PALUBA
July 25, 2024, 01:52:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 [133]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ekonomski uticaj sukoba u Ukrajini  (Read 216098 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Last Login:Today at 01:49:05 pm
Location: Obrenovac - selo Mislođin
Posts: 15 444


« Reply #1980 on: June 05, 2024, 07:24:55 pm »

"Da se pripremimo za život u hladnoći i mraku" - Rusija uništila više od polovine ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju struje

Ruski vazdušni udari ozbiljno su uticali na energetsku infrastrukturu Ukrajine, što je dovelo do uništenja ili zaplene više od polovine ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije, zajedno sa široko rasprostranjenim nestankom struje i zabrinutošću za buduće snabdevanje energijom, izvestio je danas Fajnenšel tajms.

Pre rata, Ukrajina se hvalila jednim od najvećih evropskih kapaciteta za domaću proizvodnju energije, koji je proizvodio oko 55 gigavata električne energije. Međutim, ovaj kapacitet je pao na ispod 20 gigavata  zbog ruskih napada, pri čemu su elektrane direktno gađane.

EU je izrazila uznemirenost zbog ruskog uništavanja 9,2 gigavata proizvodnje energije od marta, što je podstaklo napore za rešavanje hitnih energetskih potreba Ukrajine. Nedavni napadi usredsređeni su na elektrane i skladišta prirodnog gasa koji su kritični za potrošače u EU, što je izazvalo strah od zimske energetske bezbednosti.

Početna kampanja vazdušnog bombardovanja koju je sprovela Rusija tokom zime 2022-23. prvenstveno je bila usmerena na ukrajinsku elektrodistributivnu mrežu, za koju su zvaničnici i stručnjaci primetili da se može relativno lako popraviti.

Međutim, najnoviji napad je pomerio fokus na termo i hidroelektrane, što predstavlja značajne izazove u smislu popravke, rekonstrukcije ili zamene, kako navode zvaničnici i stručnjaci.

Dana 11. aprila, termoelektrana Tripilja, najveća ukrajinska, koja snabdeva strujom tri regiona, izgubila je 100 odsto svojih proizvodnih kapaciteta, nakon ruskog vazdušnog napada preko noći. Smešten 50 kilometara južno od Kijeva, Tripilja je snabdevala strujom i toplotom regione Kijeva, susedne Žitomir i Čerkasi. Obezbeđivao je moć 8 procenata stanovništva nacije.

Još jedan ruski napad 1. juna naneo je značajnu štetu energetskim objektima u pet regiona, rekao je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Dve termoelektrane su oštećene u napadu, preneo je AFP operater DTEK (najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini). Nije precizirao gde se nalaze.

- Bila je to još jedna izuzetno teška noć za ukrajinski energetski sektor. Neprijatelj je pogodio dve naše termoelektrane. Oprema je ozbiljno oštećena - navodi se u saopštenju kompanije Telegram.

To je bio šesti veliki napad na termoelektrane DTEK od sredine marta, dodaje se.

Jedan šef inženjerske kompanije uključene u projekte rekonstrukcije u Ukrajini, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Kijev post da bi, ako vlada ne počne odmah da gradi nove termoelektrane, zemlja mogla da doživi masovno smrzavanje cevi za gradsko grejanje čim temperature pad u novembru.

Na pitanje o implikacijama štete, jedan zvaničnik je za FT rekao: „Trebalo bi da se pripremimo za život u hladnoći i mraku.

Oleksandar Litvinjenko, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za FT da je cilj Rusije da učini život Ukrajince nesposobnim za život. On je izneo planove za uspostavljanje decentralizovanog energetskog sistema koji se oslanja na otpornije mini-elektrane kako bi se ublažila ranjivost na ruske napade.

Evropske zemlje su se uključile sa 120 pošiljki kritične energetske opreme i alata za pomoć u obnavljanju i popravci ukrajinske energetske infrastrukture.

Pored povećanja uvoza električne energije iz EU i uključivanja više energetskih postrojenja na gas, ukrajinsko rukovodstvo se suočava sa neophodnošću sprovođenja daljih nepopularnih povećanja tarifa, kaže Boris Dodonov, šef studija energetike i klime na Kijevskoj školi ekonomije, kao citira FT. Dodonov je upozorio da ako se ne preduzmu mere, „prema našem modeliranju, stanovništvo će verovatno imati samo dva do četiri sata struje dnevno u januaru“.

Da bi finansirale rekonstrukciju, ukrajinske vlasti su udvostručile cene energije počevši od juna, iako one još uvek ne dostižu tržišne cene.

Litvinjenko je pomenuo napore Ukrajine da poveća usvajanje zelene tehnologije kao što su solarni paneli i vetroturbine, što je ključno za buduću energetsku bezbednost. Međutim, on je priznao izazov obezbeđivanja stranih investicija s obzirom na profil rizika zemlje.

Izvor

Komentar B.P: ovo je i za Evropu problem - Ukrajini će se morati slati struja a EU nema baš velike viškove. Izgradnja termolektrane traje najmanje 4 godine. U Kostolcu pratim kao šef tima koordinatora za izvođenje radova izgradnju bloka B3 termoelektrane, projektovanje počelo pre 10 godina, izgradnja pre 6 - veliko pitanje da li će biti gotova do kraja godine.

Slično je sa izgradnjom hidroelektrane, dok izgradnja nuklearne traje i dvostruko duže. Mnogo je brže i lakše izgraditi fabriku, to se može za godinu dana, znam jer sam kao koordinator pratio izgradnju nekoliko fabrika od "greenfield" (travnjaka) do proizvodnje. Uništavanjem kotlova, turbina i generatora u termoelektranama i brana i turbina u hidroelektranama Rusi su Ukrajinu bacili barem 50 godina u prošlost.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Last Login:Today at 01:49:05 pm
Location: Obrenovac - selo Mislođin
Posts: 15 444


« Reply #1981 on: June 13, 2024, 11:04:48 am »

Да ли Немачка креће стопама Мађарске: Берлин блокира усвајање новог пакета санкција ЕУ против Русије

Немачка је пре свега забринута због прве компоненте будућег пакета санкција, рекле су агенцији европске дипломате.

Немачка влада блокира усвајање новог пакета санкција ЕУ против Русије, који има за циљ јачање контроле над заобилажењем рестриктивних мера, а односи се и на извоз руског течног природног гаса, преноси агенција ДПА, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.

Као одлучујући разлог зашто пакет санкција још није усаглашен, они су навели "сумње и жеље Берлина да се унесу амандмани", преноси Спутњик.

„У последње време ствара се осећај да је Немачка постала нова Мађарска“, цитира агенција саговорника, који је говорио о бројним случајевима када је Будимпешта блокирала процес доношења санкција против Руске Федерације.

Како подсећа агенција, главни циљ нових санкција требало би да буде сузбијање заобилажења раније донетих рестриктивних мера, између осталог реч је могућности руске одбрамбене индустрије да купује западне технологије. Други циљ биће извоз руског течног гаса. ЕУ жели да забрани коришћење европских лука за слање бродова са руским течним гасом у треће земље.

Немачка је пре свега забринута због прве компоненте будућег пакета санкција, рекле су агенцији европске дипломате. Тако Берлин захтева да се предложена нова мера за позивање на одговорност страних филијала предузећа због кршења режима санкција у потпуности искључи из нових санкција, или да се њено дејство ограничи само на компаније које производе одређену робу. У Немачкој страхују да би у супротном немачким компанијама могла бити нанета штета, пише агенција. Немачке власти такође сматрају неке мере претераним и желе да их ублаже, попут ограничења коришћења руског платног система.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 12:00:26 pm
Location: iz grada Kraljeva
Posts: 19 648


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1982 on: June 15, 2024, 01:24:45 pm »

Nemačka sprečila dogovor EU o novom paketu sankcija Rusiji

15.06.2024.

