PALUBA
April 13, 2024, 01:25:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Elektronski rat u Ukrajini - analize stručnjaka, snimci i fotografije  (Read 41737 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #45 on: November 21, 2022, 01:52:06 pm »

Pored sistema PVO novije proizvodnje čiju upotrebu još nismo videli (ili su informacije oskudne) tokom SVO, postoje i sredstva radio-elektronske borbe i specijalna elektronska i laserska borbena sredstva o čijoj upotrebi u SVO nemamo (barem ne dovoljno) informacija

Pomenućemo neke "najzanimljivije", sa kritičkim osvrtom ruskih analitičara i komentatora na njihov dosadašnji (ne)rad

Borbeni laserski kompleks "Peresvet"

Do sada nema tačnih podataka ni o taktičko-tehničkim karakteristikama kompleksa, ni o njegovoj nameni, ili bar o tome na kojoj vrsti lasera ​​je izgrađen. Moguće opcije za izgradnju ovog kompleksa prethodno su razmatrane u materijalu Tajne kompleksa Peresvet: kako funkcioniše ruski laserski mač?.

Specijalna vojna operacija (SVO) u Ukrajini nije donela pojašnjenja – može li BLK Peresvet nekako uticati na situaciju?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedan od glavnih problema Oružanih snaga Ruske Federacije (OS RF) je to što zapadni saradnici ukrajinskog režima snabdevaju Oružane snage Ukrajine (OSU) sveobuhvatnim obaveštajnim informacijama u realnom vremenu, ili blizu toga. Istovremeno, oni koriste ne samo vojne i „zvanične“ izviđačke satelite, već ne preziru ni komercijalnih izviđačkih satelita, koji potencijalno mogu da nadmaše svoje kolege iz državnih obaveštajnih struktura.

Za šta je Peresvet sposoban i da li je uopšte sposoban za bilo šta? Jasno je da napad na vojne satelite može biti težak, ali kakva je razlika koliko Starlink ili Capella Space satelita propadne?

„Oni“ će znati” – pa neka znaju, idite i dokažite... Znamo i mi (Rusi, prim. Kubovac) dosta toga – da nam je jedna od NATO zemalja digla gasovod u vazduh, da se vojnici NATO zemalja bore pod "maskom" plaćenika, da daju oznake za ciljeve neprijateljskom oružju, ali mi ne napadamo zemlje NATO-a, čak pokušavamo da se „sprijateljimo“ – kažemo „mi im ne držimo za zlo“.

Generalno, za šta je „Peresvet“ dobar – ne zna se da li može da se koristi tokom SVO – nije jasno. Da li su se koristili? Verovatno ne, ali ko zna...

Borbeni laserski kompleks "Zadira-16"

Zadira je razvijena kao deo gore pomenutog istraživanja i razvoja, o njemu ima još manje otvorenih podataka nego o Peresvetu. Tačnije, poznato je da, prema informacijama koje je izneo potpredsednik Vlade Ruske Federacije Ju. Borisov, BLK Zadira ne samo da je ušao u službu Oružanih snaga RF, već se koristi i tokom SVO-a u Ukrajini.

Nažalost, ako postoje barem neke informacije o delovanju protivvazduhoplovnih raketnih sistema, iako ne o svima, onda uopšte nema podataka o upotrebi Zadire – ne samo o radu u zoni SVO, ali ni uopšte - u principu.

Višenamenski mobilni kompleks "Rat"

Na forumu Armija-2020 predstavljen je višenamenski mobilni kompleks Rat sa sistemom za usmereno lasersko uništavanje bespilotnih letelica.

Prema dostupnim informacijama, kompleks Rat uključuje radarsku stanicu (radar) za otkrivanje bespilotnih letelica (BPL) na udaljenosti do tri i po kilometra, opremu za elektronsko ratovanje (EW) za suzbijanje upravljačkih kanala i kontrolu bespilotnih letelica na udaljenosti do dva po kilometra i laser dizajniran za fizičko uništavanje bespilotnih letelica, čije karakteristike nisu otkrivene.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Međutim, nakon završetka foruma Armija-2020, nije bilo više značajnijih informacija o ovom kompleksu.

Radio-elektronski kompleks "Tirada-2S"

Elon Mask plete svoje mahinacije – on snabdeva Ukrajinsku vojsku najnovijim satelitskim terminalima, koji ne samo da obezbeđuju OSU komunikaciju u realnom vremenu, već im omogućavaju i stvaranje bespilotnih letelica velikog dometa i bespilotnih površinskih brodova (BENK). Još uvek ne možemo da ih oborimo, iako potencijalno postoje opcije.

