PALUBA
August 15, 2022, 01:31:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Američki AB radar za diskriminaciju dugog dometa LRDR  (Read 844 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 712« on: December 07, 2021, 07:07:42 pm »

Američka agencija za protivraketnu odbranu završila je instaliranje radarskih rešetki i završila vojnu konstrukciju za Radar za Diskriminaciju Dugog Dometa - Long Range Discrimination Radar (LRDR).

Agencija je održala ceremoniju 6. decembra na lokaciji radara u Clear Air Force Station na Aljasci, proglasivši početno postavljanje radara.

Sada kada je MDA završio izgradnju, integrisaće radar u Sistem za odbranu od raketa u srednjoj fazi leta (GMD) i Sistem za komandu i kontrolu, upravljanje borbom i komunikacije (C2BMC) tokom 2022. godine u pripremi za formalno operativno prihvatanje od strane američkih vazduhoplovnih snaga 2023. godine, rekao je novinarima zamenik direktora MDA Jon Hill na brifingu nakon ceremonije.

U saopštenju, MDA kaže se da će, kada bude „potpuno operativan, LRDR obezbediti neuporedivu sposobnost istovremenog pretraživanja i praćenja više malih objekata, uključujući sve klase balističkih projektila, na veoma velikim dometima, u neprekidnom radu“.
„Njegova sposobnost diskriminacije omogućiće mu da identifikuje smrtonosne objekte, kao što su neprijateljske bojeve glave, i da ih razlikuje od nesmrtonosnih mamaca“, dodaje se u saopštenju.

LRDR proizveden od kompanije Lockheed Martin pomoći će u očuvanju broja presretača Sistema za odbranu od raketa u srednjoj fazi leta (GMD) koji se koriste za napade na pretnje i takođe će moći da se pozabave hipersoničnim projektilima u budućim konfiguracijama, navodi se u saopštenju.
GMD je dizajniran da zaštiti kontinentalni deo SAD od potencijalnih pretnji interkontinentalnim balističkim projektilima iz Severne Koreje i Irana.

„Danas je izuzetno važna prekretnica za odbranu američke domovine“, rekao je Hil u saopštenju. „Radar za diskriminaciju dugog dometa je završio izgradnju i sada možemo započeti fazu testiranja koja će dovesti do pune operativne upotrebe ovog vitalnog sistema. LRDR će omogućiti Severnoj komandi da bolje brani Sjedinjene Države od balističkih i hipersoničnih raketnih pretnji.

Program LRDR je imao kašnjenja zbog pandemije koronavirusa. Radar je trebalo da ima operativni test leta u trećem kvartalu fiskalne 2021.
Počelo je testiranje na zemlji pre testiranja leta, potvrdio je Hil. „Sada smo usred tog testiranja na terenu i prilično je složeno. Kada razmislite o novim mogućnostima koje radar za diskriminaciju dugog dometa donosi u celokupni sistem odbrane od raketa na zemlji, sve nadogradnje koje radimo sa GMD sistemom, nadogradnje koje radimo za komandovanje i kontrolu, mi suštinski tek počinjemo. Sada je u toku ta kampanja za testiranje na zemlji koja će dovesti do testa razvoja, nakon čega će uslediti operativni test i ono što ćemo uraditi je da ćemo leteti reprezentativnim modelom pretnje preko zone pokrivanja LRDR-a“, rekao je on.

MDA je morao da zaustavi sve aktivnosti izgradnje i integracije za LRDR kada je koronavirus počeo da se širi u SAD u martu 2020. Program je prešao u „status čuvanja“, što znači da je samo mala grupa ostala na lokaciji kako bi osigurala da su materijali zaštićeni od elemenata .
Vladina kancelarija GAO je utvrdila u nedavnom izveštaju da je LRDR postigao napredak u 2020. godini, pri čemu je glavni izvođač završio instalaciju četiri od 10 primarnih panela i svih 10 sekundarnih panela. Integracija radarske elektronike, rashladne, komunikacione i energetske opreme „takođe je počela, ali nije završena kako je planirano“, dodaje se u izveštaju.

Čak i pre pandemije, zvaničnici programa su pazili na rizike tokom fiskalne 2019. godine koji bi mogli da utiču na prenos radara u Vazduhoplovstvo. „Ovi rizici su uključivali proizvodnju panela nizova, modula za montažne nizove i pomoćnih ormara za napajanje“, izvestio je GAO.

Lockheed je kompletirao montažne pakete pod-nizova i ormare pomoćnih grupa napajanja u fiskalnoj 2020. godini. Međutim, GAO je primetio da je izvođač radova identifikovao pozitivne slučajeve COVID-19 na svojoj liniji za proizvodnju panela i odložio završetak od avgusta 2020. do oktobra 2020. jer je izvođač radova pribegao karantinu radnika po smenama.
GAO je rekao da je izvođač radova završio ugradnju preostalih primarnih panela u prvom kvartalu fiskalne 2021.
Zaustavljanje operacija u Clear Air Force Station tokom pandemije dovelo je do povećanja troškova, a „pregovori sa izvođačem radova su u toku kako bi se rešili dodatni troškovi“, navodi se u izveštaju GAO.

Razlog za povećanje troškova uključuje održavanje kritičnog osoblja na licu mesta radi nadgledanja radara i opreme, uticaja na proizvodnju, preraspoređivanja na lokaciju i „uticaja na performanse celokupnog ugovora“, navodi se u izveštaju.

Iznad balističke raketne odbrane

U svom saopštenju, MDA je rekao da će LRDR takođe podržati svest o svemirskom domenu praćenjem svemirskih aktivnosti poput satelita koji kruže oko Zemlje, istrošenih raketnih tela i krhotina.

„Mislim da je odbrana domovine danas na odličnom mestu sa senzorima kao što je LRDR“, rekao je Hil tokom diskusije sa Bredlijem Boumanom, višim direktorom Centra za vojnu i političku moć Fondacije za odbranu demokratije, objavljenog 6. decembra.

„U čvrstoj koordinaciji sa Odeljenjem vazduhoplovnih snaga, a posebno sa Svemirskim snagama danas, ušli smo i digitalizovali elemente ovih radara“, rekao je Hil. „Dakle, možete pogledati jedan od radara za rano upozoravanje i reći: 'Oh, to je napravljeno '50-ih i '60-ih.' Ali reći ću vam ispod haube, to su vrlo, veoma sposobni senzori, i oni će doprineti sveobuhvatnoj svesti da je Severnoj komandi potrebna zaštita otadžbine. Dakle, veoma smo uzbuđeni zbog toga gde idemo sa ukupnom sposobnošću senzora."

Dok je LRDR trenutno fokusiran na praćenje balističkih projektila, Hil je rekao da, iako to još uvek nije zvaničan zahtev, nadogradnja softvera bi mogla da omogući LRDR hipersoničnu detekciju i praćenje.

Izvor: https://www.defensenews.com/pentagon/2021/12/06/us-missile-defense-agency-declares-initial-delivery-of-long-range-discrimination-radar-in-alaska/

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* LRDR.jpg (96.96 KB, 1024x819 - viewed 2 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 23 queries.