PALUBA
August 14, 2022, 07:58:53 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj novog sistema ešaloniranja sistema PVO u Ruskoj vojsci  (Read 1063 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 698« on: October 29, 2021, 02:19:38 pm »

Protivazduhoplovci su odbili raketne udare „neprijatelja“ i razbili „roj bespilotnih letelica“ kod Astrahana

U Astrahanskoj oblasti održane su taktičke vežbe protivvazduhoplovaca pet formacija sa bojevim lansiranjem raketa sistema PVO S-300V4, PVO Buk-M3 i Tor-M2.

U Astrahanskoj oblasti, sa jedinicama protivvazduhoplovnih raketnih formacija i vojnih jedinica koje prolaze obuku (preobuku za najsavremenije naoružanje) u centru za vojnu obuku za borbenu upotrebu PVO, izvedene su vežbe PVO velikih razmera sa bojevim lansiranjima protivvazduhoplovnim raketnim sistemima dugog dometa i protivvazduhoplovnim raketnim sistemima srednjeg i kratkog dometa dejstva.

Masovnoj upotrebi oružja za vazdušno-kosmički napad suprotstavio se ešalonirani sistem protivvazduhoplovne odbrane.
Tokom vežbe, jedinice protivvazduhoplovnih raketnih formacija Južnog, Zapadnog i Istočnog vojnog okruga odbile su masovne napade balističkih i krstarećih raketa, avijacije, kao i nalet „roja“ bespilotnih letelica simuliranog neprijatelja.

Na poligonu Kapustin Jar formirana je vojna grupa PVO od jedinica pet PVO formacija i vojnih jedinica naoružanih naprednim raketnim sistemima PVO i kompleksima S-300V4, Buk-M3 i Tor-M2.
Za stvaranje složenog ciljnog okruženja korišćene su rakete velike brzine - analozi balističkih i aerodinamičkih vazdušnih ciljeva, kao i univerzalni vežbovni kompleks "Ađutant", koji uključuje čitavu liniju oružja za vazdušni napad od helikoptera do krstarećih raketa. Istovremeno, istovremeno je izvršen i nalet različitih oružja za vazdušni napad simuliranog neprijatelja.

Tokom glavne faze vežbe, raketni divizioni PVO su nakon marširanja i zauzimanja borbenih položaja odrađivali zadatke blagovremenog otkrivanja i odbijanja vazdušnih udara simuliranog neprijatelja u uslovima jakog radio-elektronskog ometanja.

Na prvoj liniji ešalonirane odbrane, bataljoni protivvazduhoplovnih raketnih sistema velikog dometa S-300V4 odbili su udar aerobalističkih raketa, izvodeći bojeva lansiranja na ciljeve koji se spuštaju sa visine veće od 150 km.

Na drugoj liniji, borbene posade PVO srednjeg dometa Buk-M3 i diviziona PVO malog dometa Tor-M2 izvele su bojeva lansiranja raketa, odbijajući napad krstarećih raketa zamišljenog neprijatelja koje su letele na izuzetno malim visinama.

Takođe, borbene posade PVO raketnih sistema Buk-M3 i Tor-M2 gađaju brze grupne ciljeve simulirajući vazdušni napad na udaljenosti od 10 do 40 km.
Divizioni protivvazduhoplovnih raketnih sistema kratkog dometa Tor-M2 izveli su bojeva lansiranja grupnih vazdušnih ciljeva simulirajući nalet „roja” bespilotnih letelica konvencionalnog neprijatelja na udaljenosti do 15 km.

Na zadnjoj liniji PVO bila su uključena borbena vozila Tajfun-PVO čije su jedinice uz pomoć LPRS Verba obezbedili presretanje i uništavanje preostalih vazduhoplovnih ciljeva simuliranog neprijatelja na dometu do do 6 hiljada metara i visine od 3,5 hiljada metara.
Ukupno, tokom vežbe, protivvazduhoplovci su uništili više od 40 vazduhoplovnih pojedinačnih i grupnih ciljeva na visinama od 7 metara do 35 km, dok su lansiranja raketa izvršena na daljinama od 3 do 50 km.

Više od 1.000 vojnika i 300 jedinica naoružanja i vojne opreme bilo je uključeno u praktične akcije obezbeđivanja ešalonirane protivvazduhoplovne odbrane. Svi naznačeni ciljevi su gađani i uništeni tokom vežbe.

Izvor: https://tvzvezda.ru/news/20211029356-3F5rc.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Astrahan.jpg (115.17 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)
« Last Edit: November 08, 2021, 11:57:20 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 698« Reply #1 on: October 29, 2021, 09:30:41 pm »

Evo i dva videa sa gađanja:Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 698« Reply #2 on: October 30, 2021, 03:41:37 pm »

Prelazak sa hijerarhijskog organizovanja sistema PVO na razvoj sistema zasnovanog na funkcionalnim karakteristikama kod ruske Suhoputne PVO (trupne)

Nedavno smo pisali o vežbama 5 raketnih formacija PVO ruske vojske (Suhoputne - Trupna PVO), sa ciljem odbijanja masovnog napada balističkih i krstarećih raketa, avijacije, kao i nalet „roja“ bespilotnih letelica simuliranog neprijatelja.

Tom prilikom smo videli bojeva vežbovna gađanja raketnih sistema PVO S-300V4, Buk-M3 i Tor-M2. Na vežbama su učestvovali i druge jedinice, radarske jedinice, jedinice za komandovanje i upravljanje, jedinice radio-elektronske borbe i dr.

Cilj vežbe je praktično uvežbavanje onoga što se u Rusiji naziva "prelazak sa hijerarhijskog organizovanja sistema PVO na razvoj sistema zasnovanog na funkcionalnim karakteristikama ".

U tom smislu postaviću jednu veoma zanimljivu skicu, koja pokazuje okvirno raspored u tom "novom" sistemu PVO zasnovanom na funkcionalnim karakteristikama.

Takođe, na osnovu ove i drugih vežbi, kao i naknadnih analiza, došlo se i do određenih zaključaka o borbenoj otpornosti (žilavosti) elemenata takvog rasporeda.
S obzirom da nije dostupan ceo dokument, "dobri ljudi" su mi omogućili da mogu ovo da vam prenesem.

Raketna baterija Buk - borbena žilavost - koeficijent 1
Kada se ojača sa 1 baterijom Tor, borbena žilavost raste na koeficijent 2,5.
Kada se ovakva formacija dodatno ojača sa baterijom S-300V, borbena žilavost raste na koeficijent 36.
Ako se ovome sada doda i lovačka avijacija, koeficijent žilavosti baterije Buk raste na trocifreni broj....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Ешалониран руски ПВО.jpg (265 KB, 1377x802 - viewed 16 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 587« Reply #3 on: November 05, 2021, 02:42:28 pm »Quote
Тактические учения зенитчиков с боевыми пусками на полигоне Капустин Яр в Астраханской области

Точность, мощь и надежность: боевые пуски ЗРС С-300В4, ЗРК «Бук-М3» и «Тор-М2» в ходе тактических учений зенитчиков в Астраханской области.
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 016


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #4 on: November 06, 2021, 08:11:30 pm »

    IMPRESIVNO,nema sta!Poligon je ipak realniji u ocjenjivanju obucenosti jednnica i pojedinaca! Lepo se kaze-....sta vise znoja  u mitu,nanje krvi u ratu!
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 016


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #5 on: November 07, 2021, 09:39:13 am »

     Izvinjavam se  ali ngde se ne spominju PA topovi,a njih ,bar u rusiji ima ih m,nogo,a i svakih kalibara-23mm 30mm,40m57mm jer moguce da gresim,ali mislim da 30 mm orudja na napr  TOR. I slicne samohotke ne mogu svaku rupu  u esalonima i branjenih cilieva,jer su to sve vozila ppreko 20 tona Huh??
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 698« Reply #6 on: November 07, 2021, 10:11:55 am »

momo

Ne pominju se na ovoj vežbi, to je tačno. Ali imamo otvorene teme o drugim vežbama koje su nedavno održane, gde se vidi dejstvo topova 23/2 mm.
Pored toga, danas se PA topovi češće kod Rusa nalaze u sklopu kombinovanih raketno-topovskih kompleksa kao što je Tunguska i Pancir sa topovima kalibra 30 mm, a o tim vežbama pišemo redovno.
Pored toga i 23/4 mm Šiljka je i dalje u upotrebi.
Na kraju, u jedinice PVO ruske vojske počelo je uvođenje i sredstva "Derivacija PVO", a u pitanju je samohodni protivvazduhoplovni top kalibra 57 mm...
Dakle, radi se na tome i daleko od toga da nema vežbi sa PAT-ovima, ali više se izgleda prikazuju na snimcima dejstva po ciljevima u vazduhu raketama, jer su i atraktivnija.
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 016


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #7 on: November 08, 2021, 08:36:07 am »

    Kubovac,

ili sam se lose izrazio-nije  ni cudo-emazakirabhwvo  oveo sam i 69 da teram evo da opbjasnim-mslio sam tacno na ono danas to je napisano-takva orydja su  prisutna u zadnjoj odbrani,upravo zbog njihovih mogocnosti za maskiranje i manevar. Videlo se u zadnjom ratu Nagorno karabahu da veci ciljevi  su terzi za maskiranje i obstanak,a ovi sistrmi kombinovani raketno topovski su efikasniji ali nemogu sami,pa se  stvarakju esaloni i druga takticke postanovke   u buducnosti

                                        p.s.Na  palubu sam se ukrcao 2009,19,septembar,pa sam naucio da koristim Forum kako mi je potrebno
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 698« Reply #8 on: November 08, 2021, 11:55:07 am »

Rusija integriše S-400 sa PVO sistemima Buk i Pancir u jedinstvenu mrežu

Ministarstvo odbrane Rusije povezuje protivvazduhoplovne odbrambene sisteme velikog dometa S-400 Trijumf, raketne sisteme zemlja-vazduh porodice Buk srednjeg dometa i Pancir-S samohodne protivvazduhoplovne topovsko-raketne sisteme, u strukturisanu mrežu protivvazduhoplovne odbrane.
Komponente novih sistema u različitim konfiguracijama se intenzivno testiraju tokom raznih vežbi. Ruska vojska je 23. marta koristila kombinaciju S-400 i Pancir-S tokom vežbe na Arktiku. Sistem Trijumf je igrao glavnu ulogu, dok su Pancir-S pokrivali bliže zone S-400.

Kada je reč o gađanju ciljeva na srednjim i velikim dometima, pomenuti sistem se sastoji od sredstava protivvazduhoplovne odbrane S-400 i porodice Buk. Ova kombinacija je 18. marta izvela vežbu bojevog gađanja na poligonu Telemba u Burjatiji i gađala vazduhoplovne ciljeve, koje su imitirale mete Saman i Armavir, na velikim udaljenostima. Trio koji se sastoji od S-400, Buk-M2/M3 i Pancir-S omogućava pokrivanje bilo kog dometa i visine cilja na efikasan način. Ova sredstva protivvazduhoplovne odbrane mogu biti podržana oružjem PVO kratkog dometa Tor-M2.

S-400 je konstruisan da angažuje strateške avione i taktičke vazduhoplovne sisteme, balističke rakete, hipersonične pretnje i druga sredstva za vazduhoplovne napade u okruženju sa elektronskim ometanjem. Triumf gađa aerodinamičke i balističke ciljeve na udaljenosti do 400 km, odnosno do 60 km. Visina gađanja cilja S-400 je između nekoliko metara i nekoliko desetina kilometara. Treba napomenuti da sistem gađa balističke ciljeve koji lete brzinom do 4,8 km/s.

Izvozno orijentisana modifikacija Trijumfa obara balističke mete na dometu između 5 i 60 km, sa visinama gađanja između 2 i 25 km.
Takav učinak daje Trijumfu pozitivnu tržišnu perspektivu. U poređenju sa svojim najbližim konkurentom, američkim Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability 3), sistem S-400 pogađa skoro duplo više vazduhoplovnih ciljeva i ima prednost u smislu praćenja (PAC-3 prati oko 125 vazduhoplovnih ciljeva). Istovremeno, Patriot je snažan ravnopravni igrač na tržištu i ne treba ga otpisivati: to je efikasan sistem, koji je u stanju da se nosi sa većinom vazduhoplovnih pretnji na savremenom bojnom polju.

Prema rečima direktora ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS) Dmitrija Šugajeva, Rusija sada nudi višestruku mrežu protivvazduhoplovne odbrane na globalnom tržištu.

Izvor: https://www.armyrecognition.com/analysis_focus_army_defence_military_industry_army/russia_integrates_s-400_with_buk_and_pantsir_air_defence_systems_in_single_network.amp.html
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 016


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #9 on: March 06, 2022, 06:12:35 pm »

   Јесте ли приметјели гворанције председника  Порошенка последњих дана?Постојано је пред камером,говои,издаје напбра
ареѓена?Huh???Обраќа  се свима(чак и АМЕРИЧКОМ  НАРОДУ? )Поклопио је камеру и микофон,не скида сс са екрана,не даје  другима да кажу било шта! Моје мишљењње је да мало помало постаје  усамљен  у руководству  Украјине и да моментално председник има контролу над јединицама ново  регрутованим  и добровољачким јединицама,а виши кадар као и генерали су  распореѓени милом или силом по развученом фронту,да ваде вруќ кромпир са жара!Али МОЖДА грешим ,ионако то је опаска  једног амтера посматрача?
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.