PALUBA
December 10, 2023, 02:06:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Knjiga "Ešalon"  (Read 8556 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #15 on: April 13, 2023, 12:13:57 am »

Poštovani članovi foruma Paluba,

Obaveštavam vas da od danas, 13/04/2023. pa do narednog utorka 18/04/2023. godine, zainteresovani članovi mogu poručiti knjigu "Ešalon, Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije", po posebnim sniženim cenama od 1000,00 din. (+ troškovi PTT)!

Zainteresovani članovi foruma Paluba mogu ostaviti komentar ispod objave, pa ću ih kontaktirati u inbox ili se direktno javiti u inbox Kubovcu.

Obzirom na nadolazeće Uskršnje praznike, sve eventualne porudžbine će biti evidentirane, knjige spakovane i poslate odmah posle praznika, dakle od utorka 18/04/2023.

Iskoristite priliku dok su cene snižene i dok još ima knjiga na stanju!  Smiley


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Prezentacija 0.0.jpg (94.13 KB, 1548x1161 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #16 on: April 30, 2023, 11:29:30 am »

Pored osnovna dva načina rada raketnih diviziona PVO u kojima se cilj otkrivao sopstvenim osmatračko-akvizicijskim radarim ili tzv. planšetnim načinom rada, postojao je i način rada kroz integrisani sistem protivvazdušne odbrane. Za sisteme tipa Dvina, Volhov i Neva, ali i za neke druge sisteme sovjetske proizvodnje iz tog vremena, poput S-200 Angara/Vega, najčešće su se koristila dva sistema automatizovanog rada, jedan po oznakom Vektor-2VE i drugi pod oznakom Senjež-ME.

Ovi sistemi su koristili informacije od radarskih bataljona i data link za prenos lokacije dodeljenih ciljeva do raketnih diviziona PVO, na svakih 10 sekundi.

JNA nije nikada nabavila ove automatizovane sisteme integrisane protivvazdušne odbrane, što ne znači da ne treba reći nekoliko reči o njima.

Integrisani sistemi PVO Vektor-2VE i Senjež-ME u radu sa raketnim sistemima PVO i lovačkom avijacijom
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #17 on: August 05, 2023, 11:46:01 am »

Ruski akvizicioni i osmatrački radari

Počeci

Ni jedna zemlja u istoriji nije razvila tako veliki kompleks PVO u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, kao što je to slučaj sa SSSR-om odnosno
danas Rusijom (sa Belorusijom). Unutar njega razvijeni su i mnogi sistemi za upravljanje jedinicama PVO, jednako brojni i razgranati mada ponekad i glomazni.

Kako bilo, ruska PVO, ruski radari, ali i njeni komandni sistemi nemaju pravog pandana u istoriji protivavionske borbe.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedini stvarni razlog za to je čisto geografske prirode. Rusija je dominantno kopnena država. Njeni izlazi na more su veliki, ali uslovljeni lošom klimom,
položajem ili i jednim i drugim. Rusija je relativno kasno izašla na Crno more i Baltik koji su potpuno zatvorena mora. Severni ledeni okean nikad nije bio
zona pogodna za plovidbu tokom cele godine, a i luke na njemu su relativno daleko od glavnih rejona Rusije. Izlaz Rusije na Tihi okean je na bezmalo 10 dana putovanja vozom od Moskve. Dakle Rusiji mora jesu bitna, ali ne i presudna u procesu života i ratovanja. Rusija nikad nije bila i verovatno nikad neće ni biti prava okeanska sila. Širenje same Ruske države kroz istoriju je bilo po kopnenim pravcima ka Istočnoj Aziji, Srednjoj Aziji, Kavkazu i ka zapadu, prema Evropi. Napadi na Rusiju dolazili su od više različitih mongolsko-srednjoazijskih carstava, uglavnom sa istoka i jugoistoka, Turske sa juga i zapadnih država, uglavnom sa zapada i severozapada (Šveđani, Nemci, Balti, Poljaci, Mađari...). Obratnim pravcima su išla ruska osvajanja. Rusiju jednostavno ne možete osvojiti sa mora ili bar takvu flotu do sada nismo videli. Upravo suprotno je sa Sjedinjenim Američkim Državama koje možeteosvojiti jedino sa mora, ali gle čuda one imaju najjaču flotu koju je svet ikad video (osim možda britanske flote XIX veka uopšteno).

I dok Ameriku niko ne može izložiti lako bombardovanju avijacijom sa kopna, kod Rusije je upravo suprotno. Vazdušna opasnost je za nju uvek bila aktuelna (važnija od opasnosti sa mora) i to dominantno sa zapada ili zapadnog polukruga koji je od Norveške do Turske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Svu težinu ovog problema SSSR je osetio tokom II sv. rata, kada su njegove trupe ali, i gradovi i industrija strašno trpeli od Luftvafea, bar do polovine
1943. godine. Već tada su se odbrambene snage podelile na dve grupe. Prva grupa, odnosno trupna PVO je bila za zaštitu borbenih jedinica u kojoj su dominirali mitraljezi i laki topovi 25 mm, a naročito topovi od 37 mm, mada je bilo i mnogo onih od 85 mm. Drugu grupu, teritorijalnu PVO, su dominantno popunjavali upravo topovi od 85 mm i činili su glavnu snagu odbrane gradova ili značajnih objekata. Oni su, uz lovce, takođe već tada praktično odvojene od frontovske avijacije, sačinjavali teritorijalnu PVO. Po nekim procenama te jedinice (teritorijalna PVO) su oborile skoro 9 000 nemačkih aviona (dve trećine ipak lovci PVO, a ne topovi) i iako je to mali broj u odnosu na ukupni broj oborenih, to su sve avioni
oboreni u akcijama daleko od linije fronta, avioni u napadu na najvažnije strateške ciljeve, čime je njihova vrednost sasvim posebna i vrlo velika.

Dejstvo po aerodromima je ultimativni proces dobijanja vazdušne premoći i to je do 1943. godine bilo jasno i Nemcima i Sovjetima, ali kako su oba
protivnika bila u to doba jednako jaka (tek na kraju rata su ih Rusi jednostavno, figurativno, zatrpali dejstvom po aerodromima) i sa jednako dobrom taktikom po tom pitanju, ni jedna strana nije tako lako mogla da odnese prevagu. Time je udeo nanošenja gubitaka protivniku lovačkim dejstvima i dejstvom protivavionske artiljerije i dalje imao veliki značaj. Posle tog rata u SSSR-u su bili svesni da ne raspolažu sa najjačim vazduhoplovstvom na svetu, naprotiv, potencijalni protivnici su zapravo bili jači, mada ne mnogo i ne uvek. Zbog toga je značaj PVO, kako trupne (PVO Suhoputnih), tako i teritorijalne (Vozdušna PVO), ostao važan deo sovjetskih vojnih napora i tako je i do dana današnjeg; štaviše, Sovjeti koji izvorno nisu izmislili PA rakete, su oni koji su ih masovno razvili i raširili po svetu. Od Vijetnamskog rata pa nadalje, u suštini, masovno su uveli nov oblik oružja na scenu ratovanja i na taj način značajno promenili sliku savremenog bojišta. Takve promene slike bojišta su se dešavale samo iznimno, kao što je bila pojava podmornica, aviona, tenkova, mlaznih motora i helikoptera, PT vođenih raketa, protivbrodskih projektila i možda precizno vođenih avionskih bombi i raketa. Zapad je posle Drugog svetskog rata i sam krenuo u razvoj svekolikog PVO, ali je od toga dobrim delom odustao ulažući sva moguća sredstva u vazduhoplove, mada smo svedoci da i u toj sferi (PVO) nije totalno pao u inferiornost negde do raspada SSSR-a. Kako je nestao taj glavni protivnik, tako je vodeća država zapada Amerika, suštinski prestala da ulaže u sisteme PVO i da prebacuje tendenciju na antiraketnu sferu. U taj procep od tada upadaju razne
druge zemlje zapadne civilizacije i zapadni PVO sistemi su veoma respektivni, ali odavno nisu pravi takmaci ruskim sistemima.

