B051LjKo
vodnik
Last Login:January 30, 2025, 01:25:24 pm
|
 |
« Reply #1330 on: October 02, 2022, 09:50:32 am » |
|
Ne bi se bas složio kada je u pitanju eksploatacija nafte i plina. Rusija nema značajno učešće offshore ekspolatacije u ukupnoj proizvodnji, tako da ih ne pogađa puno manjak tehnologija za off shore exploataciju koja je i skuplja od land crpilišta. Rusija i KSA imaju najeftinije troškove proizvodnje po barelu.
Pa sto mislis zasto nemaju znacajno ucesce? Zato sto nemaju tehnologiju, ili zato sto ne zele busiti u moru? Ista ti je stvar i s land rigovma/ Svugdje gdje plina i nafte ima, plitko, relativno dostupno ne treba ti neka velika mudrost ni tehnologija da bi ga izvukao. Cim krenemo na HT/HP busotine si u problemima, da ne spominjem h2s i slicno veselje. O ultra velikim tlakovima da i ne pricam, 15K PSI-a je plafon za ruse (i ne samo za njih) a 20K je science fiction. Ironija je u tome da recimo na Sahalinu, plina ima toliko da paze kako buse, jer su tlakovi toliki d ih ne mogu kontrolirati. Idese na najvece i najjace cijevi, sam limit zapadne tehnologije. Tu mjesta kineskoj i ruskoj skalameri nema.
|
|
|
|
|
|
|
babaroga
vodnik I klase
Last Login:March 23, 2025, 04:12:49 pm
|
 |
« Reply #1331 on: October 02, 2022, 10:17:21 am » |
|
Idese na najvece i najjace cijevi, sam limit zapadne tehnologije. Tu mjesta kineskoj i ruskoj skalameri nema.
Jedno pitanje, a gde se proizvode te cevi za zapadnu tehnologiju?
|
|
|
|
|
|
|
B051LjKo
vodnik
|
 |
« Reply #1332 on: October 02, 2022, 10:40:01 am » |
|
Jedno pitanje, a gde se proizvode te cevi za zapadnu tehnologiju?
Pa bas konkretno drill pipeove i casinge, da ti budem iskren, bez guglanja nemam pojma, nije moja domena. Ali evo, malo guglanja, https://www.drillpipeinternational.com/ i https://www.united-steel.com/, od stari koje upadaju u moju domenu, potoji nekoliko hubova, Houston je jedan, Aberdeen drugi, i Stavager&Christiansand treci. Tri navedene zemlje vise manje rmaju ovom industrijom. Well control oprema je u ogromnoj vecini Shaffer (NOV), Hydril (GE) i Cameron (Schlumberger), drilling paketi ovisi sta, najjaci je NOV (National i Oilwell originalno americki, Varco je norveski, radi im kontrolu i instrumentaciju), nakon njega MH Wirth, bivsi Aker, originalno norveski, sada s akvizicijama Norvesko njemacki. Od serviskih kompanija, uz Schlumberger koji je originalno francuski, danas internacionalni gigat imas Baker Houhges, Weatherford, i niz manjih, Geoservices (opet Shclumberger) Geolog (talijansi)... itd. itd. itd...U ROV svijetu najjaci je Oceaneering, Sonsub bitno manji, ali radi i on... a u opremu mi je tesko i ulaziti. Instrumentaija je vecim dijelom njemacka (Pepperl & Fuchs, Siemens) ali i amerikanci su jaki (Honeywell, ROckwell)... itd .itd itd... Zalosno je reci, ruske opreme nema, a tu bi trebala biti njihova domena. Imali su sve razloge ulupati koliko je god love potrebno u razvoj, efekti slabi ili nikakvi. Realno, bez neke zelje za pljuvanjm po rusima, to su fakti.
|
|
|
|
|
|
|
babaroga
vodnik I klase
|
 |
« Reply #1333 on: October 02, 2022, 12:29:32 pm » |
|
Vidis, vrlo verovatno su te "zapadne" firme pokupovale ruske i ostale koje su postojale, i sada postoje samo velika "imena"
Posto sam "englez", koliko znam, livnice u UK su skoro istrebljena vrsta, dosta stvari se uvelio radi "off-shore", tako da nemojmo izostaviti nemogucnosti da Rusija nema tehnologiju, samo se zove sa "zapadnim imenom", a ne bi me cudilo da se sve to proizvodi u Indiji, Rusiji ili Kini/Japanu/Dalekom Istoku. Dani kada se sve proizvodilo u UK ili USA so odavno prosli, a o tome mi pricamo. Videli smo pre par nedelja kolika se frka digla sto se neki delovi za F-35 prave u Kini, da ne pricam sta se sve vise ne prvi na zapadu...
