Sama cifra od 167 mSV ne znači ništa bez referentnih vredosti: kolika je doza kada počinje opasnost po zdravlje, koja je smrtonosna doza. Malo sam guglao (u žurbi) ali nisam to našao.
Колико се сећам приче од пре више од 10год. мислим да је давно био највећи проблем воде која уђе у рудник па се после пробије даље, да она носи контаминиране честице. Е како је сада немам појма.
Problem je isti i danas.
Dok sam radio u rudniku Čukaru Peki problem su bili prašina koja se dizala sa jalovišta i padala u širokom krugu okolo noseći čestice kamena i voda koja se delom uvodila u bušotine spolja a delom generisala od podzemnih voda. Bila su izgrađena dva dosta velika bazena za taloženje čestica kamena iz vode i recirkulaciju iste vode za hlađenje svrdala za bušenje. Te bazene povremeno su bageri čistili od taloga.
Ne znam kako je danas kada je rudnik u funkciji, verujem da je kontrola vode iz rudnika i dalje prisutna.
U rudnicima uglja je slično, samo što su problem čestice uglja, ne prašina.
Kad podvučeš crtu, ne može se rudariti a da nema nikakvog uticaja na životnu sredinu oko rudnika - tu je važna cost/benefit (trošak/korist) analiza.