Шта год било и како било Руси сигурно знају праве узроке, а нарвно, знају и последице. Ако су паметни, као што нису, овај догађај им може помоћи да избегну сличне догађаје убудуће.
Вечни, древни, историјски проблем руске војске је врло стриктно, суво, окамењено поштовање хијерархије у одлучивању, што води понекад кобном одсуству личне иницијативе и дрскости масе нижих и средњих чинова, који, искрено, ратове воде, губе их или добијају. Руски поручник или мајор ће се из страха пред вишим командовањем ретко одлучити да штуру директиву протумачи креативно, сам предузме неко одлучно дејство и постигне неки тактички успех, а низ малих тактичких успеха води стратегијској победи и победи у рату. Ево баш малопре ми је моја жена потврдила: "Да, личная инициатива нежелательна - непожељна и в основном - наказуема - кажњива". "Према томе - остави ме твојих рецепата за јагњетину, напусти кухињу и иди ради нешто!"
Свака сличност сцене у мојој породици са вероватно лошом обученошћу и вероватним одсуством иницијативе посаде у спасавању крстарице је сасвим намерна.