PALUBA
June 25, 2022, 11:30:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@kolporter.rs i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Radarska stanica u dve verzije "Niobijum"  (Read 1221 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 344« on: October 18, 2021, 09:59:07 am »

Radarska stanica "Niobijum-SV"

«Niobijum-SV» - 3D radarska stanica, 1L125, nazvana po istoimenom metalu, 2016 god. je ušla u naoružanje PVO Rusije. Radarska stanica radi u metarskom dijapazonu, a često se susreće u sistemu 103Ž6 sa centimetarskim radarom, sa kojim radi umreženo preko tzv. vojnog interneta.

Potencijalni protivnik postaje vidljiv na daljinama do 500 km, pri visini leta do 65 km. Pri tome, cilj sa RCS 1m2 (mali lovac) se može otkriti na daljinama do 230 km pri visini leta od 10 km, a niskoleteće ciljeve može otkriti na daljini od 53 km pri visini leta od svega 500 m.
Vreme zaposedanja položaja do početka rada je samo 15 minuta.

S obzirom na svoju frekvenciju rada, imun je protivradarske rakete HARM, a takođe i na elektronsko ometanje.
S obzirom da Rusija uskoro uvodi savremeniji sistem 104Ž6 biće dostupan za nabavku prijateljskim državama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Niobij SV.jpg (99.25 KB, 756x359 - viewed 9 times.)
« Last Edit: January 17, 2022, 10:07:06 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 344« Reply #1 on: January 17, 2022, 10:06:16 pm »

Radarske stanice „Niobijum” za Vazdušno-kosmičke snage i Kopnenu vojsku

Od 2017. godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije i Kopnena vojska dobijaju serijske radarske stanice linije Niobijum. Ova tehnika je namenjena poboljšanju protivvazduhoplovne odbrane i proširenju njenih mogućnosti. Mobilni dizajn i visoke tehničke karakteristike čine takve radare visoko efikasnim sredstvom za praćenje vazdušne situacije i otkrivanje ciljeva.

Perspektivni uzorci

Projekat „Niobijum“ ili „Nebo-UM“ razvio je Federalni istraživačko-proizvodni centar „Nižnji Novgorodski istraživački institut za radiotehniku“ (FSPC NNIIRT), koji je deo Koncerna VKO „Almaz-Antej“. Projekat Niobijum se zasnivao na razvoju projekata porodice Nebo, što se ogledalo u alternativnoj oznaci. Trebalo je da zadrži glavna konstruktorska i dizajnerska rešenja i da istovremeno uvede savremene komponente i sklopove koji obezbeđuju rast svih glavnih karakteristika.

Istovremeno su razvijene dve verzije novog radara za različite kupce, koje su imale određene razlike jedna od druge. Prvi, označen kao 55Ž6UM, bio je namenjen jedinicama PVO Vazdušno-kosmičkih snaga. Drugi je dobio oznaku 1L125 „Niobijum-SV“ i kreiran je uzimajući u obzir zahteve Trupne PVO. Pored toga, razrađen je izgled izvoznih verzija dva radara.

Glavni projektantski radovi na proizvodima završeni su početkom 2010. godine, a 2013-15. NNIIRT je proizveo potrebne prototipove. Prošli su čitav niz testova i probnih operacija u trupama, nakon čega su dobili preporuku za prijem radi opremanja jedinica.

Tokom 2016-17 Ministarstvo odbrane ispostavilo je prve porudžbine za proizvodnju i nabavku dva nova tipa radara. Prebacivanje prvih proizvoda Vazdušno-kosmičkim snagama i kopnenim snagama počelo je 2017. godine i traje do danas. Postoje zvanični izveštaji o redovnoj isporuci novih serija opreme u jedinice u različitim delovima zemlje. Na primer, nedavno se saznalo da su prošle godine stanice Niobijum stigle u delove Istočnog vojnog okruga.

Stanica za Vazdušno-kosmičke snage

Proizvod 55Ž6UM / „Niobijum“ / „Nebo-UM“ je vučno-transportni dežurni radar srednjih i velikih visina. Po svojoj arhitekturi i izgledu, stanica je slična prethodnim Nebo stanicama, ali se razlikuje po drugačijem sastavu opreme i poboljšanim performansama. Glavne komponente „Niobijuma” montirane su na poluprikolice i šasije na točkovima. Jedna od poluprikolica nosi okretnu osnovu sa sklopivim aktivnim faznim antenskim nizom. Prebacivanje iz marševskog u radni položaj se vrši automatski pomoću hidraulike. Druge šasije sadrže kabinu sa posadom, sredstvima za napajanje, itd. Kada su raspoređene, komponente Stanice mogu biti locirane na znatnoj udaljenosti jedna od druge. Raspoređivanje na poziciju traje 5 sati.

Na jednom antenskom uređaju stanice istovremeno se nalaze dva radara tipa AFAR, bazirana na poluprovodničkim primopredajnim elementima. Veća rešetka služi kao daljinomer, dok manji niz na zadnjoj strani radi kao visinomer. Antena se rotira da bi obezbedila kružno skeniranje po azimutu, a po visini vrši elektronsko skeniranje.

Radar istovremeno koristi dva radna opsega. Daljinomjer radi na metarskih radnim frekvencijama, što osigurava veliki domet i visinu. Visinomer koristi decimetarske talase, što daje potrebnu tačnost merenja. Upotreba dva opsega takođe poboljšava otpornost stanice na šumove i ometanja.

„Niobijum” je namenjen za otkrivanje i praćenje aerodinamičkih i balističkih ciljeva. Postoje i funkcije za određivanje pripadnosti vazdušnog objekta (IFF) i izvora radio smetnji za pronalaženje pravca. Obrada podataka se vrši automatski uz naknadno izdavanje gotovih informacija potrošačima.

Nepoznate su karakteristike radara Nebo-UM za domaćeg kupca, ali su objavljeni parametri izvoznog proizvoda 55Ž6UME. Ima maksimalni domet detekcije od 600 km i nadmorsku visinu do 80 km. Cilj sa RCS 1m2 se detektuje sa 430 km. Maksimalna brzina cilja je 8000 km/h. Elektronika kompleksa istovremeno obrađuje do 200 tragova (trasa).

Trupna PVO

Radar Niobijum-SV za trupnu protivvazduhoplovnu odbranu je izgrađen na istim principima kao i 55Ž6UM, ali ima niz razlika u vezi sa karakteristikama radne eksploatacije. Dakle, svi objekti ovog kompleksa postavljeni su na automobilske šasije kako bi se povećala mobilnost i smanjilo vreme pripreme za rad. Zadržana je mogućnost raspoređivanja na razmaknutim pozicijama korišćenjem kablovske i radio komunikacije.

Radar 1L125 dobio je redizajniran antenski uređaj. Pre svega, odlikuje se manjim veličinama rešetki daljinomera i visinomera, što odgovara ograničenjima noseće šasije. Promenio se i raspored: oba AFAR-a su usmerena u istom pravcu.

Kompleks za vojnu protivvazdušnu odbranu karakterišu smanjene karakteristike. Dakle, za izvoznu verziju Niobium-SV deklarisan je maksimalni domet detekcije od 400 km i visina do 40 km. Smanjen je i broj istovremeno obrađenih tragova (trasa).

Nove mogućnosti

Dva nova radara Niobijum od velikog su interesovanja za vojsku i već su našla svoje mesto u jedinicama trupne i teritorijalne PVO i PRO. Oni doprinose bezbednosti vazdušnih granica i pokazuju potrebnu efikasnost. Ovakvi rezultati su postignuti zahvaljujući nizu važnih karakteristika i mogućnosti stanica.

"Niobijum" u dve verzije, poput osnovnog "Neba", izvodi se u vučno-transportnom ili mobilnom obliku. Šasije i poluprikolice vozila olakšavaju prevoz opreme na novu poziciju. Standardi za vreme raspoređivanja i pripreme za rad uglavnom ispunjavaju zahteve operativnih trupa. Stanice se mogu rasporediti u oblastima bez radarskog pokrivanja ili dopuniti postojeću radarsku mrežu, dajući rešenja za hitne probleme.

Visoke tehničke karakteristike omogućavaju stanicama da efikasno nadgledaju veliku površinu i blagovremeno otkriju čitav spektar relevantnih pretnji - na velikoj udaljenosti i na značajnoj visini. Proizvodi 55Ž6UM i 1L125 su sposobni za otkrivanje aviona i helikoptera, preciznog oružja, bespilotnih letelica i balističkih projektila. Deklarisana je i mogućnost otkrivanja i praćenja stelt aviona na daljinama od više stotina kilometara. Od velikog interesa je funkcija identifikacije izvora smetnji.

Obezbeđena je fleksibilnost u korišćenju prikupljenih informacija. „Niobijum” može da izda podatke višem komandnom mestu radi dalje obrade i prenosa korisnicima. Takođe pruža mogućnost direktne komunikacije sa protivvazduhoplovnim sistemima, čime se skraćuje vreme od otkrivanja do pogađanja cilja.

Dakle, savremeni „Niobijum” u dve verzije, kao i kasnije verzije „Neba”, predstavlja visoko efikasno univerzalno sredstvo za osmatranje vazdušne situacije, otkrivanje i ciljanje. Ovi radari su pogodni za upotrebu u različitim vrstama PVO i mogu se koristiti u nestrateškoj protivraketnoj odbrani. Generalno, govorimo o univerzalnom sredstvu sa visokim tehničkim karakteristikama.

Stanice u upotrebi

Serijska proizvodnja i isporuka stanica Niobijum obe verzije počela je pre nekoliko godina. Za proteklo vreme, prema podacima Ministarstva odbrane, vojska je dobila nekoliko desetina kompleksa za Vazdušno-kosmičke snage i Kopnenu vojsku. Izvozne isporuke još nisu prijavljene, ali radari i promotivni materijali se redovno prikazuju na raznim izložbama i sasvim je moguće da će se u budućnosti naći strani kupac.

Isporuka novih stanica Niobijum će se, po svemu sudeći, nastaviti tokom narednih godina, što će omogućiti pre-opremanje sledećih jedinica i odeljenja dva vida Vojske. Zahvaljujući tome, oružane snage će moći da ojačaju radarsko polje u nekim pravcima, uključujući i mogućnost manevrisanja i promene konfiguracije. Pozitivni rezultati ovoga su očigledni.

Izvor: https://topwar.ru/191153-radiolokacionnye-stancii-niobij-dlja-vks-i-suhoputnyh-vojsk.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

Stanica Niobijum - Nebo 55Ž6UM za Vazdušno-kosmičke snage:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Stanica Niobijum - 1L125 Niobijum SV za Kopnenu vojsku (Trupnu PVO):

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* niobij-5 roe.jpg (86.45 KB, 1121x651 - viewed 5 times.)

* Niobij SV 1.jpg (61.49 KB, 800x533 - viewed 4 times.)
« Last Edit: January 18, 2022, 09:53:33 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 344« Reply #2 on: May 03, 2022, 09:05:17 am »

Test u realnim borbenim uslovima....

"Niobijum" - najnovija ruska radarska stanica, od koje se ne možete sakriti

„Ovaj radar, kao ribarska mreža, hvata sve što pokušava da izmakne drugim sistema PVO. Maksimalni domet detekcije je do 500 km, visina do 50 km. Može istovremeno da otkrije do 300 objekata: najmanji, poput našeg drona za snimanje ili aviona koji koriste stelt tehnologiju“, rekao je dopisnik. iz.ru. Aleksandar Morozov.

„Niobijum“ radi u sadejstvu sa različitim borbenim sistemima PVO, međusobno povezani posebnim komunikacionim kanalima.
U blizini je na borbenom dežurstvu protivvazduhoplovni raketni sistem S-300VM koji uništava sve što dospe u mrežu "Niobijuma".

Pored toga, za neposrednu zaštitu ove radarske stanice, vidimo i raketno-topovski kompleks "Pancir S-1" i radar "specijalista" za niskoleteće ciljeve "Kasta 2E2".

Video:


Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 344« Reply #3 on: June 16, 2022, 02:03:06 pm »

Radarske stanice 1L125 "Niobijum-SV" u službi tokom Specijalne operacije

Ruske oružane snage preuzele su kontrolu nad većim delom ukrajinskog vazdušnog prostora i efektivno ga pretvorile u zonu zabrane letova. Svaki avion koji se pojavi u ovim oblastima verovatno će biti oboren. Radarske stanice raznih tipova daju odlučujući doprinos snagama PVO. Konkretno, radarski sistemi dugog dometa 1L125 „Niobijum-SV“ su raspoređeni i deluju u zoni Specijalne operacije.

Stanica na dežurstvu

U cilju zaštite gradova i stanovništva Donbasa, kao i pokrivanja postojećih grupacija trupa, ruska vojska je u zoni Specijalne operacije rasporedila slojeviti sistem PVO u punom obimu. Zajedno sa drugim sredstvima, uključuje radare različitih klasa i tipova - od sopstvenih PVO stanica do potpuno nezavisnih sistema.

Početkom maja se saznalo da je u Specijalnoj operaciji korišćen jedan od najnovijih ruskih tipova radara 1L125 Niobijum-SV. Ministarstvo odbrane RF objavilo je nekoliko video zapisa o radu ovakvih stanica, a na jednu od funkcija je primilo i predstavnike štampe. Saopšteno je da su ovi radari i drugi sistemi PVO deo jedne od formacija Centralnog vojnog okruga.

Jedan od video snimaka Ministarstva odbrane RF pokazuje upotrebu radara Niobium-SV kao dela celokupnog sistema PVO. Stanica se nalazi u stacionarnom položaju i rotacijom antenskog uređaja pruža pregled vazdušne situacije. Za pokrivanje položaja odgovorni su raketni sistemi PVO Pancir-S1 i protivavionski strelci sa LPRS koji se nalaze u blizini. Prikazali su i rad sistema S-300V koji radi na označavanju ciljeva sa lokatora 1L125.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, ovi sistemi i sredstva su raspoređeni u novom rejonu pozicioniranja. Nisu otkrili njegovu lokaciju, ali su pojasnili da radarske stanice i protivvazduhoplovni sistemi kontrolišu situaciju u radijusu od nekoliko stotina kilometara. Shodno tome, u zavisnosti od mesta razmeštanja, oni mogu da pokriju skoro ceo Donbas, kao i da kontrolišu značajan deo ukrajinskog vazdušnog prostora.

Poznati su rezultati zajedničkog rada savremenih domaćih radara i sistema PVO. Tokom proteklih nekoliko meseci, ukrajinska vojna avijacija je pretrpela fatalne gubitke i više ne predstavlja posebnu pretnju. Svi pokušaji upotrebe preostalih letelica i helikoptera blagovremeno se detektuju radarom Niobijum-SV i drugim radarima, nakon čega se zaustavljaju protivvazduhoplovnim oružjem.

Konzistentni razvoj

Radar 1L125 „Niobijum-SV“ je rezultat doslednog razvoja nekoliko prethodnih projekata slične tehnologije. U stvari, ova stanica je deo porodice lokatora Nebo, čiji je razvoj započeo još osamdesetih godina i traje do danas.

Prvi radar porodice - 55Ž6 "Nebo", koji je kreirao Nižnji Novgorodski istraživački institut za radiotehniku (sada FNPTs NNIIRT iz koncerna Almaz-Antej VKO), usvojile su snage protivvazduhoplovne odbrane sredinom osamdesetih. U budućnosti, stanica je prošla kroz nekoliko dubokih nadogradnji, čiji je poslednji rezultat bio proizvod 55Ž6UM "Nebo-UM" ili "Niobium". Paralelno, radilo se i na razvoju pojednostavljenih stanica za protivvazduhoplovnu odbranu kopnenih snaga - 1L13 "Nebo-SV" i njegove modifikacije.

Od kraja 2000-ih, FNPC NNIIRT razvija još jedan radar za vojnu PVO pod oznakom 1L125 „Niobijum-SV“. Cilj projekta je bio dalji razvoj postojećeg dizajna sa povećanjem glavnih karakteristika. Projekat je završen početkom 2010-ih, a zatim je eksperimentalna oprema uspešno testirana.

Ministarstvo odbrane je 2016. godine dalo prvu porudžbinu za serijske radare Niobium-SV. Trebalo je da primi svega nekoliko stanica, a prve su se očekivale pred kraj 2017. Ovi planovi su ispunjeni, a potom je nastavljeno snabdevanje borbenim jedinicama opremom. Ministarstvo odbrane je proteklih godina više puta izveštavalo o prebacivanju serije 1L125 u pojedine delove različitih vojnih okruga. U stvari, takva oprema se pojavila u svim strateškim pravcima i počela da radi u interesu protivvazduhoplovne odbrane.

Prema nedavnim izveštajima, brojne stanice i njihove posade ove godine su imale priliku da testiraju svoje veštine tokom prave operacije. Radar „Niobijum-SV“ iz delova Centralnog vojnog okruga obezbeđuje zaštitu Donbasa i naših trupa. Verovatno će i jedinice iz drugih okruga imati priliku da učestvuju u Specijalnoj operaciji.

Tehničke karakteristike

Radar 1L125 „Niobijum-SV“ je mobilni radar za protivvazduhoplovnu odbranu kopnenih snaga. Stanica je postavljena na četvoroosovinsku kamionsku šasiju KamAZ, sa kojom se može kretati između pozicija. Raspoređivanje je potrebno pre početka dežurstva: 10-15 min. ide na kačenje vozila na dizalicu, podizanje antenskog uređaja, organizovanje sistema komunikacija itd. Rad radara kontroliše posada od samo tri osobe.

Antenski uređaj preklopnog dizajna postavljen je na auto-šasiju. Na njenoj rotacionoj osnovi i podiznom jarbolu postavljena je glavna aktivna fazna antenska mreža velike površine. Ispod nje je dodatna mala antena. U marševskom položaju, obe rešetke su sastavljene u kompaktnu jedinicu i naslagane duž šasije.

Svi parametri i karakteristike „Niobijuma-SV” još nisu objavljeni. Konkretno, domet ovog radara i principi njegovog rada su nepoznati. Možda je u tom pogledu sličan proizvodu 55Ž6UM „Niobijum“ za snage protivvazduhoplovne odbrane. Na takvoj stanici veći AFAR obavlja funkcije metarskog daljinomera, a antena manje površine je decimetarski visinomer.

"Niobijum-SV" ima visoke performanse. Vazdušni cilj sa RCS od 1 m2 detektuje se na udaljenosti od najmanje 400 km. Visina detekcije - do 40 km. Računarski kompleks stanice automatski prati 300 vazduhoplovnih ciljeva istovremeno.

Saopšteno je da su proizvodi linije Niobijuma sposobni da otkriju i prate različite vrste vazduhoplovnih ciljeva. To mogu biti avioni raznih veličina i klasa, helikopteri, bespilotne letelice, razne rakete itd. Korišćenje merača metarskog radnog opsega pojednostavljuje detekciju neupadljivih objekata dizajniranih da se suprotstave talasima različitih dužina.

Podaci o vazdušnoj situaciji i otkrivenim ciljevima se izdaju komandnom mestu ili protivvazduhoplovnim sistemima. Po svemu sudeći, radar 1L125 ima sve potrebne instrumente za delovanje u savremenim vojnim upravljačkim čvorovima PVO. Zahvaljujući tome, može da stupi u interakciju sa svim aktuelnim raketnim i raketno-topovskim kompleksima PVO – od sistema kratkog dometa kao što suPancir ili Tunguska do S-300V dugog dometa.

U pozadini i na frontu

Tako se pre nekoliko godina na raspolaganju formacija PVO kopnenih snaga pojavilo novo efikasno sredstvo za pokrivanje vazdušne situacije. Napredni radar 1L125 „Niobijum-SV“ razlikuje se od prethodnih primeraka po povećanom dometu, velikom broju praćenih ciljeva itd. Pored toga, prednosti se postižu u organizaciji PVO i upotrebi vatrenog oružja.

Uz pomoć stanica Niobijum-SV već je moguće delimično ojačati PVO u nekoliko kritičnih oblasti. Pored toga, u poslednje vreme takvi proizvodi se koriste u okviru Specijalne operacije i zajedno sa protivvazduhoplovnim sistemima pokazuju svoje mogućnosti.

Opšte karakteristike vazdušne situacije nad Donbasom i Ukrajinom su dobro poznate. Oni pokazuju da se ruska PVO i borbena avijacija nose sa postavljenim zadacima i blagovremeno identifikuju i uništavaju pretnje koje se pojavljuju. U ovim procesima vodeću ulogu imaju radarske stanice, uklj.  1L125 "Niobijum-SV" - i oni potvrđuju svoj potencijal.

Radar 1L125 Niobij-SV, na položaju 2021. godine:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radar 1L125 Niobij-SV, tokom Specijalne vojne operacije RF u Ukrajini:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Niobijum 1.jpg (57.46 KB, 800x533 - viewed 2 times.)

* Niobijum 2.jpg (86.38 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)

* Niobijum 3.jpg (33.41 KB, 800x450 - viewed 2 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

Gold Charm by Shadow82x
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 23 queries.