Razvoj ruskih radarskih sredstava u zadnjih pola veka i nešto više je krajnje zanimljiv i po mnogo čemu jedinstven. I danas se uopšte ne može reći da zapad ima lošije radare za osmatranje vazdušnog prostora, naprotiv, u proseku zapad ih je do sko­ro imao stalno, manje ili više, kvalitativno bolje od Rusa. Štaviše, decenijama su Rusi po nekim parametrima kasnili za zapadom u pogledu radarske tehnike. Može se slobodno reći, da je razlika najmanja u današnje vreme. I sada, u mnogim, ali ne svim, klasama radara, može se reći da je zapad bolji (mada ne po svemu).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Međutim, kod Ru­sa je razvoj ra­dara išao dosta dru­gači­je nego razvoj radara na zapadu, naime Ru­si u radar­skoj tehnici često naprave radar koji na zapadu jednostavno nema pandana. De­cenijama su ruski radari bi­li lo­ši­ji, ali je zato pristup ra­darskim konstrukcijama bio daleko širi i su­štinski univerzalniji. Oni rade u svim talasnim dužinama, od kojih su recimo metarski njihov prepoznatljiv znak. Naročito se to može videti i po tome što su oni prvi stizali i do gigantskih nepokretnih divova ali i do superpokretljivih malih radara.

Raspad SSSR je zaustavio razvoj svekolike vojne tehnike u Rusiji i ostalim državama tzv. ZND, na bar dve decenije. Neke oblasti vojne proizvodnje su potpuno nestale, a mnoge su smanjene skoro do nestajanja, a sve su dovedene do minimuma.
Najgore je prošla Ukrajina.

Ipak i pored svega, projektovanje i proizvodnja radara raznih vrsta, pa u tom smislu i osmatračkih i akvizicionih, nije stala ni u Rusiji ni u Belorusiji,
pa ni u Ukrajini. Ta proizvodnja obuhvata mnogo više klasa i tipova nego zapadna, mada se mora priznati da u pojedinim grupama zapad još uvek ima prednost.

Kada se tome skupu pridruže i pelengatori, odnosno pasivni radari, koje su u Rusiji daleko više razvijani nego na zapadu i obzirom da su od skoro Rusi
počeli sami da proizvode sve tipove pelengatora, a zatim uzmu u obzir i leteći radari u kojima oni vrlo brzo nadoknađuju izgubljeno vreme, mada ga još nisu potpuno nadoknadili, dobija se složena slika ukupne radarske lokacije Rusije.

Više o tematici možete pročitati u knjizi "EŠALON: Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije", autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića, a koju možete poručiti i preko ovog foruma, ostavljanjem komentara ispod teksta ili slanjem pp za @Kubovac.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pored toga, kome više odgovara tako, knjigu možete nabaviti i preko sajta Vojne knjižare:

https://www.vojnaknjizara.com/shop/esalon-istorija-razvoja-sovjetskih-i-ruskih-radara-komandno-informacionih-sistema-i-sistema-automatizacije/

I preko sajta i prodavnice Spektar M-Hobby:

https://spektar-mhobby.com/prodavnica/literatura/knjige-publikacije/knjiga-esalon-istorija-razvoja-sovjetskih-i-ruskih-radara-komandno-informacionih-sistema-i-sistema-automatizacije/
* P-3 Pečora.png (442.4 KB, 623x507 - viewed 2 times.)

* P-8 Volga.png (425.31 KB, 615x517 - viewed 3 times.)

* P-20 Periskop.png (331.28 KB, 628x490 - viewed 2 times.)

* Prezentacija 0.0.jpg (94.13 KB, 1548x1161 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #18 on: October 19, 2023, 05:11:21 pm »

"Ešalon" na Sajmu knjiga u Beogradu!

Poštovani članovi foruma PalubaInfo,

Obaveštavamo vas da smo odlučili da se ponovo pojavimo na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu i izložimo jednu našu knjigu.

