PALUBA
November 28, 2023, 08:03:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Laki raketni sistem PVO Starstreak / Stormer HVM  (Read 1968 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« on: September 02, 2021, 08:59:22 pm »

Starstreak je "jahač laserskog snopa" iliti "laser beam rider". Raketa je takođe jednostavna i laka, nema glavu za samonavođenje, već ima laserske prijemnike na telu rakete koje raketu postavljaju stalno u sredinu laserskog snopa koji je ozračava sa zemlje i ozračava i cilj. Dakle, klasična "trotačka".

Laserski jahač snopa je kvalitetniji sistem od radarskog jahača snopa, jer je laserski snop daleko uži od radarskog, i daleko se manje gubi na preciznosti u odnosu na daljinu cilja.
Ovde još imamo i "modifikovani" sistem jahača laserskog snopa, u kome laserski predajnik emituje 2 snopa (umesto jednog), a prijemni senzori u raketi određuju sredinu između dva snopa i tako usmeravaju raketu.

Raketa se lansira, buster odradi dok je raketa još u svom lansirnom kontejneru i poleće. Nakon 4 metra, aktivira se raketni motor i "nagura" raketu do 4 Macha. Sa prestankom rada drugog stepena, iz glave rakete se "lansiraju" odgovarajućim piropatronima 3 "pikada", odnosno 3 manje "raketice" koje onda takođe nastavljaju svoj let ka cilju navođene laserskim snopom uz aktiviranje po udaru u cilj.

Domet rakete je od 0,3 km do 7 km, a kod modifikovane verzije Starstreak II i nešto preko 7 km.

Raketa ne može biti ometana IC mamcima, protivradarske rakete se ne mogu upotrebiti kao protivmera, a 3 "pikada" povećavaju zonu uništenja i verovatnoću pogađanja cilja.
Leti velikom brzinom, pa se teško izbegava i manevrima aviona.

Sa druge strane, velika brzina rakete, pogodnija je za dejstvo na ciljeve u dolasku.

Nakon laserskog ozračavanja cilja, letelica (i ostale letelice iz grupe) mogu preduzeti protiv mere, ukoliko su opremljeni signalizatorom laserskog ozračenja.

Dim (zadimljen teren oko lansera) ili loši vremenski uslovi poput magle ili niske oblačnosti, čak i uslovi pljuskova, mogu biti otežavajući faktor, jer ometaju rad lasera.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #1 on: April 02, 2022, 01:17:15 pm »

Fleš animacija rada predlansirnog ciklusa i ciklusa rada komponenti rakete HVM tokom leta:

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #2 on: May 12, 2022, 09:22:10 am »

Starstreak, najbrža raketa zemlja-vazduh ikada napravljena, obara ruske helikoptere u Ukrajini

Šta je raketa Starstreak koja je oborila ruski helikopter?

Londonski Tajms je prošle nedelje izvestio da postoji video snimak pokazuje kako raketa velike brzine Starstreak pogađa ruski jurišni helikopter Mi-28N. Veruje se da se udar dogodio u istočnoj oblasti Luganska na istoku Ukrajine, kako prenosi Business Insider.

Na snimku, koji je od tada postao viralan na društvenim mrežama, izgleda da se vidi kako je helikopter oboren raketnim sistemom sa zemlje. Čini se da projektil pogađa vozilo u rep i ruši ga na zemlju, tvrdi se u tekstu Business Insider-a.

Britanski odbrambeni izvori su za novine takođe rekli da se veruje da je snimak stvaran.

Raketa Starstreak konstruisana je od strane Thales Air Defence iz Severne Irske, a radi se o raketi zemlja-vazduh kratkog dometa, a za koju se tvrdi da su isporučene Ukrajini od strane Velike Britanije.

Prenosivi raketni sistem je konstruisan za transport pešice ili vozilom i može se lansirati sa ramena. Nakon lansiranja, raketa Starstreak brzo ubrzava do 4 maha — otprilike 3000 mph. To je najbrža raketa zemlja-vazduh ikada napravljena ( u svojoj klasi, prim. Kubovac).

Tehnologija ovog oružja ide još dalje, sa lanserom projektila sa tri podmunicije - "raketice" koje se navode u laserskom snopu. To znači da sa svakim projektilom postoje sekundarne mogućnosti da podmunicija pogodi metu pomoću laserskog navođenja.

