PALUBA
October 06, 2022, 04:25:09 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski prenosni i stacionarni sistemi REB iz porodice Harpun  (Read 1801 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 396« on: November 11, 2021, 03:36:24 pm »

Ručni kompleks za borbu protiv bespilotnih letelica "Harpun-3"

Trenutno, naša zemlja (Rusija, prim. Kubovac) aktivno razvija razne sisteme za elektronsko ratovanje dizajnirane za suzbijanje bespilotnih letelica. Neki od ovih projekata predviđaju stvaranje ručnih kompleksa, ergonomski bliskih puškama ili sačmaricama. Jedan od najnovijih razvoja ove vrste je kompleks „Harpun-3“, koji je nedavno došao na testiranje na poligon.

Perspektivna porodica sistema

Komplekse za suzbijanje bespilotnih letelica linije „Harpun“ razvija „Tehnologija automatizacije i programiranja“ (Sankt Peterburg). Pre nekoliko godina predstavljen je prvi uzorak porodice "Harpun-1". Od 2019. godine na izložbama se demonstrira unapređeni kompleks Harpun-2M sa poboljšanim karakteristikama i novim funkcijama. Konačno, ove godine na salonu MAKS-2021 po prvi put je predstavljen sledeći kompleks – „Harpun-3”.
Razvojna organizacija je tokom sajma vazduhoplovstva otkrila glavne karakteristike i mogućnosti novog proizvoda, a takođe je ukazala na njegove razlike od prethodnih „Harpuna”. Glavni rezultati novog projekta bili su povećanje glavnih karakteristika i poboljšanje performansi. Glavne funkcije i mogućnosti uopšte se nisu promenile.

Takođe na MAKS-2021 rekli su da je „Harpun-3“ već ušao u serijsku proizvodnju i da se isporučuje kupcima. Štaviše, do trenutka kada su ove informacije objavljene, novi kompleks je prevazišao prethodni razvoj porodice u smislu obima proizvodnje. Međutim, tada nisu saopšteni konkretni brojevi.
Oružane snage i strukture moći, kao i razne komercijalne i druge organizacije, smatraju se potencijalnim kupcima „Harpuna-3“, kao i prethodnih kompleksa porodice. Takav kompleks bi trebalo da bude od interesa za svaku strukturu koja se suočava sa problemom malih bespilotnih letelica.

Kompleks na poligonu

Pres-služba Centralnog vojnog okruga je 8. novembra objavila prva testiranja „Harpuna-3“ od strane oružanih snaga. Tokom vežbi „Neuništivo bratstvo-2021“, mirovna jedinica Centralnog vojnog okruga demonstrirala je stranim kolegama rad kontrolnog punkta, organizovanog uzimajući u obzir iskustvo poslednjih decenija, uklj. rezultate dešavanja u Nagorno-Karabahu.

Na kontrolnom punktu za obuku radila je mobilna grupa za elektronsko ratovanje opremljena savremenom tehnologijom. Zajedno sa drugim uzorcima, dobila je kompleks za suprotstavljanje bespilotnim letelicama „Harpun-3“, prvi put predstavljen na vojnim vežbama. Korišćenjem ovih i drugih proizvoda, mobilna grupa je uspešno osujetila pokušaje simuliranog neprijatelja da koristi izviđačke bespilotne letelice.

Izgledi za novi kompleks protivdejstva još nisu precizirani. Možda će u bliskoj budućnosti grupe za elektronsko ratovanje nastaviti da koriste takvu opremu, steći neophodno iskustvo, a nakon toga će biti donete naknadne odluke. „Harpun-3“ ima sve šanse da uđe u službu ruske vojske i drugih struktura.

Tehničke karakteristike

Svi kompleksi linije "Harpun" imaju sličan izgled i formu, ali se razlikuju po različitim detaljima, sastavu uređaja i elemenata, a takođe pokazuju različite karakteristike i imaju različite funkcije. Poslednji "Harpun-3" se tako ispostavlja kao najsavršeniji i najefikasniji. Svi "Harpuni" su napravljeni u formi "anti-drone gun".
Konstrukcija je podeljena na odeljak za instrumente u obliku kutije sa kontrolama i antenski uređaj prekriven radio-providnim kućištem. Dužina poslednjeg proizvoda porodice prelazi 1 m, njegova težina u radnom stanju je 6,5 kg. Štaviše, kompaktniji je i lakši od svojih prethodnika. Kontrola se vrši pomoću jednostavnog kontrolera na gornjoj ivici proizvoda i tradicionalnog okidača.

„Harpun-3“ se može koristiti kao ručno „oružje“ ili kao deo stacionarnog sistema. U poslednjem slučaju, proizvod se montira na posebnu mašinu sa uređajem za navođenje u dve ravni i sa daljinskim upravljanjem. Ovaj dizajn omogućava jednom operateru da istovremeno kontroliše nekoliko "pušaka" raspoređenih na određenom području.
Glavni element kompleksa je stanica za ometanje sa usmerenim antenama. Radi u opsegu od 433 do 5800 MHz i ima tri načina interferencije.
Prvi režim koristi smetnje na frekvencijama od 488, 868 ili 1200 MHz, potiskujući radio kanale za kontrolu UAV-a.
Drugi režim predviđa potiskivanje satelitskih navigacionih signala na frekvencijama od 1575, 2400 i 5200 MHz.
Treći režim je da omogućite ili onemogućite blokiranje kanala na 433/868 5800 MHz. U zavisnosti od načina izlaganja, UAV je prinuđen da sleti ili se vrati na mesto poletanja.

Kompleks je usmeren na metu vizuelno i unutar vidnog polja. Opseg "paljenja" niskofrekventnih smetnji dostiže 3,5 km, na visokim frekvencijama - do 2 km. Ovo je dovoljno za efikasno suzbijanje lakih i ultralakih komercijalnih dronova.
Sve osnovne operacije se izvode pod kontrolom softvera kompleksa. U memoriji „pušaka” se čuvaju informacije o raznim komercijalnim bespilotnim letelicama, kao i podaci o borbi protiv njih. Razvojna organizacija planira da redovno ažurira takvu bazu podataka i da joj dodaje nove uzorke. Istovremeno, ažuriranje softvera je jednostavna procedura i može je izvršiti operater.

„Harpun-3“ se napaja od sopstvene punjive baterije. Za razliku od prethodnih projekata porodice, sada je baterija brzo odvojiva. Ako je potrebno, može se brzo zameniti i vratiti na posao. Koristeći dve baterije, kompleks može da radi neprekidno 60 minuta ili više.

Mogući uspesi

Borba i suzbijanje malih komercijalnih i vojnih bespilotnih letelica je od posebnog značaja - i industrija radi na rešavanju ovih izazova. Do danas je u našoj zemlji (Rusija, prim. Kubovac) stvoren veći broj „anti-dron topova“, uklj. tri uzorka linije „Harpun” iz „TAiP” odjednom. Redovno se demonstriraju na raznim izložbama, kao i demonstracionim testovima sa radom na stvarnim ciljevima.
Generalno, svi savremeni domaći ručni sistemi za elektronsko ratovanje su slični jedni drugima i imaju iste mogućnosti. Ograničene su po veličini i težini radi lakšeg transporta i upotrebe. Istovremeno, oni su u stanju da potisnu nezaštićene komunikacione kanale i satelitske navigacione signale koje koriste bespilotne letelice.

Kompleks protivmera „Harpun-3“ suštinski se ne razlikuje od drugih domaćih i stranih sistema svoje klase. Istovremeno se ispostavlja da je bar jedan od lidera u svojoj oblasti. Ovaj kompleks je već doveden u masovnu proizvodnju i isporučuje se neimenovanim kupcima. Pored toga, vojska je pokazala interesovanje za ovaj proizvod – i on je korišćen u narednim vežbama.

Sasvim je moguće da će nedavni pokazni događaji pozitivno uticati na dalju sudbinu „Harpuna-3“, pa čak i cele porodice. Ako kompleks u uslovima poligona potvrdi visoke karakteristike i usklađenost sa zahtevima vojske, može se prihvatiti za snabdevanje. Posledica toga biće nova velika porudžbina za serijsku proizvodnju za opremanje novostvorenih mobilnih grupa za elektronsko ratovanje.

Izvor: https://topwar.ru/188926-ruchnoj-kompleks-protivodejstvija-bpla-garpun-3.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group&fbclid=IwAR2cTRCsEwi21abYZES2E53qpQ3RYBo_JC_B4WKr-x-HpS733tU6um1-xK8

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Harpun 3 - Copy.jpg (792.08 KB, 800x450 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 396« Reply #1 on: November 30, 2021, 02:57:13 pm »

Demonstracija rada kontrolnog punkta ruskih mirovnjaka na vežbi „Neuništivo bratstvo-2021“

Mirovnjaci Centralnog vojnog okruga su učesnicima vežbe „Neuništivo bratstvo-2021“ prvi put pokazali organizaciju rada kontrolnog punkta mirovnih snaga na osnovu iskustva stečenog u Nagorno-Karabahu.

Među novom bezbednosnom opremom koja je predstavljena su i savremeni sistemi obezbeđenja komandnih mesta „Strelec SV“.

Prvi put tokom vežbe korišćen je kompleks protiv bespilotnih letelica Harpun-3.

Manevarske grupe za elektronsko ratovanje blokirale su upravljačke kanale dronova i spustile ih na bezbednu udaljenost od važnih objekata.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 23 queries.