A onda se, jednog dana, retorika Elona Maska dramatično promenila – kažu, ima malo novca, Ukrajina mu je preskupa, a onda su, kao zlo, nastali neki problemi sa komunikacijama. Ponosni Ukrajinci nisu mogli da izdrže takvu sramotu – pocepali su plakate sa likom dobrotvora Elona Maska, pocepali ih u komadiće i pogazili u besu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I ovde se na sceni pojavljuje informacija o „Tiradi”. Kao da se Ilon Mask plašio da će njegovi sateliti potpuno prestati da rade, ili su već prestali da rade, ali ne zbog problema sa finansiranjem, već zbog uticaja najnovijeg ruskog kompleksa za elektronsko ratovanje (EW) Tirada-2S.

Šta znamo o ovom kompleksu?

Skoro ništa. Čini se da postoji – prvi put 2017. godine o kompleksu za elektronsko ratovanje Tirada-2S izvestio je zamenik načelnika 46. Centralnog istraživačkog instituta Ministarstva odbrane Rusije Oleg Ačasov. On je takođe rekao da je mobilni sistem za elektronsko ratovanje Tirada-2S namenjen za elektronsko uništavanje komunikacionih satelita i da se konstruiše u okviru programa modernizacije naoružanja za 2018-2027.

Da li je razvijen kompleks za elektronsko ratovanje „Tirada-2S? Da li se pojavio u trupama? Da li je prisutan u zoni SVO? Da li je bio umešan u ometanje Starlink terminala? Nema informacija o ovome.

Ali postoji informacija o izvesnom kompleksu Rudolf, koji izgleda da je namenjen fizičkom uništavanju neprijateljskih satelita, ali o njemu uopšte nema podataka, osim što je samo objavljeno da se i on razvija u sklopu pomenutog program modernizacije naoružanja za 2018-2027.

Stanica za elektronsko ometanje radio osigurača SPR-2M "Rtut-BM"

Dobro, postoji „Tirada“ ili „Rudolf“, ali postoji li i sistem za elektronsko ratovanje SPR-2 „Rtut-B“ sa „sovjetskim korenima“, dizajniran za prevremeno aktiviranje radarskih upaljača sa blizinskom detonacijom?

Ovaj kompleks je projektovan da ometa radio-osigurače municije, odnosno municija sa radio-osiguračem mora biti detonirana na visini koja isključuje ili minimizira mogućnost pogađanja date mete.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Čini se da se Rtut-B koristi u Ukrajini, neprijatelj je čak prikazao izgoreli kompleks ovog tipa u Kijevu (informacije nisu potvrđene). Međutim, s vremena na vreme se pojavljuju informacije o upotrebi municije sa detonacijom na velikim visinama, a to se dešava, po svemu sudeći, redovno.

U svakom slučaju, gotovo da i nema podataka o delovanju kompleksa elektronske borbe SPR-2 „Rtut-B“, kao ni o delovanju drugih sistema elektronske borbe – da li su oni efikasni i koliko su efikasni?

U isto vreme, kao što je gore pomenuto, neke vrste neprijateljskog oružja koriste radio-osigurače, koji povećavaju njihovu efikasnost. Mogućnost da se obezbedi njihova detonacija na bezbednoj udaljenosti bila bi veoma korisna.

Radio-elektronski kompleks "Krasuha"

Svako ko je čuo za skraćenicu EW (REB) zna za kompleks Krasuha. Pretpostavlja se da bi „Krasuha“ trebalo da potisne radare neprijatelja, kao i komunikacione i upravljačke kanale BPL. Domet najnovije verzije kompleksa Krasuha-4 procenjuje se na 150-300 kilometara.

Ovi kompleksi su, po svemu sudeći, upućeni u zonu SVO, ali nije poznato kakve su rezultate tamo postigli.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Zašto ukrajinski kontrabaterijski radari rade slobodno, ne odlikuju se velikom snagom, daleko od tri stotine kilometara, verovatno ne dalje od dvadesetak km od linije kontakta? Zašto je nebo otvoreno ne samo za vojne, već i za civilne bespilotne letelice tipa Mavik? Očigledno, ne vredi govoriti o avionima za rano upozoravanje (AWACS) na neprijatelja ili bespilotnim letelicama tipa Global Hawk.

