victoria
vodnik I klase
Last Login: Yesterday at 05:05:30 pm
|
|
« Reply #130 on: August 12, 2024, 10:20:40 am » |
|
da po najnižoj rudnoj renti na svetu eksploatišu i prerađuju rudu na našoj teritoriji
Мићо, ово је поновљено безброј пута али једноставно није тачно. Поставио сам овде линкове на висину рудне ренте у свету. Bogme fazan i te kako je tačno.Postavio sam i ja link sa rentama u Kongu i vidi se da je čak i tamo najniža 3,5%
|
|
|
|
|
|
|
victoria
vodnik I klase
|
|
« Reply #131 on: August 12, 2024, 10:31:59 am » |
|
Vidim da je zaboravljeno pa da ponovim.Za prvih 10 meseci 2023-e godine od koncesija na naftu,gas,ZLATO,bakar itd smo zaradili neverovatnih 22,33evra po glavi stanovnika.Sada je u litijumu VAŠA šansa ! Ali ne i naša koji živimo u Mačvi i Podrinju.Ovde rudariti nećete.Sa komisijom,bez komisije,sa referundumom ili bez njega.Referendum u rodnom kraju pa ašov u ruke.Od Drine ste već napravili uužssssassss a slike tog užasa ću postaviti uskoro.
|
|
|
|
|
|
|
victoria
vodnik I klase
|
|
« Reply #132 on: August 12, 2024, 10:36:56 am » |
|
Sa fejsbuk stranice Badovinci Mačva.
|
|
|
|
|
|
|
victoria
vodnik I klase
|
|
« Reply #133 on: August 12, 2024, 10:40:23 am » |
|
Nakazna igra "Pronađi gde je sada glavni tok Drine"
|
|
|
|
|
|
|
victoria
vodnik I klase
|
|
« Reply #134 on: August 12, 2024, 10:42:56 am » |
|
Još jedno nakazno pitanje:Gde je moja voda ? Polovina Prnjavora više nema vode u bunarima i česmama.U Badovincima to za sada nije slučaj ali vodostaj Drine nikada manji.Slikaću vam pokazivač vodostaja(kod Pavlovića mosta) iduće nedelje.Pola metra na suvom najniži podeok.Nemojte mi reći da je suša jer je kiše uzvodno bilo.
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #135 on: August 12, 2024, 12:57:34 pm » |
|
Tehničko pitanje: gde odlazi voda ako se izvadi previše šljunka?
P.S. Putevi se ne grade uz korišćenje rečnog šljunka nego lomljenog kamena. Vrlo malo se koristi takozvani "iberlauf", šljunak jako velike granulacije, kamenje kao pola fudbalske lopte.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik korvete
Last Login: Today at 02:04:04 am
|
|
« Reply #136 on: August 12, 2024, 04:37:00 pm » |
|
da po najnižoj rudnoj renti na svetu eksploatišu i prerađuju rudu na našoj teritoriji
Мићо, ово је поновљено безброј пута али једноставно није тачно. Поставио сам овде линкове на висину рудне ренте у свету. Bogme fazan i te kako je tačno.Postavio sam i ja link sa rentama u Kongu i vidi se da je čak i tamo najniža 3,5% Ево још једном прегледа рудних ренти у свету, за метале: [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Да поновим: У Шведској је рудна рента 0.2%.У Чешкој је рудна рента на литијум 0.66%.У Данској (Гренланд) је рудна рента 2.5%.Према томе, не можемо да тврдимо да су рудне ренте у Србији међу најнижим у Европи, ако су нпр. 8 пута веће него у Чешкој, или 25 пута више него у Шведској. Рудне ренте за угаљ и нафту су различите. Генерално, када је експлоатација јефтинија, оне су више. И обрнуто.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik korvete
Last Login: Today at 02:04:04 am
|
|
« Reply #137 on: August 12, 2024, 04:48:39 pm » |
|
Sada je u litijumu VAŠA šansa ! Ali ne i naša koji živimo u Mačvi i Podrinju.Ovde rudariti nećete.Sa komisijom,bez komisije,sa referundumom ili bez njega.Referendum u rodnom kraju pa ašov u ruke.
Извини, али твоја логика ме неодољиво подсећа на оне локал-патриотске коментаре током мобилизација деведесетих. ”Када дођу до (изабери локално брдо по жељи), онда ћу узети пушку у руку.” Ако би применили ту логику, хајде да полупамо хидроелектране и исушимо сва вештачка језера.
|
|
|
|
|
|
|
victoria
vodnik I klase
|
|
« Reply #138 on: August 13, 2024, 08:27:07 am » |
|
Tehničko pitanje: gde odlazi voda ako se izvadi previše šljunka?
P.S. Putevi se ne grade uz korišćenje rečnog šljunka nego lomljenog kamena. Vrlo malo se koristi takozvani "iberlauf", šljunak jako velike granulacije, kamenje kao pola fudbalske lopte.
Boro,slikaću kada budem išao u njivu.Nasuli su ISKLJUČIVO šljunak u visini cc 1,5-2metra ! Ni jedan jedini lomljeni kamen.Za potrebe puta za Rio Tinto je oduzeto 180ha najplodnije zemlje u Srbiji,upropašteno je sigurno još toliko(plaćaju samo deo kuda prođe put a šta da radiš sa "trokutićima" koji ostaju sa leve i desne strane).Ne znam kuda ide voda kada se izvadi previše šljunka ali znam da je predviđeno da šljunak bude vađen iz REČNOG KORITA a ne gde kome padne na pamet.Dok nije Zvonko Veselinović preuzeo eksploataciju(uz Čumeta) neko vreme šljunkario i jedan Austrijanac koji se time bavi i kod njih,iz Dunava.Pitam ga šta ćeš ti ovde Dunav je veća reka.Aaaaa,pa ne može kod nas ovako da se radi,pokažu ti lokaciju na reci na kojoj je dozvoljeno šljunkarenje i odrede koliko kubika tu možeš da izvadiš pa onda na sledeću.Tako ujedno održavaju i plovni put delimično.To je kod nas predlagao gradonačelnik Loznice Vidoje misleći da Drinu tako učini opet plovnom.Ismejaše ga.Svakome je jasno o čemu se ovde radi . . .barem onima koji žele da im bude jasno.O Srbiji odlučuju ljudi koji ovde groba nemaju.Ipak su se malo zaleteli.
|
|
|
|
|
|
|
victoria
vodnik I klase
|
|
« Reply #139 on: August 13, 2024, 08:35:26 am » |
|
Fazan,pošto svakom rudarenju dođe kraj iz nekog razloga(nestane rude,promeni se ekonomska računica pa postane neisplativo itd) kakav je plan za DAN POSLE toga ?Zapadna Srbija,iseljena i opustošena,voda zagađena,zemlja raskopana . . nema naroda a i da ima više ne može da se bavi čime se do rudarske sreće bavio.Dakle,kakav je plan za DAN POSLE? Uzgred budi rečeno treba objasniti belosvetskim rudarskim kompanijama da im je isplativije da kopaju u Češkoj i Nemačkoj pošto oni to očigledno ne znaju !
|
|
|
|
|
|
|
|