PALUBA
March 22, 2023, 09:00:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Artiljerijski digitalni akustično-termalni izviđački kompleks "Penicilin"  (Read 2982 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« on: August 19, 2021, 04:44:57 pm »

Upotreba elektronskih mera i protivmera protiv njega je besmislena: Rusija će pokazati izvoznu verziju artiljerijskog digitalnog akustično-termalnog izviđačkog kompleksa 1V75 "Penicilin"

Izveštava se o novini koja će po prvi put biti predstavljena na međunarodnom forumu "Armija-2021". Govorimo o posebnom izviđačkom kompleksu „Penicilin“ u izvoznoj verziji. Ovo je izvestio holding Rostec.

Izvozna verzija kompleksa Penicillin, koja vrši zvučno i termalno izviđanje, omogućava otkrivanje ciljeva na udaljenosti do 38 km. Istovremeno, vreme raspoređivanja na borbeni položaj je oko 20 minuta.

„Penicilin“ omogućava izviđanje položaja neprijateljske artiljerije na terenu. Takođe pomaže u identifikaciji koordinata posada minobacača, opreme kao što su višecevni lanseri raketa, lansirnih položaja raketnih sistema, uključujući sisteme PVO i оperativno taktičke raketne komplekse (OTRK). Istovremeno, on može služiti za sprovođenje usmeravanja vatre sopstvene artiljerije.

Otkrivanje neprijateljske artiljerije vrši se bez upotrebe radara. Takvi radovi se izvode kombinacijom toplotnog i zvučnog izviđanja. Shodno tome, upotreba elektronskog rata protiv „Penicilina“ je besmislena.
Kompleks hvata zvučne i toplotne signale nakon hitaca i eksplozija municije, nakon čega analizira podatke i daje tačne koordinate lokacije neprijateljske opreme. Na mapi se označava lokacija lansera i raketnih sistema. Ceo proces ne traje više od 5 sekundi.

Šta je uključeno u sastav kompleksa?

U sastav ulaze mašina za merenje zvuka i mašina za zvučno-termalno izviđanje (obe zasnovane na KamAZ-u). Istovremeno, "Penicilin" u smislu svog kvantitativnog tehničkog sastava može varirati. Ova kompozicija može uključivati do šest vozila svakog tipa.

Sistem se sastoji od 6 konvencionalnih i 6 termalnih kamera, 4 zvučno-termalna lokatora i opto-elektronskog modula  za određivanje nivoa zvuka i kinetičke energije, smeštenih na velikoj platformi za stabilizaciju.
Televizijske i termalne kamere imaju ugao gledanja od 70 stepeni po azimutu i 10 stepeni u vertikalnoj ravni. Signal sa svih 12 uređaja istovremeno se prenosi na računare i zajedno obrađuje. Ovo daje vrlo visoku tačnost i detaljnu sliku situacije u području rada kompleksa.

Kompleks je instaliran na šasiji KamaZ, izviđački optičko-elektronski modul sistema pričvršćen je za podizni jarbol.
Kada je uključen borbeni režim, jarbol se podiže vertikalno, dovodeći kamere do potrebne visine. Ovo vam omogućava da radite iza prirodnih skloništa - zgrada, šuma ili udubljenja terena, štiteći vozila na bojnom polju. Platforma sa kamerama opremljena je vertikalnim i horizontalnim pogonima za navođenje.

Radi sprečavanja grešaka u ljudskom faktoru, sistem je potpuno automatizovan.
Takav kompleks se već isporučuje ruskoj vojsci. Navodno su u toku pregovori sa nekim potencijalnim stranim kupcima.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Penicilin 1.jpg (132.02 KB, 1020x651 - viewed 3 times.)

* Penicilin 3.jpg (24.84 KB, 800x451 - viewed 3 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #1 on: August 19, 2021, 05:31:08 pm »

Sve je to lijepo i krasno ovako na papiru.
A šta mogu ti njihovi sistemi u realnosti mi se čini upitno.

poz.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #2 on: August 19, 2021, 06:12:36 pm »

@Solaris

Kombinacija zvukolovca, TV i termovizijske kamere. Sistemi se uključe i čekaju. Prvi artiljerijski hitac i svaki kompleks primi sliku i zvuk ispaljivanja, ali pod razlicitim uglovima. Gde se uglovi prava seku, tu je artiljerijsko oruđe. Polozaj se utvrdi preko GLONAS-a ili preko digitalne topografske karte u slučaju ometanja i u veoma kratkom roku se predaje svojim artiljerijskim sredstvima. Bolje uništavati onog ko ispaljuje nego uništavati rakete i granate pojedinačno.

Inače još tokom prvog svetskog rata formirale su se stalne aeroplanske signalne stanice na položajima vojske ranga Divizije. Koristile su signalna bela platna, busole za označavanje pravca, sekciju topografske karte, dvogled, pribor za javljanje komandi puka o prolazu protivničkih aeroplana (telefon ili pribor za pisanje telegrama), slike domaćih aeroplana radi raspoznavanja svoj-tudđi i prislušna sprava.
Prislušna sprava se postavljala u centar kruga signalne stanice, a okretanjem u krug usmeravala se tako da zvuk bude najjači i onda se taj pravac pojačano osmatrao.
Hoću reći, iako se ovo pretežno koristilo za otkrivanje generalnog pravca nailaska protivnih aeroplana (letelica), ipak se čak i tada sa veoma primitivnim (za današnje uslove) sredstvima moglo vršiti "pasivno" otkrivanje i lociranje ciljeva koristeći optičke uređaje (dvogled i sopstveni vid), busolu i topografsku kartu radi orijentacije, akustični uređaj - prislušnu spravu i pribor za prenos informacija o ciljevima.

Danas je to ipak znatno naprednije i ne sumnjam da može biti veoma efikasno....  Wink
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #3 on: August 19, 2021, 09:31:42 pm »

Zbog tih sistema za lokaciju artilerije i cevi za kontrabatiranje, koristi se taktica Shoot-and-scoot/Udari i beži
Logged
BrankoBananko
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 553« Reply #4 on: August 20, 2021, 03:33:18 am »

Prije par godina sam gledao rusku vezbu negde na internetu. Naizgled cudno sto su krenuli sa tenkovima i pri sporoj voznji pucali indirektno sa podignutim cevima, pa onda pun gas napred. Skroz neozbiljno izgledalo, medjutim, uvezbavali su taktiku zavaravanja neprijateljskih artiljeriskih radara. Dok su tenkovi pucali u prazno, dronovi su izvidjali reakciju a samohodna artiljerija cekala. Svaka sprava se da zavarati taktikom, potrebno je samo znanje i razumevanje neprijatelja i na koji nacin koristi svoju tehniku.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #5 on: August 17, 2022, 12:19:47 pm »

Novi radio-tehnički kompleks postaće lek za granatiranje. Koje su njegove prednosti?

Na vojno-tehničkom forumu „Armija-2021“ jedna od senzacija bio je radio-tehnički kompleks 1B75E „Penicilin“. Publikacije su mu tada, verovatno, posvetili svi domaći mediji. I bilo je pošteno. Kompleks je, kako je saopšteno, mogao da utvrdi tačnu lokaciju neprijateljske artiljerijske baterije koja je samo po zvuku pucnja otvorila vatru na vaše položaje u deliću sekunde i desetinama kilometara daleko.

Nauka o određivanju neprijateljskih artiljerijskih položaja po zvuku pucnja razvila se još u godinama Drugog svetskog rata - i u Rusiji i u inostranstvu. Mnogi su verovatno videli fotografije boraca sa slušalicama, kako sede blizu ogromnih zvučnika, hvatajući i najmanji zvuk na nebu. Potpuno je pogrešno ovo smatrati nekom vrstom primitivizma. Na lenjingradskom frontu, upravo su takve „sprave“ otkrile položaje gotovo svih nemačkih minobacačkih baterija koje su granatirale grad na Nevi. A nemačke baterije su, naravno, odmah uništene.

Po principu zvučnog pravca, kako je saopšteno, trebalo je da radi najnoviji kompleks Penicilin. Koja je njegova glavna karakteristika? Pre svega, u tome što sprovodi pasivno skeniranje velikih površina, a da se ne odaje. On sve čuje, a sam ostaje nevidljiv. Pa ipak – „Penicilin“ se ne može suzbiti nikakvim sredstvima elektronske borbe.

"Kompleks može da odredi tačne koordinate neprijateljskih baterija u deliću sekunde i da ih prenese svojim tobžijama i raketašima".

Kompleks obezbeđuje prijem i obradu termovizijskih i akustičkih informacija od bljeskova hitaca (eksplozija) i od letećih artiljerijskih granata, mina, raketa. Ovo vam omogućava da u deliću sekunde odredite tačne koordinate neprijateljskih baterija, prebacite ih na svoje artiljerce i raketaše, koji će zadati udarac koji uništava neprijatelja.

Specijalisti Istraživačkog instituta u Sankt Peterburgu, gde je stvoren kompleks 1B75E, morali su da reše ogroman niz naučnih problema. Ako je sa termovizijskim sistemima, u principu, sve bilo jasno, onda je sa akustikom, u principu, sve ispalo vrlo nejasno. Pored toga, zvučno-metrički izviđački kompleks deluje u infra-zvučnom opsegu, koji je skoro neistražen.

Atmosfera je zasićena infrazvukom. A kako uhvatiti i izvući zvuk pucnja u ovoj akustičnoj kakofoniji? U rad su bili uključeni najbolji matematičari i programeri, koji su uspeli da reše naizgled nerešiv zadatak i izgrade najsloženije heurističke algoritme.

Nekako su Ruski naučnici modelirali kako funkcioniše ljudski mozak. Na kraju krajeva, mi, ne shvatajući, jasno razlikujemo među ogromnim brojem zvukova onaj koji nam je potreban. Stvaranje prave veštačke inteligencije traje već petnaest godina.

Kako je rečeno prošle godine na forumu Armija-2021, nigde u svetu ne postoji kompleks poput Penicilina. Ipak, tada je već bilo dozvoljeno da se prodaje u inostranstvu, na forumu je bio izložen kao proizvod 1B75E, odnosno u izvoznoj verziji.

Ali ništa manje se čeka na njegovo pojavljivanje u Ruskim trupama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Penicilin.jpg (42.88 KB, 560x374 - viewed 80 times.)
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 610


« Reply #6 on: August 17, 2022, 11:55:56 pm »
   Bez namere da umanjim vrednost iznetih podataka moram da dodam da su zvukovne stanice bile korišćene i u I sv. ratu za istu namenu, a kasnije za otkrivanje aeroplana. Malo mi je nerealan podatak da se pomoću ovog kompleksa u deliću sekunde otkriva lokacija dejstvujuće protivničke artiljerije pošto znamo da zvuk putuje dosta sporije od svetla. Ipak je potrebno neko relativno duže vreme da zvuk dopre do uređaja, reda nekoliko minuta. Nije definisano da li je korišćen u realnim borbenim situacijama u Siriji i sada u Ukrajini i sa kakvim rezultatima. To je ono što bi trebalo da se zna.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #7 on: August 18, 2022, 08:40:19 am »   Bez namere da umanjim vrednost iznetih podataka moram da dodam da su zvukovne stanice bile korišćene i u I sv. ratu za istu namenu, a kasnije za otkrivanje aeroplana. Malo mi je nerealan podatak da se pomoću ovog kompleksa u deliću sekunde otkriva lokacija dejstvujuće protivničke artiljerije pošto znamo da zvuk putuje dosta sporije od svetla. Ipak je potrebno neko relativno duže vreme da zvuk dopre do uređaja, reda nekoliko minuta. Nije definisano da li je korišćen u realnim borbenim situacijama u Siriji i sada u Ukrajini i sa kakvim rezultatima. To je ono što bi trebalo da se zna.Skrenuo bih pažnju da imamo temu koja se dotiče ovih pitanja iz I svetskog rata!

https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=35057.msg585447#msg585447
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #8 on: October 15, 2022, 02:16:44 pm »

Oružane snage Rusije koristile su artiljerijske akustično-termalne izviđačke sisteme Penicilin u Ukrajini

Kompleksi „Penicilin“ su pokazali svoju efikasnost u borbi protiv artiljerije NATO u Ukrajini

Ruska vojska je uspešno koristila izviđačke sisteme Penicilin u borbama u Ukrajini, a instalacija je potvrdila svoju efikasnost, posebno u borbi protiv artiljerije NATO-a. Ovo je 15. oktobra javila agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvor.

„Nekoliko artiljerijskih izviđačkih sistema 1B76 Penicilin je testirano u borbenim uslovima u Ukrajini. Kompleksi su pokazali visoku efikasnost u okviru kontrabaterijske borbe sa artiljerijom ukrajinskih trupa, uključujući i ukrajinske vojne artiljerijske sisteme koje koriste zemlje NATO-a“, rekao je sagovornik agencije.

1B76 "Penicilin" - kompleks koji je razvila korporacija Rostec, njegova ispitivanja su završena 2018. godine, pušten je u upotrebu dve godine kasnije.

Kompleks efikasno funkcioniše u bilo koje doba dana na temperaturama od -40 do +50 stepeni Celzijusa, namenjen za izviđanje vatrenih položaja topovske i raketne artiljerije, kao i protivvazduhoplovnih i taktičkih projektila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Penicilin.jpg (42.31 KB, 900x506 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #9 on: December 17, 2022, 01:12:23 pm »

Oružane snage RF dobile su izviđačke komplekse Penicilin za upotrebu u zoni SVO

„Ministarstvo odbrane je dobilo još jednu partiju najnovijih akustično-termalnih sistema za izviđanje 1B76 Penicilin, koji se planiraju koristiti u zoni specijalne operacije za protivartiljerijsku borbu.

„Penicilin“ efektivno locira položaje artiljerije ukrajinskih trupa i prenosi koordinate za njihovo brzo uništenje“, rekao je izvor RIA Novosti u subotu, 17. decembra.

1B76 „Penicilin“ je kompleks koji je razvila korporacija Rostec, njegova ispitivanja su završena 2018. godine, pušten je u upotrebu dve godine kasnije. „Penicilin“ se koristi za izviđanje vatrenih položaja topovske i raketne artiljerije, protivvazduhoplovnih i taktičkih projektila.

Kompleks funkcioniše efikasno u bilo koje doba dana na temperaturama od -40 do +50 stepeni Celzijusa.

Vojni istoričar Knutov: Gotovo je nemoguće locirati obaveštajni kompleks Penicilin.

Karakteristika izviđačkog kompleksa Penicilin koji se isporučuje Oružanim snagama RF je da je izgrađen na potpuno drugačijim principima za određivanje lokacije neprijateljskih baterija. U subotu, 17. decembra, za Izvestiju je rekao vojni istoričar, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov.

On je objasnio da se najčešće koriste radarske stanice koje detektuju leteći projektil ili projektil u vazduhu, određuju njegovu putanju u nekoliko zasecanja, a zatim kompjuter izračunava mesto lansiranja. "Penicilin" radi na drugom principu. Ovaj kompleks zvukom određuje odakle je pucano, a zvukom je određena i putanja.

„To jest, koriste se pasivna sredstva koja ne emituju elektromagnetne i druge talase u vazdušni prostor. Zbog toga je određivanje lokacije "Penicilina" gotovo nemoguće. Može se otkriti samo vizuelno sa drona. Uz pomoć elektronskog izviđanja nije moguće shvatiti gde se ova stanica nalazi. To je glavna prednost Penicilina“, rekao je Knutov.

Pored toga, Penicilin određuje koordinate neprijateljskih baterija u roku od pet sekundi i prenosi informacije protivartiljerijskim jedinicama. Tako postaje moguće pogoditi neprijatelja sa velikom preciznošću, a da se ne otkrijete, naglasio je stručnjak.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Izvor


* Penicilin 0.jpg (35.76 KB, 1065x599 - viewed 1 times.)

* Penicilin 1.jpg (25.87 KB, 900x506 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #10 on: March 11, 2023, 10:10:45 am »

RUSI DOVUKLI "PENICILIN" NA FRONT! Moskva poslala najnoviju tehnologiju, plan je da gađaju zapadnu artiljeriju!

Sistem je napravljen 2017. godine, testiran 2018. i formalno je u ruskoj vojsci od 2020.

Nekoliko meseci nakon što su ruske trupe prvi put rasporedile sistem za zvučno-termičko izviđanje "penicilin" na frontu, broj ovih sistema biće udvostručen kako bi efikasnije otkrivali neprijateljske položaje i eliminisali neprijateljsku vatru, prenose "RIA Novosti" pozivajući se na obavešteni izvor.

"Do kraja ove godine planirano je da se udvostruči broj kompleksa 'penicilin' u zoni Specijalne vojne operacije. To će povećati efikasnost kontrabaterijske borbe ruskih trupa sa ukrajinskom artiljerijom", rekao je sagovornik ruske novinske agencije.
On je rekao da su kompleksi korišćeni skoro od početka Specijalne vojne operacije i da su dokazali svoju efikasnost u borbi, uključujući i borbu protiv haubica strane proizvodnje koje su koristile ukrajinske trupe.

On, međutim, nije precizirao koliko je "penicilina" upotrebila ruska vojska u Ukrajini. U decembru 2022. godine, ruski mediji su izvestili da je vojska spremna da rasporedi potpuno novi sistem zvučno-termalnog izviđanja "penicilin" u ratnoj zoni Ukrajine.

Mnogi izveštaji su tvrdili da je sistem već pokazao svoju efikasnost protiv NATO artiljerije u Ukrajini.

Na primer, vojni izvori su ranije tvrdili da je "penicilin" imao razoran uticaj omogućavajući ruskim snagama da precizno gađaju ukrajinsku dalekometnu artiljeriju sa velike udaljenosti.

Iako rusko Ministarstvo odbrane nije zvanično potvrdilo informaciju, ovaj razvoj događaja dolazi u vreme kada vodi intenzivna borba oko Bahmuta. NATO saveznici stalno snabdevaju Ukrajinu, posebno otkako su Sjedinjene Države najavile novi paket vojne pomoći Kijevu od 400 miliona dolara, uključujući municiju za HIMARS.

Uz proširenje ukrajinskog arsenala naoružanja koje je isporučio NATO, za ruske trupe postaje imperativ da paze na neprijateljske položaje odakle bi mogli da pokrenu napade.

"Penicilin" je kreiran za praćenje položaja topova i raketne artiljerije, protivvazdušne i taktičke rakete. Iz tog razloga, projektovan je kao odgovor Moskve na HIMARS koji je isporučio SAD.

Razvio ga je Istraživački institut "Vektor", koji je deo "Ruselektronike". Prema proizvođačima, kompleks funkcioniše efikasno u bilo koje doba dana na temperaturama od -40 do +50 stepeni.

Sistem je ugrađen na šasiju KamAZ, a izviđački optoelektronski modul je montiran na podizni jarbol. "Penicilin" sistem može da radi autonomno bez posade u dometu od 40 kilometara.

Što je najvažnije, ovaj novi ruski sistem za izviđanje oružja zasnovan na tehnologiji koja kombinuje seizmičke detektore, termičke slike i akustične senzore.
Da bi ručno i automatski skicirao preciznu lokaciju neprijateljskog oružja na elektronskoj mapi, sistem prikuplja akustične i termalne talase pucnjave i eksplozija. Istovremeno, potrebno je ne više od pet sekundi da se pronađu koordinate jedne vatrene mete.

Prednost "penicilina" je u tome što ne zahteva radio talase u svom radu, za razliku od američkog protivbaterijskog radara AN/TPQ-36 koji je postavila ukrajinska vojska, što znači da ga ne može detektovati radio oprema niti potisnuti sistemima za elektronsko ratovanje.

Napravljen je 2017. godine, testiran 2018. i formalno je u ruskoj vojsci od 2020. S obzirom na to da Ukrajina sada pogađa ruske položaje raketnim bacačima koje je isporučio NATO i modifikovanim dronovima, "penicilin" bi mogao da bude vredna oprema na bojnom polju.


Izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.