PALUBA
December 10, 2023, 02:47:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Analiza mogućnosti ukrajinskog RV i PVO  (Read 9668 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« on: February 17, 2022, 11:53:12 am »

Dešavanja oko Ukrajine se izgleda ipak smiruju. Svejedno, pozivam vas da pročitate moju novu kolumnu na vazduhoplovnom portalu Tango Six o tome kako bi se Ukrajina mogla suprotstaviti ruskim napadima iz vazduha!
Inače, usled obimnosti teksta, ovo je prvi deo, a sutra (petak) vas očekuje i nastavak, drugi deo!

Izvod iz I dela:

Rusko-ukrajinska kriza koja traje već skoro osam godina, nagomilavanjem vojne tehnike ruske vojske na granicma Ukrajine koje je intenzivno započelo pre nekoliko meseci, ušla je u svoju kritičnu fazu. Zapadni politički zvaničnici, a pre svega američki, već više od tri meseca predviđaju rusku invaziju na Ukrajinu, a atmosferu istovremeno dodatno dramatizuju i zapadni mediji.

Sa druge strane Rusija saopštava da ne želi i da joj rat nikako ne odgovara, ali da će biti prinuđena da interveniše ukoliko ukrajinska vojska napadne samoproglašene proruske pobunjeničke republike u Donbasu ili ukoliko bi se Ukrajina odlučila da, nakon što bi eventualno ušla u NATO, silom povrati poluostrvo Krim. U isto vreme, Rusija od zapada traži pismene garancije da se NATO neće dalje širiti na istok, misleći pre svega upravo na Ukrajinu.

.................................................

U prvoj dekadi 21. veka, u roku od samo jedne decenije, ukrajinska vojska i ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo bili su prisiljeni da povuku sve svoje sisteme zemlja-vazduh tipa S-125 Neva, S-200 Angara/Vega, S-300V, 2K12 Kub i 9K330 Tor, sa dodatnim sistemima kao što je S-300PT koji im se pridružio u skladištu. Budući da su mnogi od njih održavani u relativno dobrom stanju pre svega u nadi da će se prodati stranom kupcu – ili u slučaju S-300V, koji su tek nedavno bili povučeni u penziju – ne čudi iznenađenje da je Ukrajina ovim sistemima ponovo ojačala redove svoje vojske.!

Ostatak teksta na: https://tangosix.rs/2022/17/02/analiza-kako-bi-se-ukrajina-mogla-suprotstaviti-ruskim-napadima-iz-vazduha-i-deo/

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* S-300PS-Tango-Six.jpg (69.86 KB, 1280x720 - viewed 3 times.)
« Last Edit: February 23, 2022, 09:59:46 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #1 on: February 23, 2022, 09:58:27 am »

Poštovani, pred vama je II. deo moje nove kolumne, svojevrsne analize o mogućnostima Ukrajine da se suprotstavi ruskim napadima iz vazdušnog prostora, koji se nalazi izvorno na našem vazuhoplovnom portalu Tango Six!

Izvod iz teksta:

Na zapadu dugo očekivana i najavljivana vojna invazija Rusije na Ukrajinu, prošle nedelje se nije dogodila, ali je kriza u tom delu sveta za sada kulminirala jučerašnjim ruskim priznanjem samoproglašenih republika u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine. Ujedno su sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom (DNR i LNR) potpisani i sporazumi o saradnji i prijateljstvu, a u ukazu o priznavanju DNR i LNR ruski predsednik Vladimir Putin je naložio oružanim snagama Ruske Federacije da, kako se navodi, osiguraju mir na teritoriji koju kontrolišu proruski pobunjenici.

U našem prvom delu analize kako bi se Ukrajina, u slučaju većeg oružanog sukoba sa Rusijim, mogla suprotstaviti napadima iz vazduha, dali smo prikaz tehnike kojom raspolaže deo integrisanog sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO), odnosno lovačka avijacija i teritorijalna PVO. Drugi deo teksta obrađuje sredstva trupne PVO, sistema VOJiN (vazdušnog osmatranja javljanja i navođenja) i elektronskog izviđanja i protivelektronskih dejstava.

Preporučujem!   Smiley Smiley

Izvor: https://tangosix.rs/2022/23/02/analiza-mogucnosti-ukrajine-da-se-suprotstavi-ruskim-napadima-iz-vazduha-ii-deo/

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* S-300 T6.jpg (50.66 KB, 850x350 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #2 on: July 11, 2022, 05:10:29 pm »

Zašto ukrajinska PVO još nije uništena?

Na društvenim mrežama je počela diskusija o akcijama domaćih (ruskih, prim. Kubovac) Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) na suzbijanju ukrajinske PVO i zašto ukrajinska PVO još uvek zadržava neke od svojih borbenih sposobnosti. Pre nego što pređem na izlaganje svog stava, dozvolite mi da iznesem nekoliko osnovnih tačaka. Sada će biti i naučni tekst iz zbornika „Taktika RTV Ratnog vazduhoplovstva- Osnove borbene upotrebe snaga i sredstava vazdušno-kosmičkog napada“, koju je izradilo nastavno osoblje Vojnotehničkog instituta Sibirskog federalnog univerziteta. Tema razgovora gotovo u potpunosti se uklapa u koncept glavnih oblika upotrebe snaga vazdušno-kosmičkog napada u ofanzivnim operacijama, koji su:

- vazdušna kampanja;
- vazdušna ofanzivna operacija (VNO);
- sistematska borbena dejstva;
- vazdušno-kosmička operacija (VKO).

Istovremeno, vazdušna kampanja i operacije su glavni oblici operativno-strateške upotrebe velikih grupa Vazdušno-desantnih snaga, a sistematska borbena dejstva su glavni oblik njihove operativno-taktičke upotrebe. Vazdušna kampanja je kombinacija prve i narednih vazdušnih ofanzivnih operacija, ujedinjenih zajedničkim konceptom i usmerenih na postizanje najvažnijih vojno-strateških ciljeva na polju operacija.

Trajanje vazdušne kampanje na polju operacija, uključujući vazdušne ofanzivne operacije i sistematska borbena dejstva snaga vazdušnog napada, može biti do 30 dana. Prvi put je vazdušna kampanja kao vid borbene upotrebe Ratnog vazduhoplovstva definisana tokom rata koalicionih snaga protiv Iraka. Vazdušna ofanzivna operacija (VNO) je glavni oblik upotrebe sredstava vazdušnog napada (SVN) u ratu koji koristi samo konvencionalno oružje.

Pod vazdušnom ofanzivnom operacijom podrazumeva se skup borbenih operacija međusobno povezanih i koordinisanih u smislu svrhe, mesta i vremena koje na poprištu dejstava vode operativno-taktičke snage koristeći samo konvencionalno naoružanje i ograničen broj strateške avijacije prema jedinstvenom planu. Vazdušna ofanzivna operacija (VNO) se sprovodi u cilju sticanja nadmoći u vazduhu uništavanjem neprijateljskih letelica na zemlji i u vazduhu, suzbijanjem njenog sistema PVO i dezorganizacijom rada sistema upravljanja, veze i podrške.

Trajanje operacije je od tri do pet dana. Nakon prve vazdušne ofanzivne operacije, kombinovane vazdušne snage NATO-a, po pravilu, prelaze na sistematska borbena dejstva, rešavajući konkretne zadatke. Jedna od njih je pružanje stalnog vatrenog udara na neprijatelja u cilju ometanja komandovanja i upravljanja i demoralisanja ljudstva. Izvođenje druge i narednih vazdušnih operacija određeno je stepenom ostvarenja ciljeva prve vazdušne ofanzivne operacije i usklađeno je sa dejstvima kopnenih i morskih grupacija trupa.

Glavni metod upotrebe avijacije i krstarećih raketa u poražavanju neprijatelja i sticanju nadmoći u vazduhu je izvođenje masovnih vazdušnih i raketnih udara (MARU) na aerodrome, centre i tačke radarske detekcije, navođenja i kontrole i komunikacije.

Sve po pravilima

A sada o akcijama naših (ruske, prim. Kubovac) Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS). Tokom prva tri dana izvršili smo masovne udare na glavne i pomoćnim (sporednim) aerodromima, na radarske punktove, na upravljačke punktove Vazduhoplovnih i PVO jedinica Oružanih snaga Ukrajine, na komunikacione centre – i to se u potpunosti uklapa u strategiju gore navedene vazdušne ofanzivne operacije (VNO).

U prvom udaru naše VKS su uništile radarsku mrežu, narušivši jedinstveno radarsko polje Ukrajine, stvarajući tako informacioni vakuum o situaciji na nebu. Ovi udari su decentralizovali sistem PVO Ukrajine, lišili ga mogućnosti da deluje kao jedinstven borbeni sistem i da adekvatno odgovori na pretnje. Istovremeno su napadnuti i aerodromi. Piste, rulne staze, skladišta oružja i goriva i maziva su stavljeni van pogona. Avioni su uništeni na stajankama. Takođe, izvršeni su udari na strateške zalihe goriva i maziva, skladišta avijacijskog naoružanja. Postoje najmanje četiri talasa takvih dejstava. Istovremeno, izvršeni su masovni udari po izviđanim položajima sistema PVO.

Kako možete proceniti efikasnost ove faze? Naše Vazdušno-kosmičke snage su uspele da dezorganizuju Vazduhoplovnu i protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine, unište većinu radarskih i komandnih mesta PVO, onesposobe većinu aerodroma i potisnu do 50% ukrajinskih sistema PVO. Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Ukrajine nije bila u stanju da se odupre našim akcijama u celini, da izvede organizovanu protivvazduhoplovnu odbranu svojih vojnih i industrijskih objekata, pa je od trećeg dana prešla na pojedinačne nalete preživelih borbenih aviona i operacije iz zasede svojih sistemima protivvazduhoplovne odbrane.

Do sada su dejstva ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva bila periodična, bez značajnijeg uticaja na tok neprijateljstava.

Sve do sredine marta išli smo ka osvajanju potpune vazdušne prevlasti. Tri su tačke povezane sa ovim pojmom – tačnije, tri stanja. Prva je „vazduhoplovna nadmoć“, u kojoj strana koja je to ostvarila ima inicijativu, potiskuje aktivnost neprijatelja i, kako kažu, diktira svoje uslove. Neprijatelj samo „reži“ i brani se, zadržavajući određene mogućnosti da odgovori na udarce i zauzvrat zadaje epizodne udarce, uz veliki rizik za snage koje su u tome uključene.

Druga je vazduhoplovna prevlast na određenom području, kada se na određenom području gde se izvodi ova ili ona operacija prvo stvara nadmoć, a zatim vazduhoplovna prevlast nakon uništavanja neprijateljskih aviona koji ovde deluju, onesposobljavanja aerodroma i suzbijanja zemaljske PVO. Neprijateljska protivvazduhoplovna odbrana može zadržati odvojene sisteme, najčešće LPRS (Laki prenosni raketni sistemi, prim. Kubovac), moguće je i spasavanje dela sistema PVO, ali bez sredstava za kontrolu vazdušne situacije, uz pretnju trenutnog uništenja kada se prebace u aktivni režim, oni više ne mogu obezbediti bilo kakvu efektivnu protivakciju vazduhoplovstvu. Takvu vazdušnu nadmoć nad Mariupoljom smo ostvarili do kraja aprila.

A postoji i koncept potpune prevlasti u vazduhu, kada je sistem PVO neprijatelja potpuno dezorganizovan i uništen na svim nivoima – od Vazduhoplovstva do PVO objekata i trupne PVO. Odvojeni sistemi poput LPRS-a mogu se sačuvati, ali to više nije faktor koji utiče na tok neprijateljstava.

Primer vazduhoplovne prevlasti su dva iračka rata, tokom kojih je iračka zaostala PVO potpuno potisnuta i organizovano je prestala da postoji. U Avganistanu i Libiji, vazdušna superiornost je bila jednostavan faktor – zbog potpunog nedostatka sistema protivvazduhoplovne odbrane kod neprijatelja. Ali već tokom rata u Jugoslaviji (1999) kombinovano vazduhoplovstvo je moglo da ostvari samo nadmoć u vazduhu, ali nikada nije dobilo potpunu vazdušnu nadmoć – do poslednjeg dana rata jugoslovenska PVO je zadržala snagu i borbenu sposobnost, grizla, što je primoralo Amerikance i njihove saveznike da rade sa visina od 6000 metara i više.

Ukrajinsko-američka provivazduhoplovna odbrana

Kakva je situacija na nebu gde se odvija Specijalna vojna operacija danas? Da podsetim: posle prva tri dana operacije aktivnog uništavanja infrastrukture PVO uništili smo većinu radarskih stanica, onesposobili većinu vojnih aerodroma, uništili najmanje polovinu ukrajinske avijacije na zemlji i u vazduhu i porazili glavne komandne punktove PVO i glavne centre borbenog upravljanja, tačke navođenja i druge objekte. Shodno tome, počeo je i neprestano se vodio lov na protivvazduhoplovne raketne sisteme. U prvih nekoliko dana, najveći deo raketnih sistema PVO je uništen, barem definitivno više od polovine.

U početku su Oružane snage Ukrajine i dalje pokušavale da pokriju svoje vojne, pozadinske, industrijske i političke objekte i svakodnevno gubili protivvazduhoplovne raketne sisteme i avione, jer je predvidljiva pojava ukrajinskih aviona u rejonima pokrivanih objekata i operacija sistema PVO u uslovima naše potpune kontrole vazdušne situacije, što ih je učinilo dovoljno dostupnim ciljevima. Ali dva meseca kasnije, Oružane snage Ukrajine promenile su svoju taktiku i prešle na kvalitativno drugačiji nivo konfrontacije. To je bilo zbog činjenice da se u vojnu operaciju uključila NATO koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

Umesto uništenih radarskih stanica, komunikacionih centara i komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine, njihovu ulogu preuzela su američka sredstva kontrole vazdušnog prostora.

- Awaks avioni, koji su danonoćno na borbenom dežurstvu u vazduhu duž granice sa Ukrajinom, teški izviđački dronovi, izviđački sateliti, sredstva za radio presretanje kojima su Amerikanci otvorili naš PVO sistem i prate dejstva naše avijacije i ovi podaci, nakon obrade, prenose se u realnom vremenu na komandne tačke sistema PVO.

U stvari, Ukrajina je od Amerikanaca dobila stabilan i moćan informacioni sistem PVO. Bilo je dovoljno da naš avion doleti do prednjeg pojasa osmatranja, pošto su američki AWACS, američki dronovi, američki sateliti već odašiljali informacije komandnim centrima SAD o poletanju ruskih aviona, odakle se odmah javlja Ukrajincima preko automatizovanih sistema. Danas je ovo jedinstvo informacionih mogućnosti NATO-a i ukrajinskih komandnih centara osnova borbenog rada ukrajinske PVO.

Moram reći da se Ukrajina pažljivo pripremala za rat. Ova obuka je olakšana činjenicom da je ukrajinska PVO bila naoružana istim sistemima naoružanja i opreme za otkrivanje kao i ruska, imala iste algoritme borbenog rada, istu taktiku. Ista vojna škola protivvazduhoplovnog ratovanja. Dakle, ukrajinska komanda je znala i prednosti i slabosti ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Njih su dopunili vojni savetnici SAD koji su se godinama pripremali za obračun sa našim Vazdušno-kosmičkim snagama.

 U okviru priprema za rat, Oružane snage Ukrajine tajno su prebacile deo svoje avijacije na teritoriju drugih država – u Bugarsku, Rumuniju i Poljsku. Ukupno je tamo bilo raspoređeno do 100 aviona i helikoptera, kao garancija da će ih izvući ispod udaraca.

Pored toga, Ukrajina je sprovela reviziju svoje ogromne flote (više od 1.000 komada) zastarelih i neupotrebljivih aviona koje ima u skladištu. Tokom novembra-februara, avioni koji se najviše održavaju tajno su transportovani u preduzeća za remont aviona u Poljskoj i Bugarskoj, gde su lokalni stručnjaci za letenje počeli da ih popravljaju i obnavljaju uz pomoć dostupnih sovjetskih kompleta za popravku aviona, preostalih iz vremena Varšavskog Pakta. Ukupno je na ovaj način obnovljeno do 30 aviona MiG-29 i Su-25 i isto toliko helikoptera.

Nova taktika Ukrajine

Protivvazduhoplovni raketni sistemi Ukrajine, posle velikih gubitaka u prvim nedeljama, prešli su u režim zasede. Odmah da objasnim: akcije zasede i gerilske akcije su potpuno različiti pojmovi. Gerilska dejstva se razlikuju od zaseda po tome što tokom gerilskih akcija sistemi PVO koji su u zasedi ili jednostavno maskirani na položajima nemaju proaktivne informacije o pojavi neprijatelja. A neprijatelj se otkriva ili vizuelno, kada o njemu izveštavaju posmatrači VOSt-a (Vizuelnih Osmatračkih Stanica, prim. Kubovac), koji jednostavno posmatraju nebo uz pomoć optike, ili dobijaju informacije od opreme za radio presretanje, pa čak i agenata da, recimo, neka vrsta letelice leti od tačke A do tačke B, a u ovom slučaju ekipe PVO pokušavaju da se uključe i uhvate ovaj cilj u trenutku približavanja, nakon čega se odmah isključuju i menjaju lokaciju. Ovo je partizanski način ratovanja.

Godine 1999. u Jugoslaviji, u poslednjoj fazi, kada je većina radarskih stanica bila onesposobljena, informacije o preletima NATO-a stizale su sa vazdušnih osmatračkih punktova (VOSt-ova, prim. Kubovac) i agenata, čiju ulogu su igrali i pripadnici ruske vojne obaveštajne službe koja je tamo bila raspoređena.

U Ukrajini je situacija kvalitativno drugačija. Ovde sistemi PVO deluju u režimu zasede. Kao što sam rekao, cela američka vojna mašina radi za Ukrajinu, a pre svega veoma moćan sistem kontrole vazdušnog prostora. Odnosno, američki sistemi vazdušnog osmatranja prate kretanje naših letelica i bespilotnih letelica, a čim se ti avioni nađu iznad područja gde su u pripravnosti pojedini ukrajinski protivvazduhoplovni raketni sistemi, jednostavno im daju oznaku cilja: azimut, visinu, brzinu, domet do cilja, i skoro uvek tip mete. I onda daju komandu da se uključe u trenutku kada se cilj, odnosno naša letelica, pojavi direktno u zoni dostizanja sistema PVO. U minimalnom vremenu se uključuje radarska pretraga, detektuje cilj i lansiraju rakete, nakon čega se jedinica odmah rasprema i napušta područje raspoređivanja. Takve sisteme PVO je skoro nemoguće otkriti dok se ne uključe. Istovremeno, položaji ovakvih „zaseda” su pažljivo kamuflirani i zaštićeni jedinicama za neposrednu zaštitu. Sve ovo je naglo smanjilo mogućnost otkrivanja ukrajinskih sistema PVO.

