PALUBA
October 06, 2022, 02:23:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski kompleks C/UAV tipa ROSC-1  (Read 1658 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 396« on: July 29, 2021, 12:05:04 pm »

Rat dronova: šta čini najnoviji ruski sistem otkrivanja borbenih bespilotnih letelica jedinstvenim

Ruski stručnjaci nastavljaju da unapređuju elemente odbrambenog kompleksa za neutralizaciju bespilotnih letelica ROSC-1.

O tome je za RT rekao Vladislav Atriakhin, softverski inženjer u razvojnoj kompaniji NPO Almaz. Glavne razlike između ROSC-1 i drugih sličnih sistema su u prisustvu kompaktnog radara dometa 25 km, visokokvalitetne optike i bespilotne letelice Vuk-18 (Wolf-18), koja specijalnim mrežama može da neutrališe neprijateljske dronove ili da ih obori. Osim toga, ROSC-1 je u stanju da presretne upravljačke kanale neprijateljskih bespilotnih letelica, ometajući GPS signale i dajući im lažne koordinate.

Specijalisti NPO Almaz (deo koncerna Almaz-Antei-RT) unapređuju pojedine elemente radarsko-optičkog kompleksa ROSC-1 radi osiguranja bezbednosti i neutralisanja bespilotnih letelica. Vladislav Atriakhin, softverski inženjer u ovom preduzeću, najavio je to u ekskluzivnom komentaru za RT.

„Već sada možemo reći da naš kupac dobija gotov kompleks sposoban za rad u automatskom režimu, odnosno za rad bez operatera. Izvedeno je mnogo različitih testova, veliko interesovanje pokazala su odeljenja ministarstva sile Rusije “, rekao je Atriakhin.
ROSC-1 je stanica koja se sastoji od 3-koordinatnog polu-provodničkog radara X-opsega, opto-elektronskog sistema (OES), uređaja za kontrolu rada uređaja (RTM) i radio-elektronskog upravljanja (REU). Drugi element kompleksa je ugrađena jedinica ADS-B (automatsko međuzavisni sistem prijema i predaje odnosno osmatranja i emitovanja.-RT), koja je neophodna za kontrolu vazdušnog prostora i praćenje letelica. Sistem protiv BPL-ova pokreće dizel generator.

Nebo je pod kontrolom

ROSC-1 je prvenstveno namenjen otkrivanju i suzbijanju malih letelica. Na web stranici nevladine organizacije Almaz navodi se da je stanica sposobna da efikasno neutrališe bespilotne letelice RK-11B Raven i RK-7 Shadow.
Takođe, ROSC-1 može izdržati različite modifikacije komercijalnih bespilotnih letelica sposobnih za tajno gađanje sa velikih visina (DJI Mavic i DJI Spark) i delovati kao nosači eksploziva (bespilotne letelice poput DJI Phantom, multikoptera, različitih tipova aviona i helikoptera). Pored borbe protiv bespilotnih letelica, stanica se može koristiti za obezbeđivanje ornitološke bezbednosti (zaštita od naleta ptica) u području aerodroma.

„Prilikom izbora glavnih tehničkih rešenja za stvaranje kompleksa, specijalisti NPO Almaz analizirali su pretnje i načine da ih neutrališu, uzimajući u obzir izglede za njihov razvoj, uključujući mogućnost autonomnog leta BPL“, kaže kompanija .

Prednosti produkta NPO Almaz uključuju mobilnost, autonomiju, visoku rezoluciju dometa, adaptivni sistem za odabir pokretnih ciljeva, mogućnost zajedničkog rada nekoliko stanica i sveobuhvatno praćenje vazdušne situacije, što je osigurano korišćenjem radarska stanica (radar) i optički sistem na jednoj platformi ...

ROSC-1 je sposoban da pruži zaštitu u radijusu od 2-4 km od zaštićenog objekta. Stanica se može montirati na kamion (mobilna verzija) i takođe ima stacionarni dizajn.

Prema rečima Vladislava Atriakhina, sva oprema kompleksa smeštena je u kontejner i raspoređena na području ili teritoriji objekta koji se štiti za samo nekoliko minuta. U zavisnosti od konfiguracije, sistemom rukuju od dve do četiri osobe.

„Kompleks je autonoman i veoma je jednostavan za rukovanje. Naš glavni uspeh smatramo razvoj radarske stanice. Naš radar ima domet od 25 km, dok je maksimalni radijus detekcije drugih sličnih proizvoda ograničen na 5-10 km “, rekao je Atriakhin.

Takođe je primetio da su tokom razvoja ROSC-1 stručnjaci Almaza uzeli u obzir poteškoće koje postoje pri detektovanju dronova malih dimenzija sa malom količinom metalnih elemenata. Prema njegovim rečima, efikasnost radara je poboljšana integrisanjem "složenih zvučnih signala".
„Naravno, vodili smo računa i o kvalitetu optoelektronskog sistema. Pruža dodatnu kontrolu vazdušnog prostora i pomaže u identifikovanju bespilotnih letelica. Njegov radijus djelovanja je 3 km, što je više nego dovoljno za borbu protiv malih letelica “, naglasio je Atriakhin.
Glavno oružje ROSC-1, prema njegovom mišljenju, je kompleks sredstava za suzbijanje, što omogućava sprovođenje nekoliko zadataka odjednom za suzbijanje bespilotnih letelica.

„Nakon što je detektovala bespilotne letelice koje se približavaju, stanica pomoću posebnih sredstava pokušava da presretne upravljački kanal bespilotnih letelica. Ako je potrebno, može prizemljiti neprijateljsku letelicu. Druga opcija je suzbijanje signala u frekvencijskom opsegu od 2,5 do 5 GHz i GPS signala “, objasnio je Atriakhin.

Osim toga, zahvaljujući jedinstvenoj opremi, ROSC-1 može postaviti lažne geografske koordinate za bespilotne letelice. Uređaji koji su prošli ovu vrstu smetnji menjaju vektor kretanja i udaljavaju se od zaštićenog objekta.
Drugi način zaštite od bespilotnih letelica, koji je integrisan u ROSC-1, je upotreba bespilotnog lovca bespilotnih letelica „Vuk-18“. Prvi put je ovaj neobičan uređaj široj javnosti demonstriran na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2019“. Sada „Almaz“ nudi svojim kupcima već modernizovanu verziju „lovca“.

„Vuk-18“ je kvadrikopter veličine 60 x 60 cm i uzletne težine 6 kg. Kada se približava neprijateljskom vozilu, on izbacuje mreže koje mu zapletu propelere. Oštećeni BPL, po pravilu, brzo gubi visinu i ruši se.
"Vuk-18" dobija oznaku cilja sa stanice, ali automatski presreće i goni neprijateljski dron. Dimenzije udarne mreže su 2 x 2 m, pa je verovatnoća promašaja mala. Osim toga, udaljenost mora biti manja od 5 m “, rekao je Atriakhin.

Prema rečima stručnjaka iz Almaza, Vuk-18 je prilično manevarska i brza BPL. Njene letne karakteristike omogućavaju joj da sustigne skoro svako neprijateljsko vozilo. Lovački dron može da se popne do 2 km i ostane u vazduhu oko 30 minuta.

„Osim mreža, Vuk-18 se može boriti i protiv bespilotne letelice koristeći poseban uređaj za “sudaranje”. Smešten je u prednjem delu vozila i sposoban je da zada udarac, čija je snaga dovoljna da onesposobi neprijateljski dron. U nedostatku takvog uređaja ili kvara, "Vuk-18" može "postati kamikaza" i žrtvovati se ", kaže Atriakhin.

Nov i obećavajući pravac razvoja

U komentaru za RT, vojni stručnjak Vladislav Shurigin primetio je da stvaranje ROSC-1 zadovoljava hitne potrebe vojske i odeljenja ministarstva sile Rusije na polju borbe protiv bespilotnih letelica. Prema njegovim rečima, tradicionalni sistemi PVO nisu uvek efikasni protiv bespilotnih letelica koje koriste teroristi i strane oružane snage.

„Neophodno je smanjiti troškove sredstava za zaštitu od dronova. Pucanje u njih protivavionskim raketama koje koštaju desetine hiljada dolara preskupo je. Da, u Rusiji se danas razvijaju jeftine rakete, ali najbolje je koristiti druga sredstva koja ne zahtevaju visoke troškove “, tvrdi Šurigin.

U razgovoru za RT, glavni urednik specijalizovanog izdanja "Bespilotna avijacija" Denis Fedutinov rekao je da je cilj ROSC-1 zaštita od napada bespilotnih letelica kamikaza i jeftinih vozila koja su opremljena eksplozivom. Prema njegovim rečima, u svetu se pojavila nova klasa pretnji koja je zahtevala kombinaciju različitih metoda otkrivanja i protivdejstva na jednoj platformi.

„Razvoj preduzeća koncerna„ Almaz-Antei “samo je jedno od tako složenih rešenja. Sistem (ROSC-1. - RT) povećava efikasnost suzbijanja malih bespilotnih letelica “, rekao je Fedutinov.

Slično gledište ima i Jurij Knutov, direktor Muzeja PVO u Balašihi. U intervjuu za RT, stručnjak je izneo mišljenje da su specijalisti Almaza stvorili kompleks koji im omogućava da otkriju dronove koji praktično ne reflektuju radarske talase. U sprovođenju projekta ROSC-1, iskustvo sirijske kampanje igralo je važnu ulogu, smatra analitičar.

„Vojska i predstavnici odbrambene industrije pažljivo su proučavali presretnute dronove sirijskih militanata. Pre svega, iskustvo zaštite vazduhoplovne baze Khmeimim od terorističkih napada BPL pokazalo je potrebu za korišćenjem različitih kanala za otkrivanje i široku upotrebu opreme za elektronsko ratovanje, što je, zapravo, uzeto u obzir u razvoju Almaza, primetio je Knutov.

Stručnjak je takođe visoko cenio mogućnosti „Vuka-18“. Prema njegovom mišljenju, bespilotna letelica-presretač nije glavno sredstvo za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica, ali je efikasna kada je potrebno da se izvrši inspekcija ili neutralizacija cilja, posebno pojedinačnog.
„Takav anti-dron je nov i perspektivan pravac u razvoju. U određenim okolnostima efikasan je protiv kamikaza-dronova i izviđačkih letelica. Usvajanje ROSC-1 trebalo bi da poveća sposobnost Rusije da se brani od bespilotnih letelica “, rezimirao je Knutov."


Izvor: https://russian.rt.com/russia/article/889481-kompleks-obnaruzhenie-bespilotniki-razrabotka?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&fbclid=IwAR2eOVRaz674XT8obw9t6Q7pPIiOulBDN-CYXv7YPXJ-vhscCr34_J9dBa8

Preveo i prilagodio za forum Paluba: Kubovac
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #1 on: July 29, 2021, 03:02:08 pm »

Nije ekonomski isplativo troskiti skupe rakete na jeftine bespilotne.

Dok god vestaci AI nebude dovoljno dobar komunikacioni link je slaba strana svih malih BL koje lete na manjim visinama.

Velike BL koje lete visoko i koriste satelitske linkove su otpornije i teze za ometanje ali su veci i unosniji ciljevi za PVO.
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 396« Reply #2 on: February 10, 2022, 04:06:13 pm »

Koncern „Almaz-Antej“ predstavio je novi mobilni kompleks za borbu protiv bespilotnih letelica

Ruski koncern VKO Almaz-Antej razvio je mobilnu verziju radarsko-optičkog kompleksa ROSC-1, namenjenu zaštiti objekata od dronova.

Na sajtu Elektromehaničkog postrojenja Lianozovo, koji je deo Almaz-Anteja, javlja se da je kompleks ROSC-1 dizajniran da obezbedi sveobuhvatno praćenje vazdušne situacije, da otkrije i prepozna različite vrste vazdušnih objekata, uključujući male BPL, male brzine.

Kompleks se nalazi na šasiji KamAZ, radar i oprema su ugrađeni u kabini, a tu se nalazi i mesto operatera. Pored toga, kompleksom se može upravljati na daljinu. Radar kompleksa može da detektuje bespilotne letelice na udaljenosti od 15 km, termoviziri i kamere takođe omogućavaju otkrivanje bespilotnih letelica 360 stepeni oko vozila. Domet dejstva na bespilotne letelice uljeze, prema saopštenju za javnost, iznosi 2 km, prenosi TASS.

Ranije je objavljeno da je kompleks ROSC-1 izvozna verzija novog radarskog kompleksa 117Ž6 RLC-MC Valdaj, kreiranog za rusku vojsku. Prototip Valdaja je prvi put prikazan na Vojnom forumu 2018. godine. Spolja, oba kompleksa su veoma slična, razlike su u "punjenju".

RLC-MC „Valdaj” je u stanju da se samostalno nosi sa otkrivenim bespilotnim letelicama. Da bi to uradio, uključuje modul za ometanje koji može da suzbije upravljačke i navigacione signale. Pored toga, u sastav se može uvesti i presretač dronova.

Izvor: https://topwar.ru/192143-koncern-almaz-antej-predstavil-novyj-mobilnyj-kompleks-dlja-borby-s-bespilotnikami.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* rosc-1-belyj-1.jpg (45.04 KB, 800x476 - viewed 2 times.)

* Valdai.jpg (67.44 KB, 800x532 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 22 queries.