PALUBA
October 06, 2022, 02:39:28 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pasivni radarski detektor Kolčuga  (Read 510 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 396« on: February 07, 2022, 05:32:41 pm »

Ukrajinska vojska unapređuje pasivne sisteme za detekciju Kolčuga

Prema Defense Blogu, Glavni direktorat za obaveštajne poslove ukrajinskog Ministarstva odbrane je 7. februara objavio da ukrajinska vojska unapređuje svoje napredne sisteme pasivne detekcije pod nazivom „Kolčuga“. Nadogradnja bi u velikoj meri trebalo da poveća osetljivost sistema pasivne detekcije.

Pasivni detektor Kolčuga je sistem mera podrške elektronskom ratovanju razvijen u Sovjetskom Savezu i proizveden u Ukrajini. Njegov domet detekcije je ograničen linijom vidljivosti, ali može biti do 800 km (500 mi) za veoma moćne emitere na veoma velikoj nadmorskoj visini. Često nazvan Kolčuga radar, sistem zapravo nije radar, već ESM sistem koji se sastoji od tri ili četiri prijemnika, raspoređenih na desetine kilometara jedan od drugog, koji detektuju i prate avione triangulacijom i multilateracijom njihovih RF emisija.

Originalnu Kolčugu razvili su osamdesetih godina prošlog veka Rostovski vojni institut GRU i radioelektronska fabrika Topaz u Donjecku. Serijska proizvodnja je počela 1987. 44 jedinice su proizvedene pre 1. januara 1992. godine, od kojih je 14 otišlo u Ukrajinu.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, Kolčuga-M je modernizovan od strane javnog holdinga Biroa za projektovanje specijalnih radio uređaja, holdinga Topaz, Donjeckog nacionalnog tehničkog univerziteta, državne kompanije Ukrspetseksport i Investiciono-tehnološke kompanije. Trebalo im je osam godina (1993–2000) da sprovedu istraživanje, razviju algoritme, testiraju rešenja na eksperimentalnim primercima i pokrenu serijsku proizvodnju. Relativno jeftina ukrajinska pasivna radarska stanica Kolčuga-M je u stanju da otkrije i identifikuje praktično sve poznate aktivne radio uređaje postavljene na kopnene, vazduhoplovne ili morske objekte.

Kolčuga je sistem elektronskih mera podrške koji koristi dve ili više lokacija za lociranje emitera triangulacijom. Sistem je montiran na vozilo i sastoji se od velikog vertikalnog mrežastog reflektora, sa dve manje kružne paraboličke antene ispod i par VHF-mikrotalasnih log-periodičnih antena iznad. Antenski tanjiri mogu da iskoriste amplitudnu monopulsnu tehniku za poboljšano određivanje pravca, dok ugaoni razmak logaritamske periodične antene sugeriše da mogu da koriste faznu interferometriju za poboljšanje merenja ugla. Različite manje antene, verovatno za međulokalne komunikacije, nalaze se sa strane i sa zadnje strane antene.

Domet detekcije je jedan od najboljih u svojoj klasi, ali u velikoj meri zavisi od emitovane snage predajnika koji se prati i zahteva zadovoljenje uslova linije vidljivosti na najmanje dve prijemne lokacije za triangulaciju (u poređenju sa tri mesta za multilateracioni sistem kao što je VERA pasivni senzor). Kompleks Kolčuga može da otkrije i locira vazdušne i površinske mete i prati njihovo kretanje do dometa koji je generalno ograničen samo zajedničkom linijom vidljivosti stanica. Pod pretpostavkom da nema maskiranja terena, na 100 m nadmorske visine (iznad lokalnog terena) i cilja na 10 km (30 kft), domet sistema bi bio približno 450 km. Za mete na visinama od 20 km (60 kft) ograničenje linije vidljivosti bi bilo 620 km — ali mali broj ciljeva leti na takvim visinama. Budući da je ograničen linijom vidljivosti, sistem je efikasan sistem protivvazduhoplovne odbrane za rano upozoravanje na emitere velike snage.

Kolčuga je u stanju da otkrije i identifikuje mnoge vrste radio uređaja postavljenih na kopnene, vazduhoplovne ili morske objekte. Detekcija mete se oslanja samo na emiter koji ima dovoljnu snagu i nalazi se u Kolčuginom frekventnom opsegu. Identifikacija mete je, međutim, složenija i zasniva se na merenju različitih parametara prenošenog signala—kao što su njegova frekvencija, propusni opseg, širina impulsa, interval ponavljanja impulsa, itd. Izveštava se da Kolčuga koristi oko četrdeset različitih parametara prilikom identifikacije meta. Ovi parametri se upoređuju sa bazom podataka kako bi se identifikovao i tip emitera i, u nekim slučajevima, čak i određeni deo opreme (identifikovanjem jedinstvenog potpisa ili „otiska prsta“ koji većina predajnika ima, zbog varijacija i tolerancija u pojedinačne komponente). Rečeno je da baza podataka u Kolčugi ima kapacitet da uskladišti oko tri stotine različitih tipova emitera i do pet stotina specifičnih potpisa za svaki tip.

Izvor: https://www.armyrecognition.com/defense_news_february_2022_global_security_army_industry/ukrainian_army_upgrading_kolchuga_passive_detection_systems.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 23 queries.