Ukrajinskih sistema PVO, pogotovo ozbiljnih (kao što je Buk ili S-300), jednostavno nema na daljinama gde naša artiljerija može da ih dosegne. U Ukrajinskoj komandi nisu budale da ih postave pod naše artiljerijske udare. Pošto imaju potpune informacije o našim kretanjima u vazduhu, uopšte nije potrebno da svi budu raspoređeni u Donbasu, kako je neko pisao. Naprotiv, oni su rasuti po celoj teritoriji Ukrajine i nalaze se na mestima gde mogu da presretnu naše jurišne letelice preko svojih strateških ciljeva. Tačnije, na prilazima njima: u zoni mostova, prelaza, industrijskih objekata vojno-industrijskog kompleksa i drugih strateški važnih objekata, na koje će, kako su sigurni, Rusija pre ili kasnije pokušati da udari. Direktno iznad bojnog polja, gde rade naši jurišnici i naši helikopteri, razmeštene su jedinice trupne PVO i LPRS.

Glavni razlog za dugotrajnu borbu protiv ukrajinske PVO je taj što se ovde ne borimo protiv brigada i bataljona Oružanih snaga Ukrajine, već protiv Vazdušno-kosmičkih snaga najmoćnije vojne sile - Sjedinjenih Država, koja podržava ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu svim resursima kojima raspolaže, shvatajući koliko je njihova uloga važna.

Borba protiv PVO je složen zadatak

Pa kako da se nosimo sa ukrajinskom protivvazduhoplovnom odbranom? Neko je napisao da je to glavni zadatak „specijalaca“ GRU i Vazdušno-desantnih snaga – da identifikuju i unište takve ciljeve. Čak se i snajpersko oružje pominjalo kao efikasno sredstvo za borbu sa ovim dimenzionalnim i slabo zaštićenim ciljevima.

Takvi zadaci se zaista postavljaju pred specijalne snage i snajperi su zaista sposobne da pogode takve ciljeve, onesposobe opremu, pa čak i izazovu detonaciju projektila. Ali morate shvatiti da u uslovima ukrajinskog polja operacija (retki, uski šumski pojasevi, stepe, gusta ukrajinske odbrane, često nelojalno stanovništvo) takvi objektu u pozadini (i ukrajinski sistemi PVO definitivno nisu locirani u dometu naše artiljerije) mogu lako postati jednosmerni put za svaku najspremniju grupu. Dakle, uspešna borba protiv sistema PVO za specijalne jedinice je iz kategorije slučajne sreće. Naravno, postoje i Uragani i Iskanderi za borbu protiv protivvazduhoplovne odbrane, ali njihova upotreba takođe zahteva tačno određivanje ciljeva.

Borba protiv ukrajinske, odnosno integrisane ukrajinsko-američke PVO je složen zadatak koji se može rešiti samo čitavim nizom sredstava: izviđanje avijacije iz aviona za elektronsko ratovanje i bespilotnih letelica, satelitsko izviđanje, tajno izviđanje (uključujući i sa terena od stanovnika), pomnoženo veoma mukotrpnim analitičkim radom. Na primer, analizom statistike ukrajinskih raketnih lansiranja, kada otprilike znamo da, na primer, dva Buk-M1 ili S-300 deluju u rejonu Izjuma, a onda pokušavamo da im uđemo u trag i uništimo ih. I, naravno, najviši profesionalizam naših pilota, raketaša, specijalaca i artiljeraca.

Borbeni algoritam od otkrivanja ukrajinskog sistema PVO do udara na njega treba da traje nekoliko minuta, a ne da se pretvara u višestepeni sistem za prenos informacija na svim nivoima borbenog upravljanja. Ovde je neophodan rad automatizovanog sistema upravljanja integrisanog sa sredstvima za izviđanje i uništavanje precizno navođene municije. Samo nadmašivanjem i predviđanjem poteza neprijatelja, moći ćemo da ga pobedimo. Juriti i jednostavno reagovati na njegove napade znači dati mu inicijativu.

I poslednje. Naravno, ovo je već napisano i rečeno, samo ću ponoviti. Imamo relativno kompaktne Vazdušno-kosmičke snage, a naši borbeni avioni, koji se mogu koristiti kao frontovska avijacija, raspoređeni su na frontu od 1.500 km. Nažalost, oni danas jednostavno fizički ne mogu postati odlučujući element u suzbijanju neprijatelja, što bismo želeli. Sada tu ulogu bespogovorno obavljaju naše artiljerijsko-raketne snage.

Borba protiv PVO je u toku, ali moramo razumeti da imamo posla sa neprijateljem koji je svestan naše taktike, jer se bori istim oružjem, uči iz istih udžbenika, razume naše ranjivosti i naše prednosti. Ali što je najvažnije, oslanja se na ogromnu informatičku i tehničku podršku naših protivnika SAD, Britanije i drugih.

Borimo se protiv ukrajinske PVO, lovimo sisteme PVO, avione, bespilotne letelice. Ovo je složen zadatak i govoreći o njemu, ne treba previše pojednostavljivati i profanisati izazove sa kojima se suočavamo. Specijalna vojna operacija je težak test i moramo pronaći tačne odgovore na sva pitanja. Samo tako možemo da pobedimo neprijatelja. A ovo nikako nije klovn u Kijevu.

Autor analize: Vladislav Šurigin
Prevod i adaptacija za forum Paluba: Kubovac
Izvor

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Analiza Ukrajinska PVO.jpg (31.29 KB, 415x300 - viewed 205 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #3 on: November 17, 2022, 02:48:51 pm »

Ruski ekspert je ocenio efikasnost ukrajinske PVO tokom masovnog raketiranja

Ukrajinski sistem protivvazduhoplovne odbrane pokazao je veoma slab odgovor na udar 15. novembra, rekao je za Izvestiju vojni ekspert Dmitrij
Boltenkov
.

„Potencijal raspoloživih sistema S-300 i Buk-M1 koji mogu da obaraju krstareće rakete očigledno je na izmaku. Kijev nema dovoljno projektila, a poslednji udari su jasno smanjili broj borbeno spremnih oruđa. Oni su i dalje dovoljni za operacije zaseda PVO, ali ne i za odbijanje masovnih raketnih napada. Uostalom, prema standardima, dve protivvazduhoplovne rakete treba da se koriste za presretanje krstareće rakete. Nekoliko stranih kompleksa nije napravilo nikakvu promenu“, objasnio je on.

Redovni udari na kritične ciljeve širom Ukrajine ne dozvoljavaju koncentraciju svih ukrajinskih sistema PVO duž linije fronta. Ukrajinska komanda je prinuđena da ih drži čak i u zapadnom delu zemlje. Odatle je dan ranije raketa sistema S-300 doletela u Poljsku. Ova disperzija olakšava zadatak našim Vazdušno-kosmičkim snagama na prvoj liniji fronta.

„Okretanje zapadnim saveznicima neće rešiti problem Ukrajine. One jednostavno nemaju dovoljno modernih kompleksa koji mogu da zamene desetine diviziona „sovjetskog nasleđa“ i da pokriju i liniju fronta i strateške objekte u dubini zemlje. U velikim količinama, ali ne prebrzo, mogu da isporuče samo duboko zastarele sisteme PVO Hawk i razne modele kratkog dometa, koji po sposobnostima otprilike odgovaraju sovjetskim Osama i Strelama. Nemoguće je stvoriti punopravni sistem protivvazduhoplovne odbrane cele zemlje sa takvom opremom“, dodao je Boltenkov.

„Ruske oružane snage su 15. novembra nanele masivan udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na vojni komandni i upravljački sistem Ukrajine i povezane energetske objekte. Cilj je postignut. Sve ispaljene rakete pogodile su tačno svoje predviđene ciljeve. Pogođeni su svi objekti“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je naglasilo da nije nanet ni jedan raketni napad na objekte u Kijevu, a sva razaranja koja su prikazana u stambenim naseljima ukrajinske prestonice direktna su posledica pada i samouništenja protivvazduhoplovnih raketa koje su ispalile ukrajinske trupe sistemima PVO koji se nalaze unutar grada.

Ukrajinski Buk-M1, pre rata:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Ukr Buk-M1.jpg (67.8 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 932


« Reply #4 on: November 17, 2022, 04:17:52 pm »

Ресурси украјинске ПВО су вероватно на измаку, а Запад се није ослањао на ПВО у оној мери у којој су се ослањали на Истоку. Фокус је више био на ваздухопловству.

Међутим, мој утисак о руском ваздухопловству је јако лош. Можда смо превише гледали Топ Ган и читали о израелским нападима, али за пола године није изведен ни један напад у дубину украјинске територије, ракете испаљене изнад Каспијског мора не рачунам. Можемо да анализирамо зашто је то тако, али то не мења чињенице.

Ракете су скуп спорт.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 422« Reply #5 on: November 17, 2022, 04:50:33 pm »

Po svemu sudeći ( iz viđenog do sada) u ovom novom ratu zalud je  kalkulisati sa CNN "holivudom" na koji smo  navikli do sada .Mislim na Amere koji se "raspištolje", jer sa proračunatom sigurnošću znaju da im ne preti opasnost.
Rusi, verovatno ( možda ) iz opravdanih razloga znaju mogučnosti druge strane koje se moraju uzeti u obzir .Oni kao strana "napadača", uz sve zadrške upotrebe prvenstveno sistema ometanja zarad nekih sledećih situacija, možda idu logikom da je jeftinija precizna raketa ispaljena sa Kaspija nego nosač rakete ( avion) u rizićnom neposrednom vazdušnom prostoru neprijatelja .

Pre će biti da mi živimo u iluzijama o savršenstvu , po nama nadmoćnih vojnih oruđa i sistema.
« Last Edit: November 17, 2022, 04:56:56 pm by Milan (longtrip) » Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 213


« Reply #6 on: November 17, 2022, 08:01:37 pm »

Међутим, мој утисак о руском ваздухопловству је јако лош.

Naravno, kad im piloti ne nose Ray Ban naočare.
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 932


« Reply #7 on: November 18, 2022, 04:52:44 pm »

Боро, погледај шта ради Израел. Интересантан чланак: Despite Modernization Drive, Russia's Air Force Struggles for Superiority in Ukraine Ево једног наслова у индијским новинама: Why the famed Russian Air Force failed in Ukraine and the vital lessons IAF can draw from it

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #8 on: December 03, 2022, 10:16:49 am »

NASAMS VS PATRIOT: Zašto Ukrajina „očajnički želi“ raketne sisteme Patriot kada je NASAMS postigao 100% stopu obaranja?

DŽON Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, na redovnom brifingu, izjavio je da je NASAMS koji su isporučile zemlje NATO-a Ukrajini pokazao stopostotnu stopu „ubijanja“ (pogađanja) meta.

-Video sam jedan izveštaj pre nekoliko dana da su bili uspešni u 100% slučajeva. Proverio bih kakva je situacija danas, rekao je Kirbi i naglasio da je Ukrajini u ovom trenutku najpotrebnija oprema za PVO, a ne oružje dugog dometa.

Pored NASAMS-a, zemlje NATO-a su nedavno isporučile Ukrajini i druge sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), kao što su francuski Krotal i nemački IRIS-T.

Međutim, Ukrajina nije zadovoljna već isporučenim PVO sistemima i snažno gura SAD za sisteme Patriot i Izrael za svoj sistem Gvozdena kupola.

SAD su u prošlosti bile oprezne u vezi sa isporukom raketnih sistema Patriot Ukrajini, strahujući da bi snabdevanje moglo dovesti do eskalacije sukoba u koji je uključen NATO. EurAsian Times je u ranije objavljenoj analizi objasnio kako sistemi Patriot kojima upravlja Ukrajina mogu dovesti do konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Sada se čini da intenzivno lobiranje Ukrajine za sisteme Patriot uspeva i da SAD ponovo aktivno razmatraju tu opciju.

Posle sastanka šefova spoljnih poslova zemalja NATO-a u Bukureštu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je, govoreći o zahtevima Ukrajine za sistemima Patriot, jasno rekao: „Reći ću vam ovo, ako ranije niko o tome nije ni pričao, osim nas, samo smo mi sve vreme pokretali ovo pitanje, a razgovora kao takvog nije bilo, sada je razgovor u toku. I to su vrlo ozbiljni i sadržajni razgovori. I nastavićemo da radimo na rezultatu.”

