Što se tiče visine rudnih renti citata :""Rudna renta u Srbiji iznosi od tri do sedam posto, to je zastrašujuće malo. To je jedini naš ugovoren i stabilan prihod. U drugim zemljama je taj procenat uvek dvocifreni", kaže za Novu konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.
Мислим да смо показали да је ова тврдња бесмислена.
Da naglasim ovo " . ..
ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji. . .. "" Znate li šta ovo znači ? To znači da nam strani investitori i domaći saučesnici mogu prikazivati troškove po svom nahođenje i tako smanjivati neto prihod.
Ово је на трагу онога што сам рекао, да није битно колика је рудна рента, него како се обрачунава. Међутим, истине ради, треба рећи да у се у неким развијеним земљама у свету примењује овај модел, и то не само на прерађену руду, него и на сирову.
Рудне ренте су често различите за различите сировине, није исти проценат за нафту и за метале.
И у Краљевини Србији, па и у средњевековној Србији, рударска истраживања су била у приватним рукама. Тако је више-мање и данас, свуда у свету. Није посао државе да се бави рударством и рударским истраживањима.
Да смо начисто: ако народ не буде хтео вађење литијума, он се неће ни вадити. Али народ целе Србије, а не само одређеног подручја. Иначе би могли да позатварамо све руднике, угасимо термоелектране, а успут срушимо и понеку хидроцентралу. Ако сте против литијума, тражите референдум на државном нивоу, али уз јасну информацију какве су последице ако се забрани отварање рудника. Неко ће морати да плати одштету онима који су у Србији изгубили време и паре. Тај неко ће бити држава, односно њени грађани.
@Drug Zan-fa
. Jel mogu da se poigram sa poslednje napisanim (pitam ,ali i onako ću to uraditi
) ?
Posledica jedino može biti po onog ko je pregovarao sa privatnom firmom jer on je vodio pregovore ,a nije narod. Narod nije pitan na referendumu ni da li hoće ili neće da Srbija pređe sa socijalizma u liberalni kapitalizam ,a da ne spominjemo da je pitan za dozvolu za istraživanje litijuma ,hoću kasti postoji nešto što se zove "odgovorno lice" i u firmi i u državi ,on snosi odgovornost. Zamisli u privatnoj firmi umesto da kaznu dobije odgovorno lice ,dobiju je svi radnici ,jel postoji negde takav primer u Srbiji ili svetu?
Kad je došlo do događaja u Ribnikaru i dan kasnije odgovornost je prebačena na "lovce ,Zoranu Arunović i sve druge koji poseduju vatreno oružje" ,ali ni jedno odgovorno lice nije snosilo odgovornost.
Kada su stradali ljudi na KiM , nijedno odgovorno lice nije odgovaralo (više situacija sam obuhvatio da ih ne nabrajam).
Neko drži pečat sa grbom republike Srbije i štabilja tim pečatom sve i svašta,ali on nije odgovoran nego je narod odgovoran ? Tu zamenu teza mogu da prihvatim samo kao odbranu nekoga za koga se 100% zna da je kriv jer je uhvaćen na delu,pa na sudu laže sudiju kako bi probao poslednjim trzajem da se oslobodi krivice. Dakle ako neki pojedinac u nekoj firmi napravi štetu,ja koji sam odgovorno lice snosim odgovornost i za njegov postupak ,ne mogu da prebacim odgovornost na sve radnike (u suštini mogu ali sudija u privrednom sudu bi me i onako osudio jer na radnike nikako ne može da se odnosi njegova odluka).
Dakle samim time što je narod (mogu i da stavim pod navodnike ali neću) izglasao Vladu i predsednika time ih je ovlastio da u ime nas vode državničke radnje. Ukoliko zabrljaju ,snose odgovornost po službenoj dužnosti. Nema referenduma jer izbori su bili "referendum".
Isto važi i za vojnika , starešina odgovara za postupke neposredno podređenih vojnika po komandnoj odgovornosti.
U Kraljevini Srbiji (Jugoslaviji tačnije ) jesu rudarili privatnici (Vajfert,Nemac,gle čuda u Boru ) ,ali u srednjevekovnoj Srbiji ,tu si malo preterao
.
Evo pošto su Boro i fazan iskazali poverenje u ministarku da je i ja citiram.
Moram da ti repliciram: lično, nemam poverenja ni u koga iz Vlade već više od 40 godina, ali i dalje verujem u institucije države: Vojsku Srbije, SPC, Predsednika, Predsednika Skupštine i Vlade, Ministarstva (uključujući MUP)... ne u ličnosti koje obavljaju te funkcije.
Ako ne verujemo u institucije onda ne verujemo ni u sopstvenu državu.
Nadovezaću se i na ovo : imam prijatelja koji je stariji od mene po godinama i koji je devedesetih bio u gardi (plavac ) i jednog dana sedimo zajedno on ,jedan naš treći prijatelj koji radi u vodovodu kao vozač kamiona i ja i on priča ovom našem prijatelju "iz vodovoda" o tome kako je služio u gardi devedesetih. U jednom trenutku ovaj naš prijatelj ga pita "Jeli , jel ispred tebe prolazio Slobodan Milošević?",a on mu odgovori "Jeste , između ostalih i on" , a ovaj mu odgovori "Čoveče,pa ti si mogao bajonetom da ga probodeš. Jel znaš ti da si mogao da nas sve spasiš da si samo istupio jedan korak napred i bocnuo ga bajonetom? Ništa od onog devedesetih godina se ne bi desilo" , a ovaj mu je odgovorio na to " Ja sam učen i naučen da opozdravljam himni i zastavi ,a ko prolazi ispred mene ,nije me briga".
Vojnik služi svojoj otadžbini,svom narodu ,funkciju ili čin poštuje protikolarno,ali njegov zadatak nije da se bavi ličnim osobinama pojedinca (barem u radno vreme
). A to je Bora i napisao samo drugim rečima. Svaki čovek treba da drži do časti ,barem onoliko koliko može ,jer onako kako se ophodiš prema drugima tako će i oni prema tebi . Bora me podsetio na taj događaj zato sam obuhvatio i ovo. Istina je uvek između,ni ja sam ne verujem ni jednoj ni drugoj strani dok ne uporedimo sve što novinari pišu i sve događaje kako su se dogodili,pa tek onda mogu da izvodim zaključak. Da ne bih objašnjavao sve po pitanju ko je pozicija,a ko opozicija u Srbiji napisaću da su oba na istoj strani,nisu na različitim stranama (da li je to strana Srbije ili ne to ostavljam svakom da sam proceni ,ako neko misli suprotno mogu i opširno da mu opišem ali u privatnim porukama i isključivo na teritorijiskoj osnovi bez "političarenja" i sa navođenjem konkretnih radnji jer to uopšte nije tema ovde).
Moje naj skromnije mišljenje jeste da ne sme doći do ugrožavanja bezbednosti ljudi ni pod razno . O razlikama kapitalizma ,socijalizma i o događajima u današnjem trenutku bi mogao jako opširno,pa ću se zaustavi ovde za sada.