Ambasadori EU trebalo je sinoć da raspravljaju i odlučuju o tom pitanju, ali je tema sankcija povučena sa dnevnog reda sastanka u poslednjem trenutku

Evropska unija nije postigla dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, nakon što je Nemačka izrazila rezervu zbog uticaja klauzule o podružnicama i partnerima iz trećih zemalja na nemačku privredu, kažu evropske diplomate za Rojters.

Zvaničnici 27 zemalja EU raspravljaju više od mesec dana o paketu sankcija koji uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa i plan da operateri iz EU postanu odgovorni za sankcionisanje kršenja sankcija koje počine podružnice i partneri u trećim zemljama.

U okviru paketa sankcija, EU je takođe trebalo da zabrani da u njene luke pristižu brodovi koji  doprinose ratnim naporima Rusije.

Ambasadori EU trebalo je sinoć da raspravljaju i odlučuju o tom pitanju, ali je tema sankcija povučena sa dnevnog reda sastanka u poslednjem trenutku.

Sledeći sastanak ambasadora zakazan je za sredu.

Mađarska je izgleda bila spremna da prihvati 14, paket sankcija prema Rusiji, navodi britanska agencija.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 12:00:26 pm
Location: iz grada Kraljeva
Posts: 19 648


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1983 on: July 01, 2024, 07:55:37 pm »

Od Rusa je zaplenjeno preko 100 hiljada kompjutera, automobila i čamaca. Prebačeni su za potrebe fronta

28.06.2024.

FSSP je preneo više od 190 hiljada jedinica zaplenjene opreme ruskom Ministarstvu odbrane


Od januara 2023. godine sudski izvršitelji su Ministarstvu odbrane Rusije predali više od 190 hiljada jedinica imovine oduzete od prekršilaca. Prema rečima šefa službe Dmitrija Aristova, među prenetim predmetima su automobili, čamci, kompjuteri, kao i drvo, duvan i još mnogo toga. U aprilu je postao poznat jedan od prvih presedana kada su sudski izvršitelji poslali SVO-u automobil zaplenjen od stanovnika Permske teritorije, koji je dva puta uhvaćen da vozi pijan. Od tada su se slični slučajevi desili i u drugim ruskim regionima.


Federalna služba izvršitelja (FSSP) prenela je ruskom Ministarstvu odbrane više od 190 hiljada jedinica imovine oduzete od prestupnika. Ovo je rekao direktor odeljenja, glavni izvršitelj Ruske Federacije Dmitrij Aristov u intervjuu za TASS .


„Od januara 2023. godine, za potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa, vojnih formacija i tela, teritorijalni organi FSSP Rusije preneli su 190,6 hiljada jedinica različite vrste imovine - vozila, čamce , građevinsku i računarsku opremu, drvo, duvanske proizvode i drugu imovinu“, rekao je Artistov.

Prema rečima glavnog izvršitelja Rusije, ova imovina je oduzeta sudskim odlukama za počinjene zločine. Na primer, za kršenje pravila lova ili za vožnju u alkoholisanom stanju.

Zašto se u Ruskoj Federaciji oduzimaju automobili?

Zakon, koji predviđa oduzimanje vozila, stupio je na snagu u julu 2022. godine. Dokument uvodi krivičnu odgovornost za one vozače koji sistematski krše pravila saobraćaja.

Prema zakonu, za ponovnu vožnju u alkoholisanom stanju ili za odbijanje lekarskog pregleda, prekoračenje brzine preko 60 km/h ili ulazak u nailazeću traku, automobil može biti oduzet i licu kome je prethodno oduzeta vozačka dozvola, kao i kao i za upravljanje vozilom od strane lica čija je dozvola oduzeta zbog nanošenja teškog oštećenja zdravlja ili smrti oštećenog.
U decembru 2023. Plenum Vrhovnog suda Ruske Federacije je pojasnio da je oduzimanje automobila obavezna mera u ovim slučajevima ako pripada optuženom, uključujući i ako je automobil u zajedničkoj svojini. Ako je iz nekog razloga nemoguće oduzeti vozilo, sud mora odlučiti da oduzme drugu imovinu - na primer nekretnine ili novac.

Mašine za SVO

Ranije su automobili zaplenjeni od Rusa prodavani na aukcijama. Međutim, 2023. godine počeli su sve više da se čuju pozivi da se zaplene u korist ruske vojske i prebace u zonu specijalne operacije. Tako je u februaru prošle godine  Državna duma predložila stvaranje mehanizma koji bi omogućio konfiskaciju automobila od lica koja se oglušuju o saobraćajna pravila, s ciljem naknadnog jednostranog prenosa ruskom Ministarstvu odbrane bez plaćanja kompenzacije.

U julu je parlamentarac Sultan Khamzaev takođe pozvao da se zaplenjeni čamci i vozila predaju borcima SVO. Po njegovom mišljenju, oprema bez vlasnika koja miruje mogla bi biti korisna u zoni borbenih dejstava. Ovu inicijativu podržao je lider partije „Pravedna Rusija – za istinu“ Sergej Mironov . On je naveo da sva zaplenjena roba treba da bude poslata u zonu specijalne operacije - od hrane do transportne i visokotehnološke opreme.

Jedan od prvih presedana sa transferom automobila dogodio se u Permskoj oblasti 19. aprila 2024. godine. Regionalna kancelarija FSSP saopštila je da je od meštanine Kungura , koja je ponovo uhvaćena da vozi pijan, zaplenila terenac Nissan Terrano. U resoru su naveli da je ovo treće vozilo koje je služba oduzela zbog vožnje u pijanom stanju i prebačena u zonu specijalne operacije.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 12:00:26 pm
Location: iz grada Kraljeva
Posts: 19 648


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1984 on: July 02, 2024, 02:03:03 pm »

Možda ovaj potez Rusije izgleda malo surov, pojedinci su bunili kako ovaj zakon nije ustavan...

Verujem da bolje, odnosno novije računare šalju u zonu dejstava SVO, a da starije računare rasklapaju na proste činioce, što je jako moguće, a za državu ne bi trebalo da predstavlja problem. Od vremešnog računara se može dobiti čista štampana (matična) ploča, koja se kasnije reže po potrebi, i ubacuje neophodna electronika recimo za dronove.

Rusija je imala pre 10-tak godina proizvodnju jedne vrste netbook-ova, koja je kasnije natavljena da se proizvodi u Kini, i to sa ruskim procesorom i ostalim komponentama.

Kinezi su gotovo sve uspeli da kopiraju, takođe važi i za računarske komponente. Od procesora do grafičkih karti, RAM-a, jednostavno na Aliexpress-u možete kupiti računar koji po specifikacijama odgovara Zapadnim brendovima. Mnogi sa Zapada su probali, i iskustva su uglavnom dobra.

Primer računara takozvanih PC "nuk-ova", njih je ranije proizvodio Intel, da bi tu proizvodnju sada preuzeo Asus, takav PC nuk košta oko 500$ i više dolara, a na Aliexpress-u se može kupiti za 8-9-10 hiljada RSD (ni 100€).Što se tiče oduzimanje vozila, evo ovom tri puta oduzeli. Ima taj i za četvrti, a nije moralno iživljavati se i činiti prekršaje u civilstvu dok ti je npr. komšija na frontu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:July 22, 2024, 09:16:35 pm
Posts: 22 592


« Reply #1985 on: July 02, 2024, 07:15:44 pm »

Према писању украјинских медија (ТК Цензор.НЕТ) чак 6500 лица у Украјини који се воде као функционери и у обавези су да јавно прикажу зараду, приказало је приход од онлајн казина, лутрија и кладионица. Добитке су имали тужиоци, судије, запослени у МУП-у, деца запослених у Националном савету за одбрану и безбедност Украјине и др. Укупан приход ових 6500 функционера од клађења је 156,3 милиона гривни, односно у просеку по 24.000 гривни по једном лицу.

Или се украјинску функционери често коцкају или је ово само маска за нешто друго. А то друго је оно зашто Украјину сврставају у најкорумпираније државе...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 12:00:26 pm
Location: iz grada Kraljeva
Posts: 19 648


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1986 on: July 03, 2024, 05:46:27 am »

Udarna objava svetske banke o Rusiji! Zapadni mediji ćute, ovo mora da se sakrije!

02.07.2024.

Rusija je zvanično ušla u kategoriju zemalja sa visokim prihodima, prema najnovijem izveštaju Svetske banke. U 2023. godini, bruto nacionalni dohodak (BND) po glavi stanovnika Rusije porastao je na 14.250 dolara, sa 12.830 dolara koliko je iznosio prošle godine.

Ovaj značajan ekonomski skok Svetska banka objašnjava povećanim izdacima za odbranu te oporavkom u sektorima trgovine, finansija i građevinarstva. Pored Rusije, u kategoriju zemalja sa visokim prihodima uvrštene su i Bugarska te Palau, dok su Ukrajina, Alžir, Mongolija i Iran napredovali iz kategorije zemalja sa nižim srednjim prihodima u kategoriju zemalja sa višim srednjim prihodima.

Posebno se ističe napredak Ukrajine, čiji je BND po glavi stanovnika porastao na 5.070 dolara, sa prethodnih 4.270 dolara, zahvaljujući obnovi ekonomskog rasta i smanjenju populacije.

Međutim, neke zemlje su zabeležile pad u ekonomskim performansama. Palestina je jedina zemlja čiji je nominalni BDP opao, i to za 9,2% prema podacima Svetske banke.

Svetska banka je takođe ažurirala podatke o paritetu kupovne moći, gde se pokazalo da je ruska ekonomija četvrta po veličini u svetu, poziciju koju je zauzela još 2021. godine i uspela da zadrži u narednim godinama. Sa udjelom od 3,8% svetskog BDP-a, Rusija je premašila ekonomske rezultate Japan (3,7%) i Nemačke (3,4%).

Ova vest dolazi u trenutku kada Rusija, kao i ostale zemlje koje su ostvarile napredak, nastavlja da se suočava sa brojnim globalnim izazovima, uključujući geopolitičke tenzije i unutrašnje ekonomske reforme.

Izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Last Login:Today at 09:23:37 am
Posts: 3 441


« Reply #1987 on: July 03, 2024, 06:31:00 am »

Udarna objava svetske banke o Rusiji! Zapadni mediji ćute, ovo mora da se sakrije!

02.07.2024.

Rusija je zvanično ušla u kategoriju zemalja sa visokim prihodima, prema najnovijem izveštaju Svetske banke. U 2023. godini, bruto nacionalni dohodak (BND) po glavi stanovnika Rusije porastao je na 14.250 dolara, sa 12.830 dolara koliko je iznosio prošle godine.


Овде је неко нешто погрешно превео, било случајно, било намерно. Можда су хтели да кажу да је Русија прешла светски просек ($13.840)? Не знам како дефинишу висок GDP per capita (БНД по глави становника), али Русија није ни међу првих 50. Не бих желео да ме неко схвати погрешно, али не мислим да Мађарска, Пољска и Хрватска (које су међу првих 50) имају висок БНП по глави становника. Посебно не мислим да мексико и Бугарска имају висок БНП по глави - а обе земље су испред Русије.

Русија јесте напредовала, али део напретка је резултат промене курса државне валуте. Ако је рубља скочила у односу на долар, скочио је и номинални GDP. То је разлог да је Словенија престигла Јапан по БДП по глави, а Порторико престигао Јужну Кореју и приближио се Италији.

Сада не бих о томе да ли је и колико скок рубље резултат административних мера, зато што Русија и не може да одређује вредност долара на други начин. У сваком случају, леп напредак.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 07:10:02 am
Location: Beograd
Posts: 17 659


« Reply #1988 on: July 03, 2024, 07:14:03 am »Занимало би ме која је методологија примењена код израчунавања БДП per capita? Ето, моја супруга има руску пензију 250 Евра, што се не сматра малом пензијом, а није реткост да високошколовани запослени даље од великих градова има месечну плату од нпр. 300-400  Евра, што је мало.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 12:00:26 pm
Location: iz grada Kraljeva
Posts: 19 648


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1989 on: July 05, 2024, 05:19:38 am »

Biznismen iz Kanzasa priznao je krivicu u slučaju ilegalnog izvoza avio-tehnologije u Rusiju

03.07.2024.

Topeka, Kan. — Biznismen iz Kanzasa izjasnio se krivim za ilegalni izvoz osetljive avio-tehnologije ruskim kompanijama kršeći sankcije SAD.

Daglas Edvard Robertson, koji živi u predgrađu Kanzas Sitija, Olathe, bio je drugi izvršni direktor Kanzasa koji se izjasnio krivim po optužbama nakon što je optužen za krijumčarenje, pranje novca, kršenje izvoznih propisa SAD, podnošenje lažnih ili obmanjujućih informacija izvoznim regulatorima i zaveru da počiniti zločine protiv SAD, sve za profit. Njihova hapšenja i hapšenje letonskog saradnika u martu 2023. usledili su kada su SAD pojačale sankcije i finansijske kazne Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Robertson, 56, izjasnio se o krivici u utorak pred američkim okružnim sudijom Danielom Crabtreejem u Kanzas Sitiju. Sudija mu je odredio kaznu za 3. oktobar. Robertson se izjasnio krivim po četiri od 26 tačaka protiv njega i mogao bi se suočiti sa do 20 godina zatvora zbog osuda za pranje novca ili za kršenje izvoza.

Prema tužiocima, počev od oktobra 2020., optuženi su tražili da prodaju elektroniku koja je uključivala sisteme za otkrivanje pretnji, kao i kontrole leta, navigacije i komunikacije, dva ruska distributera delova za avione, rusku firmu za popravku aviona i rusku kompaniju za usluge aviona.

Oni su nastojali da sakriju svoje nelicencirane aktivnosti tako što su prolazili kroz kompanije i koristili bankovne račune na drugim mestima, uključujući Jermeniju, Kipar, Nemačku, Kazahstan, Kirgistan i Ujedinjene Arapske Emirate.

„Oni koji žele da profitiraju ilegalnom prodajom sofisticirane američke tehnologije našim protivnicima dovode nacionalnu bezbednost naše zemlje u opasnost“, rekao je u saopštenju Robert Vels, izvršni pomoćnik direktora Odeljenja za nacionalnu bezbednost FBI.

Jedan od Robertsonovih advokata, Branden Bell, odbio je da komentariše kada je stigao u sredu.

Američka kontrola izvoza imala je za cilj da ograniči pristup Rusije kompjuterskim čipovima i drugim proizvodima potrebnim za opremanje moderne vojske. U optužnici protiv Robertsona se navodi da bi elektronika koju su on i druga dvojica tražili da izvezu „mogla dati značajan doprinos” vojsci druge zemlje.

Robertson, komercijalni pilot, i Siril Gregori Bujanovski, inženjer vazduhoplovstva iz Lorensa, zajedno su upravljali kompanijom KanRus Trading Co. i radili sa Olegom Čistjakovim, letonskim državljaninom koji je često putovao u UAE, prema tužiocima.

Bujanovski se u decembru izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za udruživanje radi pranja novca i jednoj tački za udruživanje radi činjenja zločina protiv SAD, a njegova presuda je zakazana za 14. novembar. Nema naznaka da li je Čistjakov priveden, a on tek treba da se izjasni o krivici, prema onlajn sudskim zapisima.

U optužnici koja tereti trojicu muškaraca navodi se devet izvoza avio elektronike ruskim kompanijama od februara 2021. do decembra 2022. i pokušaji izvoza elektronike jednom u februaru 2022. i dva puta u martu 2023.

Tužioci su rekli da je američka vlada zaplenila 450.000 dolara u elektronici kojoj je zabranjen izvoz dan pre nego što su Bujanovski i Robertson uhapšeni.

„Robertsonovo potvrdno izjašnjavanje o krivici odražava snažne dokaze koje su protiv njega prikupili savezni istražitelji i solidan slučaj koji su izneli savezni tužioci“, rekla je u saopštenju Kejt Brubačer, glavni federalni tužilac u Kanzasu.

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 [133]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.084 seconds with 22 queries.