PALUBA
September 08, 2024, 09:48:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Rio Tinto - diskusija  (Read 17881 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 09:41:35 am

« Reply #90 on: July 28, 2024, 10:41:21 am »

Druže poručniče korvete Fazan - Don't do it! Wink

Насмејао си ме, али молим те - не персирај Smiley

Одговор на твој коментар захтева мало више времена, али одговорићу када будем могао.
victoria
vodnik I klase
*

Last Login:Yesterday at 06:15:15 pm

« Reply #91 on: July 28, 2024, 11:41:44 am »

Boro,ekonomska računica je savršeno jasna i već sam je postavio ali ti nisi video.Ministarka je hvalisavo izjavila da su prihodi od rudnih renti u 2023-oj poraaaasli za čak 10% i da se za prvih 10 meseci 2023-e u budžet slilo enormnih 128miliona evra iliti 21,33evra po glavi stanovnika(ako računamo da nas ima 6miliona).Kao što sam rekao pa da ponovim . .. prosjaci u Italiji zarade 6evra na sat što znači da za 4 sata projačenja nadmaše našu rentu na NAFTU,GAS,ZLATO,BAKAR . . . ..Da li ćemo sa sa litijumom barem da dostignemo standard  italijanskih prosjaka ? Iza njih ne ostaje nikakva šteta,privremeno zauzmu malo mesta na trotoaru pa se sklone a iza Rio Tinta šta ostaje ?Već 200godina sudbina Srbije se odlučuje na Drini.Tako će biti i  sada.
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*

Last Login:September 06, 2024, 12:47:34 pm

« Reply #92 on: July 28, 2024, 12:38:34 pm »

Хенри VII Тјудор, енглески краљ, донео је 1499. год. декрет према коме тровачи (и тровачице) треба да буду живи скувани. Сматрам, да Србија Хенријев декрет (Казнени закон) о тровачима (подстрекачима и помагачима) треба знатно да пооштри, јер се овде ипак не ради о појединачном (или општем) тровању већ о (понтенцијалном) уништењу биосфере.

Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 09:36:49 am

« Reply #93 on: July 28, 2024, 05:17:14 pm »

Boro,ekonomska računica je savršeno jasna i već sam je postavio ali ti nisi video.Ministarka je hvalisavo izjavila da su prihodi od rudnih renti u 2023-oj poraaaasli za čak 10% i da se za prvih 10 meseci 2023-e u budžet slilo enormnih 128miliona evra iliti 21,33evra po glavi stanovnika(ako računamo da nas ima 6miliona).Kao što sam rekao pa da ponovim . .. prosjaci u Italiji zarade 6evra na sat što znači da za 4 sata projačenja nadmaše našu rentu na NAFTU,GAS,ZLATO,BAKAR . . . ..Da li ćemo sa sa litijumom barem da dostignemo standard  italijanskih prosjaka ? Iza njih ne ostaje nikakva šteta,privremeno zauzmu malo mesta na trotoaru pa se sklone a iza Rio Tinta šta ostaje ?Već 200godina sudbina Srbije se odlučuje na Drini.Tako će biti i  sada.

Victoria, video sam tu računica, jasna mi je.

Da ne širim temu u sasvim novom smeru - samo pitanje: šta može da uradi žaba kada se nađe na poljani na kojoj desetak konja koji se tuku kopitima?
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #94 on: July 28, 2024, 09:56:44 pm »

Druže poručniče korvete Fazan - Don't do it! Wink

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Redosled događaja:

• "I beše manufaktura"
• I izmisli Rab Božiji Ford proizvodnu liniju
•I raspade se Tursko carstvo jer nebeše u mogućstvu da se odupre serijskoj proizvodnji (i drugim problemima)
• I napisa Rab Božiji Marks svoje delo "Kapital" i u njega metnu reči "Kapital teži da svemu da vrednost"
•I opališe protesti svuda po radnome svetu zbog izrabljivanja radnika ,a bogaćenja vlasnika
•I načini se podela na "liberalni kapitalizam" i "socijalizam"
• I izbi kriza na berzi 1929.
•I ekonomski propadne Nemačka,pa poče falsifikovani vrednosne papire drugih država
•I grunu Drugi Svetski Rat (Prvi sam preskočio,a oni upada nakon raspada Turskog carstva kad se svi "grabe" za delove koji ostadoše od raspada tog carstva)
•I dođe socijalizam u Jugoslaviju i SSSR (Rusiju) i Kinu i mnoge druge sirotinjske zemlje koje behu potlačene
• I izbi "kriza masovne proizvodnje u socijalizmu"
•I pomisliše "Crveni Buržuji" : "Mi ćemo se premetnut na liberalni kapitalizam,on je bolji, socijalizam je propo"
•I propade Jugoslavija i SSSR da bi se na njihovim ostacima prehranio liberalni kapitalizam
•I dođe 2009.gidina i ogladne liberalni kapitalizam ponovo te reče "Gladan sam . Pojeo bi nekog ,a ne znam koga"
• I dadoše mu Američani da jede iz budžeta,a Srbi ga pohraniše iz penzija narodnih,a kasnije ga zadojiše "subvencijama stranim firmama po radnom mestu" i obećaše još,
•I nastupi korona, liberalni kapitalizam ogladne ponovo,te kaza "Mogao bi pojest što god veće. Svario sam budžete,a gladan sam još "
•I pojedoše Ukrajinu jer se beše ugojila za jelo baš....(Nastaviće se).

....

Moji argumenti protiv Tinto Ria:

-Pod mantrom "ekologije" biće devastirana priroda (Marks "Kapital teži da svemu da vrednost")
- Od devastacije biće nahranjen proždrljivi liberalni kapital koji "spiralnim razvojem " neprekidno raste od kad su ga stvorili i ište "Još ,još mi dajte da jedem".
-Nijedan interes Srbije neće biti zadovoljen zato što mi ne upravljamo tokovima kapitala (niti će biti više Srba,niti ćemo biti bogatiji,niti će se rešiti pitanja Kosova,Bosne,raspada Jugoslavije....) ,
-Kada strani kapital pojede celokupno tržište Srbije Vojska Srbije će morati da odluči da li da ubije aždahu zvanu "liberalni kapital" ili da dopusti da postane privatna vojska koja služi toj aždahi i za potrebe aždahe nabavlja novo "meso" koje aždaha treba d' izede.

Dužan sam da vam naglasim da "davanje iz budžeta podsticaja " nije u skladu sa "liberalnim kapitalizmom" jer time se favorizuje jedan subjekt (na primer USA je iz budžeta dala novac za opstanak privatnih banki) . A to je dovelo do formiranja BRICS kao kontrateže u sprečavanju toga.

Вуче, хајде да пробам да ти одговорим.

Хронологија догађача ти није добра, ако мислиш да је битна за узрочно-последичне везе:

- Фордова линија се појавила тек 1913. године, у време Балканских ратова. Индустријска револуција је почела неких 150 година раније, са парном машином и текстилном индустријом.
- Маркс и Енгелс објављују ”Комунистички манифест” 1848. године, у време када Срби ратују за Српску Војводину, а револуција пламса широм Европе.
- Распад Отоманске империје би захтевао пуно дужи текст, али она постаје ”Болесник на Босфору” током 19. века, мада је у стагнацији још од 16. века. Том распаду су добрим делом кумовали ”луди Срби”, али окончан је тек грчким поразом 1922.
- Октобарска револуција у Русији је само друга фаза оне прве револуције из фебруара исте године. Успела је, између осталог, и зато што бољшевике њихови противници нису узимли превише озбиљно, а нико није знао како ће у пракси изгледати тај комунистички социјализам.
- Криза 1929. је опширна тема, Немачка је била додатно погођена великим ратним репарацијама.
- Либерални капитализам и неолиберални капитализам нису исто. Неолиберални укључује државну интервенцију.
- СССР се урушио јер није могао да издржи војни буџет.
.... (да не идем даље)

На глобалном тржишту сви морају да буду конкурентни: државе (градови и сл.), компаније, појединци. Државна стимулација је начин да се добије нека компаративна предност. Зашто би нпр. технолошке компаније ишле у Ирску? Зашто би Фиат отворио фабрику у Крагујевцу? Зашто се технолошке компаније селе из Калифорније у Тексас? Зашто Емирати бележе највећи прилив милијардера у свету? Државна интервенција се догађа када држава процени да могу наступити велике штете за државну економију. Америка је спашавала банке 2009, Кина је спашавала економију форсирањем грађевинске индустрије, Немачка је блокирала Ер Берлин да Арапи не угуше Луфтханзу... Србија је спасила ЈАТ тако што је довела Арапе и направила Ер Србију.

Хајде да се вратимо на литијум.

Треба добро извагати предности и мане тог рудника литијума. Тешко је доћи до релевантне студије о еколошком отиску који то рударење оставља, из простог разлога што рудника литијума до сада није било у Европи, или у другим насељеним подручјима. Али није га било зато што руда није нађена на тим подручјима.

Рудник као такав не треба посматрати изоловано. Ако би се радило искључиво о вађењу и извозу руде - ја бих апсолутно био против тога. Али уколико је то шанса да се та руда прерађује у Србији и развије индустрија за прераду и производњу готових производа или делова за готове производе - то је сасвим друга прича. Ту се не ради само о отварању нових радних места, него и о образовању стручних кадрова и повећању стручних капацитета домаће индустрије.

Војска Србије би требала да служи држави Србији, у складу са Уставом. Власништво над средствима за производњу није ствар којом би ВС требала да се бави.

Економско јачање Србије може да поправи геополитичку позицију земље. Нема јаке државе без јаке економије, а власништво над средствима за производњу није уско повезано са јачањем државне економије. Држава се издржава од пореза, а не од власништва над компанијама.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* IMG_7215.jpg (225.41 KB, 800x600 - viewed 4 times.)
PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 07:23:57 pm

Ko laje zlo ne misli

« Reply #95 on: July 29, 2024, 07:26:28 am »

Studija pravoslavne Biblije Smiley

Вуче, хајде да пробам да ти одговорим.

Хронологија догађача ти није добра, ако мислиш да је битна за узрочно-последичне везе :

- Фордова линија се појавила тек 1913. године, у време Балканских ратова. Индустријска револуција је почела неких 150 година раније, са парном машином и текстилном индустријом.
- Маркс и Енгелс објављују ”Комунистички манифест” 1848. године, у време када Срби ратују за Српску Војводину, а револуција пламса широм Европе.
- Распад Отоманске империје би захтевао пуно дужи текст, али она постаје ”Болесник на Босфору” током 19. века, мада је у стагнацији још од 16. века. Том распаду су добрим делом кумовали ”луди Срби”, али окончан је тек грчким поразом 1922.
- Октобарска револуција у Русији је само друга фаза оне прве револуције из фебруара исте године. Успела је, између осталог, и зато што бољшевике њихови противници нису узимли превише озбиљно, а нико није знао како ће у пракси изгледати тај комунистички социјализам.
- Криза 1929. је опширна тема, Немачка је била додатно погођена великим ратним репарацијама.
- Либерални капитализам и неолиберални капитализам нису исто. Неолиберални укључује државну интервенцију.
- СССР се урушио јер није могао да издржи војни буџет.
.... (да не идем даље)

Ti događaji su bitni i spomenuo sam ih samo zato da bi ukazao na razvoj industrije i njen uticaj na događaje. Sve vreme industrijska proizvodnja raste ,u nekom trenutku u prošlosti je nadišla potrebe svakog pojedinca. Od tog trenutka na dalje javlja se "Marketing" kao nauka (ili veština) koja za svrhu ima "nasilnu prodaju dobara za što veći profit".  Takođe sve vreme rastu i zaduženja jer svaki put kada se pojavi "kriza kapitala " dugovanja narastu (u crtanom filmu Sundjer Bob Kockalone pita poštara : "Da li postoji beskonačni niz poštara koji jedni drugima donose poštu", ako reči "poštar" i "donose poštu" zamenimo sa rečima "bankar" i "daju kredite" bude još jasnije).

U prethodnim objavama stoji tvrdnja da "niko ne tera potrošača da nešto kupi da je to njegov izbor" - ja vam kažem da je to netačno. A i sam Fazan daje primere toga .

Reklame koje nam iskaču svakog dana, način na koji su složeni proizvodi u prodavnici,dizajn pakovanja, pa čak i podsticaji države su "teranje da kupiš nešto što ti ne treba" (to je  svrha Marketinga on bez toga ne bi postojao).

Sve si lepo posložio samo mi nije jasno kako dođe do toga da  negiraš postojanje marketinga (to jest guranje proizvoda koji nam nisu potrebni veštinom obmane )  ?  Grin angel . Ali zato si savršeno posložio sve događaje u redosled i čak napravio razliku između "liberalnog" i "neoliberalnog"  (slobodnog i "novoslobodnog" tržišta Smiley ) .

Da bi neko  razumeo šta je razlika ta dva daću primer:

Recimo da se nalazimo na pijaci . I svi prodajemo paradajz. I neka gospođica pita kod Fazana na tezgi"Koliko košta kilogram ",a on joj odgovori i ona se odluči da kupi. To je liberalni pristup tržištu kada se niko ne meša u prodaju i kupac sam bira gde će i šta kupiti i od koga . Međutim ako ta ista gospođica pita kod Fazana za paradajz,a sa druge tezge ja, prvo postanem ljubomoran ,a onda se i uključim "preko reda" u razgovor između Fazana i gospođice koja želi da kupi paradajz i obratim se njoj sa "Evo imam ja jeftiniji paradajz ,a ujedno i bolji . Fazan prska da pesticidima,a moj je domaći i jeftiniji je ako kupite punu kesu " i to moje obraćanje navede nju da kupi kod mene ,a ne kod njega ,to je "uticaj na kupca"(neoliberalizam). Sada zamislite da onaj koji naplaćuje tezge (zovu ih kod nas u Srbiji "kvitar") ,naplati svima na pijaci po 1€ na konto tezge koju smo uzeli u zakup od njega . I recimo da na celoj pijaci prodaje 100 prodavaca ,a Fazan je najveći zakupljivač i drži 20 tezgi . Pošto meni ide dobro prodaja ,a Fazanu loše ,na kraju dana njemu "kvitar" od onog što je naplatio kao zakup tezge (100€) ,da na ruke 60€ . Zašto bi nekoga ko nije likvidan finansirala država (u našem slučaju "kvitar")? Zašto ne sve podjednako?

U socijalistički uređenom društvu gde je svojina zajednička (državna) nije ništa čudno da država interveniše ,jer time ne krši nikakva "pravila igre" jednostavno sva preduzeća i svi prodavci na tezgama rade za nju (to po onom primeru gore bi značilo da su i "kvitar" i svi prodavci na tezgama jedna te ista firma i da će dobit podeliti između sebe na jednake delove bez obzira ko proda više,a ko manje ).

Veza između vojske i civilnog tržišta je novac. Ako većinu poreza ubirate od strane firme,onda ta strana firma traži "nešto za uzvrat" . Poslednji primer gde je kapital "pojeo" neutralnost celokupnoj državi je prelazak Švedske u NATO. Preuzeli su im tržište,političari su ideološki bili i ostali bezidejni i stavili su "interese švedskih građana i njihove vojske" pod svoje interese (da štite svojim životima kapitalizam ).

Pri tome u SAD,pravo na privatnu svojinu je svetinja . To znači da ako pronađu zlato,naftu,litijum ispod zemlje koja je u privatnom vlasništvu,onaj ko planira kopanje se oko cene zeljišta pogađa sa vlasnikom (ako ovaj hoće da mu proda). U Srbiji, država oduzima zemljište na silu . Vlasniku baci 500€ ili mu ne baci ništa (jer po zakonu o eksproprijaciji vlasnik nema pravo žalbe na oduzetu imovinu). Zato i imamo neprekidno štrajkove,blokade,proteste ljudi koji su ostali opljačkani zbog izgradnje ",autoputeva" , "dvoraca ", pa evo sada i površinskih kopova (rudnika).

Kojim mehanizmom naterati strani kapital da radi u interesu zajednice u kojoj posluje?

P.s. SSSR se raspao zbog "nedostatka vladavine prava" , kao uzrok ,a "vojni budžet" je samo posledica.

Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #96 on: July 29, 2024, 07:47:42 am »

Nisam siguran da postoje pravoslavna, katolička, protestantska... Biblija. Mislim da postoji samo jedna.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #97 on: July 29, 2024, 08:03:27 am »

Nisam siguran da postoje pravoslavna, katolička, protestantska... Biblija. Mislim da postoji samo jedna.

Не бих да се ово претвори о Библији, која се нашла тамо. Библија је Библија, али постоје разлике у преводима. ”Study Bible” је Библија са објашњењима и тумачењима која помажу разумевању текста. ”Православна” зато што су објашњења и тумачења из православне перспективе.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #98 on: July 29, 2024, 08:44:13 am »

СССР је био економски изнурен трком у наоружању, коју није могао да добије. Интересантан обавештајни документ о совјетском војном буџету, из 1985: https://www.cia.gov/readingroom/docs/CIA-RDP90-00965R000100610002-5.pdf

Држава која је имала школство и здравство у државном буџету је трошила пола буџета на војску. То би билом као када би Србија годишње трошила 12 милијади долара на војску, или Америка 3000 милијарди. Чак и више, ради школства и здравства.

Маркетинг и продаја нису једно те исто. Маркетинг позиционира производ на тржишту и ствара потребу за производом. Маркетинг уопште не мора да буде обмана. Без обзира на сву софистицираност маркетинга као науке - појединац не мора да подлегне ономе што се код нас некада звало ”економско пропагандни програм”. Узећу за пример Ворена Бафета, који живи у истој кући деценијама, вози стари аутомобил и користи стари мобилни телефон. Или нпр. Стива Балмера (бивши извршни директор Мајкрософта, тежак преко 300 милијарди долара) који вози Форд Фокус.

Шведска је била неутрална на папиру. За време неутралности је имала боље везе са 5 Еyes обавештајном заједницом, него неке чланице НАТО.

Војска служи држави, а не власницима капитала. Власник капитала обично има интерес да његов капитал буде адекватно заштићен, што у преводу значи да држава у којој послује буде безбедна.

Ми живимо у постиндустријском друштву, где се паре не праве само производњом, него и пружањем услуга.

Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #99 on: July 29, 2024, 09:57:10 am »

U vreme kad sam studirao magistarske studije, pre 25 godina, zvaničan podatak je bio da su usluge više od 40 % privrednih aktivnosti. Verujem da je danas taj procenat znatno veći.
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #100 on: July 29, 2024, 12:04:57 pm »

Boro,ekonomska računica je savršeno jasna i već sam je postavio ali ti nisi video.Ministarka je hvalisavo izjavila da su prihodi od rudnih renti u 2023-oj poraaaasli za čak 10% i da se za prvih 10 meseci 2023-e u budžet slilo enormnih 128miliona evra iliti 21,33evra po glavi stanovnika(ako računamo da nas ima 6miliona).Kao što sam rekao pa da ponovim . .. prosjaci u Italiji zarade 6evra na sat što znači da za 4 sata projačenja nadmaše našu rentu na NAFTU,GAS,ZLATO,BAKAR . . . ..Da li ćemo sa sa litijumom barem da dostignemo standard  italijanskih prosjaka ? Iza njih ne ostaje nikakva šteta,privremeno zauzmu malo mesta na trotoaru pa se sklone a iza Rio Tinta šta ostaje ?Već 200godina sudbina Srbije se odlučuje na Drini.Tako će biti i  sada.

Victoria, video sam tu računica, jasna mi je.              Ми нисмо жабе,ми смо унуци победника из 1914-е.Ти коњи су у ствари мале пакосне хијене,способне да реже и уједају из тмуше док им не избијемо зубе.Онако,мушки,како нама доликује.

Da ne širim temu u sasvim novom smeru - samo pitanje: šta može da uradi žaba kada se nađe na poljani na kojoj desetak konja koji se tuku kopitima?
victoria
vodnik I klase
*

« Reply #101 on: July 29, 2024, 12:11:36 pm »

Нисмо ми жабе Боро,ми смо унуци Курсулини.
PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 07:23:57 pm

Ko laje zlo ne misli

« Reply #102 on: July 29, 2024, 12:20:48 pm »

СССР је био економски изнурен трком у наоружању, коју није могао да добије.

Маркетинг и продаја нису једно те исто. Маркетинг позиционира производ на тржишту и ствара потребу за производом[/b].

Шведска је била неутрална на папиру. За време неутралности је имала боље везе са 5 Еyes обавештајном заједницом, него неке чланице НАТО.

Војска служи држави, а не власницима капитала. Власник капитала обично има интерес да његов капитал буде адекватно заштићен, што у преводу значи да држава у којој послује буде безбедна.

Ми живимо у постиндустријском друштву, где се паре не праве само производњом, него и пружањем услуга.

Za SSSR i pravosuđe sam pročitao (i čuo) od jednog Kineskog profesora koji je radio na toj temi . Možda je on ubacio svoj subjektivni sud,a možda se i naslonio na  "Kinesku praksu" .

-Podvukao sam gore vezano za marketing. Primeri Bafeta i Balmera takođe mogu biti "marketing"(to je nešto što se zove "stvaranje imidža"/slike u društvu o pojedinoj osobi- piše to u onoj knjizi na sredini na polici  "Marketing PR" samo treba neko to i da pričita i usvoji Wink ) .

-Vezano za Švedsku ,citirao bi Šojića "Pa to sam i kazo' "  Wink. Nisu dospeli preko noći u situaciju da nemaju svoju orijentaciju. Krčkali su se.

- "Војска служи држави, а не власницима капитала."

•Veza vojne države i civilne jeste kapital (nema novih cipela za vojnika bez kapitala ).
• Centralizovano upravljanje i komandovanje se zasniva na poverenju .
• Šta ako ponestane kapitala državi za zadovoljenje osnovnih životnih potreba (intervenistički rat ) ?

-Postindustrija ...
U vreme kad sam studirao magistarske studije, pre 25 godina, zvaničan podatak je bio da su usluge više od 40 % privrednih aktivnosti. Verujem da je danas taj procenat znatno veći.
Ja bih rekao da nije,pošto sam i sam čuo isti procenat. Očigledno da je već duže vreme aktuelan . Možda je Fazan ovo spomenuo u prilog tome da na prostoru gde treba iskopavati "jadarit" je bolje da se bavimo turizmom?

P.S. da neko ne shvati pogrešno ovo naše opširno pisanje ,moja namera nije da uvredim nekog ,a takođe i ne  shvatam ovo kao "takmičenje" . Samo imam mnogo više knjiga iz ove oblasti (od Fazana Smiley ) koje sam sve do jedne pročitao ,a i poznajem lično profesore koji predaju ovu materiju u Srbiji (neki od njih su i meni bili profesori, a i autori su ove literature,a studirali su tamo "preko bare" ).  Suština nije teška da se razume , ali problem se rešava didaktičkim veštinama . Prvo utvrdimo sve probleme ,a onda iznađemo rešenja za njih (Poglavlje 2.1.1 , na 17 stranici Cheesy ).

Dakle ,oni koji su za kopanje litijuma misle da je to dobro jer:

• Doprineće rastu BDP  i rastu zarada i broju novih radnih mesta
•Omogućiće da imamo uticaj na zemlje koje zavise od uvoza litijuma (Nemačku na primer koja se zainteresovala)
• Omogućiće Srbiji da pređe brže na "zelenu agendu" (uglavnom da zameni vozila sa unutrašnjim sagorevanjem za vozila sa električnim pogonom)

Oni koji su protiv ističu :

• Izazvaće ekološku katastrofu i raseljavanje ljudi sa područja gde se kopa
• Uništiće turistički potencijal Srbije
• Postoje bezbednosni rizici (sukobi ,protesti, pa sve do mogućeg uticaja na državno uređenje u budućnosti)....
•Dovodi u pitanje vladavinu prava u Srbiji (i po pitanju "da li je neko primio mito", ali i po pitanju "kako da nateramo Rio Tinto da poštuje zakone u Srbiji")
•Prelazak na "zelenu agendu" bi obesmislio povezivanje na naftovod Družba koji je planiran
•Povećanje potražnje na tržištu rada može dovesti do toga da se poveća broj emigranata (mi bi voleli da se u Srbiju vrate naši emigranti ,ali šta ako se umesto njih nastavi dolazak iz trećih zemalja)

Dopišite još sami ,čega se setite...
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #103 on: July 29, 2024, 01:24:31 pm »

Нисмо ми жабе Боро,ми смо унуци Курсулини.

E sa ovim se slažem 100%. I dokazali smo to, ne jednom.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:August 13, 2024, 07:51:57 am

« Reply #104 on: July 29, 2024, 02:00:10 pm »

Данска, хиљаду километара северније од Србије, по хектару производи (нечега или свачега) десет пута више него Србија по хектару. Ми, у неупоредиво бољим климатским условима, на неупоредиво плоднијој земљи, једва састављамо крај с крајем. Али Данска има "државну политику" подршке земљорадњи коју ми немамо.
Но, ми ћемо копат` литијум, јер нам је тако рек`о Шолц, а Vuciqi рекао... `ајдеее, ћерај само, а ја ћу Рају подрепашку поткупити ђинђувама или сваком по кило прасетине дати, како год. Немој ми се само једити Олафе, лафе! Ући ћемо у ЕУ 2074, наравно, заједно са... Сингапуром. `Ај да не кењам превише.
« Last Edit: July 29, 2024, 02:06:26 pm by kumbor » Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 21   Go Up
  Print  

Jump to: