PALUBA
September 26, 2022, 07:50:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pasivni sistem elektronskog osmatranja velikog dometa PLESS  (Read 1272 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 288« on: September 24, 2021, 04:25:22 pm »

Češka kompanija predstavila je novi pasivni radar dugog dometa

Tokom Dana NATO-a u Ostravi i Dana vazduhoplovstva Češke, 18. i 19. septembra na aerodromu Leoše Janaček u Mosznovu, češka kompanija ERA Systems po prvi put je predstavila pasivni radar velikog dometa pod nazivom PLESS: Pasivni sistem elektronskog osmatranja velikog dometa.

Kako naglašava češki proizvođač, dok do sada ponuđeni pasivni sistem detekcije VERA-NG ima instrumentalni domet do 400 km, PLESS u ovom dometu postiže parametar od čak 700 km. Sistem treba da bude u stanju da detektuje avione i plovila koja se kreću iza horizonta (OTH). Na primer, data je mogućnost otkrivanja plovila u Baltičkom moru sa teritorije Češke.

PLESS je u stanju da detektuje položaj, locira, analizira i identifikuje statične ili sporo pokretne objekte, kao što su plovila ili radar kratkog i srednjeg dometa, ali i avione sa ili bez posade.
Sistem radi na principu usmerenog presretanja izvora emisije elektromagnetne energije u frekventnim opsezima od 0,1 do 18 GHz (tzv. Direction Finding), generisanih radio predajnicima objekata koji su rasuti u troposferi i odbijeni od Zemlje. površine, daleko izvan horizonta radiolokacije.

Zahvaljujući metodi pasivnog otkrivanja, sistem PLESS radi prikriveno i ne šalje signale koji bi neprijatelju mogao otkriti njegovu lokaciju. Zbog toga dugoročno može nadzirati vazdušni prostor, kopno i more na velikim udaljenostima, npr. iza neprijateljskih linija. Prema ERA Systems, ovo će pružiti podršku kopnenim jedinicama u oblasti izviđanja pretnji bez potrebe za izviđanjem iz vazduha, kada to nije moguće.

Istovremeno, može se koristiti za praćenje pomorskih aktivnosti u međunarodnim vodama i duž obala. Sistem može pružiti mogućnosti ranog upozoravanja na pretnje, pratiti ciljeve od interesa ili pomoći u popunjavanju nacionalnih referentnih baza podataka o posebnim ciljevima.

ERA Systems nasleđuje iskustvo "Tesle" iz Pardubica, a njegovi sistemi su razvijeni na osnovu 50 godina razvoja originalne češke tehnologije u oblasti pasivnih radara.
Tokom dve decenije svog postojanja, prodao je preko 100 kompleta pasivnih radara u preko 60 zemalja na pet kontinenata. Ovi sistemi se koriste 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Kompanija takođe snabdeva civilno tržište aerodromskim tehnologijama za kontrolu vazdušnog saobraćaja i praćenje poletanja i sletanja aviona.

PLESS pasivni sistem elektronskog osmatranja velikog dometa:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* PLESS pasivni radar 1.jpg (43.66 KB, 400x266 - viewed 36 times.)

* PLESS pasivni radar 2.jpg (100.27 KB, 471x640 - viewed 1 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #1 on: September 24, 2021, 10:30:10 pm »

Koliko je stvarno ovakav sistem upotrebljiv?
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 288« Reply #2 on: September 25, 2021, 12:41:00 am »

Koliko je stvarno ovakav sistem upotrebljiv?

Česi imaju bogata iskustva u proizvodnji pasivnih radara, kako "hiperbolika" (određivanje pravca i daljine) tako i triangulacionih radara (direktni zahvat). Oba tipa imaju neke svoje prednosti i neke mane.
Ovaj pelengator bi trebao da bude vrsta sa direktnim zahvatom, ali troposkatera (emisije elektromagnetne energije rasute unutar troposfere) kako sam shvatio iz tekstova dostupnih o njemu, tako da mu čak ni daljina direktne vidljivosti nije prepreka, pa može otkrivati ciljeve i na većim daljinama, a da mu pritom ne opada tačnost u merenju parametara.

Sa druge strane karakteristika otkrivanja ciljeva čiji su elektromagnetni talasi rasuti u troposferi ali i odbijeni od površine Zemlje i vode, omogućava mu da može pratiti i približno locirati mesto stanice za upravljanje bespilotnim letelicama, što je danas posebno aktuelno, jer omogućava kontra-udar po stanici za upravljanje i njeno neutralisanje (opet po mogućnosti sopstvenim navođenim dronom-BPL)...

« Last Edit: September 25, 2021, 09:57:42 pm by Kubovac » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 22 queries.