|
|
|
|
|
|
|
B051LjKo
vodnik
|
 |
« Reply #1334 on: October 02, 2022, 12:47:11 pm » |
|
Vidis, vrlo verovatno su te "zapadne" firme pokupovale ruske i ostale koje su postojale, i sada postoje samo velika "imena" To ''vrlo vjerojatno'' baziras na nekim cinjenicama ili si to izvukao iz dupeta jer ti u datom trenutku odgovara? Pretpostavljam da je takodjer ''vrlo vjerojatno'' da se API, odnosno American Petroleum Institute, tijelo odgovorno za veliku vecinu regulativ i propisa u Oil & Gas industriji, prije zvao RPI, Russian Petroleum Institute, ali su ga merikanci kupili, zatim izbrisali svaki trag te transakcije, i izveli kolektivnu hipnozu cijeloga svijeta, pa sad svi misle da su oni izmislili ta pravila, a ne rusi. Hajdemo biti ozbiljni, ako nesto ne znas, onda reci ne znam, ne lupetaj gluposti jer ti takav narativ odgovara, Posto sam "englez", koliko znam, livnice u UK su skoro istrebljena vrsta,
Pa u americi eto nisu, kaze Wiki treci proizvodjac na svijetu, iza Kine i Japana. dosta stvari se uvelio radi "off-shore", tako da nemojmo izostaviti nemogucnosti da Rusija nema tehnologiju, samo se zove sa "zapadnim imenom",
Opet lupetas, u toj sam industriji, i znam sto govorim. Ako mislis da sam u krivu, slobodno me demantiraj, ali to ucini argumentima, a ne fantomskim tezama. a ne bi me cudilo da se sve to proizvodi u Indiji, Rusiji ili Kini/Japanu/Dalekom Istoku.
Dakle, molim te ne lupetaj... upisi drill pipe, drill collar, casing, National, Oilwell, Top Drive, Drawworks, Rotary table, Shaffer, Cameron, GE i vidi gdje se proizvode i tko stoji iza njih. Zadnjih 10 godina sam na putu stalno, izmedju ostalog i u navedenim tvornicama u statusu inspektora na factory acceeptance testiranjima, i sad ti meni govoris da to ne postoji, i da ne trebamo iskljuciti mogucnost da sam ja sve to sanjao, jer se prava proizvodnja zapravo nalazi u Rusiji indiji ili Japanu. Dani kada se sve proizvodilo u UK ili USA so odavno prosli, a o tome mi pricamo.
Kad si ti zadnji put bio u USA pa da znas da se tamo vise nista ne proizvodi? Ja sam odradio dvije ture prosle godine, od po tri mjeseca, i vjeruj mi, radi se, jako puno se radi. USA je i dalje tehnoloski i proivodnji gigant, bez obzira na ogromne kineske kapacitete, ovi i dalje rade, i to punom parom. I tvornice se i dalje grade.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 09:21:53 pm
|
 |
« Reply #1335 on: October 02, 2022, 01:31:17 pm » |
|
Не разумем се у технологију производње и транспорта нафте и гаса. Ипак, на основу онога што сам уживо видео код осавремењавања рафинерије нафте у Панчеву, чији су власник Руси ("Гаспромњефт"), све битне послове су радиле америчке фирме. И ти ту лепо видиш разне "дилове" који постоје на том "белосветском" нивоу. И уопште не сумњам да ће се ти "дилови" у смањеној форми наставити тражећи "рупе" у санкцијама, па и илегално.
|
|
|
|
|
|
|
babaroga
vodnik I klase
|
 |
« Reply #1336 on: October 02, 2022, 01:31:46 pm » |
|
Kada kazem da su zapadne firme pokupovale istocno evropske, pogledaj malo oko sebe, od nekih je mozda samo ime ostalo kao Skoda i slicno, a tako je i sa Ruskim firmama kad je pocela pljacka 90-tih. Ne znam gde ti zivis, ali i ja znam o cemu pricam, mrzi me da sad vadim dokaze. UK metalurska industija je propala, kupio je indiski konglomerat TATA, i od kraja 90tih poceli su da zatvaraju ono sto je preostalo. Pricam o industiji koja je bila u svetskom vrhu. Secamo se svi price o "Sadamovom topu" da gadja Izrael koji je pravio u Sheffield-u. Deo topa se nalazi u RAF Duxford muzeju. Da se tako nesto napravi sad u UK je misaona imenica, ali je sva ta tehnologija preseljena u Indiju. British Steel posle nacionalizacije je posta Corus Group koja je imala velike gubitke, koju je posle kupila TATA, koja takodje ima velike gubitke. TATA je posle Brexit-a podelila kompaniju na TATA Steel UK i Europe, i koliko mi se cini, vlasnici su manje vise cele metalurske industrije u Evropi od onoga sto je preostalo. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_steel_producersEvo lista "by volume" i prva USA firma je tek na 15. mestu, a Ruska 21. US Steel, koji je nakada znacio prestiz je sad na 24. mestu. Zanimljvo je da je na drugom mestu Luxemburg sa firmom "ArcelorMittal", koja je zapravo Indijska, ali srediste u Lixemburgu zbog poreza....vlasnik Lakshmi Mittal, pravi Luxemburzhanin Za USA, prave se fabrike ponovo od kako ih je Tramp naterao da se to radi od pre par godina. Ali i USA je isto izvezla "prljavu" industriju a treba potraziti vlasnike na listi iznad. I sad mi ti lepo reci ko pravi cevi za naftovode i gasovode i gde se prave?
|
|
« Last Edit: October 02, 2022, 01:47:06 pm by babaroga »
|
|
|
|
|
babaroga
vodnik I klase
|
 |
« Reply #1337 on: October 02, 2022, 01:34:16 pm » |
|
Не разумем се у технологију производње и транспорта нафте и гаса. Ипак, на основу онога што сам уживо видео код осавремењавања рафинерије нафте у Панчеву, чији су власник Руси ("Гаспромњефт"), све битне послове су радиле америчке фирме. И ти ту лепо видиш разне "дилове" који постоје на том "белосветском" нивоу. И уопште не сумњам да ће се ти "дилови" у смањеној форми наставити тражећи "рупе" у санкцијама, па и илегално.
Tako je, Azotara u PA je gradjena 60tih, i postoji cak i kvart u centru PA koji se zove Americke Zgrade, jer su tu ziveli radnici koji su je pravili u to doba.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik fregate
Last Login: Today at 04:11:52 am
|
 |
« Reply #1338 on: October 02, 2022, 04:19:05 pm » |
|
Босиљко, где си ти видео ту америчку индустрију? То није ни сенка онога што је била пре 25 година, да не говоримо раније. Производни погони и седишта фирми немају везе једно са другим. Хајде да узмемо за пример Apple iPhone. Cirrus Logic је америчка компанија, али њихови аудио чипови (за овај телефон и било који други) се не производе у Америци, него у неколико других земаља. Слично је и са Qualcomm, који производи камере и чипове за мобилни нетворк. Телефоне склапа тајванска компанија Foxconn, али она нема фабрике на Тајвану, телефон се склапа у Кини.
Совјети су својевремено покрали дизајн америчког бомбардера Б-29 и направили Ту-95. Не директно, прерађивали су и усавршавали, али то је то.
Ако нешто не можеш да купиш, онда мораш сам да га направиш. Можда то неће бити тако савршено, али ће функционисати. У том процесу ћеш можда купити неко знање, оно је роба као и све дуго. Политика технолошких санкција је навела неке велике земље да раде на томе да буду технолошки самосталне. Ту пре свега мислим на Индију и Кину, јер имају ресурсе за то.
Важна ставка у целој причи су људски ресурси. Обично се говори о студентима и дипломцима из тзв. STEM (наука, технологија, инжењеринг, медицина) области. У Кини и Индији су студенти традиционално наклоњени студијама у тим областима. Индија годишње избаци 2,6 милиона дипломаца из тих области. Кина је последњи пут када је доставила информације имала преко 4,5 милиона. Америка годишње избаци 600 хиљада, а од тога су више од трећине студенти из Азије. Ако би из игре избацили медицину (која је у Америци профитабилна), ситуација би била још гора. Млади неће да студирају инжењеринг, јер у бизнису и финансијама могу да направе пуно више пара. Чак и ако заврше инжењеринг, велика је шанса да ће отићи у менаџмент, финансије или бизнис.
Русија годишње избаци близу пола милиона СТЕМ дипломаца, више него Немачка, Британија и Француска заједно.
Ти овде говориш о кратким стазама, ја покушавам да покажем како ствари могу да се развијају на дуже стазе. На краће стазе ће се импровизовати. Пре неколико година су превукли Сименсове турбине кроз Кину, виделе су се из свемира. Видели смо на почетку рата оне руске дронове са пластичном флашом и јапанском камером, смешно су изгледали али су очигледно радили посао.
Кина ће у случају потребе да увезе и људе, било да су у питању Западњаци или Кинези који раде у Америци. Кина има јако пуно пара.
|
|
|
|
|
|
|
B051LjKo
vodnik
|
 |
« Reply #1339 on: October 02, 2022, 04:35:32 pm » |
|
Ne znam gde ti zivis, ali i ja znam o cemu pricam, mrzi me da sad vadim dokaze. UK metalurska industija je propala, kupio je indiski konglomerat TATA, i od kraja 90tih poceli su da zatvaraju ono sto je preostalo. Nebitno kamo zivim [u Hrvatskoj], ne radim u Hrvatskoj, a u zadnjih 10 godina mi od kontinenata fale samo Australija i Antarktika, ostalo sam odradio. Pricam o industiji koja je bila u svetskom vrhu. Secamo se svi price o "Sadamovom topu" da gadja Izrael koji je pravio u Sheffield-u. Deo topa se nalazi u RAF Duxford muzeju. Da se tako nesto napravi sad u UK je misaona imenica, ali je sva ta tehnologija preseljena u Indiju. British Steel posle nacionalizacije je posta Corus Group koja je imala velike gubitke, koju je posle kupila TATA, koja takodje ima velike gubitke. TATA je posle Brexit-a podelila kompaniju na TATA Steel UK i Europe, i koliko mi se cini, vlasnici su manje vise cele metalurske industrije u Evropi od onoga sto je preostalo. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_steel_producersEvo lista "by volume" i prva USA firma je tek na 15. mestu, a Ruska 21. US Steel, koji je nakada znacio prestiz je sad na 24. mestu. Zanimljvo je da je na drugom mestu Luxemburg sa firmom "ArcelorMittal", koja je zapravo Indijska, ali srediste u Lixemburgu zbog poreza....vlasnik Lakshmi Mittal, pravi Luxemburzhanin Za USA, prave se fabrike ponovo od kako ih je Tramp naterao da se to radi od pre par godina. Ali i USA je isto izvezla "prljavu" industriju a treba potraziti vlasnike na listi iznad. Nisam strucnjak za Britansku tesku industriju, i sve sto ti mogu odgovoriti bih googlao. Nisam upucen, pa ne mogu ni komentirati. I sad mi ti lepo reci ko pravi cevi za naftovode i gasovode i gde se prave?
Ne znam kamo se fizicki rade niti tko ih radi. [celicana, koju su projektirali i isporucili zapadnjaci, to je sigurno] Znam tko radi inzenjering, firme koje ih polazu, najjaca imena u biznisu su Allseas (Nizozemci), Saipem (talijani) i Mcdermott (amerikanci). Za Saipem sam radio, i to na njihovom tada najmodernijem brodu (FDS2), kompletan inzenjering je njihov, od projekta (regionalni uredi, jedan je bio u Rijeci), pripreme (laboratoriji za zavarivanje, jedan je bio u Rijeci), i izvodjenja samog projkta. Saipem je izmedju ostaloga imao opciju zavara individualnih cijevi na samom firing lineu, ako je bilo potreba, ili su gotovi tripple ili quad jointovi radjeni vani (za dva projekta koje smo radili u Juznokineskom moru baza je bio Karimun u Indoneziji), pa se zadnji zavar radio na samom J-Lay tornju. FDS2 je postavio nekoliko rekorda za polaganje rigidnih cijevi na velike dubine (laying kapacited do 1250 tona, J lay. Za manje dubine se uglavnom koristi S lay, jer je brzi, p je polaganje jeftinije. Ima i druga opcija, s fleksibilnom cijevi, s tim nisam radio, ali ogroman karuzelvrti i polaze cijev koja se samo spusta na dno. Sve na tom brodu je bilo produkt kombinacije talijanske pameti za Top side stranu (Rema, Remacut, Rigihgni, Ansaldo) uz klasicne igrace za Hull stranu, Kongsberg, Rolls Royce, u izvedbu Samsung Heavy Industries. iz perspektive svega onoga sto sam ja vidio, puno je manje bitno gdje se fizicki izlila cijev koja se radi (opet su ti tu glavni igraci talijani, ponjprije SMS i Danieli, puno koleg mi je radilo za njih i mogu ispricati biblije o tehnologiji proizvodnje besavnih cijevi) u odnosu na ooga tko ima know how za postaviti tu proizvodnji, isporuciti i upogoniti potrebne strojeve. Isprike na malo duzem odgovoru, ali nadam se da sam bio jasan.
|
|
|
|
|
|
|
|