PALUBA
June 15, 2024, 11:33:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 133   Go Down
  Print  
Author Topic: Ekonomski uticaj sukoba u Ukrajini  (Read 203308 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #45 on: May 18, 2022, 07:15:45 am »"Crno more opasno za plovidbu; Potrebna operacija deminiranja"


Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da su ukrajinske luke minirane, što je opasno za plovidbu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je od Rusije i drugih država da ne sprečavaju izvoz pšenice iz ukrajinskih luka u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije.

"Stvar je u tome da su ukrajinske luke jako minirane i da je more veoma opasno za plovidbu. Tamo je potrebna operacija deminiranja. To je veoma kompleksna operacija, ali za sada opasnost za plovidbu u tim krajevima je veoma, veoma visoka", rekao je Peskov novinarima.

On je potvrdio da se o tome govorilo na nedavnom sastanku predsednika Vladimira Putina sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešem koji je pokrenuo pitanje o direktnim i indirektnim ograničenjima, uvedenim izvoznicima ruskog đubriva koje predstavljaju veliku opasnost za prehrambenu bezbednost u svetu.

"Naši izvoznici su zainteresovani za realizaciju svojih međunarodnih ugovora, ali, na žalost, uvedene su ove sankcije koje kao bumerang udaraju po celom svetu", dodao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li je Kremlj spreman da razgovara o slabljenju ograničenja u zamenu za propuštanje brodova, Peskov je podsetio da ih Kremlj nije uvodio.

"Mi tu nema šta da ukidamo, treba da se ukinu ograničenja koja su uvele SAD, evropske države i ostali. Upravo ta ograničenja ne daju da se ide napred“, zaključio je Peskov.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #46 on: May 18, 2022, 10:28:17 am »Ukrajina izvozi pšenicu u Evropu bez obzira na veliki rizik od deficita


Ukrajina pod pritiskom Evropske unije alternativnim putevima izvozi rezerve pšenice iz skladišta u luci Odesa bez obzira na opasnost da ostane bez nje, saopštio je Sputnjiku bivši saradnik morske luke u Odesi.

„Ograničenja rada luke u Odesi ne dozvoljavaju izvoz velike količine pšenice morskim putem. Pod pritiskom EU razrađen je alternativni put preko luka Reni i Izmail odakle se teret šalje dalje Dunavom. To je radi, uprkos realnoj pretnji deficita pšenice unutar same Ukrajine, ako se uzme u obzir da ove godine postoji realna mogućnost da se žetva ne realizuje“, rekao je sagovornik agencije.

Prema rečima izvora, do 24. februara u Odeskoj luci se nalazilo više od 200.000 tona pšenice. Pretovar žita se odvija na tri terminala kapaciteta 250.000, 110.000 i 200.000 tona.
„Od druge polovine aprila aktivno su počeli da izvoze kontejnere sa robom, kojih je bilo više od 10.000. U martu su kijevske vlasti dale nalog da se zaplene sve zalihe hrane koje su se nalazile u pomorskoj trgovačkoj luci“, dodao je on.

Sagovornik je napomenuo da su situaciju iskoristili vlasnici tereta i kriminalci i dodao da je deo tereta ukraden.

List „Valstrit džurnal“ je 15. maja, pozivajući se na diplomatske izvore, saopštio da generalni sekretar UN traži od Moskve da ne sprečava izvoz žita iz crnomorskih luka Ukrajine, a zauzvrat obećava da će olakšati sankcije koje ograničavaju snabdevanje đubriva iz Rusije i Belorusije. Prema informaciji lista, Turska je izrazila spremnost da pronalaze i neutralizuju morske mine i upravljaju brodovima sa žitom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije podsetio da je Ukrajina minirala luke i da je ugrozila brodski saobraćaj i podsetio da je pitanje podignuto na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #47 on: May 18, 2022, 10:48:25 am »Rusija će dug izmirivati u rubljama ako SAD blokira druge opcije


Rusija će servisirati obaveze po spoljnom dugu u rubljama ako Sjedinjene Države blokiraju druge opcije, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov na jednom forumu.

Siluanov je rekao da Rusija neće sebe smatrati neplatišom jer ima novca za plaćanje svojih dugova, prenosi Rojters.