IZRAELSKI SISTEM GVOZDENA KUPOLA

U sredu, govoreći na forumu o knjigama koji je organizovao NJujork tajms, Zelenski je snažno lobirao za sistem Gvozdene kupole, rekavši: „Naravno, čekamo podršku Izraela. Naravno, ne želimo da [Benjamin] Netanjahu, poput njegovih kolega koji su bili pre njega, balansira između Ukrajine i Rusije <…>.

On zna sve detalje i može pomoći u protivvazdušnoj odbrani. Ovde nema ničega, ovo nije oružje koje napada Rusku Federaciju, tako da nema potrebe da se ovde traže kompromisi.
Zelenskog, naravno, nije briga što je oko 15% izraelskih građana sa ruskog govornog područja, a zajednica koja govori ruski čini 15% izraelskih birača sa pravom glasa.

VEROVATNI RAZLOZI ZAŠTO SE SAD PREISPITUJU

SAD možda preispituju svoje ranije oklevanje da isporuče sisteme Patriot jer bi Rusija mogla da se prebaci na korišćenje balističkih raketa iranskog porekla za napad na ukrajinsku infrastrukturu za proizvodnju električne energije ako se protiv ruskih balističkih sistema isporuče NATO, kao što su NASAMS, Krotal i IRIS-T.
Ovi sistemi su daleko efikasniji protiv vazdušnih ciljeva kao što su avioni i krstareće rakete nego balističke rakete. S druge strane, Patriot ima bolji rekord u gađanju balističkih projektila od sporoletećih krstarećih raketa i dronova. Kupovinom sistema Patriot, Ukrajina bi mogla trajnije da ograniči rusku sposobnost da napada ukrajinsku infrastrukturu.

INFRASTRUKTURA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE – CIVILNA ILI VOJNA META?

Sprečavanje kolapsa ukrajinske infrastrukture za proizvodnju električne energije ključno je za izbegavanje ukrajinskog vojnog neuspeha. Zapad pogrešno tumači ruske napade na ukrajinsku infrastrukturu za proizvodnju električne energije isključivo kao brutalne napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i optužuje Rusiju da koristi zimu.

Istina je da nijedna zemlja nikada nije dobila rat napadom na čisto civilnu infrastrukturu. Rusija ne cilja na stambene zgrade, tržne centre, kancelarije ili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. On napada infrastrukturu za proizvodnju i distribuciju električne energije, koja je infrastruktura dvostruke namene.

SAD tvrde NASAMS ima 100% stopu efikasnosti, ali Ukrajina insistira na raketnim sistemima Patriot za borbu protiv Rusije. Bez degradacije infrastrukture za proizvodnju električne energije, Rusija ne može umanjiti borbeni potencijal Ukrajine i nada se da će okončati rat – električna energija pokreće ukrajinske fabrike koje proizvode oružje i municiju.

Ukrajini je preko potrebna municija i oružje iz sovjetskog doba. Napadi na rusku energetsku infrastrukturu degradirali su kapacitete Ukrajine za proizvodnju oružja i municije. Kao rezultat toga, ukrajinske kopnene ofanzive su zastale – prvo u pravcima Kupjansk i Krasnolimansk, a sada ofanziva na Svatovo i Kremennu.

Prema Military Chronicle, ukrajinske snage se suočavaju sa akutnim deficitom artiljerijskih granata kalibra 122 mm i 152 mm proizvedenih u Ukrajini.

Nedostatak energije zaustavio je proizvodnju artiljerijske municije sovjetskih kalibara u kijevskoj fabrici Artjom. Nemilosrdni ruski napadi na skladišta municije kritično su iscrpili zalihe uskladištene municije.


NASAMS

Nedostatak energije takođe ometa sposobnost Ukrajine da upravlja svojim železnicama za premeštanje teške opreme i municije, uključujući i municiju koju isporučuje Zapad.
Zapad pokušava da nadoknadi krizu municije sa kojom se Ukrajina suočava sređivanjem postrojenja iz sovjetskog doba za proizvodnju municije van Ukrajine.
NJujork tajms je 27. novembra izvestio da NATO razgovara o ulaganju u stare fabrike Češke, Slovačke i Bugarske kako bi oživeo proizvodnju granata iz sovjetskog doba za Ukrajinu.

Rusija pokušava da okonča rat infrastrukturnim napadima, dok Zapad pokušava da produži rat i spreči rani poraz Ukrajine projektujući infrastrukturne napade kao napade na civile i opremajući Ukrajinu da ublaži uticaj napada.

Raketni sistem PVO Patriot:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Raketni sistem PVO Gvozdena kupola (Iron Dome):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Patriot VN 1.jpg (67.12 KB, 906x513 - viewed 2 times.)

* Iron Dome VN.jpg (47.99 KB, 906x513 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #9 on: December 23, 2022, 07:28:04 pm »

Patriot u Ukrajini, kratka analiza mogućnosti

Već se dugo vremena govori da će protivvazduhoplovni raketni sistemi MiM-104 Patriot biti isporučeni Ukrajini. Pominjalo se kako će to biti "veliko pojačanje" za PVO Ukrajine koja može doneti određenu "prevagu" u vazdušnom ratu na Ukrajinsku stranu.

Ipak, od trenutka potvrde od strane državnog vrha SAD-a i predsednika Bajdena lično da će sistemi stvarno biti isporučeni Ukrajini i nakon reakcija zvaničnika Rusije pa i samog Putina, počele su da se pojavljuju ipak nešto "blaže" verzije mogućnosti ovog sistema u Ukrajini.

Pa se tako, između ostalog mogu pronaći članci koji govore o tome kako "Patriot nije srebrni metak", kako treba više meseci da se posada obuči za stručno rukovanje ovim sistemima, ali i da bi trebalo da se koristi u kombinaciji sa drugim sistemima PVO.

Ali...koja verzija Patriota uopšte dolazi u Ukrajinu? Na to pitanje još uvek nemamo odgovor. Imajući u vidu dosadašnja iskustva sa isporukama naoružanja američke proizvodnje, svakako je vrhunac verzija Patriot PAC-2, eventualno "pojačana" sa novijim protivraketnim presretačima tipa MiM-104F. Pojedini izvori čak pominju i verzije Patriot PAC-1, jer tih verzija ima "na stanju" i mogu se brzo isporučiti.

Patriot PAC-1 raspolaže raketama MiM-104A Standard dometa do 68,5 km (po drugim izvorima do 80 km), a poseduje i raketu MiM-104B dometa do 160 km, ali to je raketa sa pasivnim navođenjem na postavljača smetnje (Home on Jam Only) i nije izvesno da li se i dalje uopšte i koristi. Sistem je u funkciji od 1984. godine.

Patriot PAC-2 raspolaže raketom MiM-104C dometa do 160 km, koja se proizvodi od 1990. godine i koja je bila "glavni" učesnik tokom I Zalivskog rata 1991. godine. Tokom 1995. godine, razvijen je projektil MiM-104D GEM sa poboljšanim sistemom navođenja.

Dalji razvoj sistema Patriot, pretežno se rukovodio poboljšanjem antibalističkih svojstava, usled iskustava u I Zalivskom ratu, ali i prilikom sporadičnih lansiranja balističkih raketa Huta iz Jemena na Saudijsku Arabiju, gde u nekoliko slučajeva čak ni savremenije verzija PAC-2+ nisu odradile posao kako se očekivalo.

U tom smislu razvijeni su protivraketni presretači "hit to kill" dakle sa kinetičkim udarom, mada imaju pomoćnu opciju blizinskog dejstva. Glavna ideja je bila da se direktnim udarom u glavu balističkog projektila, uništi njegova bojeva glava.

Takvi projektili, izašli iz projekta Erint za PAC-2, prerasli su u projektil MiM-104F koji je imao priliku da dejstvuje u Saudijskoj Arabiji, ali sa veoma "promenjivim" rezultatima. Pritom, radilo se o napadu tehnički relativno jednostavnih balističkih projektila sa linearnom putanjom leta i bez mamaca u terminalnoj fazi.

Nasuprot ovome, Ukrajina poseduje raketne sisteme PVO S-300PT-1 i S-300PS iz sovjetskog vremena i nekoliko baterija S-300V1, o kojima nećemo u ovom tekstu, jer je očigledno da sistem S-300V1 koga je bilo najviše 2-3 baterije na startu rata i upitan broj ispravnih raketa (samo Gladiator, a ne i protivraketnih presretača Giant), ne igra značajnu ulogu u ovom sukobu.

Šta reći o tim sistemima?

Prvo treba reći da su sistemi S-300PT-1 i S-300PS "pandani" sistemu PAC-1, pa u određenoj meri i PAC-2, bez obzira na niži proklamovani domet po daljini. Kod dejstava na aerodinamičke ciljeve su gotovo egal, uz veći domet PAC-2, ali i napredniji način vođenja kroz projektil "Tip-2" kod S-300PT-1 i PS u odnosu na "Tip-1" kod Patriota.

Mobilnost (samohodnost) verzije S-300PS je takođe značajna prednost kada je u pitanju žilavost i preživljavanje baterije u savremenom ratnom okruženju, što vidimo i danas u Ukrajini. Pored toga, treba naglasiti da sistemi S-300PS i sve naknadne modifikacije imaju režim automatskog otkrivanja protivradarskih raketa (po parametrima leta i brzini) i mogućnost efikasnog dejstva na iste. Takođe, korišćenjem niskovisinskog detektora 76N6 Krokodil, baterije S-300PT-1 i PS mogu efikasnije dejstvovati na krstareće rakete i niskoleteće i veoma niskoleteće ciljeve.

Za Patriot se, sa druge strane, tvrdi da ima bolje anti-balističke karakteristike. Pa da vidimo koliko je to stvarno tako....

S-300PS/PMU Volhov-M6 teoretski može pogoditi projektil "a la" Scud (Elbrus), onoliko dobro koliko je Patriot PAC-2 mogao tokom prvog Zalivskog rata...(bilo koja meta sa brzinom od 1200 m/s).
Ali već sistem S-300PM/PMU1 Volhov-M6M je dizajniran od nule da bi mogao da ga ubije (bilo koja meta sa brzinom od 2800m/s). Ovaj tip sistem bi, navodno Grčka mogla isporučiti Ukrajini!

Testiranje novih mogućnosti za S-300P( PT i PS) i S-300PM nastavljeno je i nakon što je S-300PM/PMU-1 ušao u službu. Najznačajnije testiranje se dogodilo nakon operacije "Pustinjska Oluja".
Almaz i Fakel inženjeri su ispitali performanse američkog raketnog sistema Patriot tokom presretanja raketa "Scud" i otkrili da Patriot nije bio ni približno efikasan koliko je bilo potrebno za odbranu velikog naseljenog područja. Tačnost nije bila problem; rakete sistema Patriot su dosledno pronalazile svoje mete. Problem je bio u uništavanju meta.

Kada su bojeve glave raketa Patriot detonirale, često su jednostavno izbacile "Scud" sa putanje leta bez uništavanja njegove bojeve glave. Kada se brani izolovani objekat, ovo bi bilo dovoljno. Međutim, presretanja koja su pokušale izraelske baterije Patriot bile su od posebnog interesa za ruske inženjere. Često su dolazne bojeve glave ipak padale u naseljena područja. Da bi bio zaista efikasan u anti-balističkom kapacitetu, protivvazduhoplovni sistem bi morao da uništi bojevu glavu u letu.

Testiranje različitih varijanti S-300P (PT/PS/PM) u Sari Šaganu i Kapustin Jaru pokazalo je da je sistem imao sposobnost da presreće taktičke balističke rakete na različitim dometima, u zavisnosti od korišćenog raketnog sistema i brzine dolazećeg cilja. Inženjeri Fakel MKB-a su, međutim, razvili još efikasnije rešenje nakon "Pustinjske oluje": specijalnu bojevu glavu dizajniranu da izazove detonaciju dolazne bojeve glave u letu.

Prvo probno ispaljivanje modifikovane bojeve glave dogodilo se avgusta 1995. na Kapustin Jaru. Bojeva glava rakete je uspešno izazvala detonaciju bojeve glave cilja 8K14 Scud (Elbrus) u atmosferi. Raketa je koristila usmerenu bojevu glavu, koja je otprilike analogna sistemu oblikovanog punjenja utoliko što je sposobna da usmeri najveći deo eksplozivne sile bojeve glave prema meti.

Takve bojeve glave su modifikovane za rakete 48N6 ( i sve naredne modifikacije) i raketne sisteme svih narednih generacija od S-300PM/PMU-1, preko S-300PM-2/PMU-2 Favorit, pa do S-400 Trijumf, uz naravno i dodatne modifikacije tokom niza godina rada i istraživanja.

