PALUBA
February 29, 2024, 04:33:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: 63. Padobranska brigada - aktivnosti  (Read 2328 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« on: January 13, 2022, 09:53:03 pm »

PADOBRANCI U IZVIĐANJU: Pogledajte kako izgleda zimska obuka 63. padobranske brigade VS na Kopaoniku

VOJNICI na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2021“ koji su nakon prve faze obučavanja raspoređeni u 63. padobransku brigadu ove nedelje na Kopaoniku realizuju obuku u zimskim uslovima.

Oni su u prethodnom periodu uspešno savladali sadržaje osnovne taktičke obuke, realizovali sva programska gađanja i proveru fizičkih sposobnosti i započeli sa osposobljavanjem za vojnike padobranske specijalnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pored osnovne obuke u skijanju, vojnici na planini uvežbavaju postupke i taktičke radnje izviđačkih organa u prikupljanju obaveštajnih podataka i obučavaju se za orijentaciju i kretanje po nepoznatom snežnom terenu, izradu i maskiranje skloništa, kao i za vožnju motornih sanki.

Po završetku zimske obuke, očekuje ih preživljavanje u prirodi i realizacija padobranskih skokova, kao najvažniji segmenti osnovne padobranske obuke koju prolaze vojnici na služenju vojnog roka u ovoj elitnoj jedinici Vojske Srbije.

Tokom služenja vojnog roka, za koji ističu da je čin istinskog patriotizma, vojnici pokazuju izuzetnu motivisanost i želju da služe svojoj zemlji kao profesionalni pripadnici Vojske Srbije u 63. padobranskoj brigadi, za šta uslove stiču uspešnim završetkom predstojeće padobranske obuke.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 181619_tesic-89_f.jpg (95.83 KB, 906x513 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #1 on: May 26, 2022, 04:12:54 pm »

Покретно логоровање 63. падобранске бригаде

Припадници 63. падобранске бригаде налазе се на вишедневном покретном логоровању на локацијама ван рејона базирања, у оквиру којег реализују бројне садржаје из тактичке обуке специјалних дејстава.

У вежбовним активностима учествује професионални састав јединице и војници генерације „март 2022“ који други део војног рока служе у 63. падобранској бригади.

Њих је данас обишао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и том приликом се уверио да је обука припремљена и организована тако да од припадника јединице захтева макисмалну посвећност и напрезање како би достигли високе стандарде обучености који се постављају пред ову елитну јединицу Војске Србије.

Овонедељне активности 63. падобранске бригаде започеле су узбуњивањем дела јединице и пребацивањем борбених делова у рејон извршења покретног логоровања уз употребу борбених и неборбених возила и хеликоптера.

Током вишедневног боравка у теренским условима, падобранци реализују тактичке вежбе и увежбавају извршење диверзантских препада и заседа, трагање и спасавање и обезбеђење команде и јединица у месту и покрету, као и падобрански и специјални десант на непознати терен.

Реализацијом ове обуке, уз оспособљавање војника на служењу војног рока, од којих ће многи постати професионални припадници Војске Србије на служби у 63. падобранској бригади, унапређује се и оспособљеност јединице за извођење операција специјалних снага у оперативној и стратегијској дубини непријатеља.

Извор

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* pokretno-logorovanje-63-padobranske-brigade-3.jpg (478.49 KB, 1496x842 - viewed 9 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #2 on: June 08, 2022, 09:31:27 am »

Редовна падобранска обука у ноћним условима

Припадници 63. падобранске бригаде реализовали су синоћ сегменте падобранске обуке у ноћним условима у рејону војног аеродрома „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу.

Реч је о редовној обуци која се спроводи ради одржавања високог нивоа оспособљености професионалног састава јединице за извођење специјалних борбених дејстава и операција од посебног значаја.
 
Вежбовним активностима на нишком војном аеродрому присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и том приликом се уверио да су припадници 63. падобранске бригаде на обуци максимално посвећени, одговорни и мотивисани, што за резултат има успешну реализацију свих наменских задатака, одличну оспособљеност професионалног састава и високу борбену готовост јединице.

Падобранци су у оквиру обуке реализовали скокове из авиона Ан-26, уз употребу савремених десантних падобрана који омогућавају маневрисање ради избегавања препрека и приземљења на жељену десантну просторију, што је од пресудног значаја за брзо започињање борбених дејстава у дубини непријатељевог распореда након падобранског десанта.

Реализацијом комплексне обуке у свим временским и земљишним условима, која се у јединици одвија током целе године, обезбеђује се да припадници ове елитне бригаде Војске Србије у сваком тренутку буду спремни за ефикасно ангажовање, самостално или у садејству са другим снагама, на реализацији широког спектра задатака који се могу поставити пред јединицу ове намене.

Извор

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Падобранци.jpg (1937.9 KB, 2500x1669 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #3 on: June 30, 2022, 09:57:33 pm »

Тактичка увежбавања борбених тимова 63.падобранске бригаде

Припадници 63. падобранске бригаде реализовали су ове недеље, у садејству са јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, тактичке вежбе на локацијама ван рејона базирања јединице.

Вежбовне активности су спроведене са циљем провере спремности и оспособљености дела снага Војске Србије за извршење нападних дејстава на елементе борбеног распореда непријатеља и снабдевање јединица из ваздуха.
 
У оквиру реализације садржаја тактике специјалних дејстава, извршени су специјални падобрански и хеликоптерски десант, као и десантирање терета из авиона који је од кључног значаја за извођење борбених дејстава у оперативној и стратегијској дубини непријатеља.

Резултати вежби показају да су вежбајући састави у потпуности оспособљени за извршавање задатака у операцијама специјалних снага, а реализацијом ове обуке додатно су унапређени оспособљеност, садејство и сарадња припадника 63. падобранске бригаде и Ратног ваздухопловства и ПВО.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* 1_1656599684.jpg (427.29 KB, 1739x978 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #4 on: July 08, 2022, 03:14:53 pm »

Селективна обука кандидата за пријем у 63. падобранску бригаду

На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу ове недеље је започела тромесечна селективна обука кандидата за пријем у 63. падобранску бригаду.

Кандидати су професионални официри, подофицири и војници Војске Србије и лица из грађанства која су се пријавила на конкурс за пријем у ову јединицу.

Општи циљ селективне обуке је избор високо мотивисаних и психoфизички способних кандидата за пријем у јединицу и укључивање у даљи процес обучавања, а посебни — провера и подизање на виши ниво војностручне обучености, физичке способности, смисла за лидерство, као и развијање тимског духа и способности за извршавања задатака у условима повећаних психофизичких напрезања.

Током захтевне обуке вршиће се стална опсервација и тестирање кандидата ради утврђивања обучености, психофизичке издржљивости, способности за реализацију задатака индивидуално и у саставу тима, те израде психолошког профила, како би за рад овој бригади били одабрани само најбољи.

На крају селективне обуке кандидате очекује испитна недеља, када ће се у складу са оствареним резултатима извршити њихово рангирање, а најуспешнијима ће бити омогућено да ступе у елитни строј припадника 63. падобранске бригаде.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* selektivna-obuka-63-padobranska-brigada-vojska-srbije-4.jpg (1230.52 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #5 on: July 28, 2022, 05:18:46 pm »

Obuka pripadnika 63. padobranske brigade u vazdušnom tunelu

Pripadnici 63. padobranske brigade koji prolaze napredne oblike obučavanja za vojne padobrance boravili su ove nedelje u Pragu na obuci u vazdušnom tunelu.

Obuka je realizovana u vrhunskim uslovima i prijateljskoj atmosferi, sa težištem na savlađivanju elemenata slobodnog pada i osposobljavanju za padobranske skokove sa torbama za teret, odnosno naoružanje i vojnu opremu.

