PALUBA
September 08, 2024, 10:46:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Rio Tinto - diskusija  (Read 17889 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
victoria
vodnik I klase
*

Last Login:Yesterday at 06:15:15 pm

« Reply #30 on: July 25, 2024, 08:44:21 am »

Litijumske baterije su sadašnjost ali ne i budućnost.Tzv slane baterije su ono što će davati energiju mnogo malobrojnijim vozilima nego što agendaši 2030 trube.Kada ste čuli da u Americi planiraju prelazak na električna vozila ? To će po gradu da se malo vozika.Uostalom cena litijuma pada.    https://carboncredits.com/lithium-prices-plunge-to-35-month-low-amid-surging-ev-sales-june-2024/
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 10:44:39 am

« Reply #31 on: July 25, 2024, 07:18:57 pm »

Interesantno da se pročita:

Geolozi Rio Tinta: Kako se otkrivao JADARIT?

Sredinom dvehiljaditih Srbija se našla u epicentru interesovanja – ne političara ili ekonomista, već naučne javnosti, čiju pažnju, nažalost, ne privlačimo toliko često.

Naime, Prirodnjačkom muzeju u Londonu, referentnoj instituciji za mineraloške studije, naši geolozi dali su primerke novopronađenog materijala na takozvanu mineralnu karakterizaciju, da bi se utvrdilo koji je mineral tačno u pitanju. Potvrđeno je da je reč o novom mineralu. Dobio je naziv „jadarit” (po dolini reke Jadar, gde je pronađen) i, kao takav, registrovan u Međunarodnoj mineraloškoj asocijaciji.

To otkriće, samo po sebi, ne bi bilo toliko atraktivno, budući da se svake godine pronađe sedam ili osam novih minerala, da mineralog Kris Stenli nije, kako je rekao, u Gugl pretraživač ukucao hemijski sastav jadarita. Kao rezultat je izbačen „kriptonit”, izmišljeni mineral koji zauzima važno mesto u popularnoj kulturi – kao jedina stvar koja može da pobedi Supermena, sa čije rodne planete Kripton, u priči, potiče. Otkriće je kreiralo veliko interesovanje medija, i mnoge priče o jadaritu su objavljivane. Ubrzo su priču objavili i naši mediji, sa naslovima poput „Supermen pada u Jadru” i sl. Pozitivan efekat je i to što je jadarit bio izložen ne samo u Londonu već i u Beogradu, u našem Prirodnjačkom muzeju, na Kalemegdanu, gde su deca iz cele Srbije dolazila da vide „kriptonit”.

Mineral koji nije odgovarao nijednom do tada poznatom

Ovom pričom i prisećanjem počinjemo razgovor sa Vladisavom Erićem i Nenadom Grubinom, geolozima koji su, 2004. godine, bili deo tima koji je, istražujući ležišta borata u Srbiji, naišao na mineral koji nije odgovarao nijednom do tada poznatom.

„’Rio Tinto’ je kompanija koja je u rudarstvu preko 145 godina, a njen deo koji se bavi istraživanjem i eksploatacijom borata zove se ’US Borax’. Paralelno sa tim istraživanjima, i mi smo istraživali borate u Jugoslaviji. Tako je ’Geozavod’, za potrebe Ibarskih rudnika uglja u Jarandolskom basenu, bušenjem tražio nove rezerve uglja, koje je i pronašao, ali je pored njih pronašao i borate. Stručnjaci ’Geozavoda’ brzo su i vrlo uspešno, prešli na istraživanje borata. Profesorka Jelena Obradović sa Rudarsko-geološkog fakulteta i njen tim, čiji sam bio član, bavili su se istraživanjem, između ostalog, i pojava borata u neogenim basenima u Srbiji i rezultate istraživanja objavili su u nekoliko radova u značajnim međunarodnim časopisima. Stručnjaci iz ’US Boraxa’, pročitavši radove, zainteresovali su se i poslali svog geologa, koji je sredinom devedesetih proveo neko vreme u Srbiji i napisao povoljan izveštaj. Profesorki Obradović je, 1997. godine, stiglo pismo od kolega koji su želeli da dođu i da se upoznaju s tim. S obzirom na to da sam ja tada radio na fakultetu kao njen asistent, vodili smo ih na teren da vide osnovni geološki potencijal u Valjevu, Jarandolu, Jadru, Aleksincu… Već tada su počela razmišljanja o tome da kompanija dođe u Srbiju i krene sa istraživanjem borata. Pripremili smo izveštaj sa presekom basena u Jugoslaviji koji su potencijalno značajni za istraživanje borata i pri vrhu liste je bio Jadarski basen. Početkom dvehiljaditih otvorila se mogućnost rada u Republici Srpskoj, gde smo pronašli moguću pojavu borata. Negde u isto vreme se i Srbija otvorila prema svetu, što je zajedno rezultovalo otvaranjem preduzeća u Beogradu (’Rio Sava Exploration’) i Banjaluci (’Rio Sava Mining’). Prijavili smo se za dobijanje istražnih prava u obe države, u skladu sa tadašnjim zakonima. Dobili smo istražno pravo za Jadar 2004. godine, odredili mesta za bušenja na osnovu geohemijskih istraživanja uzoraka na površini. Naš šef Bob Keli, nažalost, pokojni kolega Vladimir Stojanović, Vladisav Erić i ja bili smo tim koji je radio zajedno na terenu, locirali smo bušotine i već u prvoj, u Jadarskom basenu, pronašli smo borate. To je bilo senzacionalno, jer se tako nešto ekstremno retko događa. Naše istražno pravo u Jadarskom basenu je pokrivalo ogroman prostor površine više od šezdeset kvadratnih kilometara, što je samo deo celog basena. Mi smo imali budžet za svega dve bušotine, ali smo uspeli iz prve”, otkriva nam Grubin, koji je sa kolegom Erićem i danas, posle šesnaest godina, deo kompanije „Rio Tinto”.

Kako su geolozi znali gde da traže?

Iako mislimo da se u 21. veku sva istraživanja rade uz ogromnu pomoć novih tehnologija, pa i ona rudarska, uz pomoć satelita i dronova, istina je, ipak, drugačija. I „staromodnija”. Zanimalo nas je kako su onda geolozi znali gde da traže.

„Kao što doktora učite da sluša pluća, tako i nas naši profesori uče šta treba da gledamo. Na primer, ako tražiš borate, moraš da pronađeš finozrne sedimente, koji su u određenoj periodi geološkog razvića Zemlje bili izloženi uticaju vulkanizma, na kojima se rade geohemijska istraživanja i proverava se da li ima povišenih sadržaja bora u odnosu na fon. Potom se prave geohemijske karte, ukoliko imate sreće da pronađete dovoljno uzoraka da sve možete da povežete. Izazov je bilo i traženje tih profila, samo uzorkovanje, rad na terenu. U šest ujutro ustaješ, uzimaš čekić, kartu i dobru obuću, izađeš i vraćaš se u šest uveče, obeležiš svoje uzorke, napraviš kartu gde si bio i u devet padneš u krevet da bi sutradan mogao sve ispočetka. Ne desi se svakome da nađe nešto – nekim procenama na oko dve stotine projekata pronađe se jedno ležište”, priča Erić.

Ne traži se novi mineral, već nova ležišta

Na pitanje da li su mogli da pretpostave da će pronaći novi mineral, obojica odgovaraju: „Niko ne traži novi mineral, traže se nova ležišta postojećih minerala.”

„Tako smo i mi tražili ležište bora. Godišnje se dokumentuje u proseku sedam ili osam novih minerala, ali je problem u tome što se ti novootkriveni minerali javljaju kao pojave ili su pak u minimalnim količinama, a često i kao varijacije jednog minerala u odnosu na drugi mineral. Tražeći borate, mi smo našli borate i hemijskim analizama koje smo odradili na Prirodno-matematičkom fakultetu videli da taj mineral sadrži povišen sadržaj litijuma. Slali smo to i u inostranstvo na analize, međutim, od njih smo dobijali imena nekih već poznatih minerala, ali smo shvatili da to ne može da bude tako”, objašnjava nam Erić i dodaje da laboratorija ne može da izda rezultat da je u pitanju novi mineral, jer oni rade na osnovu rendgenskih snimaka postojećih minerala i, na osnovu dobijenih pikova, kao rezultat, ponude ime najbližeg postojećeg minerala.

Međutim, naši geolozi su znali da taj „najbliži postojeći” nije mineral koji su oni pronašli, jer je, naprosto, imao previše litijuma. Kada su urađena detaljna mineraloška i kristalografska ispitivanja, 2007. godine, svi su shvatili da je u pitanju novi mineral i kao takav je ušao u nomenklaturu i potvrđen kao jedinstven, nigde neotkriven pre toga i, prema dostupnim saznanjima, još uvek nije otkriven na nekom drugom mestu. A u kom trenutku su shvatili značaj otkrića jadarita na svetskom nivou?

„Rio Sava“ i „Jadar“ će biti veliki ili ih neće biti

„Naš zadatak je bio da otkrijemo novo ležište borata i mi smo u tome uspeli. Od prvog dana nam je bilo jasno da radimo na nečemu zaista velikom i da će ’Rio Sava’ i ’Jadar’ ili biti veliki, ili ih neće biti. Obično se efikasnost geoloških istraživanja meri ulaganjem u istražno bušenje kroz vreme i po jedinici utvrđenih rezervi. Na našem projektu počeli smo sa dve bušotine i zatim snažno ubrzali radove, ali bilo je potom perioda kada smo morali da značajno smanjimo nivo aktivnosti, kao što je bio slučaj početkom svetske ekonomske krize. Projekat živi sudbinu kompanije – kada cene sirovina padnu, kompanije smanjuju ulaganja u geološka istraživanja; u nekim industrijama, kao što je naftna industrija, to često znači da će geolozi masovno izgubiti posao, jer cena ne opravdava ulaganja u istraživanje. To važi i za metale i nemetale. Međutim, Projekat ’Jadar’ nije imalo smisla odbacivati zbog trenutne krize. Uvek smo opstajali i nastavljali dalje – evo, do konačne Studije opravdanosti. Želim da istaknem ulogu ne samo menadžmenta, koji je shvatao značaj projekta, već i Ministarstva rudarstva i energetike, koje je bilo naš najvažniji partner u razvoju projekta sve ovo vreme. Mi smo svi u ovome zajedno. Oni su shvatali da, kada je globalna kriza, ne mogu da očekuju velika ulaganja u Srbiji, ali su bili strpljivi i mi smo sa svim vladama, sa svih strana političkog spektra, od 2004. do danas, radili uspešno i profesionalno”, kaže Grubin.

Po čemu se jadarit razlikuje od do sada nađenih minerala bora i litijuma?

Ako krenemo od bornih minerala, iz kojih se industrijski dobija bor, u njima su potrebni visoki sadržaji bora. Isto je i sa litijumom. Zamislite borni mineral sa gotovo najvišim sadržajem bora u sebi i litijski mineral sa gotovo najvišim sadržajem litijuma – to je jadarit u jednom i zbog toga je on jedinstven. Na dobrom smo putu da utvrdimo tehnološki postupak kako da iz jadarita, na odgovoran način, ekstrahujemo i bor i litijum. U Australiji postoji pilot-postrojenje, napravio ga je „Rio Tinto” za potrebe našeg projekta, gde se u mini-fabrici simulira čitav proces proizvodnje i gde se dobija litijum-karbonat, borna kiselina u prahu i natrijum-sulfat. Bor ima jako široku primenu, od proizvodnje đubriva i vatrostalnog stakla do proizvodnje TFT ekrana; litijum je značajan u auto-industriji, farmakologiji, proizvodnji baterija; treća sirovina koja je nusprodukt proizvodnje koristi se u industriji tekstila, proizvodnji stakla, deterdženta itd.

Izvor: BIZlife magazin
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 10:44:39 am

« Reply #32 on: July 25, 2024, 07:25:23 pm »

U Srbiji je 3%,kao u Kongu.U Evropi je uglavnom 10%

Jeste tema u Napolitankama i pivu ali je i ozbiljna. Odakle ti podatak o 3% rudne rente? Skoro dve godine radio sam na iskopu i otvaranju najnovijeg rudnika u Srbiji, Čukaru Peki (bakar i zlato), pouzdano znam da je rudna renta 5%.

To kaže i ministarka rudarstva:

Ministarka je navela da je visina naknade u Republici Srbiji u delu metala među višim u svetu i regulisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Prema njenim rečima, za metalične mineralne sirovine u primeni je obračun naknade prema prihodu koji obveznik ostvaruje od iskorišćenih ili prodatih mineralnih sirovina i iznosi pet odsto od prihoda, ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji.

