Druže poručniče korvete Fazan - Don't do it!
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Redosled događaja:
• "I beše manufaktura"
• I izmisli Rab Božiji Ford proizvodnu liniju
•I raspade se Tursko carstvo jer nebeše u mogućstvu da se odupre serijskoj proizvodnji (i drugim problemima)
• I napisa Rab Božiji Marks svoje delo "Kapital" i u njega metnu reči "Kapital teži da svemu da vrednost"
•I opališe protesti svuda po radnome svetu zbog izrabljivanja radnika ,a bogaćenja vlasnika
•I načini se podela na "liberalni kapitalizam" i "socijalizam"
• I izbi kriza na berzi 1929.
•I ekonomski propadne Nemačka,pa poče falsifikovani vrednosne papire drugih država
•I grunu Drugi Svetski Rat (Prvi sam preskočio,a oni upada nakon raspada Turskog carstva kad se svi "grabe" za delove koji ostadoše od raspada tog carstva)
•I dođe socijalizam u Jugoslaviju i SSSR (Rusiju) i Kinu i mnoge druge sirotinjske zemlje koje behu potlačene
• I izbi "kriza masovne proizvodnje u socijalizmu"
•I pomisliše "Crveni Buržuji" : "Mi ćemo se premetnut na liberalni kapitalizam,on je bolji, socijalizam je propo"
•I propade Jugoslavija i SSSR da bi se na njihovim ostacima prehranio liberalni kapitalizam
•I dođe 2009.gidina i ogladne liberalni kapitalizam ponovo te reče "Gladan sam . Pojeo bi nekog ,a ne znam koga"
• I dadoše mu Američani da jede iz budžeta,a Srbi ga pohraniše iz penzija narodnih,a kasnije ga zadojiše "subvencijama stranim firmama po radnom mestu" i obećaše još,
•I nastupi korona, liberalni kapitalizam ogladne ponovo,te kaza "Mogao bi pojest što god veće. Svario sam budžete,a gladan sam još "
•I pojedoše Ukrajinu jer se beše ugojila za jelo baš....(Nastaviće se).
....
Moji argumenti protiv Tinto Ria:
-Pod mantrom "ekologije" biće devastirana priroda (Marks "Kapital teži da svemu da vrednost")
- Od devastacije biće nahranjen proždrljivi liberalni kapital koji "spiralnim razvojem " neprekidno raste od kad su ga stvorili i ište "Još ,još mi dajte da jedem".
-Nijedan interes Srbije neće biti zadovoljen zato što mi ne upravljamo tokovima kapitala (niti će biti više Srba,niti ćemo biti bogatiji,niti će se rešiti pitanja Kosova,Bosne,raspada Jugoslavije....) ,
-Kada strani kapital pojede celokupno tržište Srbije Vojska Srbije će morati da odluči da li da ubije aždahu zvanu "liberalni kapital" ili da dopusti da postane privatna vojska koja služi toj aždahi i za potrebe aždahe nabavlja novo "meso" koje aždaha treba d' izede.
Dužan sam da vam naglasim da "davanje iz budžeta podsticaja " nije u skladu sa "liberalnim kapitalizmom" jer time se favorizuje jedan subjekt (na primer USA je iz budžeta dala novac za opstanak privatnih banki) . A to je dovelo do formiranja BRICS kao kontrateže u sprečavanju toga.
Вуче, хајде да пробам да ти одговорим.
Хронологија догађача ти није добра, ако мислиш да је битна за узрочно-последичне везе:
- Фордова линија се појавила тек 1913. године, у време Балканских ратова. Индустријска револуција је почела неких 150 година раније, са парном машином и текстилном индустријом.
- Маркс и Енгелс објављују ”Комунистички манифест” 1848. године, у време када Срби ратују за Српску Војводину, а револуција пламса широм Европе.
- Распад Отоманске империје би захтевао пуно дужи текст, али она постаје ”Болесник на Босфору” током 19. века, мада је у стагнацији још од 16. века. Том распаду су добрим делом кумовали ”луди Срби”, али окончан је тек грчким поразом 1922.
- Октобарска револуција у Русији је само друга фаза оне прве револуције из фебруара исте године. Успела је, између осталог, и зато што бољшевике њихови противници нису узимли превише озбиљно, а нико није знао како ће у пракси изгледати тај комунистички социјализам.
- Криза 1929. је опширна тема, Немачка је била додатно погођена великим ратним репарацијама.
- Либерални капитализам и неолиберални капитализам нису исто. Неолиберални укључује државну интервенцију.
- СССР се урушио јер није могао да издржи војни буџет.
.... (да не идем даље)
На глобалном тржишту сви морају да буду конкурентни: државе (градови и сл.), компаније, појединци. Државна стимулација је начин да се добије нека компаративна предност. Зашто би нпр. технолошке компаније ишле у Ирску? Зашто би Фиат отворио фабрику у Крагујевцу? Зашто се технолошке компаније селе из Калифорније у Тексас? Зашто Емирати бележе највећи прилив милијардера у свету? Државна интервенција се догађа када држава процени да могу наступити велике штете за државну економију. Америка је спашавала банке 2009, Кина је спашавала економију форсирањем грађевинске индустрије, Немачка је блокирала Ер Берлин да Арапи не угуше Луфтханзу... Србија је спасила ЈАТ тако што је довела Арапе и направила Ер Србију.
Хајде да се вратимо на литијум.
Треба добро извагати предности и мане тог рудника литијума. Тешко је доћи до релевантне студије о еколошком отиску који то рударење оставља, из простог разлога што рудника литијума до сада није било у Европи, или у другим насељеним подручјима. Али није га било зато што руда није нађена на тим подручјима.
Рудник као такав не треба посматрати изоловано. Ако би се радило искључиво о вађењу и извозу руде - ја бих апсолутно био против тога. Али уколико је то шанса да се та руда прерађује у Србији и развије индустрија за прераду и производњу готових производа или делова за готове производе - то је сасвим друга прича. Ту се не ради само о отварању нових радних места, него и о образовању стручних кадрова и повећању стручних капацитета домаће индустрије.
Војска Србије би требала да служи држави Србији, у складу са Уставом. Власништво над средствима за производњу није ствар којом би ВС требала да се бави.
Економско јачање Србије може да поправи геополитичку позицију земље. Нема јаке државе без јаке економије, а власништво над средствима за производњу није уско повезано са јачањем државне економије. Држава се издржава од пореза, а не од власништва над компанијама.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]