PALUBA
June 22, 2024, 11:22:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 [213] 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225   Go Down
  Print  
Author Topic: Mogući vojni udar na Iran  (Read 529917 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3180 on: January 21, 2022, 09:20:31 am »Quote
'Americans have changed their warfare, they use sanctions as instrument' – Ebrahim Raisi

'If a person is independent, influential or leads the movements, this goes contrary to the system of domination, to American interests, therefore, they would impose sanctions against this person,' the Iranian president tells RTLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3181 on: January 23, 2022, 04:34:22 pm »
Quote
Iran and Saudi Arabia rapprochement
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3182 on: January 23, 2022, 08:20:26 pm »

Iran platio deo duga UN, očekuje da mu se vrati pravo glasa
Tanjug 23.01.2022.

Vlasti Irana saopštile su danas da je ta zemlja platila deo dospelih obveza Ujedinjenim nacijama i sada očekuju da im se vrati suspendovano pravo glasa u Generalnoj skupštini UN.

Stalni ambasador Irana pri UN Madžid Taht Revanči rekao je da je UN-u prebačeno 18 miliona dolara iranske finansijske imovine koju je zamrzla Južna Koreja.

- Očekujemo da se Iranu vrati pravo glasa u UN. Nažalost, već drugu godinu zaredom suočavamo se s problemom plaćanja članarine zbog opresivnih i jednostranih američkih sankcija Iranu - kazao je Revanči.

Prema 19. članu Povelje UN, pravo neke zemlje da glasa u Generalnoj skupštini UN će biti suspendovano ukoliko je njen dug prema organizaciji veći od plaćanja koje je izvršila u poslednje dve godine. Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da se veruje da će od ponedeljka Iran dobiti pravo glasanja, kada se završi finansijska transakcija. Ministarstvo finansija iz Seula je potvrdilo danas da je Iran platio svoje obaveze Ujedinjenim nacijama uz pomoć sredstava zamrznutih u Južnoj Koreji. I prošle godine je Iran je izgubio pravo glasa u Generalnoj skupštini jer je dugovao više od 65 miliona dolara, a vratio je pravo glasa uplativši minimalnu uplatu od 16 miliona dolara.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3183 on: January 23, 2022, 08:30:27 pm »

Savez sa Teheranom ne ugrožava nacionalno pamćenje i nacionalni identitet Rusa
M.Đorđević 23. 01. 2022.

Zvanična poseta iranskog predsednika Ibrahima Raisija Moskvi otvara velike mogućnosti za dalji razvoj odnosa dve zemlje, navodi ruski analitičar Petar Makedoncev, koji ističe da je Rusiji Iran veoma potreban.

Postoji nekoliko faktora koji omogućavaju da se govori o prednostima približavanja Teheranu, navodi Makedoncev. Prvo, Iran se protivi liberalnom svetskom poretku. Može se kritikovati režim u Teheranu, ali je nemoguće ne priznati da je Iran posle Islamske revolucije 1978-1979 postao protivnik Zapada, a pre svega Sjedinjenih Država.

Drugo, šiitski islam dominira u Iranu, koliko god se oni trudili da dokažu da je islamska revolucija bila muslimanska, a ne šiitska i persijska. Ovaj faktor je posebno važan za Rusiju, gde većinu muslimana čine suniti. Verski ekstremizam, rasprostranjen na Severnom Kavkazu, u regionu Volge i među centralnoazijskim migrantima koji dolaze u Rusiju, povezuje se sa radikalnim pokretima sunizma, uključujući vehabizam. Oni su istorijski netolerantni prema šiitima. Dakle, iranski ajatolasi neće moći svojom voljom da podrže islamiste u Povolžju i na Severnom Kavkazu. S tim u vezi, vredi napomenuti da su Iran i proiranska libanska šiitska grupa Hezbolah 1992-1995 podržavali sunitske Bošnjake u ratu protiv Srba i Hrvata. Uprkos tome, Bošnjaci su više orijentisani na sunitsku Tursku nego na Iran. Odnosno, i Teheran je imao grešaka u spoljnoj politici.

