Srećom, većina tih laži vrlo brzo bude razotkrivena kao i finansijeri takvih poduhvata.
Ako primenimo ono što su Džumba i Bora napisali gore ,ali ga obrnemo naopako doći ćemo do toga da su Vlada i Predsednik primili pare da lobiraju u korist Rio Tinta ( "protiv kopanja se treba boriti tačnim i čvrstim i pouzdanim ,neoborivim dokazima"..."Isto tako i za kopanje litijuma"... U ovom slučaju bi bilo "specijalni rat kojim strani finansijeri finansiraju narod i stranke da dižu pobunu",a obrnuto je "specijalni rat u kom strani finansijeri finansiraju Vladu i predsednika da radi protiv interesa naroda ") . Svaka reč ima rep
.
Ne može se izbeći činjenica da je suprotno prethodnoj volji naroda (koji je protestvovao i ranije dok nije doneta zabrana ) Ustavni sud"na pritisak tastera" doneo odluku,a zatim su u "trčećem položaju" potpisani sporazumi sa Nemačkom,EU ,pa i sa Francuskom o Litijumu.
Čitajući o "nestašici " GaN (galijum nitrata) u EU ,naišao sam na jedan članak iz Grčkih medija (na Grčkom jeziku,zato ne mogu da ga nađem sada inače bi postavio link) u kome piše da su sličan "tretman" Nemci i Francuzi"odradili" i njima . U tom tekstu se vlasnik nekog rudnika u kom se iskopava aluminijum "žali" da ga Grčka Vlada tera da kopa Galijum jer kako su oni umislili (pod pritiskom iz EU) "tamo gde ima aluminijuma tu ima i galijuma ". I onda on jadan kaže "Kad bi ovde imalo galijuma mi bi kopali u zadnjih 40 godina i prodavali ga ,a toliko dugo ovaj rudnik posluje. Ja mogu da probam da odvajam ako bude moglo galijum,ali to neće biti zadovoljavajućeg kvaliteta i biće ga u nedovoljnim količinama ".
Dakle,za celu cirkuzaciju nije kriv narod . Narod samo oseća anomaliju. Oseća da ovo nije u redu. Greh ide na dušu našim političarima koji su pošli putem "podvale narodu" po principu "dajte da zbrzamo ovo pa da jedemo palačinke" ... Tako se ne radi. Umešan političar bi uspeo da preokrene situaciju tako da svi budu zadovoljni. Ali sada je kasno.
To otvara podlogu stranim uticajima da još bolje deluju (ovo sam napisao pod pretpostavkom da je litijum zdrav za kopanje ,a znamo da to nije tako).
Iz industrije, moram još jednom da ponovim - električni automobili su "kaput" ,oni nisu budućnost industrije i u skorije vreme neće ni biti. Umisao da će svi biti električni je samo to . Umisao. Najviše 10-15% automobila može biti električno ,više od tog broja nema ni teorijske šanse (uz litijum, potrebno je i srebro,zlato,razne hemikalije,aluminijum,nikl .... previše ruda koje su preskupe i deficitarne , a pri tome rafinerije nafte nemaju nameru da se zatvaraju u skorije vreme,taj lobi je suviše jak).