PALUBA
March 24, 2023, 04:30:22 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 222   Go Down
  Print  
Author Topic: Mogući vojni udar na Iran  (Read 426690 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #105 on: July 08, 2009, 02:10:18 pm »

Pentagon razmatra vojni udar na Iran


08.07.2009

Mogućnost vojne operacije protiv Irana još uvek se razmatra

– izjavio je visoki funkcioner Pentagona Majk Malen. On je, medjutim, zabrinut zbog eventualnih uzvratnih dejstava islamske Republike. U Pentagonu se boji da se nuklearno oružje može pojaviti u iranskom arsenalu tokom 3 naredne godine i da će borbena dejstva ugroziti stabilnost na Bliskom istoku.

Izvor: Glas Rusije
« Last Edit: May 21, 2010, 10:07:49 am by dreadnought » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #106 on: July 16, 2009, 09:16:03 pm »

Izraelski ratni brodovi su već nekoliko puta prelazili u Crveno more, preko Sueckog kanala, na manevre oko luke Eilat. Izraelske korvete klase Saar 5, INS Eilat i INS Hanit (ona što je pogođena ispred obale Libana) su 14. Jula prešle iz Sredozemnog u Crveno more. 3. Jula jedna podmornica klase Dolphin (Type 212) je takođe prošla kroz suecki kanal, da bi učestvovala na manevrima u Akabskom zalivu, i vratila se dva dana posle. Oba puta je dotična podmornica plovila na površini, i to sa istaknutom zastavom. Prelaz je planiran unapred, jer su obe korvete i podmornica učestvovale na unapred zakazanim manevrima. Interesantno je i da su Egipćani 9. Jula uhapsili 25 pripadnika Al-Qaede, koji su planirali napade na prolazeće brodove. Izgleda da se Iranu šalje neka vrsta suptilne poruke da mogu da budu napadnuti i sa mora. 
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #107 on: July 23, 2009, 07:55:52 pm »

Da li će Izrael bombardovati Iran?


23.07.2009

Avionskim napadima iranski se nuklearni program ne može potpuno eliminisati
ali se može vratiti 20 godina unazad

 
Može li Izrael da živi pored iranske atomske bombe? Može li Izrael da čeka da Teheran završi svoj vojni nuklearni program u kontekstu izjava iranskog predsednika u kojima se Izraelu negira pravo na postojanje? Ankete javnog mnjenja u Izraelu, izvršene u maju ove godine, pokazuju da je četvrtina stanovništva spremna da napusti Izrael ukoliko Iran stekne nuklearno oružje.

U međuvremenu, iz Vašingtona dolaze kontradiktorne poruke. Predsednik Barak Obama još je suzdržan oko vojne opcije za rešavanje problema iranske atomske bombe i poziva Izrael da ne pribegava jednostranim vojnim potezima. Potpredsednik Džozef Bajden smatra da „niko nema pravo da Izraelu nameće rešenja oko iranskog nuklearnog programa”. Nekoliko dana kasnije agencije su javile da je Saudijska Arabija prećutno spremna da ustupi svoj vazdušni prostor izraelskim avionima u napadu na iranska nuklearna postrojenja.

Javljeno je i da izraelska avijacija uvežbava operacije bombardovanja na velikim udaljenostima, uz najveću vežbu ratnog vazduhoplovstva u poslednje četiri godine. U vežbi su proigravane istovremene borbene operacije na nekoliko frontova, simulirane su i varijante odbrane od raketnih napada Irana na izraelsku teritoriju.

Specifičnost ove najnovije vežbe jeste naprezanje pilota i vazduhoplovne tehnike do krajnjih granica upotrebe. Naime, u aktivnom sastavu RV Izraela na 435 borbenih aviona na jednu letelicu dolazi u proseku po jedan do 1,2 pilota, sa letačkim sastavom u rezervi na jednu letelicu u proseku dolazi po 2,4 do 2,6 pilota. Piloti su tokom vežbe u proseku dnevno imali tri do četiri naleta u ukupnom trajanju od četiri do četiri i po sata.

Posle svakog sletanja ponovno angažovanje pilota za novi zadatak moglo je da usledi tek posle najmanje tri sata po završetku prethodne misije. Piloti nisu unapred znali plan letenja. Prvi dan vežbe najveći deo pilota dobro je podneo, a kod polovine pilota zamor i pad koncentracije osetio se već tokom drugog, a posebno trećeg dana vežbe. Samo mali broj pilota bio je uspešan četvrtog dana vežbe.

Inače, piloti su često po izvršenju zadatka sletali na drugi aerodrom, ne na onaj sa kojeg su pošli ili na kojem baziraju. Promenu aerodroma za sletanje dobijali su tokom leta. Na svakom aerodromu bila je ekipa lekara i psihologa, koja je pre početka vežbe radila na motivaciji pilota i pratila njihovo psihofizičko naprezanje.

Lekari i psiholozi pomagali su komandantima letačkih jedinica u odluci koje pilote odmoriti, a koje i dalje angažovati. Avioni su leteli daleko na Sredozemlje, čak do Španije i Gibraltara, tankirali gorivo za vreme leta, simulirali napade na ciljeve i vraćali se. Više od 350 borbenih aviona učestvovalo je u vežbi bez ijednog vanrednog događaja, ili incidenta. Otkazi vazduhoplovne tehnike bili su u očekivanim granicama.

Dakle, izraelsko ratno vazduhoplovstvo spremno je da političkom vrhu zemlje omogući i vojnu opciju zaustavljanja iranskog nuklearnog programa. Što se to još nije dogodilo pre svega je posledica predsedničkih izbora u SAD i u Iranu, te parlamentarnih izbora u Izraelu. Naravno, svi su prvo čekali da vide rezultate izbora u Iranu. Sada kada je i to prošlo, za Izrael vreme kao da se ubrzava. Iran je svakim danom sve bliži atomskom oružju.

Zapravo, Izrael i nema mnogo manevarskog prostora. Ili će mirno prihvatiti model odnosa Pakistan–Indija, ili će morati da pribegne bombardovanju iranskih nuklearnih postrojenja. Kako su ta postrojenja delom duboko pod zemljom, izraelska avijacija upotrebila bi specijalne američke, ali i izraelske bombe rakete koje prodiru i tridesetak metara kroz čelik i beton i tek onda eksplodiraju. Avionskim napadima iranski se nuklearni program ne može potpuno eliminisati, ali se može vratiti 20 godina unazad.

No, svi se pribojavaju šta će biti posle eventualnog izraelskog napada? Iranski vojni odgovor Izraelci mogu prilično uspešno blokirati. Političke posledice izraelskog udara po iranskim atomskim kapacitetima, u Iranu a i šire, već je teže predvideti...

Miroslav Lazanski
Izvor: Politika Online
« Last Edit: May 21, 2010, 10:09:11 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #108 on: July 25, 2009, 02:12:52 pm »

Iranska garda preti napadom na izraelska nuklearna postrojenja


25.07.2009.

Iranska revolucionarna garda upozorila je danas da će napasti nuklearna postrojenja u Izraelu ukoliko Tel Aviv odluči da napadne Islamsku Republiku.

"Ako cionistički režim napadne Iran mi ćemo sigurno napasti njegova nuklearna postrojenja našim raketnim kapacitetima", rekao je vrhovni komandant Garde, Mohamed Ali Džafari u izjavi TV stanici al-Alam na iranskom jeziku.

Iranski zvaničnici su i u prošlosti pretili da će na svaki napad na njegovu teritoriju odgovoriti napadom na američke i izraelske ciljeve, s tim što su uvek naglašavali da Izrael nije u poziciji da preti Islamskoj Republici, petom izvozniku nafte u svetu.

SAD i Izrael optužuju Iran da pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran odbacuje, a te dve zemlje ne isključuju mogućnost vojne intervencije ako diplomatski napori ne daju rezultate, podsetio je Rojters.
Izrael, za koga se veruje da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, smatra da je atomski program Teherana pretnja njegovom opstanku.

Izvor: www.tanjug.rs
« Last Edit: November 05, 2011, 12:53:50 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #109 on: August 18, 2009, 03:19:33 pm »

Iran je pretnja regionu


18.08.2009

Soči – Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je da njegova zemlja ne preti Iranu, a da upravo od Irana potiče pretnja regionu.

Posle susreta sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u crnomorskom letovalištu Soči, Peres je rekao da je Iran jedina država-članica Ujedinjenih nacija koja preti da će uništi drugu članicu Svetske organizacije, prenela je agencija Itar-Tas.

„Takođe, predsednik Irana poriče uništavanje evropskog jevrejstva (tokom Drugog svetskog rata), i to je sramna pojava za iranski narod”, rekao je lider Izraela.

Ruski predsednik je, kako prenosi ruska državna agencija, rekao da je na susretu detaljno razmotrena situacija na Bliskom istoku.

„Govorili smo da Izrael teži uspostavljanju mirnih odnosa sa svim susedima i sprovodi za to odgovarajuću politiku. Ali za dostizanje tih ciljeva na Bliskom istoku, treba još mnogo da se potrudimo”, rekao je Medvedev.

Izvor: www.tanjug.rs
« Last Edit: November 05, 2011, 12:54:02 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #110 on: September 25, 2009, 12:55:30 pm »

Gadafi: Napad na Iran bio bi opasan presedan


25.09.2009

Njujork - Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je da se protivi bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Irana, čak i ako ta zemlja nastavi da razvija nuklearno oružje. "Ako govorimo o vojnoj akciji, pitanje je ko će preduzeti takvu akciju? Ko će to učiniti i ko ima pravo da to učini?", rekao je sinoć u Njujorku Gadafi Savetu za spoljne odnose, političkom istraživačkom institutu Dejvida Rokfelera.

Izvor: www.tanjug.rs
« Last Edit: November 05, 2011, 12:54:26 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #111 on: October 09, 2009, 06:32:56 pm »

Iran će "razneti srce" Izraela ako bude napadnut

09.10.2009

Ukoliko SAD ili Izrael napadnu Iran, islamska republika će "razneti srce" Izraela, saopštio zvaničnik Revolucionarne garde. Vašington želi rešinje u direktnim razgovorima sa Teheranom dok Izrael ne isključuje mogućnost vojne akcije.


Proba iranskih raketa
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Iran će "razneti srce" Izraela ako ta zemlja, ili Sjedinjene Američke Države, napadnu Islamsku republiku, prenela je agencija IRNA izjavu Modžtabe Zolnura, zvaničnika iranske Revolucionarne garde.

"Ako i jedna američka ili cionistička raketa pogodi našu zemlju, pre nego što se prašina slegne, iranski projektili će razneti srce Izraelu", naveo je Zolnur.

Zolnur je zamenik predstavnika vrhovnog iranskog verskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, u elitnim snagama Garde, preneo je Rojters.

Iranski zvaničnici su i ranije navodili da će njihova zemlja osvetiti u slučaju eventualnog napada Izraela, ili SAD.

"Cionistički režim i Sjedinjene Države ne smeju da rizikuju po pitanju napada na Iran", izjavio je u juče Zolnur u svetom šiitskom mestu Kom, naglašavajući napredak iranske vojske i tehnologije.


Ženevski razgovori bili konstruktivni

Početkom godine, jedan istaknuti komandant iranske armije je izjavio da iranske rakete mogu da pogode izraelske nuklearne ciljeve.

Izrael nije isključio mogućnost vojne akcije ako diplomatija zakaže u rešavanju problema oko spornog nuklearnog programa Irana. Vašington želi da se to pitanje razreši u direktnim razgovorima sa Teheranom.

Na razgovorima u Ženevi, 1. oktobra, Iran je postigao dogovor sa šest svetskih sila, SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkomm, da se dozvoli ekspertima UN pristup novom postrojenju za obogaćivanje uranijuma na jugu Teherana.

Iran i zapadne sile su ocenili da su ovi razgovori bili konstruktivni i da predstavljaju korak napred.

Zapadne zemlje optužuju Teheran da, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, razvije atomsko oružje, što Iran demantuje, tvrdeći da je program namenjen isključivo za proizvodnju električne energije.

Predstavnici šest sila izrazili su nadu da će Iran odgovoriti na njihovu ponudu da dobije trgovinske i političke olakšice u zamenu za suspendovanje osetljivih nuklearnih aktivnosti i poboljšanje saradnje sa inspektorima UN.


Izvor: RTS


* iran-proba.jpg (9.08 KB, 250x171 - viewed 102 times.)
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 397


« Reply #112 on: October 09, 2009, 07:22:39 pm »

Iran će "razneti srce" Izraela ako bude napadnut

09.10.2009

Ukoliko SAD ili Izrael napadnu Iran,

Neće valda sada, kad je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir? Predsednik države koja je u XX veku vodila više od 200 (!) ratova dobija Nobela za mir?! "Ovaj svet se izokren`o"...
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #113 on: October 09, 2009, 07:59:15 pm »

Pa ovaj je već skoro godinu dana na funkciji i nije započeo ni jedan rat,to je uspeh u takvoj zemlji Cheesy
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 397


« Reply #114 on: October 10, 2009, 07:21:46 am »

Pa ovaj je već skoro godinu dana na funkciji i nije započeo ni jedan rat,to je uspeh u takvoj zemlji Cheesy

U pravu si, ali je nastavio sve koje su već vodili, a još ima skoro tri godine da neki i započne... Inače, to je dobar lek za krizu ekonomije - Boing pravi nove rakete i municiju, ostale firme delove i podsklopove, i to kao lokomotiva povuče privredu napred, normalno američku privredu, a onda spakuju u municiju radioaktivni otpad, istresu to negde - i rezultat: 7 muva jednim udarcem!
Logged
Duki
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 568« Reply #115 on: October 17, 2009, 12:03:04 am »

Na ovom sajtu možete naći dosta fotografija iz iranskih oružanih snaga
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=124919

voleo bih da vidim kako će palubini eksperti za oklop prokometarisati tenk sa prvih slika
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #116 on: February 01, 2010, 09:15:51 pm »

Amerika jača vojno prisustvo u Zalivu


01.02.2010.

Pripreme za moguću konfrontaciju sa Iranom, posle neuspeha diplomatskog odvraćanja da odustane od svog nuklearnog programa


Vašington - Amerika se sprema za moguću konfrontaciju sa Iranom u Persijskom zalivu time što u tamošnje vode upućuje specijalne ratne brodove, dok u četiri arapske zemlje instalira nove antiraketne sisteme.

Ovo, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade i vojske, pišu gotovo svi američki listovi, što je dokaz da se zvanično želelo da to postane javno, a naročito da ta poruka stigne onome kome je prvenstveno namenjena, Teheranu.

Prelazak na „druga sredstva” ujedno je i dokaz da diplomatski pristup „angažovanja” i odobrovoljavanja iranskog režima na kome je od ulaska u Belu kuću insistirao predsednik Obama, nije uspeo. Kako se vidi iz ovdašnje perspektive, Iran nesmanjenim tempom nastavlja svoj nuklearni program za koji se tvrdi da mu je cilj atomsko oružje, dok meseci pregovaranja (povremeno filovani pretnjom sankcijama) nisu doneli priželjkivani napredak. Na momente se, doduše, sticao utisak da je Iran popustio, da bi se već u sledećem koraku vratio na početne pozicije.

Obelodanjivanje jačanja američkog vojnog prisustva u ovom zapaljivom regionu predstavlja očigledan pritisak na Iran, preduzet, kako se signalizira odavde, i da se predupredi rastući utisak da je iranska vojna moć u nezadrživom usponu i da je on na putu da postane glavni igrač na bliskoistočnoj pozornici.

Po „Njujork tajmsu”, ovo je i poruka Izraelu da ne preduzima hitne vojne udare po iranskim nuklearnim postrojenjima, što je više kao mogućnost, a manje kao konkretna pretnja, pominjano od kako je počelo nadvlačenje Teherana i Zapada oko nuklearnog programa.

Zemlje u kojima će biti postavljeni novi odbrambeni sistemi su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Kuvajt. Reč je o baterijama „patriot” raketa opremljenim naprednim radarima i sistemima za presretanje protivničkih projektila srednjeg dometa.

U ovom kontekstu direktno se ne pominje Saudijska Arabija koja takođe jača svoje vojne sposobnosti. U poslednje dve godine ona je (zajedno sa Emiratima), prema „Vašington postu”, od Amerike kupila oružja za 25 milijardi dolara, dok joj SAD pomažu da domaću vojsku utrostruči, sa 10.000 na 30.000 ljudi, radi dodatne zaštite luka i naftnih izvorišta.


M. Mišić
Izvor: Politika
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #117 on: February 02, 2010, 02:33:05 am »

Ako je verovati snimcima na CNN-u, u pitanju su isključivo PAC-3 sistemi, što znači da američka vojska ne očekuje borbu sa iranskim avionima. Ako dođe do angažovanja sistema (nadam se da neće), ovo će biti prvi pravi test američke "hit-to-kill" strategije.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #118 on: February 02, 2010, 07:36:48 am »

Amerika nema snage da se upusti u rat sa Iranom. Pati se sa Irakom i Avganistanom već dugo i ne vidi se kraj svemu. Krajnji cilj rata u Kuvajtu koji su započeli i završili amerikanci i događaji od 11.09.2001. godine gdje su amerikanci sami sebe napali bio je okruživanje Irana sa svih strana. Iran ima na dvije granice američku vojsku. To je već dovoljan pritisak. Napad na Iran imao bi prvu posljedicu kontra odgovor na Izrael. Tada bi se muslimani ujedinili i bilo bi tada  već nezgodno prognozirati bilo šta. Amerikanci su sve ovo davno analizirali. Koliko se sjećam amerikanci su imali planove napada na Jugoslaviju puno prije 1999 godine. Koliko verzija napada na Iran imaju i koliko opcija za sve moguće odgovore i od kada prave ove planove to znaju samo amerikanci. Da li je ovo sve odgovor na neuspješnu opreciju Desert Eagle koju su imali ameri u Iranu ili nešto više pokazaće vrijeme.

Pozdrav
Vlado
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043


« Reply #119 on: February 02, 2010, 07:55:17 am »

Mislim da je ovo priprema za veliku operaciju u Afganistanu. Svakako je i vid pritiska na Iran ali vrlo malo diplomatskih aktivnosti ide u smeru rata u Iranu te ne mislim da im je rat tamo trenutno u planu. U Afganistanu je situacija mnogo napetija. Talibani su sve aktivniji a nova afganistanska vojska nije ni blizu dovoljne obučenosti te ameri sigurno planiraju tamo velike operacije na leto. U novinama vrlo često čitam pozive afganistanske vlade talibanima na mir i predaju što je pripremanje javnog mnjenja za skore operacije. Juče je i predsednik Irana uputio molbu talibanima da se uključe u obnovu državu i prestanu sa ratovanjem.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 222   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.049 seconds with 22 queries.