PALUBA
April 14, 2024, 05:45:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Višenamenski C/UAV raketni sistem VAMPIRE  (Read 714 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 597« on: October 13, 2022, 04:00:33 pm »

"Vampiri" stižu u Ukrajinu?

Tri meseca nakon svog debija na Konferenciji industrije jedinica za specijalne operacije SOFIC, Ministarstvo odbrane SAD je objavilo sistem VAMPIRE kao deo paketa bezbednosne pomoći u okviru Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine u avgustu.

L3Harris modularna paletizirana ISR raketna oprema VAMPIRE je prenosivi komplet koji se može instalirati na većinu vozila sa tovarnim ležajem za lansiranje naprednog sistema preciznog oružja za ubijanje (APKWS) ili druge laserski vođene municije. Vampir je kinetički sistem koji koristi u suštini malu raketu, za obaranje bespilotnih letelica sa neba. Ovaj L3Harris APKWS lanser i komplet za označavanje pruža brzo rešenje za naoružavanje netaktičkih vozila (NTV).

AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon Sistem (APKWS) (Napredni precizni oružani sistem za ubijanje, prev. Kubovac) je konstruktorska konverzija nevođenih raketa Hidra 70 sa laserskim kompletom za samonavođenje kako bi se pretvorile u precizno vođenu municiju (PGM). APKWS je otprilike jedna trećina cene i jedna trećina težine trenutnog inventara laserski vođenog oružja, pogodniji za izbegavanje kolateralne štete i oduzima četvrtinu vremena osoblju koje rukuje njim za utovar i istovar.
APKWS II koristi tehnologiju poluaktivnog laserskog tragača sa distribuiranom blendom (DASALS). Ovaj sistem omogućava da se laserski tragač nalazi na prednjoj ivici svakog od prednjih upravljačkih kanara (krilaca) projektila, ali radeći unisono kao da su jedan tragač.

APKWS konfiguracija omogućava da se postojeće bojeve glave iz sistema Hidra 70 koriste bez potrebe za laserskim tragačem u nosu rakete. Raketa opremljena APKWS opremljena je blizinskim osiguračem i prilikom demonstracije, uništila je BPL klase 2. Blizinski osigurač omogućava mu da presretne BPL sa većom verovatnoćom od drugih metoda, a zbog laserskog navođenja rakete koje se aktivira prilikom lansiranja, ne zahteva zahvat cilja pre lansiranja.
 
VAMPIRE je dizajniran da se svojom niskom cenom, malim dimenzijama i dostupnošću standardnih NTV-a uklopi u bilo koji kamionet ili vozilo sa tovarnim delom. Instalaciju mogu obaviti dve osobe za otprilike dva sata koristeći uobičajene alate. Napajanje eliminiše potrebu za 24-voltnim alternatorom na vozilu.

Kao dodatna napomena je da se projektil sistema VAMPIRE može koristiti i za dejstvo po ciljevima na zemlji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Vampire 1.jpg (121.93 KB, 1770x994 - viewed 1 times.)

* Vampire 2.jpg (237.43 KB, 1754x992 - viewed 1 times.)

* Vampire 3.jpg (223.34 KB, 1774x982 - viewed 1 times.)

* Vampire 4.png (418.93 KB, 794x453 - viewed 1 times.)
« Last Edit: February 26, 2024, 01:40:19 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 597« Reply #1 on: January 10, 2023, 01:35:40 pm »

L3Harris dobio ugovor za proizvodnju sistema VAMPIRE za Ukrajinsku vojsku

L3Harris je dobio ugovor vredan 40 miliona dolara za proizvodnju 14 C/UAV sistema VAMPIRE radi ojačavanja Ukrajinskih odbrambenih kapaciteta.

Prenosivi komplet VAMPIRE će omogućiti ukrajinskim kopnenim snagama da ciljaju i obaraju neprijateljske bespilotne letelice i brane se od neprijateljskih kopnenih pretnji. Sistemi koje je naručilo Ministarstvo odbrane prilagođeni su da obezbede kritična odbrambena sredstva kako bi pomogli Ukrajini da se zaštiti od napada na civilnu infrastrukturu.

„Ulagali smo u nabavku, testiranje i sertifikaciju od avgusta, tako da proizvodnja VAMPIRE može da počne bez odlaganja“, rekao je Luke Savoie, predsednik odeljenja za obaveštajne poslove, nadzor i izviđanje, L3Harris. „Posvećeni smo podršci strateškom partneru SAD sa snažnom sposobnošću, jer narod Ukrajine nastavlja da brani svoju zemlju i štiti svoju nezavisnost.

Prema ugovoru Ministarstva odbrane, L3Harris će instalirati VAMPIRE komplete na vozila koja je obezbedila američka vlada za agilnu borbenu podršku ukrajinskom bojnom polju. Ugovorom je predviđeno da L3Harris isporuči 14 VAMPIRE sistema Ministarstvu odbrane, od kojih će četiri biti isporučena do sredine 2023. i još deset do kraja 2023. godine.

Prototip VAMPIRE, dostavljen Ministarstvu odbrane u aprilu, izabran je u avgustu kao deo paketa bezbednosne pomoći Ministarstva odbrane vrednog 3 milijarde dolara u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajine. Kompanija je započela testiranje na terenu 2021. godine i nastavila testove dometa i izdržljivosti u leto 2022.

VAMPIRE sistem upravljanja misijom integriše napredni WESCAM MX-10 RSTA nišanski senzor sa svojom stanicom za upravljanje oružjem, omogućavajući operateru da brzo i precizno gađa mete. Jeftina, visoko precizna napredna raketa sistema preciznog oružja, odabrana posebno za upotrebu u Ukrajini, obezbeđuje povećanu smrtonosnost za gađanje malih ili "mekih" ciljeva kada se kombinuje sa L3Harris-ovim blizinskim upaljačem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* VAMPIRE-Marketing-Photos_SOFIC_FINAL_05 1220x684.jpg (28.7 KB, 610x342 - viewed 0 times.)
« Last Edit: February 26, 2024, 01:43:11 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 597« Reply #2 on: September 01, 2023, 01:14:55 pm »

Postalo je poznato kakvo je oružje protiv dronova Ukrajina dobila od SAD

Ukrajinske trupe sada koriste američki raketni sistem poznat kao Vampire za uništavanje ruskih dronova

Kako je izvestio Blumberg, pozivajući se na Pentagonovu kancelariju za nabavku i održavanje, proizvedeno od strane L3Harris Technologies Inc., oružje se prevozi na vozilima točkašima i omogućiće Ukrajini da porazi ruske napade.

„Prvi sistemi Vampire su isporučeni i u funkciji su od strane ukrajinskih oružanih snaga“, navodi se.

4 od prvih 14 sistema sklopljenih u januaru po ugovoru od 40 miliona dolara stigla su u Ukrajinu sredinom godine, navodi se u biltenu kompanije namenjenog za investitore, a ostali će stići do kraja godine. Pentagon je odbio da pruži detalje o vremenu daljih isporuka.

Kijevski saveznici su se utrkivali da obezbede Ukrajini odbrambene kapacitete, jer je Rusija koristila bespilotne letelice, uključujući iranske proizvodnje tipa Shahed-136, za razorne efekte u svojoj invaziji.

Skraćenica za „Vehicle Agnostic Modular Paletized ISR Rocket Equipment“, sistem Vampire se sastoji od prenosivih kompleta koji se mogu instalirati na vozila koja je obezbedila vlada SAD. Ispaljuje rakete BAE Systems Advanced Precision Kill Weapons System opremljene osiguračima dizajniranim da detoniraju u blizini drona.

Pentagon je u aprilu rekao da sklapa ugovor za 10 mobilnih laserski vođenih sistema protiv bespilotnih letelica, ali nije dao više detalja o njima.

Za razliku od većeg dela američke vojne pomoći Ukrajini, koja dolazi iz postojećih zaliha, ugovor za Vampire koristi odbrambenu industriju direktno u okviru "Inicijative za pomoć bezbednosti Ukrajine".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor


* Vampire1.jpg (111.19 KB, 1200x650 - viewed 0 times.)

* Vampire2.png (340.61 KB, 797x446 - viewed 0 times.)
« Last Edit: February 26, 2024, 01:53:10 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 597« Reply #3 on: December 07, 2023, 08:06:13 pm »

Svih 14 "anti-Šahed" boraca Vampire biće u Ukrajini do kraja godine, a rakete APKWS će dobiti super nadogradnju

Prvi sistemi protivvazduhoplovne odbrane Vampire uopšte, bez ikakvih dodatnih najava, ušli su u redove OSU od leta ove godine

Komanda američkih pomorskih vazduhoplovnih sistema najavila je završetak isporuke svih 14 sistema već u decembru, odnosno do kraja godine.

Pored toga, prikazan je i sam Vampire, koji je, uprkos očekivanjima, instaliran na vojni HMMWV umesto na civilni pick-up.

Prvi put su zvanično otkriveni i uslovi isporuke prvih uzoraka ovog sistema. Potvrđeno je da su prva četiri Vampire-a isporučena samo šest meseci nakon što su naručena. S obzirom na to da je kompanija L3Harris Technologies početkom januara ove godine zvanično objavila zaključivanje ugovora za 14 sistema, ispada da ovi sistemi od leta uspešno deluju u OSU, iako se o tome nije ni zvanično znalo do 30. avgusta.

„Prvi izveštaji ukazuju na to da sistem naoružanja direktno utiče na tekuće ukrajinske vojne operacije“, navodi se u izveštaju kapetan Aleks Dutko, šef Kancelarije za integraciju misija i specijalne programe PMA-242 komande američkih pomorskih vazduhoplovnih sistema.

Istovremeno, razvoj ovog sistema se nastavlja i rakete APKWS(Advanced Precision Kill Weapon System - Napredni precizni oružani sistem za uništenje, prev. Kubovac)  bi trebalo da dobiju super-nadogradnju, bez preterivanja. Planirano je da im se doda i beskontaktni upaljač, koji će omogućiti da se gađa dronove bez direktnog pogotka u metu. To jest, govorimo o prilično značajnom povećanju efikasnosti sistema.

Podsećamo da Vampire koristi optičku lokacijsku stanicu sa termovizirom i WESCAM MX-10 RSTA optički kanal za otkrivanje ciljeva. On je takođe odgovoran za osvetljavanje cilja laserom, jer raketa APKWS, koja je visoko precizna verzija nevođene rakete Hydra kalibra 70 mm, se samonavodi poluaktivno laserski, a koristi tehnologiju poluaktivnog laserskog tragača sa distribuiranom blendom (DASALS). Ovaj sistem omogućava da se laserski tragač nalazi na prednjoj ivici svakog od prednjih upravljačkih kanara (krilaca) projektila, ali radeći unisono kao da su jedan tragač.

Domet uništenja vazduhoplovnog cilja pri lansiranju sa zemlje ostaje nepoznat, ali se procenjuje na 4-5 km u režimu zemlja-zemlja i do 11 km kada se ispaljuje iz aviona.

Cena ove rakete je takođe izuzetno važna, jer je to još jedan pokazatelj efikasnosti u suprotstavljanju Šahed-136. Prema nedavnom (iz aprila 2023.) obaveštenju Američke agencije za odbrambenu saradnju (DSCA), marginalni izvozni trošak APKWS-a za Veliku Britaniju u okviru reda od 768 projektila iznosi do 31,2 miliona dolara. To jest, jedan projektilAPKWS košta do 40,6 hiljada dolara po jedinici, ali to je marginalni trošak u složenoj isporuci.

Sistem PVO Vampire na oklopnom automobilu HMMWV:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

L3Harris APKWS lanser i komplet za osvetljavanje cilja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Opisa rakete APKWS, sa raketnim motorom, poluaktivnim laserskim tragačem sa distribuiranom blendom DASALS, upravljačkim sistemom aktuatora, bojevom glavom i upaljačem:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Vampire za ukr.jpg (145.66 KB, 1360x765 - viewed 2 times.)

* Vampire za ukr2.png (325.48 KB, 1128x800 - viewed 2 times.)

* APKWS description.jpg (51.64 KB, 1360x558 - viewed 3 times.)
« Last Edit: February 26, 2024, 01:55:54 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 597« Reply #4 on: February 12, 2024, 05:00:16 pm »

Čini se da raketni lanseri Vampire sa APKWS već obaraju „Šahede“

Takve instalacije omogućavaju uništavanje neprijateljskih bespilotnih letelica na visokotehnološki način i uz minimalne troškove u isto vreme

Nakon što je 11. februara 2024. odbila još jedan napad ruskih kamikaza dronova, pres-služba ukrajinske mornarice objavila je snimak borbenog rada njenih jedinica PVO, na kojem se može videti nešto neobično.

Naime, prvo ukrajinci protivvavionci nišane ruski „Šahed” pomoću nepoznate optičko-elektronske stanice; nakon toga ruski dron kamikaza je pogođen raketnim projektilom, nakon čega „Šahed“ upada u kovit i pada na zemlju.

Na osnovu ovih snimaka, OSINT tehnički analitičar je pretpostavio da je gore navedeno možda prvi javno dostupan snimak borbenog dejstva sistema Vampire za vođene rakete APKWS, od kojih se isporuka svih 14 sistema očekivala krajem 2023. godine.

Takva pretpostavka izgleda logična ako analiziramo javno poznate karakteristike sistema Vampire. Za početak, da detaljnije objasnimo da se Vampire sastoji od optičke lokacione stanice opremljene termovizirom i optičkim kanalom WESCAM MX-10 RSTA i lansera za vođene projektile APKWS. Istovremeno, optička lokaciona stanica obavlja i funkciju osvetljavanja cilja laserom, jer APKWS primenjuju lasersko samonavođenje.

Za vođene projektile APKWS još nije poznat domet gađanja u režimu „zemlja-vazduh“, poznato je samo o dometu gađanja u režimu „zemlja-zemlja“ – 4-5 kilometara, a u režim "vazduh-zemlja" - do 11 kilometara. Istovremeno, poznat je granični trošak jedne rakete APKWS – do 40,6 hiljada dolara po jedinici, a to je važno u pogledu odnosa „troškovi/efekat“.

Što se tiče kinetičkih karakteristika APKWS kao protivvazduhoplovnog oružja, ovde treba uzeti u obzir sledeću nijansu. Poznato je da su se u novembru 2022. godine, tokom sledeće faze testiranja, ove vođene rakete pokazale kao iznenađujuće efikasne u uništavanju bespilotnih letelica „klase 2“, odnosno bespilotnih letelica težine leta do 25 kilograma i brzine leta do do 200 km/h. Iz toga možemo pretpostaviti da je sistem Vampire sa APKWS-om prvobitno dizajniran posebno da uništi ovu klasu dronova.

Dakle, pogoditi i oboriti ruski „Šahed” sa letnom masom od 240 kilograma je već značajno dostignuće. Ovo dalje u isto vreme potvrđuje da je Vampire sa APKWS visokotehnološko i istovremeno relativno jeftino sredstvo za suzbijanje neprijateljskih kamikaza dronova.
Više o sistemu Vampire sa APKWS:
Izvor

« Last Edit: February 26, 2024, 01:57:02 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 597« Reply #5 on: February 26, 2024, 02:57:22 pm »

L3 Harris VAMPIRE C/UAV sistem dokazan

Ukrajinska mornarica je nedavno objavila video koji potvrđuje efikasnost sistema naoružanja protiv bespilotnih letelica VAMPIRE koje je razvio i proizveo L3Harris i koje je vojska Sjedinjenih Država dostavila Ukrajini.
VAMPIRE koristi nekoliko komponenti koje su ranije razvijene za druge aplikacije koje su sada kombinovane za angažovanje dronova u vazduhu.


Koncept VAMPIRE ili Vehicle Agnostic Modular Paletized ISR Rocket Equipment, prvi je demonstrirao L3Harris kao prototip 2021. godine i usavršavan je tokom 2022. On uključuje WESCAM MX-10 RSTA senzor nišanjenja koji se često postavlja na podižući jarbol BAE sistema i APKWS II (Napredni sistem preciznog oružja na lanseru LAND LGR4).

APKWS je zapravo modifikacija vazduhoplovne rakete sa preklopnim krilima od 70 mm (2,75) inča koja se već decenijama koristi na helikopterima i nekim avionima sa fiksnim krilima. On dodaje sistem laserskog navođenja u raketu koja joj obezbeđuje veliku preciznost kada metu „oslikava“ laserski obeležavač. U Avganistanu je debitovala u borbenoj ulozi  vazduh-zemlja.

Kod VAMPIRE senzor za nišanjenje, displej/kontrole i lanser sa raketnim kanisterom (obično četiri APKWS rakete) prvobitno su viđeni na komercijalnim pikap vozilima. Sada, međutim, fotografije najnovije proizvodne verzije pokazuju da se HMMVV M1152A1 koristi kao osnovno vozilo.

Operater u kabini dobija oznaku cilja koristeći dnevne i/ili termalne senzore u stabilizovanom gimbalnom elektro-optičkom paketu. Jednom kada se otkrije, cilj se prati, a zatim se laserski obeležava za laserske senzore u APKWS raketi. Kako je raketa standardnog kalibra 70 mm, ona može da prihvati kompletan opseg bojevih glava, uključujući fragmentarne (protiv vazduhoplovnih ciljeva) ili čak visokoeksplozivne ili HEAT protiv kopnenih ciljeva. Dakle, VAMPIRE se takođe može koristiti u ulozi zemlja-zemlja, kao i zemlja-vazduh.

Takođe, VAMPIRE je prilagodljiv širokom spektru zemaljskih platformi sa mogućim vozilima i platformama. U stvari, prikazana je verzija raspoređena u kontejneru za obezbeđenu protivvazduhoplovnu/C-UAV odbranu fiksnih lokacija.

I dalje je njegova primarna svrha u Ukrajini da angažuje relativno jeftine dronove koji se masovno koriste poput Shahed-136 (koji je uspešno uništen u objavljenom video snimku). Ovo omogućava drugim sredstvima protivvazduhoplovne odbrane da se fokusiraju na pretnje višeg ranga.

U početku su četiri prva VAMPIRE-a isporučena Ukrajini sa još deset proizvodenih sistema koji koriste oklopljeni HMMVV isporučenih u decembru 2023. Trenutno je četrnaest na terenu u Ukrajini. Njegov uspeh na bojnom polju pridao je i VAMPIRE-u i APKWS-u značajnu pažnju i pažnju drugih krajnjih korisnika i vojski sveta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Vampire u ukr1.png (703.61 KB, 697x456 - viewed 0 times.)

* Vampire u ukr2.jpg (52.36 KB, 696x393 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 597« Reply #6 on: March 11, 2024, 09:44:24 pm »

VAMPIRE ponovo uspešan u dejstvu protiv Geranj-2

Snimak obaranja bespilotne letelice- kamikaza drona „Geranj-2“ u Odeskoj oblasti pomoću višenamenskog C/UAV lakog raketnog sistema „VAMPIRE “ pomoću laserski navođene rakete APKWS.

Ovo je drugi poznati slučaj da je VAMPIRE korišćen za presretanje drona kamikaze; prethodni nimak je objavljen pre mesec dana u istoj oblasti.

Poslednjih dana mete u Odeskoj oblasti bile su izložene stalnim napadima dronova i projektila, tako da je i ovaj sistem isporučen Ukrajini u količinama od 14 sistema dobio priliku da dejstvuje.

Obzirom na cenu projektila APKWS od oko 40 hiljada dolara po komadu, sistem VAMPIRE može biti, u obučenim rukama i uz dovoljno projektila na zalihama, isplativo sredstvo borbe protiv relativno jeftinih kamikaza dronova, a u odbrani strateških vojnih, mornaričkih i civilnih infrastrukturnih objekata.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 23 queries.