Ali, prema otvorenoj štampi, u martu 2022. godine, jedan od sistema za elektronsko ratovanje Krasuha je zarobljen od strane Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Makarova i, prema The Daily Telegraphu, prebačen je na ispitivanje u SAD, prvo u Vazduhoplovnu bazu u gradu Ramštajn, sa naknadnom isporukom u SAD radi detaljnog proučavanja.

Zaključak

Šta se uopšte može reći o borbenim laserskim sistemima i sistemima za elektronsko ratovanje?

Njihov doprinos pobedi nad neprijateljem može biti najvažniji, ali do sada je, na osnovu otvorenih podataka, nekako nemoguće reći da imaju značajan uticaj u zoni SVO – lete sateliti Elona Maska i neprijateljske bespilotne letelice, neprijateljski sistemi protivvazduhoplovne odbrane i protivbaterijski radarski sistemi funkcionišu.

Zašto? Ne koristimo ga punom snagom - čekamo li „poslednju i odlučujuću bitku“? U tom smislu možemo zaista još dugo čekati.

Ili ako ne možete da čekate, spalite trećinu satelitske konstelacije Starlink i ometate komunikaciju preko pola Evrope. Ako je moguće. Tada nećete morati ništa da čekate – jer se niko neće usuditi da napadne, videći primere mogućih posledica. I tako, imamo ono što imamo. Mi plaćamo tuđe račune životima naših boraca.


Izvor


* 01-blk-peresvet.jpg (31.28 KB, 800x275 - viewed 2 times.)

* 02-laser-anti-drone_complex-rath.jpg (64.47 KB, 800x481 - viewed 2 times.)

* 03-Tirada 2s.png (403.19 KB, 766x486 - viewed 4 times.)

* 04-rtut-b.jpg (60.59 KB, 800x533 - viewed 3 times.)

* 06-krasukha-2.jpg (40.26 KB, 760x500 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #46 on: November 21, 2022, 10:27:23 pm »

Rušenje malogabaritnog ukrajinskog izviđačkog drona DJI Mavic 3, elektromagnetnom puškom Stupor

Elektromagnetnu pušku Stupor koriste, kako Ruska garda, videli smo oko NE Zaporožje, ali i snage saveznika. Imali smo prilike da vidimo upotrebu kod snaga Luganske narodne milicije.

Elektromagnetni kompleks Stupor je sposoban da potisne komunikacioni kanal BPL na udaljenosti od do 2 kilometra.
Ukupna dužina sistema je 1,16 m, težina u radnom položaju je 5,5 kg, radi na jednom punjenju do 4 sata.

Oprema sistema je zaštićena po standardu IP 66 (od kiše i snega). Probe proizvođača su održane na temperaturama od -23°C do +30°C.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #47 on: November 22, 2022, 06:30:42 pm »

Anti-dron puška Ukrajinske firme Kvertus Technology u upotrebi kod Ukrajinske vojske

Nova EM puška kompanije Kvertus o kojoj se prvi put govorilo letos, aktivno se koristi u jedinicama Ukrajinske vojske u cilju ometanja veza BPL za operatorom što dovodi do gubitka koordinacije leta BPL. Letelica najčešće nakon gubitka veze sleće ili je vetar odnese, usled gubitka upravljanja.
Pronađena letelica često sleti bez velikih oštećenja, pa se podaci koje je snimila mogu koristiti i za pronalaženje pozicija protivnika.

Kada je sistem prvi put predstavljen, pominjala se proizvodnja oko 80 EM pušaka, po ceni od oko 12000 Eur po komadu. Sada se pojavila informacija da je u upotrebi kod Ukrajinske vojske možda i do 100 primeraka ove EM anti-dron puške Kvertus. Finansiranje nabavke ove EM puške, koja nije jeftina, pomogli su i brojni donatori i dobrotvorne organizacije.

Snimak u upotrebi kod Ukrajinske vojske:

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #48 on: November 24, 2022, 12:55:03 pm »

Prikazan rad ruskih jedinica za radio-elektronsku borbu (REB) tokom SVO u Ukrajini

Jedinice za elektronsku borbu, koje izvršavaju zadatke tokom specijalne operacije zaštite Donbasa, lišavaju Oružane snage Ukrajine (OSU) mogućnosti da koordiniraju jedinice i kontrolišu vojnike na bojnom polju. Ovo je rekao dopisnik „Izvestija“ Aleksandar Morozov.

Kako je primetio novinar, zahvaljujući bespilotnim letelicama (BPL) tipa "Moskito", operater REB grupe "Odvažni" može jednim pritiskom na dugme na upravljačkoj tabli ostaviti neprijatelja bez komunikacije u datom kvadrantu.

„U zoni specijalne vojne operacije, posada kompleksa otkrila je položaje oružanih formacija Ukrajine, korektora artiljerijske vatre, oficira navođenja aviona, kao i diverzantsko-izviđačkih grupa neprijatelja“, rekao je komandir voda sa pozivnim znakom „Francuz”.

Bespilotne letelice "Moskito" ometaju mobilne i radio komunikacije zahvaljujući zelenim "pločama" postavljenim na krilo. Pored toga, bespilotna letelica otkriva strane plaćenike po signalu sa telefona, pošto računar može da odredi u kojoj zemlji je SIM kartica registrovana.

Pored toga, BPL snima slike i video zapise neprijateljskih rovova i utvrđenja u realnom vremenu. Takođe, BPL presreće razgovore ukrajinske vojske i šalje SMS poruke sa pozivima na predaju.

„Letelicom upravlja autopilot, mi samo dajemo komande autopilotu da izvrši neke radnje. U zavisnosti od promena na tabli (elektronskoj planšeti), u radijusu od pet kilometara oko nje, može da uguši bilo koji broj pretplatnika “, objasnio je operator upravljanja sa pozivnim znakom "Talisman".

Prema rečima dopisnika, specijalna kamuflaža ne dozvoljava vizuelno određivanje udaljenosti do drona. Štaviše, zaštićen je elektronskim ključem za šifrovanje.

„Šifrovanje je neophodno kako neprijatelj ne bi presreo upravljanje nad avionom i, shodno tome, naveo na svoju teritoriju. Ovim tipom aviona se upravlja direktno iz mašine, letelicom se upravlja samo daljinskim upravljačem, a ovde u stanici je ceo sistem“, rekao je šef stanice sa pozivnim znakom „Lutalica“.

Dopisnik je naglasio da se sada takvi dronovi koriste duž cele linije fronta. Pokazali su se kao efikasno sredstvo za izviđanje i otkrivanje neprijatelja.« Last Edit: November 24, 2022, 07:31:57 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #49 on: November 24, 2022, 07:34:43 pm »

Još jedan video o primeni bespilotnih letelica "Moskito" Ruske vojske za vođenje radio-elektronske borbe

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak upotrebe bespilotne letelice Moskito u Ukrajini. Navodno, ove bespilotne letelice su stvorene na bazi izviđačkog drona Orlan-10. Opremljeni su dodatnim modulima u kojima se nalazi elektronska oprema.

Nove bespilotne letelice Moskito ometaju komunikaciju na udaljenosti do 5 km, otežavajući na taj način interakciju neprijateljskih jedinica. Opremanje malih bespilotnih letelica sistemom za elektronsko ratovanje ukazuje na određeni uspeh u minijaturizaciji opreme od strane ruske odbrambene industrije.Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #50 on: November 30, 2022, 09:57:15 am »

Suzbijamo komunikacije neprijatelja i lišavamo ga upravljanja: kako rade posade kompleksa za elektronsko ratovanje  „Leer-3” Zapadnog vojnog okruga u zoni specijalnih operacija

Kompleks Leer-3 je ugrađen na bespilotne letelice Orlan-10 i potiskuje GSM komunikacije uz pomoć ometanja. Dronovi su opremljeni predajnicima radio signala koji oponašaju rad osnovnih GSM mreža.

Takva oprema sprečava upotrebu bilo kojeg pretplatničkog terminala i omogućava vam da potpuno blokirate mobilne mreže.

„Pokrećemo bespilotnu letelicu Orlan-10 sa opremom Leer-3 da bismo suzbili GSM komunikacije, plus da ih detektujemo na određenim mestima. Uglavnom radimo u šumama i poljima kako bismo pronašli grupu neprijateljskih mobilnih pretplatničkih terminala. Ako primetimo ove klastere, onda se šalje tim da porazi ove mete“, rekao je operater dronova Aleksej.

Kompleks Leer-3 instaliran na Orlanu ima širok spektar mogućnosti. Dakle, omogućava vam da dobijete pristup svim mobilnim telefonima u radijusu od deset kilometara, ometate mobilne komunikacije, ciljate i gađate artiljeriju na mestima "gužvi", slušate razgovore ili šaljete SMS.

Prema vojnim stručnjacima za radio-elektroniku, ciljevi masovnih slanja su različiti: pored psihološkog pritiska na ukrajinske militante, uzbunjuju se i civili.

Dron sa sistemom Leer-3 može da ostane u vazduhu pola dana i da vrši elektronsko izviđanje stotinak kilometara od mesta lansiranja. Rusko vojno osoblje svakodnevno, koristeći podatke dobijene od dronova, vrši vatrena dejstva na desetine ciljeva.

Snimak rada posada sistema za elektronsko ratovanje Leer-3 i elektronskih obaveštajnih sistema Zapadnog vojnog okruga prikazalo je u sredu, 30. novembra, Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #51 on: December 09, 2022, 09:59:14 am »

Zanimljiv video dejstva ukrajinskih jedinica za radio-elektronsku C/UAV borbu

Kako tvrde ukrajinski izvori na društvenim mrežama, a vidimo na video snimku, jedinice REB ukrajinske vojske su koristeći litvansku elektromagnetnu pušku tipa EDM4S, uspešno prizemljili dve ruske izviđačke bespilotne letelice tipa DJI Mavic 3.

Snimak potiče iz Pologovskog rejona u Zaporoškoj oblasti.

Podsetimo da je kompleks EDM4S Skysweeper specijalizovano sredstvo za elektronsko ratovanje dizajnirano za borbu protiv bespilotnih letelica različitih klasa. Izgrađen je na osnovu kopije nemačke puške G36. Dizajn je koristio malo izmenjeni prijemnik sa standardnom ručkom za upravljanje dejstvom, kundakom i ručkom za nošenje. Unutar i van kutije su postavljene nove radio jedinice, ispred su postavljena četiri radio-transparentna kućišta različitih oblika, unutar kojih se nalaze usmerene antene. Baterija je montirana sa strane.

Tačne karakteristike Skysvweeper-a se ne otkrivaju, a navodi se da je glavna svrha suzbijanje kanala upravljanja BPL i signala satelitske navigacije.

Litvanija je najavljivala isporuku čak do 110 ovih pušaka Ukrajini.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #52 on: December 25, 2022, 09:13:01 pm »

Na osnovu analiza Londonskog Kraljevskog Instituta Ujedinjenih Službi....

Ruske trupe za elektronsko ratovanje uništile 90 odsto ukrajinskih dronova

Usred haosa prvobitnog prodora ruske vojske u Ukrajinu počevši od kraja februara, Rusima je trebalo nekoliko nedelja da razmeste svoju opsežnu infrastrukturu za ometanje. Ali kada su to učinili, počeli su da zaglušuju i zbunjuju najsofisticiranije sisteme Ukrajinaca – posebno njihove bespilotne letelice – u broju koji je sigurno zaprepastio ukrajinske komandante.

Elektronsko suzbijanje ukrajinskih bespilotnih letelica umanjilo je jednu od najvećih prednosti Kijeva u prvim mesecima rata. Ukrajinci su računali na superiorne obaveštajne podatke — koje su uglavnom obezbeđivale bespilotne letelice — da bi svoj manji artiljerijski arsenal učinili preciznijim od ruskog većeg arsenala topova i haubica velikog kalibra i raketnih lansera.

Ali rusko elektronsko ratovanje sprečilo je te bespilotne letelice da se kreću i komuniciraju — a Ukrajince je lišilo preciznosti na koju su računali. „Poraz preciznosti bio je ključan za opstanak jedinica“ za Ruse, objasnili su analitičari Mihajlo Zabrodski, Džek Votling, Oleksandr Daniljuk i Nik Rejnolds u studiji za Kraljevski institut ujedinjenih službi u Londonu - RUSI.

Analitičari su očekivali operacije ometanja Rusa. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, koja je pratila jačanje vojske Moskve uoči februarske invazije, primetila je raspoređivanje velikog broja sistema za elektronsko ratovanje u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija.

Oni su uključivali signalno-obaveštajne sisteme TORN i SB-636 Svet-KU koji mogu precizno da odrede ukrajinske jedinice praćenjem njihovih radio signala, RB-341V Leer-3 koji kombinuju dronove Orlan-10 koji nose teret za ometanje mobilnih veza, sa komandnim mestom na KamAZ-u 5350, radio-ometači R-934B Sinica i R-330Ž Žitelj koji blokiraju satelitske veze.

Ruske snage za elektronsko ratovanje postale su toliko moćne da se OEBS borio da zadrži sopstvene dronove u vazduhu. Organizacija je prijavila nagli porast ometanja u 2021. OEBS-ove BPL su iskusile smetnje signala na 16 odsto letova u februaru te godine, 28 odsto u martu i 58 odsto u aprilu.

Ruski sistemi REB (Radio Elektronske Borbe) najbolje funkcionišu kada njihovi operateri imaju dovoljno vremena da postave i koordiniraju različite funkcije. Zbog toga je ruski sistem REB bio toliko zastrašujući u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, gde su ruske i separatističke snage imale otprilike iste pozicije tokom većeg dela sedam godina između 2015. i sadašnjeg, šireg rata.

To je takođe razlog zašto rusko ometanje nije funkcionisalo baš dobro u prvih nekoliko nedelja nakon što su Rusi napali u februaru. Ruski bataljoni su napali i povukli se prebrzo da bi trupe REB mogle pratiti korak.

To je konačno počelo da se menja u martu i aprilu, pošto su ruske snage završile povlačenje iz Kijevske oblasti u centralnoj Ukrajini i prepozicioniranje na istoku.

Piloti borbenih aviona ukrajinskih vazduhoplovnih snaga prvi su osetili posledice eskalacije ruskog ometanja. „Kako su ruski kompleksi REB počeli da se sistematski raspoređuju, ukrajinski piloti su otkrili da su im komunikacije vazduh-zemlja i vazduh-vazduh često ometane, navigaciona oprema potisnuta, a radari pokvareni“, navode Zabrodskij, Votling, Daniljuk i Rejnolds.

Ruski ometači su ubrzo postali gusti na tlu na istoku. „Sa koncentracijom napora na Donbasu, Rusija je postavila komplekse REB sa do 10 kompleksa po 13 milja fronta“, primetili su analitičari RUSI. „Zajedno, ovi kompleksi su efektivno poremetili navigaciju duž fronta i sproveli pronalaženje pravca kako bi se usmerili artiljerijski i elektronski napadi na ukrajinske avione i bespilotne letelice."

Ukrajinske brigade i baterije su zavisile od dva široka tipa bespilotnih letelica da bi pronašle ruske snage artiljerija: mali, lebdeći kvadrokopteri i oktokopteri; i veće bespilotne letelice sa fiksnim krilima kao što je Bajraktar ​​TB-2 turske proizvodnje. Pošto je rusko ometanje zbunilo GPS i prekinulo radio veze, ovi dronovi su počeli da padaju kao muve.

„Prosečan životni vek kvadrokoptera ostao je oko tri leta“, napisali su Zabrodski, Votling, Daniljuk i Rejnolds. „Prosečan životni vek bespilotne letelice sa fiksnim krilima bio je oko šest letova“ i, „ukupno, za samo oko trećinu misija bespilotnih letelica može se reći da je bila uspešna“.

Od hiljada dronova koje su Ukrajinci posedovali u februaru, 90 odsto je pogođeno ili srušeno do leta, prema analitičarima RUSI. Ovo je primoralo vlasti u Kijevu da mole strane saveznike Ukrajine za zamenu.

Masakr dronova je zakomplikovao ukrajinsko upravljanje vatrom, čineći ukrajinske artiljerijske baterije manje preciznim – i time kupujući vreme ruskim trupama da se konsoliduju na istoku i pripreme za letnje borbe.

To što se letnja kampanja završila relativno loše za rusku vojsku ne menja činjenicu da su trupe REB uradile ono što je vojska tražila od njih: ispunile vazduh signalima elektronskih ometanja. „U ranim fazama borbi u Donbasu, kada su ukrajinske oružane snage imale malo preciznih sistema, ruski sistemi REB smanjili su efikasnost ovih sistema“, zaključili su Zabrodskii, Vatling, Daniliuk i Reinolds.

Ako ništa drugo, jedinice REB su bile previše uspešne. Oni su zapravo čak potisnuli i "više od nekoliko" ruskih dronova. „Rusi su takođe u većoj meri osećali učinak od ovih sistema koji su imali podjednako primetan efekat na sopstvene trupe“, primetio je tim RUSI.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 0x0.jpg (45.16 KB, 836x470 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #53 on: January 10, 2023, 10:21:58 am »

Kako funkcioniše elektromagnetna puška protiv dronova

Arhivski snimak presretanja neprijateljske bespilotne letelice u pravcu Donjecka.

Borac Narodne milicije DNR, koristeći „dron-ubicu” za nekoliko sekundi naciljao je kvadkopter Oružanih snaga Ukrajine i potisnuo njegove kanale upravljanja. Nakon toga, "ptica" neprijatelja je sletela i onesposobljena.
Elektromagnetna puška koju koristi operater je opremljena dodatnim antenama sa povećanim pojačanjem snopa, što vam omogućava da povećate njegov domet, a samim tim i da budete pro-aktivni. U uslovima savremenog ratovanja, ovo je izuzetno važno.

Borci NM DPR morali su odmah da promene položaj, pošto su neprijatelju bile poznate koordinate mesta gubitka komunikacije sa kvadkopterom. Dakle, postojala je šansa da padnu pod artiljerijsku vatru ukrajinske vojske.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #54 on: January 12, 2023, 09:58:14 am »

Ruska vojska je naučila da odredi položaje Oružanih snaga Ukrajine pomoću pametnih telefona

Vojnici Oružanih snaga Ruske Federacije naučili su da otkrivaju položaje ukrajinske artiljerije pomoću pametnih telefona

Ruska vojska je smislila novi način otkrivanja ukrajinske artiljerije u zoni specijalne operacije. Za to je potrebno samo nekoliko pametnih telefona, navodi se u najnovijem broju časopisa Arsenal otadžbine od 12. januara.

Objašnjava se da vojska koristi nekoliko telefona sa specijalnim aplikacijama koje detektuju zvukove neprijateljskih artiljerijskih hitaca.

Četiri zvukomera sa pametnim telefonima (tabletima) nalaze se na udaljenosti od 3–6 km od linije kontakta i pomoću takvog softvera određuju vreme detekcije zvuka pucnja u automatskom i ručnom režimu, članak precizira.

Nakon toga, informacije se prenose na centralni tablet, koji, zauzvrat, pomoću aplikacije ZvukCentr utvrđuje tačnu lokaciju opreme i šalje njene koordinate vojsci.

Istovremeno, metoda ne garantuje nepogrešivu tačnost, međutim, imajući grubo razumevanje lokacije ukrajinske artiljerije, dronovi se šalju na mesta za završno izviđanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Smartfon 1.jpg (44.27 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #55 on: January 15, 2023, 09:36:37 pm »

Radio-elektronski lovci „prizemljili“ ukrajinske bespilotne letelice

Jedinice REB (radio-elektronske borbe) Zapadnog vojnog okruga danonoćno prate vazdušni prostor iznad graničnih naselja kako bi sprečile letove neprijateljskih jurišnih i izviđačkih dronova.

Na snimku imamo priliku da vidimo pripremu za borbeni rad, otkrivanje ciljeva i ometanje, putem automatizovane stanice za ometanje VHF radio komunikacija R-934B.

Stanica je namenjena za obavljanje radio-izviđanja, elektronskog ometanja i tehničke analize zemaljskih, vazduhoplovnih, ćelijskih i tranking (mrežno-konfigurisanih) VHF radio veza koje rade na fiksnim frekvencijama i u frekventnom režimu širenja spektra (FHSS).

Kada radi zajedno (upareno) sa sličnim proizvodom, R-934B omogućava pronalaženje pravca i određivanje koordinata izvora radio emisije.

Stanica je sposobna da detektuje radio veze koje rade u FHSS režimu, sa brzinom skoka frekvencije do 1.000 skokova u sekundi.

Stanica može simultano ometati do 6 radio linkova.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #56 on: January 20, 2023, 05:42:19 pm »

Ekskluzivni litvanski "instrument" u rukama "orkestra"

Vagnerovi „muzičari” nastavljaju da ubiraju NATO trofeje sa pozicija odbeglih ukrajinskih trupa u Soledaru.

U rukama voda za vatrenu podršku „Orkestra“ nalazi se jedinstveno oruđe litvanske proizvodnje – anti-dron puška EDM4S Skysweeper. Ukupno su isporučeni u Ukrajinu u ograničenoj seriji od 12 komada. Jedan je sada deo Ruske "filharmonije".Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #57 on: February 03, 2023, 06:24:10 pm »

Uređaj za aktiviranje režima samoodbrane PARS - Antidron puška kompanije Elias doo u proveri tokom SVO u Ukrajini

Ovaj PARS Antidron uređaj je testiran i verifikovan u terenskim i borbenim uslovima. Poslat je na liniju vojnih operacija da pomogne ruskoj vojsci. U ovako teškim vremenima za borbu sa visokim tehnologijama, nađen je novi način suprotstavljanja.

Ovom prilikom je pažnji javnosti predstavljen video pripadnike ruske vojske, koji su testirali ovu "pušku" u akciji neutralisanja neprijateljskih bespilotnih letelica.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #58 on: February 11, 2023, 12:21:05 pm »

Ilon Mask zabranio Ukrajini upravljanje dronovima pomoću Starlink satelita

SpaceX dozvoljava Ukrajini da koristi Starlink internet za vojnu komunikaciju, ali kontrolisanje dronova je zabranjeno.

Nije lako opisati odnose između Ilona Maska, odnosno SpaceX-a, i Ukrajine, a deluje da su na pomolu nove teške reči i optužbe nakon što je kompanija ograničila mogućnost upravljanja dronovima pomoću Starlink satelitskog interneta.

Govoreći na konferenciji u Vašingtonu, glavna operativna direktorka kompanije SpaceX, Gvajn Šotvel, rekla je da Starlink nikada nije bio zamišljen da se koristi kao oružje.

"Ukrajinci su ga iskoristili na načine na koje nismo predviđali i koji nisu bili deo bilo kakvog sporazuma", rekla je Šotvel, pozivajući se na izveštaje da je Starlink korišćen za kontrolu ukrajinskih dronova. "Postoje stvari koje možemo da uradimo kako bismo ograničili njihovu sposobnost da to rade - postoje stvari koje možemo da uradimo i koje smo uradili."

Šotvel nije precizirala šta je SpaceX tačno preduzeo kako bi se Ukrajina sprečila da koristi Starlink za vojne napade. Ona je naglasila da se servis može koristiti za vojnu komunikaciju, ali da nikada nije bio namenjen za upotrebu u ofanzivne svrhe.

SpaceX je isporučio preko 25.000 Starlink terminala Ukrajini i pokrivao je njihove troškove od početka rata, pomažući da kritična infrastruktura zemlje, kao i njeni građani, imaju pristup internetu dok Rusija nastavlja svoje napade.

U oktobru prošle godine, izvršni direktor kompanije SpaceX, Ilon Mask, rekao je da kompanija ne može da nastavi da finansira Starlink u Ukrajini na neodređeno vreme. Kompanija je procenila da bi troškovi mogli da dostignu skoro 380 miliona dolara u narednih 12 meseci i zatražila od američke vlade da plati dodatne terminale i tekuće troškove usluga.

Međutim, samo dan kasnije, Mask je odustao od tog zahteva i obećao da će SpaceX finansirati ukrajinske napore da zemlja ostane povezana na internet u područjima gde su ruske snage uništile telekomunikacionu infrastrukturu.

Rusija je prošle godine pokušala da ometa signale koje odašilju Starlink sateliti, ali je Mask na te neuspešne poteze rekao da su doveli do toga da kompanija poboljša bezbednost svog softvera. Nakon toga, Rusija je zapretila da bi SpaceX sateliti mogli da postanu legitimna vojna meta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Starlink sateliti.png (452.93 KB, 684x512 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #59 on: February 20, 2023, 03:08:18 pm »

Vojnici Vazdušno-desantnih snaga Ruske vojske radili su sa anti-dron oružjem na dron Oružanih snaga Ukrajine

Jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije (VDV), koristeći ometač za bespilotne letelice (anti-dron pušku) u južnom sektoru specijalne vojne operacije, blokirala je i prizemljila bespilotnu letelicu (BPL) ukrajinskih militanata. Snimak rada ruske vojske objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Puške protiv bespilotnih letelica omogućavaju uništavanje bespilotnih letelica tipa kvadrokopter koje koristi ukrajinska vojska na udaljenosti od 1-2 km, što smanjuje sposobnost neprijatelja da izviđa linije fronta i vrši korekciju vatre na ruske položaje.

Osmatrači jedne od jedinica Vazdušno-desantnih snaga primetili su ukrajinski kvadrokopter koji je doleteo do linije fronta radi izviđanja. Ovo je odmah prijavljeno timu.

Operater anti-dron sistema, nakon što je dobio komandu da ometa dron, prema ciljnim oznakama svojih drugova uz pomoć obeležavajuće municije iz malokalibarskog naoružanja, otkrio je neprijateljski kvadrokopter, zahvatio ga i, sprečivši ga da se vrati u bazu, na lokaciju ukrajinskih trupa, spustio ga na našu teritoriju.

„Čuli smo zvuk kvadrokoptera. Moj drug je prvi primetio, i usmeravao me traserima. Kad sam primetio kvadrokopter po traserima, počeo sam da radim sa puškom. Komanda "Vazduh" došla je od komandanta. Odrađeno, spušteno“, rekao je Azamat, pripadnik Vazdušno-desantnih snaga.

Memorija sletelog kvadrokoptera sadržala je vredne informacije o lokaciji i lansirnim mestima bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor


* anti dron.jpg (106.71 KB, 900x506 - viewed 3 times.)
« Last Edit: February 20, 2023, 04:25:32 pm by Kubovac » Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 23 queries.