U pitanju je poslednja i još uvek aktuelna knjiga autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića, pod nazivom "Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije".

Pozivam sve zainteresovane, koji imaju nameru da u periodu od 21-29.10.2023. godine posete Sajam knjiga u Beogradu, da nas pronađu na štandu "Udruženja veterana 3.rd PVO - Slobodno nebo Srbije" i "Udruženja srbski kulturni centar - Ćirilica", u koridoru između Hale 1 i Hale 4.

Posetioci će imati priliku da eventualno upoznaju i autore knjige (ako se poklopi termin dolaska) i da knjigu kupe sa posvetom (ukoliko žele) sa posebnim sajamskim popustom, te cena knjige iznosi 1000,00 din.

Na Sajmu knjiga će biti izložene i ostale knjige "Udruženja veterana 3.rd PVO - Slobodno nebo Srbije" i "Udruženja srbski kulturni centar - Ćirilica", a među kojima je najpoznatija knjiga - ratni dnevnik "Smena", ratnog zamenika komandanta 3. rd PVO potpukovnika u penziji Đorđa Aničića, koji je predsednik Udruženja i koji će takođe veliki deo vremena biti prisutan na štandu.

Pored toga, tu će biti raznovrsan izbor i drugih knjiga slične tematike, a posetioci će moći kupiti i razne suvenire poput majica sa logom Udruženja, ali i nove posebno dizajnirane majice sa odštampanim slikama sistema PVO kojima danas raspolaže Vojska Srbije - Čuvari neba!

Očekujemo Vas da se upoznamo!

Dobrodošli! 

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #19 on: October 24, 2023, 11:40:27 am »

Poštovani članovi foruma PalubaInfo,

Obaveštavam vas da će se sutra (sreda) 25.10.2023. godine od 16-16:50 časova u Hali 1a Beogradskog sajma u sali "Borislav Pekić", održati promocija knjiga Udruženja "Slobodno nebo Srbije".

Na promociji će biti reči o publikacijama koje Udruženje izlaže ove godine na beogradskom Sajmu knjiga, a jedan deo promocije je predviđen za predstavljanje knjige autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića - "Ešalon - istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije", pa koristim priliku da pozovem sve zainteresovane članove Grupe koji imaju mogućnosti, da dođu sutra do beogradskog Sajma, Hale 1a, sale "Borislav Pekić", na promociju i druženje uz kvalitetne publikacije.

Nakon toga, druženje možemo nastaviti i na štandu Udruženja, u prostoru između Hale 1 i Hale 4!

Očekujemo vas! 


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Bgd sajam.jpg (110.38 KB, 1600x900 - viewed 3 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 066


« Reply #20 on: October 24, 2023, 07:25:57 pm »

Poštovani članovi foruma PalubaInfo,

Obaveštavam vas da će se sutra (sreda) 25.10.2023. godine od 16-16:50 časova u Hali 1a Beogradskog sajma u sali "Borislav Pekić", održati promocija knjiga Udruženja "Slobodno nebo Srbije".

Na promociji će biti reči o publikacijama koje Udruženje izlaže ove godine na beogradskom Sajmu knjiga, a jedan deo promocije je predviđen za predstavljanje knjige autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića - "Ešalon - istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije", pa koristim priliku da pozovem sve zainteresovane članove Grupe koji imaju mogućnosti, da dođu sutra do beogradskog Sajma, Hale 1a, sale "Borislav Pekić", na promociju i druženje uz kvalitetne publikacije.

Nakon toga, druženje možemo nastaviti i na štandu Udruženja, u prostoru između Hale 1 i Hale 4!

Očekujemo vas! 


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Планирао сам долазак на Сајам књига, али баш сутра не могу јер имам договорену обавезу у 16.30. Можда дожем у недељу. У сваком случају свратићу до вас.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #21 on: October 24, 2023, 08:02:49 pm »


Планирао сам долазак на Сајам књига, али баш сутра не могу јер имам договорену обавезу у 16.30. Можда дожем у недељу. У сваком случају свратићу до вас.