Vašington razmatra da blokira ruski nalog za isplatu duga američkim imaocima ruskih državnih obveznica sledeće nedelje kada ističe grejs period za izmerenje te obaveze, rekao je u utorak jedan zvaničnik američke administracije, što bi se tumačilo da je Moskva pred bankrotom zbog neizmirenja obaveza.,

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #48 on: May 18, 2022, 01:37:58 pm »Patrušev: Sankcioni rat protiv Rusije mnoge zemlje dovodi na ivicu gladi


Rat sankcijama koji je pokrenut protiv Rusije naglo je destabilizovao socijalno-ekonomsku situaciju u svetu, a mnoge zemlje su na ivici gladi, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Usled sankcionog rata koji je pokrenut protiv Rusije naglo je destavilizovana socijalno-ekonomska situacija u celom svetu, mnoge zemlje su dovedene na ivicu gladi“, naveo je Patrušev, pozdravljajući učesnike sastanka rukovodilaca Saveta bezbednosti Rusije s šefovima stranih diplomatskih predstavništava u Rusiji.

Prema njegovim rečima, usled uspostavljanja novih centara moći u svetu raste nestabilnost, zato što pojedine zemlje ne žele da izgube svoju geopolitičku dominaciju.

„Upravo su te države, koje ne uzimaju u obzir interese drugih, počele svesno da slamaju sistem međunarodne stabilnosti koji je građen godinama, ignorušući ruske predloge u vezi sa garancijama bezbednosti", rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, te zemlje su jednostrano poništile niz najvažnijih međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni iz sfere kontrole naoružanja.

Istovremeno, kako je naveo Patrušev, promovišu se projekti za formiranje novih zatvorenih političkih blokova u raznim delovima sveta, koji odgovaraju samo maloj grupi zemalja.

„Rezultat je uzdrmana strateška stabilnost u Evropi i na Bliskom istoku, a na udaru je i arhitektura bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu. Istovremeno, te iste sile uporno devalviraju potencijal međunarodnog prava u težnji da ga zamene nekakvim 'poretkom zasnovanim na pravilima', i to, naravno, pravilima onih koji ih stvaraju, a ne cele svetske zajednice“, konstatovao je Patrušev.

On je dodao da se nastavljaju pokušaji da se podrije ključna uloga Ujedinjenih nacija i niza drugih međunarodnih institucija, pre svega onih koje se bave globalnom bezbednošću i rešavanjem sukoba.

„U takvim uslovima zemlje koje zaista teže da očuvaju stabilnost u interesu cele planete, uključujući Rusiju, predlažu da se izradi mirovni, bezbedni, otvoreni zajednički plan, zasnovan na saradnji, usmeren na socijalno-ekonomski razvoj država i povećanje standarda naroda koji ih naseljavaju, kao i na građenje jedinstvene i nepodeljene arhitekture međunarodne bezbednosti. Ipak, bez usaglašenih dejstava cele svetske zajednice to je teško postići“, naglasio je Patrušev.

Niz zapadnih zemalja uveo je nekoliko paketa sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o posledicama sankcija protiv Rusije, rekao da će one dovesti do velike međunarodne prehrambene krize s perspektivom gladi u pojedinim zemljama.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #49 on: May 18, 2022, 02:25:21 pm »
Ovo je petogodišnji grafikon globalnih cena hrane prema UN
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* petogodišnji grafikon globalnih cena hrane prema UN.jpg (59.2 KB, 560x1200 - viewed 6 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #50 on: May 18, 2022, 03:30:14 pm »Italijanski Eni otvara račun u rubljama u Gasprombanci


Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je da će iz predostrožnosti otvoriti račun denominovan u rubljama u Gasprombanci.

Kompanija želi da obezbedi da "prođe" njena sledeća uplata za ruski gas koja dospeva u "narednih nekoliko dana", prenosi portal Politiko.

Saopštenje Enija usledilo je nakon što je Evropska komisija poslala u ponedeljak zemljama članicama EU ažurirane smernice o načinu plaćanja ruskog gasa u kojima se ne zabranjuje izričito otvaranje računa u rubljama, napominje Politiko.

Portpaol EK je, međutim, u utorak izjavio da otvaranje računa u rubljama predstavlja kršenje zapadnih sankcija Rusiji uvedenih zbog napada na Ukrajinu, što je ponovo stvorilo konfuziju.

U tekstu se podseća da je u dopunjenim smernicama Komisije navedeno da kompanije iz EU mogu da obavljaju plaćanje bez kršenja sankcija tako što će otvoriti račune u banci koja je za to određena (Gasprombanci) u valuti koja je predviđena njihovim ugovorima s Gaspromom, što znači u evrima ili dolarima.

Prema uputstvu, plaćanje će se smatrati izvršenim uplatom dolara ili evra na te račune u Gasprombanci.

Deponovanjem sredstava u valuti predviđenoj ugovorima, kompanije nemaju više nikakve dodatne radnje sa njihove strane vezano za plaćanje, čime se izbegava da budu umešane u poslove s ruskom centralnom bankom, koja je pod sankcijama, i koja je mogući učesnik u konvertovanju evra odnosno dolara u rublje, navodi se u smernicama.

U dokumentu se, međutim, nigde izričito ne zabranjuje otvaranje računa u rubljama.

Eni je u saopštenju naveo da će privremeno otvoriti dva računa ne dovodeći u pitanje svoja ugovorna prava, koja i dalje predviđaju plaćanje u evrima, dodaje Politiko.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #51 on: May 18, 2022, 03:30:51 pm »Patrušev: Sankcioni rat protiv Rusije mnoge zemlje dovodi na ivicu gladi


Rat sankcijama koji je pokrenut protiv Rusije naglo je destabilizovao socijalno-ekonomsku situaciju u svetu, a mnoge zemlje su na ivici gladi, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Usled sankcionog rata koji je pokrenut protiv Rusije naglo je destavilizovana socijalno-ekonomska situacija u celom svetu, mnoge zemlje su dovedene na ivicu gladi“, naveo je Patrušev, pozdravljajući učesnike sastanka rukovodilaca Saveta bezbednosti Rusije s šefovima stranih diplomatskih predstavništava u Rusiji.

Prema njegovim rečima, usled uspostavljanja novih centara moći u svetu raste nestabilnost, zato što pojedine zemlje ne žele da izgube svoju geopolitičku dominaciju.

„Upravo su te države, koje ne uzimaju u obzir interese drugih, počele svesno da slamaju sistem međunarodne stabilnosti koji je građen godinama, ignorušući ruske predloge u vezi sa garancijama bezbednosti", rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, te zemlje su jednostrano poništile niz najvažnijih međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni iz sfere kontrole naoružanja.

Istovremeno, kako je naveo Patrušev, promovišu se projekti za formiranje novih zatvorenih političkih blokova u raznim delovima sveta, koji odgovaraju samo maloj grupi zemalja.

„Rezultat je uzdrmana strateška stabilnost u Evropi i na Bliskom istoku, a na udaru je i arhitektura bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu. Istovremeno, te iste sile uporno devalviraju potencijal međunarodnog prava u težnji da ga zamene nekakvim 'poretkom zasnovanim na pravilima', i to, naravno, pravilima onih koji ih stvaraju, a ne cele svetske zajednice“, konstatovao je Patrušev.

On je dodao da se nastavljaju pokušaji da se podrije ključna uloga Ujedinjenih nacija i niza drugih međunarodnih institucija, pre svega onih koje se bave globalnom bezbednošću i rešavanjem sukoba.

„U takvim uslovima zemlje koje zaista teže da očuvaju stabilnost u interesu cele planete, uključujući Rusiju, predlažu da se izradi mirovni, bezbedni, otvoreni zajednički plan, zasnovan na saradnji, usmeren na socijalno-ekonomski razvoj država i povećanje standarda naroda koji ih naseljavaju, kao i na građenje jedinstvene i nepodeljene arhitekture međunarodne bezbednosti. Ipak, bez usaglašenih dejstava cele svetske zajednice to je teško postići“, naglasio je Patrušev.

Niz zapadnih zemalja uveo je nekoliko paketa sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o posledicama sankcija protiv Rusije, rekao da će one dovesti do velike međunarodne prehrambene krize s perspektivom gladi u pojedinim zemljama.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #52 on: May 18, 2022, 03:33:06 pm »Ministar apelovao na građane: "Hitna štednja energije"


Napad Rusije na Ukrajinu je Nemačkoj nametnuo preispitivanje zavisnosti od ruskih energenata, izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek.

On je stanovništvo i privredu pozvao da svoj doprinos tome daju hitnom štednjom energije, prenosi dpa.

"Sve poluge smo pokrenuli da postanemo nezavisniji i pripremimo se za narednu zimu", rekao je Habek novinama grupacije Funke.

"Trudimo da brzo pronađemo druge izvore za snabdevanje gasom i za to izgradimo infrastrukturu... Ali štednja je najdostupniji i najefikasniji doprinos odbacivanju zavisnosti", rekao je.

Prema njegovim rečima, manja potrošnja će smanjiti pritisak na cenu već "užasno skupog fosilnog goriva".

"Taj pritisak je ogroman, posebno na porodice sa slabijim primanjima, ali opterećuje i privredu," dodao je Habek.

On je najavio da vlada "intenzivno radi" na merama za poboljšanje energetske efikasnosti zemlje, uključujući podsticaje i subvencije.

"Štednja i prelaz na obnovljive izvore energije, to je sada zadatak. To je zajednički nacionalni cilj, politike, industrije, preduzeća i potrošača, da pomognu i da uspemo", rekao je Habek. "Ko štedi energiju, taj ojačava zemlju i ujedno čuva novčanik."

izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 365


« Reply #53 on: May 18, 2022, 04:47:34 pm »Ukrajina izvozi pšenicu u Evropu bez obzira na veliki rizik od deficita


Ukrajina pod pritiskom Evropske unije alternativnim putevima izvozi rezerve pšenice iz skladišta u luci Odesa bez obzira na opasnost da ostane bez nje, saopštio je Sputnjiku bivši saradnik morske luke u Odesi.

„Ograničenja rada luke u Odesi ne dozvoljavaju izvoz velike količine pšenice morskim putem. Pod pritiskom EU razrađen je alternativni put preko luka Reni i Izmail odakle se teret šalje dalje Dunavom. To je radi, uprkos realnoj pretnji deficita pšenice unutar same Ukrajine, ako se uzme u obzir da ove godine postoji realna mogućnost da se žetva ne realizuje“, rekao je sagovornik agencije.

Prema rečima izvora, do 24. februara u Odeskoj luci se nalazilo više od 200.000 tona pšenice. Pretovar žita se odvija na tri terminala kapaciteta 250.000, 110.000 i 200.000 tona.
„Od druge polovine aprila aktivno su počeli da izvoze kontejnere sa robom, kojih je bilo više od 10.000. U martu su kijevske vlasti dale nalog da se zaplene sve zalihe hrane koje su se nalazile u pomorskoj trgovačkoj luci“, dodao je on.

Sagovornik je napomenuo da su situaciju iskoristili vlasnici tereta i kriminalci i dodao da je deo tereta ukraden.

List „Valstrit džurnal“ je 15. maja, pozivajući se na diplomatske izvore, saopštio da generalni sekretar UN traži od Moskve da ne sprečava izvoz žita iz crnomorskih luka Ukrajine, a zauzvrat obećava da će olakšati sankcije koje ograničavaju snabdevanje đubriva iz Rusije i Belorusije. Prema informaciji lista, Turska je izrazila spremnost da pronalaze i neutralizuju morske mine i upravljaju brodovima sa žitom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije podsetio da je Ukrajina minirala luke i da je ugrozila brodski saobraćaj i podsetio da je pitanje podignuto na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

izvor

Измаил и Рени су луке на Дунаву, око 300 километара од Одесе. Жито може да се пребаци Дунавом и каналом Дунав - Констанца до румунске луке Констанца, па да се одатле транспортује. А може Дунавом и за Европу, јер ће требати и земљама ЕУ.

Према томе, цела прича о томе како ће свет умирати од глади зато што су украјинске луке на Црном Мору затворене је глупост. Међутим, коначно је почело да се јавно прича о томе да су одређене количине покрадене. Руси су мало пореметили планове бизнисмена-патриота, је нису бомбардовали складишта жита, а нису их ни заузели.

Што се тиче те приче ЕУ о ублажавању санкција за извоз вештачког ђубрива - тај извоз је потребнији ЕУ него Русији и Украјини. Преко 30% поташе (калијум за вештачко ђубриво) долази из Белорусије и Русије. Канада производи око 25% поташе, али највећи део се потроши у Америци. Као и код нафте, не постоји алтернатива руској и белоруској поташи и неко ће то на крају морати да купи од Руса - и плати у рубљама.

Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 187


Ko laje zlo ne misli


« Reply #54 on: May 18, 2022, 05:05:09 pm »

I uz to oni ne dele žito besplatno ,pa ni to ne menja stanje kod onih koji su gladni u svetu.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #55 on: May 18, 2022, 05:17:22 pm »Berbokova optužila Rusiju da glad koristi kao oružje


Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zatražila je da svet složno odgovori na krizu gladi. Berbokova je optužila Rusiju da glad koristi kao oružje.

"Veoma je važno da sada delujemo kao globalna zajednica, brzo, u dogovoru i konkretno," rekla je u sredu pred put u Njujork gde će učestvovati na sastanku Ujedinjenih nacija o snadbevanju hranom.

Cene pšenice, kukuruza i jestivog ulja su širom sveta eksplodirale zbog ruske agresije, a najviše ispaštaju najsiromašnije zemlje. Uništena polja, bombardovani putevi i blokirane luke razlog su što svetsko tržište ne može da se snabde hitno potrebnim žitaricama, rekla je Berbokova.

Pogođene su zemlje kojima je pomoć ionako preko potrebna zbog suša, klimatske krize i privrednih posledica pandemije. "Rusija ne samo da cinično koristi krizu gladi na globalnom jugu. Moskva glad upotrebljava kao oružje kojim kupuje lojalnost," rekla je Berbokova. U borbi za očuvanje međunarodnog poretka koji Rusija brutalno uništava, dodala je, naše oružje su solidarnost i pomoć.

"Tako štitimo živote ljudi koje Rusija svesno ugrožava," rekla je.

Nemačka je članica radne grupe za rešavanje kriza koju predvodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Sada su na dnevnom redu podrška Ukrajini i globalna humanitarna pomoć. Na duge staze, cilj je borba protiv klimatske krize, suša i pre svega rad na održivom razvoju najsiromašnijih delova sveta.

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je predstavnike oko 35 država, uključujući i one čije je stanovništvo najteže pogođeno.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #56 on: May 18, 2022, 05:46:21 pm »Šta čeka Nemce u budućnosti? "Veliki bankrot"


Nemačka preduzeća su kroz pandemijsku krizu uglavnom prošla glatko, prevashodno zahvaljujući državnim subvencijama.

Narednih godina, međutim, preti više bankrota, posebno velikih firmi, procenila je osiguravajuća kuća Alijanc trejd.

Više je uzroka takvog trenda - rat u Ukrajini, novo pandemijsko zatvaranje u Kini, prekinuti lanci snabdevanja, nestašice, veći troškovi rada i više cene, posebno energenata i sirovina.

Iako kompanija u poslednje vreme postojano registruje manje slučajeva, već nekoliko godina ide trend veće insolventnosti, kažu ekonomisti Alijanc trejda.

"Preduzeća ne treba da se zavaravaju da su sigurna. Kad dođe do kraha, to je to," rekao je šef Alijanc trejda za Nemačku Milo Bogerts. Tačno je, dodao je, da je broj insolventnih firmi 2021. pao dvanaestu godinu za redom, ali su zato dugovi bankrotiranih firmi i štete koje iz tih bankrotstava proizilaze rekordni.

Šta to znači? Da je sveukupno gledano bankrota manje, ali su zato tu ona posebno velika, objasnio je Bogerts.

Ukupna dugovanja svih insolventnih firmi u Nemačkoj su prošle godine porasla treću godinu za redom i to za 10,5 odsto na 48,1 milijardu evra, što je najviše od 2009. godine, kada je zabeležen rekord od 73 milijarde evra. Prethodnih godina su dugovi već enormno porasli - 2019. za 25,7 odsto i 2020. za 65,3 odsto.

Broj firmi kojima preti bankrot je pao.

"Iako je mnogo izazova, finansijsko stanje nemačkih preduzeća je sada prilično snažno, a samim tim i njihova otpornost," rekao je Bogerts. "Udeo onih koja su pod pretnjom bankrota je prošle godine pao na šest odsto, a državna pomoć ide dalje."

Ove godine, procenjuje Alijanc trejd, broj insolventnih firmi će blago da poraste, za četiri odsto na oko 14.600, ali sledeće će ih biti za 10 odsto više, odnosno 16.130. Pritom će ih krajem 2023. još biti znatno manje nego pre krize.

Međutim, ekonomisti kažu da je država pomaganjem kompanijama u vreme pandemije broj bankrota "veštački" smanjila što se ne uklapa u ukupno stanje privrede. Uz razne oblike finansijske pomoći, u vreme pandemije su uvedena i posebna pravila o podnošenju zahteva za stečaj, što je sprečilo talas bankrota.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #57 on: May 18, 2022, 05:49:07 pm »EU ima "turbo" plan za oslobađanje od Rusije; "Turbo" je i cena ─ 300 milijardi evra


Evropska unija od početka rata u Ukrajini traži način da se brzo oslobodi zavisnosti od energenata iz Rusije.

Evropska komisija je predstavila plan kako to može da izgleda. Jedno je na prvi pogled sigurno - mnogo će da košta.

Komisija je procenila da za odbacivanje ruskih energenata do 2030. mora da uloži do 300 milijardi evra. Osim što izbacuje Rusiju kao izvor energije, plan treba da ubrza tranziciju sa fosilnih goriva na klimatski neutralne obnovljive izvore.

"Moramo hitno da smanjimo zavisnost od Rusije," rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen predstavljajući nacrt plana u Briselu. "Za to ćemo mobilisati do 300 milijardi evra."

Program treba da vodi uštedi potrošnje energije, ubrza istupanje iz fosilnog goriva i podstakne ulaganja.

"Ovim će naš, evropski 'Zeleni dogovor' uključiti turbo," dodala je nemačka političarka. Jedan od konačnih ciljeva je da EU tokom ove decenije može potpuno da zaustavi uvoz ruskih energenata.

To podrazumeva uštedu potrošnje sa sadašnjih devet na 13 odsto do 2030. i povećanje udela obnovljivih izvora u proizvodnji energije sa 40 na 45 odsto.

Sa zakonodavne strane, EU treba da ubrza proceduru odobravanja projekata obnovljive energije, uvede obaveznu ugradnju krovnih solarnih panela na novim zgradama i počne da uvozi više vodonika, goriva koje sagorevanjem ne stvara štetne gasove.

Investiciono, EU mora da razvije elektromrežu, ali i gasovode i naftovode, jer postojeća mreža uglavnom vodi do Rusije. Samo Mađarska treba da uloži do dve milijarde evra da se odvoji od ruskog gasa.

Program će se finansirati iz kredita i budžetskih uplata članica.

Mnoge od mera iz nacrta tek treba da odobre države EU i Evropski parlament.

izvor
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 326


« Reply #58 on: May 18, 2022, 06:42:42 pm »


što odgovara iznosu od 103 evra za megavat-sat (MWh) po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi Tas s.


Koliko se secam, cena po MWh iz nuklearnih centrala je bila oko $35 USD.... samo kazem....

Koliki je udio Rusije u proizvodnji goriva za nuklearne centrale?


Drugi najveći proizvođač pšenice na svetu zabranio izvoz

Indija je zabranila izvoz pšenice i ta odluka države stupila je na snagu u petak kasno uveče, saopštila je vlada u Nju Delhiju.

Ako i ova godina bude rodna, šta će sa viškom pšenice?
Vjerovatno će višak izvesti, ali će za to trebati saglasnost vlade. Znači nema slobodne trgovine na berzama.
Ako su moje pretpostavke tačne, kako će se to odraziti na poslovanje berzi?
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #59 on: May 19, 2022, 06:01:52 am »Rusija se povlači iz SZO i STO


Vlada Rusije počela je proces jednostranog povlačenja iz više međunarodnih organizacija.

"Uključujuću Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO)", izjavio je danas zamenik predsednik državne Dume Pjotr Tolstoj.

Ponovo ćemo razmotriti naše međunarodne obaveze i ugovore od kojih sada nemamo nikakvu korist, već samo direktnu štetu. Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je u Dumu spisak tih ugovora i mi ćemo ga analizirati i predložiti da se povučemo iz njih, rekao je Tolstoj, prenosi Politiko.

On nije naveo o kojim se sve ugovorima radi, ali je rekao da je naredni korak izlazak iz STO i SZO, "koje su zanemarile sve obaveze prema Rusiji“.

Evropske članice SZO su 10. maja podržale rezoluciju kojom se ta organizacija Ujedinjenih nacija poziva da donese odluku o premeštanju evropskog sedišta Kancelarije za nezarazne bolesti iz Moskve i da privremeno suspenduje sve regionalne sastanke koji je trebalo da se održe u Rusiji.

Pomoćnik ruskog ministra zdravlja Andrej Plutnicki tada je izjavio da usvajanje takve rezolucije predstavlja grubo kršenje Statuta SZO.

Predlog o povlačenje iz STO u Dumi je dat još u martu, nakon što je grupa zapadnih zemalja odlučila da Rusiji ukine trgovinske povlastice zbog invazije na Ukrajinu.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 133   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.