PALUBA
February 24, 2024, 11:34:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije  (Read 34949 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« on: June 03, 2022, 03:40:44 pm »

Pogled sa "zapadne strane" na elektronski rat u Ukrajini....

Smrtonosna tajna: Elektronsko ratovanje oblikuje rat Rusije i Ukrajine

Na ukrajinskim ratištima, jednostavan čin uključivanja mobilnog telefona može da izazove smrtonosnu kišu sa neba. Artiljerijski radari i daljinski upravljane bespilotne letelice takođe mogu izazvati pljusak vatrenih šrapnela.

Ovo je elektronski rat, kritičan, ali uglavnom nevidljiv aspekt rata Rusije i Ukrajine. Vojni komandanti uglavnom izbegavaju da o tome razgovaraju, plašeći se da će ugroziti operacije otkrivanjem tajni.

Tehnologija elektronskog ratovanja cilja na komunikacije, navigaciju i sisteme navođenja kako bi locirala, zaslepila i prevarila neprijatelja i uputila smrtonosne udarce. Koristi se protiv artiljerije, borbenih aviona, krstarećih projektila, dronova i još protiv mnogo toga. Vojske ga takođe koriste za zaštitu svojih snaga.

To je oblast u kojoj se smatralo da Rusija ima jasnu prednost u ratu. Ipak, iz razloga koji nisu sasvim jasni, njena veoma hvaljena veština elektronskog ratovanja jedva da je viđena u ranim fazama rata u haotičnom neuspehu da se zauzme ukrajinska prestonica Kijev.

Ona je postala daleko veći faktor u žestokim borbama u istočnoj Ukrajini, gde kraće linije snabdevanja koje je lakše braniti omogućavaju Rusiji da pomeri opremu za elektronsko ratovanje bliže bojnom polju.

„Oni ometaju sve do čega njihovi sistemi mogu da dosegnu“, rekao je zvaničnik Aerorozvidke, deo tima izviđačkih ukrajinskih bespilotnih letelica, koji je govorio pod uslovom anonimnosti iz bezbednosnih razloga. „Ne možemo reći da dominiraju, ali nas u velikoj meri ometaju."

Zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe nazvao je rusku pretnju „prilično ozbiljnom“ kada je reč o ometanju izviđačkih napora i komunikacije komandanata sa trupama. Rusko ometanje GPS prijemnika na bespilotnim letelicama koje Ukrajina koristi da locira neprijatelja i direktnu artiljerijsku vatru posebno je intenzivno „na liniji kontakta“, rekao je on.

Ukrajina je postigla neke uspehe u suprotstavljanju naporima ruskog elektronskog ratovanja. Zarobio je važne delove hardvera — značajan informacijski udar — i uništio najmanje dve mobilne jedinice za elektronsko ratovanje sa više vozila.

Njihovu (Ukrajinsku, prim. Kubovac) sopstvenu sposobnost elektronskog ratovanja teško je proceniti. Analitičari kažu da se znatno poboljšala od 2014. godine, kada je Rusija zauzela Krim i podstakla separatističku pobunu u istočnoj Ukrajini. Ali postoje zastoji. Prošle nedelje Rusija je tvrdila da je uništila ukrajinski elektronski obaveštajni centar u gradu Dnjeprovske na jugoistoku zemlje. Tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena, a ukrajinski zvaničnici nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Ukrajina je takođe efikasno koristila tehnologiju i obaveštajne podatke iz Sjedinjenih Država i drugih članica NATO-a. Takve informacije pomogle su Ukrajini da potopi ratnu krstaricu Moskva. Saveznički sateliti i izviđački avioni pomažu sa okolnog neba, kao i mreža satelitskih komunikacija Starlink milijardera Elona Maska.

Elektronski rat ima tri osnovna elementa: izviđanje, napad i zaštita. Prvo, obaveštajni podaci se prikupljaju lociranjem neprijateljskih elektronskih signala. U napadu, ometanje „bele buke“ onemogućava i degradira neprijateljske sisteme, uključujući radio i mobilne telefonske komunikacije, protivvazduhoplovnu odbranu i artiljerijske radare. Zatim sledi lažiranje, koje zbunjuje i obmanjuje. Kada funkcioniše, municija promašuje svoje ciljeve.

„Operisati na modernom bojnom polju bez podataka je zaista teško“, rekao je penzionisani pukovnik Laurie Buckhout, bivši načelnik za elektronsko ratovanje američke vojske. Ometanje „može zaslepiti i zaglušiti letelicu veoma brzo i veoma opasno, posebno ako izgubite GPS i radar, a vi ste mlaznjak koji leti brzinom od 600 milja na sat“.

Sve to objašnjava tajnost oko elektronskog ratovanja.

„To je neverovatno klasifikovano polje jer veoma zavisi od naprednih tehnologija u kojima se dobici mogu vrlo brzo kopirati i brisati“, rekao je Džejms Stidam, stručnjak za bezbednost komunikacija koji je konsultovao odeljenja za državnu i unutrašnju bezbednost SAD.

Ukrajina je naučila teške lekcije o elektronskom ratu 2014. i 2015. godine, kada je Rusija njime nadjačala njihove snage. Rusi su obarali bespilotne letelice sa neba i onesposobljavali bojeve glave, prodrli u mreže mobilnih telefona radi psiholoških operacija i zatim se usmerili na ukrajinski oklop.

Jedan ukrajinski oficir ispričao je Kristijanu Brose, pomoćniku pokojnog američkog senatora Džona Mekejna, R-Ariz., kako su ruski info-ratnici prevarili komandanta da uzvrati bežični poziv njegove majke. Kada je to uradio, geolocirali su ga usred poziva i ubili ga preciznim raketama, napisao je Brose u knjizi „The Kill Chain“.

SAD su takođe iskusile rusko elektronsko ratovanje u akciji u Siriji, gde su protivnici podržali suprotstavljene strane u građanskom ratu. 2018. godine, šef američkih specijalnih operacija, general Rejmond Tomas, opisao je kako su komunikacije američkih pilota redovno bile „obarane“ u Siriji u „najagresivnijem“ okruženju elektronskog ratovanja na planeti. Ruski napredni sistemi su dizajnirani da zaslepe američke vazdušno-desantne sisteme upozorenja i upravljanja, ili AWACS avione — oči i uši komandanata na bojnom polju — kao i krstareće rakete i špijunske satelite.

U sadašnjem ratu, elektronsko ratovanje je postalo žestoko poprište sukoba.

Aerorozvidka je modifikovala bespilotne letelice opremljene kamerama kako bi precizno odredila neprijateljske položaje i navodila minobacačke projektile i artiljerijske granate. Hakovanje se takođe koristi za trovanje ili onemogućavanje neprijateljske elektronike i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su se njihove mogućnosti elektronskog ratovanja radikalno poboljšale od 2015. One uključuju upotrebu šifrovane američke i turske komunikacione opreme za taktičku prednost. Ukrajina je toliko napredovala da izvozi deo svoje tehnologije.

Rusija se bavi ometanjem GPS-a u oblastima od Finske do Crnog mora, rekao je potpukovnik Tajson Vecel, saradnik vazduhoplovstva u Atlantskom savetu. Zbog toga je jedan regionalni finski prevoznik, Transaviabaltica, morao da otkaže letove na jednoj ruti na nedelju dana. Rusko ometanje je takođe poremetilo ukrajinsko televizijsko emitovanje, rekao je Frenk Beks, izvršni direktor kompanije Kratos Defense sa sedištem u Kaliforniji, koja ima satelitske zemaljske stanice u regionu.

Ipak, u ranim danima rata, ruska upotreba elektronskog ratovanja bila je manje efikasna i opsežna nego što se očekivalo. To je možda doprinelo njenom neuspehu da uništi dovoljno radarskih i protivvazduhoplovnih jedinica da bi se stekla superiornost u vazduhu.

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na zahtev za komentar za ovaj članak.

Neki analitičari veruju da su ruski komandanti držali jedinice u pozadini, u strahu da bi mogle biti zarobljene. Najmanje dve stanice su zaplenjene. Jedna je bila Krasukha-4 (upitno, prim. Kubovac), za koji baza podataka američke vojske kaže da je konstruisana da ometa satelitske signale, kao i izviđačke radare i radarsko vođeno oružje sa udaljenosti od više od 160 kilometara. Drugi, napredniji, Borisoglebsk-2, koji može da ometa sisteme za navođenje dronova i radio-kontrolisane nagazne mine.

Rusija je takođe možda ograničila upotrebu opreme elektronskog ratovanja u ranoj fazi sukoba zbog zabrinutosti da loše obučeni ili slabo motivisani tehničari možda neće njome pravilno upravljati.

„Ono što sada saznajemo je da su ga Rusi na kraju isključili jer je toliko ometao i njihovu komunikaciju“, rekao je penzionisani general-potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske za Evropu.

Problemi u komunikaciji su bili očigledni jer su mnoge ruske trupe razgovarale na nesigurnim otvorenim radio kanalima, koje su lako pratili i eksterni slušaoci.

Nejasno je koliku prednost ruska elektronska sredstva sada mogu da ponude. Ukrajinske snage su sada koncentrisanije nego na početku rata, što bi moglo olakšati njihovo pronalaženje i dejstvo po njima.

Mnogo zavisi od toga da li su ruske bataljonske taktičke grupe „konfigurisane u stvarnosti onako kako su na papiru“, rekao je Džejms Rends, iz Jane vojno-obaveštajnog istraživačkog centra. Svaka grupa, koja se sastoji od otprilike 1.000 vojnika, trebalo bi da ima jedinicu za elektronsko ratovanje. Pentagon kaže da se u Ukrajini nalazi 110 takvih grupa.

Kremlj takođe tvrdi da ima više od 1.000 malih, višenamenskih bespilotnih letelica Orlan-10 koje koristi za izviđanje, ciljanje, ometanje i presretanje mobilnih telefona.

Rusija je izgubila oko 50 svojih Orlan-10 u ratu, ali „šta god da su izgubili mogao bi biti mali deo onoga što leti“, rekao je istraživač Semjuel Bendet, istraživačkog centra Centra za pomorske analize.

Relativna snaga ukrajinskih bespilotnih letelica je nejasna, ali Ukrajinci su prilagodili tehnologije kao što su softverski definisani radio i 3D štampanje kako bi ostali u igri.

SAD i Britanija takođe isporučuju opremu za ometanje, ali koliko ona pomaže nije jasno. Nijedna zemlja nije ponudila detalje. Sposobnost obe strane da onesposobe dronove druge strane je ključna za artiljeriju koju izviđaju sada, a tako ključnu u bitkama.

Maskov Starlink je dokazana prednost. Njegovih više od 2.200 satelita u niskoj orbiti obezbeđuje širokopojasni internet za više od 150.000 ukrajinskih zemaljskih stanica. Prekidanje tih veza je izazov za Rusiju. Mnogo je teže ometati satelite u niskoj orbiti nego geostacionarne.

Mask je dobio pohvale Pentagona jer je barem privremeno pobedio rusko ometanje ukrajinskih satelitskih veza brzim softverskim rešenjem. Ali on je upozorio Ukrajince da drže te terminale isključenim kad god je to moguće — oni su ranjivi na geolokaciju — i nedavno je na Twiteru izrazio zabrinutost zbog udvostručenih napora ruskog ometanja.

„Siguran sam da su Rusi sada sve pametniji u vezi sa tim“, rekao je Vecel, potpukovnik vazduhoplovstva.

Izvor

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1000.jpeg (47.65 KB, 1000x707 - viewed 8 times.)
« Last Edit: June 03, 2022, 07:59:22 pm by Kubovac » Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 435


« Reply #1 on: June 03, 2022, 03:45:40 pm »


То треба спржити првом приликом!
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #2 on: June 03, 2022, 08:00:42 pm »

Sistem REB ostao iza 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Na fotografijama kompleks za elektronsko ratovanje „NOTA“, ostavljen u blizini Krivog Roga.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Nota.png (309.26 KB, 819x460 - viewed 16 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #3 on: June 04, 2022, 08:51:20 am »

Sistem REB "Palantin" u SVO Ruske vojske u Ukrajini

Najnoviji kompleks za elektronsko ratovanje „Palantin“ tokom specijalne operacije Ruske vojske u Ukrajini, suzbija i "davi" elektronske sisteme ukrajinske vojske

Kompleks elektronskog ratovanja (EW-REB) Oružanih snaga Ruske Federacije „Palantin“ blokira upravljanje izviđačkim bespilotnim letelicama neprijatelja i ometa centre mobilne komunikacije i internet izvore na komandnim mestima Oružanih snaga Ukrajine.

Sistem Palantin je namenjen za „suzbijanje neprijateljskih radio-komunikacijskih i elektronskih obaveštajnih sistema u pojasu širokom 1.000 km. Mogućnosti opreme omogućavaju da se zaslepi neprijatelj u kratkotalasnom i ultrakratkotalasnom opsegu, kao i da se liši mobilne komunikacije.

Sistem se može koristiti za diskretno ciljanje radiofrekventnih objekata, ometanje specifičnih frekvencija i radnih opsega i otkrivanje suprotnih oblika REB (radio-elektronske borbe).

Palantin se takođe može koristiti za kreiranje sistem od više sistema kombinovanjem različitih sistema EW-REB i elektronskog izviđanja u jedinstvenu koordinisanu mrežu radi poboljšanja efikasnosti.

Kada se Palantin kombinuje sa postojećim EW-REB sistemima, sposoban je da ometa upotrebu precizno vođene municije sprečavanjem određivanja tačne lokacije potencijalnih meta i širenja informacija.

Tokom vežbi prethodnih meseci, Palantin je bio zaštićen samohodnim protivvazduhoplovnim sistemom ZSU-23-4, raketno-topovskim kompleksima PVO 2K22 Tunguska i raketnim sistemom 9K331 Tor-M1.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #4 on: June 04, 2022, 10:18:12 am »

Ukrajinski vojnici "elektronci i protivelektronci" sa litvanskim portabl sistemom REB EDM4S-UA C-UAS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* EDM 1.jpg (259.9 KB, 1280x1103 - viewed 10 times.)

* EDM 2.jpg (178.87 KB, 960x1280 - viewed 10 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #5 on: June 11, 2022, 01:08:09 pm »

Radio-elektronska i protivvazduhoplovna sredstva: borba protiv bespilotnih letelica u Specijalnoj vojnoj operaciji

Nedavno, Ukrajina je imala prilično veliku flotu bespilotnih vazduhoplovnih sistema različitih klasa i tipova. Krajem februara počela je da ih koristi protiv ruske vojske, a rezultati su bili predvidljivi. Naša (ruska, prim. Kubovac) vojska ima na raspolaganju širok spektar sredstava za suprotstavljanje i uništavanje bespilotnih letelica – i oni stalno pokazuju svoj potencijal.

Buduće mete

Od 2014, režim u Kijevu, koristeći savete i pomoć stranih zemalja, počeo je da gradi punopravnu „flotu“ dronova. Kupljeni su strani primerci različitih klasa, a napravljeni su i neuspešni pokušaji da se stvori sopstvena tehnologija. Do početka ove godine ukupno je pušteno u upotrebu nekoliko stotina kompleksa.

Vojska i druge strukture su snabdevene bespilotnim letelicama za različite namene i različite klase. Pre svega, nabavljeni su laki izviđački dronovi domaće ili strane proizvodnje, vojni i civilni. Tešku klasu su u početku predstavljali samo stari sovjetski modeli Ris i Striž, ali pre nekoliko godina počela je kupovina turskih letelica Bajraktar ​​TB2. Postojalo je i određeno interesovanje za tzv. jedreću municiju.

Sa početkom ruske specijalne operacije, flota ukrajinskih bespilotnih letelica počela je da se smanjuje. Da bi se nadoknadili gubici, počele su nove isporuke strane opreme svih glavnih klasa, uklj. široko reklamirane. Međutim, uvezeni proizvodi se suočavaju sa istim pretnjama i redovno se potiskuju ili obaraju.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, ukrajinska vojska je izgubila približno 1150 dronova svih vrsta. Broj osujećenih naleta, u kojima vozila zbog ometanja nisu uspela da izvrše zadatak, nepoznat je i teško se može izbrojati. Istovremeno, Ukrajina i dalje ima solidne zalihe bespilotnih letelica i nastavlja da ih koristi. Shodno tome, broj oborenih uređaja će nastaviti da raste.

Protivdejstvo i ometanje

Karakterističan nedostatak i problem skoro svih bespilotnih letelica je zavisnost od radio komunikacija. Komande, telemetrija i video signali se prenose preko radio kanala, a njihovo potiskivanje ometa puno obavljanje zadataka. S tim u vezi, kompleksi za elektronsko ratovanje (ECM - REB) su efikasno, fleksibilno i pogodno sredstvo za suzbijanje bespilotnih letelica.

Od samog početka Specijalne operacije korišćena je razna domaća oprema za elektronsko ratovanje. Ministarstvo odbrane RF redovno pokazuje njihov rad i otkriva neke od njegovih rezultata. Saopšteno je da se u zoni borbe i u pozadini koriste i sistemi većih dimenzija na šasijama vozila i prenosivi ili portabl sistemi.

Tako je sredinom aprila Ministarstvo odbrane pokazalo rad kompleksa Murmansk-BN i Krasuha-4. Početkom juna demonstrirali su rad i upotrebu proizvoda Palantin. Spolja, rad sistema elektronskog ratovanja ne izgleda baš impresivno - vozila sa antenskim uređajima jednostavno stoje na poziciji, a njihove jedinice rade tiho u svojim kabinama.

Istovremeno, svaki takav kompleks može daljinski da utiče na nekoliko vazduhopoplovnih bespilotnih ciljeva u radijusu od više desetina ili stotina kilometara. Bez spoljašnjih izvora informacija, kanali upravljanja su potisnuti i borbena misija je poremećena. Tako je na jednom od aprilskih video snimaka iz Ministarstva odbrane komandir čete REB rekao da je njegova jedinica tokom jedne od dužnosti morala istovremeno da potisne 12 neprijateljskih izviđačkih i udarnih bespilotnih letelica. Letelice su izgubile kontakt sa operaterima i nisu mogli da udare na naše trupe.

Treba napomenuti da su bespilotne letelice samo jedna od meta sistema za elektronsko ratovanje. U zavisnosti od trenutne situacije, Krasuha, Palantin i drugi proizvodi mogu da otkriju i potisnu komunikacione kanale vojnih jedinica, radarske signale itd. Kao rezultat toga, neprijateljske trupe nemaju mogućnost da u potpunosti nadgledaju rusku vojsku, koordiniraju svoje akcije i uopšte rešavaju borbene misije.

Pitanje onesposobljavanja

Kada su komunikacioni kanali potisnuti, BPL ne može da vrši izviđanje ili udar, ali je u stanju da se vrati u bazu da se pripremi za sledeći let. Ako dron dospe u zonu uništenja PVO, isključeno je ne samo rešenje dodeljenog zadatka, već i njegovo dalje postojanje. Ruska protivvazduhoplovna odbrana je već označila više od 1.150 bespilotnih ciljeva, uključujući one reklamirane iz uvoza.

U sastavu naših kopnenih snaga koje deluju u Ukrajini, postoji razvijena trupna PVO. Pored toga, važne oblasti su pokrivene sistemima odbrane objekata. Svi su u interakciji sa radarskim objektima koji osmatraju situaciju iznad linije dodira i do velike dubine neprijateljske teritorije. Ovako slojevita (ešalonirana) PVO predstavlja veliku opasnost i za avione sa posadom i za BPL.

Ministarstvo odbrane je više puta demonstriralo borbeni rad naše trupne PVO i PVO objekata protiv različitih vazduhoplovnih ciljeva, uklj. BPL. Posade raketnih jedinica PVO i raketno-topovskih kompleksa uspešno obaraju otkrivene mete i potvrđuju karakteristike njihove opreme. Uz to, zanimljivi materijali stižu i sa ukrajinske strane. Dakle, objavljen je snimak sa drona koji je uspeo da snimi let rakete usmerene na njega.

Kompleks Pancir-S1 se ponovo pokazuje kao efikasno sredstvo za borbu protiv bespilotnih letelica. Svoje sposobnosti je već pokazao na vežbama, kao i u stvarnim bitkama u Siriji i Libiji. Sada potvrđuje sposobnost presretanja dronova različitih klasa, uklj. mala i lagana. Osim toga,  Roll Eyes su dali izvestan doprinos uništenju grupe hvaljenih Bajraktara. Uz pomoć vođenih projektila, on je u stanju da pogodi takve ciljeve na dometima do 15-20 km, a topovi vam omogućavaju da napadnete objekte na malim udaljenostima.

Za uništavanje teških izviđačkih i udarnih bespilotnih letelica koriste se i sistemi PVO Tor i Buk najnovijih verzija. Kompleks kratkog dometa Tor-M2 kontroliše vazdušni prostor u radijusu od 12 km, a Buk-M3 je u stanju da gađa ciljeve udaljene 70 km. Oba sistema pokrivaju sve radne visine postojećih bespilotnih letelica.

Ruski sistemi PVO predstavljaju posebnu opasnost za ukrajinske bespilotne letelice. Oni su u više navrata demonstrirali veliku verovatnoću da će pogoditi bespilotne letelice svih klasa u širokom rasponu dometa i visina. Istovremeno, neprijateljski dron je prinuđen da uđe u zonu uništenja sistema PVO - u suprotnom neće moći da vrši izviđanje ili da koristi svoje oružje.

Ne tako davno je postalo poznato da se oružje „zasnovano na novim fizičkim principima“ sada koristi za borbu protiv bespilotnih letelica. Zajedno sa poznatom opremom, borbeni laserski kompleks Zadira je uključen u Specijalnu operaciju. Izveštava se da je ovaj proizvod sposoban da potisne optičke sisteme i/ili uništi strukturu drona sa udaljenosti od 5 km. Nažalost, rad Zadire još nije prikazan.

Demonstracija mogućnosti

Vrednost i potencijal bespilotnih letelica su odavno postali poznati, a posledica toga bila je posebna pažnja na pitanja borbe protiv njih. Kako se ispostavilo, takve zadatke mogu rešiti kompleksi tradicionalnih klasa - protivvazduhoplovni raketni sistemi i sistemi za elektronsko ratovanje. Naša industrija ima veliko iskustvo u ovim oblastima i uspela je da prilagodi postojeće i buduće proizvode novim izazovima. Pored toga, bilo je moguće stvoriti fundamentalno novi uzorak neobične vrste, koji već pokazuje svoje mogućnosti.

Razvoj u oblasti borbe protiv bespilotnih letelica redovno je uvežbavan tokom raznih testova i vojnih vežbi. Predložene ideje i rešenja potvrdili su svoj potencijal, a po potrebi i poboljšali. Kao rezultat toga, oružane snage su dobile skup različitih sistema i kompleksa sposobnih da se nose sa čitavim spektrom aktuelnih pretnji.

Upravo sada domaća sredstva i sistemi za borbu protiv bespilotnih letelica pokazuju svoje sposobnosti u toku realnih borbenih dejstava. Oni su već uništili više od 1150 neprijateljskih bespilotnih letelica i poremetili veliki broj naleta. Istovremeno, zajedno sa svakim oborenim dronom, neprijateljske trupe svaki put gube određene sposobnosti, što doprinosi njihovoj brzoj demilitarizaciji.

Slika 1: Oboreni Bajraktar TB-2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2: Sredstvo REB - Palantin:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3: Sredstvo REB - Murmansk BN:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 4: Raketno-topovski kompleks - Pancir S1:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 5: Raketni kompleks PVO - Tor-M2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* REB i PVO - oboreni Bajraktar.jpg (53.5 KB, 800x450 - viewed 8 times.)

* REB i PVO - Palantin.jpg (118.6 KB, 1280x720 - viewed 6 times.)

* REB i PVO - Murmansk BN.jpg (65.86 KB, 1280x720 - viewed 7 times.)

* REB i PVO - Pancir S1.png (558.55 KB, 942x483 - viewed 6 times.)

* REB i PVO - Tor-M2.jpg (71.75 KB, 1280x720 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #6 on: June 15, 2022, 12:50:38 pm »

Oružane snage Ukrajine nameravaju da obaraju ruske dronove uz pomoć litvanskih C/UAV sistema

Litvanija će Ukrajini dati EDM4S Skysweeper anti-dron puške za borbu protiv ruskih dronova. Prema dostupnim informacijama, reč je o 110 jedinica ručnih sistema za elektronsko ratovanje.

Litvanija je odlučila da pomogne Ukrajini u borbi protiv ruskih dronova tako što je opremila ukrajinske oružane snage prenosnim sistemima za elektronsko ratovanje EDM4S Skysweeper litvanske proizvodnje. Datumi isporuke nisu saopšteni, ali se tvrdi da su anti-dron puške već kupljene.

Vredi napomenuti da ovi sistemi za elektronsko ratovanje nisu ništa novo za ukrajinsku vojsku, Kijev i Vilnjus su 2020. godine potpisali ugovor o nabavci kompleksa modifikovanog za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, pod nazivom EDM4S-UA. Ukupno je trebalo do kraja 2020. da prebaci Kijevu 37 kompleksa, ali je Litvanija propustila rokove i predala prvu anti-dron pušku tek u martu 2021. godine.

Kompleks EDM4S je specijalizovano sredstvo za elektronsko ratovanje dizajnirano za borbu protiv bespilotnih letelica različitih klasa. Izgrađen je na osnovu kopije nemačke puške G36. Dizajn je koristio malo izmenjeni prijemnik sa standardnom ručkom za upravljanje dejstvom, kundakom i ručkom za nošenje. Unutar i van kutije su postavljene nove radio jedinice, ispred su postavljena četiri radio-transparentna kućišta različitih oblika, unutar kojih se nalaze usmerene antene. Baterija je montirana sa strane.

Tačne karakteristike Skysvweeper-a se ne otkrivaju, a navodi se da je glavna svrha suzbijanje kanala upravljanja BPL i signala satelitske navigacije.

Kompleksi koje je isporučila Litvanija trebalo bi da idu, pre svega, jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje se bore u Donbasu. U Litvaniji se nadaju da će ukrajinske trupe oboriti ruske bespilotne letelice uz pomoć ovih anti-dron pušaka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Anti-dron puška.jpg (47.93 KB, 800x533 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #7 on: June 19, 2022, 10:53:49 am »

Zapadni mediji: Vašington odbio da prebaci u Ukrajinu bespilotne letelice MQ-1C Grey Eagle zbog ruskog elektronskog ratovanja i sistema protivvazduhoplovne odbrane

Pojavile su se informacije da je Pentagon odlučio da odbije slanje izviđačkih i udarnih dronova MQ-1C Grey Eagle u Ukrajinu. Reč je o američkim bespilotnim letelicama sa maksimalnom poletnom težinom od oko 1,5 tona, praktičnim plafonom od oko 8850 m i trajanjem leta do 30 sati.

Kako prenosi Rojters, zvaničnici Pentagona su ubedili administraciju Džoa Bajdena da odbije da pošalje 4 izviđačka i udarna bespilotna letelica MQ-1C i upravljačku stanicu za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Argument je sledeći: „Postoji bojazan da bi ovi izviđački i udarni dronovi mogli pasti u ruke Rusije."

Drugi zapadni izvori kažu da Pentagon strahuje od upotrebe savremenih ruskih sistema za elektronsko ratovanje (REB, prim. Kubovac) protiv "Sivog orla", koji bi mogli „ometati upravljački kanal drona, usled čega će dron ili biti izgubljen ili će biti presretnuto njegovo upravljanje ." Saopšteno je da je urađena analiza razvoja događaja ukoliko bi se takve bespilotne letelice našle u blizini granica Rusije ili ih prešle. Američki analitičari su došli do zaključka da komunikacija sa BPL-om može biti izgubljena usled uticaja sistema za elektronsko ratovanje.

Takođe se navodi da ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane mogu lako da obore takve ciljeve.

Ranije je u Sjedinjenim Državama izražena zabrinutost da bi Ukrajina mogla da pokuša da upotrebi ove bespilotne letelice protiv ruskih teritorija. U početnoj fazi ruske specijalne operacije, Oružane snage Ukrajine su već pokušale da preduzmu takve akcije Oružanih snaga – uz upotrebu turskih bespilotnih letelica „Bajraktar“, koje su na kraju oborene sistemima PVO Oružanih snaga Rusije.

U Ukrajini, izveštaji o odbijanju Vašingtona da isporuče MQ-1C Grey Eagle još nisu zvanično komentarisani.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

* Grey Eagle.png (394.2 KB, 875x530 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #8 on: June 19, 2022, 12:58:14 pm »

Sposobnosti ruskog elektronskog ratovanja imale su različite rezultate protiv Ukrajine

Evo šta se do sada dogodilo tokom ruskog elektronskog ratovanja protiv Ukrajine.

Nešto posle 6:00 po moskovskom vremenu, 24. februara 2022, desetak borbenih grupa ruske armije počelo je da napreduje u Ukrajinu u velikoj eskalaciji dugotrajnog rusko-ukrajinskog rata. Sredstva za Radio Elektronsku Borbu (REB) ruske vojske bila su raspoređena pored pešadije, oklopa i artiljerije. REB igra istaknutu ulogu u ruskim oružanim snagama, posebno u vojsci. „Suzbij trećinu, ometaj trećinu, a poslednja trećina će se srušiti“ je aforizam koji se pripisuje doktrinama sovjetske i ruske armije. Vojska raspoređuje nezavisnu brigadu REB u okviru svakog zapadnog, južnog, centralnog i istočnog vojnog okruga Rusije. Veruje se da svaka od vojnih taktičkih manevarskih formacija ima četu REB. Više od 30 četa REB može opremiti armijske motorizovane streljačke i tenkovske brigade i divizije.

Doktrina

REB je sastavni deo napora ruske vojske da se razbiju sposobnosti neprijateljske komande i kontrole (C2) kao i obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti (ISR). C2 se oslanja na radio i satelitske komunikacije (SATCOM). Prekinite ove veze i neprijatelj neće moći da distribuira naređenja i prikuplja izveštaje o situaciji. Armija REB takođe cilja neprijateljske kopnene, pomorske i vazduhoplovne radare. Radar igra ključnu ulogu ISR u otkrivanju i praćenju ciljeva. Ometajte radar i možete ga učiniti beskorisnim, lišavajući neprijatelja ISR podataka. Ruska REB takođe cilja neprijateljske GNSS (Globalni navigacioni satelitski sistem) signale. Ometanje GNSS-a može lišiti neprijatelja informacija o poziciji, navigaciji i vremenu koje prenose satelitske konstelacije kao što je američki sistem globalnog pozicioniranja (GPS).Civilni ciljevi koji se koriste za vojsku su takođe mete za ruske sisteme REB. To uključuje civilne mreže mobilnih telefona i konvencionalne telekomunikacije. Mreže mogu biti ometane ili korišćene kao kanali za lažne ili demorališuće tekstualne poruke koje se šalju na mobilne telefone koji pripadaju vojnicima ili civilima. Jasno je da su sposobnosti ruske vojske od vitalnog značaja za njeno šire gonjenje informacionog rata. Signali ometanja REB takođe mogu da nose sajber napade. Umesto da ometa radio ili radar, signal za ometanje može da prenese zlonamerni kod. Ovo bi moglo da nađe svoj put u neprijateljsku C2 mrežu preko neprijateljskog radija koji nesvesno prima signal i zarazi mrežu.

Očekuje se da čete REB ruske vojske obezbede taktičku REB na dometima do 50 kilometara (31 milju) preko linije fronta. U međuvremenu, brigade REB obezbeđuju pokrivenost na nivou većih područja i to na stotine kilometara. Potonje se mogu široko distribuirati kako bi se pomoglo manjim operacijama kojima možda nisu potrebne pune brigadne REB sposobnosti. Čini se da je većina sistema REB ruske vojske dizajnirana da se koristi kada su u stanju mirovanja. Kao takva, izgleda da se ruska doktrina REB zasniva na obezbeđivanju „mehura“ pokrivenosti REB pod kojim manevarska sila može da funkcioniše.

Ruska armija jasno prihvata principe elektromagnetne superiornosti i nadmoći (E2S). ES2 se fokusira na očuvanje slobode manevra u elektromagnetnom spektru kako bi se u početku smanjila sloboda manevra protivnika, sticanje superiornosti. Elektromagnetna superiornost je zauzvrat preduslov za elektromagnetnu nadmoć. Ovo je kada neprijatelj više ne može smisleno da se meša u sopstvenu upotrebu elektromagnetnog spektra.

To je bilo tada....

Za NATO, ruska invazija na Ukrajinu 2022. je važna prilika da se sagledaju efekti decenije vredne modernizacije sistema REB u ruskoj vojsci. Invazija nije prvi napad za rusku vojsku sistemima REB od pokretanja odbrambene reforme „Novi izgled“ 2008. Ove reforme su dovele do velike injekcije investicija kako bi se zaustavio pad ruskih oružanih snaga od kraja Hladnog rata. REb je bila važan deo ove modernizacije.

Ukrajina je rano osetila mogućnosti REB ruske vojske još 2014. tokom prve invazije Moskve, kada je imala ozbiljne posledice po ukrajinsku vojsku. REB je u velikoj meri korišćena od početka sukoba. Ukrajinski izvori tvrde da je ruski plan REB bio da iskoristi ometanje da izazove dislokaciju, da demonstrira prisustvo u određenim oblastima i da obezbedi E2S.

Jedinice ruske armije su prvobitno koristile REB za napad na ukrajinske vojne komunikacije na zahvaćenim područjima, odsekavši ih od ukrajinske komande. U tome su pomogle jedinice specijalnih snaga ruskog Specnaza koje su prekinule konvencionalne telekomunikacije. Jedan ozloglašeni sistem REB koji je primenila ruska vojska bio je RB-341V Leer-3 koji koristi bespilotne letelice (BPL) da ometa mobilne mreže. Igrao je važnu ulogu u ometanju mobilnih telefona koje koriste ukrajinski vojnici i civili. Smatralo se da se RB-341V koristi za slanje lažnih i demorališućih tekstualnih poruka ukrajinskim trupama i za praćenje njihovog kretanja. Ova poslednja informacija pretočena je u mete ruske artiljerije.

RB-341V Leer-3:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Zanimljivo je da je RB-341V takođe mogao biti mehanizam kojim je malver ubačen u sisteme za upravljanje artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske zasnovane na Android-u. Takođe se smatralo da je ometanje ruske vojske odgovorno za napad na bespilotne letelice kojima je upravljala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Ovi dronovi su imali zadatak da nadgledaju dogovore o prekidu vatre. Ostale misije jedinica ruske vojske u Ukrajini uključivale su napad na ukrajinske vojne komunikacije i upaljače aktivirane radio frekvencijom (RF). Ruske jedinice REB bile su okretne, redovno menjajući lokaciju kako bi izbegle uzvratnu vatru. Ukratko, jedinice REB ruske vojske pokazale su se kao moćna sposobnost tokom početnih ruskih napada na Ukrajinu.

Ovo je sada....

U ovoj fazi sukoba, definitivna analiza angažovanja ruske vojske u REB tokom poslednje invazije na Ukrajinu je rizična. Dostupne informacije su fragmentarne. Može biti pristrasno i nemoguće ga je nezavisno proveriti. Ipak, neka opširna zapažanja mogu se dati zahvaljujući pouzdanim informacijama u javnom domenu.

Ruska vojska je koristila REB od početka sukoba 24. februara do kraja njegove prve faze kada je ruska vlada povukla svoje snage oko Kijeva 7. aprila. Kao što je navedeno u ovoj analizi te prve faze rata, REB je korišćena u velikoj meri podržavanju ove početne faze. U početku, REB je pomagao ruskim naporima protiv integrisanog sistema protivvazduhoplovne odbrane ukrajinskog vazduhoplovstva. To je uključivalo ometanje ukrajinskih radara i radio komunikacija kao podršku ruskoj vazdušnoj operaciji na aerodromu Hostomel, oko šest milja severozapadno od Kijeva. Zauzimanje aerodroma bilo je imperativ za dopremanje trupa i opreme kako bi se pomoglo ruskom napredovanju na Kijev. Iako su ruske snage zauzele aerodrom, on je napušten krajem marta pošto se strateški fokus rata prebacio sa Kijeva na istočnu Ukrajinu.

Zanimljivo je da su ruske vazdušno-desantne jedinice počele da razgovaraju o svojim planovima za zauzimanje aerodroma koristeći jasan (nešifrovani) radio nekoliko dana pre nego što se napad dogodio. Takvi obaveštajni podaci bili su očigledno vredni ukrajinskim snagama. Ovo naglašava nedostatak kontrole emisija (EMCON) od strane ruskih trupa koji su svedočili tokom celog rata i verovatno predstavlja prvi veći neuspeh ruske vojske u sukobu.

Napori ruske vojske i jedinica REB bili su na sličan način energični na taktičkom nivou od početka invazije. U članku u časopisu Small Wars Journal navodi se da je bio „opasan i efikasan na početku bitke za Kijev“. Tamo gde je ruska REB biola efikasna, posebno protiv ukrajinskih vojnih komunikacija, u prvi plan su se vratile stare metode kao što su "trkači" i "dispečerski jahači". To su bile taktike predviđene uoči sukoba. Isto tako, obuka ukrajinske vojske pre invazije naglašavala je da će ruske jedinice REB naporno raditi i da će te snage morati da se bore u veoma osporavanom elektromagnetnom spektru. Ruska vojska i jedinice REB su takođe pretrpele „prijateljsku vatru“  kada su pokušavale da ometaju komunikacije ukrajinske vojske. Ovo bi mogao biti još jedan razlog za nedostatak EMCON-a ruske vojske. Napore ruskog ometanja ometala je i upotreba radio-uređaja SINCGARS od strane ukrajinske vojske. Skraćenica za jednokanalni zemaljski i vazdušni radio sistem, SINCGARS radio aparati su bili izuzetno otporni na rusko ometanje.

Američki radio uređaji SINGCARS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na drugim spektrima

Napori ruskih jedinica REB nisu bili ograničeni na radarske i radio komunikacije ukrajinske vojske i ukrajinskog vazduhoplovstva u prvoj fazi sukoba. Sistemi ruske vojske sposobni da napadnu GNSS signale kao što je R-330Ž Žitel takođe su podržali invaziju. 4. marta, RF četa za analizu podataka Havkeye 360 otkrila je GNSS smetnje koje je dokumentovala u Ukrajini. Četa je zabeležila ometanje GNSS-a iz delova istočne Ukrajine pod kontrolom proruskih kadrova od novembra 2021.

Ometanje GNSS-a nastavilo se u februaru 2022. godine kada je otkriveno dalje ometanje koje dolazi sa granice Ukrajine sa Belorusijom. Četa je takođe dokumentovala ometanje GNSS-a u blizini nuklearne elektrane u Černobilju, na severu Ukrajine, kako je rat počeo. Černobil su Rusi zauzeli prvog dana invazije. Iako je ometanje GNSS-a predstavljalo zabrinutost, čini se da je uglavnom bilo lokalizovano i da nije izazvalo veće prekide u radu širom zemlje. Relativna lakoća sa kojom su ukrajinske snage rasporedile bespilotne letelice kao što je TB2 Bajraktar ​​ukazuje da je ometanje GNSS-a možda bilo slučajno. Većina bespilotnih letelica se oslanja na GNSS za navigaciju. Takođe je moguće da rusko ometanje GNSS-a nije moglo da utiče na šifrovane 'M-kod' GPS signale vojne klase.

Hawkeye 360 prikazuje elektronska dejstva ruskog sistema REB u početnim fazama sukoba, oko NE Černobil i na teritorijama kontrolisanim od strane Rusije i DNR/LNR:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sličan trend je primećen u pogledu pokrivenosti mobilnom telefonijom. Tokom ruske invazije 2014. godine, vojni sistem RB-314 Leer-3 pokazao se posebno efikasnim u ometanju i iskorišćavanju mreža mobilnih telefona. Izgleda da je došlo do ometanja lokalizovane mobilne mreže tokom prve faze sukoba. Objave na društvenim mrežama izveštavale su o ometanju mobilnih telefona u regionima Donbasa i Krima. Ali moguće je da su ukrajinske mreže mobilnih telefona uglavnom ostale netaknute iz nekoliko razloga. Prvo, ruska vojska se može osloniti na ove mreže za komunikaciju. Smatra se da je implementacija ruske šifrovane ERA mobilne mreže bila neuspeh. Ovo je možda rezultat toga što su ruske snage fizički gađale delove ukrajinske mreže mobilnih telefona. Drugo, Leer-3 može biti efikasan u ometanju lokalne mreže mobilnih telefona, ali ruskim oružanim snagama možda nedostaje dovoljno sistema da ciljaju ukrajinsku mobilnu pokrivenost na nacionalnom nivou.

SATCOM (satelitska komunikacija) se našao na udaru na ukrajinskom području zahvaćenom dejstvima, iako prvenstveno putem sajber napada za razliku od REB ruske vojske. U stvari, redovno emitovanje vesti uživo iz Ukrajine medijima širom sveta ukazuje na to da se SATCOM čini uglavnom nepromenjenim.

Nekoliko sistema ruske vojske može da napadne SATCOM signale, uključujući Leer-3, Zhitel i RP-377L/LA Lorandit, da spomenemo samo tri. Međutim, čini se da su ruske oružane snage umesto toga izvršile sajber napade na satelitske komunikacije u Ukrajini. Privatna kompanija SATCOM Viasat otkrila je sajber napad koji je doživjela njena KA-SAT mreža na početku rata. Kompanija je rekla da je to uticalo na korisnike u Ukrajini i širom Evrope. Smatra se da je ovaj napad bio usmeren na korišćenje mreže KA-SAT od strane ukrajinske vojske. Slično, SpaceX-ovi Starlink SATCOM terminali bili su na meti ruskih sajber napada. Osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk je slavno naredio distribuciju hiljada Starlink terminala kako bi se obezbedila širokopojasna SATCOM pokrivenost širom Ukrajine. U oba slučaja, ovi sajber napadi su relativno brzo poboljšani putem softverskih popravki.

Ruski sistem REB R-330 Zhitel u Ukrajini:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Šta je sledeće?

Napori ruskih jedinica REB pratili su prvu fazu rata, ali možda nisu bili tako odlučni ili rasprostranjeni kao što se u početku strahovalo. Nemoguće je dati definitivne razloge zašto je to slučaj. Čini se da je ukrajinska vojska izvukla vredne lekcije iz invazije 2014. Manje se oslanja na elektromagnetni spektar i razume da će ovaj spektar biti sporan. Moraju se postaviti i pitanja u kojoj meri je oprema ruske vojske za REB pogodna za svoju namenu. Pokazalo se efikasnom protiv ukrajinske vojske nakon prve ruske invazije 2014. Međutim, možda jednostavno neće biti tako sposobna protiv znatno poboljšanih snaga ukrajinske vojske u narednim godinama nakon toga. Logistički problemi su možda zadržali komponente ili rezervne delove za oštećene ili neispravne sisteme REB ruske vojske. Možda je obuka osoblja za REB ruske vojske neadekvatna za vrstu rata u kojem se zemlja sada nalazi.

Da li ruski armijski sistemi za REB C2 odgovaraju svrsi? Možda ne. Članak u ruskom časopisu Military Thought objavljen početkom maja naglašava zabrinutost: „Trenutno, upravljački sistem za trupe za elektronsko ratovanje ne zadovoljava u potpunosti stvarne potrebe trupa za elektronsko ratovanje i oružanih snaga u celini. Ovi REB C2 sistemi imaju „brojne sistemske i tehnološke nedostatke“. Isto tako, analiza je primetila da je zagušenje puteva sprečilo vojsku da pomeri jedinice REB napred da podrže manevarske formacije tokom vožnje prema Kijevu.

Ubrzo nakon invazije, anonimni zvaničnik američke odbrane rekao je da „ne verujemo da su Rusi iskoristili puni obim svojih mogućnosti elektronskog ratovanja i da nije jasno zašto“. Da li će se ova situacija zadržati i u ovoj novoj fazi rata? Prve procene nagoveštavaju da je ruska armija unapredila svoju igru REB. U izveštaju koji je Vašington post objavio početkom juna upozorava se da su nivoi REB nedavno zabeleženi u istočnoj Ukrajini bili intenzivni. Posebno zabrinjava efekat koji bi to moglo da ima na operacije ukrajinskih bespilotnih letelica. Kanadska kompanija za bespilotne letelice Volatus Aerospace navela je u saopštenju za javnost krajem maja da rusko ometanje negativno utiče na male dronove. To bi moglo biti zato što ovim avionima nedostaju šifrovane radio ili GNSS veze koje bi mogle pomoći da se sačuvaju od elektronskog napada. Isto tako, izveštaj koji je početkom juna objavio Asošiejted pres upozorava na porast ruskog ometanja. Za to se pripisuju kraće i sigurnije linije snabdevanja koje omogućavaju vojsci da pomeri jedinice REB bliže akciji.

Nemoguće je reći kakav će to efekat imati na ukrajinske snage dok se rat uvlači u novu fazu. Ukoliko bi Rusija definitivno uhvatila i održala E2S u Ukrajini, to bi bio veliki korak nazad za Ukrajinu. Bilo bi malo verovatno da će jednostrano izazvati potpunu pobedu Rusije, kako god to izgledalo. Međutim, teško je videti kako bi ukrajinske snage mogle da se odupru ruskoj invaziji osim ako ne mogu da se odupru naporima ruske vojske da poseduje spektar.

NATO i savezničke nacije ne smeju pogrešno da tumače bitku. Ruska armija za REB možda nije delovala sjajno u prvoj fazi rata, ali to se može promeniti kako sukob ulazi u novu dimenziju. Samozadovoljstvo za NATO, njegove saveznike ili Ukrajinu nije opcija.

Izvor


* LEER-3.png (655.57 KB, 855x477 - viewed 6 times.)

* SINCGARS.png (432.83 KB, 819x501 - viewed 5 times.)

* Hawkeye.png (464.03 KB, 819x503 - viewed 8 times.)

* Žitelj.png (485.76 KB, 894x487 - viewed 6 times.)
« Last Edit: June 19, 2022, 01:04:19 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #9 on: June 25, 2022, 02:08:02 pm »

Ukrajinska anti-dron puška nišani ruske BPL

Ukrajinska kompanija u Ivano-Frankivskoj oblasti proizvela je skoro 80 ​​pušaka koje mogu da ometaju male bespilotne letelice koje ruske snage koriste za izviđanje. Sa cenom od 12.000 dolara po pušci, odbrambeno oružje nije jeftino. Ali od ruske invazije na Ukrajinu, potražnja je skočila, a dobrotvorne organizacije su kupile pušku protiv dronova za ukrajinsku vojsku.
Proizvođač pušaka je kompanija Kvertus Tehnology iz Ivano-Frankovska.

Anti-dron puška ne deluje "aktivno" na dron u cilju oštećenja, već ometa njegovu vezu za operatorom što dovodi do gubitka koordinacije leta BPL. Letelica najčešće nakon gubitka veze sleće ili je vetar odnese, usled gubitka upravljanja.
Pronađena letelica često sleti bez velikih oštećenja, pa se podaci koje je snimila mogu koristiti i za pronalaženje pozicija protivnika.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Više na izvoru


* Kvertus.png (1381.35 KB, 1043x497 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #10 on: June 27, 2022, 01:52:38 pm »

Pojavili su se snimci borbenog rada sistema radio-elektronske borbe Krasuha-4, tokom izvođenja Specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.
Na snimcima možemo videti Stanicu za ometanje 1RL257 u borbenom radu.

Sistemi REB iz porodice Krasuha koje je razvio KRET, dizajnirani su da zaštite trupe od vođenog oružja i preciznih udara.
Oni ometaju GPS, radio komunikacije i druga sredstva navigacije, kao i signale mobilnih telefona, bilo civilnih ili vojnih.

Kao što je već poznato, Krasuha-4 se posebno koristi za ometanje signala satelita koji se kreću u niskoj orbiti, kao i AWACS aviona i drugih nosača radarskih sistema, kako u vazduhu, tako i na zemlji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Krasuha 4 slika 1.png (1028.82 KB, 819x535 - viewed 6 times.)

* Krasuha 4 slika 2.png (1160.49 KB, 893x532 - viewed 5 times.)

* Krasuha 4 slika 3.png (770.88 KB, 1016x530 - viewed 6 times.)

* Krasuha 4 slika 4.png (546.76 KB, 819x519 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #11 on: June 29, 2022, 10:48:45 am »

Komandir čete sistema za elektronsko ratovanje ocenio je efikasnost Krasuha-4 u zoni Specijalne operacije

Vojska primećuje skoro stopostotnu efikasnost sistema elektronskog ratovanja u Ukrajini.

Dejstva ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u zoni Specijalne operacije praktično je pala na nulu. O tome je Zvezdi rekao komandir čete savremenih sistema za elektronsko ratovanje.
Na mnogo načina, nebo je postalo sigurnije zahvaljujući radu takvih kompleksa kao što je Krasuha-4. U zoni svog dejstva, bilo koji vazduhoplovni cilj, bez obzira da li je u pitanju dron ili letelica, rizikuje da se „izgubi“ i da bude uništen.

„Aktivnost je praktično nestala u poslednja tri meseca. Svakim danom sve manje neprijateljskih letelica pokušava da se pojavi u dometu naših radara, jer je naša efikasnost skoro 100%“, objasnio je komandir čete sistema za elektronsko ratovanje sa pozivnim znakom „Astra“.

Princip rada „Krasuhe“ je da nisko leteći ciljevi u zoni njegove „vidljivosti“ gube navigaciju i komunikaciju. Nakon toga su prinuđeni da se uzdignu iznad zemlje, gde ih pogađaju sistemi PVO.

Četa REB Krasuha-4 (2 Stanice za ometanje):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Krasuha u SVO 1.png (902.08 KB, 1319x529 - viewed 8 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #12 on: July 05, 2022, 10:48:46 pm »

Antidron puške "Stupor" u službi vojske DNR

Borci bataljona Vostok, koji se bore na pravcu Ugledara, naoružani su sredstvima za suzbijanje bespilotnih letelica neprijatelja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kompleks za suzbijanje se primenjuje do maksimalnog dometa vidljivosti drona od strane operatera (oko 500 m). Princip rada elektromagnetnog i optičko-elektronskog kompleksa za suzbijanje zasniva se na prekidu rada upravljačkih kanala, prenosa podataka i navigacije. Pored toga, kompleks je opremljen laserskim emiterom dometa vidljivosti, koji omogućava da se delimično ili potpuno dezorganizuje proces snimanja video zapisa koje se sprovodi sa drona.

U bazi Centra za bespilotne letelice MO RF izvršena su uporedna ispitivanja perspektivnih sredstava za suzbijanje bespilotnih letelica. Kompanija "Lokmas" je predstavila dva primerka prenosnih kompleksa za suzbijanje „dronova“. Prema rezultatima ispitivanja, komisija je konstatovala efikasnu primenu proizvoda „STUPOR“ na udaljenostima od 0 do 650 metara i nestabilno suzbijanje na udaljenostima od 650 do 850 metara. Vredi napomenuti da vidljivost suzbijenog primerka strane proizvodnje nije bila veća od 400 metara (navođenje je izvedeno na osnovu orijentira).“

Inače, ove anti-dron puške "Stupor" su ispitane u Siriji i tokom obezbeđenja fudbalskog Svetskog prvenstva 2018. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tada su zabeleženi rezultati u praksi koji govore da je maksimalni radni domet je do 2 km. Pištolj uspešno potiskuje navigacioni sistem kvad-koptera na udaljenosti od 1,8-2,2 km. Komandno-upravljačke veze su suzbijane na daljinama od 400-600 metara.

Vreme zahvata cilja do potpunog suzbijanja je 4 - 30 sekundi, u zavisnosti od tipa drona. Pištolj ne šteti hardveru drona, tako da se može ponovo pokrenuti nakon suzbijanja.

Prema rečima konstruktora oružja, operateru Stupora nije potrebna nikakva posebna obuka, potrebno je samo ciljanje na letelicu i pritiskanje dugmeta za aktiviranje sistema za suzbijanje.

Puška Stupor je teška 5,5 kg i duga 1,16 metara. Domet rada je do 2 km. Oprema sistema je zaštićena po standardu IP 66 (od kiše i snega). Probe proizvođača su održane na temperaturama od -23°C do +30°C. Pištolj se napaja iz baterije i radi do 4 sata, vreme potpunog punjenja je 2 sata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Stupor anti-dron guns.png (398.75 KB, 640x360 - viewed 6 times.)

* antidrone2.jpg (75.44 KB, 799x450 - viewed 4 times.)

* stupor2.jpg (27.04 KB, 580x291 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #13 on: July 09, 2022, 03:50:16 pm »

Rusi u Ukrajini testiraju novu anti-dron pušku LPD-801?

Svi poznati signali su potisnuti“: šta je posebnost najnovije ruske antidron puške

U Rusiji su završena fabrička ispitivanja LPD-801, kompaktnog potiskivača komunikacionih kanala i prenosa podataka iz bespilotnih letelica.

Ovo je za RT saopštio Denis Oslomenko, generalni direktor razvojne kompanije PPSh Laboratory. Ukratko, ovo anti-dron oružje podseća na standardno vojno malokalibarsko oružje. Štaviše, akumulatori antidronske puške napravljeni su u obliku magacina za jurišnu pušku Kalašnjikov i nose se u torbicama koje se nalaze u bilo kojoj modernoj odeći. Uz pomoć elektronskog impulsa, LPD-801 je sposoban da onesposobi male dronove na udaljenosti do 1-1,5 km. Prema mišljenju stručnjaka, strukturama sile Ruske Federacije je preko potreban takav proizvod, koji često moraju da se suprotstave bespilotnim letelicama.

Generalni direktor Laboratorije PPSh rekao je da preduzeće planira da testira efikasnost oružja u različitim klimatskim uslovima, uključujući ekstremno niske temperature.

Nosač antene je veoma pouzdan, generalno, u proizvodu ima minimalno izbočenih delova.
Puška ima sklopivi kundak, može se bezbedno ubaciti u kamionet i transportovati zajedno sa drugim oružjem bez brige o bezbednosti “, rekao je Oslomenko.

Sagovornik RT-a je takođe naveo glavne prednosti svoje zamisli kao kompaktnost i mogućnost brze zamene baterije, koja je napravljena u obliku standardnog magacina iz jurišne puške Kalašnjikov.
Baterija se može puniti i iz mreže i iz konvencionalnog automobilskog "upaljača za cigarete".

"Trudili smo se da LPD-801 učinimo što je moguće pogodnijim.
Standardni nosivi komplet borca sastoji se od četiri brzo odvojive baterije.
Uklapaju se u uobičajene torbice za AK, koje se nalaze na bilo kojoj modernoj odeći." rekao je Oslomenko.

Vreme rada jednog punjenja u režimu potiskivanja signala iznosi jedan sat.

U knjižici Laboratorije PPSh piše da je LPD-801 dizajniran da „ometa let“ dronova u ograničenim zonama.
Anti-dron puška je sposobna da blokira Wi-Fi, Bluetooth, GPS satelitske sisteme, Beidou, Galileo, GLONASS i spreči neovlašćeni prenos podataka.

Proizvod radi u tri opsega radnih frekvencija: prvi - 2400-2483 MHz, drugi - 5725-5925 MHz, treći - 1575-1602 MHz.
LPD-801 teži oko 3,5 kg, masa jedne baterije je 0,6 kg.
Dužina antidronskog puške je nešto manja od jednog metra.

Prve prezentacije LPD-801 tokom 2021. godine:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ispitivanje funkcionalnosti LPD-801 na terenu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Više na: Izvor


* LPD-801.jpg (156.47 KB, 720x480 - viewed 4 times.)

* LPD-801 na ispitivanju.jpg (231.64 KB, 1280x957 - viewed 4 times.)

* LPD-801 na ispitivanju 2.jpg (236.65 KB, 1280x957 - viewed 6 times.)
« Last Edit: July 09, 2022, 04:01:18 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #14 on: July 12, 2022, 03:06:24 pm »

Ruski komplet „lovaca na bespilotne letelice“: LPD-801 anti-dron puška (u torbi su baterije) + LGSH-600 modul za suzbijanje signala satelitske navigacije:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* LPD-801 borbeni kit.jpg (157.45 KB, 675x900 - viewed 11 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.045 seconds with 22 queries.