PALUBA
October 12, 2024, 10:21:03 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Donirajmo Palubu za 2025/2026!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu za 2025/2026!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu za 2025/2026! ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu za 2025/2026!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu za 2025/2026!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Rio Tinto - diskusija  (Read 22787 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:40:11 pm

« Reply #210 on: August 21, 2024, 07:34:38 am »

Slažem se Duki, da nije opozicionih "političara" u preotestima narod bi mnogo pozitivnije gledao na proteste.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #211 on: August 21, 2024, 10:12:07 am »

Vredi pročitati, možda i razmisliti o paralelama:

Poznati irski novinar: CIA u Srbiji sprema obojenu revoluciju i rušenje Vučića po iranskom scenariju

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Irski novinar Čej Bous napisao je na društvenoj mreži Iks da je CIA fokusirana na organizovanje obojene revolucije i rušenje legitimno izabrane vlasti u Srbiji i podsetio kako je 1954. godine sličan državni udar izveden u Iranu.

Bous je sličnost objasnio time da je Iran imao naftu, kao što Srbija danas ima litijum, pa su američka CIA i britanski MI6 organizovali rušenje legitimne vlade kako bi sprečili da iranska nafta padne u ruke iranskog naroda.

Inače, Čej Bous živi u Rusiji i u svojim tekstovima i nastupima raskrinkava ulogu NATO i njihov “proksi rat” protiv Rusije u Ukrajini.

https://x.com/BowesChay/status/1825864637545406652/photo/1

Izvor

* 677z381_43434.jpg (61.3 KB, 677x381 - viewed 1 times.)
PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Today at 10:16:03 am

Ko laje zlo ne misli

« Reply #212 on: August 21, 2024, 01:26:42 pm »

Ono što mi kod ovih buna i protesta smeta je što opozicija pokušava s vremena na vreme da se prišlepa, voleo bih da dobiju šut u guzicu ko onomad kada je bio protest protiv ponovnog uvođenja karantina. u opoziciji su kompletni idioti pa se ovi na vlasti i drže toliko.
Da li bi ti Duki vodio protest u kom je cilj "Raskidanje memoranduma potpisanog 19.07.2024.sa EU u čije ime je potpis stavio Marek Ševčovič i Nemačkom u čije ime je potpis stavio Olaf Šolc kojim se garantuje Rio Tintu da će kopati litijum u Srbiji i rudu izvoziti isključivo u Nemačku i EU" recimo da si slučajno "opozicija koja se zalaže za to da EU nema alternativu"?

To nije njihova borba. I oni da su na mestu "pozicije" bi potpisali isti "memorandum" .
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #213 on: August 21, 2024, 01:36:21 pm »

Da je kojim slučajem Nikola Tesla danas živ i da propagira uvođenje električne energije za osvetljenje, doživeo bi proteste sa sloganom "NE STRUJI; STRUJA UBIJA", kao što je Edison i pokušao svojevremeno...

O tempora, o mores.
PakleniVuk
zastavnik
*

Ko laje zlo ne misli

« Reply #214 on: August 21, 2024, 03:18:00 pm »

Da je kojim slučajem Nikola Tesla danas živ i da propagira uvođenje električne energije za osvetljenje, doživeo bi proteste sa sloganom "NE STRUJI; STRUJA UBIJA", kao što je Edison i pokušao svojevremeno...

O tempora, o mores.
Boro nemoj da se naljutiš zbog ovoga, ali ti si žrtva propagande.

Rekonsktruišimo događaje :

•Rio Tinto dobija dozvolu za istraživanje negde 2004.godine, mineral Jadarit je zvanično pronađen 2006.

•dana 13. februara 2020. donosi se
" Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar ",

•Nakon toga počinju protesti ekoloških udruženja i građana koji žive na prostoru koji je obuhvaćen uredbom koji takođe i tada blokiraju puteve ,

• Zoran Drobnjak gostuje u emisiji kod Jovane Jeremić 04.11.2021. i izgovara da su Putevi Srbije dozvolili privatnoj firmi Rio Tinto da sama projektuje i izradi put do budućeg rudnika ,nju to čudi pošto nijedna privatna firma u Srbiji nikada nije gradila svoj privatni put ,

•Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) zauzima savetodavni stav da bi rudnik doneo više štete nego koristi i da ga ne treba otvarati,ali da će pritisak stranih korporacija biti veliki

•Ukida se uredba 20.01.2022. godine i to saopštava tadašnji premijer Brnabić

•Rio Tinto ćuti iako se očekivalo da će pokrenuti tužbu

•Dana 11.07.2024. Ustavni sud Srbije ukida uredbu Vlade Srbije i istu kvalifikuje kao "Protiv Ustavnu i protiv zakonitu" ,dakle dozvola za kopanje je zakonita ,a uredba o ukidanju nije . To ostavlja otvoreno pitanje da li je zloupotrebom namerno usvojena uredba od 20.01.2022. za koju su znali da će biti ukinuta (argument u korist toga je i to što Rio Tinto nije tužio Srbiju ,ali i naredni događaj ),

•Dana 19.07.2024. u Beogradu se održava skup posvećen "retkim mineralima" između EU,Nemačke i Srbije, na kome se potpisuje memorandum o razumevanju u kome se Srbija obavezuje da će izvoziti "jadarit" u EU i da će Rio Tinto otvoriti rudnik.

Đe ti vidiš ođe Nikolu Teslu? Ja jedino vidim lošu verziju Hudinija koji "hokus pokusom" zloupotrebljava svoj službeni položaj na štetu naroda Srbije .
victoria
vodnik I klase
*

Last Login:October 10, 2024, 02:15:40 pm

« Reply #215 on: August 21, 2024, 03:57:46 pm »

Daj da branimo "ustavni poredak" ! Pa ja svako veče stavljam Ustav pod jastuk i gorke suze lijem što nam se sprema "obojena revolucija".A u kojem smo statusu trenutno  možete videti ovde ako već ulicom hodate širom zatvorenih očiju.Bićete više motivisani da branite ovakav poredak. https://www.facebook.com/reel/1411948909489554 
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #216 on: August 21, 2024, 04:08:05 pm »

Kupićemo naše zlato od Kineza po najpovoljnijim cenama  . . .reče nosilac ustavnog poretka koji moramo odbraniti po svaku cenu.Spominje se i tvoj Čukaru Peki Boro.Ne sumnjam da ćemo i naš litijum kupovati po najpovoljnijim cenama od Rio Tinta.                                                          https://www.facebook.com/reel/1885747478277558
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #217 on: August 21, 2024, 04:32:21 pm »

Boro nemoj da se naljutiš zbog ovoga, ali ti si žrtva propagande.

Đe ti vidiš ođe Nikolu Teslu? Ja jedino vidim lošu verziju Hudinija koji "hokus pokusom" zloupotrebljava svoj službeni položaj na štetu naroda Srbije .

Nema ljutnje, bez brige. Mala greška; ja sam žrtva patriotizma, ne propagande.

Kako ti "preskoči" period od 2006. do 2020? A gde su dve izmene Zakona o rudarstvu, ko je tada bio na vlasti, zašto je zakon menjan u korist Rio Tinta a protiv koristi Srbije?

Vidim ovde Nikolu Teslu, i vidim pronalazača kišobrana, i vidim razularene neokolonijaliste za koje Srbija nije dobra ako je napredna a Srbi nisu dobri ako nisu poslušni. To vidim.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #218 on: August 21, 2024, 04:34:25 pm »

Daj da branimo "ustavni poredak" ! Pa ja svako veče stavljam Ustav pod jastuk i gorke suze lijem što nam se sprema "obojena revolucija".A u kojem smo statusu trenutno  možete videti ovde ako već ulicom hodate širom zatvorenih očiju.Bićete više motivisani da branite ovakav poredak. https://www.facebook.com/reel/1411948909489554 

Nisam ni na jednoj društvenoj mreži, za mene je to bežanje od stvarnosti, stvaranje lažne slike o sebi i bežanje od realnih socijalnih kontakata, tako da taj "status" ne mogu da pogledam.

Dobro je da čuvaš ustav, daće Bog da ga svi čuvamo, o obojenoj revoluciji pričaćemo pre Nove godine ponovo, seti se ovog posta.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #219 on: August 21, 2024, 04:35:20 pm »

Kupićemo naše zlato od Kineza po najpovoljnijim cenama  . . .reče nosilac ustavnog poretka koji moramo odbraniti po svaku cenu.Spominje se i tvoj Čukaru Peki Boro.Ne sumnjam da ćemo i naš litijum kupovati po najpovoljnijim cenama od Rio Tinta.                                                          https://www.facebook.com/reel/1885747478277558

Eh, da je Čukaru Peki moj... samo sam radio tamo godinu i po. Videćemo za litijum, može da bude i drugačije.
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #220 on: August 21, 2024, 05:22:46 pm »

