PALUBA
June 14, 2025, 09:35:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 [128] 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 ... 209   Go Down
  Print  
Author Topic: Ekonomski uticaj sukoba u Ukrajini  (Read 258165 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 09:35:32 pm

« Reply #1270 on: September 10, 2022, 07:43:49 am »

NAELEKTRISANI OLAF ŠOLC U BUNDESTAGU: Kriza svom snagom pogodila Nemačku, situacija se dramatično intenzivira

VLADA i opozicija se svađaju u Bundestagu. Još jednom je jasno da se zemlja suočava sa teškim vremenima, piše "Dojče vele".

Jesen je stigla, noći su hladnije. Potrošnja gasa je neznatno povećana, upozorava šef nemačke Federalne mrežne agencije Klaus Miler.

- Da li će zima proći bez ograničenja zavisi od ponašanja privatnih domaćinstava. Pojedini građani nisu shvatili da moraju da podese grejanje tako da se uključuje samo kada je zaista hladno - rekao je on.

Ono što je po letnjoj vrućini delovalo nejasno, sada je svom snagom pogodilo Nemačku.

Rusija je isključila ventil Severnog toka 1.

Cene energenata su u stalnom porastu.

U Bundestagu je šef opozicionih Demohrišćana (CDU) Fridrih Merc rekao da je reč o „egzistencijalnoj krizi”.

- Situacija će se dramatično intenzivirati u narednim danima, nedeljama, mesecima -.

Kao lider najveće opozicione stranke, Merc koristi priliku da u debati o budžetu direktno napadne vladu, pre svega ministra zelene ekonomije Roberta Habeka.

On je najavio da će poslednja nemačka nuklearna elektrana biti isključena sa mreže krajem godine kako je planirano i da će biti rezervna.

Merc je dodao da mnogi nemački privrednici imaju narudžbine koje nisu imali godinama, ali ne mogu da urade ono što su naručili. To se odnosi na stopu inflacije, smanjenje vrednosti novca, ali i na lance snabdevanja.

Kancelar Olaf Šolc i njegov ministar ekonomije Habek morali su da slušaju sa svojih mesta u Bundestagu kako je Merc optužio vladu da njenoj ekonomskoj politici nedostaje i kompas i "sposobnost strateškog razmišljanja".

Merc je dodao da ministar privrede deluje „bespomoćno”.

Šolc je pokazivao sve više besa, bio je sve glasniji, počeo je da gestikulira, podiže i spušta pesnicu, piše "Dojče vele".

Ništa nije ostalo od robotskog „Šolkomata“, kada je demohrišćanskoj opoziciji rekao da je pod njima nemačka vlada učinila Nemačku zavisnom od ruskih izvora energije.

- Niste uspeli da uvedete obnovljivu energiju. Vodili ste odbrambenu bitku protiv svake pojedine električne vetrenjače - rekao je Šolc, pokazujući na mesta na kojima sedi opozicija.

Zatim je dodao da prethodna, konzervativna, vlast nije ni primetila da se skladišta gasa sistematski prazne.

Izvor
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #1271 on: September 12, 2022, 09:25:18 am »

SEVERNI TOK 2 JE SPREMAN ZA RAD: Ruski ambasador poručuje da sada sve zavisi od Nemačke

GASOVOD Severni tok 2 je spreman za rad i napunjen je gasom. Za njegovo pokretanje potrebna je politička volja nemačke vlade, rekao je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

- Sve zavisi od nemačke strane. Gasovod je izgrađen. Ovo je multilateralni ekonomski projekat, u njega je uloženo mnogo novca. Spreman je za rad, napunjen gasom, ispunjava uslove, izvršene su relevantne tehničke provere. Za pokretanje potrebna je samo politička volja nemačkog rukovodstva. Međutim, do sada političke odluke nametnute Berlinu imaju prednost nad pragmatizmom - rekao je ambasador.

Nečajev je još rekao da, prema mišljenju nemačkih stručnjaka, Nemačka neće moći da se odrekne ruskog gasa u bliskoj budućnosti. Nade u brzu zamenu ruskih energenata tečnim prirodnim gasom (LNG) iz zemalja trećeg sveta nisu realne.

