PALUBA
March 22, 2023, 07:48:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Balistička raketa kratkog dometa 9K720 Iskander  (Read 6853 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 047« Reply #15 on: December 07, 2022, 06:24:17 pm »

Raspoređivanje i lansiranje tri OTRK Iskander-M sa kvazibalističkim trenažnim projektilima

9K720 Iskander je mobilni balistički raketni sistem kratkog dometa koji proizvodi i koristi ruska vojska. Raketni sistemi bi trebalo da zamene zastarele sisteme OTR-21 Točka, koje još uvek koriste ruske oružane snage, do 2020. godine.

Cena jedinice: 3 miliona dolara
Preciznost: 1–30 m (9K720); 5–7 m (Iskander-M)
Dužina: 7,3 m (24 stopa)
Dizajnirano: od 1988
Masa: 3.800 kg (8.400 lb)
Motor: Jednostepeni čvrsto gorivo

Iskander-M je operativno-taktički raketni sistem dizajniran za uništavanje malih i površinskih ciljeva - raketnih sistema, višecevnih raketnih sistema, artiljerije velikog dometa, aviona i helikoptera na aerodromima, komandnim punktovima i komunikacionim centrima - na dometima do 500 km.

Snimak je veoma zanimljiv jer vidimo i rad u kabini Komandne stanice raketnog bataljona.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 047« Reply #16 on: January 10, 2023, 03:04:06 pm »

Ciljevi su stotinama kilometara dalje: kako Iskanderi uništavaju neprijateljske ciljeve sa velike udaljenosti

Ni jedan sistem PVO nije u stanju da presretne rakete koje ispaljuju Iskanderi.

Kada kreće na put, raketni sistem Iskander napušta sklonište. Nosi maskirni pokrivač koji pomaže da ogromna instalacija bude nevidljiva. Koordinate cilja identifikovane obaveštajnim podacima. Posada je dobila zadatak da pripremi kompleks za udar na objekte Oružanih snaga Ukrajine. To mogu biti podzemni bunkeri ili komandna mesta, aerodromi, skladišta opreme i municije udaljena stotinama kilometara.

„Nakon dobijanja komande za lansiranje, posada dolazi na unapred pripremljenu početnu poziciju. Po dolasku proveravamo ugao, nagib, pod kojim se vozilo zaustavilo, a zatim se izvodi borbeni rad “, kaže vojnik.

Komandno-štabno vozilo naziva se mozgom čitavog kompleksa. Ovde komandir baterije prima na računar koordinate gde se nalazi neprijateljsko ljudstvo, uključujući strane plaćenike.

„Dobijajući koordinate neprijatelja, izračunavam domet po azimutu do cilja, podižem lanser sa raketom da nanesem raketni udar, lansiram“, objašnjava komandir baterije Artem.

Instalacija se dovodi u borbeni položaj za nekoliko minuta. Domet udara Iskandera dostiže do pet stotina kilometara. Raketa se lansira vertikalno kako bi što pre savladala ubrzani, najranjiviji i najuočljiviji deo leta. Snažna i manevarska raketa leti velikom brzinom i krije se iza oblaka. Ni jedan sistem PVO nije u stanju da je presretne.

„Emocije (nakon lansiranja. - prim.) su sve pozitivne, jer smo uspeli da izvršimo zadatak. Pomogli smo da se gađaju važni ciljevi koje je dala viša komanda i uspeli smo da spasimo živote naših drugova“, napominje vojnik.

Raketaši ovde služe od februara, od samog početka specijalne vojne operacije. Neki vojnici imaju nagrade od predsednika za profesionalizam i hrabrost. Komandir baterije odlikovan je medaljom Žukova.

Cilj je pogođen šest minuta kasnije. Oružje se pokazalo moćnim i efikasnim. Uspešna i precizna lansiranja i uništavanje neprijateljskih snaga su dokaz za to.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Iskander 1.png (884.29 KB, 920x513 - viewed 0 times.)

* Iskander 2.png (843.47 KB, 923x516 - viewed 1 times.)

* Iskander 3.png (1030.99 KB, 921x516 - viewed 1 times.)

* Iskander 4.png (593.04 KB, 919x511 - viewed 0 times.)

* Iskander 5.png (512.73 KB, 922x516 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 047« Reply #17 on: February 01, 2023, 09:16:59 pm »

Prva raketna jedinica sa balističkim raketama Iskander, stupila na dužnost u vojsci Belorusije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Iskander BLR 1.png (298.71 KB, 566x319 - viewed 72 times.)

* Iskander BLR 2.png (367.87 KB, 566x321 - viewed 73 times.)

* Iskander BLR 3.png (248.46 KB, 566x321 - viewed 72 times.)

* Iskander BLR 4.png (360.08 KB, 567x325 - viewed 72 times.)

* Iskander BLR 5.png (279.23 KB, 568x332 - viewed 73 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 047« Reply #18 on: March 09, 2023, 09:40:13 pm »

Beloruske vojne vežbe sa Iskander-M

MINSK, 9. marta - RIA Novosti. Beloruska vojska radi na upotrebi kompleksa Iskander-M u okviru aktivnosti borbene obuke, saopštila je u četvrtak televizijska i radio kuća republičkog Ministarstva odbrane VoenTV.

Krajem februara, jedna od raketnih jedinica u Belorusiji, koja je naoružana operativno-taktičkim raketnim sistemom Iskander-M, napustila je mesto stalnog razmeštanja u okviru provere borbene gotovosti radi izrade niza mera, uključujući priprema opreme za borbenu upotrebu.

"Na poligonima Belorusije u toku je intenzivan trening i borbeni rad. Vojska usavršava taktiku, usavršava metode upravljanja vatrom. Posebna pažnja se poklanja razvoju naprednih sistema naoružanja. Borbene posade operativno-taktičkih raketnih sistema Iskander su aktivne i rade u učionicama na terenu“, navodi se u saopštenju TV kompanije na svom Telegram kanalu.

Ističe se da je kompleks Iskander-M sposoban da gađa ciljeve na udaljenosti većoj od 500 kilometara. U arsenalu - rakete različitih modifikacija, svaka dizajnirana za određeni cilj. Prema navodima TV kompanije, stručnjaci uče da pogađaju komandne centre u armirano-betonskim bunkerima, skladišta municije, nakupine opreme i ljudstva lažnog neprijatelja.

"U okviru usavršavanja kadrova u korišćenju raketnog sistema završavaju se mere za koordinaciju jedinica. Danas uvežbavamo kontrolnu lekciju u specijalnoj obuci. U okviru ove lekcije zadatak pripreme raketnih udara korišćenjem krstarećih raketa protiv planiranih i neplaniranih ciljeva je u pripremi... zadatak, naša posada je u potpunosti izračunala sve potrebne podatke, a kruna ove lekcije biće trenažno lansiranje krstareće rakete“, citira televizijska kompanija reči komandanta raketne jedinice.

Prema njegovim rečima, događaj se održava isključivo u obrazovne svrhe, ali se algoritam ne razlikuje od upotrebe borbenih projektila. „Razlika je u tome što trenažne rakete ostaju na šini, ne idu nigde“, dodao je komandant.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 19. decembra 2022. godine saopštio da je Moskva isporučila Minsku sistem PVO velikog dometa S-400 Trijumf i operativno-taktički raketni sistem Iskander. Ministarstvo odbrane je početkom februara izvestilo da su oružane snage Belorusije počele potpuno nezavisno korišćenje kompleksa Iskander.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* Iskander blr trening.png (384.23 KB, 601x377 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 047« Reply #19 on: March 16, 2023, 07:15:57 pm »

„Iskander“ – rusko raketno naoružanje porodice operativno-taktičkih raketnih sistema: „Iskander“, „Iskander-K“, „Iskander-M“, „Iskander-E“

Kompleks je razvila Istraživačko-proizvodna korporacija „Konstruktorski biro mašinstva“ (KBM) u gradu Kolomna, Moskovska oblast.

Konstruisan je za dejstvo sa konvencionalnom opremom  na borbene jedinice  malih i površinskih ciljeva u dubini operativne formacije neprijateljskih trupa. Pretpostavlja se da može biti sredstvo za isporuku taktičkog nuklearnog oružja.

Kompleks omogućava borbenu upotrebu na visinama početne pozicije i cilja do 3000 m nadmorske visine, sa postavljanjem samohodnog lansera na početni položaj na otvorenom i u rovu, bez topografske, geodetske, meteorološke podrške i bez inženjerske pripreme.

Visoka preciznost dejstva na značajnom dometu, kratko vreme spremnosti za lansiranje (može da se kreće od 4 do 16 minuta u zavisnosti od stanja pripravnosti kompleksa), snaga borbene opreme i velika verovatnoća savladavanja raketne odbrane omogućavaju kompleksu da brzo obezbedi uništenje bilo kog tipičnog cilja od strane jednog samohodnog lansirnog oruđa sa jednim lansiranjem ili salvom od dve rakete.

Glavne karakteristike raketnog sistema:

- visokoprecizno i efikasno vatreno uništavanje različitih tipova ciljeva u uslovima aktivne upotrebe sredstava protivraketne odbrane od strane neprijatelja;
- mogućnost skrivene pripreme, borbenog dežurstva i raketnih udara;
- automatski proračun i unos letačkog zadatka projektila pomoću lansera;
- velika verovatnoća neometanog funkcionisanja rakete u pripremi za lansiranje i u letu;
- visoka taktička upravljivost zbog velike sposobnosti borbenih vozila postavljenih na šasiju sa pogonom na sva četiri točka;
- strateška mobilnost zbog prenosivosti mašina kompleksa svim vidovima transporta;
- automatizacija borbenog upravljanja raketnim podjedinicama, operativna obrada i dovođenje obaveštajnih informacija na odgovarajuće nivoe komandovanja i upravljanja;

RK „Iskander-E“ obezbeđuje rešavanje borbenih zadataka u svim vidovima borbenih dejstava kopnenih snaga na različitim poljima vojnih operacija, u bilo koje doba dana, u uslovima aktivnog suprotstavljanja neprijatelja sredstvima protivraketne odbrane i elektronskog ratovanja.

Sve što niste znali o raketnom sistemu Iskander u detaljnom pregledu kompleksa u programu "Idemo" TV kanala AVTO24:

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.