Boro,moj stav o Ustavu je sledeći.Priznajem Sretenjski a za sve ostale me ne žulja opanak.Isto važi i za državu.Vreme je takvo da treba braniti narod od države a ne državu od naroda.Postoje narodi bez države a Srbiju spremaju da bude prva država bez naroda.Srbi vekovima nisu imali svoju državu pa su opstali ali ako dozvolimo da nas isele onda je end game.Već dve stotine godina se sudbina Srbije odlučuje na Drini pa je tako i danas.Po sabornosti i odlučnosti(stvarnoj a ne isfoliranoj) vidim da ćemo biti na visini zadatka.Uzgred budi rečeno profil na fejsbuku(jedini koji imam)sam otvorio  jer su moji drugovi i drugarice biseri rasuti po celom svetu i to je bio jedini način da ih ponovo vidim.Upravo danas sam našao moju drugaricu Vanju(ćerku pukovnika Milivoja Jovanovića koji je nekada službovao u Makedoniji-najumnija glava pod šlemom sa kojom sam ikada razgovarao).Kada bih ja nju video s obzirom da živi u Zimbabveu ?!
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #221 on: August 21, 2024, 06:53:55 pm »

Sve razumem, ali nikada neću moći da se složim sa "otimanjem" vlasti na ulici, nikada. Dakle, izbacite sve političare sa protesta protiv otvaranja rudnika litijuma pa ću dobro razmisliti i sve još jednom isčitati. Ovako, za mene je to "obojena" revolucija i tačka.
PakleniVuk
zastavnik
*

Ko laje zlo ne misli

« Reply #222 on: August 21, 2024, 08:16:35 pm »

Američka pevačica Bili Iliš (inače sledbenik Satanističke crkve Antona La Veja) je imala jednu lepu izjavu i vrlo kratku ,koja glasi "Ne delite svoje misli i osećanja na Internetu,one su vaše" . U ovom dobu svako može da pročita tuđe mišljenje i da mu plasira šta god da je potrebno sve dok mu ne preokrene tok misli na drugu stranu.

"Otimanje vlasti na ulicama" je takođe legitiman vid borbe . Narod je dao "vlast" nekom , ukoliko taj neko zloupotrebljava poverenje i uporan je u tome ,ne postoji drugi način sem "otimanja vlasti na ulici" (Bog dao Bog uzeo/ Narod dao ,narod uzeo)...

Kada sam pisao o "prikupljanju potpisa da bi se ukinuli rijaliti programi na svim TV" gde je sakupljeno više od 100 000 potpisa nisam vam napisao da za svaku takvu inicijativu potpisi moraju biti overeni kod notara. Overa 100 000 potpisa košta najmanje 50 000€ (ne znam tačno na današnji dan koliko iznosi taksa za overu jednog potisa, ali pretpostavljam da je od prilike 0,5€ jer je ranije bila 50 dinara). Dakle samo tada je od naroda (ili od onih koji su sakupili taj novac) uzeto oko ili preko 50 000 € ,a nije dobijeno ništa. Izigrano je više od 100 000 ljudi.

Darko sa YouTube kanala DumDum je svojevremeno počeo da sakuplja potpise kako bi se ukinule uredbe koje su donete nakon događaja u Beogradu i Duboni,a vezane za posedovanje legalnog naoružanja. Ne znam šta je uradio po tom pitanju,ali čak i da je sakupio potpise ,može da ih ,da izvinite ,okači mačku o rep. Jer neku promenu na taj način da postigne nema šanse.

Zato sam i spomenuo Platona koji je u 4.veku pre Hrista odbacio demokratiju kao nesavršeni oblik državnog uređenja i prepoznao i definisao sve faze i etape po kojima "demokratija evoluira" i na kraju samouništi samu sebe.

"Otimanje vlasti " može biti na dva načina - jedan je demonstrativno, a drugi je fizičko.

Demonstrativno je kada se okupi veliki broj ljudi ,toliki da onaj ko je na poziciji shvati da je njegovo vreme isteklo i sam donese odluku da se povuče. Ako u ovo dodamo dozu patriotizama (ako je uopšte ima), onda je taj čin najbolje izvesti pred narodom . Saopštiti im da ste poruku primili ,javno pred narodom podneti ostavku i povući se onako kako je po zakonu u narednim danima (za sve radnje je potrebno neko vreme,ne povlači se bukvalno preko noći jer treba raspisati nove izbore).

Fizičko otimanje vlasti se desilo Mariji Antoaneti,Romanovima,Obrenovićima...i mnogim drugim širom sveta(interesantno kako se to pojavilo na otvaranju Olimpijskih igara ) .

I jedno i drugo je izazov i za narod i za civilnu bezbednost (to je policija i druge bezbednosne službe) i za vojnu bezbednost (spoljašnju i unutrašnju ).Jer treba sprečiti svako ponašanje koje odstupa od normalnog dotadašnjeg ponašanja ... Jer neki ljudi u takvom trenutku pomisle da smenom nestaju i svi zakoni,a to nije tačno. Svi zakoni ostaju isti kao i pre.

Mi imamo jako slabu kulturu predaje vlasti. Za razliku od nas u SAD ona traje mesec dana i bivši predsednik u tom periodu upoznaje budućeg predsednika sa stvarima koje je on radio za vreme svog mandata kako bi ovaj mogao da nastavi tamo gde je prethodnik stao. U SAD smo pre neku godinu imali upad Trampovih pristalica (pronađite na Internetu i podsetite se ) u Belu Kuću. Pa je Tramp "pokraden" na izborima. Ali ni jedno ni drugo nije promenilo proces primopredaje vlasti . Tramp je predao Bajdenu iako je bilo očigledno da mu "nije sve jedno". Jednostavno njima je Amerika ispred svega .

Naš sistem je slepo crevo Evropske Unije. I isto kao i ostale države bivše Jugoslavije svoj suverenitet smo menjali (ne u potpunosti) za njihov (svake godine na Brdu Brioni se održava samit na kom disciplinuju sve političare iz bivše SFRJ ,Evropske "diplomate" i uče ih šta treba da rade do naredne godine. To poniženje da u vili bivšeg predsednika Jugoslavije se nad našim političarima istresaju i Kurta i Murta traje decenijama unazad) . Centar političkog odlučivanja je Brisel, a ostali su "kastrirani" po tom pitanju. Da bi razumeli reči "politički kastriran država" treba da se setite da su nekada države u Evropi svaka za sebe imale svoju valutu (Grci drahmu ,Hrvati lipu, Italijani lire, Francuzi franak...i tako dalje) . Danas se novac štampa u Briselu (to je u suštini još od vremena kada je Rio Tinto došao u Srbiju ali se stupnjevito širilo) . Čim vaš novac nije kod vas nego je kod njih ,oni odlučuju o svemu.

Poništavanje ovih dogovora/ugovora/ dilova... otvara pitanja za "dan posle". Šta nakon toga treba raditi? Kakvu zemlju mi hoćemo? Za šta se borimo ? Jer ovaj "jadarit" u 21.veku je sličan sa parolom iz 1941. "Bolje rat nego pakt,bolje grob nego rob" ...i opet su Nemci u igri . To znači da "toplog zekonju" su organizovale "Čvabe" (a vrlo verovatno nije CIA ili barem ne direktno).

Podnošenjem ostavke otvara se put za suđenje odgovornima za zloupotrebe . Ako budu osuđeni ,mi sa naše strane i sa istorijske strane imamo alibi za raskidanje tih ugovora. Ali i ovde postoje dve opcije . Ako osumnjičeni ne žele da priznaju suđenje može da potraje ,a ako priznaju suđenja bi se završila brzo. To zavisi i od dokaza i od situacije i od "nivoa stranog plaćenišva" osumnjičenih.

S druge strane to može da naljuti "korporaciju" kojoj se uskraćuje pravo da kopa "naftu budućnosti" kako su ovu rudu (možda i lažno) prozvali . U tom slučaju "plavo žuta korporacija" neće ostati dužna. Probaće da se osvete.

Zbog ovog ne vidim poentu ni razlog zašto bi neko izvršio neki akt agresije prema predsedniku Srbije? Zašto bi "CIA" ili bilo ko drugi organizovao "obojenu revoluciju" ? Zašto bi narod oragazinizovao nasilne demonstracije,kad nema potrebe za time (uvek postoje opcije koje nisu nasilne kao kada su branjene svetinje u Crnoj Gori i kada je Milo pao)?

Poenta je da ne bude slučajno " i posle mene ja" opcija. Znamo to iz primera u Crnoj Gori.
« Last Edit: August 21, 2024, 08:24:53 pm by PakleniVuk » Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #223 on: August 21, 2024, 08:23:44 pm »

Tvoj post je potpuno u redu ako 37.000 ljudi koji su se okupili u Beogradu "narodom".

"Otimanje vlasti na ulicama" je takođe legitiman vid borbe . Narod je dao "vlast" nekom , ukoliko taj neko zloupotrebljava poverenje i uporan je u tome ,ne postoji drugi način sem "otimanja vlasti na ulici" (Bog dao Bog uzeo/ Narod dao ,narod uzeo)...

Čini mi se da je narod ipak dosta brojniji.
PakleniVuk
zastavnik
*

Ko laje zlo ne misli

« Reply #224 on: August 21, 2024, 08:29:22 pm »

Zaboravili smo malo ljude van Beograda,ali nema veze (jer proteste održavaju i van Beograda u više gradova istovremeno). Na "turneji sedam skakaonica" se okuplja kako vidim više od 37 000 Wink.
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  

Jump to: