PALUBA
September 26, 2022, 07:52:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski sistem pasivne pelengacije 1L222 Avtobaza  (Read 1732 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 288« on: July 15, 2021, 07:18:11 pm »

1L222 Avtobaza je svakako jedan od najpoznatijih pelengatora DZ tipa u ruskom naoružanju. Polako ali sigurno već zastareva, ali se još uvek često sreće, pa i nudi u prodaji, kao jeftina alternativa novijim i skupljim sistemima. Po konstrukciji je klasičan DZ pelengator. Ceo sistem je smešten na dva kamiona, sam pelengator, na tipu Ural 43203, a na KamAZ-4310 se nalaze dva generatora od po 16 kW svaki.

Na vrhu kabine je antensko ustrojstvo pelengatora. Sistem je najčešće viđan, kao deo sistema za elektronsko ometanje 1L213M AKUP-1M sa komandnim mestom Mauzer-1. Obično bi svaka četa ometača, osim njih samih, imala i jedno komandno mesto (APUR), koje je imalo dva sopstvena izvora informacija. Jedan bi bio radar, a drugi obavezno, jedan ovakav DZ pelengator. I komandno mesto bataljona (APUB), takođe poseduje jedan ovakav pelengator. Dakle, na nivou bataljona za elektronsko ometanje, što je uobičajena formacija, idu tri četna i jedan bataljonski pelengator ovog tipa.

Ovaj ELINT sistem obezbeđuje razne podatke o cilju. Pre svega pravac i smer cilja tj. jednom rečju azimut ali i vertikalni (mesni) ugao ili elevaciju ka cilju mada manje precizno od novijeg Oriona. Elektronski podaci o cilju su, glavna ili noseća fekvencija emitovanja, trajanje impulsa, režim inpulsnog ponavljanja.

Ukoliko je moguće, prepoznaje se tip radara, odnosno, da li je od napadačkog aviona (ili rakete) u režimu pretrage i napadanja, da li je specijalni radar za let u niskom letu ili borbeni radar u tom režimu, ili neki od izviđačkih bočnih radara. Svi ti podaci se prenose na četno komandno mesto kablom, na odstojanju do 100 m.

Na četnom komandnom mestu se najčešće kombinuju podaci sa pelengatora i sa radara pridruženog četi. Broj praćenih ciljeva je 15, što je dovoljno za četu ometača. Maksimalan broj otkrivenih emisija je do 60, pri praćenju 15 ciljeva u sekundi. Ovi pelengatori se, preko četnog punkta upravljanja, mogu koristi ti, kako u zajednici sa ASURI sistemima (automatski sistemi upravljanja radarskom informacijom) Polje, Osnova, tako i sa KIS Poljana i Bajkal. Podatak pelengatora o cilju, je primarna informacija u sistemima elektronskog ometanja avionskih radara tipa AKUP-1M. Sekundarna informacija dolazi od osmatračkih radara čete.

Dakle, ako je taj sistem u okviru čete, ili još bolje bataljona AKUP-1, za elektronska ometanja, sa 4 pelengatora u upotrebi, onda sistem može prilično kvalitetno, da obezbedi pasivnu informaciju za raketne jedinice PVO.

Da je to slučaj u realnoj praksi, potvrđeno je najnovijim reklamama za raketni sistem S-400, gde se 1L222 Avtobaza izričito navodi u spisku pridruženih sredstava. Kao mogući pridodati pasivni pelengatori, tom supermodernom sistemu (S-400), u reklamnim prospektima su navedeni sistemi Vega-Orion, Avtobaza i POST-3M. Ovako ili onako, sistem Avtobaza ostaje u naoružanju i još uvek ne gubi na aktuelnosti.

Događaji sa američkom bespilotnom letelicom u Iranu samo su doneli lep veo tajne koje zapravo i nema. Sistem je verovatno pelengovao vezu dron-satelit koja radi u Ku bandu ali ništa više od toga, nadalje je oblast ometača. Radilo se o američkoj bespilotnoj letelici RQ-170 Sentinel, koja je zarobljena od strane Irana, dana 05/11/2011. Godine. Prema američkim izvorima,  “postojali su problem sa letelicom i ona se nije spustila na lokaciju na koju je bilo predviđeno”.

Međutim, od skoro se sistem nudi kao veoma modernizovan Avtobaza-1M u okviru pasivnih izviđačko-ometačkih jedinica sa imenom Moskva-1M i sa novim ometačima Krasuha. Izvesno je da će taj sistem vremenom zameniti kroz proces modernizacije sistem Počim-Avtobaza. To govori da se ukupna koncepcija pokazala ispravnom. Sasvim je sigurno da je uveden opciono i korelacioni rad.

1L222 Avtobaza radi na frekventnom opsegu od 8 – 18 GHz i ima domet od oko 150 km.


Slika 1: 1L222 Avtobaza

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2: 1L122 Avtobaza

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3: RQ-170 Sentinel, zarobljen od strane Irana decembra 2011. godine, za koju se sumnja da je učešće u lociranju i otkrivanju letelice imao upravo ELINT sistem "Avtobaza", koje je Rusija isporučila Iranu, ranije te godine

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1L222 Avtobaza.jpg (1565.66 KB, 2250x1500 - viewed 3 times.)

* Avtobaza 1.jpg (55.49 KB, 300x225 - viewed 50 times.)

* RQ-170_in_Iran.jpg (85.49 KB, 600x394 - viewed 4 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1 on: August 25, 2021, 08:52:21 am »

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 23 queries.