PALUBA
July 14, 2024, 07:45:39 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Go Down
  Print  
Author Topic: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije  (Read 50361 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #60 on: March 01, 2023, 12:26:55 pm »

Jedinica Ruske vojske pod oznakom "Bars-23" proračunava i obara ukrajinske dronove.

Uprkos velikim snežnim padavinama, neprijateljske bespilotne letelice pokušavaju da dolete do ruskih položaja kako bi prenele koordinate artiljeriji. U borbi protiv njih pomažu ručni portabl i prenosni radari i ometači bespilotnih letelica, a informacije o naletu neprijateljskih bespilotnih letelica dobijaju se i od susednih jedinicam kroz odgovarajući komandno-informacioni sistem.

Snimak rada jedinice radio-elektronske borbe i anti-dron zaštite je iz regiona Ugledara.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #61 on: March 01, 2023, 06:28:35 pm »

Према ономе што пишу руски ТК украјинска војска све чешће и успешније обара или отежава употребу комерцијалних (малих) беспилотних летелица у употреби у Руској војсци. Можда се то не дешава баш на свим секторима фронта, али вероватно на онима где се тренутно воде најжешће борбе. Закључак једног од ТК који се баве баш проблематиком БПЛ јесте да је време масовне употребе аматерских (цивилних) БПЛ на фронту практично завршена или значајно ограничена. Такође, тај ТК пише о системима за електронско ратовање у Украјинској војсци које нису само оне, у ранијим постовима приказане "електронске пушке", већ су то озбиљни и снажни електронски мобилни системи (на возилима) који, са једне стране детектују БПЛ на даљинама од 20-40км, а са друге стране обезбеђују дејство ометањем сигнала за управљање БПЛ на нешто краћим даљинама.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #62 on: March 03, 2023, 03:28:04 pm »

Snimak borbenog rada specijalnih snaga Centralnog vojnog okruga sa anti-dron puškama u zoni specijalne vojne operacije

Tokom borbenog rada, na čelu grupe specijalnih snaga Centralnog vojnog okruga proračunavaju lokaciju dronova ukrajinskih nacionalista, koji vrše izviđanje ruskih položaja i vrše korekciju artiljerijske vatre.

Vojnici koriste elektromagnetne puške na bespilotne letelice, prekidaju sistem upravljanja dronom i spuštaju ga. Oštećene letelice izviđači odvoze na rastavljanje radi rezervnih delova ili na uništavanje.Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #63 on: March 07, 2023, 01:21:59 pm »

U DNR testirana ruska anti-dron puška „Harpija“

Ruska anti-dron puška „Harpija“ uspešno je testiran kod Donjecka. U utorak, 7. marta, prenosi RIA Novosti.

Harpija se napaja litijum-jonskom baterijom. Domet - od 500 m do 2 km. Pištolj je testiran na jednom od najčešćih helikoptera u zoni specijalnih vojnih operacija - DJI Mavic Pro. Ovaj model se koristi kao udarni dron i nosi bojevu glavu za spuštanje preko neprijateljskih pozicija.

Kada Harpija pogodi u dron, on gubi vezu sa konzolom operatera drona, a zatim se ili zamrzava na mestu ili se vraća na tačku poletanja.

Napominje se da se „početna tačka“ drona nakon upotrebe „Harpije“ može pomeriti i da će dron odleteti u nepoznatom pravcu, piše Gazeta.Ru.


Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #64 on: March 08, 2023, 07:52:13 pm »

То вреди само ако се у довољном броју испоручи јединицама и ако се на терену покаже корисним.

Како ја видим ствари отприлике сваки вод у пешадији, свака батерија у артиљерији (или "лутајуће" оруђе) и у ПВО морали би имати једно овакво средство.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #65 on: March 10, 2023, 02:05:40 pm »

U Specijalnoj operaciji koriste se sistemi za suzbijanje bespilotnih letelica „Harpija Pro 120W“.

Ruske jedinice i formacije uključene u aktuelnu Specijalnu operaciju imaju i aktivno koriste različita sredstva za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica. Konkretno, tzv. topovi protiv dronova različitih modela. Pre neki dan su prikazani demonstracioni testovi jednog od ovih proizvoda koji su uključeni u Harpija liniju. „Sačmarica” je potisnula dron popularnog komercijalnog modela.

U zoni specijalne operacije

Zbog prisustva poznatih pretnji od neprijateljskih bespilotnih letelica, u poslednjih nekoliko meseci jedinice i formacije su zasićene odgovarajućom zaštitnom opremom. Oni se kupuju centralno ili putem donacija i prenose u jedinice „pušaka“. Nedavno je u porukama ove vrste, zajedno sa drugim proizvodima, počeo da se pojavljuje kompleks za suzbijanje Harpija.

Na primer, početkom januara, dobrovoljci iz grada Kurgana su uz donacije kupili Harpiju i poslali ovaj proizvod u Donski kozački bataljon. Primaoci su testirali novinu i čak objavili kratak video koji prikazuje proces presretanja lake komercijalne bespilotne letelice.

RIA Novosti su 7. marta objavile sličan, ali duži i detaljniji video. Navodno je snimljen u blizini Donjecka. Verovatno je korišćen „borbeni“ kompleks, koji je bio u službi jedne od jedinica. Video je pokazao samu „pušku“, ocrtao njene mogućnosti i otkrio glavne karakteristike. Pored toga, demonstrirali su proces borbe protiv bespilotnih letelica.

BPL tipa helikoptera DJI Mavic Pro, jedan od najpopularnijih komercijalnih modela koji se aktivno koriste u ratnoj zoni, korišćen je kao uslovna meta za demonstraciju Harpija. Dron je pod kontrolom svog operatera izvodio manevre i lebdeo. Međutim, nakon nekoliko sekundi izlaganja kompleksu za suzbijanje, izgubio je kontakt sa konzolom i bio je prinuđen da sleti. Sličan test na većoj udaljenosti završio se istim rezultatom. Međutim, kako se domet povećava, ciljanje i držanje mete na vidiku postaje sve teže.

U oba slučaja, bespilotna letelica je, izgubivši kontakt sa operaterom, izvršila meko sletanje na licu mesta. Takođe, kompleks „Harpija“ vam omogućava da „prevarite“ vazduhoplovni cilj i odnesete ga uz naknadno sletanje na nepoznato mesto. Kao što je navedeno, oboreni neprijateljski dron se može pokupiti, reprogramirati i koristiti kao deo sopstvene „vazduhoplovne flote“.

Iz široke lepeze

Pod brendom Harpija proizvodi se i prodaje veliki broj sistema za elektronsko ratovanje / suzbijanje različitih namena. Kupcima se nude stacionarni i prenosivi sistemi sposobni da potisnu radio-kanale upravljanja dronovima, ometaju prenos video signala i telemetriju itd. Proizvodi različitih vrsta u okviru iste linije proizvode se u Rusiji i Kini.

Na snimku RIA Novosti pojavljuje se nosivi kompleks u obliku „puške“ pod nazivom „Harpija Pro 120W“. Ovo je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih uzoraka iz porodice. Istovremeno, ima dovoljno visoke karakteristike i u stanju je da reši sve očekivane zadatke. Sa njim se možete boriti protiv bespilotnih letelica na udaljenostima do 1,5-2 km, uz liniju vida i mogućnost vizuelnog otkrivanja i praćenja cilja.

Kompleks Harpija Pro 120W izgrađen je u telu karakterističnog futurističkog oblika, koje nejasno podseća na uvećani pištolj. Ispred kućišta, ispod radio-providnog kućišta, nalazi se antena. Preostala zapremina sadrži elektroniku. Optički nišan je montiran na vrhu tela, a ispod je obezbeđena pištoljska drška. Zamenljiva baterija je instalirana na poleđini kućišta koja obezbeđuje do 1 sat rada.

Ukupna dužina proizvoda je 680 mm. Masa borbeno-spremnog kompleksa je 4,3 kg. „Harpija“ dolazi u izdržljivom kućištu i dolazi sa parom baterija i punjačem. Ukupna težina celog seta dostiže 11 kg. U isto vreme, kućište pruža pogodnost nošenja ili transporta bilo kojim transportom.

Harpija Pro 120W stvara smetnje na frekvencijama od 430 do 5850 MHz u šest unapred podešenih opsega. Izbor dometa se vrši pomoću bočnih dugmadi na kućištu. „Puška” može da utiče na komunikaciju i upravljanje na frekvencijama od 433 ili 900 MHz, kao i na kanalima Wi-Fi 2,4G ili 5,8G standarda. Signali se takođe emituju na tri glavna opsega GPS navigacionog sistema.

Kompleks je opremljen panel antenom sa usmerenošću od 45°; pojačanje - 8 dBi. Potrošnja energije dostiže 240 W, izlaz - 125 W. Takve karakteristike obezbeđuju pouzdan uticaj na radio kanale na dometima do 2 km. Tokom rada, komunikacioni, upravljački i navigacioni kanali su potisnuti. Izgubivši kontakt sa operaterom, BPL sleće ili se vraća na mesto poletanja. Istovremeno, zbog otežane navigacije, uređaj se može udaljiti od početne pozicije.

Pitanja zaštite

Treba napomenuti da kompleks za suzbijanje bespilotnih letelica Harpija Pro 120W nije jedini primer svoje klase uključen u Specijalnu operaciju. U zoni borbenih dejstava i pozadi, aktivno se koriste i drugi kompleksi ovakvog domaćeg razvoja. Redovno se izveštava o prijemu u jedinicu ili o delovanju pojedinih sredstava za suzbijanje, a glavnu pažnju posvećuju prenosivim „anti-dron puškama“, poput "Stupora" ili LPD-800/801.

Trenutno je na tržištu nekoliko domaćih „anti-dron pušaka“ odjednom, a koji se razlikuju po svojim karakteristikama i mogućnostima. Kupac dobija priliku da kupi uzorak koji najbolje odgovara predviđenim zadacima. U isto vreme, opremu proizvodi nekoliko organizacija, što smanjuje rizike, a takođe vam omogućava da brže obezbedite snabdevanje proizvoda u potrebnim količinama. Tako Harpija proizvodi, zajedno sa drugim sličnim razvojima, rešavaju probleme na bojnom polju i doprinose postizanju većih ciljeva.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]Izvor* Harpija 0.jpg (51.44 KB, 800x450 - viewed 1 times.)

* harpija 1.jpg (38.97 KB, 800x450 - viewed 1 times.)

* Harpija 2.png (453.27 KB, 801x452 - viewed 1 times.)

* Harpija 5.png (617.11 KB, 767x429 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #66 on: March 26, 2023, 01:30:05 pm »

Pripadnik jedinice DNR sa C-UAS puškom kompanije Shenzhen Tekin Electronic Corporation Ltd.

Ovo je još jedan primer korišćenja kineske opreme od strane ruskih jedinica i saveznika u Ukrajini.

Ova prenosiva anti-dron puška neće oštetiti dron, ali će prekinuti signal između drona i komandnog punkta na zemlji, tako da dron ne može da prenosi informacije o snimanju na daljinski komandni punkt, a daljinski upravljač ne može da efikasno pošalje komande dronu.

Anti-dron puška nosi oznaku TX-Q-01. Težina proizvoda je oko 4,5 kg i izrađuje se u crnoj boji.

Radni kanali:
 
- GPS: 1560-1620 MHz, output 20W
- WiFi 2.4G: 2400-2485 MHz, output 30W
- WiFi 5.8G: 5725-5850 MHz, output 30W (dodato ili modifikovano po želji kupca)

Izlazna snaga: 80W, što omogućuje efikasnu daljinu ometanja, zavisno i od stvarnog stanja na terenu, od 1500 - 2000 metara.

Napajanje: Ugrađena litijumska baterija AC110-240V DC24V/8A, može da traje do 1,5 do 2 sata.

Uređaj može raditi pri spoljnim temperaturama od -20 do +75 stepeni, pri vlažnosti vazduha od 30-95%.

Spoljna maska je napravljena od legure aluminijuma i materijala vojne smole, koji je izdržljiviji. Lagan je i lakši za upotrebu na otvorenom. Opremljen je LCD ekranom koji prikazuje preostalu snagu baterije.

Brzina ometanja je super brza, može postići ometanje u vremenu od 3 sekunde.

Neke od mogućih primena uključuju:

- na aerodromima kako bi se sprečilo letenje dronova i uticaj na poletanje i sletanje aviona;
- u vojnim bazama, da se koristi za izveštaje o vežbama ili da spreči neprijatelja da fotografiše i snima;
- za važne državne funkcionere ili poznate ličnosti kako bi se sprečilo da objavljene fotografije naruše njihovu privatnost.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Specijalna, modifikovana verzija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Primena u Ukrajini:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* TX-1.png (78.86 KB, 534x453 - viewed 1 times.)

* TX-2.jpg (50.9 KB, 641x882 - viewed 1 times.)

* TX-3 u Ukrajini.png (395.64 KB, 578x344 - viewed 137 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #67 on: March 27, 2023, 03:10:35 pm »

Elektronski lov: specijalista za elektronsko ratovanje Ruske vojske ispričao je kako funkcioniše pištolj protiv dronova PARS

Trenutno je upotreba bespilotnih koptera postala sastavni deo vođenja neprijateljstava. Uz pomoć gvozdenih „ptica“ vrši se izviđanje područja, ometaju se komunikacije, a ljudstvo i oprema poraženi dejstvom granata ili mina.

S tim u vezi, za jedinice koje izvršavaju zadatke na prednjim linijama, posebno je akutno pitanje borbe protiv krilatih "pomoćnika" neprijatelja.

Naši lovci uspešno rešavaju ovaj problem uz pomoć anti-dron oruđa.

„Svako bespilotno vozilo radi na upravljačkim signalima sa daljinskog upravljača i koristeći kanale za navigaciju. Princip rada pištolja je da potisne signal bilo upravljanja, ili navigacije, ili oba odjednom“, rekao je specijalista za elektronsko ratovanje.

Napredak ne miruje, a neprijatelj aktivno razvija nove tipove bespilotnih letelica za borbena dejstva, pa je borba protiv neprijateljskih dronova jedan od prioritetnih zadataka. „Sada je već primećena pojava koptera, koji su u stanju da nose artiljerijske mine kalibra 82 mm., tako da je ovaj pravac (protiv neprijateljskih bespilotnih letelica) veoma važan“, naglasio je vojnik.

Na snimku vidimo upotrebu anti-dron puške kompanije Elias doo, pod punim nazivom "Uređaj za aktiviranje režima samoodbrane" ili skraćeno "PARS".


« Last Edit: March 27, 2023, 03:20:30 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #68 on: March 29, 2023, 05:15:45 pm »

Ruski vojnici presreli su neprijateljski kvadrokopter

Pripadnici ruskih oružanih snaga, koristeći anti-dron puške, svakodnevno presreću neprijateljske bespilotne letelice koje koriste Oružane snage Ukrajine.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #69 on: March 30, 2023, 08:37:00 pm »

Мени овај снимак више личи на режиран, за потребе снимања, него на реалан снимак у борбеној ситуацији.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #70 on: April 05, 2023, 02:17:45 pm »

Video prilog o radu "hvatača" dronova ispod Ugledara

Sveto-Uspenski Nikolo-Vasiljevski manastir nalazi se na prvoj liniji fronta kod Ugledara i put do njega je izuzetno opasan. Na nebu može biti ne jedan, ne dva, već nekoliko komada neprijateljskih "ptica" koji navode artiljeriju.

Prilikom isporuke humanitarne pomoći monasima i monahinjama koji i pored svih granatiranja oružanih snaga Ukrajine ne napuštaju manastir, ratni dopisnici iz tima "Wargonzo" su morali da koriste zaštitu svog tima sistemima za borbu protiv dronova koje koristi jedinica za radio-elektronsku borbu pod oznakom BARS-23.

U prilogu vidimo postupak od otkrivanja bespilotnih letelica i dronova, njihove identifikacije i zatim i dejstva na njih usmerenim elektromagnetnim zracima na frekventnim opsezima koji ometaju navigaciju i vezu drona sa upravljačkim punktom.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #71 on: April 06, 2023, 05:45:19 pm »

Širok spektar zadataka jedinica radio-elektronske borbe (REB) ruske vojske tokom izvršenja SVO u Ukrajini

Zajednički rad posada bespilotnih letelica "Orlan-10" iz sastava sistema radio-elektronske borbe RB-341V Leer-3 i sistema radio-elektronske borbe R-330 BMV Borisoglebsk-2 koji utiču na komunikacione centre komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine.

Sistem RB-341V Leer-3 koristi se za:

- Suzbijanje mobilnih komunikacija;
- Simuliranje rada bazne stanice u opsezima GSM 900 i GSM 1800 i slanje lažnih signala;
- Izviđanje i otkrivanje GSM mreže otkrivanjem izvora zračenja;
- Detektovanje upotrebe mobilnih telefona, tableta i drugih komunikacionih sistema;
- Lociranje korisnika istih uređaja na digitalnoj mapi;
- Prenošenje koordinata artiljerijskim posadama;
- Osmatranje situacije na bojnom polju i kretanja trupa iz vazduha;
- Procenjivanje stanja kopnenih i pomorskih objekata;

Bespilotne letelice "Orlan-10", obično funkcionišu u grupama od 2 ili 3 letelice. Tada jedna letelica leti nisko, 1- 1,5 km i vrši izviđanje; druga letelica leti nešto više i služi za elektronsko ometanje, a treća letelica za slanje prikupljenih podataka od prve dve u komandno-kontrolni centar.
Letelica se lansira sa lansirnog uređaja (svojevrsnog katapulta).

Što se tiče sistema radio-elektronske borbe Borisoglebsk-2, namenjen je za ometanje satelitskih komunikacionih i radio-navigacionih sistema i detektovanje, lociranje i ometanje komandne i upravljačke radio mreže i komunikacione linije na taktičkom nivou.
Sistem je smešten na šasiji guseničnog vozila MT-LB.

Kompleks Borisoglebsk-2 sastoji se od upravljačkog punkta i četiri sistema REB (EW) postavljenih na devet oklopnih guseničarskih vozila MT-LB:

1 x Komandno-upravljačka stanica R-330KMV;
2 x Stanica za ometanje R-325UMV;
2 x Stanica za ometanje R-934BMV;
2 x Stanica za ometanje R-378BMV;
2 x Stanica za ometanjeR-220BMV.


U poređenju sa svojim prethodnicima, ima prošireni frekventni opseg radio izviđanja i elektronskog ometanja. Jače stanice REB mogu efikasnije uticati na različite vrste radio-kontrolisanih objekata. Borisglebsk-2 može ometati upravljačkih kanala bespilotnih letelica kao i radio-kontrolisanih nagaznih mina protivnika.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #72 on: April 11, 2023, 05:35:19 pm »

Komandir čete stanice za ometanje u zoni SVO govorio je o borbi protiv neprijateljskih bespilotnih letelica

Prema dopisniku, sistem za elektronsko ratovanje „Palantin“ može blokirati mobilne komunikacije, zatvorene digitalne linije za prenos podataka i kanale za upravljanje dronovima.

„Kompleks ili zaustavlja video snimanje, letelica jednostavno leti pravo dok ne padne ili nestane sa radara, a do tada će ga kompleks potisnuti. Druga stvar je da jednostavno visi u vazduhu sve dok mu ili ne ponestane goriva ili se isprazni baterija“, rekao je komandir čete radio-ometačke stanice sa pozivnim znakom "Šar". Dopisnik Izvestia Leonid Kitrar je 11. aprila prikazao rad kompleksa radio elektronske borbe (REB) u zoni specijalnih operacija.

Prema rečima komandira stanice za radio ometanje sa pozivnim znakom „32“, stanica može da odredi izvore signala na udaljenosti većoj od 20 km. Kompleks takođe blokira sisteme navođenja. U nedostatku upravljačkog kanala na izvorima, oni se gube u prostoru.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #73 on: April 12, 2023, 02:18:47 pm »

Kako funkcioniše anti-dron ranac?

Ruski vojnici neprestano hvataju dronove ukrajinskih militanata u zoni SVO. To rade sa anti-dron rancem. Jedan od boraca opisao je princip rada takvog uređaja.

„Moramo da uhvatimo dron, i za minut se može reći da će izgubiti kontrolu“, rekao je izviđački radio-telefonista sa pozivnim znakom „Legas“.
Uz pomoć ovog kompleksa, "Legas" je već presreo desetak dronova. On je u praksi dokazao da ni jedna neprijateljska „ptica” neće proleteti pored ruskih obaveštajaca.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #74 on: April 12, 2023, 07:57:54 pm »

Širok spektar zadataka jedinica radio-elektronske borbe (REB) ruske vojske tokom izvršenja SVO u Ukrajini

Zajednički rad posada bespilotnih letelica "Orlan-10" iz sastava sistema radio-elektronske borbe RB-341V Leer-3 i sistema radio-elektronske borbe R-330 BMV Borisoglebsk-2 koji utiču na komunikacione centre komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine.

Sistem RB-341V Leer-3 koristi se za:

- Suzbijanje mobilnih komunikacija;
- Simuliranje rada bazne stanice u opsezima GSM 900 i GSM 1800 i slanje lažnih signala;
- Izviđanje i otkrivanje GSM mreže otkrivanjem izvora zračenja;
- Detektovanje upotrebe mobilnih telefona, tableta i drugih komunikacionih sistema;
- Lociranje korisnika istih uređaja na digitalnoj mapi;
- Prenošenje koordinata artiljerijskim posadama;
- Osmatranje situacije na bojnom polju i kretanja trupa iz vazduha;
- Procenjivanje stanja kopnenih i pomorskih objekata;

Bespilotne letelice "Orlan-10", obično funkcionišu u grupama od 2 ili 3 letelice. Tada jedna letelica leti nisko, 1- 1,5 km i vrši izviđanje; druga letelica leti nešto više i služi za elektronsko ometanje, a treća letelica za slanje prikupljenih podataka od prve dve u komandno-kontrolni centar.
Letelica se lansira sa lansirnog uređaja (svojevrsnog katapulta).

Što se tiče sistema radio-elektronske borbe Borisoglebsk-2, namenjen je za ometanje satelitskih komunikacionih i radio-navigacionih sistema i detektovanje, lociranje i ometanje komandne i upravljačke radio mreže i komunikacione linije na taktičkom nivou.
Sistem je smešten na šasiji guseničnog vozila MT-LB.

Kompleks Borisoglebsk-2 sastoji se od upravljačkog punkta i četiri sistema REB (EW) postavljenih na devet oklopnih guseničarskih vozila MT-LB:

1 x Komandno-upravljačka stanica R-330KMV;
2 x Stanica za ometanje R-325UMV;
2 x Stanica za ometanje R-934BMV;
2 x Stanica za ometanje R-378BMV;
2 x Stanica za ometanjeR-220BMV.


U poređenju sa svojim prethodnicima, ima prošireni frekventni opseg radio izviđanja i elektronskog ometanja. Jače stanice REB mogu efikasnije uticati na različite vrste radio-kontrolisanih objekata. Borisglebsk-2 može ometati upravljačkih kanala bespilotnih letelica kao i radio-kontrolisanih nagaznih mina protivnika.
На једном украјинском ТК сам нашао анализу баш овог видео снимка. Тај који је анализирао је и сам одличан познавалац ЕИ и ЕИ ПЕД, али и БПЛ. Он је то учинио на основу онога што говоре ови руски војници. У сваком случају оценио је да се ради о озбиљном средству и упозорио колеге (украјинске војнике) да у зону борбе не користе масовно мобилне телефоне посебно за позивање јер ће врло вероватно бити детектовани и могуће гађани. Мислим да је саветовао (још једном, како он каже) да се за разговоре и интернет слање користи највише један мобилни телефон и зони од пар стотина метара ( да кажемо један на чету).
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.