Naravno, biće i meni i ostalima iz Udruženja veoma drago ako svratite!   
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #22 on: October 26, 2023, 07:51:07 am »

Poštovani članovi foruma PalubaInfo,

Juče, u sredu, 25.10.2023. godine od 16-16:50 časova u Hali 1a Beogradskog sajma u sali "Borislav Pekić", održana je promocija knjiga Udruženja "Slobodno nebo Srbije".

Na promociji će biti reči o publikacijama koje Udruženje izlaže ove godine na beogradskom Sajmu knjiga, a jedan deo promocije je upriličen za predstavljanje knjige autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića - "Ešalon - istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije". Prezentacije knjige je protekla veoma uspešno i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su svojim prisustvom i učestvovanjem na promociji kroz slušanje, ali i kasniju diskusiju, doprineli kvalitetu cele prezentacije!

Nakon toga, druženje je nastavljeno i na štandu Udruženja, u prostoru između Hale 1 i Hale 4, gde nas možete pronaći svakog dana do nedelje 29.10.2023. kada je poslednji dan ovogodišnjeg beogradskog Sajma knjiga.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #23 on: October 27, 2023, 02:27:53 pm »

Poslednji vikend beogradskog Sajma knjiga

Pozivamo vas da iskoristite priliku ovog drugog i poslednjeg vikenda beogradskog Sajma knjiga, da nas posetite i da se upoznamo i družimo!

Štand Udruženja veterana 3. rd PVO "Slobodno nebo Srbije", nalazi se u prostoru između Hale 1 i Hale 4, a na štandu sa nama je i Udruženje "Srbski kulturni centar Ćirilica".

Posebno, kao i do sada, izdvajamo štampanu publikaciju autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića -"Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije".

Pored toga na štandu ćete imati prilike da pogledate i druga štampana izdanja i da se upoznate sa ostalim izlagačima.

Takođe, na štandu po prvi put imamo i majice "Čuvari neba - Vojska Srbije", u veličinama od S do XXL, sa belom i svetloplavom pozadinom.

Dođite ovaj vikend i iskoristite poslednju priliku da se upoznamo na ovom beogradskom Sajmu knjiga, a kako se najavljuje, verovatno i poslednjem Sajmu knjiga u Beogradu na sadašnjoj lokaciji.

Očekujemo vas! 

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Bgd sajam 1.jpg (259.2 KB, 2048x1536 - viewed 1 times.)

* Prezentacija 0.0.jpg (94.13 KB, 1548x1161 - viewed 0 times.)

* Bgd sajam 2.jpg (171.54 KB, 1344x1801 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #24 on: October 29, 2023, 09:14:03 am »

Poslednji dan ovogodišnjeg beogradskog Sajma knjiga

Pozivamo vas da iskoristite priliku poslednjeg beogradskog Sajma knjiga, da nas posetite i da se upoznamo i družimo!

Štand Udruženja veterana 3. rd PVO "Slobodno nebo Srbije", nalazi se u prostoru između Hale 1 i Hale 4, a na štandu sa nama je i Udruženje "Srbski kulturni centar Ćirilica".

Posebno, kao i do sada, izdvajamo štampanu publikaciju autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića -"Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije".

Pored toga na štandu ćete imati prilike da pogledate i druga štampana izdanja i da se upoznate sa ostalim izlagačima.

Takođe, na štandu po prvi put imamo i majice "Čuvari neba - Vojska Srbije", u veličinama od S do XXL, sa belom i svetloplavom pozadinom.

Dođite danas i iskoristite poslednju priliku da se upoznamo i družimo na ovom beogradskom Sajmu knjiga.

Kao dodatak možete pogledati prilog koju je uradila ekipa emisije RTS-a "Dozvolite", koja je u petak 27.10.2023. godine, posetila štand Udruženja veterana 3.rd PVO "Slobodno nebo Srbije"!

Očekujemo vas! 

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.