PALUBA
June 02, 2023, 06:05:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 222   Go Down
  Print  
Author Topic: Mogući vojni udar na Iran  (Read 442614 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #30 on: January 22, 2008, 02:14:37 am »

Ja bi samo dušmaninu (a i na njega bi se sažalio) poželeo da neko "osvoji" Irak kao je to uradio (ili bolje rečeno još uveliko radi) SAD i njeni saveznici kojih je iz dana u dan sve manje i manje. Irak se predao Ameri i Britanci uštali u Irak, ali da li danas vladaju Irakom ili Avganistanom, ja trvdim da ne. Znači oni još nisu završili osvajanje Iraka i po svoj prilici neće ga uskoro ni završiti.

Zašto bi ga osvajali celog i gubili vojnike? Kao što reče dejina81, oni su u Iraku zbog nafte. Za svo ovo vreme (skoro pet godina!) koliko su Ameri u Iraku, samo nekoliko pokušaja je bilo da samoubice dođu do naftonosnih polja, samo jedan od tih pokušaja je bio nazovi uspešan! To je Amerima bitno. Samo to! BArel nafte mora biti na maksimalno do 90$. Dokle god Detroitske kompanije ne dođu u Belu kuću i kažu predsedniku/predsednici: "Imamo rešenje za automobil na baterije/etanol/neko treće rešenje", dotle će Amerika biti prisutna u Iraku. Možda neće biti vojno, ali privredno ona će držati Irak.

Sa Avganistanom je druga priča. Jedna stvar je što je to približavanje Rusiji, druga stvar je što su Ameri morali da urade nešto tako zbog 911, Talibana i Osame (zbog svog javnog mnjenja), treća stvar je vojno približavanje eventualnom žarištu između Pakistana i Indije... Ima tu razloga. Lično mislim da njih Avganistan mnogo više košta nego što su mislili i da bi oni rado sutra iz njega otišli.

Zar Iran (možda se i varam) nema kupljen S-200 od Rusa, i to nije niko demantovao, ako grešim neka me neko ispravi, možda sam napravio i previd.

Angara koju sam spomenuo nosi oznaku S-200. Nema Iran jednu Angaru, nego ima dosta diviziona. Ali to ne menja stvar: sistem je zastareo, dosta se lako ometa, obučenost posada nije na zavidnom niovu (kao uostalom u celom muslimanskom svetu koji koristi rusko naoružanje: Egipat, Sirija, Irak...).

Tačno Rusi su dematovali tu vest (imamo je na forumu) ali šta su hteli da postignu sa tom igrom, ako su znali da će Rusi odmah sutra da tu vest demantuju i u bukvalno istom saopštenju da objave kako su Iranu prodali drugi tovar nuklearnoe sirovine od planiranih tri. Ipak prodaja i kupovina S-300 nije kupo-prodaja nekoliko kalašnjikova te da neko može da se baš tako ophodi i objavljuje koještarije. Hoću da kažem da se ispod toga (vest pa demant) krije nešto što ćemo razumeti dosta kasnije.

Samopromocija... Misliš da se u Iranu čuo ruski demanti? Sećaš se kako smo mi reagovali januara-februara '99. kad je par naših novina objavilo informaciju da je prvi S-300 stigao i da Rusi obučavaju našu posadu?

Isto tako pogledajmo od prošle godine hapšenje britanskih mornara i vojnika u Zalivu od strane iranske patrole, pa njihovo zadržavanje, i na kraju puštanje istih. Ko se tu igra sa kim i ko dominira u toj igri?

Ponovo samopromocija. Šta bolje podiže moral naroda nego maltretiranje nekoliko mornara mrskog agresora? Znao je Iran da mora da ih vrati, ali je takođe znao da će Britanci ispod žita morati nečim da plate.

U Iranu postoje toliko boraca samoubica koji su spremni da se upoznaju sa Alahom da se bukvalno guraju u redu ko će biti prvi. Koga se treba više bojati jednog takvog borca samoubice koji je od malena učen (čitaj ispran mu mozak, ali baš bukvalno) da ako pogine u takvom samoubilačkom aktu ide odmah kod Alaha ili tamo nekih američkih rendžera, zelenih beretki, delta oderda itd.

Mnogo, ali mnogo precenjuješ samoubilačke napade. Protiv toga itekako ima odbrane, a prva je pucaj po viđenju - pa ako je nedužni civil, onda je kolateralna šteta. Koliko je Amerikanaca poginulo prilikom ulaska u Irak od samoubilačkih napada? Nijedan. Koliko ih je poginulo kasnije? Dosta. Koliko ih je poginulo u poslednja tri meseca od samoubilačkih napada? Samo dva, i to više svojom greškom. A to što samoubice ubijaju irački, sopstveni narod, Ameri se mnogo potresaju da ne mogu da spavaju Grin
« Last Edit: January 22, 2008, 02:24:29 am by Marko » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #31 on: January 22, 2008, 02:22:56 am »

Primer, ovo mi je još pre jedno šest meseci (možda ima i više) rekao jedan Amer. Prem da mi engleski nije jača strana supruga mi je pomogla (tj. kuckala tekst, a ja diktirao) u našem razgovoru. Nema razloga da mu neverujem, uglavnom mi je rekao sledeće. Pored svih manipulacija sa brojem poginulih američkih vojnika u Iraku i Avganistanu, evo jednog od modela kao to radi. Kada američki vojnici imaju sukob i npr. ima njih troje poginulih i šest ranjenih, zvanično i zaključno ide izveštaj o poginulima u javnost samo koliko ih je stradalo na licu mesta, ako bi se npr. desilo da od šest ranjenih vojnika četiri premine kasnije u hitnoj pomoći ili stacionaru oni se neračunaju tj. oni ne ulaze u zvaničan izveštaj o bilansu poginulih, naravno u svojoj domovini i oni se sahranjuju uz sve počasti itd. ali znači u izveštaj za medije ide samo koliko ih je poginulo na licu mesta. To je samo jedan od modela kako se manipuliše brojkama nastradalih sigurno ih ima još, npr. kada se dogodi neki masakr američkih vojnika to se dosta ublažava.

