PALUBA
November 26, 2022, 04:57:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije  (Read 7679 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 943« Reply #45 on: November 21, 2022, 01:52:06 pm »

Pored sistema PVO novije proizvodnje čiju upotrebu još nismo videli (ili su informacije oskudne) tokom SVO, postoje i sredstva radio-elektronske borbe i specijalna elektronska i laserska borbena sredstva o čijoj upotrebi u SVO nemamo (barem ne dovoljno) informacija

Pomenućemo neke "najzanimljivije", sa kritičkim osvrtom ruskih analitičara i komentatora na njihov dosadašnji (ne)rad

Borbeni laserski kompleks "Peresvet"

Do sada nema tačnih podataka ni o taktičko-tehničkim karakteristikama kompleksa, ni o njegovoj nameni, ili bar o tome na kojoj vrsti lasera ​​je izgrađen. Moguće opcije za izgradnju ovog kompleksa prethodno su razmatrane u materijalu Tajne kompleksa Peresvet: kako funkcioniše ruski laserski mač?.

Specijalna vojna operacija (SVO) u Ukrajini nije donela pojašnjenja – može li BLK Peresvet nekako uticati na situaciju?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedan od glavnih problema Oružanih snaga Ruske Federacije (OS RF) je to što zapadni saradnici ukrajinskog režima snabdevaju Oružane snage Ukrajine (OSU) sveobuhvatnim obaveštajnim informacijama u realnom vremenu, ili blizu toga. Istovremeno, oni koriste ne samo vojne i „zvanične“ izviđačke satelite, već ne preziru ni komercijalnih izviđačkih satelita, koji potencijalno mogu da nadmaše svoje kolege iz državnih obaveštajnih struktura.

Za šta je Peresvet sposoban i da li je uopšte sposoban za bilo šta? Jasno je da napad na vojne satelite može biti težak, ali kakva je razlika koliko Starlink ili Capella Space satelita propadne?

„Oni“ će znati” – pa neka znaju, idite i dokažite... Znamo i mi (Rusi, prim. Kubovac) dosta toga – da nam je jedna od NATO zemalja digla gasovod u vazduh, da se vojnici NATO zemalja bore pod "maskom" plaćenika, da daju oznake za ciljeve neprijateljskom oružju, ali mi ne napadamo zemlje NATO-a, čak pokušavamo da se „sprijateljimo“ – kažemo „mi im ne držimo za zlo“.

Generalno, za šta je „Peresvet“ dobar – ne zna se da li može da se koristi tokom SVO – nije jasno. Da li su se koristili? Verovatno ne, ali ko zna...

Borbeni laserski kompleks "Zadira-16"

Zadira je razvijena kao deo gore pomenutog istraživanja i razvoja, o njemu ima još manje otvorenih podataka nego o Peresvetu. Tačnije, poznato je da, prema informacijama koje je izneo potpredsednik Vlade Ruske Federacije Ju. Borisov, BLK Zadira ne samo da je ušao u službu Oružanih snaga RF, već se koristi i tokom SVO-a u Ukrajini.

Nažalost, ako postoje barem neke informacije o delovanju protivvazduhoplovnih raketnih sistema, iako ne o svima, onda uopšte nema podataka o upotrebi Zadire – ne samo o radu u zoni SVO, ali ni uopšte - u principu.

Višenamenski mobilni kompleks "Rat"

Na forumu Armija-2020 predstavljen je višenamenski mobilni kompleks Rat sa sistemom za usmereno lasersko uništavanje bespilotnih letelica.

Prema dostupnim informacijama, kompleks Rat uključuje radarsku stanicu (radar) za otkrivanje bespilotnih letelica (BPL) na udaljenosti do tri i po kilometra, opremu za elektronsko ratovanje (EW) za suzbijanje upravljačkih kanala i kontrolu bespilotnih letelica na udaljenosti do dva po kilometra i laser dizajniran za fizičko uništavanje bespilotnih letelica, čije karakteristike nisu otkrivene.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Međutim, nakon završetka foruma Armija-2020, nije bilo više značajnijih informacija o ovom kompleksu.

Radio-elektronski kompleks "Tirada-2S"

Elon Mask plete svoje mahinacije – on snabdeva Ukrajinsku vojsku najnovijim satelitskim terminalima, koji ne samo da obezbeđuju OSU komunikaciju u realnom vremenu, već im omogućavaju i stvaranje bespilotnih letelica velikog dometa i bespilotnih površinskih brodova (BENK). Još uvek ne možemo da ih oborimo, iako potencijalno postoje opcije.

A onda se, jednog dana, retorika Elona Maska dramatično promenila – kažu, ima malo novca, Ukrajina mu je preskupa, a onda su, kao zlo, nastali neki problemi sa komunikacijama. Ponosni Ukrajinci nisu mogli da izdrže takvu sramotu – pocepali su plakate sa likom dobrotvora Elona Maska, pocepali ih u komadiće i pogazili u besu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I ovde se na sceni pojavljuje informacija o „Tiradi”. Kao da se Ilon Mask plašio da će njegovi sateliti potpuno prestati da rade, ili su već prestali da rade, ali ne zbog problema sa finansiranjem, već zbog uticaja najnovijeg ruskog kompleksa za elektronsko ratovanje (EW) Tirada-2S.

Šta znamo o ovom kompleksu?

Skoro ništa. Čini se da postoji – prvi put 2017. godine o kompleksu za elektronsko ratovanje Tirada-2S izvestio je zamenik načelnika 46. Centralnog istraživačkog instituta Ministarstva odbrane Rusije Oleg Ačasov. On je takođe rekao da je mobilni sistem za elektronsko ratovanje Tirada-2S namenjen za elektronsko uništavanje komunikacionih satelita i da se konstruiše u okviru programa modernizacije naoružanja za 2018-2027.

Da li je razvijen kompleks za elektronsko ratovanje „Tirada-2S? Da li se pojavio u trupama? Da li je prisutan u zoni SVO? Da li je bio umešan u ometanje Starlink terminala? Nema informacija o ovome.

Ali postoji informacija o izvesnom kompleksu Rudolf, koji izgleda da je namenjen fizičkom uništavanju neprijateljskih satelita, ali o njemu uopšte nema podataka, osim što je samo objavljeno da se i on razvija u sklopu pomenutog program modernizacije naoružanja za 2018-2027.

Stanica za elektronsko ometanje radio osigurača SPR-2M "Rtut-BM"

Dobro, postoji „Tirada“ ili „Rudolf“, ali postoji li i sistem za elektronsko ratovanje SPR-2 „Rtut-B“ sa „sovjetskim korenima“, dizajniran za prevremeno aktiviranje radarskih upaljača sa blizinskom detonacijom?

Ovaj kompleks je projektovan da ometa radio-osigurače municije, odnosno municija sa radio-osiguračem mora biti detonirana na visini koja isključuje ili minimizira mogućnost pogađanja date mete.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Čini se da se Rtut-B koristi u Ukrajini, neprijatelj je čak prikazao izgoreli kompleks ovog tipa u Kijevu (informacije nisu potvrđene). Međutim, s vremena na vreme se pojavljuju informacije o upotrebi municije sa detonacijom na velikim visinama, a to se dešava, po svemu sudeći, redovno.

U svakom slučaju, gotovo da i nema podataka o delovanju kompleksa elektronske borbe SPR-2 „Rtut-B“, kao ni o delovanju drugih sistema elektronske borbe – da li su oni efikasni i koliko su efikasni?

U isto vreme, kao što je gore pomenuto, neke vrste neprijateljskog oružja koriste radio-osigurače, koji povećavaju njihovu efikasnost. Mogućnost da se obezbedi njihova detonacija na bezbednoj udaljenosti bila bi veoma korisna.

Radio-elektronski kompleks "Krasuha"

Svako ko je čuo za skraćenicu EW (REB) zna za kompleks Krasuha. Pretpostavlja se da bi „Krasuha“ trebalo da potisne radare neprijatelja, kao i komunikacione i upravljačke kanale BPL. Domet najnovije verzije kompleksa Krasuha-4 procenjuje se na 150-300 kilometara.

Ovi kompleksi su, po svemu sudeći, upućeni u zonu SVO, ali nije poznato kakve su rezultate tamo postigli.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Zašto ukrajinski kontrabaterijski radari rade slobodno, ne odlikuju se velikom snagom, daleko od tri stotine kilometara, verovatno ne dalje od dvadesetak km od linije kontakta? Zašto je nebo otvoreno ne samo za vojne, već i za civilne bespilotne letelice tipa Mavik? Očigledno, ne vredi govoriti o avionima za rano upozoravanje (AWACS) na neprijatelja ili bespilotnim letelicama tipa Global Hawk.

Ali, prema otvorenoj štampi, u martu 2022. godine, jedan od sistema za elektronsko ratovanje Krasuha je zarobljen od strane Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Makarova i, prema The Daily Telegraphu, prebačen je na ispitivanje u SAD, prvo u Vazduhoplovnu bazu u gradu Ramštajn, sa naknadnom isporukom u SAD radi detaljnog proučavanja.

Zaključak

Šta se uopšte može reći o borbenim laserskim sistemima i sistemima za elektronsko ratovanje?

Njihov doprinos pobedi nad neprijateljem može biti najvažniji, ali do sada je, na osnovu otvorenih podataka, nekako nemoguće reći da imaju značajan uticaj u zoni SVO – lete sateliti Elona Maska i neprijateljske bespilotne letelice, neprijateljski sistemi protivvazduhoplovne odbrane i protivbaterijski radarski sistemi funkcionišu.

Zašto? Ne koristimo ga punom snagom - čekamo li „poslednju i odlučujuću bitku“? U tom smislu možemo zaista još dugo čekati.

Ili ako ne možete da čekate, spalite trećinu satelitske konstelacije Starlink i ometate komunikaciju preko pola Evrope. Ako je moguće. Tada nećete morati ništa da čekate – jer se niko neće usuditi da napadne, videći primere mogućih posledica. I tako, imamo ono što imamo. Mi plaćamo tuđe račune životima naših boraca.


Izvor


* 01-blk-peresvet.jpg (31.28 KB, 800x275 - viewed 0 times.)

* 02-laser-anti-drone_complex-rath.jpg (64.47 KB, 800x481 - viewed 0 times.)

* 03-Tirada 2s.png (403.19 KB, 766x486 - viewed 1 times.)

* 04-rtut-b.jpg (60.59 KB, 800x533 - viewed 1 times.)

* 06-krasukha-2.jpg (40.26 KB, 760x500 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 943« Reply #46 on: November 21, 2022, 10:27:23 pm »

Rušenje malogabaritnog ukrajinskog izviđačkog drona DJI Mavic 3, elektromagnetnom puškom Stupor

Elektromagnetnu pušku Stupor koriste, kako Ruska garda, videli smo oko NE Zaporožje, ali i snage saveznika. Imali smo prilike da vidimo upotrebu kod snaga Luganske narodne milicije.

Elektromagnetni kompleks Stupor je sposoban da potisne komunikacioni kanal BPL na udaljenosti od do 2 kilometra.
Ukupna dužina sistema je 1,16 m, težina u radnom položaju je 5,5 kg, radi na jednom punjenju do 4 sata.

Oprema sistema je zaštićena po standardu IP 66 (od kiše i snega). Probe proizvođača su održane na temperaturama od -23°C do +30°C.

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 943« Reply #47 on: November 22, 2022, 06:30:42 pm »

Anti-dron puška Ukrajinske firme Kvertus Technology u upotrebi kod Ukrajinske vojske

Nova EM puška kompanije Kvertus o kojoj se prvi put govorilo letos, aktivno se koristi u jedinicama Ukrajinske vojske u cilju ometanja veza BPL za operatorom što dovodi do gubitka koordinacije leta BPL. Letelica najčešće nakon gubitka veze sleće ili je vetar odnese, usled gubitka upravljanja.
Pronađena letelica često sleti bez velikih oštećenja, pa se podaci koje je snimila mogu koristiti i za pronalaženje pozicija protivnika.

Kada je sistem prvi put predstavljen, pominjala se proizvodnja oko 80 EM pušaka, po ceni od oko 12000 Eur po komadu. Sada se pojavila informacija da je u upotrebi kod Ukrajinske vojske možda i do 100 primeraka ove EM anti-dron puške Kvertus. Finansiranje nabavke ove EM puške, koja nije jeftina, pomogli su i brojni donatori i dobrotvorne organizacije.

Snimak u upotrebi kod Ukrajinske vojske:

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 943« Reply #48 on: November 24, 2022, 12:55:03 pm »

Prikazan rad ruskih jedinica za radio-elektronsku borbu (REB) tokom SVO u Ukrajini

Jedinice za elektronsku borbu, koje izvršavaju zadatke tokom specijalne operacije zaštite Donbasa, lišavaju Oružane snage Ukrajine (OSU) mogućnosti da koordiniraju jedinice i kontrolišu vojnike na bojnom polju. Ovo je rekao dopisnik „Izvestija“ Aleksandar Morozov.

Kako je primetio novinar, zahvaljujući bespilotnim letelicama (BPL) tipa "Moskito", operater REB grupe "Odvažni" može jednim pritiskom na dugme na upravljačkoj tabli ostaviti neprijatelja bez komunikacije u datom kvadrantu.

„U zoni specijalne vojne operacije, posada kompleksa otkrila je položaje oružanih formacija Ukrajine, korektora artiljerijske vatre, oficira navođenja aviona, kao i diverzantsko-izviđačkih grupa neprijatelja“, rekao je komandir voda sa pozivnim znakom „Francuz”.

Bespilotne letelice "Moskito" ometaju mobilne i radio komunikacije zahvaljujući zelenim "pločama" postavljenim na krilo. Pored toga, bespilotna letelica otkriva strane plaćenike po signalu sa telefona, pošto računar može da odredi u kojoj zemlji je SIM kartica registrovana.

Pored toga, BPL snima slike i video zapise neprijateljskih rovova i utvrđenja u realnom vremenu. Takođe, BPL presreće razgovore ukrajinske vojske i šalje SMS poruke sa pozivima na predaju.

„Letelicom upravlja autopilot, mi samo dajemo komande autopilotu da izvrši neke radnje. U zavisnosti od promena na tabli (elektronskoj planšeti), u radijusu od pet kilometara oko nje, može da uguši bilo koji broj pretplatnika “, objasnio je operator upravljanja sa pozivnim znakom "Talisman".

Prema rečima dopisnika, specijalna kamuflaža ne dozvoljava vizuelno određivanje udaljenosti do drona. Štaviše, zaštićen je elektronskim ključem za šifrovanje.

„Šifrovanje je neophodno kako neprijatelj ne bi presreo upravljanje nad avionom i, shodno tome, naveo na svoju teritoriju. Ovim tipom aviona se upravlja direktno iz mašine, letelicom se upravlja samo daljinskim upravljačem, a ovde u stanici je ceo sistem“, rekao je šef stanice sa pozivnim znakom „Lutalica“.

Dopisnik je naglasio da se sada takvi dronovi koriste duž cele linije fronta. Pokazali su se kao efikasno sredstvo za izviđanje i otkrivanje neprijatelja.« Last Edit: November 24, 2022, 07:31:57 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 943« Reply #49 on: November 24, 2022, 07:34:43 pm »

Još jedan video o primeni bespilotnih letelica "Moskito" Ruske vojske za vođenje radio-elektronske borbe

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak upotrebe bespilotne letelice Moskito u Ukrajini. Navodno, ove bespilotne letelice su stvorene na bazi izviđačkog drona Orlan-10. Opremljeni su dodatnim modulima u kojima se nalazi elektronska oprema.

Nove bespilotne letelice Moskito ometaju komunikaciju na udaljenosti do 5 km, otežavajući na taj način interakciju neprijateljskih jedinica. Opremanje malih bespilotnih letelica sistemom za elektronsko ratovanje ukazuje na određeni uspeh u minijaturizaciji opreme od strane ruske odbrambene industrije.Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.