PALUBA
June 21, 2024, 09:47:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 [211] 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 ... 225   Go Down
  Print  
Author Topic: Mogući vojni udar na Iran  (Read 529591 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3150 on: December 29, 2021, 07:06:40 am »

Sporazum sa Iranom potreban u narednim nedeljama
Tanjug 28.12.2021.

Strane u iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. imaju nedelje, a ne mesece, da spasu sporazum, poručili su danas evropski pregovarači, uz napomenu da je u poslednjoj rundi pregovora postignut izvestan tehnički napredak kako bi se udovoljilo zahtevima Teherana.

Pregovarači iz takozvane E3 grupe, koju čine Velika Britanija, Francuska i Nemačka, koje su i države potpisnice ovog sporazuma, takođe su saopštili da ne žele ovim da nameću rokove za završetak pregovora, prenosi Rojters. Iran je danas potvrdio da pregovori o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svetskim silama idu u dobrom smeru i da je sporazum moguć ukoliko druge strane pokažu dobru volju i ozbiljnost.

- Pregovori u Beču idu u dobrom pravcu. Verujemo da ako druge strane nastave rundu pregovora u dobroj veri, postizanje povoljnog sporazuma za sve strane je moguće - rekao je novinarima iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Iran i SAD nastavile su u ponedeljak indirektne pregovore, a fokus Teherana se odnosio na ukidanje svih američkih sankcija koji će mu garantovati da slobodno izvozi svoju naftu. Indirektni pregovori SAD i Irana o oživljavanju iranskog nuklearmog sporazuma iz 2015 vode se u Beču, a diplomate iz Francuske, Britanije, Nemačke, Rusije i Kine posreduju između dve strane jer Teheran odbija direktni kontakt sa Vašingtonom.

Prema originalnom sporazumu, iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine, Iran je morao da ograniči nuklearni program, a zauzvrat bi SAD, EU i UN ublažile sankcije protiv te zemlje.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3151 on: December 29, 2021, 07:12:58 am »

SAD: Prerano za ocenu o napretku pregovora sa Iranom
Tanjug 28.12.2021.

Američki Stejt department saopštio je danas da je stav Vašingtona da je prerano za ocenu koliki je napredak postignut u pregovorima u Beču o obnavljanju nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. nakon što su indirektni razgovori delegacija nastavljeni u ponedeljak.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima da SAD još nisu videle ''dovoljno urgentnosti'' u pristupu Irana, dodajući da Vašington očekuje da vidi da sve strane u pregovorima konstruktivno i istrajno nastoje da postignu napredak u pregovorima, prenosi Rojters. Evropski pregovarači poručili su ranije danas da strane u obnovljenim pregovorima imaju nedelje, a ne mesece, da spasu sporazum, uz napomenu da je u poslednjoj rundi razgovora postignut izvestan tehnički napredak kako bi se udovoljilo zahtevima Teherana.

Iran je danas potvrdio da pregovori o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svetskim silama idu u dobrom smeru i da je sporazum moguć ukoliko druge strane pokažu dobru volju i ozbiljnost.

"Pregovori u Beču idu u dobrom pravcu. Verujemo da ako druge strane nastave rundu pregovora u dobroj veri, postizanje povoljnog sporazuma za sve strane je moguće“, rekao je novinarima iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Iran i SAD nastavili su u ponedeljak indirektne pregovore, a fokus Teherana se odnosio na ukidanje svih američkih sankcija koji će mu garantovati da slobodno izvozi svoju naftu. Indirektni pregovori SAD i Irana o oživljavanju iranskog nuklearmog sporazuma iz 2015 vode se u Beču, a diplomate iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Rusije i Kine posreduju između dve strane jer Teheran odbija direktni kontakt sa Vašingtonom.

Prema originalnom sporazumu, iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine, Iran je morao da ograniči nuklearni program, a zauzvrat bi SAD, EU i UN ublažile sankcije protiv te zemlje.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3152 on: December 29, 2021, 07:26:13 am »
Usijanje na Bliskom istoku; uvod u novi rat?


Negde od početka prošle decenije gomilaju se vesti o tome da Izrael planira da napadne Iran kako bi zaustavio nuklearni program koji razvija.

I ništa. Izraelski zvaničnici često podstiču takve tvrdnjama da se na sto stavljaju planovi za napad na Iran. Kako se čini, na stolu i ostaju.