- Nemačka nema potrebne kapacitete za prijem LNG-a, a pet terminala planiranih za izgradnju neće u potpunosti rešiti problem. Da ne govorimo o odsustvu čvrstih dogovora o budućim isporukama - zaključio je Nečajev, a prenosi "TASS".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

* Severni tok.jpg (71.92 KB, 906x513 - viewed 3 times.)
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 11:11:36 am

« Reply #1272 on: September 12, 2022, 05:06:37 pm »

Увек сам се питао, а шта би била алтернатива за недостајући руски гас? Да ли би били (да се није ушло у зависност од руског гаса) развијени обновљиви извори енергије? Или би се више користили класични (нафта, угаљ, дрво, НЕ)? Да ли су ти "обновљиви" извори уопште алтернатива за високоиндустријализоване земље с обзиром на потребе (у смислу количине и квалитета струје)?
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*

Last Login:May 13, 2024, 07:42:32 pm

« Reply #1273 on: September 13, 2022, 03:05:23 pm »

Danas u novinama natpisi da Izrael ima visak zemnog plina i da moze isporucivati EU oko 10% potreba koje je dolazilo u EU iz Rusije.
Postoji samo jedan mali problem, transport do EU. Trenutno bi se plinovodom trsnsportirao do Egipta a onda LNG brodovima za Europu. Problem ne dovoljni kapacitet egipatskog terminala. Druga opcija je podvodni pipe-line od Izraela do Cipra a onda do Grcke pa do Italije. Izgradnja bi trajala min. 7 godina a do tada?Huh?
babaroga
vodnik I klase
*

Last Login:March 23, 2025, 04:12:49 pm

« Reply #1274 on: September 13, 2022, 03:20:01 pm »

Danas u novinama natpisi da Izrael ima visak zemnog plina i da moze isporucivati EU oko 10% potreba koje je dolazilo u EU iz Rusije.
Postoji samo jedan mali problem, transport do EU. Trenutno bi se plinovodom trsnsportirao do Egipta a onda LNG brodovima za Europu. Problem ne dovoljni kapacitet egipatskog terminala. Druga opcija je podvodni pipe-line od Izraela do Cipra a onda do Grcke pa do Italije. Izgradnja bi trajala min. 7 godina a do tada?Huh?

Nema ni dovoljno terminala u EU da prihvati LNG Brodove
fazan
Moderator
poručnik fregate
*

Last Login:April 21, 2025, 09:05:23 am

« Reply #1275 on: September 13, 2022, 03:52:55 pm »

Не би ме изненадило са су се новинари играли глувог телефона. Израел можда има потенцијал (резерве) да експлоатише и извезе 10% онога што је извозила Русија. У овом тренутку Израел нема бушотине које црпе 10% од руског извоза у ЕУ. Међутим, израелске резерве су јако мале, око 60 пута мање од руских.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 01:54:03 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #1276 on: September 14, 2022, 10:56:50 am »

Iz ukrajinskih luka isplovilo jos pet brodova sa žitaricama

14.09.2022.

Još pet brodova natovarenih žitaricama isplovilo je jutros iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, a prenosi agencija Anadolija.

Izvor
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #1277 on: September 14, 2022, 07:20:36 pm »

NEMAČKI UNIPER RAZMATRA TUŽBU PORIV GASPROMA: Tražiće naknadu štete zbog gubitka od 12,3 milijarde evra

NEMAČKI uvoznik gasa Uniper razmatra da podnese tužbu protiv Gasproma Arbitražnom sudu u Stokholmu za naknadu štete, preneo je Rojters.

-Naravno, Uniper... će razmotriti takve zahteve za odštetu protiv Gasproma i, ako postoji velika verovatnoća uspeha, pokušaće da ih sprovede, navodi agencija pozivajući se na i-mejl (e-mail) dobijen od kompanije.
Agencija napominje da je Uniper bio primoran da kupuje gas po povećanoj ceni od drugih dobavljača nakon što je Gasprom prvo smanjio, a zatim potpuno obustavio snabdevanje gasovodom Severni tok, navodeći kao razlog višu silu.

Nemačka kompanija je u prvoj polovini 2022. zabeležila gubitak od 12,3 milijarde evra i bila je prinuđena da se obrati nemačkoj vladi za podršku. Kako navodi agencija, glavni razlog za to kompanija smatra poremećajima u snabdevanju.

Uniper je nemačka energetska kompanija. NJegova osnovna delatnost je proizvodnja električne energije, kao i globalna trgovina energijom i širok portfolio gasnih sredstava, što Uniper čini jednom od vodećih gasnih kompanija u Evropi.

Izvor

B051LjKo
vodnik
*

Last Login:January 30, 2025, 01:25:24 pm

« Reply #1278 on: September 16, 2022, 10:33:07 am »

I ja se slazem a na drugoj temi imas dobar pregled stanja na Zapadu. Ocito je na tebe veliki uticaj ostavilo stanje i zivot u Turskoj koja je u ovome usprkos jakoj inflaciji profitirala.

Ne znam tko je profitirao, turci sigurno nisu. Ovdje je velika, velika kriza. Lira je jako pala. pogledaj tecaj prije par godina i danas i sve bi ti trebalo biti jasno.

U Njemackoj , UK , Italiji , Svicarskoj bar kazu na televiziji doduse stidljivo da postoje veliki problemi za buducnost.

Ogroman problem je cijena plina na kojoj se bazira cijela njemacka kemijska industrija. Trenutno je prvi problem da li ce plina uopce bit, po bilo kojoj cijeni, za sada se rijesilo ho ruk kupovinom po cijeni od 2000 Eura za 1000 m3. Drugi problem je neodrzivost bilo kakve proizvodnje s tom cijenom, kratkorocno moze privreda generirati bilo kakve gubitke, pokriti ce se to. Dugornocno je neizdrzivo poslovati s energentima koji su za faktor 3 ili 5 skuplji nego ekvivalentnih tvornica u kini S nafrom je nesto manji problem, jer iako je razlika i tu velika, podnese se. Kinez plati 70 golara za barel, svabo 110, i vec se nekako prebije razlika. Ali ako kinez plati 250 ili 300 Eura za 1000 m3 plina, i ima ga koliko god zeli, a svabo 2500 Eura, i moli boga gdje ce naci tanker koji ce mu ga isporuciti, i na kojem terminalu... to je neizdrzivo. A na kemijskoj industriji se zasniva sva proizvodnja.

Trenutno ne pljuste otkazi kao sto kazes, mada ih ima , moj dobar prijatelj ga je dobio ali je srecom nasao brzo drugi posao, ali su vec otpustili toliko ljudi zbog Korone ili jos bolje poslali u prijevremene penzije tako da trenutno nedostaje ljudi u nekim bransama. Ali da ih ne bi otpustili radnici rade sa 10% manjim placama, tradicionalna 13 placa , isplacivana dva puta godisnje , kao dvije polovice je sada samo jedna cetvrtina. Nisam siguran da je bas sve bajno u USA, da ne nabrajam sve sto znam, dio mojih rodjaka se vratio za stalno iz USA i kazu da Amerika nije ono sto je bila kada su otisli prije 30 godina. Da se ne prepucavamo , svatko ovo vidi na svoj nacin, i to je O.K.

SAD, elektricar vulgaris, indistrijska sljaka, povlacenje kablova i spajanje motora, nikakva mudrost, satnica od 28 - 36 dolara, posla koliko god hoces. Konobarenje u jednom od tisuca restorana, satnica 2.5 dolara po satu plus napojnice koje su obavezne, i u pravilu su oko 15%. Potreba skola nula, u prosjeku konobar vulgaris restorana donese kuci izmedju 150 i 200 dolara, svaki dan.

Daleko su oni od krize, jako daleko.
babaroga
vodnik I klase
*

Last Login:March 23, 2025, 04:12:49 pm

« Reply #1279 on: September 16, 2022, 10:51:24 am »

Ne znam da li ovo pripada ovde, ali imam da podelim sa vama jedan interesantan dogadjaj.

Naime, u Sjavcarskoj ima oko 600k domacinstava koja se greju na gas. Potrosnja gasa cele Svajcarske je na nivou grada Hamburga u DE. Pricao sam sa kompanijom koja nas snabdeva istim, cisto da pitam za "zdravlje", i dobijem ovakav odgovor.  Svajcarska nema skadiste za LNG, nego dobija direktno iz Nemacke. I jos mi doticna godpodja kaze, mi smo njima platili za dve godine unapred pa ce morati da isporuce. Na pitanje, a sta ako Nemacka ne bude imala da isporuci, opet je bio odgovor, "ali mi smo njima platili".  

Posto imamo solarne panele na kuci, malo sam resio da pruredim grejanje, za koje sam sad cuo da mi treba gradjevinsa dozvola za toplotnu pumpu, 2 do 3 meseca da se dobije ista.  Naravno, Svajcarke firme deru kozu, minimalna cena 40000CHF za privileguju instalacije sistema. Tu se moj komsija i ja malo domundjavali i reko da vidimo koliko kostaju toplotne pumpe u Kini, i nadjemo na AliBabi. Pricamo sa predstavnicima kompanija u Kini, svi su upoznati sa energetskom situacijom u EU/Zapadnoj Evropi i kazu da imaju navalu na njihove produkte.  Cene su oko 3-5000 CHF sve sa prevozom do Svajcarske.  Naravno, plus instalacija.  Ono sto je tragedija, je da te iste pumpe ovde samo imaju drugo ime i pakovanje, i da se prodaju za 20-25000CHF, cak su i certifikati isti.

To sto me je iznenadilo je "attitude" ljudi iz kompanije za Gas, ali i to da su cak i obicni kinezi veoma upuceni u stanje na "trulom zapadu"

PS
Samo da dodam, bez obzira na to sto su "platili 2 godine unapred", cena gasa u CH je dobrano porasla u odnosu na proslu i predproslu godinu, placam ga pa znam
Pages:  1 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 [128] 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 ... 209   Go Up
  Print  

Jump to: