PALUBA
October 06, 2022, 05:04:25 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Radio-tehnički izviđački kompleks "Tamara"  (Read 521 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 396« on: June 03, 2021, 10:50:39 pm »

Nakon obaranja aviona F-117A, američki i zapadni izvori tražili su opravdanje za ovaj događaj. Jedno od tih opravdanja je bilo da je letelica inicijalno otkrivena češkim pasivnim senzorom "Tamara", kojim su navodno upravljali Ruski operatori.

Možda treba reći nekoliko reči o sistemu "Tamara", pasivnom sistemu čehoslovačke proizvodnje, koji je, ni kriv ni dužan, dobio sasvim dobru reklamu tokom i nakon vazdušnog rata nad SRJ 1999. godine, a posredno i ostali proizvodni te kompanije, poput naslednika Tamare – sistem VERA.

Radio-tehnički izviđački kompleks KRTP-86 „Tamara“ i KRTP-91 „Tamara-M“ je nastavak uspešnog rada čehoslovačke elektronske industrije na tom polju. Naslednik je starijih sistema poput PRP-1 „Kopač“ i KRTP-81 „Ramona“.

Radio-tehnički izviđački kompleks "Tamara", počeo je sa proizvodnjom u državnoj kompaniji „Tesla“ u Parubicama u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Razvoj sistema je trajao od 1981. do 1983. godine. Nakon ispitivanja i provere funkcionalnosti, sistem je konačno stavljen u operativnu upotrebu krajem 1987. godine. Tokom 1991. godine, počela je proizvodnja modifikovanog sistema "Tamara-M".
Zbog svog izgleda u marševskom položaju, na zapadu je dobio oznaku „Đubretarski kamion“.

"Tamara" je mobilan sistem, koji se sastojao od 8 vozila marke TATRA 815, od kojih se na tri vozila nalaze antenski sistemi, a na preostalim vozilima se nalaze prijemne stanice i stanice za analizu i ocenu situacije u VaP-u.
Da bi se sistem iz marševskog položaja preveo u borbeni, bilo je potrebno oko 20 minuta.

Način funkcionisanja:

Sistem je funkcionisao tako što je postojalo centralno upravljačko-komandno mesto, na kome se nalazi jedno vozilo sa antenskim sistemom, vozilo za prijem podataka, vozilo za analizu situacije i komandno vozilo za ocenu situacije u vazdušnom prostoru.
Sa desne i leve strane, nalaze se pozicije sa po jednim vozilom sa antenskim sistemom i vozilom za prijem podataka.
Pozicije sistema „sa strana“, svoje podatke predaju centralnom mestu putem usmerenog mikro-talasnog linka.
Sistem radi na principima TDOA – vremenskoj razlici kod prijema impulsa. U tom smislu, zadatak je centralnog upravljačko-komandnog mesta da obavlja funkcije određivanja vremenske razlike kod prijema impulsa na antenskim prijemnicima na pozicijama „sa strana“. Zatim vrši upoređivanje vremenskog kašnjenja prijema impulsa između centralnog antenskog prijemnika i jednog od antenskih prijemnika „sa strana“ smeštajući tako i locirajući cilj u okviru „hiperboloida“ (površina generisana rotacijom hiperbole oko jedne od njenih glavnih osa), kao preseka hiperboloida centralnog mesta i jednog mesta sa strane. Tako se dobija 2D projekcija cilja, pravac i daljina, bez visine. Tada se vrši upoređivanje ovog „hiperboloida“ dobijenog ukrštanjem centralnog i jednog hiperboloida sa pozicija sa strane, sa hiperboloidom treće pozicije „sa strane“ i na taj način se određuje i visina cilja, dakle 3D informacija.

"Tamara" je imala mogućnost da jednovremeno automatski prati do 23 radarska odraza i 48 transpondera sistema „svoj-tuđi“. Nominalan domet sistema iznosio je oko 450 km i generalno je ograničen linijom (radio) horizonta. Obezbeđuje otkrivanje u sektoru od 100 stepeni (Tamara), odnosno 120 stepeni (Tamara-M).
Radni opseg kompleksa od 800 MHZ do 18 GHz.

Proizvedena su ukupno 23 sistema „Tamara“ i „Tamara-M“, od kojih je 19 kompleksa izveženo u tadašnji SSSR i 1 sistem u nekadašnju Istočnu Nemačku.

Inače, da navedem i neke prednosti i ograničenja ovih sistema.

Jedno od ograničenja je da su mogli pratiti samo emitere pulsnih signala, a ne i emitere kontinualnih (CW) signala.

Dejstvuju samo sektorski, jedino kada rade kao deo sistema kontrole letenja, mogu primati signale avio transpondera u krugu od 360 stepeni.

Ovakvi „hiperbolici“ teže otkrivaju taktičke radare udarnih aviona jer je potrebno da sve prijemne stanice budu zahvaćene izlučivanjem radara. To je istina moguće ako je avion vrlo daleko i relativno visoko, međutim to se u praksi ne dešava jer su udarni avioni obično nisko i blizu.

Međutim, kao prednost je da otkrivaju visoke, daleke radare, kao što su na AWACS-ima i radare za osmatranje zemljine površine kao na JSTARS-ovima, bez problema, nezavisno od toga kakva je antena, jer oni zrače preko svih prijemnih stanica hiperboličkog sistema.

Takođe je prednost kod ovih hiperboličkih sistema, da tačnost ne opada sa porastom daljine kao što je to izrazit slučaj kod „klasičnih“ triangualcionih sistema.

Nakon razlaza Češke i Slovačke, od kompanije "Tesla" je nastala ERA. ERA je nastavila sa razvojem na ovom polju, proizvodnjom sistema VERA.
Američka kompanija ''Rannoch Corporation'' kupila je 2005/2006 godine češku firmu ERA koja se bavi proizvodnjom i razvojem radarskih sistema.


Slika 1: Vozilo sa antenom u marševskom položaju:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2: Vozilo sa antenom u borbenom položaju:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3: KRTP-86 Tamara - sredstva čete:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 4: KRTP-86 Tamara - Princip rada:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 5: KRTP-86 Tamara, unutrašnjost prijemne kabine:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tamara.jpg (158.34 KB, 1024x666 - viewed 3 times.)

* Tamara u borbenom položaju.jpg (84.42 KB, 473x700 - viewed 5 times.)

* Tamara - sredstva.png (39.65 KB, 974x912 - viewed 4 times.)

* Tamara - princip rada.jpg (72.06 KB, 512x380 - viewed 2 times.)

* Tamara - unutrašnjost komandne stanice.jpg (118.04 KB, 1000x667 - viewed 4 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.096 seconds with 23 queries.