STARStreak raketa velike brzine je konstruisana da obezbedi blisku protivvazduhoplovnu odbranu od konvencionalnih vazduhoplovnih pretnji kao što su lovci sa fiksnim krilima i kasno demaskirajuće helikopterske mete“, navodi se u zvaničnoj dokumentaciji Thales-a, a prenosi Business Insider.

Projektil je težak samo 14 kg, ima operativni domet od preko 7000 metara i konstruisan je da smanji kolateralnu štetu povećanjem preciznosti.

Više na: https://www.businessinsider.com/british-starstreak-missile-is-shooting-down-russian-helicopters-in-ukraine-2022-5

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 42TKXP5WGJEHJHSR4CAFTEHQEM.jpg (61.52 KB, 980x528 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #3 on: July 23, 2022, 09:44:42 pm »

Ukrajinska vojska je prvi put pokazala britanski Stormer HVM sa raketama Starstreak na frontu

Ove nedelje je britanski ministar odbrane saopštio da je Ukrajina već primila pošiljku sistema PVO Stormer HVM. Vojska je prvi put pokazala britanski PVO sistem na frontu.

Slike pokazuju jedan raketni sistem zemlja-vazduh iznutra i spolja. Naše oružane snage su za njih dobile ukupno šest jedinica sa nekoliko stotina raketa Starstreak.

Oklopno vozilo je opremljeno dizel motorom Perkins T6 3544 od 250 konjskih snaga. Omogućava ubrzanje do 80 km/h. Domet krstarenja dostiže 600 km. Posadu protivvazduhoplovnog raketnog sistema čine tri osobe.

Na krovu Stormer HVM nalazi se rotacioni lanser za osam raketa Starstreak. Još dvanaest projektila drži krmeni odeljak u trupu. Pored lansera je panoramski nišan sa termovizijskim kanalom. Na krovu je i sistem upozorenja na vazdušnu opasnost.

Stormer HVM može da otkrije avione i helikoptere na udaljenosti od 18 km, odnosno 8 km. Raketa se lansira za manje od 5 sekundi nakon što je izvršena akvizicija cilja. Brzina rakete Starstreak je 1 km/sec. Takođe treba napomenuti da protivvazduhoplovni sistem ne emituje ništa pošto nema radarsku stanicu.

Stormer HVM u Ukrajinskoj vojsci:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Stormer HVM u Ukrajinskoj vojsci, u unutrašnjosti vozila:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Stormer HVM u britanskoj vojsci:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Stormer HVM - lansiranje raketa:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Stormer u Ukrajini 1.jpg (106.42 KB, 840x473 - viewed 7 times.)

* Stormer u Ukrajini 2.jpg (62.93 KB, 840x473 - viewed 8 times.)

* Stormer u britanskoj vojsci.jpg (77.19 KB, 840x497 - viewed 5 times.)

* Stormer lansiranje rakete.jpg (33.55 KB, 840x548 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #4 on: August 15, 2022, 01:30:19 pm »

Mobilni raketni sistem PVO kratkog dometa Stormer HVM koji je Velika Britanija nedavno isporučila Ukrajini, imao je svoj borbeni debi i navodno oborio dve ruske bespilotne letelice Orlan-10, koristeći lake višenamenske rakete Martlet (LMM) ili rakete zemlja-vazduh Starstreak.

Stormer HVM dejstvuje:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ostaci navodno oborenih Orlana:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Stormer 1.jpg (31.23 KB, 899x948 - viewed 3 times.)

* Stormer 2.png (266.88 KB, 825x735 - viewed 3 times.)

* Stomer 3.jpg (128.2 KB, 1080x1150 - viewed 3 times.)

* Stormer 4.jpg (420.55 KB, 1200x1600 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #5 on: December 04, 2022, 05:41:42 pm »

Na društvenim mrežama pojavili su se kadrovi u kojima vidimo britanski laki raketni sistem PVO Stormer u Ukrajini sa 2 tipa raketa

I ranije smo pisali da borbeno oruđe Stormer može nositi veoma brze laserski samonavođene rakete tipa Startstreak ili nešto sporije rakete sa kombinovanim samonavođenjem tipa Martlet.

Na ovom snimku možemo videti borbeno vozilo koje istovremeno nosi obe rakete i to kako se na fotografiji vidi 6 raketa tipa Martlet i 2 rakete tipa Starstreak.

Raketa HVM Starstreak (HVM - raketa velike brzine) se lansira iz lansirnog kontejnera. Buster odradi dok je raketa još u svom lansirnom kontejneru i poleće. Nakon 4 metra, aktivira se raketni motor i "nagura" raketu do brzine od oko 4 Maha. Sa prestankom rada drugog stepena, iz glave rakete se "lansiraju" odgovarajućim piropatronima 3 "pikada", odnosno 3 manje "raketice" koje onda takođe nastavljaju svoj let ka cilju navođene laserskim snopom uz aktiviranje po udaru u cilj.
Domet rakete Starstreak je od 0,3 km do 7 km, a kod modifikovane verzije Starstreak II i nešto preko 7 km.

Raketa LMM Martlet (LMM - laki višenamenski projektil) je opremljen kombinovanim sistemom navođenja, uključujući repne prijemnike laserskog ozračenja i optički tragač ispod prednjeg poklopca. Postoji nekoliko režima rada. Raketa takođe prati laserski snop. U završnom delu putanje uključuje se infracrveni režim tragača. Raketa nosi kumulativnu fragmentacionu bojevu glavu težine 3 kg. Aktiviranje b/g se vrši laserskim beskontaktnim osiguračem.
Martlet koristi dvorežimski motor na čvrsto gorivo, različit od motora na raketi Starstreak. Ubrzava raketu samo do 1,5 maha, ali obezbeđuje kontrolisan let od 8 km daljine. Pretpostavlja se da smanjenje brzine ne samo da je poboljšalo domet dejstva, već je i pojednostavilo proces upravljanja i navođenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Stormer ukr 2 tipa raketa.jpg (205.72 KB, 1280x853 - viewed 3 times.)
Logged
Zaslon
Urednik
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 724« Reply #6 on: December 04, 2022, 08:04:20 pm »

@Kubovac

Evo istog tog Stormera i njegovog lansera samo fotka otpozadi, kao što kažeš sa 6 x rakete Martlet + 2 x rakete Starstreak.


* photo_2022-12-02_15-00-03.jpg (193.88 KB, 1280x853 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #7 on: January 17, 2023, 02:08:41 pm »

Laki raketni sistemi PVO Starstreak u Ukrajini. Niska efikasnost i razlozi za neuspeh

Tokom protekle godine, strane države su u Ukrajinu masovno prebacile prenosne protivvazduhoplovne raketne sisteme različitih tipova. Konkretno, Velika Britanija je isporučila veliki broj svojih Starstreak proizvoda u njihovoj originalnoj prenosivoj verziji i na samohodnoj šasiji. U takve komplekse su se polagale velike nade i očekivalo se da će moći da se izbore sa pretnjom pred ruskom avijacijom. Međutim, sada postaje jasno da britanski LPRS nije opravdao očekivanja i pokazao je izuzetno nisku efikasnost.

Stotine projektila

Početkom marta 2022. godine postalo je poznato da britansko ministarstvo odbrane planira da prepusti kijevskom režimu određeni broj LPRS iz sastava svojih jedinica. Nekoliko dana kasnije, rukovodstvo ministarstva je potvrdilo ovu informaciju. Krajem meseca su najavili završetak pripreme prvih ukrajinskih posada i skoru otpremu kompleksa. Obim isporuka nije preciziran.

Već početkom aprila ukrajinska propaganda i njoj naklonjena strana štampa objavili su početak upotrebe Starstreak-a. Štaviše, tvrdi se da takvi LPRS već obaraju ruske avione i helikoptere. Kao dokaz o tome navode se fotografije i video snimci lošeg kvaliteta, što nije omogućilo nedvosmisleno utvrđivanje svih okolnosti.

Treba napomenuti da je u to vreme kijevski režim bio snabdeven raznim LPRS-ima iz različitih zemalja, ali su se britanski proizvodi stalno pojavljivali u propagandi i predstavljali kao „čudesno oružje“. Razlozi za to ubrzo su postali poznati. Prema nepotvrđenim izveštajima, ukrajinske formacije i propagandisti su dobili instrukcije da sve uspehe PVO beleže samo na LPRS Starstreak iz prijateljske Britanije. U stvari, ukrajinska strana je platila zalihe reklamom.

Ubrzo, već sredinom aprila, britansko rukovodstvo je odlučilo da u Ukrajinu prebaci samohodne protivvazduhoplovne sisteme Stormer HVM naoružane raketama Starstreak. Isporuke su počele nekoliko nedelja kasnije i nisu se razlikovale u količinama ili dinamici. Tako je sredinom jula saopšteno o transferu samo šest borbenih vozila i nekoliko stotina projektila za njih.

Poslednjih meseci ukrajinski izvori su više puta demonstrirali borbeno dejstvo kompleksa Starstreak i Stormer HVM. Bilo je i izveštaja o oborenim vazduhoplovnim ciljevima. Međutim, kao i ranije, ubedljivi dokazi o takvim uspesima nisu dati. Pored toga, sada se reklamiranju britanskih "Starstreak" sistema pridaje mnogo manje pažnje. Propaganda je prešla na druge strane dizajne već isporučene ili samo obećane, za sada...

Odsustvo uspeha

Tačan obim isporuka britanskih protivvazduhoplovnih sistema u prenosivim i samohodnim verzijama još uvek nije poznat. U Ukrajinu je, po svemu sudeći, poslato od nekoliko stotina do nekoliko hiljada raketa Starstreak, kao i mali broj kompatibilnih borbenih vozila na šasiji Stormer. Britanski „Starstrejk“ postao je jedan od najmasovnijih stranih lakih raketnih sistema PVO kojima raspolaže kijevski režim.

Poznato je da ukrajinske formacije aktivno koriste svoje LPRS u svim sektorima fronta za borbu protiv ruske frontove i armijske avijacije. Iz dostupnih podataka proizilazi da su tokom čitavog perioda Specijalne operacije, ukrajinske snage upotrebile nekoliko hiljada projektila prenosnih sistema. Istovremeno, „uspesi“ takve protivvazduhoplovne odbrane ne mogu se nazvati ni skromnim. U stvari, oni izostaju.

Tačni podaci o radu ukrajinske PVO svih tipova i o gubicima ruskih aviona još nisu dostupni. Strane službe na osnovu „obaveštajnih podataka iz otvorenih izvora” procenjuju gubitke ruske avijacije na 130-150 jedinica. Pominje se i uništavanje sličnog broja bespilotnih letelica. Istovremeno, mora se zapamtiti da su takvi „izviđači“ skloni pristrasnim procenama ili čak otvorenim falsifikatima. Precenjuju ruske gubitke, pripisuju im uništenu neprijateljsku opremu itd.

Međutim, čak i precenjene procene gubitaka pokazuju izuzetno nisku efikasnost ukrajinske PVO i njenog naoružanja. Tako su ukrajinske formacije poslednjih meseci koristile hiljade lakih raketnih sistema PVO sovjetskog i NATO tipa, kao i stotine „velikih“ raketa zemlja-vazduh. Istovremeno, pogođeno je samo nekoliko desetina aviona i helikoptera, a nije svaki pogodak imao fatalne posledice.

Dakle, samo nekoliko procenata lansiranja na kraju pogodi vazduhoplovnu metu. Ovo su izuzetno niske cifre, što ukazuje na lošu organizaciju protivvazduhoplovne odbrane i niske veštine posada. Pored toga, sve ovo ukazuje na nizak kvalitet i efikasnost korišćenog oružja – uklj. britanski Starstreak.

O Starstreaku

U pogledu ciljeva i zadataka, proizvod Starstreak koji je razvio Thales je tipičan savremeni LPRS. Ovo je kompaktan (dužine 1,4 m) lak (14 kg) protivvazduhoplovni sistem dizajniran da zaštiti kopnene snage od različitih sredstava vazduhoplovnog napada u radijusu od 7 km. Prenosiva složena raketa može se koristiti i na samohodnom PVO sistemu Stormer HVM, koji ima neke prednosti.

Starstreak“ se razlikuje od drugih savremenih LPRS po originalnom dizajnu rakete i po neobičnom načinu navođenja. Konstruktor tvrdi da se zbog toga povećava verovatnoća pogađanja vazduhoplovne mete, a takođe se povećava i nanesena šteta. Međutim, raketa postaje mnogo komplikovanija i skuplja od sličnih proizvoda tradicionalnog izgleda.

LPRS Starstreak uključuje uređaj za upravljanje vatrom. Opremljen je optičkim sredstvom za osmatranje i traženje cilja, a poseduje i laserski daljinomer-označavač cilja. Uz pomoć poslednjeg, kompleks određuje domet do cilja i označava ga prilikom gađanja. Samohodni sistem PVO Stormer dobija punopravnu optoelektronsku stanicu sa većim performansama i istim funkcijama.

Starstreak raketa se sastoji od nekoliko glavnih delova. Najveći je buster stepen sa motorom na čvrsto gorivo. Na njemu su pričvršćena tri borbena elementa, koji se nakon ubrzanja spuštaju do brzine od oko 4 M. Svaki borbeni element je nemotorizovani projektil u karbidnom kućištu dužine 396 mm, prečnika 22 mm, težine cca. 900 g. Poseduje laserske prijemnike za navođenje i kormila za manevrisanje. Cilj se pogađa zbog brzine i čvrstoće tela, kao i uz pomoć bojeve glave težine 450 g.

Starstreak ima specifičan algoritam rada. Operater mora vizuelno otkriti metu i pratiti je, ujedno i osvetljavati laserom. Istovremeno se lansira i raketa. Municija ubrzava do unapred određene brzine i ispušta podmuniciju - borbene elemente. Zatim tri projektila-borbena elementa lete do cilja zbog inercione energije i usmeravaju se po emitovanom laserskom zračenju (vođenje u laserskom snopu).

Razlozi neuspeha

U fazi razvoja, pretpostavljalo se da će operator moći da prati metu i obezbedi pouzdano navođenje čak i kada je neprijatelj koristio ometanje. Zbog tri borbena elementa planirano je da se poveća verovatnoća pogađanja cilja, a njihov jak trup i bojeva glava trebalo je da pričine na cilju dovoljno štete.

Međutim, neobičan metod vođenja ima ozbiljne nedostatke. Dakle, efikasnost upotrebe „Starstrejka“ direktno zavisi od sposobnosti operatora da vidi cilj i posmatra ga do trenutka pogotka. Čak i trenutni gubitak kontakta sa metom može dovesti do promašaja. To znači da uspeh lansiranja zavisi od položaja operatora, putanje mete, vremenskih uslova i drugih faktora. Istovremeno, takvi problemi su tipični i za prenosne i za samohodne sisteme PVO sa standardizovanom municijom.

Kao što pokazuje iskustvo poslednjih meseci, originalan i tehnički zanimljiv način vođenja nije se opravdao u praksi. U stvarnom sukobu sa tehnički naprednim neprijateljem, LPRS Starstreak i njegova samohodna verzija pokazali su izuzetno nisku efikasnost. Broj uspešnih lansiranja je zapravo na nivou statističke greške, koja je nekoliko puta manja od obećanja iz reklama.

Savremeni problemi

Britanske isporuke LPRS Starstreak izgledaju povoljno u odnosu na druge strane vojno-tehničke pomoći. Za razliku od drugih država, Velika Britanija je Ukrajini obezbedila veliki broj prilično modernih proizvoda sa visokim dizajnerskim karakteristikama. Druge države, obećavajući pomoć, često su se oslobodile nepotrebnih i zastarelih proizvoda.

Međutim, sada je jasno da su stvarne performanse i mogućnosti savremenih britanskih LPRS daleko od tabelarnih. Izuzetno niska efikasnost Starstreaka je zbog niza faktora, a jedan od glavnih razloga kvarova bio je upravo neobičan način upravljanja i navođenja. Kao što je praksa pokazala, potreba za ručnim upravljanjem od strane operatora eliminiše sve tehničke prednosti. I kao rezultat toga, masovno snabdevanje savremenih LPRS pokazalo se beskorisnim.

Laka prenosna verzija raketnog sistema Starstreak:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Laka prenosna verzija raketnog sistema Starstreak sa 3 projektila:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Projektil Starstreak:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Samohodno oruđe za PVO Stormer HVM, sa 2 projektila Starstreak i 4 projektila Martlet[/i]:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Starstreak 1.jpg (68.47 KB, 800x531 - viewed 3 times.)

* Starstreak 2 sa 3 projektila.jpg (57.06 KB, 800x670 - viewed 2 times.)

* Starstreak 3 projektil.png (639.75 KB, 802x497 - viewed 3 times.)

* Starstreak 4 Stormer.jpg (81.94 KB, 800x533 - viewed 2 times.)
« Last Edit: January 17, 2023, 03:22:37 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #8 on: June 09, 2023, 07:49:59 pm »

Britanski protivvazduhoplovni raketni sistem Stormer pravi probleme ruskim letelicama

Britanski protivvazduhoplovni raketni sistem Stormer HVM ušao je u službu ukrajinske vojske u leto prošle godine, kako je ranije izvestila ArmijaInform. Za to vreme branioci vazdušnog prostora su uz njegovu pomoć prinudno spustili dosta vazduhoplovnih ciljeva.

— Ovo je veoma lagano, mobilno i brzo oruđe. Štaviše, pasivan je u svom radu, odnosno ne emituje signale i ne može ga videti neprijateljska radarska oprema. Možemo pronaći metu, brzo je pogoditi i brzo napustiti dejstva. Pilot letelice neće do poslednjeg znati da je gađan - kaže komandir sistema PVO Stormer po imenu Igor.

Vredi napomenuti da je Stormer HVM oklopno gusenično vozilo sa lanserom od osam projektila. Njegov zadatak je uništavanje aviona, helikoptera ili bespilotnih letelica na malim visinama.

Štaviše, u sastavu b/k kompleksa se nalazi 17 raketa dve klase. Među njima su Starstreak i Martlet LMM.

— Dobijamo podatke o cilju. Odlazimo, pokrećemo sistem, krećemo u pretragu. Oruđe ima kupolu koja traži ciljeve unutar određenog radijusa. Ako se pojavi takva meta, zahvatamo je i pratimo, lansiramo raketu, zatim radio komunikacijom potvrđujemo obaranje i napuštamo položaj. Ako je avion zahvaćen, neće pobeći projektilu. Brzina rakete Starstreak je oko 1 kilometar u sekundi. U 90 odsto slučajeva cilj će biti pogođen, kaže operater PVO sistema Stormer po imenu Jaroslav.

Vojska kaže da je oruđe kompjuterizovano. Međutim, nema problema sa njegovim održavanjem. Sve posade ovih oruđa su prošle višemesečnu obuku u Velikoj Britaniji.

— Instruktori engleskog jezika bili su impresionirani našim iskustvom u tehničkoj obuci. Uspeli smo da brzo savladamo sve nijanse upravljanja ovim modelom opreme. Tokom obuke morao sam da pogodim oko 1.000 konvencionalnih vazduhoplovnih ciljeva, - nastavlja vojnik. — Po povratku sa obuke, naša posada je upućena u rejon borbenih dejstava. Za to vreme uspeli su da obore mnoge neprijateljske vazduhoplovne ciljeve. Odnedavno se Rusi više ne usuđuju da lete blizu područja sa našom PVO opremom. Zato uglavnom radimo na bespilotnim letelicama. Nedavno je naša posada oborila neprijateljski dron tipa Orlan-10.

Uspostavljena je dvosmerna komunikacija u vezi sa radom oruđa između ukrajinske vojske i predstavnika britanske strane. U tom pravcu se rešavaju različita pitanja — od manjeg održavanja do zamene motora.

— U civilu sam vozio kamion. U oružanim snagama sedeo sam za polugama Stormera. Nisam doživeo nikakve poteškoće. Mašina je laka za upravljanje. Ovde je skoro sve kao u putničkom automobilu, čak i menjač radi u poluautomatskom režimu, - napominje vozač-mehaničar Aleksandar. — Takođe, vozilo se pokazalo kao pouzdano. Čak i ako dođe do kvarova, naše britanske kolege brzo pomažu. Na primer, kada se motor pokvario, odnesen je na popravku, a novi je poslat da ga zameni. Vraćen je i popravljen motor. Sve je urađeno za kratko vreme.

Momak naglašava da zahvaljujući dobroj konfiguraciji, sistem PVO Stormer može da radi i danju i noću, a njegovo radno mesto je opremljeno uređajem za noćno osmatranje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

* Stormer Ukr1.jpg (192.29 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Stormer Ukr2.jpg (155.57 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Stormer Ukr3.jpg (225.67 KB, 1067x800 - viewed 3 times.)

* Stormer Ukr4.jpg (79.27 KB, 1200x728 - viewed 2 times.)

* Stormer Ukr5.jpg (109.72 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Stormer ukr 6.jpg (200.8 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)

* Stormer ukr 7.jpg (198.87 KB, 1200x800 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #9 on: June 12, 2023, 10:27:29 am »

Uništenje ukrajinskog sistema PVO FV4333 Stormer HVM  artiljerijskim udarom  u pravcu Ugledara.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 462« Reply #10 on: November 20, 2023, 07:59:12 pm »

Stormer HVM u Ukrajinskoj PVO - preciznost od 90%

Odbrambene snage Ukrajine su naoružane britanskim protivvazduhoplovnim raketnim sistemom Stormer, koji na bojnom polju pomaže našoj vojsci da prvenstveno uništi „oči“ neprijateljske artiljerije, odnosno niz različitih bespilotnih letelica ruskih snaga

Zanimljiv u kontekstu upotrebe sistema PVO Stormer na ratištu je materijal projekta „Donbas rijaliti” izdanja „Radio Liberti”, čiji su novinari razgovarali sa operatorima ovog britanskog kompleksa i saznali detalje o tome kako ukrajinska vojska obara neprijateljske vazduhoplovne ciljeve i koje prednosti ima ovaj sistem PVO.

Ovaj sistem PVO ukrajinska vojska u "najvrućim" oblastima – gde se vode žestoke borbe – da obara dronove koji vrše korekciju vatre ruskih artiljerijskih sistema. Prema rečima komandira posade sistema PVO Stormer po imenu Anton, na jednom od pravaca su izveli pravu „zasedu za dronove” osvajače, uništavajući 20 različitih dronova – Orlane, Zale i Supercam.

On takođe priča i navodi veoma zanimljiv detalj — da je sistem PVO Stormer savladao direktno na frontu, tokom borbenog rada. Prethodno je Anton naučio da upravlja sovjetskim sistemima PVO kratkog dometa – „Strela-10“, „Šilka“, „Tunguska“. Anton napominje da je britanski sistem PVO Stormer u funkciji skoro godinu dana i da je za to vreme uništeno 55 neprijateljskih bespilotnih letelica.

Interesantna karakteristika sistema PVO Stormer je da je on zapravo „nevidljiv“ za neprijatelja, jer nema radar. Rusi mogu samo vizuelno da otkriju ovaj kompleks. Ali s druge strane, operateri ovog kompleksa imaju dosta napornog rada, jer treba da vode raketu. "Postoji džojstik, i on navodi laser. Cilj je na preseku nišanskih linija, nišanske linije su paralelne sa laserom, a raketa leti navodeći se u laserskom snopu. Nema drugog puta", kaže operator britanskog kompleksa po imenu Rostislav.

Uprkos ovoj karakteristici, vojska konstatuje efikasnost sistema PVO Stormer na nivou od 90% i naglašava da je Odbrambenim snagama potrebno više i samih mašina i raketa za njih. Podsetimo, ovaj sistem PVO raketama Starstreak može da uništava ciljeve na daljinama do 7 km, a komplet municije je 20 projektila (od toga 8 na lanseru).

Još jedna prednost ovog kompleksa je njegova brzina do 80 km/h, kao i manevarska sposobnost mašine, zahvaljujući kojoj je moguće brzo napustiti položaj u slučaju da je neprijatelj otkrio položaj posade i pokrenuo artiljerijske udare itd.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Stormer HVM.jpg (198.16 KB, 1200x800 - viewed 0 times.)

* Stormer HVM 2.png (531.14 KB, 690x425 - viewed 0 times.)

* STormer HVM 3.png (538.23 KB, 687x423 - viewed 0 times.)

* Stormer HVM 4.png (227.12 KB, 632x424 - viewed 0 times.)

* Stormer HVM 5.png (426.81 KB, 674x419 - viewed 0 times.)

* Stormer HVM 6.png (627.33 KB, 690x416 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.053 seconds with 22 queries.