PALUBA
May 20, 2024, 02:18:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 [103] 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 ... 132   Go Down
  Print  
Author Topic: Ekonomski uticaj sukoba u Ukrajini  (Read 195301 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 096


« Reply #1530 on: January 22, 2023, 06:58:05 am »

Analitičarka otkrila šta stoji iza „Maršalovog plana“ za Ukrajinu od 1 bilion dolara

Olaf Šolc je izjavio da EU navodno ima „Maršalov plan“ za Ukrajinu. Politički analitičar Tatjana Montjan, izrazila je uverenje da Ukrajinci ne treba da se oslanjaju na ovo obećanje.

Nemački kancelar Olaf Šolc, rekao je tokom govora u Davosu, da Zapad ima „Maršalov plan“ za Ukrajinu od 1 bilion dolara. Prema njegovim rečima, zapadni establišment je već spreman da počne da sprovodi ovaj plan, i čak će primiti Ukrajince u EU po ubrzanoj proceduri.

Međutim, prvo, kijevski režim mora da pobedi Rusiju na bojnom polju, i čim se to desi, ogromne investicije će se sliti u Ukrajinu.

Ona je dodala, i da su se stanovnici Ukrajine, našli pod moćnim klizalištem profesionalno napravljene propagande, a u takvim uslovima izuzetno je teško održati zdrav razum.

„Ukrajinci su se pretvorili u ljude, koji veruju da između blažene Evrope i njih, postoji samo jedna prepreka koju treba savladati, a to je Rusija“, napisala je Montjanova.

Montjanova, je na svom „Telegram“ kanalu primetila, da Ukrajinci ne bi trebalo da veruju Olafu Šolcu. Po njenom mišljenju, „zlatna kiša“ zapadnih investicija i srećan život u „prijateljskoj“ evropskoj porodici naroda je prevara. Izjava nemačkog kancelara je samo propagandni narativ, koji aktivno koristi kijevski režim da bi omamio građane Ukrajine.

„Ovo je prilično jednostavna teza, u kojoj ima čak i nečeg religioznog- izdrži patnju na ovom svetu i ne odupiri se teškim iskušenjima koja su zadesila tvoj život – i za to ćeš posle smrti otići u raj, gde je večni život u sreći i blaženstvu“, smatra stručnjak.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 849« Reply #1531 on: January 26, 2023, 05:18:12 pm »

5. februara stupa na snagu još žešća zabrana ruske nafte: Posledice se već osećaju, ali najveći problem bi mogao tek da bukne

U nedelju, 5. februara, na snagu stupa embargo Evropske unije na naftne derivate iz Rusije pomorskim putem. Ovo je zapravo proširena zabrana uvoza ruske sirove nafte, koja je na snazi od petog decembra. Pojedini analitičari smatraju da ova zabrana može da uzrokuje nestašice nafte, ali sagovornici Nova.rs za Srbiju, ipak, imaju optimističnija očekivanja. Iako će dizela za naše vozače biti dovoljno, novi embargo otvara mogućnost za eksploziju poslovanja Rusije na sivom tržištu, kako bi ublažila efekte ovih sankcija, koje će je sigurno pogoditi.

Problem sa snabdevenošću dizelom može da prouzrokuje činjenica da, prema podacima analitičke firme „Vortexa“, uvoz ove vrste goriva u Evropu iz Rusije iznosi 770.000 barela, što je najviše od marta 2022. godine.

Kako za „Novu“ ističe profesor ekonomije energetike na fakultetu FEFA dr Goran Radosavljević, paket sankcija koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije već pravi problem sa snabdevanjem. Upravo zbog toga su cene dizela kod nas, kao i na Mediteranu, više nego na svetskom tržištu.

„Ova zabrana je u suštini na snagu stupila petog juna, kada je odlučeno da ugovori koji su sklopljeni do petog februara mogu da se realizuju, ali nakon toga nema sklapanja novih“, objašnjava za „Novu“ Radosavljević.

Dodaje i da je dizel našao novi put ka Evropi, a najnoviji put je iz Turske odakle, prema nezvaničnim informacijama, postoje kompanije koje prerađuju rusku naftu a potom je prodaju kao svoju.

Radosavljević kaže za „Novu“ da se tržište nafte već stabilizovalo, te je cena na istom nivou kao i 2018. godine. Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi da li će doći do skoka cena u februaru, što on ne očekuje.

Takođe, naš sagovornik dodaje da Srbija do sada iz Rusije nije nabavljala dizel, već sirovu naftu koja se kasnije prerađivala u našoj državi.

Stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor kaže smatra da u Srbiji ne bi trebalo da bude problema po pitanju snabdevenosti zahvaljujući rafineriji u Pančevu. Kako kaže za „Novu“, ova rafinerija je modernizovana, a takođe je u većinskom ruskom vlasništvu, te je uvoz nafte iz Rusije još uvek moguć.

„Ova zabrana ne bi trebalo da utiče na snabdevenost, rafinerija to može da pokrije“, kaže Kapor.

Da nema potrebe za strahom od nestašica dizela, kažu za „Novu“ i iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema njihovim rečima, naftne rezerve u Srbiji uvećane su tokom 2022. godine za 54 odsto, a Ministarstvo i Vlada „aktivno rade na obezbeđivanju dodatnih količina naftnih derivata“, imajući u vidu nastupajuće promene.

„Stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta neće biti ugrožena“, naglašavaju iz resornog ministarstva.

Savršen tajming za procvat sive ekonomije?

Prema Kaporovom mišljenju, problema sa snabdevenošću neće biti, ali sada se otvara mogućnost za poslovanje Rusije na sivom tržištu.

To znači da postoji mogućnost da će, objašnjava naš sagovornik, tankeri transportovati rusku naftu „ispod radara“, a uz to ostvarivati visoke profite.

„Rusija ima veliku flotu tankera, ali to je dovoljno da pokrije tek oko 20 odsto izvoza, s obzirom na to da ona zaista jeste jedan od najvećih svetskih izvoznika. Oko 70 odsto tankera koji Rusija iznajmljuje su u vlasništvu grčkih brodovlasnika. Oni su se obavezali da će transportovati rusku naftu dokle god ona košta ispod 60 dolara po barelu, a njena cena je sada 54, ali kada na snagu stupi ovaj embargo, toga više nema“, kaže Kapor.

Međutim, postoje tankeri na sivom tržištu, postoje ofšor kompanije u različitim državama, kojima bi Rusija u ovoj situaciji mogla da se okrene. Kapor ističe da je pitanje kada će se Rusija okrenuti sivom tržištu, ali i da li će na ovaj način uopšte uspeti da ipak izveze naftu.

Rusija u problemu

Kako objašnjava Kapor, s obzirom na to da je Rusija jedan od lidera u izvozu nafte, sankcije će je definitivno pogoditi.
„To je sada jedna igra mačke i miša. Sankcije sigurno neće imati efekat kao što se neki nadaju, ali će ih Rusija definitivno osetiti“, zaključuje Kapor.


Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 096


« Reply #1532 on: January 29, 2023, 11:48:49 am »

Šta je Borel sakrio hvaleći se nezavisnošću EU od ruskog gasa i nafte

Žozep Borel je prikrio neprijatnu istinu, hvaleći se nezavisnošću EU od ruskog goriva. O tome je za ruske medije govorio ruski ekonomista, vodeći ekspert Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, Igor Juškov.

Evropska unija se za nekoliko meseci potpuno oslobodila energetske zavisnosti od Rusije, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel.

On je takođe primetio, da je blok prošao kroz „izuzetno tešku fazu” rasta cena, ali da je sada cena goriva značajno pala. Optimizam i radost u Borelovim rečima su zbunjujući, jer evropske zemlje i dalje zavise od ruskih zaliha.

„Ovo je veoma lukava izjava, koja treba da pokaže da su evropske vlasti velike, da su postigle uspeh. Time pokušavaju da ublaže napetost u evropskom društvu, jer su ljudi nesrećni. Inflacija je visoka, carine su porasle i ostaju ogromne, industrija se gasi, nezaposlenost raste. Troškovi subvencionisanja borbe protiv energetske krize, dostizale su cifre od triliona evra u 2022. godini“, izjavio je Juškov.

Od 10. avgusta zabranjen je uvoz ruskog uglja, a od 5. decembra zabranjena je isporuka ruske nafte morskim putem. Zalihe gasa su pale. S druge strane, ostaju cevovodne isporuke nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Pored toga, Evropa je povećala svoju zavisnost od ruskog LNG-a.

„Rusija je na trećem mestu posle SAD i Katara, po snabdevanju EU tečnim prirodnim gasom. Zbog deindustrijalizacije, preduzeća u EU se zatvaraju. Evropa je prošle godine smanjila potrošnju gasa za 50-60 milijardi kubnih metara, samo zato što su se preduzeća zatvorila ili prešla na ugalj“, primetio je ekonomista.

Radovanje evropskih zvaničnika zbog takvih „rezultata“ i „vraćanja na ugalj“, su jako jeftinii. Kako je primetio Juškov, nije Rusija kriva za poskupljenje goriva. Cene su bile visoke i pre ukrajinskog sukoba.

„Proveli su celu zimu sa cenama iznad hiljadu dolara, za hiljadu kubnih metara. Za sve žele da okrive nas. Prošle godine su cene bile visoke zbog suše. Hidroelektrane nisu radile, vetrenjače nisu radile, mnoge nuklearke nisu radile. Postojala je nestašica. Biće nešto slično i ove godine, a cena će ponovo porasti”, rezimirao je stručnjak.

Izvor
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #1533 on: February 01, 2023, 06:46:48 am »

Указ председника Владимира Путина о посебним мерама ступио је на снагу 1. фебруара као одговор на горњу границу руске цене нафте коју су наметнуле земље Г7 и Европска унија.

Према уредби, забрањена је продаја нафте ако је у уговорима за њихову набавку предвиђена горња граница цене. Извоз нафте по ограниченој цени је дозвољен само уз дозволу председника.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 096


« Reply #1534 on: February 01, 2023, 02:07:43 pm »

NAJVEĆI PORAZ ZAPADA IKAD: Krenuli na Rusiju svim snagama a MMF predvideo rast ruske privrede u 2023. umesto recesije

MMF je predvideo pozitivan rast ruske privrede od 0,3 odsto BDP-a u 2023.

Međunarodni monetarni fond (MMF) izneo je svoju prognozu, prema kojoj Rusija očekuje privredni rast u naredne dve godine, prenose ruski mediji.

Prognoze fonda o padu ruske privrede od 3,4 odsto u 2022. godini nisu se obistinile, dostižući, prema njegovim procenama, samo 2,2 odsto. Istovremeno, napominje se da se ove godine očekuje „umereno pozitivan rast“ od 0,3 odsto BDP-a, a u 2024. od 2,1 odsto.
 
Prema analizi MMF-a, globalni ekonomski rast biće 2,9 odsto u 2023. i 3,1 odsto u 2024. godini. Prognoze za američku ekonomiju su se pogoršale u odnosu na oktobarske procene. Trenutno se očekuje da će porasti za 1,4 odsto u 2023. i za 1 odsto u 2024. godini.

Prethodno je članica Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanka Mardžori Tejlor Grin, priznala da je Rusija, pod strogim sankcijama Zapada, dokazala da je u stanju da trguje i napreduje bez dolara i prijateljstva sa Vašingtonom.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 096


« Reply #1535 on: February 01, 2023, 08:57:42 pm »

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA DECENIJE – Njuzvik: Evo šta su SAD otkrili u Ukrajini i zato vode rat

SAD nastavljaju da podržavaju kijevski režim zbog velikih rezervi titanijuma u ​​Ukrajini, piše časopis Newsweek.


U Sjedinjenim Državama i savezničkim zemljama su u toku napori da se identifikuju, istraže i iskoriste ogromni resursi Ukrajine u obliku metala koji je ključan za razvoj najnaprednije vojne tehnologije koja će činiti osnovu budućeg odvraćanja Rusije i Kine.

U članku se navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD smatra titanijum jednim od 35 minerala vitalnih za ekonomsku i nacionalnu bezbednost zemlje. Istovremeno, SAD uvoze više od 90 odsto rude titanijuma.

„Pošto na Zapadu postoji sve veća debata o tome zašto je u našem najboljem interesu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, mislim da je ovo jedan od argumenata koji ćete početi da najčešće čujete“, rekao je izvor za publikaciju.

U julu prošle godine, list WSJ je objavio da je EU blokirala predlog za uvođenje sankcija ruskoj korporaciji VCMPO-Avisma PJSC zbog prigovora Francuske i nekih drugih zemalja.

Oni strahuju da će Rusija prestati da izvozi titanijum u Evropsku uniju. Napominje se da je kompanija trebalo da potpadne u sedmi paket sankcija Moskvi.

Izvor
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #1536 on: February 03, 2023, 09:58:10 am »

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA DECENIJE – Njuzvik: Evo šta su SAD otkrili u Ukrajini i zato vode rat

SAD nastavljaju da podržavaju kijevski režim zbog velikih rezervi titanijuma u ​​Ukrajini, piše časopis Newsweek.


U Sjedinjenim Državama i savezničkim zemljama su u toku napori da se identifikuju, istraže i iskoriste ogromni resursi Ukrajine u obliku metala koji je ključan za razvoj najnaprednije vojne tehnologije koja će činiti osnovu budućeg odvraćanja Rusije i Kine.

U članku se navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD smatra titanijum jednim od 35 minerala vitalnih za ekonomsku i nacionalnu bezbednost zemlje. Istovremeno, SAD uvoze više od 90 odsto rude titanijuma.

„Pošto na Zapadu postoji sve veća debata o tome zašto je u našem najboljem interesu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, mislim da je ovo jedan od argumenata koji ćete početi da najčešće čujete“, rekao je izvor za publikaciju.

U julu prošle godine, list WSJ je objavio da je EU blokirala predlog za uvođenje sankcija ruskoj korporaciji VCMPO-Avisma PJSC zbog prigovora Francuske i nekih drugih zemalja.

Oni strahuju da će Rusija prestati da izvozi titanijum u Evropsku uniju. Napominje se da je kompanija trebalo da potpadne u sedmi paket sankcija Moskvi.

Izvor

Ovo može da se čita i drugačije. Rusija želi, da održi skoro monopol nad titanijumom pa napala Ukrajinu.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 552


« Reply #1537 on: February 03, 2023, 10:15:53 am »Onaj koji nečega što nekome treba ima najviše uvek je bio u prilici da diktira cene. Tako je bilo uvek, tako je sad, tako će biti uvek. Tako stvari stoje!
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 096


« Reply #1538 on: February 03, 2023, 10:16:00 am »

Darko, tumači slobodno kako hoćeš.

Podsećanje: nije Rusija obnavljala i širila Varšavski pakt i u njega uvukla na primer Nemačku... pa sad tumači ponovo.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 292


« Reply #1539 on: February 03, 2023, 10:16:59 am »


Ovo može da se čita i drugačije. Rusija želi, da održi skoro monopol nad titanijumom pa napala Ukrajinu.

Наравно да може, само: The main titanium resources are concentrated in bedrock deposits, although nowadays titanium production in Ukraine is only from placer deposits. The deposits are located in the Kyiv, Dnipro, Kharkiv, and Donetsk regions

Ево како то изгледа на мапи:

Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #1540 on: February 03, 2023, 10:18:51 am »

Rusija Titan ima i izvozi a ovo sa zalihama u Ukrajini je potencijalno. Mozda jednog dana?. SR-71 i zrakoplovna industrija zapada je stalno kupovala Titan iz Rusije. Sada mnogi prizvodjaci zrakoplova i motora imaju ozbiljne probleme. EU ima stalno potrebu da po svaku cijenu dokaze da su izkompenzirali zavisnost od ruskih sirovina ,a nisu. Prica su o plinu iz Katara a ljudi ljepo rekli tek za 5 godina mozda.Nuklearke u Francuskoj stoje nemaju gorivi elemeneta , 3,5 milijuna domacinstava prije neki dan bez struje. Najednom rudnici svega i svacega u Turskoj. ne treba iz Rusije nego pametni Turci preprodaju ruske sirovine. Zito iz Ukrajine na kraju 1/3 zavrsi u Belgiji, Holandiji i UK.
da jako su ne ovisni o ruskim sirovinama. Tek Cunami predstoji. Protesti u UK, medicinske sestre , radnici u drzavnim sluzbama . Inflacija i do 12% svugdje po Evropi, ukljucujuci i Hrvatsku. U gradovima V.Britanije javne knjiznice /citaonice otvaraju vrata 7 dana u tjednu ,da se osobe sa slabijim standardom mogu ugrijati, jer doma ne mogu platiti troskove plina i struje. Povecanje godina za odlazak u mirovinu, i protesti u Francuskoj se objasnjavaju produzenim zivotnim vjekom, u stavrnosti penzione kase su prazne jer su popljackane.
Prica o duzem zivotnom vijeku je upitna jer su sa pandemijom Covida i u vise navrata pogresnom reakcijom na nju pocinili diljem Svijeta Senocid, stradanje starih i nemocnih/potrebitih osoba, tzv. ranjive skupine. Itd...
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #1541 on: February 03, 2023, 10:39:02 am »

Darko, tumači slobodno kako hoćeš.

Podsećanje: nije Rusija obnavljala i širila Varšavski pakt i u njega uvukla na primer Nemačku... pa sad tumači ponovo.

Beše li ono Varšavski pakt između komunističkih država za zaštitu komunizma ili Ruski pakt za zaštitu Rusa?
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #1542 on: February 03, 2023, 10:49:43 am »

Iz petnih žila se trudiš poistovetiti ruski narod i komunizam po staroj dobroj hladnoratovskoj propagandi sa zapada. Razdvoj Sovjete ( svih naroda i narodnosti) od svega ostalog. Na kraju krajeva, i Sovjeti su imali informacije ( Staljin / Gruzijac) da zapadna sila osovine razmišlja o nastavku Drugog sv.rata do poraza SSSR-a i zemalja koje su ušle u Varšavski pakt .

« Last Edit: February 03, 2023, 10:56:38 am by Milan (longtrip) » Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #1543 on: February 03, 2023, 10:58:35 am »

Moje je pitanje bilo vrlo ozbiljno. Sovjetski je savez bio carstvo zla. Ako se ne možemo složiti (niti) oko toga onda ne možemo doći niti do nekih logičnih zaključaka o sadašnjici.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #1544 on: February 03, 2023, 11:09:46 am »

Ne pljuj u bunar iz kog si pio vodu, taj hleb te odthranio i školovao. U tome je razlika , bez obzira na sadašnja slična stanovišta o temi takvog političkog uređenja . Čak kulta verovanja....I vratimo se temi.
Logged
Pages:  1 ... 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 [103] 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 ... 132   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.