PALUBA
August 13, 2022, 08:15:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski sistem pasivne pelengacije sa direktnim zahvatom "Vega-Orion"  (Read 691 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 698« on: July 14, 2021, 04:20:46 pm »


Ruski sistem pasivne pelengacije sa direktnim zahvatom "Vega-Orion"


Vega-Orion sistem pelengacije DZ (direktnog zahvata) je novijeg tipa i mnogo savremeniji koncepcijski od prethodnika. Radi se o do skoro, najboljem ruskom sistemu DZ pelengacije. Uglavnom se dugi niz godina nudi za izvoz, a ima malo podataka o njegovom korišćenju u samim ruskim oružanim snagama. Naravno, nedostatak informacija je verovatno iz dva razloga. Sistem je stvoren u doba najveće krize u Rusiji i verovatno je imao malu inicijalnu proizvodnju, a osim toga, mali broj ovakvih sistema može prilično neprimetno da bude prisutan u bilo kojoj armiji, a da ne bude registrovan.

Stanica Orion 85V6 je u stvari podsistem Vege i on je sistem jednog pojedinačnog pelengatora. Za razliku od prethodnika tipa Autobaza, on ima podignute pelengujuće antene na teleskopski stub. Korišćenje takvog stuba, nema samo smisao povećanja dometa, već da olakšava rad na šumskom, urbanom, ispresecanom i krševitom zemljištu.

Kamioni tipa Ural, tih generacija su se pokazali kao sasvim dovoljno dobri i kvalitetni u upotrebi, naravno, za uslove ruskih teritorija, sa dominatnim zimama. Ustrojstvo antenskog sistema je bitno drugačije nego kod sistema Autobaza. Ima više vrsta antena, na vrhu teleskopskog jarbola. Sve su klasičnog tipa, usmerenog dejstva i mogu da rotiraju u punom krugu.
Na samom jarbolu, ispod rotirajućih antena, nalaze sa na obe strane jarbola, dve dodatne antene tipa ojačana riblja kost. I dok glavne antene, služe u opsegu od 2 do 18 GHz, koji je apsolutno glavni za osmatranje avionskih radara, manje antene, koje su za opseg od 0,2 do 2 GHz se mogu smatrati pomoćnim, jer pelenguju sisteme vazdušnih taktičkih veza, na kojima je ponekad važna komunkacija među avionima.

Pojedinačno, stanica Orion registruje do 100 ciljeva, a 1000 može da stavi u katalog raspoznavanja. Međutim, iako je moguće, stanica Orion se po pravilu ne koristi pojedinačno, već se grupa od tri stanice Orion i jedan komandno-kontrolni punkt, grupišu u sistem Vega. Vega je klasičan oblik upotrebe ovih pelengatora. Tri pelengatora Orion se postavljaju u trougao, približno u istoj kružnici, sa međusobnim rastojanjem do 30 km.

Komandni punkt Vega, u užem smislu, se uobičajeno razvija pored jednog od tri pelengatora tipa Orion. U zajedničkom radu sva tri pelengatora i komandnog punkta, položaji ciljeva se dobijaju presecanjem napred, uobičajen izraz je triangulacija.

Sistem Vega je predviđen za upotrebu, ne samo u jedinicama elektronske vojske, pogranične službe i slično, već je potpuno kompatibilan sa tehnikom KIS sistema za upravljanje PVO raketnim kompleksima tipa S-300 (verzije "P", teritorijalna PVO) i S-400 Almaz.
U novoj integrisanoj PVO Rusije pelengatorske jedinice Vega-Orion će snabdevati jednako trupnu PVO kao i PVO teritorije

Po broju ciljeva koji distribuira i po dometu, Vega odgovara dejstvu u sklopu raketne brigade sa sistemima S-300 Almaz. Ona na tom mestu obavlja otkrivanje: napadačkih radara borbenih aviona, izviđačkih sa bočnim radarima, postavljače smetnji a otkriva i avione tipa AWACS na većim udaljenostima. Preciznost ovakvih sistema, naravno nije kao kod radara, ali sasvim zadovoljava. Podaci su zapravo dovoljno dobri da bi se sa njima izvršilo usmeravanje nišansko-osmatračkih radara 30N6 i bez aktivne radarske informacije sa strane na daljinama do 150-200 km.

Dakle, ovakav pelengatorski sistem, omogućava jednoj brigadi potpuno pasivan osmatrački režim, bilo borbeni, bilo dežurni, sve dotrenutka samog gađanja cilja. U kvalitativnom smislu, to je veliki doprinos PVO sistemima, naročito pod jakim elektronskim ometanjem. Specijalno je to važno jer raketne jedinice u toj situaciji mogu da gađaju ometača specijalnim pasivno radarski samonavodećim raketama (ili nuklearkama) a kako im je problem prvobitno određivanje položaja cilja, upravo im to pelengatori omogućavaju.

Istina i klasični radari uz upotrebu ASURI (automatski sistem upravljanja radarskom informacijom) sistema imaju metodu pronalaska postavljača smetnji preko pelengacije ometača sa samih radara, ali su pelengatori efikasniji i daleko pouzdaniji.
Praksa je pokazala da kada ga gađate, i ako ne bude uništen, ometački avion obavezno napušta svoj borbeni zadatak i odlazi u manevar izbegavanja.


Slika 1: Stanica "Orion"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2: Struktura antenskog sklopa stanice "Orion"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3: Sistem "Vega" sa 3 stanice "Orion" i komandnim mestom

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Stanica Orion.jpg (84.14 KB, 768x1124 - viewed 2 times.)

* Orion - Glavni antenski sklop.png (281.66 KB, 720x590 - viewed 1 times.)

* Sistem VEGA-ORION.png (70.75 KB, 720x575 - viewed 4 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 22 queries.