PALUBA
October 11, 2024, 12:32:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Rio Tinto - diskusija  (Read 22504 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
victoria
vodnik I klase
*

Last Login:Yesterday at 02:15:40 pm

« Reply #45 on: July 26, 2024, 08:23:09 am »

Što se tiče rudne rente . . ona bi trebala da bude 7% na naftu i gas ali . . . .Po međudržavnom ugovoru rudna renta za Gazprom iznosi 3% i ne može se menjati tako da je u 2019-oj na ime nje uplaćeno u budžet impozantnih skoro 12 miliona evra što je veliko povećanje u odnosu na prosečnih 10-10,5 miliona evra.                                                                                                                                                                     https://bif.rs/2021/01/djukic-da-je-srbija-naplatu-rudne-rente-realizovala-po-zakonu-u-budzetu-bi-bilo-mnogo-vise-novca/
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #46 on: July 26, 2024, 08:33:17 am »

I dalje smo kod rudne rente.Način obračuna.Evo šta kaže ministarka „U javnosti i određenim političkim krugovima se non stop pojavljuju pogrešne informacije o visini rudne rente i govori da neko „izvlači“ rudna bogatstva radeći protiv interesa naše zemlje. To nije tačno. Takve izjave uglavnom dolaze od onih koji nemaju dovoljno veze sa strukom i rudarskim pozivom. Visina naknade u Republici Srbiji u delu metala je među višim u svetu i regulisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Za metalične mineralne sirovine u primeni je obračun naknade prema prihodu koji obveznik ostvaruje od iskorišćenih ili prodatih mineralnih sirovina i iznosi 5 odsto od prihoda, ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji. U prvih deset meseci ove godine od rudne rente u budžet Republike Srbije uplaćeno je 15,7 milijardi dinara što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prvih deset meseci prošle godine“, rekla je ona."   Da naglasim ovo " . ..         
ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji. . ..  "" Znate li šta ovo znači ? To znači da nam strani investitori i domaći saučesnici mogu prikazivati troškove po svom nahođenje i tako smanjivati neto prihod.Ako pogledate završne račune(na APR-u) nekih ultra-mega-giga firmi videćete da one iskazuju bedan neto prihod a ogroman promet !!! Vole ljudi da rade za džabe.Kada sam otvorio firmu ja prve godine postadoh šampion u dobiti.Kolege rade samostalno po 2-3 decenije,voze džipove,kupuju stanove a dobit im znatno manja od moje koji vozim juga?!Kako je to moguće zapitah se ?Onda sam shvatio.                                                                                                                             https://www.mre.gov.rs/vest/sr/2291/djedovic-handanovic-rudna-renta-u-srbiji-medju-visim-u-svetu-10-veci-prihodi-u-budzetu-u-odnosu-na-proslu-godinu.php 

victoria
vodnik I klase
*

« Reply #47 on: July 26, 2024, 08:34:35 am »

Ko ne veruje za prosjake            Quanto guadagna una persona che fa l'elemosina?
La media calcolate è di €1 ogni 10min, quindi mettiamo €1 per un'ora, ovvero per 60min €6 all'ora.21. 4. 2023.
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #48 on: July 26, 2024, 09:51:32 am »

Što se tiče visine rudnih renti  citata :""Rudna renta u Srbiji iznosi od tri do sedam posto, to je zastrašujuće malo. To je jedini naš ugovoren i stabilan prihod. U drugim zemljama je taj procenat uvek dvocifreni", kaže za Novu konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 70 lokacija na kojima se vrše istraživanja i priprema iskopavanje ruda. Sa takvim bogatstvom treba pažljivo.

- Bilo bi pametno promeniti propise i povećati procente. Trebalo bi pripremiti veće tarife, ako mislimo da imamo koristi od rudarstva - kaže on.

- Bilo bi pametno da je napravljen tim, nije trebalo sve ostaviti u rukama ministarstava. Trebalo je i da se napravi jedna studija - iz toga bismo utvrdili koliko bi nam ekonomski bilo ili ne bi bilo korisno. Ukoliko bi se u tu studiju ubacile i posledice, onda bi i te posledice trebalo staviti u naše rashode. Ako je ta naknada od tri do sedam posto - da li na ta naknada pokriva išta, ili ćemo morati još ponešto mi da uradimo sa našim novcem? - objašnjava sve propuste i postavlja pitanja Kovačević.

Odnosom prema rudnom bogatstvu u Srbiji nije zadovoljan ni ekonomista Dušan Nikezić.

- Sa Rio Tintom danas ne bi imali problem da nije 2015. godine promenjen Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i uveden automatizam, po kojem nosilac istražnih prava automatski dobija i pravo da eksploatiše rudno bogatstvo zemlje. Da se to nije desilo, država danas jednostavno ne bi dala Rio Tintu eksploataciono pravo jer se predloženim modelom eksploatacije uništava životna sredina, a ova australijska firma bi ostala vlasnik rezultata istraživačkih radova, koji su izuzetno vredni i mogla da ih proda državi ili drugom investitoru, pa samim tim ne bi bilo potrebe da im država plaća bilo kakvu naknadu. Na sličan način se ćutalo i o istraženim rezervama bakra i zlata u okolini Bora i bukvalno ih poklonila Kinezima, koji ih danas nemilosrdno eksploatišu, izvoze u Kinu i zarađuju milijarde evra, koje su mogle i morale da ostanu u Srbiji - smatra Nikezić.

Rudna renta u Srbiji i svetu

Procenti variraju u zavisnosti od mineralne sirovine - rudna renta za ugalj je tri odsto od prihoda, za metalične rude je pet odsto, a za naftu i gas sedam odsto. Srbija se svrstava u države sa najnižom stopom rudne rente u Evropi. Tako na primer dok je rudna renta za naftu i gas u Hrvatskoj 10%, u Sloveniji 18%, Rumuniji 12%, Rusiji 22%, u mnogim razvijenim zemljama visokog ekološkog senzibiliteta rudna renta iznosi i između 25% i 30% ekstrahovane rudne sirovine."                                                                                     link https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/180122/180122-vest6.html
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #49 on: July 26, 2024, 09:58:20 am »

Naknade za rudarenje u Kongu tzv royalties
 : The rate varies per group of minerals and amounts to:

10% for strategic minerals (ie, cobalt, coltan, geranium and copper);
1% for iron or ferrous metals;
3.5% for non-ferrous metals;
3.5% for precious metals;
6% for gemstones;
1% for industrial minerals; and
0% for common construction materials.                                                                                                                                                        https://www.mondaq.com/energy-and-natural-resources/1321368/mining-comparative-guide                                             
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 12:26:03 pm

« Reply #50 on: July 26, 2024, 10:04:03 am »

Evo pošto su Boro i fazan iskazali poverenje u ministarku da je i ja citiram.

Moram da ti repliciram: lično, nemam poverenja ni u koga iz Vlade već više od 40 godina, ali i dalje verujem u institucije države: Vojsku Srbije, SPC, Predsednika, Predsednika Skupštine i Vlade, Ministarstva (uključujući MUP)... ne u ličnosti koje obavljaju te funkcije.

Ako ne verujemo u institucije onda ne verujemo ni u sopstvenu državu.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 12:26:03 pm

« Reply #51 on: July 26, 2024, 10:08:21 am »

U drugim zemljama je taj procenat uvek dvocifreni", kaže za Novu konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

TV Nova ne verujem ni kada prikažu sat na ekranu, proverim da li je tačno to vreme. Razlog: ubeđen sam da planski, sistematski i kontinuirano rade protiv interesa Republike Srbije i srpskog naroda.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 06:42:39 am

« Reply #52 on: July 26, 2024, 04:33:53 pm »

Što se tiče visine rudnih renti  citata :""Rudna renta u Srbiji iznosi od tri do sedam posto, to je zastrašujuće malo. To je jedini naš ugovoren i stabilan prihod. U drugim zemljama je taj procenat uvek dvocifreni", kaže za Novu konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Мислим да смо показали да је ова тврдња бесмислена.

Da naglasim ovo " . ..        
ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji. . ..  "" Znate li šta ovo znači ? To znači da nam strani investitori i domaći saučesnici mogu prikazivati troškove po svom nahođenje i tako smanjivati neto prihod.

Ово је на трагу онога што сам рекао, да није битно колика је рудна рента, него како се обрачунава. Међутим, истине ради, треба рећи да у се у неким развијеним земљама у свету примењује овај модел, и то не само на прерађену руду, него и на сирову.

Рудне ренте су често различите за различите сировине, није исти проценат за нафту и за метале.

И у Краљевини Србији, па и у средњевековној Србији, рударска истраживања су била у приватним рукама. Тако је више-мање и данас, свуда у свету. Није посао државе да се бави рударством и рударским истраживањима.

Да смо начисто: ако народ не буде хтео вађење литијума, он се неће ни вадити. Али народ целе Србије, а не само одређеног подручја. Иначе би могли да позатварамо све руднике, угасимо термоелектране, а успут срушимо и понеку хидроцентралу. Ако сте против литијума, тражите референдум на државном нивоу, али уз јасну информацију какве су последице ако се забрани отварање рудника. Неко ће морати да плати одштету онима који су у Србији изгубили време и паре. Тај неко ће бити држава, односно њени грађани.

Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 11:42:27 am

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #53 on: July 26, 2024, 04:47:04 pm »

Ova tema iako nije u skladu sa tematikom foruma, (zato i jeste u NiP-u a ne zato što je neozbiljna) nije problem da se postuje i diskutuje (nikada i nije bio), ali preko nekih stvari ne možemo, a to je uplitanje politike u sve, ne mislim na globalnu već na srpsku lokalnu politiku, nije i neće biti tema ovog foruma.
Apstraktno gledajući sve je politika, i to je tačno, ali dobro se zna na šta se misli u ovom slučaju.
Iz tog razloga neki postovi su obrisani.

PS
Treba obratiti pažnju i na rečnik. Niko od nas ovde nije svetac (ja prvi), svima nama se omane poneka "domaća reč", ali sve može da se napiše (a mi sa Balkana jako dobro znamo o čemu je reč i kakvo je raspoloženje diskutanta) ali sa nekim skraćenicima, tipa: "Jbg, nestalo mi je pet puta el. energije preključe, nemam UPS te sam izgubio dosta materijala, neka ide sve u ... i na kraju mi je preostalo jedino da se požalim drugarima.".
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #54 on: July 26, 2024, 05:03:48 pm »

Kako ste pokazali ?! U istom upisu su navedene rente u Hrvatskoj,Sloveniji,Rumuniji i Rusiji.  i sve su dvocifrene ?!
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #55 on: July 26, 2024, 05:05:46 pm »

Sve zajedno u 21-om veku mi nude rudarenje kao spas !!!Ja mogu bez onih 21,33evra.
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #56 on: July 26, 2024, 05:34:19 pm »

Ovo su ostavili Aboridžinima u Australiji.

* 212362_rio-tinto-australija-profimedia-0022741537_iff.jpg (350.75 KB, 900x863 - viewed 2 times.)
PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Today at 10:44:10 am

Ko laje zlo ne misli

« Reply #57 on: July 26, 2024, 05:35:23 pm »

Što se tiče visine rudnih renti  citata :""Rudna renta u Srbiji iznosi od tri do sedam posto, to je zastrašujuće malo. To je jedini naš ugovoren i stabilan prihod. U drugim zemljama je taj procenat uvek dvocifreni", kaže za Novu konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Da naglasim ovo " . ..         
ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji. . ..  "" Znate li šta ovo znači ? To znači da nam strani investitori i domaći saučesnici mogu prikazivati troškove po svom nahođenje i tako smanjivati neto prihod.

Ово је на трагу онога што сам рекао, да није битно колика је рудна рента, него како се обрачунава. Међутим, истине ради, треба рећи да у се у неким развијеним земљама у свету примењује овај модел, и то не само на прерађену руду, него и на сирову.

Рудне ренте су често различите за различите сировине, није исти проценат за нафту и за метале.

И у Краљевини Србији, па и у средњевековној Србији, рударска истраживања су била у приватним рукама. Тако је више-мање и данас, свуда у свету. Није посао државе да се бави рударством и рударским истраживањима.

Да смо начисто: ако народ не буде хтео вађење литијума, он се неће ни вадити. Али народ целе Србије, а не само одређеног подручја. Иначе би могли да позатварамо све руднике, угасимо термоелектране, а успут срушимо и понеку хидроцентралу. Ако сте против литијума, тражите референдум на државном нивоу, али уз јасну информацију какве су последице ако се забрани отварање рудника. Неко ће морати да плати одштету онима који су у Србији изгубили време и паре. Тај неко ће бити држава, односно њени грађани.

@Drug Zan-fa Wink.  Jel mogu da se poigram sa poslednje napisanim (pitam ,ali i onako ću to uraditi Smiley ) ?

Posledica jedino može biti po onog ko je pregovarao sa privatnom firmom jer on je vodio pregovore ,a nije narod. Narod nije pitan na referendumu ni da li hoće ili neće da Srbija pređe sa socijalizma u liberalni kapitalizam ,a da ne spominjemo da je pitan za dozvolu za istraživanje litijuma ,hoću kasti postoji nešto što se zove "odgovorno lice" i u firmi i u državi ,on snosi odgovornost. Zamisli u privatnoj firmi umesto da kaznu dobije odgovorno lice ,dobiju je svi radnici ,jel postoji negde takav primer u Srbiji ili svetu?

Kad je došlo do događaja u Ribnikaru i dan kasnije odgovornost je prebačena na "lovce ,Zoranu Arunović i sve druge koji poseduju vatreno oružje" ,ali ni jedno odgovorno lice nije snosilo odgovornost.

Kada su stradali ljudi na KiM , nijedno odgovorno lice nije odgovaralo (više situacija sam obuhvatio da ih ne nabrajam).

Neko drži pečat sa grbom republike Srbije i štabilja tim pečatom sve i svašta,ali on nije odgovoran nego je narod odgovoran ? Tu zamenu teza mogu da prihvatim samo kao odbranu nekoga za koga se 100% zna da je kriv jer je uhvaćen na delu,pa na sudu laže sudiju kako bi probao poslednjim trzajem da se oslobodi krivice. Dakle ako neki pojedinac u nekoj firmi napravi štetu,ja koji sam odgovorno lice  snosim odgovornost i za njegov postupak ,ne mogu da prebacim odgovornost na sve radnike (u suštini mogu ali sudija u privrednom sudu bi me i onako osudio jer na radnike nikako ne može da se odnosi njegova odluka).

Dakle samim time što je narod (mogu i da stavim pod navodnike ali neću) izglasao Vladu i predsednika time ih je ovlastio da u ime nas vode državničke radnje. Ukoliko zabrljaju ,snose odgovornost po službenoj dužnosti. Nema referenduma jer izbori su bili "referendum". 

Isto važi i za vojnika , starešina odgovara za postupke neposredno podređenih vojnika po komandnoj odgovornosti.

U Kraljevini Srbiji (Jugoslaviji tačnije ) jesu rudarili privatnici (Vajfert,Nemac,gle čuda u Boru ) ,ali u srednjevekovnoj Srbiji ,tu si malo preterao Wink.

Evo pošto su Boro i fazan iskazali poverenje u ministarku da je i ja citiram.

Moram da ti repliciram: lično, nemam poverenja ni u koga iz Vlade već više od 40 godina, ali i dalje verujem u institucije države: Vojsku Srbije, SPC, Predsednika, Predsednika Skupštine i Vlade, Ministarstva (uključujući MUP)... ne u ličnosti koje obavljaju te funkcije.

Ako ne verujemo u institucije onda ne verujemo ni u sopstvenu državu.
Nadovezaću se i na ovo : imam prijatelja koji je stariji od mene po godinama i koji je devedesetih bio u gardi (plavac ) i jednog dana sedimo zajedno on ,jedan naš treći prijatelj koji radi u vodovodu kao vozač kamiona i ja i on priča ovom našem prijatelju "iz vodovoda" o tome kako je služio u gardi devedesetih. U jednom trenutku ovaj naš prijatelj ga pita "Jeli , jel ispred tebe prolazio Slobodan Milošević?",a on mu odgovori "Jeste , između ostalih i on" , a ovaj mu odgovori "Čoveče,pa ti si mogao bajonetom da ga probodeš. Jel znaš ti da si mogao da nas sve spasiš da si samo istupio jedan korak napred i bocnuo ga bajonetom? Ništa od onog devedesetih godina se ne bi desilo" , a ovaj mu je odgovorio na to " Ja sam učen i naučen da opozdravljam himni i zastavi ,a ko prolazi ispred mene ,nije me briga".

Vojnik služi svojoj otadžbini,svom narodu ,funkciju ili čin poštuje protikolarno,ali njegov zadatak nije da se bavi ličnim osobinama pojedinca (barem u radno vreme Smiley ). A to je Bora i napisao samo drugim rečima. Svaki čovek treba da drži do časti ,barem onoliko koliko može ,jer onako kako se ophodiš prema drugima tako će i oni prema tebi . Bora me podsetio na taj događaj zato sam obuhvatio i ovo.  Istina je uvek između,ni ja sam ne verujem ni jednoj ni drugoj strani dok ne uporedimo sve što novinari pišu i sve događaje kako su se dogodili,pa tek onda mogu da izvodim zaključak. Da ne bih objašnjavao sve po pitanju ko je pozicija,a ko opozicija u Srbiji napisaću da su oba na istoj strani,nisu na različitim stranama (da li je to strana Srbije ili ne to ostavljam svakom da sam proceni ,ako neko misli suprotno mogu i opširno da mu opišem ali u privatnim porukama i isključivo na teritorijiskoj osnovi bez "političarenja"  i sa navođenjem konkretnih radnji jer to uopšte nije tema ovde).

Moje naj skromnije mišljenje jeste da ne sme doći do ugrožavanja bezbednosti ljudi ni pod razno . O razlikama kapitalizma ,socijalizma i o događajima u današnjem trenutku bi mogao jako opširno,pa ću se zaustavi ovde za sada. Wink
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 06:42:39 am

« Reply #58 on: July 26, 2024, 05:41:09 pm »

Неко је својевремено поменуо како се у Канади, САД и Аустралији рудари само у забитима где живе домороци. То једноставно није тачно - рудари се тамо где има руде.

Ево презентације пројекта Циновец, на 100 км од Прага: https://www.europeanmet.com/cinovec-project-overview/ Оно што је занимљиво је да иза пројекта стоји компанија из Аустралије.

Ево рудника који ће се градити са друге стране границе, у Немачкој: https://zinnwaldlithium.com/project/the-mine-concept/ Цинвалд је тридесетак километара од Дрездена, а нешто више од 100 км од Лајпцига.

Мислим да велики број људи у Србији не разуме у којем правцу се развија свет. Иде се на то да се што мање експлоатишу нови ресурси, а што више користе постојећи. Литијум није ту да би заменио нафту као погонско гориво. Литијум који оде у батерије се не сагорева, он остаје. Када батерије престану да раде, оне се рециклирају и сав литијум се поново користи у производњи нових батерија.

Проблем са електричном енергијом која се добија из електрана је да вишкови не могу да се складиште. Не можеш да искључиш блок термоелектране зато што преко ноћи имаш вишак струје са којим не знаш шта да радиш. Ово посебно долази до изражаја код соларних панела. Имаш обиље струје када има сунца, а када је облачно немаш. Литијумске батерије омогућавају складиштење те енергије. Нпр. данас Обреновас ради са капацитетом који је потребан да се задовоље потребе за електричном енергијом у тренутку максималне потрошње. Ради 5 блокова. Међутим, током ноћи би било довољно да раде само два блока. Батерије би могле да омогуће да током целог дана раде само три или четири блока, а вишак који се произведе током ноћи би био употребљен током дана. Ово је баналан пример, али то је принцип по коме би батерије могле да се користе. Исто се односи и на соларне електране.Хектар под соларним панелима може годишње да произведе 480 МWh електричне енергије. Два хектара не могу да нахране 100 домаћинстава - али могу да обезбеде струју за тих 100 домаћинстава (све са климама и електричним аутомобилима). Наравно, под условом да та струја може да се складишти.
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #59 on: July 26, 2024, 05:45:56 pm »

Папуа Нова Гвинеја,пре и после Рио Тинта

* 212369_rio-tinto-papua-profimedia-0056629852_iff.jpg (152.07 KB, 900x603 - viewed 3 times.)
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 23   Go Up
  Print  

Jump to: