PALUBA
April 15, 2024, 04:04:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije  (Read 42056 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #30 on: August 23, 2022, 12:07:49 pm »

Ukrajina među prvim korisnicima američkog sistema protiv bespilotnih letelica DedronePortable

Specijalista za borbu protiv bespilotnih letelica Dedrone lansira novu platformu za detekciju, praćenje i identifikaciju DedronePortable koja se brzo može primeniti – sve-u-jednom jedinicu koja takođe može da poremeti kontakt upravljača nametljivih ili neprijateljskih letelica koje će snage u Ukrajini koje se bore protiv ruskih osvajača uskoro koristiti .

Iz Dedrone kažu da njihov novi DedronePortable sveobuhvatni proizvod za detekciju, praćenje i identifikaciju bespilotnih letelica (DTI) uključuje sofisticiranu tehnologiju mašinskog učenja i mogućnosti uništenja od kraja do kraja – sve u sistemu koji se lako prenosi i koji se može podesiti i spreman za upotrebu za manje od 20 minuta. Platforma se prodaje vojsci, vladinim agencijama i privatnim kompanijama širom sveta i već je kupljena za raspoređivanje od strane snaga u Ukrajini.

Rešenje DedronePortable "sve-na-jednom-mestu" opremljeno je čitavim spektrom kontra-BPL tehnologija dizajniranih za brzo korišćenje u urbanim, ruralnim, mirnodopskim i ratnim okruženjima. Kompaktan sklop senzora, napajanja, kablova i izdržljivog laptop računara dolazi sa unapred učitanim DedroneTracker i identifikacionom bazom podataka dronova, DedroneDNA i drugim DTI sredstvima.

Kompanija kaže da se DedronePortable može koristiti u tandemu sa DroneDefender anti-dron puškom za ometanje BPL. Ta kombinacija ne samo da obezbeđuje DTI neovlašćenih ili neprijateljskih letelica, već takođe može da uskrati i poremeti opsege radio frekvencija koje koristi većina komercijalnih i vojnih dronova.

Pristup je takođe efikasan u opsegu geolokacije GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, SBAS i KZSS kako bi se osiguralo da se čak i vojni ili RC kontroleri napravljeni u "kućnoj radinosti", kao i komercijalno dostupni dronovi mogu otkriti i suzbiti.

Zaista, s obzirom na brzo rastuću primenu korisničkih dronova u vojnim situacijama, Dedrone je učinio DedronePortable kompatibilnim sa svojim dodatnim mogućnostima obmanjivanja bespilotnih letelica kako bi isporučio pogrešne informacije neprijateljskim operatorima koje mogu izazvati greške koje dovode do njihovog uništenja.

„Situacije bezbednosti vazdušnog prostora koje se brzo menjaju zahtevaju lako prenosive i operativne sisteme protiv bespilotnih letelica, a DedronePortable je napravljen da napreduje u ovim užurbanim i/ili privremenim okruženjima“, rekao je Devarakonda. „Sa svojom robusnom opremom i stalnim tehnološkim modifikacijama, DedronePortable je spreman da igra ključnu ulogu u sadašnjim i budućim operacijama širom sveta.”

S obzirom na uspešnu, visokoprofilnu upotrebu korisničkih bespilotnih letelica u Ukrajini, kako od strane ruskih napadača, tako i protiv njih, Dedrone je podržao odbrambene snage zemlje u korišćenju i prilagođavanju svoje tehnologije protiv bespilotnih letelica u ovom ratu. Te mogućnosti će uskoro biti poboljšane isporukom DedronePortable ukrajinskim lovcima.

„Blisko smo sarađivali sa timom Dedrone-a i izvršili reverzni inženjering RF potpisa ruskih dronova Orlan-10“, objašnjava jedan ukrajinski vojni predstavnik u kominikeu kojim se najavljuje izlazak DedronePortable-a. „Sada postavljamo mrežu senzora da dodatno unapredimo naše sposobnosti u zoni sukoba. Dedrone je bio odličan, agilan partner za rad u realnom vremenu.”

Izvor

DroneDefender, anti-dron puška u Ukrajini:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DroneDefender 1.jpg (273.65 KB, 960x1280 - viewed 8 times.)

* DroneDefender 2.jpg (294.36 KB, 964x1280 - viewed 7 times.)
« Last Edit: August 23, 2022, 01:30:14 pm by Kubovac » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #31 on: August 26, 2022, 01:06:51 pm »

EW sistem Murmansk-BN, Sevastopolj 25.08.2022.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* EW sistem Murmansk-BN, Sevastopolj 25.08.2022..jpg (279.24 KB, 1600x1031 - viewed 12 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #32 on: September 05, 2022, 09:19:12 am »

Ukrajinske trupe zarobile rusku stanicu radio-elektronske borbe 'Silok-01' (fotografija)

Pres centar 128. brdske jurišne brigade izveštava o još jednom interesantnom delu ruske opreme koju su zaplenile ukrajinske snage. Ovog puta, to je sistem za ometanje „Silok-01“ koji se koristi za suzbijanje bespilotnih letelica.

Raspoređivanje ovih sistema u Ukrajini prvobitno je objavljeno u aprilu, ideja je bila da se sistemi REB (radio-elektronske borbe) koji su dodeljeni jedinicama  vojske dopune dodatnim novim sistemima sa malo ili nimalo stvarne borbene upotrebe.

Silok-01“ je prvi put raspoređen u leto 2018, prema Digelu, a kasnije je korišćen u Siriji, ali o njemu ima malo podataka. Prezentacioni materijali tvrde da kompleks REB može automatski detektovati bespilotne vazduhoplovne sisteme i ometati upravljanjem, telemetrijom i komunikacionim kanalima. Opseg ometanja je 3 do 4 km što nije tako široko za savremeni sistem.

Portal Militarnii web takođe dodaje da je Silok-01 dizajniran da obezbedi zaštitu upravljačkih punktova od neovlašćenog ulaska radio-kontrolisanih letelica u zonu pokrivanja sistema REB.

Ukrajinska vojska koja je zauzela ovu jedinicu sarkastično je primetila da se Silok „ispostavio efikasnim samo na ruskim poligonima“.

I postoji razlog za tvrdnju. Ometači ruske proizvodnje bili su uništeni i zarobljeni nespremni, čak su i one namenjeni za suzbijanje dronova uništeni od strane istih.

Slike zaplenjenog Siloka:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Silok, kada je u borbenom radu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Silok zaplenjen 1.jpg (96.47 KB, 1200x650 - viewed 5 times.)

* Silok zaplenjen 2.jpg (247.92 KB, 1360x628 - viewed 4 times.)

* Silok kada je u radu.jpg (124.11 KB, 1280x720 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #33 on: September 13, 2022, 10:56:15 am »

Izračunajte koordinate i blokirajte komunikacije mobilnim telefonima: kako jedinice za elektronsko ratovanje obavljaju svoj zadatak tokom SVO

Posade kompleksa elektronskog ratovanja izvršile su izviđanje, otkrile koordinate neprijatelja i prenele ih grupi za uništavanje vatrom.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada jedinica za elektronsko ratovanje (REB) Centralnog vojnog okruga (CVO) tokom specijalne vojne operacije.

Komandir voda REB, stariji poručnik Jevgenij, u toku SVO, dobio je zadatak da izvrši vazdušno izviđanje radi utvrđivanja dejstava neprijateljskih trupa i diverzantsko-izviđačkih grupa (DRG) i vojska se uspešno nosila sa ovim zadatkom.

Da bi se to uradilo, posada kompleksa elektronskog ratovanja pod vođstvom starijeg poručnika Evgenija preselila se u oblast iz koje je moguće slobodno lansirati bespilotnu letelicu, koja je deo kompleksa.

Vojnici su izvršili više od 100 naleta, što je omogućilo otkrivanje položaja Oružanih snaga Ukrajine i prenošenje koordinata grupi za uništavanje vatre. Pored toga, vojnici su blokirali mobilnu komunikaciju neprijatelja u kritičnom pravcu, što je dovelo do smanjenja efikasnosti komandovanja i upravljanja neprijateljskim trupama i naoružanjem.

„Posada je otkrila lokaciju neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih grupa i posmatrača, uključujući strane plaćenike“, rezimirao je Jevgenij.

U ovom trenutku, jedinica starijeg potporučnika nastavlja da sprovodi vazdušno izviđanje u zoni specijalne vojne operacije.

Ranije je šef DPR rekao da je ukrajinska vojska pokušala da napreduje do aerodroma u Donjecku. Grupa je skoro potpuno uništena.
Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 359


« Reply #34 on: September 13, 2022, 06:13:38 pm »

Quote
Vojnici su izvršili više od 100 naleta, što je omogućilo otkrivanje položaja Oružanih snaga Ukrajine i prenošenje koordinata grupi za uništavanje vatre. Pored toga, vojnici su blokirali mobilnu komunikaciju neprijatelja u kritičnom pravcu, što je dovelo do smanjenja efikasnosti komandovanja i upravljanja neprijateljskim trupama i naoružanjem.

Е, али пракса их демантује. Можда су они све то и урадили, али Украјинци су их "почистили" само тако.

И текст који описује овај "подвиг" групе за електронско ометање је урађен у најлошијој варијанти совјетске школе: се је супер, све одлично ради, непријатељ је разбије, уништен...Али,.... "кад ја тамо а оно међутим".
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #35 on: September 13, 2022, 06:52:27 pm »

@dzumba

Uobičajeno kod svih vojski. Lingvistika se malo razlikuje, ali to je to. "Savremeno naoružanje", "Izvršavanje namenskih zadataka", "Pogođeni svi ciljevi", "Vrhunska obučenost", "Neprijatelj pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i tehnici".....

Ne znam da je neko izveštavao o vežbama ili još bolje realnim ratnim aktivnostima svoje vojske, u nekom kritičnom tonu....čak i kada se gubi...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 359


« Reply #36 on: September 13, 2022, 07:16:44 pm »

Могли су тао мало да драматизују и дају му реалистичан и убедљив тон. Ово је то један пуки шаблон присутан су свим званичним руским извештајима. И досадан сваком читаоцу.  Погледај оне извештаје и дејству "Армејске авијације"... Исти ко на калуп... Нимало се нису научили да мало модерније приђу проблематици.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #37 on: October 10, 2022, 11:51:40 pm »

Da li ruska „Tirada” ometa Starlink?

Ruski mediji tvrde da je ruska vojska odlučila da upotrebi sistem elektronskog ometanja satelitskih komunikacija Tirada-2S protiv Starlinka.

Nema mnogo informacija o sistemu u javnom domenu. Veruje se da je razvoj opreme počeo 2001. godine kada se pojavio zahtev za sistemom koji bi mogao da blokira satelitsku vezu sa zemaljskim terminalima i primopredajnicima u avionima.

Sistem je možda imao nekoliko zastoja tokom faze razvoja. Ekonomske sankcije koje je uveo Zapad mogle su da doprinesu kašnjenju jer su primorale mnoga ruska preduzeća uključena u odbrambeni i kosmički sektor da pređu sa uvoznih na domaće elektronske komponente.

Stručnjaci veruju da je „Tirada” dizajnirana u dve različite konfiguracije: stacionarnoj i mobilnoj na šasiji sa točkovima. Maketa hardvera sa veoma nejasnim objašnjenjima njegovih mogućnosti pojavila se i na zatvorenim i na javnim prezentacijama, uključujući i Međunarodni avio-sajam MAKS-2013.

Tirada je razvijana u 46. Centralnom istraživačkom institutu Ministarstva odbrane Ruske Federacije, a 2017. godine, institut je objavio da će ceo program uskoro biti završen.

Uprkos svim zastojima, čini se da Tirada-2 ima određene operativne sposobnosti. Ministarstvo odbrane je u avgustu 2018. godine naredilo Fabrici radio opreme Vladimir da isporuči komplekse Tirada-2S.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini (SMM) tvrdila je u aprilu 2019. da je jedan od njenih dronova snimio kamion Tirada-2S u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini. Međutim, naknadno istraživanje Laboratorije za digitalna forenzička istraživanja pokazalo je da je vozilo vidljivo na slikama najverovatnije dodatni sistem REB pod nazivom R-934BMV.

Mogućnosti sistema

Sistem Tirada-1D, koji su ruski naučnici već razvili tokom sovjetske ere, bio je prethodna verzija takvog sistema. Novi kompleks se, međutim, bitno razlikuje od prethodnog.

Tirada-2S je opremljen specijalizovanom tehnologijom za pronalaženje pravca koja mu pomaže lociranje na nebu nakon obrade dolaznih podataka za identifikaciju komunikacionih sistema protivnika.

Ova oprema identifikuje oblast u kojoj funkcioniše satelitski signal. Takođe je moguće da će funkcionalnost mašine omogućiti da prima informacije od fiksnih radarskih stanica, koje nude preciznije informacije o lokaciji kosmičke letelice.

Tirada-2S je kompleks za suzbijanje elektronskih komunikacija sposoban da efikasno neutrališe satelitske komunikacije. Koristi uski snop za ciljanje frekvencija određenih satelitskih komunikacionih kanala. Tirada-2S generiše vidne prepreke koje maksimalno preklapaju mogućnost slanja signala primaocu: dok satelit pokušava da savlada elektromagnetnu zavesu koju postavlja zemaljski sistem, to iscrpljuje njegov energetski resurs. Standardni satelitski signali, pa čak i borbeni, kao što su vojni komunikacioni i izviđački sateliti, mogu se isključiti.

Ruski stručnjaci dakle veruju da će vojni sateliti biti izloženiji jer automatizovani sistemi pokušavaju da prevaziđu smetnje koje izaziva Tirada-2S, što će rezultirati većim trošenjem baterija i velikim zahtevima za sistem za napajanje na letelici.

Prema jednoj vojnoj reviji, SpaceX Sistem satelitskog interneta Starlink je teoretski jedna od mogućih meta ruskih snaga.

U međuvremenu, u članku je naglašeno da je Starlink toliko efikasan da služi kao gotovo jedino sredstvo svemirske komunikacije za ukrajinske vojne jedinice kako bi se osigurala trajna komunikacija, izviđanje i navigacija.

S druge strane, dok firma Elona Maska priznaje da je Starlink satelitski internet poremećen, oni ne nude odgovore zašto se to dogodilo.

Tirada 2S, prikazana na MAKS-2013:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

SpaceX-ov Sistem satelitskog interneta Starlink:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
Izvor


* Tirada-2S MAX-2013.jpg (81.4 KB, 888x554 - viewed 6 times.)

* Starlink.jpg (176.73 KB, 960x540 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #38 on: October 22, 2022, 07:12:24 am »

Ruski Leer-3 ometa GSM-e u Ukrajini i šalje SMS-ove za provokaciju

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak rada kompleksa Leer-3 u Ukrajini. Kompleks se transportuje bespilotnom letelicom i njena osnovna namena je da ometa GSM komunikaciju.

Izviđačka bespilotna letelica Orlan-10 je korišćena na snimku koji je objavila Rusija. Leer-3 je ometač GSM komunikacije, koji blokira mrežu mobilne telefonije. Ovaj kompleks za elektronsko ratovanje može da šalje poruke, poznatije kao Short Message Service [SMS], tvrdi Rusija.

Leer-3 detektuje masovnu gužvu pretplatnika mobilnih telefona na datu mrežu u realnom vremenu. Ukrajina je od početka rata vešto premeštala i skrivala svoje GSM klastere i terminale u šumskim plantažama, koritima reka, seoskim kolibama itd. Supresor Leer-3 upravo to traži. Kada se pronađu, koordinatni podaci se šalju u štab najbliže mobilne jedinice za elektronsko ratovanje.

Ove jedinice donose odluke o tome šta da rade sa otkrivenim GSM terminalima i klasterima. Postoje dve mogućnosti – ometanje ili hakovanje i njihovo korišćenje za prenošenje kratkih poruka. Ruska Federacija ne krije da vrši „psihološki pritisak“ i na ukrajinske borce i na civilno stanovništvo.

Šalju se SMS-ovi koji često glase „Oružane snage Ukrajine spremaju provokaciju u vašem gradu. Ne izlazite iz kuće. Čuvajte sebe i svoje najmilije.”

Upotreba Orlan-10 zajedno sa Leer-3 pokazuje da ruske oružane snage pokušavaju da ometaju komunikacije u kritičnim oblastima. Na ovaj način se smanjuje efikasnost ukrajinske komande, kao i upravljanja trupama i sistemima naoružanja.

BulgarianMilitari.com nema informacije o tome koliko je uspešna ova ruska tehnologija. Dosadašnje informacije o Leer-3 dolaze samo sa ruskih kanala, bez potvrde o njegovoj efikasnosti sa druge strane – Ukrajine.

Izvor

Podsetimo da bespilotne letelice "Orlan-10", obično funkcionišu u grupama od 2 ili 3 letelice. Tada jedna letelica leti nisko, 1- 1,5 km i vrši izviđanje; druga letelica leti nešto više i služi za elektronsko ometanje, a treća letelica za slanje prikupljenih podataka od prve dve u komandno-upravljački centar.
Letelica se lansira sa lansirnog uređaja (svojevrsnog katapulta).

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #39 on: October 22, 2022, 07:31:58 am »

Borac Ruske garde sa elektromagnetnom puškom „Stupor“ kod teritorije Zaporoške nuklearke u Energodaru.

Elektromagnetni kompleks Stupor je sposoban da potisne komunikacioni kanal BPL na udaljenosti od do 2 kilometra.
Ukupna dužina sistema je 1,16 m, težina u radnom položaju je 5,5 kg, radi na jednom punjenju do 4 sata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Stupor 1.png (327.82 KB, 457x299 - viewed 122 times.)

* Stupor 2.png (722.9 KB, 751x500 - viewed 4 times.)

* STupor 3.png (312.27 KB, 453x406 - viewed 121 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #40 on: October 22, 2022, 07:58:25 am »

U Specijalnoj operaciji su uključeni anti-dron puške „Harpun-3“.

Ukrajinske formacije za izviđanje koriste različite vrste bespilotnih letelica, uključujući i laka komercijalna vozila. Za borbu protiv takvih bespilotnih letelica ruska vojska ima odgovarajuća sredstva. Konkretno, pre neki dan se saznalo za upotrebu savremenog kompleksa protivdejstva „Harpun-3“. Takav „antidronovski top“ je sposoban da poremeti rad bespilotnog kompleksa i spreči neprijatelja u rešavanju borbenih zadataka.

O pojavi i upotrebi kompleksa Harpun-3 u zoni borbenih dejstava izvestila je agencija TASS ujutru 17. oktobra. Informacije ove vrste stigle su iz neimenovanog izvora u jednoj od agencija za provođenje zakona. Izvor je govorio o prisustvu novih „pušaka“ u jedinicama, a otkrio je i neke detalje njihove upotrebe.

Prema izvoru, proizvodi Harpun-3 su stigli u ruske jedinice i uspešno se koriste po svojoj nameni. Koje jedinice i u kojoj količini su dobili takve komplekse nije precizirano. Oblasti njihove upotrebe takođe nisu imenovane.

U toku stvarne borbene upotrebe, kompleksi pokazuju visoku efikasnost i udobnost. Da biste suzbili neprijateljsku bespilotnu letelicu, dovoljno je uperiti „pušku“ u njega i uključiti predajnik. Pod uticajem usmerenog radio zraka, letelica gubi sposobnost da odredi svoju lokaciju i održava komunikaciju sa operaterom.

Istog dana, samo nekoliko sati kasnije, Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kome se vidi borbeni rad različitih jedinica. Video je počeo demonstracijom rada posade VBR Uragan. Tada je u okvir ušao proces borbe protiv neprijateljske izviđačke bespilotne letelice uz pomoć ručnog sistema za elektronsko ratovanje. Lovac sa „puškom“ tipa „Harpun-3“ otkrio je cilj, poslao smetnje u njegovom pravcu, a dron je izvršio prinudno sletanje.

Operater kompleksa je govorio o svojim uspesima. Dakle, „Harpun-3” se neprekidno koristi poslednje dve nedelje. Za to vreme, uz njegovu pomoć, potisnuli su i „oborili“ do dve desetine neprijateljskih bespilotnih letelica. Očigledno je da će borbeni skor ovog kompleksa i njegove posade rasti. Ostali proizvodi u ratnoj zoni takođe će pomoći u zaštiti trupa od neprijateljskog izviđanja.

"Harpun-3", kao i prethodni predstavnici istoimene porodice, napravljen je u obliku "anti-dron puške" i ergonomski je sličan pušci ili mitraljezu. Strukturno, kompleks je podeljen na pravougaonu instrument grupu, sličnu prijemniku sa kundakom, i antenski uređaj ispod karakterističnog višestrukog kućišta. Ukupna dužina kompleksa u radnom položaju neznatno prelazi 1 m, težina je cca. 6,5 kg.

Sistemi se napajaju iz zamenljive baterije. Potpuno punjenje je dovoljno za kontinuirani rad sat vremena ili više. Tada se baterija može lako zameniti novom i napuniti standardnim sredstvima iz seta.

Kompleks je prenosiv, a glavni način korišćenja je ručni. Operater može da nosi proizvod kao mitraljez, uperi ga u metu i „puca“ radio snopom. Istovremeno je moguće postaviti „Harpune” na mašine sa mehanizmima za navođenje i daljinskim upravljanjem.

Kontrole su prilično jednostavne. Na vrhu instrument table je smešten glavni daljinski upravljač, koji podešava način rada, a ispod je okidač koji uključuje prenos smetnji. Za preciznije ciljanje, proizvod može biti opremljen odgovarajućim nišanom jedne ili druge vrste. U stacionarnom stanju, kompleksom ili kompleksima se upravlja daljinski sa konzole operatera.

Kompleks Harpun-3 je zapravo kompaktna stanica za aktivno ometanje sa usmerenom antenom. Stanica emituje smetnje u frekvencijskom opsegu od 433 do 5800 MHz i ima tri režima rada sa različitim efektima na metu. U zavisnosti od režima i radnih frekvencija, suzbijanje BPL je obezbeđeno na dometima do 2-3,5 km.

Prvi režim rada kompleksa predviđa izdavanje usmerenih smetnji na frekvencijama od 488, 868 ili 1200 MHz, zbog čega se potiskuju upravljački kanali dronova. Drugi režim obezbeđuje potiskivanje signala satelitskih navigacionih sistema na frekvencijama od 1575, 2400 i 5200 MHz. U trećem režimu, stanica blokira kanale na svim radnim frekvencijama.

Potpisi različitih uobičajenih komercijalnih modela bespilotnih letelica, kao i najbolji načini za rešavanje njih, učitavaju se u memoriju stanice. Kompanija TAiP je izvestila o redovnom ažuriranju takve baze podataka. Zbog toga će „Harpun-3“ u dogledno vreme moći da zadrži sposobnost da efikasno utiče na bilo koje dronove. Primećeno je da instalacija ažuriranog softvera ne zahteva posebnu opremu i da je mogu izvršiti operateri.

Harpun-3, upotreba u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Harpun-3, upotreba u mirovnoj misiji u Nagorno-Karabahu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Harpun-3 sl. 1.jpg (65.8 KB, 800x450 - viewed 4 times.)

* Harpun-3 sl. 2.jpg (40.4 KB, 800x450 - viewed 4 times.)

* Harpun-3 sli. 3.jpg (19.82 KB, 550x390 - viewed 125 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 359


« Reply #41 on: October 22, 2022, 04:56:48 pm »

Тешко је проценити колика је стваран ефикасност оваквих справа. Колико оне ограничавају употребу властити БПЛ у исто време над тим простором на коме дејствују те "пушке"...
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #42 on: November 14, 2022, 09:28:09 pm »

O svom radu u zoni SVO govorili su vojnici jedinica za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije.

Dopisnik Izvestije Leonid Kitrar razgovarao je sa vojnicima.

"Morate da komunicirate jedni sa drugima koristeći posebnu šifru. Veoma je važno da u etru bude što manje konkretnih informacija radi bezbednosti podataka.
Elektronski kompleks može ometati radio-komunikacije neprijatelja, srušiti satelitski internet i mobilnu mrežu."

Stanica R-330Ž "Žitelj", koja može raditi samostalno, zatim u paru sa drugom stanicom kao "glavna (master)" ili "potčinjena (slave), autonomno ili upareno u sastavu Automatizovanog sistema za radio ometanje "Diabazol".

Stanica R-330Ž "Žitelj" je namenjena za detekciju, pronalaženje pravca i radio potiskivanje baznih stanica ćelijskih komunikacionih sistema standarda GSM 900/1800 i 1900; otkrivanje, pronalaženje pravca i radio suzbijanje prenosnih mobilnih stanica mobilnih satelitskih komunikacionih sistema "Inmarsat" i "Iridium"; radio suzbijanje navigacione opreme korisnika satelitskih komunikacionih sistema NAVSTAR (GPS).
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 604« Reply #43 on: November 15, 2022, 06:22:07 pm »

Promena vlasnika: kako ruski eksperti za elektronsko ratovanje kažnjavaju neprijateljske operatore dronova

Nakon presretanja i sletanja ukrajinskog drona, njegov softver se ponovo flešuje. Proces ne traje dugo. Potom se trofej predaje našim jedinicama.

Potrebno je samo deset sekundi da rusko vojno osoblje bukvalno preuzme upravljanje nad neprijateljskim bespilotnim letelicama. Uz pomoć elektronskog ratovanja presreli su i ometali signale desetina ukrajinskih borbenih i izviđačkih dronova na liniji fronta.
Maksim Nizkodubov je gledao kako se lovi kvadrokopter.

Neprijateljska izviđačka bespilotna letelica kruži iznad položaja naših motorizovanih jedinica. Signal koji ovaj dron prima iz svog upravljačkog centra odmah se presreće i potiskuje od strane naše jedinice za REB.

Za male izviđačke dronove, koje su danas naši lovci REB našli u vazduhu, upriličen je pravi lov. Specijalna elektromagnetna puška emituje elektromagnetni impuls. Presreće signal poslat sa drona u upravljački centar i prenosi upravljanje na lovca.

„Otkrivamo bespilotnu letelicu. Mi je navodimo. I u roku od 10 sekundi preuzimamo upravljanje nad dronom. I polako počinjemo da ga spuštamo “, rekao je specijalista REB sa pozivnim znakom Alan.

Nakon presretanja i sletanja drona, njegov softver se ponovo flešuje. Proces ne traje dugo. Potom se trofej predaje našim jedinicama.

„Neprijatelja viđamo dva ili tri puta dnevno. Ako ga nađemo, prijavimo ga svom pretpostavljenom, da se utvrdi da li je naš ili nije. Ako kaže - nije naš, onda radimo na neprijatelju “, priznao je Ivan, specijalista RHBZ-a.

Od početka specijalne operacije, ruske jedinice za elektronsko ratovanje uspele su da „mame“ na svoju stranu nekoliko desetina ovih „borbenih ptica“. Ali efikasnost rada jedinica REB procenjuje se ne samo brojem presretnutih dronova, već i masovnim potiskivanjem izviđačkih i artiljerijskih upravljačkih kanala neprijatelja.
Izvor

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 359


« Reply #44 on: November 18, 2022, 08:54:00 pm »

Очигледно је један од проблема борбе са БПЛ преопознавање "свој-туђи", не само због "преотимања" него и због других мера заштите или дејства. Иначе, ова репортажа је вероватно режирана како би се приказао рад. Друго, као пто сам и раније писао да би се остварио висок ниво "преотимања" или сузбијања противничких БПЛ потребна је далеко већа засићеност јединица оваквим електронским "пушкама". И даље остаје проблем електронске борбе са БПЛ оперативног и стратегијског значаја  чији су висина лета, долет , ново заштите од ометања и сл, далеко квалитетнији од ових комерцијалних.
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.