Ovo je sasvim normalno u ratnim operacijama! Šta si očekivao? Koliko je poginulo naših vojnika i civila '99.? Da li veruješ zvaničnim brojkama? Apsolutno ista stvar.

Kod Amerikanaca je čast poslati dete u vojsku i dobiti dozvolu da podigneš ispred svoje kuće američku zastavu. Ovo istina vaši za centralni i severni deo SAD-a, ali od skora i za južni. U Americi postoji samo jedno, i to ne baš srećno oformljeno, udruženje roditelja čija su deca u Iraku i Avganistanu, i koji traže prekid angažovanja njihove dece. Kažem nesrećno, jer žena koja je oformila to udruđenje nije baš najčistija, pošto je imala toliko ispada, da ju je udruženje na kraju izbacilo iz članstva.

Da ne bude da sam Amerofil - nisam! Ježim se njihovog poimanja demokratije, ali najjači su trenutno. Ko je najjači, on nameće svoje shvatanje reda i discipline. Tebi ako se to ne sviđa, izađi na crtu s njim. I Rimsko carstvo je malo ko voleo, pa je trajalo i trajalo. C'est la vie!
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #32 on: January 22, 2008, 09:28:38 pm »

Zašto ne bi osvojili ceo Irak i držali ga 100% pod kontrolom, zar im nije povoljnije stanje kao što sam uzeo primer našeg Kosova i Metohije gde situaciju dobrim delom drže u svojim rukama pod kontrolom. Pa čak i na Kosovu i Metohiji ginu američki i Britanski vojnici, ali kao po njihovom starom oprobanom receptu, ništa se neprijavljuje i objavljuje. Dalje kažeš nekoliko pokušaja da dođu do naftonosnih polja, pa ne bih se baš složio sa tobom da je bilo samo nekoliko puta (možda nekoliko puta ali mesečno). Skoro, negde pred samu Novu godinu je upaljeno naftonosno polje u oblasti Basre. Prvo je stigla vest da je radnik na održavanju “slučajno” svojom nepažnjom zapalio, dalje je posle nekoliko dana stigla vest da je možda to teroristički akt i dako dalje. Baš u to vreme na svetskoj berzi nafta je dostigao gotovo 100 dolara po barelu (inače moj nik Broker nema nikakve veze sa berzom Smiley hoću da kažem da sam počeo da koristim taj nik iz sasvim drugih razloga, a najmanje što sam poznavalac berze – otom potom Smiley).
Drugo ja na ovaj način tumačim vesti, kada se do nas probije nekako vest uvejena u jako stidljivu i navnu formu da je npr. upaljeno naftonosno polje, da žrtava im jako malo, po meni tamo se desilo nešto što se bukvalno može porediti sa paklom. Amere a i Britance sam uvek smatrao kao svojevrsne majstore mediske manipulacije. Od obmanjivanja svog javnog mnjenja, preko obane samih Iračana, do obmane cele svetske publike.

Ovu fotku sam već kačio na jednom forumu ali u delu za šaljive fotke i slike, sada vidim da sam pogrešio jer sam ozbiljnu stvar stavio tamo gde joj nije mesto.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Što se tiče zarobljavanja, zadržavanja i na kraju spektakularnog oslobađanja britanskih mornara i vojnika, dobro ti to zoveš promocija, ja to zovem igra, ipak je u toj igri Iran izašao kao pobednik u svakom pogledu. Tačno tako, Britanci su na kraju morali da plate oslobađanje svojih mornara i vojnika, ali je Iran kako tako pokazao celom svetu kako su zarobljenici imali korektan tretman, pa su ih više puta snimili i iste snimke sa priznanjem Britanaca da su povredili iranske teritorijalne vode prikazali celom svetu. U ovoj igri (ili promociji) Iran je izašao kao pobednik, svetu su pokazali i dokazali da su tada bili ugroženi od Britanaca, pozicija se još više učvrstila u Iranu, moral u narodu je podignut, a usput se nešto i zaradilo.  

Da li mnogo precenjujem samoubice? Mislim da nije potrebno da objašnjavam kolika su opsežne bezbedonosne pripreme kada u Iraku ili Avganistanu treba da gostuje (naravno uvek nenajavljeno zbog bezbednosti) neko od američkih ili svetskih zvaničnika. Neću pominjati napade bombaša samoubica gde su stradali samo vonici. Uzeću za primer napad na Ban Ki-Muna usred njegovog govora u Bagdadu (dobro to i nije bio klasičan saumubilački napad ali……), pa zamalo uspešan pokušaj bomaša samoubice na podpredsednika SAD-a Dika Čejnija kada je nanajavljeno posetio Avganistan tokom prošle godine. Bez obzira što se irački narod međusobno ubija, ginu u tim samoubilačkim sukobima i Ameri i Britanci, i ti se slažeš da se ciframa nastradalih manipuliše i to naravno nije nikakva novost, to zbog morala rade sve OS u svetu, pa i mi `99, ali Ameri i Britamci u tim manipulacijama svakako prednjače jer imaju mnogo aktuelnih vojnih kapanja, zbog tako velike prakse u obmanama postali su stvarno pravi profesionalci.

Ali da pustimo sve to po strani i da kažemo da se uopšte i nije dogodilo.
Verovatno znaš (ili možeš da predpostaviš) kako tenk M-84 izgleda zastrašujuće u odnosu na golog i usamljenog pešadinca. Imam jako puzdana saznanja kako su mudžahedini hrlili na naše tenkove gađajući ih zoljoma sa jako malih razdaljina, čak u jednom slučaju i sa neverovatnih 20 metara, gotovo bez ikakvog zaklona. Na svu sreću posada tenka je bila prisebna i jako je brzo reagovala (ustvari ako ćemo pošteno video ga je slučajno vozač tenka te odmah naveo nižandžiju na njega). Pošto je primetio da je uhvaćen na nišan, nešto se posebno i nije dao u beg. Trebali su da se gađaju dobro utvrđeni rovovi sa podkalibarnim zrnom pa se ta granata našla u ležištu metka, nišandžija nije imao baš puno izbora (dobro mogao je da ga gađa sa PKT-om ali su u ptanju bili sekundi…….) pogodio ga je  sa podkalibarnim zrnom. Izgleda da je mudžahedin bio mlad i nije baš bio (na svu sreću) dobro obučen i iskusan (što se nije moglo nikako reći za sve mudžehedine) da krene frontalno prema tenku a ne da ide od njega (kada mu je već toliko blizu prišao). Bukvalno da je ostao gde jeste jedina mogućnost bi bila da k-dir izađe na luk i da ga gađa PAM-om, škorpionom ili AP-om, (sa tim da je PAM spreman, znači da je uveden redenik itd.), što opet predstavlja jako veliki rizik za k-dira jer bi bio izložen vatri. Zbog njegove sulude (samoubilačke) blizine tolika depresija cevi topa se ne bi mogla postići i on bi tu bio gotovo potpuno bezbedan. Da nepričam o tome da je opseg laserovanja tek od 199 m (zbog zaštite svojih snaga), znači nišandžija je morao da ga gađa bez merenja daljine, bezmalo napamet uz veliku korekciju vatre sa pomoćnim strelicama končanice. To nažalost nije bio usamljen slučaj i dosta se pričalo o njima sa velikim strahom. Govorili su da su svi do jednoga drogirani opijumom, bili drogirani ili ne oni su hrlili na tenk kao da smo na istoj strani, najiskrenije tako tenku u borbi ne bi smeo da priđe ni saborac a kamoli neprijatelj. Samo treba čuti nekoga ko je doživeo (i preeživeo) čisto pešadisku borbu (znači pešak na pešaka), to je stvarno strašno, bolje reči užasno jezivo.

Misim da samubilačke napade realno sagledavam, oni su opasni, i od njih se jako teško braniti. Ovde se nikako netreba staviti tačka. Zašto. Zato što (pisao sam o tome i ovde kao i na drugim forumuma) se po meni nikada nemože boriti vojnik tako dobro ako je samo dobro plaćen, mora da postoji i jaka ideologija (vera ili nešto slično) koja će se ponuditi vojniku. Dosta smo odlutali od teme ali samo još ovo. Šta mislite koliko treba da jedan snajperista bude ubeđen da čini pravu stvar prilikom dejstva i da pri tome nema osećaj krivice da je samo plaćeni ubica bez savesti ili da u ključnom trenutku okleva da li da povuče. Ja tvrdim ako je snajperista samo plaćen a pri tome je polu normalan (znači nije sociopata) da će pre ili kasnije da poludi, sada tu ima različitih tipova ljudi, neko pukne odmah, neko pri kraju, neko tek posle dve-tri godine, ali ako on živi u tom uverenju da je činio pravu stvar (taman ona bila lažna tj. režirana), onda nema gotovo nikakvih problema.

Mogli bi da se vratimo na temu te da vidimo kako vidite u budućnosti napad SAD-a na Iran. Ko bi bio sa kim u savezu i ko bi sve učestvovao u toj vojnoj kampanji. Takođe za Iran je jako bitno da nema toliko (koliko je meni poznato) frakcija u islamskoj veri kao što je to slučaj u Iraku podele na sunite i šite. Koliko mi je poznato u Iranu su najbrojniji šiti. Možemo da nastavimo i ovde ili u forumu za 'Opštu diskusiju' gde je dejina81 već pokrenuo ovu temu, na:

https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,364.0.html


P.S.
Ova stvar me odavno zanima ali nigde nisam našao zadovoljavajući odgovor. Iran se graniči  nešto jako malo na samom sveru sa Jermenijom. Kome je Jermenija danas više naklonjena, NATO paktu ili Moskvi.


* 01.jpg (92.18 KB, 530x700 - viewed 55 times.)
« Last Edit: August 06, 2010, 11:06:05 pm by Бродски мали, Reason: ubacivanje slika u attachment » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #33 on: January 23, 2008, 01:09:41 am »

Malo 1-na-1  Smiley:

1. Pošto pratiš Irak, verovatno znaš da skoro sve naftne buštoine i postrojenja za preradu nafte (u američkom sektoru) štiti Blekvoter, dok je na spoljnim prstenovima iračka policija. Jedno jedino postrojenje koje radi nije oštećeno. Nijedan jedini pripadnik Blekvotera nije nastradao tokom višegodišnjeg čuvanja bilo kog naftnog postrojenja.

2. Iskreno nisam video vest za naftonosno polje blizu Basre. Ja koliko znam, u Basri se nalazi naftni terminal I kategorije, ali ne i nalazišta nafte. Možda grešim. Taj terminal je nekoliko puta napadan, nijednom uspešno.

3. To što je nafta dostigla 100$, a cena benzina ostala ista u SAD, to ti je dovoljan pokazatelj da je u pitanju igra, tj. da su Ameri znali da skok cena privremen i da će veoma brzo pasti na 90$.

4. Ako su Ameri i Britanci majstori medijske manipulacije, šta su onda Rusi, Sadam, Iranci, Mao, Ho Ši, Čavez, pa na kraju i mi? Sve je u propagandi. Svaka roba ima svog kupca - nekad su to stranci, nekad je to tvoj narod. Kako bilo, na kraju se sve sazna. Ameri su mogli da skrivaju svoje prave žrtve u Vijetnamu, pa se na kraju sve saznalo, i to samo sedam godina po završetku rata. Ako te put ikad nanese u Vašington, svrati do Memorijalnog spomenika vijetnamskim žrtvama. Neverovatan spomenik neviđenoj ljudskoj gluposti. Ne znam koliko moraš biti jak da se ne naježiš kad vidiš dve zidine koje se protežu i protežu. Znači sedam godina posle rata u Vijetnamu! Procena je da se između 200 i 300 imena ne nalazi na spomeniku, kao i oni koji su umrli od posledica rata u Vijetnamu (rak, Oranž, psiho...). Kod nas će za nekoliko meseci biti 9 godina od bombardovanja, koje je trajalo ihahaj manje od Vijetnamskog rata. Ne da se ne znaju imena, nego se ne zna ni broj poginulih!

5. Ponovo ti kažem, a ti dobro razmisli... Nemoj porediti samoubice u Iraku sa nečim što bi se moglo desiti u Iranu. U Iraku samoubice nisu učestvovale u oružanim sukobima 2003. godine, nego tek posle toga. Jedini "samoubilački" napad koji je bio velikih razmera je bio napad bagdadske elitne garde na utvrđene položaje Amerikanaca kod jednog od mostova preo Eufrata. U napadu je poginulo nekoliko stotina iračkih vojnika, na desetine tenkova i oklopnih vozila je uništeno, i to su uradili američki vojnici, u sred noći, bez podrške avijacije, bez da su imali i jednog mrtvog. Za svaki respekt, pa da se radi i o tvom najvećom neprijatelju! A iskreno, baš bih voleo da vidim horde samoubica koji trče preko čistine ka američkim vojnicima i tenkovima. Pa bilo bi kao u nekoj video igrici.

6. A što se tiče eventualnog scenarija sukoba... Ne treba mnogo biti mudar - biće skoro preslikan rat sa nama. Krstareće rakete i avioni će danonoćno gađati lansere balističkih raketa, aerodrome, veće kasarne i namensku proizvodnju. Naravno da će biti mnogo civilnih žrtava. Iran će se braniti u startu avionima i trupnom PVO, ali imam neki osećaj da će relativno brzo prizemljiti avijaciju zbog ozbiljnih gubitaka. Na moru Iran može sa svojom flotilom da nanese znatno veću štetu Amerikancima. Naročito su opasne ultra-tihe ruske male dizel podmornice koje dosta dugo mogu da rade na baterije i oni mali brzi torpedni čamci. Mislim da će Ameri dosta pažnje posvetiti tome. Mada, za napade avionima, Amerima nije ni potrebno da priđu teritorijalnim vodama Irana, tako da će napade koordinasati iz daljine, te će svaki površinski napad biti vidljiv pre nego što do njega dođe. Iako nije lepo to reći za bilo kakav sukob, mislim da bi ovaj sukob konačno pokazao pravo stanje američke tehnike u odnosu na silu koja ima koliko-toliko update naoružanje u respektabilnim količinama.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #34 on: January 23, 2008, 08:40:41 pm »

Činjenica je da se Ameri pridržavaju modela koji će za posledicu imati najmanje "troškove". Prikazivali su nam skoro kako ide princip njihovog odlučivanja. Razvili su model koji daje dobre rezultate. I što je najvažnije, isti uredno primenjuju. Teško će biti Irancima, jer rat ne dobija samo kvalitet, već i brojnost (dolazi do izražaja ukoliko su protivnici na istom na tehnološkoj lestvici naoružanja i vojne opreme). Masovni raketni udari po aerodromima, PVO položajima, infrastrukturi.... pa redom polaku - sve na krajnjim dometima, kako bi što manje plastičnih vreća išlo nazad, kući u SAD.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #35 on: January 24, 2008, 10:38:17 pm »

Može može i jedan na jedan Smiley (ali ipak bih voleo da svi učestvujemo), nažalost imao sam velikih problema sa malicioznim programima koji su se udomili u mom OS-u, jedva sam ga počupao da ne bih išao na poznatu ne baš voljenu komandu C format Smiley

Uh dobro si me setio, baš ti hvala što si pomenuo firmu za obezbeđivanje Blekvoter, (ustvari jedna od podsekcija CIA sastavljena uglavnom od sociopata tj. plaćnih ubica) iza njih ima toliko afera da će im sigurno suditi u SAD-u za počinjene ratne zločine. Kao što i ti verovatno znaš da oni pored obezbeđivanja naftnih polja obezbeđuju i sve službenike Stejt departmenta u Iraku. Iračani su zbog zadnjeg pokolja koji su napravili pripadnici firme Blekvotera suspedovali sve njihove poslove i razmišljaju da ih izbace (proteraju) iz Iraka, a možda su to već i uradili. Toliko su problema i krvoprolića izazvali radnici Blekvotera da je Sadam za njih pravo malo dete.
Mislim da netreba da pišem nešto naširoko koliko se samo razlikuju izjave potparola iračke Vlade od izjava OS SAD-a o broju stradalih nevinih civila. Čak su se i tradicionalni saveznici SAD-a Britanci ogradili od krvavih metoda Blekvoterovih radnika (mada ja lično tu nevidim nikakav metod).

Inače krajem `95 nisam prihvatio ponudu jedne britanske firme. Zapravo sam treba sa još nekoliko kolega da sa njima potpišem ugovor na 1 godinu, te da u Kuvajtu obučimo četu regruta pa zatim da sa nima ostatak vremena provedemo u obezbeđivanju kuvajstsko-iračke granice. Plata u to vreme bi mi bila neverovatnih 9.000 hiljada dolara sedmično. Od nas samo je jedan drug otišao za Kuvajt, posle godine se vratio sa pozamašnim svežnjem zelenih novčanica.
Inače i danas u Iraku ima dosta građna Srbije koji rade u sastavu OS SAD-a, ili pri raznim firmama za obezbeđivanje kojih nije malo, (npr. posle tri godine dobiju i državljanstvo SAD-a), ali plata je dosta, dosta niža nego koju su meni nudili `95. I ne samo Srba, ima dosta i Hrvata i drugih nacija, sve ukupno koliko je meni poznato ima ih čak i do 50.000 hiljada koji su angažovani preko sličnih firmi preko ugovora na razno raznim zadacima.


I upravu si bio što se tiče naftne bušotine u oblasti Basre, to je moj previd. Zapravo se radi o glavnoj rafineriji nafte u Iraku koja se nalazi u olasti Basre, čak sam se i za datum dosta prevario, to je bilo mnogo skorije nego što sam ja naveo u prošlom postu. Vest je kod nas objavljena 15. januara ove godine. Ali sve u svemu bilo naftonosno polje ili rafinerija ( i to još najveća u Iraku) zadat je veliki udarac SAD-u, čak je možda bolnija sabotaža na rafineruju jer se u njoj skuplja neprerađna nafta sa bušotina od koje se kasnije dobija krajni produk. Ipak mislim da je to izazvalo tih dana skok na svetskoj berzi te je nafta dostigla i 100 dolara po barelu, te kasnije je pala na 90.
Evo dela vesti o tom događaju:

Irak: Požar u rafineriji

15. januar 2008.

Bagdad - Irak optužio koalicione
vojne snage, predvođene SAD,
za izbijanje velikog požara u
najvećoj iračkoj rafineriji kod Basre.


Irački ministar za naftu Husein al-Šaristani je rekao da je uzrok požara bio njihov helikopter koji je kružio iznad rafinerije, a ne kako je prethodno javljeno da je rafinerija napadnuta "kaćušom". Prvi izveštaji govore da je požar, koji je rano jutros izbio u rafineriji Šuaiba, nedaleko od Basre, na jugu Iraka, izazvao helikopter koalicionih snaga koji je leteo iznad rafinerije, kaže irački ministar.

"To je izazvalo erupciju vatre i gubitak velike količine gasa", navedeno je u njegovom saopštenju koje prenosi Rojters, ali se ne kaže da li je pucano iz helikoptera.

Iz naftne kompanije "Sautrn oil kamapani" su saopštili da je rafinerija zatvorena iz mera predostrožnosti, dodavši da je vatra ugašena, ali da je nekoliko radnika zadobilo ozbiljne opekotine.

Ranije je javljeno da se požar, verovatno izazvan napadom rakete "kaćuše", proširio u rafineriji Šuaiba.

"Sabotaža je po svemu sideći uzrok velikog požara koji je rano jutros izbio u rafineriji Šuaiba zapadno od Basre", potvrdio je loklani zvaničnik novinskoj agenciji "Glasovi Iraka".

Vatra je zahvatila dva pogona gde se proizvodi benzin i proširio se na druge delove rafinerije, a po svemu sideći izazvana je ispaljivanjem "kaćuše", prenela je agencija DPA.

Rafinerija Šuaiba česta je meta pobunjenika, a učestali napadi na naftne instalacije na severu i jugu Iraka prouzrokuju hronični manjak goriva zbog čega iračka vlade mora da kupuje gorivo od susednog Kuvajta i Irana..........Iz ovih vesti se jasno može videti i zaključiti  da je pomenuta rafinrija često na meti iračkih „pobunjenika“, te vesti do nas nestižu zato što se one verovatno i neobjavljuju, i zato smo u zabludi da su to samo sporadični slučajevi.

Naravno nikada nisam ni trvdio nešto obratno, sedmom silom (ne bi se zvala sila da to nije) se svuda (gde je potrebno) sprovodi takozvani specijali psihološki rat, koji može da drži u neznanju i zbludi određenu grupaciju i duži vremenski period, čak i po nekoliko godina. Znači svi to rade, ali sam naveo samo da tu dosta ispred svih prednjače Ameri i Britanci. Oni vode mnogobrojne vojne kampanje u svetu tako da imaju potrebu za takvim potezima.
Jako mi je žao što sada nemam neke vesti-izjave (mojom greškom sam formatirao particiju gde su mi se nalazile te vesti a nisam ih bekapovao) od prošle godine povodom nekih nemilih događaja u Avganistanu. Zapravo se radi o dve šokantne izjave NATO-a, kako se više sigurno neće ubijati civile u Avganistanu, kod nas te vesti nisu objavljene, naslov jedne od izjava čelnika NATO-a glasi bukvalno „Nato dajemo reč da nećemo ubijati“ (odnosi se na Avganistan i stradanje civila), gledali smo da li je ova izjava možda nekakav engleski humor, pošto se on razlikuje od našeg, na žalost nije.

Znači samo sam hteo da istaknem da su Ameri i Britanci prvaci u obmani i da u toj olasti prednjače u odnosu na druge.

Kada si već pomenuo Sadamovu Republikansku gardu, verujem da ti je poznato da su Ameri još pre ulaska u Irak stupili u kontakt i postigli dogovor sa komadantom garde (inače Sadamovim rođakom) da jednostavno izda svog rođaka Sadama a u zamenu za to kasnije neće biti gonjen pred pravosudnim organima za počinjena krivična dela za vreme vladavine svog šefa. Čim je k-dant Sadamove garde izdao Sadama naravno da je u celoj gardi znatno opao moral te da su mnogi od njih dezertirali, samo neznatan deo njih se borilo do zadnjeg metka. Inače Sadam (kao i većina iračkoga naroda) je baš gledala u elitnu Republikansku gardu kao zadnju nadu za spas od agresije SAD-a i njenih saveznika.


Dobro ja sam što se tiče bombaša samubica na to bacio pogled malo generalnije. Primer za borce mudžehedine o kojima sam pisao u prošlom postu oni su uglavnom bili iz Emirata. Ja na to sve gledam kao generalni poziv na džihad, što znači uopšte je malo bitno da li je samoubica bomaš Palestinac, Avganistanac, Čečen, Pakistanac, Iračanin ili npr. Tunižanin bitno je da on opasan ekspolzivom uleti tamo gde bi naneo najviše žrtava svom neprijatelju. Pa onda kao što sam pomenuo napad bombaša samubice na potpredsednika SAD-a Dik Čejnija prošle godine u Avganistanu, spomenuli su da su u tom napadu navodno samo poginuli samo avganistanski čuvari zakona, a nijedan pripadnik OS SAD-a. Ja nemogu da verujem da su Ameri prepsutili obezbeđenje Dika Čejnika avganistanskim snagama bezbednosti. Može da se desi jedino da su bili (mada i u to sumnjam) u trećem spoljnjem prstenu obezbeđenja, tako da se na tom primeru vidi koliko se laže da američki vojnici neginu u samoubilačkim napadima. Slično je i sa Irakom. Osama je pozvao islamski svet na džihad tako da sutra ma kada i kako SAD bude napao Iran naravno da će biti angažovani i pripadnici Al Qaide, i to sasvim sigurno protiv Amera, između ostalog njima je svojstvena borba tako što žrtvuju i svoj život kao npr. 11.sptembra u napadima na Vašington i Njujork, i mnogim drugim koji su sprečeni (npr. napad u L.A. itd.....), pa 16. jula serija samubilačkih bombaških napada u Londonu, pa sprečen saamoubilački teroristički akt u Strazburu sedištu saveta EU, itd,.... itd............
Samo ću jednu stvar ponoviti, Irak još uvek traje isto kao i Avganistan (mislim na situaciju) sve je još uvek izvesno i svašta se još može desiti.

Moram jednu stvar da istaknem da ja ove stvari posmatram i iz njih izvodim zaključke više kao vojnik, znači da dosta manje gledam na stvari koje nisu usko vezane za uniformu.    
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #36 on: January 25, 2008, 01:26:10 am »

Pa da nastavimo Wink

1. Požar u rafineriji koji si pomenuo:

Iskreno da li tebi ovo izgleda strašno? Zatvoren je samo deo za tečni naftni gas, dok je ostatak rafinerije radio. Zvanično saopštenje je:
Quote
Oil Minister Hussein al-Shahristani said the fire was caused by a helicopter which flew in a very low altitude over the refinery, a ministry statement quoted him as saying.
"We have warned and prevented planes from flying low over oil installations," he said.
dok je neimenovani zvaničnik iz Basre rekao:
Quote
However, an oil official in Basra where the incident took place said the fire was sparked by a rocket attack.
"A rocket struck the refinery early in the morning around 0530 and it was spread to nearby LPG units and gasoline stores," the official said. "Fire fighting teams were able to control the fire at 1100 local time.
E sad ono najbitnije - kakve veze imaju iračke rafinerije sa Amerikancima? To su iračke rafinerije! Oni prerađuju naftu za potrebe Iraka i nikog više. Nemoj to da mešaš sa vađenjem nafte i trgovinom sirovom naftom. Isto tako, naša država ne kupuje gotov benzin, već kupuje sirovu naftu koja se potom prerađuje u benzin i ostale derivate.
Skok cene nafte na 100$ uopšte nije bio uzrokovan Irakom.

2. Blekvoter nema ama baš nikakve veze sa CIA-om, čak šta više! Blekvoter je uspeo da zafrkne CIA-u i dobije posao u Iraku. Ko i šta sve stoji iza Blekvotera ima na netu dosta dobro dokumentovano. Protiv Blekvotera se još vode neke istrage (FBI je skoro pokrenuo svoju), ali su male šanse da se bilo šta mrdne sa mrtve tačke (Amerikanci po starom dobrom običaju skoro nikad sebe ne optužuju Cool). Iračani se jesu žalili protiv ove kompanije i ukinuli im dozvolu za rad u Iraku, ali nisu ništa postigli, jer se u krajnjem slučaju oni i ne pitaju (što je i najtragičnije - ne pitaš se ništa u sopstvenoj zemlji).
Po tebi ispada da je Blekvoter kriv za hiljade mrtvih Iračana, što je apsolutna neistina. Ova kompanija je u poslednje dve godine imala dosta incidenata, a u većini slučajeva je prva pucala. Iskreno mislim da je Blekvoter imao i sreće s obzirom koje sve budale primaju u svoje redove Grin

3. Republikansku gardu sam pomenuo u drugom kontekstu. Delovi Garde su se itekako borili i strahovito stradali, a onaj samoubilački noćni napad koji sam opisao je nešto najtužnije što su mogli da urade.

4. A kad već pominješ Dik Čejnija, prvo treba pročitati celu vest. Bomba je eksplodirala na ulazu u bazu, a ne u neposrednoj blizini Čejnija. Poginuo je američki vojnik. Dik Čejni je naravno imao sopstveno NSA obezbeđenje.
http://www.guardian.co.uk/afghanistan/story/0,,2022915,00.html
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #37 on: January 25, 2008, 09:43:12 pm »

Na snimku je prkazana bukvalno logorska vatra koju smo pravili kao deca u izviđačima, samo što u ovom slučaju ima dosta više crnog gustog dima. Pa se ja sada pitam, šta misliš ti, ali stvarno iskreno, da li bi ovako minoran događaj koji je prikazan na snimku pored toliko nasilja, sukoba, ubistava, kindapovanja, kriminala, i sličnih stvari u Iraku dobila prioritet kao vest nad svim tim događjima. Iskreno dobro je pitanje da li bi se i kod nas objavila vest kada bi nešto bilo zapaljeno u toj razmeri. Jako je dobro pitanje šta je na snimku prikazano, odnosno šta nije prikazno.

Meni baš nije jedna stvar jasna kod tebe, slažemo se i ti i ja da  Ameri i Britanci kriju svoje vojne gubitke, složili smo se da to rade i svi ostali, e sada ja kažem da oni sada imaju potrebu da to rade češće nego neka zemlja koja nije bila u ratu ko zna od kada. Nema potreba da npr. mi krijemo svoje vojne gubitke jer za sada i neučestvujemo u nijednoj vojnoj kampanji većih razmera, jedino ako izuzmemo Istočni Timor i još dve tri zemlje gde imamo po dva tri posmatrača i nekoliko lekara. E sada mi nije jasno jer ti veruješ npr. jednom Gardijanu kada objavi vest da je ubijen (lepše bi bilo da su stavili ranjen) samo jedan američki vojnik, a oko 22 Avganistanaca su izgubila život, ili u to neveruješ. 

Vidiš tu je velika razlika, ja njima neverujem, a ti kažeš da oni kriju vojne gubitke ali postavljaš Gardijanuvu vest kao relevantnu, ti bi trebao da budeš jasniji da li ćeš, kome ćeš i koliko ćeš da veruješ, ja sam tu potpuno jasan, ja im neverujem i kada oni objave sa teškom mukom da je uginula jedna muva odmah mogu da zaključim da su zasigurno poklani svi magarci u zolooškom vrtu (metaforično).
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #38 on: January 26, 2008, 01:08:47 am »

Slažemo se naravno u velikom delu ocena, ali ne mogu da prihvatim činjenicu da bilo ko u današnje vreme može da skriva neki podatak, kao što je mrtav vojnik duže od mesec dana. Zašto mesec dana? Pa toliko je trajao najduži slučaj sa nekim narednikom u Iraku koji je nastradao, ali se dosta dugo iz nepoznatih razloga vodio kao MIA.

Posle svih gluposti iz Vijetnama, pokrenuta je građanska inicijativa pred američkim Vrhovnim sudom. Naime, porodice čiji su članovi proglašeni MIA, pa tek posle nekoliko godina KIA, su tužile američku vojsku zbog laganja, jer su neka dokumenta pokazala da je vojska itekako znala da su ti pripadnici mrtvi. Porodice su dobile milionske odštete krajem 70-ih. Od tada je vojska po zakonu obavezna da u specificiranom roku proglasi određenog pripadnika KIA iako nema dokaze, a porodica se mora obavestiti u najkraćem roku.
Moj brat je živeo u Americi kod porodice koja je izgubila starijeg sina u Iraku, baš u prvom mesecu njegovog življenja s njima. Došli su svečano odeveni vojnici, popričali sa roditeljima, dostavili im američku zastavu, roditelji su potpisali neka dokumenta, i sad ono glavno - vojska ih je pitala da li žele da proslede informaciju o pogibiji njihovog sina velikim novinama i novinskim agencijama. Otac je rekao da ne želi, a da će vest o pogibiji sina o sopstvenom trošku objaviti u lokalnim novinama. To je bilo to.

Kao što sam već rekao, za Amerikance je čast da njihovo dete služi vojsku u nekoj zabiti u ratnim uslovima jer onda s ponosom mogu da podignu zastavu ispred svoje kuće (Lazanski se svojevremeno podsmevao ovom običaju). To je za njih stvar ponosa, kao što je npr. voziti glupavo pick-up kamionče koje troši 40 litara na 100 km, a koji ti uopšte ne treba. Ako im nekim slučajem dete pogine, naravno da je prisutna tuga, ali pre svega tu je njihov neki nerazumni ponos (mislim da je tako i kod nas bilo do Prvog svetskog rata).

Da američka vojska pravi gluposti, naravno da pravi. Najsvežije mi je u pamćenju onaj mladi narednik (zvezda svog mesta, kvoterbek svog tima, omiljena ličnost, pravi G.I. Joe s postera) koji je poginuo u Avganistanu, ispostavilo se od sopstvenih ljudi. Vojska je naravno to krila, dok nije pukla bruka. Ali ponovo, to Amerikance ne tangira. Zašto bi nas? Njihov general Pitreus izađe pred Kongres i ispriča bajke o stanju u Iraku. Dođe do malog komešanja, Džon Stjuart u svojoj emisiji napravi par gegova na njegov račun, i to je to. Ako se Amerikanci ne tangiraju zbog svojih žrtava, što bi mi? Lično sam mišljenja da dok broj mrtvih ne počne rapidno da raste, npr. 20-30 dnevno da gine (oko 7.000-10.000 godišnje), Amerikanci su spremni da trpe.

Rusi se nasuprot tome dosta drugačiji, tj. značajno su promenili mentalitet od Avganistana na ovamo. U Čečeniji su ginuli ko muve, to je bio pravi masakr. Samo u "Crnom danu" ih je poginulo preko 3.000, uključujući i one jadnike na železničkoj stanici u Groznom! E to Rusi više ne tolerišu, iako su za vreme Drugog svetskog rata tolerisali znatno veće brojke.

Pitanje je vremena kad će se Amerikanci prizvati pameti. I kod njih se mnogo stvari dešavaju - krah tržišta nekretnina, smanjenje plata, polako propadanje detroitskih velikana (tužan primer gradića Flint u Mičigenu), cena goriva je otišla nebu pod oblake za njihove pojmove... Sve ovo itekako ima uticaja na njihovu svest o "američkom načinu života". Ako prosečan Amerikanac ne može u 20-oj da kupi veliki budženi džip i da ga vozi dok mu ne izliže farbu, a u 30-oj da kupi solidan stan/kuću, onda po njima nešto nije dobro u državi. Tek onda će se i oni spustiti na zemlju.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #39 on: February 03, 2008, 01:38:45 am »

Bez dogovora o sankcijama Iranu


Vašington - Nekoliko nestalnih članica
Saveta bezbednosti UN sprečava
sankcije Iranu, rekao je danas
francuski ambasador u UN
Pjer Vemont.


Ministri iz pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija, Francuska - i Nemačke dogovorili su se prošle nedelje u Berlinu o predlogu nove rezolucije o sankcijama zbog nesaradnje Teherana po pitanju nuklearnog programa.

Zapad na čelu sa SAD smatra da Iran razvija nukelarni program radi proizvodnje nuklearnog oružja, dok Teherena to negira tvrdeći da program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Nacrt rezolucije koji je pre glasanja prosleđen Savetu bezbednosti, u kojem ima ukupno 15 članica, usled protivljenja Kine i Rusije predstavlja ublaženu verzija onoga što je Vašington predlagao.

"To nije lako. Još imamo poteškoća s nekim članicama (Saveta bezbednostui UN), ali pokušavamo da postignemo sporazum o novoj rezoluciji", rekao je francuski ambasador u UN na konferenciji o Iranu u vašingtonskom Institutu za Bliski istok.

Nova rezolucija traži dodatno zamrzavanje imovine i zabranu putovanja iranskim zvaničnicima, premda u njoj nema oštrijih mera koje su tražile SAD.

Vemont nije spominjao koje se zemlje protive novoj rezoluciji, i za sada je Južna Afirka izrazila nelagodnost zbog novih mera, a smatra se da su protiv i Libija, Indonezija i Vijetnam.

Prema rečima francuskog ambasadora u UN, nekoliko članica Saveta bezbednosti traži dodatno vreme da Međunarodna agencija za atomsku energiju pregovara s Teheranom pre nego što se uvedu oštrije mere.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #40 on: February 04, 2008, 02:01:05 pm »

Iranski predsednik protiv Zapada
 
Iranski predsednik Mahmud
Ahmadinedžad rekao je da
se Iran približava "vrhuncu
svog nuklearnog razvoja".


Izjava iranskog predsednika tumači se kao jasna aluzija na činjenicu da će prva nuklearna elektrana u toj zemlji početi sa radom do kraja ove godine, nakon što je nedavno u Iran stigla isporuka ruskog goriva za početak rada reaktora.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra uvođenje novih, oštrijih sankcija protiv Tehrana zbog odbijanja tamošnje vlade da suspenduje svoj program obogaćivanja uranijuma.

Nova politička klima

Ahmadindžad je u svom govoru u nuklearnom postrojenju Bušer rekao i da je Iran uspeo da izađe na kraj sa, kako se izrazio, "maltretiranjem" koje mu priređuju zapadne zemlje, i da je time "promenio političku klimu u svetu":

"Brod okupatorskih američkih snaga nasukao se u Avganistanu, Iraku Libanu i Palestini. Njihova istorijska invazija ovog regiona završena je neuspehom zbog koga će zažaliti", rekao je Ahmadinedžad.

On je dodao da će Bog, kako je rekao, "uništiti moćne palate zapadnih lidera" i da će Izrael "uskoro pasti".
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #41 on: February 04, 2008, 02:09:17 pm »

Iran: francuska vojna baza ne bi doprinela bezbednosti

Teheran - Iransko ministarstvo
spoljnih poslova saopštilo je danas
kako francuska vojna baza u
Persijskom zalivu ne bi doprinela
bezbednosti i stabilnosti u regionu.


''Protivimo se vojnom prisustvu stranaca u regionu zato sto smatramo da njihovo vojno prisustvo ne samo da ne bi pomoglo regionalnoj bezbednosti, već bi bilo uzrok nestabilnosti u regionu'', izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Mohamad Ali Hoseini, a prenela državna agencija IRNA.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #42 on: February 04, 2008, 02:12:38 pm »

Iran: Proba za lansiranje satelita

Teheran - Iran je danas izveo
lansiranje rakete kao probu
slanja prvog domaćeg satelita
u orbitu.


Kako se navodi, Teheran bi svoj prvi istraživački satelit trebalo da pošalje u orbitu do marta sledeće godine. Državna televizija Irana izvestila je o lansiranju rakete, ali nije prikazala snimak lansiranja - jedino je prikazala rakete na lansirnoj rampi.

Mogućnost lansiranja satelita u orbitu mogla bi da nagovesti napredak u iranskoj raketnoj tehnologiji, što bi moglo da uzmemiri neke zapadne sile, već zabrinute zbog ambicija Teherana da razvije nuklearni program.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #43 on: February 08, 2008, 06:17:40 pm »

Iran gradi još jednu centralu

8. februar 2008.

Moskva - Iran je počeo izgradnju
druge nuklearne elektrane, izjavio
je danas iranski ambasador u
Rusiji Holamreza Ansari.


"Sada moramo da razmišljamo o gorivu za elektranu", rekao je ambasador, navodi ruska agencija Itar-Tas. Iran gradi prvu nuklearnu elektranu nedaleko od grada Bušejra na jugu zemlje. Teheran najavljuje da će postrojenje možda početi da radi kasnije ove godine, pošto je Rusija isporučila nuklearno gorivo Iranu prošlog meseca.

Zapadne zemlje sumnjaju da Teheran želi da proizvede nuklearno oružje, dok Iran, četvrta zemlja po proizvodnji sirove nafte u svetu, tvrdi da je cilj nuklearnog programa proizvodnja električne energije kako bi zemlja mogla da izveze veće količine nafte i gasa.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #44 on: February 11, 2008, 09:35:47 pm »

Ahmadinedžad: Nećemo odstupiti
11. februar 2008.

Teheran - Iran neće ni za "jotu"
odstupiti u sporu sa zapadnim
silama oko nuklearnog programa,
rekao iranski predsednik Mahmud
Ahmadinedžad.


Mahmud Ahmadinedžad je prisustvovao velikom skupu kojim je obeležena godišnjica Islamske revolucije iz 1979. godine. Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da pokušava da napravi nuklearnu bomobu, dok Teheran to negira i tvrdi da nuklearni program razvija u mirnodopske svrhe.

"Trebalo bi da znaju da iranska država neće odstupiti ni za jotu od svojih nuklearnih prava", poručio je Ahmadinedžad u Teheranu na obeležavanju 29. godišnjice revolucije kojom je svrgnut šah kojeg su podržavale SAD.

Iranski zvaničnici pozvali su narod da masovno izađe na skupove obeležavanja godišnjice Islamske revolucije kako bi iskazali jedinstvo pred pritiskom Zapada, a državna televizija danas je pokazala snimke velikih skupova održanih u Teheranu i drugim gradovima.

"Oni ne mogu da rade ništa drugo osim da se igraju s papirima i da prave propagandu", rekao je iranski predsednik, upućujući na raspravu o trećem krugu sankcija Teheranu zbog nesaradnje u vezi s nuklearnim programom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mahmud Ahmadinedžad

Ahmadinedžad je na skupu u Teheranu pitao prisutne: "Da li ste spremni da odstupite od svojih nuklearnih prava za korak ili za jotu?", a okupljeni su odgovorili: "Ne, nuklearna energija je naše nesporno pravo".

Prvi iranski satelit na leto u orbiti

Narednih meseci Iran planira lansiranje dve kosmičke rakete i da izvede u orbitu svoj prvi satelit, izjavio je Mahmud Ahmadinedžad.

Prema njegovim rečima, prvi iranski satelit naći će se u orbiti tokom letnjih meseci.

"Možemo reći da je prvi iranski satelit izgrađen. Bez pomoći sa strane uspeli smo da izgradimo i kosmodrom i tako postali kosmička država", istakao je Ahmadinedžad, navodi agencija Itar Tass.

Početkom februara Iran je testirao kosmičku raketu "Istraživač" koja treba da izvede u orbitu prvi iranski satelit.

Izgradnjom satelita, koji su nazvali "Nada", a koji je namenjen niskim orbitama, iranski stručnjaci bavili su se celu deceniju.


* 01.jpg (13.14 KB, 368x241 - viewed 35 times.)
« Last Edit: August 06, 2010, 11:09:33 pm by Бродски мали, Reason: ubacivanje slika u attachment » Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 222   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.057 seconds with 23 queries.