Svaki od padobranaca Vojske Srbije je u vazdušnom tunelu proveo vreme ekvivalentno slobodnom padu ostvarenom prilikom izvršenja oko 50 trenažnih skokova iz vazduhoplova sa visine od 4000 metara.

Time je u značajnoj meri skraćeno vreme za realizaciju više padobranske obuke, koja za cilj ima osposobljavanje padobranaca za vršenje skokova na slobodno dejstvo, specijalnim padobranom tipa krilo, sa naoružanjem i opremom i na terene malih dimenzija.

Značaj obuke u vazdušnom tunelu ogleda se i u uštedi materijalnih resursa Vojske Srbije, budući da za ovu vrstu obučavanja nije potrebno angažovati vazduhoplove i njihove posade, a važan segment boravka naših padobranaca u Pragu bila je i razmena iskustava sa instruktorima za obuku iz Češke Republike.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* obuka-63-padobranske-brigade-vazdusni-tunel-u-ceskoj.jpg (228.72 KB, 1074x603 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #6 on: August 14, 2022, 05:38:23 pm »

Obuka borbenih timova 63. padobranske brigade

Pripadnici 63. padobranske brigade realizovali su večeras padobranske skokove u noćnim uslovima u širem rejonu Novog Pazara.

Skokovi su realizovani iz helikoptera Mi-8 Ratnog vazduhoplovstva i PVO, tehnikom visokog iskakanja i niskog otvaranja, uz upotrebu specijalnih padobrana tipa krilo, koji omogućavaju precizno prizemljenje na nepristupačnim terenima.

Obuci borbenih timova 63. padobranske brigade u noćnim uslovima prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. On se i ovom prilikom uverio da je profesionalni sastav jedinice izvanredno osposobljen za realizaciju padobranskih skokova na slobodno dejstvo sa opremom i naoružanjem i izvođenje borbenih dejstava nakon helikopterskog desanta.

Noćni skokovi iz različitih tipova vazduhoplova predstavljaju jedan od važnijih segmenata napredne padobranske obuke, koja se realizuje sa ciljem uvežbavanja i provere osposobljenosti specijalnih timova 63. padobranske brigade za izvršavanje borbenih zadataka i primenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja.

Kontinuiranom realizacijom kompleksne borbene obuke u svim vremenskim i zemljišnim uslovima obezbeđuje se vrhunska osposobljenost i psihofizička pripremljenost pripadnika 63. padobranske brigade i unapređuje ukupna sposobnost ove elitne jedinice Vojske Srbije za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* obuka-borbenih-timova-63padobranske-brigade-22.jpg (80.21 KB, 1200x675 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #7 on: September 09, 2022, 04:34:01 pm »

Osposobljavanje izvođača obuke u veranju i za gorsku službu spasavanja

U organizaciji 63. padobranske brigade prethodna dva meseca realizovan je kurs veranja i gorske službe spasavanja u letnjim uslovima, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

Ova obuka je realizovana radi praktičnog i metodskog osposobljavanja polaznika za samostalno izvođenje obuke u veranju i realizaciju zadataka traganja i spasavanja na planinskom i teško prohodnom zemljištu.

Pored teorijske nastave, u skladu sa programom polaznici su prošli različite sadržaje praktične obuke, od savladavanja tehnika i taktika kretanja po teško prohodnom terenu, veranja na planini, spasavanja i evakuacije ugroženih i povređenih, do organizacije bezbednog života i rada u otežanim uslovima. Na obuci je korišćena savremena veračka, planinarska i oprema za spasavanje kojom su opremljene specijalne jedinice Vojske Srbije, a angažovani su i helikopteri Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Uspešnom realizacijom ovog kursa, Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova dobili su sertifikovane i osposobljene izvođače obuke za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka u službi traganja i spasavanja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #8 on: December 09, 2022, 06:54:02 pm »

Viša padobranska obuka

Pripadnici 63. padobranske brigade koji prolaze višu padobransku obuku realizovali su ove nedelje skokove u rejonu vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu.

Reč je o delu napredne obuke vojnih padobranaca, koji se sprovodi radi osposobljavanja pripadnika jedinice za realizaciju skokova specijalnim padobranom tipa krilo i izvođenje borbenih dejstava u operacijama od posebnog značaja nakon specijalnog desanta.

U skladu sa programom obučavanja, realizovani su skokovi na slobodno dejstvo sa punom borbenom opremom, uz prizemljenje na prostore malih dimenzija, za šta su neophodne izuzetne veštine vojnih padobranaca. Oni su prethodno prošli zemaljsku obuku koja obuhvata teorijske sadržaje, rad na pripremi padobrana i na padobranskim spravama, te pojačanu fizičku pripremu.

Uspešnom realizacijom više padobranske obuke, 63. padobranska brigada dobija vrhunski osposobljen i obučen kadar koji čini okosnicu ove elitne jedinice Vojske Srbije za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Viša padobranska.jpg (496.54 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #9 on: January 24, 2023, 07:00:40 pm »

Osnovna padobranska obuka vojnika na služenju vojnog roka

Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu u toku je realizacija osnovne padobranske obuke vojnika generacije „septembar 2022“ koji vojni rok služe u 63. padobranskoj brigadi.

Ova obuka predstavlja završni deo procesa osposobljavanja vojnika padobranske specijalnosti i izvodi se u trajanju od četiri nedelje, pri čemu zemaljski deo traje tri, a realizacija padobranskih skokova — jednu sedmicu.

U prethodnom periodu vojnici su uspešno savladali sadržaje taktičke obuke, realizovali sva programska gađanja i proveru fizičkih sposobnosti i u potpunosti pripremljeni pristupili padobranskoj obuci.

U okviru zemaljskog dela obuke, akcenat je na sticanju potrebnih znanja o desantnom padobranu, načinu njegovog pakovanja i čuvanja, te radu na padobranskim spravama, tokom kojeg se usavršavaju tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama. Vojnici koji savladaju ovaj segment obuke, stiču uslov da pristupe realizaciji padobranskih skokova kako u dnevnim tako i u noćnim uslovima.

Uspešnim završetkom osnovne padobranske obuke vojnici dobijaju zvanje „padobranac“, a time i mogućnost da postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta su vojnici ove generacije već iskazali interesovanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #10 on: August 16, 2023, 06:52:16 am »

Visoka osposobljenost pripadnika 63. padobranske brigade

Pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije kontinuirano realizuju raznovrsnu obuku, kako u rejonu baziranja tako i van mirnodopske lokacije, sa ciljem očuvanja visokog nivoa borbene gotovosti jedinice za izvođenje operacija specijalnih snaga.

Na jednom od poligona Vojske Srbije realizuje se obuka borbenih timova iz sastava ove brigade, kao i stručno-specijalističko osposobljavanje profesionalnih vojnika koji su u jedinicu primljeni početkom ovog meseca po Projektu 5000, nakon uspešno završene selektivne obuke.

Njih je danas obišao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i tom prilikom je prisustvovao delu borbene obuke i realizaciji pripremnih gađanja iz pešadijskog naoružanja.

Borbeni timovi su uvežbavali izvođenje školsko-borbenog skoka i dejstvo izviđačkih organa uz upotrebu dronova, dok su novoprimljeni profesionalni vojnici realizovali gađanja iz savremenog naoružanja kojim je opremljena jedinica, ostvarivši pritom odlične rezultate.

U nastavku obilaska, general Mojsilović je prisustvovao završnom segmentu osposobljavanja polaznika Osnovne padobranske obuke — realizaciji noćnih skokova desantnim padobranom.

Izražavajući zadovoljstvo prikazanom osposobljenošću vojnika i starešina za izvođenje padobranskih skokova i izviđačkih dejstava i za efikasno neutralisanje ciljeva, njihovim odnosom prema zadacima i visokim moralom, načelnik Generalštaba je istakao da se od pripadnika ove elitne jedinice Vojske Srbije očekuje vrhunska obučenost i spremnost da izvrše svaki zadatak koji se pred njih postavi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* padobranci 1.jpg (1243.22 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)

* padobranci 2.jpg (730.73 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* padobranci 3.jpg (1108.29 KB, 2500x1406 - viewed 6 times.)

* padobranci 4.jpg (407.32 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* padobranci 5.jpg (794.63 KB, 2500x1407 - viewed 4 times.)

* padobranci 6.jpg (1103.33 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)

* padobranci 7.jpg (234.87 KB, 2500x1406 - viewed 6 times.)

* padobranci 8.jpg (743.92 KB, 1600x720 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #11 on: September 12, 2023, 04:07:46 pm »

Obuka pripadnika 63. padobranske brigade u vazdušnom tunelu

Pripadnici 63. padobranske brigade koji prolaze napredne oblike obučavanja za vojne padobrance boravili su prethodne nedelje u Pragu na obuci u vazdušnom tunelu.

Ova vrsta obučavanja se realizuje po drugi put u Češkoj, a njen značaj ogleda se u bezbednosti, uštedi materijalnih resursa i skraćivanju vremena za realizaciju više padobranske obuke, koja za cilj ima osposobljavanje padobranaca za vršenje skokova na slobodno dejstvo, specijalnim padobranom tipa krilo, sa naoružanjem i opremom i na terene malih dimenzija.

Težište je bilo na savlađivanju elemenata slobodnog pada i osposobljavanju za padobranske skokove sa torbama za teret, odnosno naoružanje i vojnu opremu. Svaki od padobranaca Vojske Srbije je u vazdušnom tunelu proveo vreme ekvivalentno slobodnom padu ostvarenom prilikom izvršenja oko 50 trenažnih skokova iz vazduhoplova sa visine od 4000 metara.

Znanja i veštine kojima su pripadnici 63. padobranske brigade ovladali u vazdušnom tunelu i iskustva koja su razmenili sa kolegama iz Češke Republike biće od velike koristi u daljem radu prilikom izvođenja padobranskih skokova i obuke mlađih padobranaca.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #12 on: November 22, 2023, 05:54:25 pm »

Redovna obuka pripadnika 63. padobranske brigade

Pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije kontinuirano realizuju raznovrsnu obuku, kako u rejonu baziranja tako i van mirnodopske lokacije, sa ciljem očuvanja visokog nivoa borbene gotovosti jedinice za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja.

Jednom od segmenata obuke na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, danas je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović.

Tom prilikom, ostvario je neposredan uvid u realizaciju priprema za izvršenje padobranskih skokova i obuke u borenju, i uverio se u odličnu osposobljenost profesionalnog sastava za izvođenje medicinske evakuacije povređenih i borbene evakuacije padobranskih timova vazdušnim putem.

Na obuci aktivno učestvuju i profesionalni vojnici koji su u jedinicu primljeni početkom avgusta po Projektu 5000, a dostignuti stepen njihove stručno-specijalističke obučenosti potvrđuje da je obuka kvalitetno pripremljena i organizovana tako da i oni u realnom vremenu mogu postići visoke standarde koji se postavljaju pred ovu elitnu jedinicu Vojske Srbije.

Kompleksna borbena obuka u 63. padobranskoj brigadi realizuje se tokom cele godine u svim vremenskim i zemljišnim uslovima, čime se obezbeđuje vrhunska osposobljenost i psihofizička pripremljenost pripadnika brigade i dalje unapređuje ukupna borbena gotovost jedinice.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 63. obuka 1.jpg (734.23 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)

* 63. obuka 2.jpg (720.95 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)

* 63. obuka 3.jpg (750.94 KB, 2818x1585 - viewed 2 times.)

* 63. obuka 4.jpg (986.41 KB, 2500x1406 - viewed 7 times.)

