PALUBA
July 19, 2024, 06:59:05 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivartiljerijski radarski sistemi iz porodice "Zoopark-1"  (Read 6531 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 287« on: May 31, 2022, 10:09:14 am »

Sovjetski/Ruski protivartiljerijski radar Zoopark-1

1L219 Zoopark-1 je protivartiljerijski radarski sistem koji je zajednički razvio Almaz-Antej za Oružane snage Rusije. To je mobilni pasivni radar sa elektronskim skeniranjem (zasnovan na šasiji MT-LB na gusenicama) za potrebe otkrivanja pozicija neprijateljske terenske artiljerije. Sistem može da otkrije pokretne zemaljske ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara.

Radar može da prati artiljerijske granate od 82 do 120 mm (obično minobacačku municiju) na udaljenosti do 17 kilometara. Može da otkrije projektile od 105 do 155 mm na udaljenosti od 12 kilometara, višestruke raketne lansere na udaljenosti od 22 kilometra i taktičke rakete na dometima do 45 kilometara. Radar može da prati 12 ciljeva istovremeno otkrivajući do 70 vatrenih pozicija u minuti.

Raketni i artiljerijski izviđački radarski sistem Zoopark-1, koji se na Zapadu naziva "kontrabaterijskim radarom" (Counter-battery radar), razvio je bivši Sovjetski Savez 1980-ih kao zamenu za radarski sistem APK-1 Ris. Početni operativni status je dostigao 1989. godine.

Zoopark-1 je montiran na MTLB šasiju guseničara. Dizajniran je da automatski odredi koordinate neprijateljskih artiljerijskih položaja kao što su minobacači, haubice, raketni bacači i taktički raketni sistemi. Radarski sistem Zoopark-1 može poslužiti i za praćenje rezultata gađanja sopstvenih artiljerijskih sistema. Radarski sistem Zoopark-1 raspoređen je u Siriju početkom 2016. godine, a aktivno učestvuje i u trenutnim sukobima u Ukrajini.

1L219 Zoopark-1:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Zoopark-1.jpg (22.76 KB, 360x240 - viewed 115 times.)

* Zoopark-1 slika 2.jpg (95.15 KB, 1280x771 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 287« Reply #1 on: May 31, 2022, 10:48:02 am »

Protivartiljerijski radarski sistem 1L260 Zoopark-1M

1L260 Zoopark-1M je mobilni radarski sistem za lociranje artiljerije dizajniran za otkrivanje položaja artiljerijskih raketa čak i u okruženjima teških elektronskih protivmera (ECM). Osim toga, 1L260 može da otkrije izvor vatre iz minobacača i haubica, kao i lansirne rampe za taktičke balističke rakete.

Radarski sistem je postavljen na oklopnu šasiju na guseničarima i uključuje vozilo za održavanje. Osim toga, sistem može da pruži pomoć prijateljskim artiljerijskim sistemima pomažući im da prilagode svoju vatru kako bi efikasno pogodili svoj cilj.

Radarski sistem 1L260 može da otkrije artiljerijsku granatu od 155 mm na dometu od 23 kilometra ili 27 kilometara za granate od 203 mm. Može da otkrije artiljerijske rakete na dometima između 32 i 45 kilometara. Taktička balistička raketa veličine ATACMS poput Uragana ili Smerča može se otkriti na dometu od 50 odnosno 70 kilometara, a taktičke rakete poput Lune-M ili Točke na daljinama i do 80 km.

1L260 može biti spreman za raspoređivanje ili evakuaciju za pet minuta dok radi više od 8 sati prateći do 12 ciljeva istovremeno. Po azimutu pokriva sektor od 2,5 do 90 stepeni.

Sastav sistema 1L260-E Zoopark-1M čine:

- 1L261-E protiv-artiljerijski radar
- 1I38-E vozilo za održavanje
- ED60-T230P-1RAM4 agregat za napajanje


1L260 Zoopark-1M:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* 1L260.jpg (77.23 KB, 415x311 - viewed 2 times.)

* 1L260 slika 2.jpg (132.86 KB, 1200x900 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 287« Reply #2 on: November 28, 2022, 06:57:42 pm »

IZVIĐANJE ARTILJERIJSKIH POZICIJA NEPRIJATELJA: Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo radarski sistem „Zoopark“

Protivartiljerijski radar „Zoopark“ u zoni specijalne vojne operacije pronalazi do četiri artiljerijske pozicije protivnika dnevno, može se videti na snimku Ministarstva odbrane Rusije.

Na kadrovima se vidi kako kompleks „Zoopark“ izlazi na poziciju, okreće se, priprema za rad i prenosi koordinate neprijateljskih pozicija koje je otkrio.

- Ispaljuje projektil, prati ga nekoliko sekundi i prenosi tačne koordinate. Ovaj sistem dnevno pronađe 3-4 artiljerijske pozicije, pre svega minobacače i višecevne bacače raketa - rekao je komandir radarskog sistema „Zoopark“.

Sistem je predviđen za izviđanje artiljerijskih pozicija neprijatelja i kontrolu gađanja, praćenje putanje projektila i raketa, korekciju vatre i posmatranje vazdušnog prostora.

- Visoke preformanse radara omogućavaju da se odrede koordinate svih sredstava protivnika čak i prilikom artiljerijske paljbe. Da se pronađu ciljevi i unište sredstva neprijatelja pre nego što napuste pozicije - pojasnili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Izračunavanje putanje projektila omogućava vam da odredite i tačku odakle se dejstvuje i oblast udara. Drugim rečima, radar detektuje neprijateljski projektil u vazduhu, analizira brzinu, putanju i daje koordinate topa iz kojeg je ispaljena municija. Visoke performanse radara omogućavaju određivanje koordinata svih neprijateljskih vatrenih oruđa čak i uz masovnu artiljerijsku vatru, davanje i distribucija podataka o ciljevima i uništavanje ovih oružja pre nego što napuste vatreni položaj.

Za zvanični naziv kompleksa - "Zoo", posada je našla svoje objašnjenje - jer hvataju "životinje". Ali neprijatelj takođe vodi pravi lov na protiv-artiljerijske radare, od njih ima previše problema, ali posada ima dosta rezervnih položaja. Zoološki vrt se stalno kreće, svaki put se uključuje na novom mestu.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 287« Reply #3 on: February 27, 2023, 11:03:16 am »

Komandir radarske stanice Zoopark-1M je govorio o dvosekundnom proračunu ciljeva i njihovom uništavanju

Vojno osoblje Zapadnog vojnog okruga aktivno koristi Zoopark kontrabaterijske radarske sisteme za upravljanje vatrom u zoni specijalnih operacija. Mašina vam omogućava da otkrijete leteći neprijateljski projektil, minu, raketu, čak i hitac iz tenkovskog topa na bezbednoj udaljenosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane 27. februara.

„Ekran prikazuje let projektila, rakete, minobacačke granete u kratkom vremenskom periodu. Odnosno, za dve-tri sekunde izračunava po brzini i drugim parametrima koji je projektil izleteo i daje tačnu lokaciju odakle je projektil izleteo. Prenosim podatke pretpostavljenom starešini, on naređuje prema cilju, prema vatrenim položajima, da se dejstvuje ili minobacačima ili VBR-ovima ili haubicama na cilj. Oružje je usmereno prema koordinatama, izdaje se  komanda „Pali!“, i spremno je“, rekao je komandir radarske stanice Zoopark.

On je pojasnio da je u blizini Izjuma morao da proračuna HIMARS rakete, dronove sa granatama i drugo oružje.

Jedinstvenost specijalne mašine je u tome što može da u roku od dve sekunde sa tačnošću od nekoliko metara proračunati reverznu trasu, određujući koordinate mesta odakle je ispaljena municija, objasnilo je Ministarstvo odbrane.

Tada na scenu stupaju stručnjaci za višecevne raketne sisteme. Iz svih cevi rade po otkrivenom neprijateljskom položaju.

U pogledu performansi, posada određenog vozila izračunava do 10 takozvanih "izlaznih tačaka" - neprijateljskih artiljerijskih oruđa. Uprkos činjenici da neprijatelj ne vodi aktivne operacije svaki dan, to su stotine proračunatih i otkrivenih položaja. To znači da je na naše momke na prvoj liniji fronta, na stambena naselja i civilnu infrastrukturu sprečeno ispaljivanje na hiljade granata, napominju u vojnom resoru.

Akumulirano iskustvo, kompetentan sistem za promenu položaja i zaklona, interakcija sa obaveštajnim službama na čelu, omogućava vam da sačuvate stanicu i, što je najvažnije, život i zdravlje osoblja stanice. Ugrađeni sigurnosni sistem je takođe neophodan. U slučajevima kada neprijateljska municija leti u pravcu lokacije operativnog Zooparka, ona automatski isključuje sve elektronske komponente radara koje mogu da emituju zračenje.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 287« Reply #4 on: June 06, 2023, 04:35:21 pm »

„Mnogo je ciljeva, ceo dan na poslu“: kako napreduje borbeni rad artiljerijskih jedinica Centralnog vojnog okruga

Tokom izvođenja borbenog zadatka na pravcu Krasno-Limanskom, posada radarskog izviđačkog i vatrenog kompleksa Zoo otkrila je neprijateljsko artiljerijsko oruđe. Koordinate cilja prenete su na posadu vučene haubice 152 mm „Giacint-B“. Dobivši podatke, artiljerci su uništili neprijateljsku opremu.

Pored toga, otkriveno je komandno mesto i koncentracija neprijateljskog osoblja. Usmerivši haubice, vojnici su uništavali ciljeve na udaljenosti većoj od 15 km.

Kontrolu uništenja ciljeva i korekcije vatre vršila je posada bespilotne letelice Orlan.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 287« Reply #5 on: July 27, 2023, 10:07:42 pm »

Dobro koordinisana interakcija: artiljerijsko izviđanje Centralnog vojnog okruga pomoglo je da se „artiljerijski dvoboj“ uspešno završi

Artiljerijske posade Centralnog vojnog okruga, zajedno sa posadom modernizovanog izviđačkog artiljerijskog kompleksa Zoopark-1M, uništile su artiljeriju ukrajinskih militanata u okviru kontrabaterijske borbe na Krasnolimanskom pravcu.

U toku izvođenja borbenog zadatka, članovi posade radarskog kompleksa Zoopark-1M utvrdili su koordinate lokacije minobacačkih posada i vatrenih položaja neprijateljskih tenkova duž putanje leta municije. Podaci o otkrivanju su promptno preneti na komandno mesto ruskih baterija koje su učestvovale u „artiljerijskom duelu“.

Dobro koordinisan rad posada 152 mm Msta-S i artiljerijsko izviđanje omogućili su brzo identifikaciju i suzbijanje nacionalista u šumskim područjima, čak i sa kamuflažom.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.059 seconds with 23 queries.