Okolnosti su bitno drugačije u odnosu na 1981. kada su izraelski borbeni avioni uništili iračku nuklearnu elektranu u iznenadnom napadu fabrike u izgradnji, Osirak. Iran, delimično poučen ovim iskustvom, je nuklearni program podelio na više lokacija što bi bilo teško, gotovo nemoguće u isto vreme napasti. Faktor iznenađenja ne postoji. Jerusalim nije bio zadovoljan sporazumom koji su SAD, Rusija, Narodna Republika Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka postigle sa Teheranom u leto 2015.

Tadašnji premijer Benjamin Netanjahu bio je zadovoljan kada je američki predsednik Donald Tramp odstupio 2018 sporazuma i pokrenula strategiju maksimalnog pritiska na Iran. Koji je odgovorio strateškim strpljenjem – i pobedio.

Nova američka administracija Džoa Bajdena odlučila je da se vrati na sporazum, čiji je puni naziv Zajednički sveobuhvatni plan akcije. Vlada predsednika Hasana Rohanija je propala do predsedničkih izbora ranije ovog leta i nije uspela da se dogovori o povratku Sjedinjenih Država na sporazum, i nova, konzervativna vlada predsednika Ibrahima Raisija zauzela je tvrd stav.

Teheran traži od SAD da ukinu dodatne sankcije, čemu se Vašington protivi jer najpre želi da vidi pozitivne korake teokratske vlasti u ispunjavanju obaveza od JCPOA / BARJAM. Pregovori su nastavljeni u ponedeljak, pri čemu je EU igrala posebno važnu ulogu kao posrednik između Irana i SAD koji ne pregovaraju direktno, ali je posebno važna i uloga Moskve i Pekinga u proceni do koje mere je u njihovom interesu da se vrate JCPOA / BARJAM.

Na primer, Narodnoj Republici Kini odgovara da kupuje tajno naftu od Irana, po cenama ispod tržišnih. Rusija očekuje nastavak saradnje na planu razvoja nuklearnih elektrana, ali i prodaje oružja. Najnovije informacije iz diplomatskih izvora navode da su bliži pesimizmu nego ograničenom optimizmu. Iran se nalazi u teškoj ekonomskoj krizi, i predsednik Raisi je obećao da će poboljšati standarde oslanjajući se na sopstvene resurse.

Što zvuči lepo, ali je teško izvodljivo. Zbog čega realisti misle da postoji ograničen prostor za mogući uspeh pregovora. U ovom kontekstu je interesantan pristup izraelskog premijera Naftalija Beneta.

U utorak je, za izraelski vojni radio, rekao je da se Jerusalim neće automatski protiviti nuklearnom sporazumu sa Iranom, ali da svetske sile moraju da zauzmu čvršći stav.

"Mi nismo medved koji kaže ne", rekao je Benet misleći na popularni lik iz dečje književnosti.

"Svakako može da se postigne dobar dogovor. Svakako. Znamo parametre. Da da li se očekuje da će se to sada dogoditi sa sadašnjom dinamikom? Ne. Ne, jer je potreban čvršći stav", rekao je on.

Uprkos konačnom naglasku na negaciji, ovo je važan preokret u narativu izraelskih vlasti koji bi mogao signalizirati širi politički zaokret. Nije isključeno da je poslednjih nekoliko izraelsko-američkih susreta na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost zaslužno za promenu stava. Nije slučajno da je Džeruzalem post na Božić objavio da je Iranska revolucionarna garda (IRGC) objavila nekoliko tvitova u kojima se najavljuje napad na izraelsku nuklearnu elektranu u Dimoni, u pustinji Negev na jugu zemlje.

Najave da će napasti Tel Aviv, Haifa i Jerusalim Napad na Dimon su veoma ozbiljne. U tvitu IRGC navodi: „ali na Dan kada ih zgrabimo svom snagom, zaista ćemo ih kazniti“, citat iz Kurana.

Sve to dobija na značaju kada mu se doda poruka Iranskog međunarodnog kanala za izveštavanje sa sedištem u Londonu, koji je objavio da IRGC u pustinji vežba napade na Dimon u okviru vojnih vežbi Veliki prorok. Izgradili su veran model izraelskog nuklearnog oružja objekti koji ispaljuju različite vrste balističkih projektila i kamikaze-bespilotne letelice punjene eksplozivom.

Objavili su i video-snimak visoke rezolucije kao simulirani napad IRGC-a na izraelsko nuklearno postrojenje Dimona. Reč je o ozbiljnoj pretnji jer bi čak i jedan pogodak na postrojenje kreiralo preduslove za ozbiljan incident koji bi se mogao pretvoriti u katastrofu. Dimona je štićena nizom obrambenih sistema, među kojima je i Čelična kupola, protivraketni sistem koji je ne tako davno iskušavao Hamas napadima na Jerusalim.

Prednost Irana je što je dovoljno da, kao u slučaju izraelskog napada na Irak, udare na samo jedan cilj kumulativno. Bilo kakvo oštećenje moglo bi se smatrati izuzetnim uspehom. Uz neupitan rizik jer Izrael nakon toga ne bi imao izbora nego odgovoriti napadom. Verovatno ne nuklearnim oružjem, koje ima iako to nikad nije priznao, ali napadom.

U tom svetlu se može gledati i napad izraelskih borbenih aviona na sirijsku luku Latakija u utorak ujutro, drugi u mesec dana. To je deo dugotrajnog posrednog rata Irana, koji nastoji da u Siriji učvrsti vojne baze, i Izraela, koji to napadima iz vazduha onemogućava. Otvara se pitanje kako bi na izraelski napad na Iran reagovao SAD i kako bi reagovala Rusija koja ima dobre odnose s Jerusalimom i Teheranom.

Izraelski napad na Iran verovatno bi izazvao koordinisanu akciju islamskog pokreta Hamas iz pojasa Gaze i šiitskog Hezbolaha iz Libana, koji ima bogat arsenal moćnih raketa.

Na kraju, sukob Izraela i Irana ostao bi lokalan, pa se ne bi očekivalo prelivanje na susedne regije. Ali bi porasla cena nafte, koja je jedan od ključnih faktora rasta inflacije. Kini to se ne bi svidelo, ali Rusiji bi.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3153 on: December 29, 2021, 07:28:04 am »

Evropa za hitan nuklearni dogovor sa Iranom
IZVOR: TANJUG UTORAK, 28.12.2021.

Evropski pregovarači su se danas u Beču založili za hitno postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Hitnost pregovora oni pravdaju sa time što je Iran povećao zalihe obogaćivanja uranijuma koje su potrebne za proizvodnju atomske bombe

"Pregovori su hitni", naveli su pregovarači tri evropske zemlje, Francuske, Nemačke i Velike Britanije, koje su potpisnice sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

U Beču su u ponedeljak nastavljeni pregovori o oživljavanju sporazuma posle jednostranog istupanja SAD za vreme predsednika Donalda Trampa. Evropski pregovarači su naveli da je za postizanje dogovora ostalo nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci pošto Iran povećava zalihe uranijuma. Iranska strana saopštila je da neće obogaćivati uranijum više od 60 odsto.

"Ostaje činjenica da je obogaćivanje na 60 odsto bez presedana za državu koja nema nuklearno oružje", naveli su evropski pregovarači i dodali da se obogaćivanjem uranijuma na 60 odsto Iran približava proizvodnji atomske bombe.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Velika Britanija, Kina, Nemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD, kako bi pokušale da ožive sporazum.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3154 on: December 29, 2021, 06:47:17 pm »
Razgovori Rusije i SAD na marginama pregovora u Beču


Ruski izaslanik na pregovorima za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa Iranom potvrdio je da se sastao sa svojim američkim kolegom u Beču.

Ruski zvaničnik Mihail Uljanov saopštio je danas na Tviteru da se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Iran Robertom Melijem, prenosi Rojters.

"Bliske konsultacije i koordinacija izmedju ruskih i američkih delegacija u toku pregovora u Beču predstavljaju važan preduslov za napredak ka obnavljanju JCPOA", napisao je Uljanov.

Razgovori u Beču se vode u cilju oživljavanja Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), što je naziv nuklearnog sporazma velikih sila sa Iranom iz 2015, prema kome bi SAD trebalo ponovo da pristupe sporazumu ukidanjem sankcija Teheranu, koji bi za uzvrat prihvatio punu implementaciju ograničenja svog nuklearnog programa.

SAD su u utorak izrazile oprez zbog optimističnih komentara Irana i Rusije o uspešnosti razgovora u Beču i o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma i poručile da je još prerano za ocenu da li se Teheran vratio pregovorima konstruktivnim pristupom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3155 on: December 30, 2021, 03:49:45 pm »Quote
Israel To Strike Iran In 2022?

Israel has threatened to strike Iran’s nuclear facilities and vows to continue its fight against Tehran in Syria.

Will Israel actually follow through with its threats, or is Tel Aviv only looking to pressure the U.S?
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3156 on: December 31, 2021, 05:46:55 pm »
"Američko ubistvo Sulejmanija jasan primer državnog terorizma"


Iranska ambasada u Beogradu oglasila se saopštenjem povodom druge godišnjice ubistva general-pukovnika Kasema Sulejmanija, koje je nazvala jasnim primerom državnog terorizma.

Iranska ambasada podseća da su američke snage 3. januara 2020. napale projektilom konvoj u kom je bio Sulejmani, komandant snaga Kuds, koji je u napadu ubijen.

- Ovaj časni komandant i barjaktar borbe protiv terorizma, kako u regionu tako i u svetu, ima bezbroj zasluga i u borbi protiv terorističke grupe ISIS u Iraku i Siriji, a prema svedočenju sirijskih i iračkih vlasti, spasao je živote hiljadama nevinih muškaraca, žena i deca, koji bi bili u životnoj opasnosti da je ISIS pobedila. Činjenica je da su region, a kasnije Evropa i ceo svet, spašeni od opasnosti i noćne more ekspanzije ISIS-a, što je rezultat požrtvovanosti general-pukovnika Sulejmanija i njegovih saveznika i istomišljenika - navodi iranska ambasada.

Kako se dodaje, "ciljano ubistvo general-pukovnika Sulejmanija, višeg vojnog komandanta jedne zemlje u trećoj zemlji, jasan je primer državnog terorizma".

- Akcije Amerikanaca i atentat na iranskog vojnog komandanta, osim što predstavlja direktno kršenje Povelje UN, predstavlja i kršenje najočiglednijih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući principe: nemešanja, suvereniteta, suzdržavanja od upotrebe sile, nenapadanja, kao i princip imuniteta predstavnika vlasti. Organizacije za ljudska prava, Ujedinjene nacije, ugledni i međunarodni instituti takođe su potez američke vlade nazvali činom agresije, eklatantnim zločinom i teškim kršenjem međunarodnog prava - saopštava, između ostalog, Ambasada Irana u Beogradu.

Ambasada dodaje da će "Iran iskoristiti sve pravne kapacitete na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou da uspostavi mir i stabilnost u regionu i da se suprotstavi zlokobnom fenomenu terorizma, posebno onoj vrsti vlada, čiji je jasan primer američka vlada."


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3157 on: January 01, 2022, 08:17:28 am »

Vašington zabrinut zbog iranskog lansiranja rakete
SVET Autor: Beta 30. dec. 2021

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog iranskog lansiranja rakete, što je napredak za koji kažu da bi mogao da koristi balističkom programu Teherana, ali su naglasile svoju privrženost pregovorima o spasavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

„Sjedinjene Države su i dalje zabrinute zbog iranskog razvoja svemirskih raketa“, naveo je Stejt department ističući da to predstavlja rizik zbog mogućeg razvoja balističkih raketa. Stejt department je potvrdio da Vašington „želi obostrani povratak na puno poštovanje sporazuma iz 2015.“ čiji je cilj sprečavanje Irana da razvije nuklearno oružje.

Iran je danas objavio da je lansirao u svemir raketu, nosač satelita, sa tri uredjaja, ali iranska državna televizija i novinske agencije bliske vlastima nisu navele kada je raketa lansirana ni koje uredjaje je ponela. Objava o lansiranju usledila je nekoliko dana od obnove teških pregovora u Beču o oživljavanju medjunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. godine. Na snimcima iranske državne televizije vidi se lansiranje bele rakete sa sloganom "Možemo", sa kosmodroma "Imam Homeini".

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3158 on: January 01, 2022, 08:39:55 pm »

Quote

Iran managed to sneak in the last rocket launch attempt of 2021, a Simorgh rocket carrying a trio of satellites, which appears to have come close to orbital velocity, but not close enough to stay in orbit.  And based on recent events in the country it's very likely that this is just the first of many as newly elected president Ebrahim Raisi has publicly stated he wants to reinvigorate the country's space programs. This comes in marked contrast to the much more low profile space launch activities under Hassan Rouhani who had been much more careful about international relations.

I say space programs because Iran has 2 independent groups working on developing space launch vehicles, the Iranian Space Agency and the Revolutionary Guard have both launched satellites with vehicles of their own design, although there is a great deal of commonality with the country's ballistic missile capabilities.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3159 on: January 02, 2022, 06:52:24 am »

Revolucionarna garda ubila šest naoružanih ljudi
Tanjug 01. 01. 2022.
   
IRANSKA Revolucionarna garda ubila je danas šest naoružanih ljudi na jugoistoku zemlje, objavile su te iranske elitne snage na svom sajtu.

U sukobima su poginula i tri lokalna pripadnika dobrovoljne milicije Basidž koja su se borila uz pripadnike Revolucionarne garde, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters. U pretežno sunitskoj provinciji Sistan-Belučistan u blizini pakistanske i avganistanske granice dugo deluju krijumčarske bande i sunitski islamistički ekstremisti, koji se bore protiv šiitskih vlasti u zemlji.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3160 on: January 02, 2022, 08:31:27 am »Izraelski ministar: Ne treba nam dozvola Amerike za napad na Iran


„Jevrejska država poseduje sposobnosti koje svet ne može ni da zamisli i upotrebiće ih protiv Teherana ako bude potrebno“, upozorio je izraelski ministar spoljnih poslova Džair Lapid.

Izraelski ministar jasno je stavio do znanja da njegova zemlja može da upotrebi silu da obuzda iranski nuklearni razvoj bez obaveštavanja američkog predsednika Džoa Bajdena.

„Izrael će učiniti sve što treba da zaštiti svoju bezbednost. I za to nam ne treba ničija dozvola. To je slučaj od prvog dana kada smo uspostavili ovu državu“, rekao je Lapid za izraelski Kanal 12.

Na pitanje da li njegova zemlja poseduje sredstva da uspešno izvede ovaj tip napada, ministar spoljnih poslova je rekao da „Izrael ima sposobnosti, od kojih neke svet, pa čak i neki stručnjaci u toj oblasti, ne mogu ni da zamisle.

A Izrael će se zaštititi od iranske pretnje, prenosi RT.

Izraelski zvaničnici i vojne ličnosti razmišljaju o udaru na Iran otkako su pod Bajdenovom administracijom počeli razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. (Zajednički sveobuhvatni plan akcije) između Teherana i svetskih sila.

Teheran je izrazio skeptičan prema upozorenjima koja dolaze iz Izraela, nazivajući ih „praznim pretnjama“, ali obećavajući oštar odgovor na svaku agresiju.

Prema Sporazumu, Iran je pristao da obuzda svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Bivši predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz Sporazuma 2018, nazvavši to „najgorim dogovorom ikada“. Jevrejska država je u potpunosti delila njegovo mišljenje, oštro se protiveći sporazumu koji, kako je insistirala, nije dovoljan da predupredi da Iran dobije nuklearnu bombu.

„Izrael nije protiv dobrog dogovora, on je samo protiv pogrešnog dogovora“, dodao je on.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3161 on: January 03, 2022, 08:33:09 pm »

U Beču nastavljeni razgovori o nuklearnom sporazumu: Iranski zvaničnici izrazili oprezni optimizam
Srna 03.01.2022.

Razgovori pokrenuti s ciljem da se očuva nuklearni sporazum sa Iranom nastavljeni su danas u Beču i iranski zvaničnici izrazili su oprezni optimizam.

Dijalog će prvo biti nastavljen u bilateralnom formatu. Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzadeh rekao je da je ostvaren napredak u poslednjoj rundi razgovora o ukidanju sankcija i garancijama da se SAD neće ponovo povlačiti iz ovog sporazuma.

- Kada bude postignuta saglasnost, Iran će se ponovo pridržavati svojih tehničkih obaveza iz sporazuma. To je naš cilj i nećemo dozvoliti uspostavljanje bilo kakvih vremenskih okvira - naglasio je Hatibzadeh. On je istakao da je moguće kratkoročno rešenje i da se SAD trebaju vratiti u sporazum postignut 2015. godine, te ukinuti sankcije.

Tokom 2018. godine, SAD su izašle iz sporazuma postignutog s ciljem da se Iran onemogući u proizvodnji atomskog oružja, a da mu pri tom bude dozvoljena mirnodopska upotreba nuklearne energije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3162 on: January 03, 2022, 08:45:59 pm »

Ako Tramp ne plati za ubistvo Solejmanija, platiće SAD
Tanjug 03. 01. 2022.

IRANSKI predsednik Ebrahim Raisi zapretio je danas osvetom Americi zbog ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija pre dve godine, ukoliko se bivši predsednik Donald Tramp ne pojavi na sudu.

Iran i grupe povezane sa Teheranom u Iraku su organiovale niz manifestacija u znak sećanja na Solejmanija, nekada komandanta Kuds snaga, koja je prekomorska desna ruka Iranske Revolucionarne garde, preneo je Rojters. Britanska novinska agencija podseća da je on ubijen 3. januara 2020. godine u napadu dronom koji je naredio Tramp.

- Ukoliko Tramp i Majk Pompeo ne budu procesuirani pred nezavisnim sudom za zločin protiv Solejmanija, muslimani će se osvetiti na način na koji to rade naši mučenici - kazao je Raisi u televizijskom obraćanju.

Iran je apelovao na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da okrivi SAD i Izrael za ubistvo, preneli su iranski mediji. U danima nakon ubistva, SAD su u Ujedinjenim nacijama rekle da je Solejmani ubijen u samoodbrani i obećale da će načiniti dodatne akcije, ako bude potrebno, na Bliskom istoku da zaštite američko osoblje i interese.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3163 on: January 04, 2022, 11:51:03 am »Sud: Iran da plati odštetu


Jedan kanadski sud je presudio da Iran treba da plati 107 miliona dolara kaznene odštete porodicama šest osoba sa kanadskim državljanstvom ili prebivalištem.

Reč je o osobama koje su poginule u obaranju ukrajinskog putničkog aviona od strane iranske vojske 2020. godine, objavila je novinska agencija "Kanadijan pres".

Vojska je oborila avion ukrajinske kompanije UIA na letu PS752 sa dve rakete zemlja-vazduh, u čemu je stradalo svih 176 ljudi u avionu, podseća agencija AP.

Preko 100 iranskih žrtava imalo je kanadsko državljanstvo ili prebivalište, što je navelo neke porodice žrtava da tuže Iran pred kanadskim gradjanskim sudom. Vrhovni sud Ontarija je prošle godine presudio da rušenje putnickog aviona od strane iranske vojske predstavlja "teroristički čin'', što je omogućilo porodicama da zaobidju pravni imunitet Irana i traže kompenzaciju za svoje gubitke.

U odluci koja je objavljena u ponedeljak, sudija Edvard Belobaba presudio je da se porodicama koje su pokrenule tužbu u Ontariju isplati sedam miliona dolara kompenzacione odštete pored 100 miliona dolara kaznene štete, plus kamate, izvestila je kanadska štampa. Ostaje, medjutim, nejasno kako će porodice zapravo naplatiti štetu od Irana.

Nesreća se dogodila početkom januara 2020. godine dok su Vašington i Teheran bili "na ivici rata".

Samo nekoliko sati pre obaranja, Iran je ispalio balističke rakete na američke baze u Iraku, u znak odmazde za napad američke bespilotne letelice u kojem je ubijen visoki iranski general Kasem Sulejmani u Bagdadu.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3164 on: January 05, 2022, 06:59:09 am »

Ističe vreme za spas nuklearnog sporazuma
Tanjug 04.01.2022.

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je danas Iran da ističe vreme za spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Džonson je telefonom razgovarao sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom o tome kako teku pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu koji su nastavljeni u Beču, preneo je Rojters.

"Premijer je rekao da Velika Britanija želi da pregovori u Beču dovedu do potpune obnove JCPoA (Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije), ali je dodao da nam je potrebno da se Iran angažuje u dobroj nameri", rekao je portparol Dauning strita.

"Diplomatska vrata su otvorena, ali ističe vreme za postizanje dogovora", dodao je on.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 [211] 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 ... 225   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.