Izvor

E, sad, ako bolje znaš od ministarke rudarstva, skidam kapu.
PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 07:23:57 pm

Ko laje zlo ne misli

« Reply #33 on: July 25, 2024, 08:02:05 pm »

Jeste u "napolitanke i pivo" ali ima vezu i sa vojskom i to na sledeći način. U uređenoj ,pravnoj državi se narod koji živi tu i pita o tome da li nešto može ili ne može,političarima je posao da sprovode odluke naroda ,ne da ih menjaju ili da rade u korist bilo kakve firme ili kriminalne grupe (pod firmom mislim na osobu ili osobe koje steknu neki kapital i pomisle da su svojim kapitalom postali jači od države ). Uvek postoji ta osnovna podela države na civilnu,vojnu i crkvenu. Spoj civilne i vojne države je uglavnom oko novca (kapitala) jer vojna država ima sve (vojno školstvo,vojno zdravstvo, vojna ekonomska dobra/to jest obradivih zemlju, vojnu policiju...) sem pravosuđa koje je univerzalno (isto) za sve tri "države" i novca (preko kog se kao instrument vojna država vezuje za narod da ne bi postala plaćenička vojska drugog naroda ). Ako dođe do toga da civilnu državu preuzme pojedinac ,kapitalista ili strani kapital vojna država može da bira ili puč (kao u Maliju,to je poslednji primer gde se to desilo,a dešavalo se i na drugim mestima) ili da pristane na to da je postala "privatna vojska"( ima svog vlasnika koji nije narod ,nego je pojedinac ili firma ). Toliko je bitno da pravosuđe bude što više nezavisno ,a da civilna država bude "čistog obraza" i dovoljno jaka da se odupre svakom pojedincu,a da zaštiti narod (zajednicu) koja je čini. Tako da veza sa vojskom postoji od onog trenutka kada strani faktor preti da ugrozi i naruši sigurnost i bezbednost zajednice (države). Wink

I meni je čudno i interesantno da je nekad bila priča o jadaritu uz "napolitanke i pivo" ,ali danas sve može biti obrnuto (ne samo ova priča nego i mnoge druge).
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 09:53:05 am

« Reply #34 on: July 25, 2024, 08:17:01 pm »

Ja би заиста замолио да се мало уозбиљимо и да се не гађамо бројевима. Ако неко има неке изворе по којима је рудна рента у Србији 3%, а у Европи 10%, или као што је неко написао 20-25%, молим вас објавите.

Већ сам поставио линкове за Аустралију и једну канадску провинцију (мислим да је Манитоба). Боро и ја смо поставили информацију за Србију.

На Гренланду, а то је Данска, рудна рента је 5% на уранијум и ретке земне метале, а 2,5% на остале минерале: извор. Да не би било забуне, литијум није ретки земни метал. У Шведској, рудна рента је 0,2%: извор. У Чешкој републици, рудна рента за литијум је спуштена са 10% на 0,66%: извор

Ево како изгледа у остатку света:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Знам да звучим као папагај, али понављам: рудна рента изражена у процентима не значи ништа ако се не зна која је основица, шта је укључено а шта није. Нпр. у табели имате канадску провинцију Онтарио, са 20%. Али то укључује таксу коју плаћају корпорације. Такође, различите руде често имају различиту рудну ренту.

* International-comparison-of-royalty-rates.jpg (82.93 KB, 744x633 - viewed 3 times.)
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:September 05, 2024, 08:17:09 pm

« Reply #35 on: July 25, 2024, 08:18:26 pm »

Slažem se, treba da je prodamo, ne da "damo" jer sami nemamo finansijske mogućnosti za eksloataciju. Osim toga, trebalo bi mnogostruko povećati rudnu rentu i usloviti one koji kopaju da najveći procenat rude bude prerađen u Srbiji u finalni proizvod.,

То око повећања рудне ренте се највероватније неће десити јер је део међудржавног уговора када је "Гаспром" купио НИС. Тада је рудна рента смањена . Колико знам, својевремено је пошушавано да се рудна рента повећа, али је руска страна интервенисала и од тога се одустало.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #36 on: July 25, 2024, 08:40:39 pm »

U uređenoj ,pravnoj državi se narod koji živi tu i pita o tome da li nešto može ili ne može,političarima je posao da sprovode odluke naroda ,ne da ih menjaju ili da rade u korist bilo kakve firme ili kriminalne grupe (pod firmom mislim na osobu ili osobe koje steknu neki kapital i pomisle da su svojim kapitalom postali jači od države ).

I meni je čudno i interesantno da je nekad bila priča o jadaritu uz "napolitanke i pivo" ,ali danas sve može biti obrnuto (ne samo ova priča nego i mnoge druge).