* 63. obuka 5.jpg (785.99 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)

* 63. obuka 6.jpg (736.72 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #13 on: January 31, 2024, 10:07:04 pm »

Osnovna padobranska obuka vojnika na služenju vojnog roka

Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu u toku je realizacija osnovne padobranske obuke vojnika generacije „septembar 2023“ koji vojni rok služe u 63. padobranskoj brigadi.

Obuka predstavlja završni deo procesa osposobljavanja vojnika na služenju vojnog roka padobranske specijalnosti. Izvodi se u trajanju od četiri nedelje, pri čemu zemaljski deo traje tri, a realizacija padobranskih skokova – jednu sedmicu.

Kako bi u potpunosti pripremljeni pristupili padobranskoj obuci, vojnici su prethodno uspešno prošli individualno osposobljavanje u centrima Komande za obuku i potom, u 63. padobranskoj brigadi, taktičku i vatrenu obuku i proveru fizičkih sposobnosti.

U okviru zemaljskog dela obuke, akcenat je na sticanju potrebnih znanja o desantnom padobranu, načinu njegovog pakovanja i čuvanja, te radu na padobranskim spravama, tokom kojeg se usavršavaju tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama. Ovaj deo obuke ne samo da služi kao priprema za izvođenje padobranskih skokova, već je i važan korak u podizanju discipline, samopouzdanja, odlučnosti i povezanosti vojnika sa padobranskom tradicijom.

Vojnike koji savladaju ovaj segment očekuje realizacija padobranskih skokova u dnevnim i noćnim uslovima, sa naoružanjem i dodatnim teretom.

Uspešnim završetkom osnovne padobranske obuke vojnici dobijaju zvanje „padobranac“, a time i mogućnost da postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta su vojnici ove generacije već iskazali interesovanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* osnovna padobr 1.jpg (965.85 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* osnovna padobr 2.jpg (985.86 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* osnovna padobr 3.jpg (917.43 KB, 2500x1407 - viewed 2 times.)

* osnovna padobr 4.jpg (826.63 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* osnovna padobr 5.jpg (861.21 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #14 on: February 11, 2024, 10:07:47 pm »

Prvi padobranski skokovi vojnika na služenju vojnog roka

Vojnici generacije „septembar 2023“ koji drugi deo vojnog roka služe u 63. padobranskoj brigadi Vojske Srbije uspešno su izveli svoje prve padobranske skokove.

Reč je o završnom delu osnovne padobranske obuke vojnika, koji obuhvata skokove radi upoznavanja padobrana i njegovih manevarskih sposobnosti, skokove sa otvaranjem rezervnog padobrana, kao i one sa ličnim naoružanjem i opremom i u noćnim uslovima.

Skokovi su realizovani iz helikoptera Mi-17 u rejonu vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, uz upotrebu desantnih padobrana koji omogućavaju manevrisanje radi izbegavanja prepreka i prizemljenja na željenu desantnu prostoriju.

Da bi došli do ovog dela obučavanja, vojnici su prethodno morali da prođu individualno osposobljavanje u centrima Komande za obuku i potom, u 63. padobranskoj brigadi, sadržaje iz taktike specijalnih dejstava, vatrenu obuku i zemaljski deo padobranske obuke. Za to vreme su stekli osnovna vojnička znanja, naučili da rukuju savremenim naoružanjem i opremom i savladali tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama.

Uspešnim završetkom padobranske obuke vojnici su stekli zvanje „padobranac“, a time i mogućnost da po završetku vojnog roka postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta vlada veliko interesovanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* prvi skok 1.jpg (1107.16 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* Prvi skok 2.jpg (889.75 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* Prvi skok 3.jpg (827.77 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* Prvi skok 4.jpg (328.66 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* Prvi skok 5.jpg (660.16 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* Prvi skok 6.jpg (433.05 KB, 2500x1407 - viewed 2 times.)

* Prvi skok 7.jpg (621.34 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 25 queries.