li je ikada ikome dodeljen?
Svaka informacija vezana za ove znakove bila bi dobrodošla.
Unapred hvala i pozdrav,
Stefan
|
|
|
|
|
|
|
morest
vodnik
|
 |
« Reply #1 on: July 09, 2021, 03:38:22 pm » |
|
Pozdrav Stefi, super tema, pogotovo za mene koji se bavim sakupljanjem JRM oznaka i obilježja. O brojkama dodijele značke površinskih broodva za MT i Pomorske oficire nebih znao točno jer i mene zanima koliko je službeno dodijeljeno, a brojke koje sam vidio idu preko 3000, ali pretpostavljam da je to zaliha iz nekog magacina, tj. nedodijeljena. Zlatni tj. počasni znak MT oficira je dodijeljivan, ja u kolekciji imam primjerak u kutiji, dodijeljen admiralu Sveti Letici. provjereno je iz njegove ostavštine. Broj pozadi nema. ali sigurno nije veliki broj dodijeljenih. Znak je uspostavljen tek 1982. i zbilja ne znam kada je dodijeljivan ali pretpostavljam na neke okrugle obljetnice. Nadam se da sam pomogao barem malo. Volio bi da se tema i dalje razvije. 
|
|
« Last Edit: July 09, 2021, 03:47:56 pm by morest »
|
|
|
|
|
Stefi88
mornar
Last Login:May 22, 2025, 09:11:54 am
|
 |
« Reply #2 on: July 10, 2021, 09:11:58 am » |
|
Jeste, drago mi je da čujem od nekoga potvrdu da je zlatni MT znak dodeljen, za znak površinskog broda najviši da znam da je dodeljen je 12XX i to je iz skupine značajnog KBB za razvoj JRM.
Nadam se da će se pridružiti neko sa Više info mislim da bi bilo lepo napraviti spisak nosilaca ovih znakova ako je ikako moguće!
Hvala za odgovor!
|
|
|
|
|
|
|
vladimir bošković
vodnik I klase
Last Login: Yesterday at 11:46:29 pm
|
 |
« Reply #3 on: December 12, 2024, 05:17:29 am » |
|
MT general potpukovnik Radovan Tomanović je dobio zlatnu MT značku površinskih brodova. Obzirom da je MT oficir, ne znam da li je značku dobio počasno ili statusno.
|
|
|
|
|
|
|
bristova
Stručni saradnik za more i pomorstvo
vodnik I klase
Last Login:June 22, 2025, 09:32:33 pm
|
 |
« Reply #4 on: December 12, 2024, 09:30:00 am » |
|
Pa valjda je kao MT oficir tu MT značku i zaslužio.
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #5 on: December 12, 2024, 09:41:31 am » |
|
Pa valjda je kao MT oficir tu MT značku i zaslužio.
Jeste ali običnu, ne zlatnu. Zlatna se dodeljivala vrlo retko, posebno zaslužnim oficirima - znam samo za Tomanovića.
|
|
|
|
|
|
|
bristova
Stručni saradnik za more i pomorstvo
vodnik I klase
Last Login:June 22, 2025, 09:32:33 pm
|
 |
« Reply #6 on: December 12, 2024, 12:56:50 pm » |
|
Na to sam i mislio.
Kako se radi o MT generalu, kojih je bilo na prste jedne ruke u cijeloj povjesti JRM, logično je da je Tomanović potpuno zaslužio tu značku.
|
|
|
|
|
|
|
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #7 on: December 12, 2024, 02:09:25 pm » |
|
На једној слици генерал пуковник Радован Томановић носи ознаку за поморство (звезда петокрака) а не МТ службе (зупчаник са бродском елисом)!?
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #8 on: December 12, 2024, 02:52:12 pm » |
|
На једној слици генерал пуковник Радован Томановић носи ознаку за поморство (звезда петокрака) а не МТ службе (зупчаник са бродском елисом)!?
Kao što reče kolega Bristova, MT generala bilo je vrlo malo. Mnogo puta sam bio kod generala Tomanovića, jednom sam ga i pitao zašto nosi zvezdu a ne MT znak na rukavu, rekao mi je da su tako nosili svi MT generali, da mu se ne sviđa to jer nije admiral nego general ali je tako.
|
|
« Last Edit: December 12, 2024, 03:45:40 pm by Boro Prodanic »
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #9 on: December 12, 2024, 07:47:18 pm » |
|
Pretpostavljam da neki od čitalaca ne znaju o kojoj se znački radi, zato postavljam slike svoje značke: [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Naravo, moja je obična, nije zlatna.  Treba uočiti serijski broj značke na poleđini - uz značku je išlo i uverenje o dodeli značke veličine A5 u kojem je bio naveden serijski broj značke. Imam ga negde ali ne mogu da ga tražim. Serijski broj 580 ne znači da je pre mene 579 MT oficira dobilo tu značku, nego je ta bila na redu u magacinu. Znam kolegu koji je dobio značku serijski broj 100 i nešto 7 - 8 godina nakon mene.
|
|
« Last Edit: December 12, 2024, 07:53:18 pm by Boro Prodanic »
|
|
|
|
|
|