Treće, u Iranu se, ništa manje nego u Rusiji, plaše turskog nacionalizma. Kao što smo već primetili, uprkos glasnim deklaracijama, iranske vlasti prećutno sprovode politiku persijanizacije nekih turskih naroda. Shodno tome, suprotstavljanje radikalnim krugovima Turske i Azerbejdžana, koji sanjaju da potkopaju Rusiju i Iran uz pomoć turskog nacionalizma, predstavlja veoma uspešnu platformu za zbližavanje Moskve i Teherana. Svakako da iranski ajatolasi neće podržati tatarstanske etnokrate, koji su, zarad Turske i Azerbejdžana, spremni da učestvuju u informacionom ratu protiv Irana.

Četvrto, u ratu u Siriji Rusija i Iran podržavaju jednu stranu – predsednika Bašara el Asada . Naravno, i Moskva i Teheran su konkurenti koji žele da se učvrste u Siriji. Međutim, činjenica da Moskva i Teheran podržavaju jednu stranu u samom ratu dramatično menja situaciju. Poređenja radi: Turska nije samo konkurent Rusiji u borbi za Siriju, već i protivnik, pošto Ankara podržava sirijsku opoziciju i zalaže se za svrgavanje Bašara el Asada.

Peto, uprkos godinama sankcija, Iran je postao ozbiljna sila od koje ceo Bliski istok drhti. U ovom slučaju mislim na prisustvo uticajnih snaga koje su saveznici Irana, pre svega libanski Hezbolah i proiranske šiitske iračke grupe. Ali postoji još strašnija sila - jemenski pokret "Ansar Alah" (Huti). Od marta 2015. Huti, podržani Iranom, uspešno se opiru arapskoj koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija. Štaviše, oni periodično granatiraju teritoriju Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Drugim rečima, Teheran zna kako da bukvalno udari na neprijateljsku teritoriju bez upotrebe svojih oružanih snaga.

Ponekad se može naići na mišljenje da navodno Rusija ne treba da ide na zbližavanje sa Iranom jer ajatolasi progone hrišćane i da su uopšte, to ljudi čije su vrednosti veoma daleko od prosečnog stanovnika Rusije. Ovome se može prigovoriti. Pre svega, u Iranu se progone nepravoslavni hrišćani, a ne pravoslavni. Shodno tome, zapadni nepravoslavni hrišćani mogu da vode računa o sebi, posebno da se obrate svojim vladama. Osim toga, ako govorimo konkretno o ruskom pravoslavlju, onda nam niko nije zadao tako strašni udarac kao isti Zapad, posebno Rimokatolička crkva. Da podsetim da Poljaci, Galičani i beloruski Zmagari najviše mrze Ruse. Svi su katolici latinskog ili grčkog obreda. A posle toga će nam biti rečeno da treba da napravimo neprijatelja od Irana zbog heterodoksnih hrišćana?!

Konačno, izvesno zbližavanje sa Iranom ne ugrožava nacionalno pamćenje i nacionalni identitet Rusa. Da, Rusija i Iran su se žestoko borili u prošlosti. Međutim, dominacija šiizma u Iranu i odbacivanje turskog nacionalizma od strane Persijanaca znači da približavanje Teheranu neće zahtevati od nas nacional-mazohističke ustupke. Nacional-mazohistički ustupci prisutni su u pokušajima nekih krugova, pod plaštom unapređenja rusko-turskih i rusko-azerbejdžanskih odnosa, da govore gluposti o progresivnom značaju invazije Batu Kana. Rusiji, da negiraju strašnu i razornu prirodu tatarsko-mongolskog jarma, da se stide borbe ruske države sa Kazanskim kanatom, da prećute činjenice o ekonomiji Krimskog kanata, izgrađenoj na odvođenju Slovena u ropstvo , itd. Dakle, za rusku naciju Iran još uvek nije toliko opasan, kao Turska sa svojim destruktivnim ideološkim koktelom turskog nacionalizma, panislamizma i neoosmanizma.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3184 on: January 28, 2022, 08:06:06 am »

Deset sekundi poziva na ubistvo vrhovnog lidera na televiziji
IZVOR: RTS ČETVRTAK, 27.01.2022.

Grupa Mudžahedin al Kalk "upala" je u program iranske državne televizije i emitovala poziv na ubistvo vrhovnog lidera te države Alija Hamneija, javljaju mediji.

Iranske vlasti su ovaj incident nazvale hakerskim napadom. Tokom desetak sekundi Iranci su mogli da vide poziv na ubistvo Hamneija i hvalospev o organizaciji Mudžahedin al Kalk. Ova organizacija, koja je posle sukoba sa iranskim vlastima prešla na stranu tadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina, saopštila je da je obaveštena o prekidu programa iranske televizije. Sticajem čudnih okolnosti, nekih 3.000 iranskih disidenata marksističko-islamističke ideologije našlo se nadomak Drača u Albaniji. Posle epizode u Iraku, Amerikanci su im potražili novo stanište, što su vlasti u Tirani, na čijem se čelu nalazio Salji Beriša, videle kao ozbiljnu šansu da se dodatno približe Vašingtonu, pa su pristali da 300 pripadnika MeK-a naseli u toj državi.

Opozicija je podržala ovakav potez, a nekoliko godina kasnije njihov broj je, u saglasnosti sa vladom Edija Rame, dostigao tri hiljade. Nedaleko od Drača, uz zdušnu finansijsku pomoć iranske emigracije, izgradili su pravi kompleks, koji vlasti u Teheranu vide kao jedan od glavnih centara antiiranske propagande u svetu.

Od Teherana do Drača

Priča o ovoj organizaciji je gotovo neverovatna. Rame uz rame sa ostatkom revolucionarnog pokreta, kao islamističko-marksistička milicija zbacili su vlasti u Iranu šaha Rezu Pahlavija, ali su se kasnije dokačili sa čelnicima islamske revolucije i postali smrtni neprijatelji. Tokom rušenja šahovog režima, važili su za nepokolebljive borce koji ulazili u gotovo samoubilačke akcije protiv snaga bezbednosti i redovno napadali predstavništva zapadnih kompanija. Navodno, organizacija Mudžahedin el Kalk snosi odgovornost za smrt najmanje šest Amerikanaca u Iranu.

Poznata je i po pesmi u kojoj se neprestano ponavljaju "smrt i uništenje" Amerike. Homeini ih je, odmah po povratku iz egzila, označio kao opasne, jer su okupljali regrute iz srednjeg staleža i bili prilično popularni među lokalnim intelektualcima i studentima islamistike. Mudžahedin el Kalk je do tačke sa koje nema povratka dospeo posle serije eksplozija automobila bombi u kojima je 1981. godine stradalo više od 70 iranskih zvaničnika, uključujući tek izabranog predsednika Irana Muhameda ali Radžala i premijera Muhameda Džavada Bahonara. Homeinijeva tajna policija je počinioca ubistva idenifikovala kao pripadnika Mudžahedina el Kalka. Kontranapad pristalica vlasti u Teheranu bio je strašan, pa su preživeli jedva uspeli da se domognu Iraka, gde im je utočište pružio Sadam Husein.

U narednih dvadeset godina organizovali su seriju napada na iranske vlasti, a Sadamu Huseinu su pomagali prilikom obračuna sa lokalnim rivalima. U iračko-iranskom ratu učestvovali su na strani Iračana, zbog čega su ostali bez ozbiljne podrške u Iranu i bili osuđeni na život u egzilu. Analitičari navode da se ova organizacija, kako su godine u egzilu prolazile pod pritiskom i pretnji iz Teherana, polako pretvarala u kult. Lider organizacije Masud Radžavi nije viđen još od 2013. godine, pa zapadne obaveštajne službe zaključuju da je mrtav. U međuvremenu, ključna ličnost pokreta postala je njegova supruga Merjam Radžavi, koja je uspela da u zapadnoj Evropi i Americi dobije podršku desničara, rešenih da kad-tad napadnu Iran.

Suđenje u Švedskoj

Švedsko pravosuđe već mesecima ispituje svedoke serije ubistava pripadnika organizacije Mudžahedin ek Kalk kod Teherana 1988. godine u kojima je, prema različitim izvorima, stradalo između 2.500 i 30.000 ljudi. Suđenje je počelo posle hapšenja Hamida Nurija, jednog od navodnih egzekutora, koga je policija zatvorila pre dve godine na osnovu međunarodne poternice. Švedsko tužilaštvo tvrdi da je ubistva pripadnika organizacije Mudžahedil el Hak naredio lično ajatolah Homeini, te da je novi iranski predsednik Ebrahim Raisi bio član tela koje je izricalo smrtne kazne. Svedoci koje su švedski tužioci, tokom jeseni, ispitivali u Stokholmu i Albaniji, pak, tvrde da je Nuri bio jedan od zvaničnika koji su osuđenike vodili na gubilište, ili čitao imena onih na koje je došao red za vešanje.

Kao i velika većina Iranaca, Nuri tokom svedočenja pripadnike ove grupe nijednom nije nazvao mudžahedinima, već "mohafeginima", ili izdajnicima, izjednačavajući ih sa Islamskom državom. Presuda Nuriju se očekuje u aprilu.

Izvor. www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3185 on: January 30, 2022, 06:54:54 am »

Pregovori zapadnih sila i Irana u završnoj fazi
Tanjug 29.01.2022.

Nuklearni pregovori između Irana i zapadnih sila su u završnoj fazi i sada zahtevaju politički input, naveli su danas u saopštenju pregovarači grupe E3.

"Januar je bio najintenzivniji period razgovora do sada", navodi se u saopštenju tzv. grupe E3 koju čine Francuska, Britanija i Nemačka, preneo je Rojters. Svi znaju da smo u završnoj fazi, koja zahteva političke odluke, navedeno je u saopštenju, u kojem se dodaje da se zbog toga pregovarači vraćaju u prestonice na konsultacije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3186 on: January 30, 2022, 02:30:34 pm »
Moguće ukidanje sankcija Iranu


Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju da je dogovor o ukidanju sankcija Iranu, koji zauzvrat treba da smanji nuklearne aktivnosti, i dalje moguć, ali da razgovori treba da se ubrzaju, rečeno je danas iz Makronove kancelarije.

Francuska, Nemačka i Velika Britanije, poznate kao E3, kao i SAD, žele da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine na razgovorima u Beču, ali zapadne diplomate su ocenile su pregovori, koji su ušli u osmu rundu, idu isuviše sporo.

Iran je odbio bilo kakav krajnji rok koji su odredile zapadne sile.

- Predsednik Makron je ponovio svoje ubeđenje da diplomatsko rešenje je i dalje moguće i da je imperativ, i naglasio je da svaki razgovor zagteva jasnu posvećenost svih strana - saopštila je Jelisejska palata nakon telefonskog razgovora dva predsednika.

Navodi se i da je, nekoliko meseci nakon nastavka pregovora u Beču, koji su bili prekinuti, Makron insistirao da treba da se ubrzaju kako bi se ostvario opipljiv napredak.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3187 on: February 06, 2022, 09:19:20 pm »

Mosad se infiltrirao – "Svaki visoki zvaničnik treba da bude zabrinut za život"
IZVOR: JUTARNJI LIST NEDELJA, 6.02.2022.

U novembru 2020. godine, konvoj koji je prevozio jednog od najvažnijih iranskih nuklearnih naučnika, Mohsena Fakhrizadeha, našao se pod jakom vatrom.

Naučnik je ubijen, a utvrđeno je da je ubijen automatskim oružjem kojim se, preko sistema veštačke inteligencije, upravljalo daljinski. Bi-Bi-Si piše da takvo ubistvo, precizan atentat na pokretnu metu i bez ikakvih drugih žrtava, zahteva veliku obaveštajnu akciju na terenu. Istovremeno, sumnja se da iza akcije stoji izraelska tajna služba Mosad.

Posle atentata, iranski ministar obaveštajnih službi Mahmud Alavi tvrdio je da su snage bezbednosti dva meseca pre ubistva upozorile na planove za ubistvo naučnika, na tačnoj lokaciji gde se atentat na kraju dogodio. Alavi je rekao da je osoba koja stoji iza atentata bio pripadnik vojske i indirektno je implicirao da bi počinilac mogao biti neko iz IRGC-a, Korpusa garde islamske revolucije. To je najelitnija iranska vojna jedinica.

Da je to bio slučaj, to bi značilo da je agent IRGC-a morao da bude na visokoj poziciji, do te mere da je uklonio tragove Alavijevog upozorenja i imao informaciju o tačnom datumu, vremenu i lokaciji gde će naučnik biti na kom vreme. Bi-Bi-Si ističe da je ubijeni Fakhrizadeh bio i pripadnik IRGC-a. Njihovi izvori iz zatvora u Teheranu, gde se nalaze brojni osuđenici za špijunažu u korist stranih država, kažu da su u zatvoru i neki visoki zvaničnici IRGC.

Iranske vlasti ne objavljuju njihova imena jer ne žele da ukaljaju ugled Revolucionarne garde. Bivši obaveštajac je rekao novinarima da su strane agencije takođe prikupile informacije protiv velikog broja iranskih ambasadora i komandanata IRGC-a. On je dodao da su među osetljivim informacijama prikupljene čak i informacije o njihovim odnosima sa ženama, kako bi bile ucenjene da pristanu na saradnju sa stranim špijunima. Podsećaju na slučaj iz januara 2018. godine kada je nekoliko muškaraca usred noći upalo u skladište u blizini Teherana. Unutra su bila 32 sefa, ali izgledalo je da su napadači tačno znali gde traže.

Tokom sedam sati, istopili su brave na 27 sefova i uzeli neverovatnih pola tone strogo poverljivog materijala o nuklearnom programu Teherana. Bila je to jedna od najgorih krađa poverljivih informacija, ali Iran se nije oglašavao. Samo tri meseca kasnije, dve hiljade kilometara dalje, u Tel Avivu, Izrael, pojavili su se poverljivi materijali. Tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanjahu izneo je informaciju javnosti rekavši da je reč o nedvosmislenim dokazima koje je prikupila tajna služba Mosada, a iranska strana je tvrdila da je reč o falsifikovanom dokumentu i da se incident nikada nije dogodio. Ali sredinom prošle godine, poslednjeg dana na funkciji, bivši iranski predsednik Hasan Rohani potvrdio je da je Izrael ukrao dokumente iz iranskog nuklearnog programa i predao ih tadašnjem predsedniku SAD Donaldu Trampu. On je istakao da se ime dr Fakhrizadeha, koji je ubijen dve godine kasnije, ne sme zaboraviti.

Čitava lista ubijenih tokom dve decenije

Tokom protekle dve decenije u Iranu je ubijen značajan broj naučnika, posebno onih koji su povezani sa nuklearnim programom, a zabeležene su i brojne sabotaže nuklearnih i vojnih objekata. Iranske vlasti su uglavnom bile neuspešne u pronalaženju odgovornih, ali su 2013. uhapsile nekoliko visokih zvaničnika IRGC-a zbog navoda o vezama sa Mosadom, koje nikada nisu dokazane. Jedan od optuženih bio je viši oficir zadužen za kontraobaveštajnu borbu protiv Izraela. Iran ga je prećutno osudio na smrt i pogubio bez prisustva javnosti.

Prošle godine je bivši predsednik Mahmud Ahmadinedžad potvrdio da se Mosad infiltrirao u iranske obaveštajne službe.

"Da li je za vas normalno da je visoki oficir zadužen za kontrolu izraelskih špijuna, na poziciji da nadgleda izraelske planove protiv Irana, zapravo izraelski agent?!" rekao je on ljutito.

Izrael veoma retko komentariše postupke svoje tajne službe.

"Ja sam protiv svakog publiciteta, ako hoćeš da pucaš, pucaj, ali nema razgovora. Mosadova reputacija je zasnovana na fantastičnim operacijama koje su vođene u tajnosti", rekao je bivši ministar odbrane i penzionisani izraelski general Amos Gilad.

Iranske vlasti su zabrinute što je Mosad došao do najviših zvaničnika. Bivši iranski ministar obaveštajnih službi Ali Junesi, jedan od bivših Rohanijevih savetnika, rekao je za Bi-Bi-Si da je Mosadov uticaj na Iran toliko jak da bi svaki visoki zvaničnik u zemlji trebalo da bude zabrinut za svoj život i bezbednost.

Izvor. www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3188 on: February 07, 2022, 08:28:16 am »
Američko-iranski pregovori mogu zaustaviti rast cena nafte


Novi signali o tome da se privode kraju pregovori između američkih i iranskih zvaničnika o oživljavanju sporazuma kojim se ograničava razvoj nuklearnog oružja u Iranu, mogli bi da zaustave cena nafte koje su u petak dostigle višegodišnje maksimume, kažu trgovci.

Ako Sjedinjene Države ukinu sankcije Iranu, to bi doprinelo povećanju isporuka i većoj ponudi nafte na globalnom tržištu.

Evropska nafta Brent je pojeftinila za pet centi ili za 0,1 posto, na 93,22 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u Aziji u 3:12 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Nafta Brent, koja se smatra referencom za cene ne globalnom tržištu "crnog zlata", zaključena je u petak na nivou na 93,27 dolara po barelu, nakon što je tokom trgovanja dostigla najviši nivo od oktobra 2014. od 93,70 dolara.

Cena američke nafte WTI je oslabila danas za 63 centa na 91,68 dolara za barel.

SAD su u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija omogućivši nastavak međunarodne nuklearne saradnje s Iranom na projektima osmišljenim da spreče korišćenje iranskih nuklearnih pogona za razvoj oružja.

Jedan visoki zvanižnik Stejt departmenta rekao je u petak da ublažavanje sankcija treba da omogući tehničke razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma, ali da to ne znači da su Sjedinjene Države na ivici postizanja sporazuma o njegovoj obnovi.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan evropski zvaničnik je izjavio da će se najviši izaslanici dve strane u pregovorima - koji su indirektni jer je Iran do sada odbijao da sedne za sto sa američkim diplomatama - verovatno sastati u utorak u Beču.

- Američki predsednik (DŽo) Bajden i dalje želi da pregovaramo u Beču... To je znak našeg uverenja da sporazum nije mrtav, da moramo da ga oživimo jer je to u našem interesu, rekao je u nedelju uveče Rob Mali, američki izaslanik za Iran, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji.

S druge strane, iranski ministar spoljnih poslova je u subotu ocenio da potez SAD o ublažavanju sankcija Teheranu nije dovoljan i da Vašington treba da pruži garancije za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. sklopljenog sa velikim zapadnim silama.

Izraelski premijer Naftali Benet izjavio je juče da je razgovarao sa Bajdenom o modalitetima da se zaustavi iranski nuklearni program.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3189 on: February 08, 2022, 05:10:34 pm »
Quote
Iran nuclear deal talks to resume in Vienna
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3190 on: February 10, 2022, 10:40:46 am »

Na vidiku dogovor o povratku na iranski nuklearni sporazum
D. D. S. 09. 02. 2022.

PORTPAROL iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da su razgovori u Beču o mogućem povratku na nuklearni sporazum iz 2015. godine postigli "značajan napredak", dok je portparol američkog Stejt departmenta rekao da je dogovor "na vidiku".

Vašington podržava pregovore uprkos uverenju da će novim sporazumom Iran moći da sakupi dovoljno nuklearnog goriva za bombu za manje od 12 meseci. To je kraće od dozvoljenog u prethodnom sporazumu, podseća američki poslovni dnevnik "Volstrit džornal". Sjedinjene Države su ukinule neke sankcije Teheranu, što je pozdravio iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan, ali je dodao da to "nije dovoljno". Eksperti komentarišu da je osvajanje znanja Irana nepovratno, što znači da stari sporazum neće biti tako jaka prepreka bombi kao pre Trampa, dok će vremenom biti teško da se natera Teheran da pristane da ojača sporazum.

- U svetu sve većeg geopolitičkog rivalstva oko Ukrajine, Tajvana i drugih velike sile su barem uspele da sarađuju u diplomatskim naporima da obuzdaju iranski nuklearni program - zaključuje nedeljnik "Ekonomist".

Izvor. www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3191 on: February 14, 2022, 06:30:10 am »

Napredak ka dogovoru postaje sve teži
Tanjug 13. 02. 2022.

VISOKI iranski bezbednosni zvaničnik Ali Šamkani izjavio je danas da napredak u pregovorima o spasavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. postaje teži jer su se zapadne sile samo pretvarale da daju inicijative.

Indirektni pregovori u Austriji između Irana i SAD nastavljeni su prošle nedelje posle desetodnevne pauze, preneo je Rojters. Delegati su rekli da su razgovori ostvarili ograničen napredak otkako su nastavljeni u novembru nakon petomesečne pauze izazvane izborom iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

- Rad iranskih pregovarača ka napretku postaje svakim trenutkom sve teži...dok se zapadne strane pretvaraju da iznose inicijative da izbegnu svoje obaveze - naveo je Ali Šamkani, sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, na Tviteru.

Mihail Uljanov, ruski izaslanik na pregovorima u Beču, nekoliko sati ranije je na Tviteru napisao da je ostvaren značajan napredak tokom pregovora. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izavio je u četvrtak da postoji još dug put do oživljavanja sporazuma iz 2015.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3192 on: February 14, 2022, 09:18:26 am »
U vojnoj bazi na zapadu Irana izbio požar
Vatra buknula u skladištu motornog uljaU jednoj vojnoj bazi na zapadu Irana danas je izbio požar, ali nije bilo žrtava, javili su lokalni mediji bliski iranskom Vrhovnom savetu za nacionalnu bezbednost.

"U ponedeljak ujutru izbio je požar u jednom skladištu gde su bili uskladišteni motorno ulje i drugi zapaljivi materijali, odnosno u jednoj od baza Revolucionarne garde u regionu Mahidašt u provinciji Kermanšah.

Požar je napravio štetu na industrijskoj hali", preneo je iranski "Nour", a navodi agencija Rojters.

Požar su ugasili spasioci, a ekipe su upućene u tu bazu kako bi istražile uzrok nesreće.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3193 on: February 17, 2022, 06:41:03 am »

Iv Le Drijan: Odluka o iranskom nuklearnom sporazumu za nekoliko dana
Tanjug 17.02.2022.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je danas da je do odluke o spasavanju nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama iz 2015. godine ostalo samo nekoliko dana, ali da je sada na Teheranu da donese politički izbor.

Indirektni razgovori između Irana i SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma nastavljeni su prošle nedelje nakon desetodnevne pauze i zvaničnika drugih strana u sporazumu - Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije, prenosi agencija Rojters.

"Sada smo na prekretnici. Nije pitanje nedelja, pitanje je dana", rekao je Le Drijan u parlamentu, dodajući da su zapadne sile, Rusija i Kina složne oko obrisa sporazuma. "Potrebne su političke odluke Iranaca. Ili će izazvati ozbiljnu krizu u narednim danima, ili će prihvatiti sporazum koji poštuje interese svih strana", rekao je francuski ministar spoljnih poslova.

Zapadne diplomate tvrde da su sada u završnoj fazi pregovora i veruju da je dogovor nadohvat ruke. Sa druge strane, iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je prošle nedelje da zvanični Teheran ne polaže nade u tekuće pregovore u Beču.

Nuklearni pregovori, čiji cilj je obeybeđivanje pune implementacije nuklearnog sporazuma i povratak SAD, vode se u Beču uz učešće visokih predstavnika Rusije, Kine, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana. Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Britanija, Nemačka i Evropska unija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3194 on: February 18, 2022, 08:01:03 pm »

OPEK+ želi da se Iran pridruži sporazumu ako SAD ukinu sankcije
Tanjug 18.02.2022.

Ako iranski nuklearni pregovori budu uspešni i SAD ukinu sankcije na izvoz iranske nafte, grupa OPEK+ će nastojati da se Islamska Republika konačno pridruži njihovom sporazumu o proizvodnim kvotama iz kojeg je trenutno izuzeta.

Potencijalni sporazum između Sjedinjenih Država i Irana o oživljavanju takozvanog nuklearnog sporazuma je izgleda blizu, rekao je jedan izvor iz OPEK+ grupe za Rojters.

„Velika je verovatnoća da će OPEK uključiti Iran u sporazum, jer ne postoji druga opcija“, dodao je izvor britanske agencije.

Ukoliko dođe do dogovora, a SAD su objavile da se okvir za postizanje sporazuma brzo privodi kraju, Iran bi mogao da vrati na tržište oko 1,3 miliona barela dnevno (bpd) u roku od nekoliko meseci, nakon što Vašington ukine sankcije na iranski izvoz nafte. Iran će, sa svoje strane, verovatno prvo nastojati da obnovi svoju proizvodnju i izvoz nafte, i verovatno će pristati na kvotu nakon razgovora sa grupom OPEK+, rekao je za Rojters izvor upoznat sa iranskim stavom.

Informacije o potencijalnom ukidanju sankcija i obnavljanju iranskog izvoza nafte bacile su u zasenak strahovanja trgovaca od mogućim poremećaja isporuka na tržište zbog ukrajinsko-ruske krize, i uticale na to da cene nafte nastave danas silazni trend.

Cena evropske nafte Brent je pala za 1,83 dolara ili za 1,9 posto, na 91,14 dolara po barelu na popodnevnom trgovanju, a američka WTI nafta se stropoštala za 2,24 dolara, odnosno za 2,4 procenta, na 89,52 dolara po barelu, prema izveštaju Rojtersa.

Izvor. www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 [213] 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.045 seconds with 22 queries.