PALUBA
February 25, 2024, 12:19:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Američki C/UAV sistemi FS-LIDS i M-LIDS ( Coyote Block 2 i Block 3 )  (Read 5393 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« on: December 26, 2021, 03:45:41 pm »

Američki ne-kinetički sistem Kojot (Coyote) pokazao odlične rezultate na testiranjima

Raytheon Missiles & Defense, kompanija Rayheon Technologies, ​​uspešno je savladala roj dronova sa svojim nekinetičkim efektorom Coyote® Block 3 za višekratnu upotrebu tokom testa američke vojske. Demonstracija pomera varijantu bliže primeni.

Proizveden od potrošne lojtering municije Kojota, Blok 3 koristi nekinetičku bojevu glavu da neutrališe neprijateljske dronove, smanjujući potencijalnu kolateralnu štetu. Za razliku od svog potrošnog pandana, ne-kinetička varijanta se može opraviti, renovirati i ponovo koristiti bez napuštanja bojnog polja.

„Ovaj test pokazuje efikasnost Kojota u borbi protiv složenih, bespilotnih letećih sistema“, rekao je Tom Laliberti, potpredsednik Land Warfare & Air Defence u Raytheon Missiles & Defence. „Kao nekinetičku varijantu, nudimo efikasno oružje protiv pretnji, vredno za vojsku u obliku pristupačnog sredstva za višekratnu upotrebu."

Tokom testa, Kojot je angažovao i pobedio roj od 10 dronova koji su se razlikovali po veličini, složenosti, upravljivosti i dometu. Postigla je nekoliko značajnih ciljeva:

- ne-kinetičko uništenje vazduh-vazduh
- preživljavanje, opravka, renoviranje i ponovna upotreba tokom istog testa
- uspešno lansiranje iz sistema Coyote Block 2
- angažovanja sa produženim dometom, komunikacija i KuRFS radarsko praćenje


Ku band radar za praćenje, baziran na GaN tehnologiji izrade PP modula već je od ranijih modela integrisan na sredstvima i pokazuje visoku pouzdanost u radu.

U zaključku, iako nemamo detaljnije podatke, očigledno se radi o lojtering projektilima koji se lansiraju u pravcu nailaska malih dronova i zatim sa manje razdaljine vrši elektronsko ometanje.
Očigledno je da projektil ima mogućnosti tzv. mekog sletanja, čim su mu za ponovnu upotrebu potrebne manje opravke.

Slika 1: Novi sistem Coyote Block 3 (Kojot blok 3):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Slika 2: Starija verzija sistema Coyote Block 2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Slika 3: Novi ne-kinetički projektili se mogu lansirati i sa starije verzije Coyote Block 2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor: https://www.raytheonmissilesanddefense.com/news/advisories/non-kinetic-coyote-aces-us-army-test
* Coyote 3.jpg (218.16 KB, 1280x720 - viewed 0 times.)

* Coyote 2.jpg (471.25 KB, 2048x1536 - viewed 0 times.)

* Coyote 2 lansiranje nekinetičkog projektila.jpg (62.45 KB, 680x426 - viewed 0 times.)
« Last Edit: November 30, 2022, 09:27:02 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #1 on: January 09, 2022, 06:19:03 pm »

U partnerstvu sa  "Integrated Fires and Rapid Capabilities Office" američke vojske, Raytheon Missiles & Defense je uspešno prikazao nekoliko mogućnosti sistema protiv bespilotne letelice tokom 10-dnevnog letnjeg perioda testiranja. U testovima su korišćene varijante presretača Coyote® sa radarom za precizno ciljanje radara KuRFSkoji radi u mm talasnim dužinama (Ku-opseg) i služi da bi se otkrili i pobedili svi rojevi dronova različitih veličina i dometa.

Video sa testiranja sa usporenim snimcima pogađanja raznih BPL, prikazuje dejstvo verzije Coyote Block 2, sa projektilima sa bojevim glavama i fragmentarnim blizinskim dejstvom.

Ono što se takođe tvrdi je da je izvršeno i testiranje "Block 3" verzije, gde je isti demonstrirao odbranu od roja dronova, pritom oborivši svih 10 meta.
Već smo pisali da se tvrdi da presretač "Block 3" verzije ne koristi klasičnu bojevu glavu i moze uništiti više meta odjednom. Na koji način i kako ih tačno uništava nije objavljeno, ali se spekuliše da je u pitanju neka vrsta ometača ili usmerenog dejstva (HEL). Takođe presretač se može pokupiti nakon dejstva i ponovo koristiti uz eventualne manje popravke...

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #2 on: January 12, 2022, 06:18:11 pm »

Funkcionisanje C/UAV sistema "Coyote" u okviru integrisanog sistema LIDS

Porodica LIDS (Integrisani sistem za onesposobljavanje niskoletećih bespilotnih letelica) koristi niz pasivnih i aktivnih senzora za otkrivanje, praćenje i identifikaciju BPL-ova i aviona kao i letelica koje nisu neprijateljske. LIDS koristi sveobuhvatnu mrežu za komunikaciju, omogućavajući operateru da zadaje odgovarajuće tehnike odgovora, u rasponu od radio-eletronskih do mera fizičkog presretanja.

Sistem se sastoji od radara AESA radar KuMFRS koji radi u Ku bandu i nalazi se u "centru" sistema odbrane vitalnog objekta, uz komandni C2 centar. Zajedno sa komandnim centrom otkriva ciljeve, identifikuje, a zatim se vrši odabir načina odgovora na pretnju (ako je u pitanju neprijateljska letelica) i dodela ciljeva oruđima za odgovor.
Kao dodatni izvor informacija za komandni C2 centar, koriste se i radari AN/TPQ-50.

Oko branjenog objekta u bližoj zoni, nalaze se raspoređeni stacionarni lanseri sistema "Coyote Block-2" sa bespilotnim letelicama-presretačima, za fizičko uništavanja pretnji (najčešće BPL) kao i sredstva elektronskog ometanja, namenjena suprotstavljanju rojevima malih dronova.

Nešto izvan bliže zone odbrane, nalaze se mobilni lanseri sistema "Coyote Block-2", kao i mobilni sistemi elektronskog ometanja.

Očekuje se skoro uvođenje u sistem i novog lansera "Coyote Block-3" , sa ne-kinetičkim bespilotnim letelicama-presretačima, koji umesto fizičkog uništavanja pretnje (BPL), vrše elektronsko ometanje ili dejstvo usmerenom mikro-talasnom energijom velike snage, prema BPL i mogu se ponovo koristiti.

Skica funkcionisanja sistema LIDS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Coyote sistem funkcionisanja.jpg (1893.62 KB, 2802x1500 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #3 on: October 09, 2022, 04:36:04 pm »

Objedinjavanje komponenti Mobilnog integrisanog sistema za onesposobljavanje BPL - MLIDS

Sistem MLIDS se do sada u toku svog razvoja za američku vojsku koji i dalje traje, sastojao od 2 vozila. Prvo vozilo je bilo vozilo za elektronske protivmere - ometanje, a drugo vozilo se sastojalo od radara, lansera sa kinetičkim presretačima i topom kalibra 30 mm.

Na novom, objedinjenom vozilu zadržava se Ku-band radar KuRFS izveden iz Ku720 AESA radara, kao i lanseri Coyote Block 2/2+, Mordecai presretači i top kalibra 30 mm koji su se do sada nalazili na kinetičkom vozilu sistema MLIDS, dok se dodaje paket elektronskih protivmera koji se do sada nalazio na vozilu za elektronske protivmere sistema MLIDS.

Prelazak sa dva vozila na jedno vozilo je značajan napredak, kako u logistici i održavanju, tako i u povećanju efikasnosti pojedinačnog mobilnog oruđa sistema MLIDS.

Ne treba mnogo ni razmišljati o kojoj se novoj šasiji radi, jer je u pitanju već standardna i proverena šasija oklopnog točkaša tipa Stryker LFX.

Top 30 mm, kao i integrisani mitraljez kalibra 12,7 mm omogućavaju efikasno dejstvo i protiv žive sile i lako oklopljenih ciljeva na zemlji, a topom se može precizno dejstvovati i u pokretu. Za samoodbranu, opremljen i dispanzerom dimnih bombi.

Kinetički presretači Mordecai su veoma efikasni u dejstvu na niskoleteće bespilotne letelice, a u otkrivanju i praćenju ciljeva pored radara pomaže i stabilisana opto-elektronska platforma.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* MLIDS 1.jpg (611.19 KB, 3400x1590 - viewed 7 times.)

* MLIDS 2.png (506.86 KB, 761x493 - viewed 1 times.)

* MLIDS 3.png (690.98 KB, 684x462 - viewed 1 times.)

* MLIDS 4.png (897.99 KB, 848x543 - viewed 1 times.)
« Last Edit: October 09, 2022, 06:12:22 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #4 on: October 12, 2022, 06:20:12 pm »

Kako brže doći do hitno potrebnih sposobnosti borcu? Brza izrada prototipa! Leonardo DRS, uz pomoć sjajnih industrijskih partnera, dizajnirao je, napravio i testirao prototip C-UAS Stryker za samo sedam meseci.

Objedinjavanje komponenti Mobilnog integrisanog sistema za onesposobljavanje BPL - MLIDS, o kome smo pisali u prethodnoj objavi na ovoj temi, sada i u kratkom video materijalu:

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #5 on: November 30, 2022, 10:19:50 pm »

Katar prvi kupac FS-LIDS sistema sa projektilima Coyote Block-2

Kompanija Raytheon obezbedila je svoj prvi izvozni ugovor za prodaju 10 sistema FS-LIDS Kataru

Uz ovih 10 sistema FS-LIDS (Fiksni sistem za borbu protiv niskoletećih, malih, sporih bespilotnih letelica), biće integrisani i projektili C/UAV sistema Coyote Block 2 sa pratećim lanserima i višenamenskim radarom KuMRFS.
Ugovorom je predviđena isporuka 200 projektila sistema Coyote-2.

Pored sistema FS-LIDS, C/UAV sistema efektora Coyote-2 sa 200 projektila i višenamenskim radarom KuMRFS, isporučuju se i sistemi komandovanja i upravljanja C2 FAAD, sistemi za bežičnu kripto zaštićenu komunikaciju, set rezervnih delova, logistika, oprema za vezu, obuka i tehnička podrška, softveri.  
Vrednost Ugovora iznosi 1 milijardu dolara.

Sistem FS-LIDS sastoji se od:

- radar AN/TPQ-50 (za otkrivanje artiljerijskih i minobacačkih granata), radi u L-bandu na frekvencijama od 1,25 - 1,35 GHz, sa dometom od 15 km
- sistem pasivne radio-elektronske pelengacije "CUAEWS" (određuje pravac) sa elektro-optičkom/IC kamerom

FS-LIDS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U ovaj sistem integriše se C/UAV sistem Coyote-2:

- višenamenski radar KuMRFS, koji radi u Ku-bandu
- fiksni lanseri sa projektilima Coyote Block-2
- sistema komandovanja i upravljanja C2 FAAD

Fiksni lanser sistema Coyote-2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Višenamenski radar KuMRFS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Integrisani sistem FS-LIDS i C/UAV Coyote Block-2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* FS-LIDS.jpg (22.91 KB, 467x500 - viewed 2 times.)

* Coyote fiksni lanser.png (239.29 KB, 602x482 - viewed 2 times.)

* KuMRFS radar.jpg (46.86 KB, 1600x780 - viewed 2 times.)

* Sistem Coyote.jpg (243.81 KB, 740x1236 - viewed 4 times.)
« Last Edit: December 01, 2022, 12:19:05 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #6 on: May 10, 2023, 04:18:23 pm »

Ukrajinci "merkaju" Kojote...

Ako SAD zaista daju Ukrajini „protivvazduhoplovne dronove“ Kojot da unište „Šahide“, koliko je to efikasno?

Koncept može izgledati previše hibridno, ali ovde je vredno razumeti da su Rusi planirali donekle sličan format za korišćenje „Lanceta“ još 2021.

Pentagon je juče, 9. maja, najavio novi i verovatno najmisteriozniji paket vojne pomoći za Ukrajinu ukupne vrednosti 1,2 milijarde dolara i samo šest pozicija.

Na jednoj od ovih pozicija stajala je formulacija „municija za borbu protiv bespilotnih letelica“, a za sada jedino što može biti reper je američki sistem FS-LIDS kompanije Raytheon, koji je u upotrebi u američkoj vojsci tek od 2018., a decembra 2022. godine postalo je poznato da Katar želi da kupi takav kompleks u stacionarnoj verziji za milijardu dolara.

Ako je pretpostavka o mogućoj isporuci sistema FS-LIDS iz SAD tačna, onda se njegov princip rada može pojednostaviti na sledeći način – ako se neprijateljske kamikaze bespilotne letelice ne bi mogle „ućutkati“ uz pomoć redovnih REB sredstava, onda moraju ih uništavati drugi kamikaza dronovi.

Tačnije, kompleks FS-LIDS za Katar uključuje upravljački sistem FAAD C2, multifunkcionalni radar KuMRFS i optičko-elektronske stanice za otkrivanje bespilotnih letelica, sistem za radio-elektronsku borbu CUAEWS, 200 Coyote Block 2 baražne municije presretače i lansere istih.

Da bismo direktno okarakterisali Coyote Block 2, to je zaista dron kamikaza sa mlaznim motorom koji obezbeđuje podzvučnu brzinu leta i domet lansiranja do 15 kilometara. Istovremeno se tvrdi da Coyote Block 2 može da se koristi kao „klasični“ dron kamikaza za uništavanje kopnenih ciljeva.

Značajno je da je sistem protiv bespilotnih letelica FS-LIDS u službi američke vojske već prošao najmanje jedno poboljšanje. Prva iteracija ovog kompleksa koristila je dron kamikazu Coyote Block 1 sa električnim motorom, strukturno sličan Switchblade-u.

Ali praksa je pokazala da takva bespilotna letelica ima premalo energije da bi uspešno pogodila vazduhoplovne ciljeve. Stoga su konstruktori iz američkog Raytheon-a morali da stvore takav hibrid kao bespilotnu letelicu kamikazu sa mlaznim motorom za uništavanje vazduhoplovnih ciljeva, neku vrstu „erzac protivvazduhoplovne rakete“, ili „protivvazduhoplovnog drona“.

Postavlja se pitanje čemu takve "poteškoće" sa konstrukcijom dronova kamikaza, koji bi trebalo da presreću druge bespilotne letelice kamikaze poput Shahed-136, ako je u teoriji prikladnije koristiti LPRS ili sisteme PVO kratkog dometa (čiju nišu zapravo zauzima američki FS-LIDS) za takav zadatak. Ali izgleda da problem leži upravo u činjenici da SAD trenutno ne mogu da povećaju proizvodnju ili restauraciju opreme protivvazduhoplovne odbrane u tako velikim količinama koje su sada potrebne ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Ovde, na primer, vredi podsetiti na problem da su SAD "zaboravile" praviti bojeve glave za navođenje za rakete Stinger, a to „usporava“ planove za proizvodnju LPRS-a. Takođe vredi napomenuti da su još u aprilu 2021. Rusi objavili koncept da će moći da obore Bajraktar ​​TB2 uz pomoć dronova kamikaza Lancet.

Rusi ipak nisu sproveli takav koncept. Ali moguće je da će praksa ratovanja sa Ukrajinom pokazati koliko opcija „kamikaza dron protiv kamikaza drona“ može biti efikasna u stvarnosti.

FS-LIDS, lansiranje protivvazduhoplovnog projektila-drona:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

FS-LIDS, šema funkcionisanja sistema u kombinaciji stacionarne i mobilne verzije sistema i sa sistemima za REB:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

FS-LIDS, protivvazduhoplovni projektil-dron Coyote Block 2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* FS LIDS Ukr lans.jpg (82.55 KB, 1200x650 - viewed 2 times.)

* FS LIDS shema rada.jpg (176.12 KB, 1360x728 - viewed 4 times.)

* FS-LIDS Coyote Block 2.jpg (43.25 KB, 1000x334 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #7 on: June 11, 2023, 10:16:13 am »

Dobivši pozitivne povratne informacije i kritike juče na "ArmyBday" festivalu, jedan primerak Stryker counter-UAS (M-LIDS Inc. 3) je dizajniran da pobedi grupe bezposadnih vazduhoplovnih sistema klase 1-3.

M-LIDS Inc. 3 je naoružan kinetičkim (rakete Kojot) i nekinetičkim (elektronsko ratovanje) efektorima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* M-LIDS Inc. 3.jpg (993.87 KB, 2048x1536 - viewed 4 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #8 on: June 11, 2023, 07:49:29 pm »

Колико ли овакво чудо кошта?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #9 on: December 23, 2023, 01:20:28 pm »

Američka vojska želi da kupi hiljade presretača Coyote protiv neprijateljskih dronova

Verovatni sporazum će biti jedan od koraka u jačanju sposobnosti američke vojske protiv bespilotnih letjelica

Vojska SAD planira da izvrši velike kupovine presretača, lansera i druge prateće opreme Raytheon Coyote tokom 2025-2029. godine u sklopu opremanja sredstvima za suprotstavljanje i napadnim i izviđačkim bespilotnim letelicama neprijatelja, objavljena je relevantna informacija po zajedničkom zahtevu za informacijama i obaveštenjima o namerama da se kontaktira jedini proizvođač ovih sistema.

Ovo je zaista velika kupovina, jer služba želi da kupi 6.000 kinetičkih presretača Coyote (Kojot) odjednom tokom pet godina. Reč je o verziji Blok 2 sa bojevom glavom za uništavanje vazduhoplovnih ciljeva. Iako u zahtevu nema informacija o ceni, verovatna cena jedinice varira na nivou od 100 hiljada dolara, tako da ćete za celu partiju morati izdvojiti oko 600 miliona dolara.

I još 700 jedinica nekinetičkih presretača Kojot u verziji Blok 3 – za razliku od prethodne modifikacije, ovaj dron nije za jednokratnu upotrebu, već se može restaurirati i ponovo koristiti za uništavanje vazduhoplovnih ciljeva.

Za lansiranje dronova-presretača Kojot, američka vojska planira da nabavi ukupno 277 lansera, od čega većinu, odnosno 252 jedinice u stacionarnoj verziji i samo 25 u mobilnoj verziji, tako da je verovatno da servis prvenstveno planira da koristi ove sisteme za zaštitu raznih nepokretnih objekata od dronova.

Na listi su i radari KuRFS, ukupno 151 jedinica, od kojih je 118 u stacionarnoj verziji, a još 33 u mobilnoj verziji. Raytheon ovaj radar naziva najefikasnijim sredstvom za otkrivanje i praćenje apsolutno svih bespilotnih letelica, iako može da "vidi" i helikoptere i avione na udaljenosti većoj od 100 km, pa čak i da "identifikuje metak od 9 mm u letu", navodi se u saopštenju proizvođača.

Radar KuRFS od 360 stepeni trebalo bi da Kojot presretačima pruži zaista moćnu sposobnost da detektuju različite dronove. Kako Raytheon tvrdi, ovaj radar može da vidi najmanje bespilotne letelice na udaljenosti većoj od 15 km.

Lansiranje presretača Kojot sa stacionarnog lansera, u sredini je mobilni lanser sa radarom, krajnje desno je stacionarna verzija radara KuRFS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lansiranje presretača Kojot Blok 2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* SAD kupuju Kojote 1.jpeg (110.34 KB, 1360x765 - viewed 0 times.)

* SAD kupuje Kojote 2.jpg (36.1 KB, 1200x650 - viewed 0 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #10 on: December 23, 2023, 08:55:53 pm »

Quote
Na listi su i radari KuRFS, ukupno 151 jedinica, od kojih je 118 u stacionarnoj verziji, a još 33 u mobilnoj verziji. Raytheon ovaj radar naziva najefikasnijim sredstvom za otkrivanje i praćenje apsolutno svih bespilotnih letelica, iako može da "vidi" i helikoptere i avione na udaljenosti većoj od 100 km, pa čak i da "identifikuje metak od 9 mm u letu", navodi se u saopštenju proizvođača

Ако је тачно, врло импресиван податак да може да детектује зрно испаљено из пиштоља. Ипак, није ми јасно како ће "игнорисати" (одбацити као небитне податке о њима или селектовати), у некој стварној борбеној ситуације, када, осим БПЛ у ваздуху "зује" и хиљаде метака или граната . Претпостављам да се искуство на изради овог система против БПЛ базира и на искуству "Челичне куполе".
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #11 on: December 23, 2023, 09:15:03 pm »

Quote
Na listi su i radari KuRFS, ukupno 151 jedinica, od kojih je 118 u stacionarnoj verziji, a još 33 u mobilnoj verziji. Raytheon ovaj radar naziva najefikasnijim sredstvom za otkrivanje i praćenje apsolutno svih bespilotnih letelica, iako može da "vidi" i helikoptere i avione na udaljenosti većoj od 100 km, pa čak i da "identifikuje metak od 9 mm u letu", navodi se u saopštenju proizvođača

Ако је тачно, врло импресиван податак да може да детектује зрно испаљено из пиштоља. Ипак, није ми јасно како ће "игнорисати" (одбацити као небитне податке о њима или селектовати), у некој стварној борбеној ситуације, када, осим БПЛ у ваздуху "зује" и хиљаде метака или граната . Претпостављам да се искуство на изради овог система против БПЛ базира и на искуству "Челичне куполе".

Projektili Coyote 2 (nazvani i Mordecai) su u stvari bespilotne letelice-lutajući dronovi sa mlaznim motorom. Kako se vidi na snimcima, mlazni motor radi poput bustera, nekoliko sekundi nakon lansiranja i obezbezđuje "samo" podzvučnu brzinu leta ovog specifičnog projektila, na maksimalne daljine do 15 km. Dakle, meta su prvenstveno BPL. U tom smislu, verujem da sistem upravljanja vatrom na osnovu podataka radara određuje samo one ciljeve sa odgovarajućim parametrima (daljina i visina, da se ustanovi da li su uopšte u dometu) i sa odgovarajućim brzinama, verovatno ne većim od 200-300 km/h.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #12 on: February 02, 2024, 12:16:07 pm »

Coyote (Kojot) sistem protiv bespilotnih letelica za grčku vojsku

Grčki ministar nacionalne odbrane Nikos Dendias najavio je da će sistemi protiv bespilotnih letelica biti isporučeni za grčke oružane snage tokom ceremonije primopredaje komandanta 4. korpusa.

* Dajući izjave o sistemima naoružanja u kontekstu „Agende 2030“, Nikos Dendias je najavio da će anti-dron sistemi koji će biti nabavljeni zaštititi oružane snage od bespilotnih letelica, te je u tom kontekstu procena da će sistem Coyote koji je razvio Raytheon biti isporučen za te namene.

* Anti-dron projektil, koji se može nazvati i "anti-dron dronom", Coyote je mali, potrošni sistem koji se lansira iz cevi. Sistem se može postaviti  na kopnu, na vazduhoplovne ili brodske platforme. Kojot može da leti sam ili u "roju" ako se lansira u plotunu. U tom kontekstu, sistem se može prilagoditi različitim zadacima kao što su nadzor, elektronsko ratovanje i napadačka dejstva. Dodatno, sistem je dizajniran da radi do jednog sata i ima modularnu strukturu (promenljivo opterećenje).

* Američka vojska je izabrala Kojot za presretanje drugih malih bespilotnih letelica. Projektil-dron, koji ima dužinu od 600 mm i raspon krila od 1473 mm, ispaljuje se iz pneumatskog kutijastog lansera.

* Vredi napomenuti da je Coyote Block-1 prvobitno razvijen kao "loitering" municija i za izviđačke misije. Projektil-dron, koji može da dostigne maksimalnu brzinu od 130 km na sat, težak je 5,9 kg i obezbeđuje uništavanje neprijateljskih bespilotnih letelica udaranjem ili eksplozijom u njihovoj blizini i rasipanjem fragmenata bojeve glave od 1,8 kg. Pored toga, kontrola se može kontinuirano održavati zahvaljujući mogućnosti čoveka u petlji.

* Sistem radi sa radarom Ku opsega KuRFS, koji je takođe razvio Raytheon, za presretanje bespilotnih letelica klase I i II.Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #13 on: February 13, 2024, 01:27:39 pm »

Američka vojska odmah traži 600 dronova presretača Coyote 2C po ceni od 125.000 dolara po jedinici

Ali ovo je samo početak, jer američka vojska želi hiljade takvih presretača u narednih nekoliko godina

Američka vojska će odmah kupiti 600 dronova presretača Coyote 2C od kompanije Raytheon. Datum isporuke se ne saopštava, zna se o vrednosti ugovora - 75 miliona dolara, odnosno 125 hiljada dolara po jedinici.

Američka vojska odlučila je da izvrši kupovinu samo nekoliko dana nakon što su proiranske grupe na Bliskom istoku pojačale napade dronovima na baze američke vojske. Planovi za narednih nekoliko godina su nabavka nekoliko hiljada jedinica Coyote 2C i nekoliko stotina lansera za njih, piše portal Defense News.

Ističe se da je u sadašnjim uslovima američkoj vojsci potrebno masivno, relativno jeftino i efikasno sredstvo za suzbijanje neprijateljskih bespilotnih letelica. Presretač Coyote 2C iz Raytheon-a je optimalan za ovu funkcionalnost.

Ranije je Defense Express u svojim publikacijama već govorio o ovom presretaču bespilotnih letelica, koji se može nazvati „pojednostavljenim sistemom protivvazduhoplovne odbrane“, čije karakteristike ćemo se još jednom podsetiti. Poznato je da Kojot 2C ima domet do 15 kilometara protiv vazduhoplovnih ciljeva, visina napada je nepoznata, ali je zanimljivo da sam presretač leti do cilja podzvučnom brzinom, što zapravo diktira uslove za upotrebu ovakvog efektora pre svega upravo za uništavanje neprijateljskih bespilotnih letelica.

Prema specifičnostima dizajna, Coyote 2C bi se mogao nazvati „reaktivnim protivvazduhoplovnim dronom“, međutim, njegova upotreba za vazduhoplovne ciljeve zahteva arhitekturu suštinski nalik na sistem protivvazduhoplovne odbrane – upravljački sistem FAAD C2, multifunkcionalni KuMRFS radar, optičko-elektronsku stanicu za detekciju bespilotnih letelica i instalacije kontejnerskih lansera, a sve je to spojeno u kompleks FS-LIDS, koji je prodat za izvoz osim u Katar.

Coyote je kopneni, radarski vođeni presretač, sa kinetičkim i nekinetičkim varijantama.

FS-LIDS je inače skraćeni naziv za "Fiksni sistem za borbu protiv niskoletećih, malih, sporih bespilotnih letelica", a postoji i verzija na vozilu, označena kao MS-LIDS - "Mobilni sistem za borbu protiv niskoletećih, malih, sporih beslpilotnih letelica".

Takođe je vredno napomenuti da je još u decembru 2023. američka vojska planirala da počne da kupuje Kojot 2C tek 2025. godine, što ujedno pokazuje da američka vojska zaista ubrzava u pogledu kupovine sredstava za suprotstavljanje neprijateljskim bespilotnim letelicama.

Coyote 2C presretač:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Coyote 2 - lansiranje presretača iz fiksnog sistema FS-LIDS:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Coyote 2 - lansiranje presretača iz fiksnog FS-LIDS i mobilnog MS-LIDS sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Coyote 2C.jpg (43.25 KB, 1000x334 - viewed 1 times.)

* Coyote Block 2 launch.jpg (36.55 KB, 1200x650 - viewed 0 times.)

* Coyote block 2 launch fixed and mobile.jpg (45.91 KB, 640x427 - viewed 0 times.)
« Last Edit: February 13, 2024, 01:57:04 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 237« Reply #14 on: February 17, 2024, 06:17:42 pm »

Raytheonov LIDS je u stanju da prati 30 UAS istovremeno

RTX izveštava da su Raytheon-ovi KuRFS radari i Coyote efektori kombinovani da neutrališu evoluirajuće, rastuće pretnje sistema bespilotnih letelica.

RTX-ov Raytheon je objavio da je uspešno integrisao i kombinovao svoj radar KuRFS sa Coyote efektorima u jedinstven okvir nazvan LIDS, "integrisani sistem za borbu protiv niskoletećih, sporoletećih, malih bespilotnih letelica", a ovaj sistem predstavlja vrhunac u odbrani od bespilotnih letećih sistema (UAS) koju je razvio RTX.

Ovaj sistem integriše tehnologije iz Raytheon-a, kao što je Ku-band radio-frekvencijski senzor KuRFS za detekciju pretnji u krugu od 360 stepeni i Coyote efektori za stvarno uklanjanje UAS pretnji. Takođe integriše druge ključne komponente kompanije Northrop Grumman i Syracuse Research Corporation. Ova integracija značajno poboljšava ukupnu efikasnost sistema u rešavanju širokog spektra pretnji UAS.

Sam radar KuRFS, prenose iz RTX, postigao je značajan tehnološki podvig otkrivanjem čak i najmanjih objekata, kao što je metak od devet milimetara, uz minimalne "lažne alarme". Slično tome, efektor Kojot je pokazao veštinu u poražavanju pojedinačnih i rojeva UAS ciljeva.

LIDS je deo većeg projekta za RTX koji je započeo u oktobru 2022. godine, kada je Raytheon dobio ugovor za opremanje dve vojne divizije svojim Ku-band radio frekvencijskim senzorom za detekciju pretnji od 360 stepeni i Coyote za jeftin i veoma efikasan sistem protiv UAS.

Godine 2023. dodeljeni su dodatni fiksni i mobilni LIDS sistemi za dalju podršku operacijama Centralne komande vojske. Kao deo toga, objašnjava Raytheon, usledio je treći ugovor, koji je imao za cilj opremanje treće armijske divizije.

Vrhunska odbrana od dronova

Tu dolazi LIDS. LIDS se može primeniti kao mobilni ili fiksni, dakle kao stacionarna podrška ili kao prenosivi sistem. Potreban je „sistemski pristup da bi se suprotstavio rastućoj pretnji od sistema bez posade“, rekao je general-major Šon Gejni na godišnjem sastanku i izložbi Asocijacije vojske SAD u oktobru 2022.

Gejni, tadašnji direktor Zajedničke kancelarije za sisteme za borbu protiv malih bespilotnih letelica, naglasio je da „ne postoji samo jedan sistem koji će rešiti ovaj problem – od malih kvadrokoptera do sistema za napade sa krstarećim projektilima koje vidite tamo“.

„Postoje i druge vrste protiv-UAS konfiguracije, ali LIDS je najrobusniji u svemu, od otkrivanja, praćenja, identifikacije i uništenja,“ rekao je Bill Darne, direktor Raytheon za protiv-UAS mogućnosti. „To je prednost koju Coyote i KuRFS donose u LIDS konfiguraciju“, dodao je on. „To je rigorozno testirano, raspoređeno na terenu i posao je završen“, rekao je on.

Veliko međunarodno interesovanje

Elementi sistema KuRFS i Coyote su prošli hiljade sati procene i specifičnih testova na poligonu Juma u ​​Arizoni 2023. Značajno je da je KuRFS testiran na način kako bi uspešno otkrio i pratio složeni roj od više od 30 bespilotnih letelica. Element Kojota je takođe "pobedio" nekoliko meta pojedinačno i u grupama, demonstrirajući brže vreme angažovanja kako bi neutralisao više pretnji.

Ovo je takođe dovelo do međunarodnog interesovanja za kupovinu LIDS sistema. „Postoji značajno međunarodno interesovanje za LIDS, sa više desetina zemalja koje posežu za brifingom“, rekao je Ganuni, napominjući da je američki Stejt department nedavno odobrio potencijalnu prodaju sistema protiv-UAS sa KuRFS i Kojotom Kataru.

U međuvremenu, očekuje se da će vojska izvesti svoj sledeći rekordni test u Arizoni kasnije ove godine – još jednu priliku da demonstrira izuzetne sposobnosti i performanse LIDS-a. „LIDS je danas operativno raspoređen sistem“, rekao je Darne. „KuRFS i Kojot su tamo – brane vojnike, baze i sredstva od neprijateljskih dronova“, dodao je on.
Izvor
« Last Edit: February 17, 2024, 06:29:29 pm by Kubovac » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 23 queries.