Dakle, zaključak je da sistemi Patriot mogu pomoći PVO Ukrajine i u to ne treba sumnjati. Ipak, osnovno je pitanje koliko će sistema stići, koje će biti verzije i ko će njima upravljati.

Takođe, imajući sve u vidu, mislim da je nerealno očekivati da će sistemi Patriot uspeti da značajno podignu nivo PVO u odnosu na postojeće sovjetske sisteme S-300PT-1 i S-300PS, osim možda kada je reč o antibalističkom segmentu i to isključivo ako se isporuče novije rakete MiM-104F, koje su već deo najnovije modifikacije PAC-3 MSE. Ali kod aerodinamičkih ciljeva, krstarećih raketa i bespilotnih letelica ne treba očekivati mnogo.

Takođe, činjenica da su sistemi manje pokretni od S-300PS, a da ostavljaju "vidan" otisak na terenu, mogu biti otkriveni bespilotnim letelicama i onesposobljeni. Takođe, biće sigurno i na meti ruskih protivradarskih projektila. U tom smislu, očekujem "oprezniju" upotrebu ovih sistema i u pozadini fronta.

Ono što može biti dobra strana za Ukrajinu, ali samo uslovno, da obuče što više operatora i poslužilaca, jer sada bi mogla postojati mogućnost dodatne isporuke i komponenti sistema i raketa, jer su izvori sovjetskih sistema gotovo presušili.

Naravno, ovakav razvoj događaja i eventualni kontinuitet u isporuci komponetni sistema Patriot u Ukrajinu, moglo bi u konačnici dovesti i do direktnog sukoba sa Rusijom.

Od sovjetskih sistema, Ukrajini i njeni zapadni saveznici, a pre svega SAD, još mogu gledati na Grčku i 2 diviziona S-300PMU-1 i dvocifren broj sistema Tor-M1, Bugarsku sa 1 divizionom
S-300PMU (izvozna verzija PS) i eventualno na Finsku sa 3 baterije Buk-M1. Kipar takođe ima divizion Buk-M1-2, ali mislim da se Kipar u ovo neće "upuštati", ili barem do sada nismo imali nikakve naznake toga.

U svakom slučaju, pred nama je potencijalno dalje zaoštravanje sukoba i dalje podizanje uloga, obzirom da obe strane žele pobedu na "bojnom polju" bilo prihvatanjem sopstvenih uslova od druge strane, bilo "klasičnom" vojnom pobedom i kapitulacijom protivnika.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Autorski tekst: Kubovac


* Patriot tekst.jpg (90.27 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 066


« Reply #10 on: December 24, 2022, 03:17:54 pm »

Колико ја ценим, Украјина ће, посебно ако рат буде настављен током целе 2023. године, кад-тад морати да пређе на "западне" ПВО системе, укључујући и "Патриот". Постојећи ракетни ПВО системи совјетске производње које Украјина сада користи полако ће "испадати" из дејства, што због губитака, кварова и недостатка резервних делова, а посебно због недостатка ракета (јер се оне троше а нових нема или се тешко могу набавити). Зато  ова испорука "Патриот"-а има за циљ да се на време крене у прелазак на "западну" (практично једино доступну) ПВО технологију, провери функционалност у реалним ратним условима и обуче Украјинци у њиховом коришћењу.
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 932


« Reply #11 on: December 25, 2022, 07:11:33 am »

Украјина ће у једном тренутку морати да пређе на западне системе, јер совјетске/руске више нема ко да им испоручи. Проблем је што тих западних система нема довољно.

НАСМАС је добар систем, да није - не би га користили Американци за заштиту Вашингтона. Али нема га довољно, на њега се чека две године.

По стоти пут, израелска Гвоздена купола је прављена за Израел, намењена заштити малог географског простора. Не може да се постави у Кијеву и да брани Кијев. Треба да се размести на правцу напада. Израел има Газу која је дугачка 30 км.

Једино што је доступно у нешто већим количинама су Патриот ракете. Међутим, те ракете заиста нису ”сребрени метак”, чак ни у најновијој верзији. Овде се ради о игри бројева.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 218


« Reply #12 on: December 25, 2022, 09:11:25 am »


НАСМАС је добар систем, да није - не би га користили Американци за заштиту Вашингтона. Али нема га довољно, на њега се чека две године.


Od koga i od čega štiti Vašington?
Tamo ruska avijacije nemože ni doći. Mislim da direktno poređenje nije moguće, jer su prijetnje drugačije.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 422« Reply #13 on: December 25, 2022, 09:36:36 am »

Od  "11.septembra" SAD je u ratu sa terorizmom...

Neki od razloga zašto Izrael oteže sa odlukom o isporuci "kupole" Ukrajini.Quote
Israel will not send its Iron Dome air defense systems to Ukraine, because the Russian army could take possession of them, after which information about the complexes could leak to Iran, military expert Yakov Nagel said. He expressed this opinion in an article for The National Interest.

“Israel rightfully fears that if any of its systems are deployed (in Ukraine. -


), they will be captured by Russia on the battlefield.

From there, they are almost guaranteed to be sent to Iran for analysis,” he said.

Nagel suggests that a possible analysis of the air defense systems in Iran will allow Tehran to "find ways to counter these systems."

“This will benefit Hezbollah, Hamas and Palestinian Islamic Jihad in a future confrontation with Israel.

The outgoing Israeli government has made it clear that it is not prepared to take such a risk.

The new government will probably say the same thing,” the author writes.

Israeli Defense Minister Benny Gantz previously confirmed that his country would not supply weapons to Kyiv.

Israeli President Yitzhak Herzog explained the impossibility of supplying Ukraine with air defense systems as a secrecy.

In turn, Ukrainian President Volodymyr Zelensky reproached Israel for not helping Kyiv with the supply of weapons systems.


Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 838« Reply #14 on: December 25, 2022, 11:55:02 am »


НАСМАС је добар систем, да није - не би га користили Американци за заштиту Вашингтона. Али нема га довољно, на њега се чека две године.


Od koga i od čega štiti Vašington?
Tamo ruska avijacije nemože ni doći. Mislim da direktno poređenje nije moguće, jer su prijetnje drugačije.

ПВО америчке територије врши ловачка авијација, тако да распоређивање NASAMS-а око Вашингтона не говори ништа конкретно колико је добар систем или није, ту је, ето, као неко "помоћно" средство.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 22 queries.