PALUBA
June 06, 2023, 08:11:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ginter fon Kluge, nemački feldmaršal  (Read 630 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« on: November 28, 2021, 03:54:09 pm »

Ginter fon Kluge (Günther Adolf Ferdinand “Hans” von Kluge, 30. oktobar 1882. – 17. avgust 1944.), nemački feldmaršal.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Rođen je u Poznanju, u pruskoj vojničkoj porodici. Tokom prvog svetskog rata obavljao je štabne dužnosti. Učesnik je Verdenske bitke. General potpukovnik postaje 1936, a godinu dana kasnije preuzima komandu nad 6. grupom armija.

Kao komandant 6. grupe armija, koja kasnije postaje 4. armija, Kluge učestvuje u napadu na Poljsku. Nakon Poljske, iako se protivio početnom nemačkom planu za napad na Francusku, vodi 4. armiju kroz Ardene. Jula 1940. biva unapređen u čin feldmaršala.

Fon Kluge učestvuje u prvim fazama operacije Barbarosa, tokom kojih razvija vrlo zategnute odnose sa Guderijanom, optužujući ga za čestu neposlušnost kada je reč o njegovim naređenjima. Kluge 29. juna naređuje da žene u uniformi treba streljati.

Krajem 1941. dolazi na mesto komandanta Grupe armija Centar, umesto fon Boka koga je Hitler smenio. Tu dužnost obavlja sve do ranjavanja oktobra 1943.

Uz ime Fon Klugea se vezuje veliki mito od strane Hitlera, ček na iznos od milion rajhsmaraka. Kluge je zbog toga pretrpeo kritike svog načelnika štaba, koji ga je optužio za korupciju. Ponuđeno mu je da učestvuje u zaveri protiv Hitlera kako bi spasao čast. Prema planu, trebao je da uhapsi Hitlera kada mu dođe sledeći put u posetu na frontu. Kada je Hitler konačno došao na front, Kluge je dobio još jedan „poklon“ od Hitlera i odbio je da ga uhapsi. Kao razlog za nedelovanje naveo je da Himler nije bio prisutan, a hapšenje samog Hitlera bez Himlera – ne bi imalo efekta.

Kluge je 27. oktobra 1943. na putu Minsk – Smolensk doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Na dužnost se vratio tek jula 1944. Zamenio je Fon Rundšteta na mestu komandanta nemačkih snaga na zapadu. Rundštet se zalagao za pregovore sa Saveznicima, tako da je morao biti uklonjen sa komandne dužnosti. Dve nedelje nakon preuzimanja komande, ranjen je Romel, koji se nalazio na dužnosti komandanta Grupe armija B. Kluge preuzima Grupu armija B, koja kod Falea biva opkoljena od strane savezničkih snaga.

U avgustu iste godine, nakon Štaufenbergovog neuspeha da ubije Hitlera, Fon Kluge biva pozvan u Berlin i zamenjen Modelom. Kako je bio ubeđen da će ga Hitler povezati sa zaverenicima, odlučuje da se ubije, što i čini u blizini Meca, kapsulom cijanida.


* kluge-207x300.jpg (11.6 KB, 207x300 - viewed 10 times.)
« Last Edit: August 06, 2022, 11:04:15 am by Rade » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.