Тему сам поставио у ову рубрику пре 2,5 године, нисам мислио да покрећем дискусију. А јесте била за наполитанке и пиво зато што ми је проблеме литијума  из прве руке објашњавао познаник који се еколошки ”просветио”, па више не решава проблем ђубрета тако што истресе тракторску приколицу спаљеног ђубрета у неку рупу поред Мораве. Почели су и код њега у селу да скупљају ђубре, па више не треба. Сада иде са трактором само када треба да се реши беле технике  Sad

Што се тиче политичара који спроводе одлуке народа, познајем једну такву државу, зове се Калифорнија. Сама за себе је пета економија света, већа него Индија, Велика Британија или Француска. То је није спречило да буде на ивици банкротства, јер су политичари слушали вољу народа. Данас из ње бежи ко стигне, а група богатих који желе да остну у Калифорнији покушавају да направе приватни град, затворену заједницу која ће имати своја правила.  Ако постоје приватни затвори, могу ваљда и приватни градови, зашто да не? Е то је владавина на основу извештаја како политичар стоји у истраживањима јавности и какву одлуку треба да донесе да би подигао рејтинг. То је воља народа у најчистијом форми.

Да би народ могао да доноси исправне одлуке, неопходно је да буде правилно информисан и образован - а не полуписмен и необавештен. Посао политичара би требао да буде да обезбеди релевантне информације и упути народ у проблематику која се решава. Посао страних служби је да пронађе појединце и организације који ће дезинформацијама ометати тај процес. То имамо на делу у Србији. При томе нико не одговара за погрешне информације које пласира.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:September 05, 2024, 08:17:09 pm

« Reply #37 on: July 25, 2024, 08:48:50 pm »

Препоручио бих свим дискутантима да пажљиво погледају ову дебату. За разлику од неких других дискутанти су само стручна лица. По мом суду на основу ове дискусије студија изводљивости (коју је по закону урадио Рио Тинто) има одређених слабости, односно нема одговора на могуће опасности, односно ризике који се по основу тих опасности могу идентификовати. У првом реду је то јаловиште где ће се одлагати сви нус-производи прераде руде. И учесници дебате који су радили студију позивају стручну јавност да укажу на слабости и да је дораде.

https://www.youtube.com/watch?v=lNRQyWuRkqE&ab_channel=InsajderVideo

Невезано за ТВ дебату коју сам поставио, очигледно је да су у вези могуће експлоатације литијума супротстављене стране (за и против тога) заузеле бусије, а да нису ни прочитали студију нити препознају праве ризике, као и могуће користи. Сваки аргумент друге стране се дочекује на нож а они који их износе дисквалификују. То је потпуно погрешно јер је, по мом суду, потпуно легална забринутост људи због могућег загађења (јер та опасност и ризик објективно постоје и нису мали), али и легално је о потребно да се сви потенцијални природни ресурси (па и рудно богатство) користе рационално и на корист грађана, као сувласника природних ресурса. Зато би било најбоље да се дискусија, пре свега о овој студији, организује и реализује у стручним круговима. Они би требало да објективно изнесу аргументе за и против, могуће користи и могуће штете и то презентују људима. Па тек онда да се доноси нека одлука.
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*

Last Login:September 06, 2024, 11:36:02 pm

« Reply #38 on: July 25, 2024, 09:09:22 pm »

Ево један леп текст, иначе сам против свега овога, ја живим у том крају, моју су корени и моја дедовина/очевина у Рађевини и надам се да неће бити ништа од рудника, стисли нас сви, власт, медији у власти власти, "пријатељске" нам државе и остали "стручњаци" али надам се да неће победити... мало сам право да Вам кажем другари и изненађен ставовима појединих овдашњих форумских колега!!!

Текст није кратак али није ни превише дугачак и треба га пажљиво прочитати и још рекао бих да делимично корелира и са претходним @dzumbinim постом

О. др Оливер Суботић: Троструки кључ за сагледавање литијумске контроверзе

Презвитер др Оливер Суботић, управник Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке, огласио се ауторским текстом поводом предлога пројекта ископавања руде литијума (прецизније: минерала јадарита који у себи садржи литијум) у долини Јадра. Троструки кључ садржи непристрасну критичку анализу, други ниво је контекстуални а трећи - концептуални. "Ко уопште може дати стабилне и одговорне гаранције за употребу технологије која је већ показивала негативан утицај на екосистем? И "на који начин било ко лично може одговарати за евентуалну штету која би могла настати деценијама касније, кроз кумулативни ефекат примене те технологије" пита о. Оливер који додаје да је "решавање литијумске загонетке без узимања у обзир сложеног друштвеног контекста, чист авантуризам који може имати несагледиве последице". "Лични став аутора текста је да актуелни предлог ископавања литијума у долини Јадра не може издржати темељну критику", а да би било "мудро да великим државама уступимо авангардну позицију у домену технологије рударења литијума, али на њиховој сопственој територији, а да ми, који смо територијално мали, помно пратимо њихове активности и учимо на њиховом искуству". Топло препоручујемо да овај текст пажљиво прочитате у наставку:

"У време док сам водио Центар за проучавање и употребу савремених технологија при нашој помесној Цркви, стручној јавности сам, на основу вишегодишњег проучавања утицаја технологије на човека и друштво, предложио употребу методологије троструког кључа за „откључавање“ сложених технолошких дилема 21. века. Основна идеја тог приступа била је да се савремени технолошки изазови посматрају у три различита узастопна пролаза – критичком, контекстуалном и концептуалном – да би одговор био целовит и адекватан. У наредним редовима ћу применом те методологије пружити скромни допринос отвореној јавној дебати која се тиче предлога пројекта ископавања руде литијума (прецизније: минерала јадарита који у себи садржи литијум) у долини Јадра.

Први ниво методологије троструког кључа захтева непристрасну критичку анализу примене одређене технологије у пракси. Та анализа се изводи у 'pro et contra' форми и тиче се студиозног одмеравања утврђених добрих и лоших страна конкретног технолошког решења. У досадашњој полемици у вези са ископавањем литијума сасвим јасно су се профилисале позиције „за“ и „против“. У првој се истиче приход који би рударењем литијума у долини Јадра био остварен и убрзан индустријски развој наше земље. Супротна позиција напомиње велику вероватноћу озбиљног угрожавања животне средине, узевши у обзир локацију потенцијалног рудника и ранија горка искуства неких држава. На пољу сучељавања ова два аргумента наредних месеци се очекује још интензивнија расправа српских стручњакâ, поготово из области хидрогеологије, биологије, екологије и економије.

Начелно гледано, овај почетни, критички ниво опсервације је потребан, али не и довољан, но тема ископавања литијума у Србији је крајње специфична. Наиме, веома лако се може десити да ниво критичке опсервације уједно буде и завршни уколико стручна јавност и даље буде изразито подељена. Разлог је једноставан: у 'cost-benefit' анализи не постоје финансијске добити, ма колике биле, које могу покрити штету евентуалног угрожавања животног простора, а подељеност стручњакâ аутоматски значи и неизвесност која у домену заштите животне средине није паметна.

У наредном периоду ће се, највероватније, добар део тежишта полемике пренети и на саму могућност давања пуних гаранција очувања природног окружења, што ће посредно отворити тему личне одговорности. Подсетимо, с тим у вези, да у своје време уопште није предвиђен настанак глобалне еколошке кризе, а да за њу данас нико не одговара упркос очигледним последицама које сви осећамо на својој кожи. Стога се већ на првом нивоу критичког испитивања постављају два сувисла питања. Прво гласи: ко уопште може дати стабилне и одговорне гаранције за употребу технологије која је већ показивала негативан утицај на екосистем? Друго је: на који начин било ко лично може одговарати за евентуалну штету која би могла настати деценијама касније, кроз кумулативни ефекат примене те технологије?

Други ниво испитивања у оквиру методологије троструког кључа је контекстуални. Њиме се апострофира значај проучавања друштвеног оквира примене одређене технологије. То је јако важна тема јер је примећено да коришћење идентичне технологије у различитом друштвеном контексту често не даје сличне резултате. Стога је у разматрање ове теме неопходно укључити правнике, политикологе и социологе. На овом нивоу испитивања јасно примећујемо да је предлог пројекта ископавања литијума у Србији од самог почетка 'par excellence' политичко питање које има шири геополитички контекст у који смо, хтели – не хтели, увучени од стране моћних глобалних корпорација и светских сила. Притисак (неко би рекао: подршка) две водеће западноевропске државе у погледу ископавања литијума у долини Јадра само су јасан одраз прагматичних геостратешких интересâ, а не бриге за нашу земљу. Све наведено имплицира потребу формирања прецизних механизама који би нас штитили од претварања Србије у рударску колонију. То, међутим, није ни једина ни главна тема коју треба разматрати у домену контекстуалне опсервације. Главни изазов је оштра поларизација у српском друштву, која може довести чак и до грађанских немира, којима би се радовали само српски непријатељи. Стога је решавање литијумске загонетке без узимања у обзир сложеног друштвеног контекста чист авантуризам који може имати несагледиве последице.

И на крају, преостаје нам концептуални ниво сагледавања овог технолошког пројекта, који је везан за проучавање концептуалне дубине и технолошке конвергенције. Технологија литијум-јонских батерија је релативно брзо потиснула претходну, никл-кадмијумску, а већ сада постоје назнаке о њеној конвергенцији ка будућим решењима која ће извршити нову смену технолошких генерација. Ипак, ово су само процене које се заснивају на одређеном степену вероватноће. Постоји, међутим, тема о којој на овом нивоу анализе можемо разговарати са потпуном извесношћу. Она се тиче комплементарности концепције пројекта рударења литијума са раније донетим стратешким документима Републике Србије везаним за друштвени интерес који се тиче есенцијалних ресурса – здравог ваздуха, чисте воде, плодног земљишта и квалитетне хране. Одговор на питање у којој мери постоји судар концепција на овом пољу остављам за разматрање стручњацима из датих области.

Лични став аутора текста је да актуелни предлог ископавања литијума у долини Јадра не може издржати темељну критику. Једноставно говорећи, на основу свега што смо до сада чули у јавној дебати, здраворазумско расуђивање указује на то да је ризик превелик за територијално малу земљу попут наше, поготово стога што би евентуалне последице биле практично неотклоњиве. Код територијално великих и индустријски развијених земаља (попут оних које нам сугеришу ископавање јадарита) ситуација је, рекло би се, значајно другачија јер због величине своје територије оне могу да експлоатишу руду литијума на локалитетима који носе неупоредиво мањи ризик од настанка еколошке катастрофе. Стога је мудро да великим државама уступимо авангардну позицију у домену технологије рударења литијума, али на њиховој сопственој територији, а да ми, који смо територијално мали, помно пратимо њихове активности и учимо на њиховом искуству.

Уосталом, чему толика журба? Литијум неће побећи из долине Јадра и стрпљиво ће чекати подно Цера све док технологија његовог ископавања не постане потпуно безбедна. Тачније – ако то икада постане".

Презвитер др Оливер Суботић, управник Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке

Текст је објављен у Политици у рубрици Погледи, 25. јула 2024. (за објаву послат 19. јула 2024).

Извор

fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #39 on: July 26, 2024, 02:14:44 am »

Препоручио бих свим дискутантима да пажљиво погледају ову дебату.

Ево листе земаља са потврђеним резервама литијума: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/lithium-reserves-by-country
Немачка има 2,7 мегатоне - што је далеко од оних 15 које је др Ратко Ристић са Шумарског факултета поменуо (око 6:00 на снимку). Немачка и даље има више од Србије (која има 1,2 мегатоне), али је питање чистоће руде и могућности експлоатације, што је поменуо др Александар Цвијетић са Рударског факултета (око 7:00).
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #40 on: July 26, 2024, 02:49:36 am »

Поређење са кравом (Владимир Маринковић, око 14:00) коју смо дали на чување, па онда добијамо 5% млека не стоји. Прикладније би било рећи да смо дали краву некоме ко је саградио шталу, посејао детелину и коси траву којом храни краву. Инсталирао је и опрему за мужу краве и чишћење штале.

У наставку критикује ниску рудну ренту, а овде сам дао примере како се висина рудне ренте креће у свету (да се не враћам сада на начин на који се обрачунава, то не знам ни ја - али гарантујем да не зна ни Маринковић и његов одбор).
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #41 on: July 26, 2024, 04:01:15 am »

50:00 Професор Ристић је у коментару за Америку и струју лупио и остао жив. Мислим на коментар да ће Америка да остане без струје ако пређу на електричне аутомобиле Smiley

Амерички аутомобил у просеку годишње пређе 14.263 миље, односно 22.954 км (извор). Теслин модел Y ће за ту километражу потрошити 4246 годишње, односно 354 киловата месечно, или мање од 12 киловата дневно. (При томе се пуни преко ноћи, када постоје вишкови струје.) Клима уређаји по америчким кућама потроше више струје. Па и у Србији, то би било да укључите кварцну пећ четири сата дневно на тројку.

Даље, проф. Ристића, говори о издвајање литијума из морске воде. Наравно да може да се издваја литијум из морске воде, могло би да се издваја и злато. Морска вода заиста садржи литијум, али би било потребно прерадити огромне количине воде. Након тога би се литијум требао прерадити у форму каква се користи за батерије.  Деценијама се експериментише по наичним лабораторијама, али није се отишло даље. Да постоји реална могућност добијања литијума за батерије из морске воде, ни Рио Тинто ни друге компаније се не би замајавале са отварањем рудника и копањем. Можда једног дана неко напави нешто што се може применити у пракси, али то је још будућност о којој би се могло спекулисати. 

PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 07:23:57 pm

Ko laje zlo ne misli

« Reply #42 on: July 26, 2024, 07:34:09 am »

Već smo dali odgovore na ta pitanja.

"Američko -evropska proizvodnja automobila na električni pogon (Tesla i ostali,Amerika i struja)  "

Odgovor:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"Visina rente i poređenje sa pravom"

Odgovor: Ko garantuje i čime ako je "otkazivanjem kopanja Rio Tintu" ,pa poništavanjem tog otkazivanja demonstrirana korupcija!? Ili da provedem na Srpski: neki tip (pojedinac) vršeći pritisak na pravosuđe (ucenom ,iznudom ,prinudom ili na drugi način) za račun strane firme dovodi celokupnu zajednicu u bezizlazno stanje koje se jedino može opisati kao ropstvo , gde smo mi u obavezi prema nekom ko nije deo naše zajednice da kopamo rudu za njega, da mu poklonimo zemlju koja se nalazi iznad , da se povinujemo njegovim odlukama jer je on iznad zakona .

Ako treba da citiramo delove iz intervjua koji je Džumba postavio tamo čovek koji zastupa interese Rio Tinta kaže "Iskopavanja i istraživanja su previše skupa za državu i zato se njima bave privatne firme" . To je dovoljno da se shvati poenta. Nijedna privatna firma nikada nigde na svetu ne može biti jača i imati više resursa od bilo koje države ma koliko da je ona mala (primer: čak ni mala kao Lihtenštajn) . Ekskluzivno pravo uvek ima zajednica ,a ne pojedinac.

Srbija ima probleme već sa time što se ne zna gde su granice Srbije (niti je status prema KiM razrešen ,niti prema Hrvatskoj gde se sporimo oko granice na Dunavu, niti se zna gde je granica i da li postoji prema BiH ,CG i MK) , rudnu rentu za kopanje u Trepči nam nisu platili još od 1999. godine (da ne navodim i struju i vodu ) a iskopali su ko zna koliko rude. U Srbiji je takvo stanje da ako već sada nema više od 50% stranih firmi ,onda su te firme preuzele sve moguće tokove kapitala tako da ako uopšte postoje firme u vlasništvu Srba ,prinuđeni su da rade šta im stranac kaže ,a ne šta naša država hoće. Sa ovim bi to stanje postalo još gore. I opet podvlačim ,ovo je vojni forum , koga Vojska Srbije treba u slučaju rata da štiti? Korporacije ili narod koji ovde živi? Pošto "korporacije plaćaju rudnu rentu ,a narod je samo prosti kopač na pijuku i motač kablova? .

Nije isto 2006.i danas . Zato je i dospelo od "napolitanki" ,do "vrlo bitne teme za sve nas " Wink.

P.s. mi još uvek nismo u stanju da kontrolišemo ni Facebook niti možemo da ih nateramo da dostave našem pravosuđu dokaze o tome ko je preti kome ,ko diluje drogu preko Facebooka, a kako da budete u stanju da osudite Rio Tinto ako krši zakone u Srbiji (i ne samo njih nego i sve druge "strane investitore").

victoria
vodnik I klase
*

« Reply #43 on: July 26, 2024, 08:19:31 am »

Evo pošto su Boro i fazan iskazali poverenje u ministarku da je i ja citiram.Elem,kaže ministarka da smo u prvih deset meseci 2023-e dobili uplate u budžet na ime rudne rente od čak 128 miliona evra što je povećanje od 10% u odmosu na isti period  prethodne godine.Ako pretpostavimo da je broj stanovnika Srbije 6miliona to znači da bismo iz budžeta mogli da dobijemo po 21,33 evra za svu naftu,gas,zlato i bakar koje su strani "investitori" i domaći saučesnici izvadili iz zemlje.Reč je o NEOBNOVLJIVOM prirodnom bogatsvu koje je akumulirano milionima godina.Da biste imali jasniju predstavu o kako velikim parama se radi treba da znate na primer u Italiji jedan prosjak "zaradi" 1 evro svakih 10 minuta što znači 6 evr/h.To znači da za 4 sata prosjačenja inkasira veću sumu nego mi za 10 meseci vađenja nafte,gas,zlata i bakra(da navedem samo najvažnije "džižda bidže").                                                                                                                                                                                         https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/djedovic-handanovic-rudna-renta-u-srbiji-medju-visim-u-svetu/                                                             
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #44 on: July 26, 2024, 08:20:15 am »

To isto na sajtu ministarstva,da ne kažete da koristim pristrasan izvor.                                                                                                             https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/djedovic-handanovic-rudna-renta-u-srbiji-medju-visim-u-svetu/
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 21   Go Up
  Print  

Jump to: