PALUBA
March 04, 2024, 01:02:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Knjiga "Ešalon"  (Read 11819 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« on: July 06, 2022, 08:18:03 am »

Za sve članove i poštovaoce foruma Paluba jedan, kako bi na zapadu rekli, "teaser", a uskoro i puna prezentacija nove knjige koju sam napisao zajedno sa kolegom Branislavom Kojadinovićem!

EŠALON
Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"


"Sve veća vatrena moć i uticaj koji je vazduhoplovstvo imalo na tok i ishod rata, tražilo je razvoj kontra-mera, kako iz vazduha, tako i sa zemlje, ali i pravovremeno otkrivanje i detekciju protivničkih vazduhoplova i brz prenos informacija svim korisnicima i uzbunjivanje civilnog stanovništva radi traženja odgovarajućeg zaklona.
O svemu ovome možete čitati detaljnije u ovom pregledu istorijskog razvoja protivvazduhoplovnih, radarskih i sistema automatizacije i upravljanja u nekadašnjem Sovjetskom Savezu i današnjoj Rusiji".....


Uskoro, vrlo uskoro!  

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Untitled-3.jpg (2016.47 KB, 3240x2069 - viewed 11 times.)
« Last Edit: November 21, 2023, 06:35:39 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #1 on: July 09, 2022, 09:05:14 am »

Poštovani članovi foruma Paluba,

Kao što sam i najavio pre nekoliko dana, iz štampe je izašla knjiga autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića pod nazivom:

EŠALON
Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije


Knjiga je izdata od strane izdavača "Scero Print" iz Niša, tekuće 2022. godine.
Knjiga je u mekom povezu, formata B5 (24 x 17 cm), sa šivenim koricama.
Pisana je ćirilicom na ukupno 212 stranica i bogato ilustrovana, sa 58 crno-belih fotografija veoma dobrog kvaliteta i 13 dijagrama i skica u ful koloru.

Autori se svima koji su pomogli izradu knjige zahvaljuju od srca!


* Prezentacija 0.0.jpg (94.13 KB, 1548x1161 - viewed 1 times.)

* Prezentacija 1.png (70.77 KB, 819x541 - viewed 6 times.)

* Prezentacija 2.png (118.02 KB, 819x541 - viewed 2 times.)

* Prezentacija 3.jpg (197.98 KB, 1932x1449 - viewed 2 times.)

* Prezentacija 4.jpg (144.33 KB, 1932x1449 - viewed 1 times.)

* Prezentacija 4.1.jpg (160.01 KB, 1152x1548 - viewed 1 times.)

* Prezentacija 5.png (272.13 KB, 819x542 - viewed 3 times.)

* Prezentacija 6.png (108.6 KB, 819x538 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #2 on: July 19, 2022, 12:37:36 pm »

[NOVA KNJIGA] “Ešalon“: Sve o sovjetskim i ruskim radarskim sredstvima, komandno informacionim sistemima i sistemima automatizacije

Najbolje je kada o vašem delu pišu oni koji su to delo i pročitali. U tom smislu vam svima preporučujem ovu svojevrsnu recenziju knjige koju je napisao novinar vazduhoplovnog portala Tango Six, Živojin Banković!

Još jednom u svoje lično ime i u ime kolege autora Branislava Kojadinovića, pozivam sve koje ova tematika zanima, da svakako iskoriste priliku (ograničen tiraž) i nabavu ovu knjigu!

Knjiga se, za sada, distribuira direktno preko autora knjige. U tom smislu svi zainteresovani za knjigu, mogu se javiti u inbox Kubovcu ili na e-mail adresu Zoranu Vukosavljeviću: zoran_vukosavljevic@yahoo.com ili Branislavu Kojadinoviću na: branislavkojadinovich66@gmail.com
.
Cena knjige je 1300,00 dinara + PTT troškovi (Brza pošta).
Plaćanje knjige pouzećem ili na račun autora.


Prezentacija knjige Ešalon
« Last Edit: July 19, 2022, 12:43:00 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #3 on: July 30, 2022, 12:27:08 pm »

2. Pelengaciona lokacija u ruskom PVO

Pelengator je elektronski uređaj koji pasivno prima i registruje elektronsku emisiju protivničkog radara ili radio uređaja u cilju preduzimanja kontramera. Pelengovanje protivničkih radara je prisutno u svim vidovima oružanih snaga. Kontramere izvedene na osnovu pelengacije mogu biti elektronskog tipa, odnosno neka vrsta ometanja ili borbene odnosno neka vrsta vatrenog dejstva. Pelengacija je postala jedan od najvažnijih oblika izviđanja efira. U tom smislu je i od velike važnosti u svekolikom ruskom PVO sistemu. Dijagram pokazuje različite oblike pelengacije koji se koriste u Ruskoj Armiji, od kojih svi imaju značaj za PVO ali ne svi jednako.

U svim ovim slučajevima na dijagramu, zajednička je karakteristika, da radarski zrak, u nekom trenutku vremena, obasjava cilj zračenjem, tj. česticama tipa fotona. To zračenje (u konačnici fotonske čestice) se pasivnim prijemnikom može otkriti. U osnovi, to je proces pelengacije radarskog signala.

U zavisnosti od avionskog radara i pelengatora, i mnogih drugih faktora, proces detekcije aviona može biti manje ili više uspešan. Poznavanje elektronskih karakteristika protivničkog radara, može biti važan činioc u efikasnom radu pelengatora. Zbog toga je važno, da jedinice sa pelengatorima, budu u punoj borbenoj upotrebi 24 časa, preko cele godine. Po protoku izvesnog dužeg vremena, one bi na taj način, vrlo verovatno ostvariti kontakt sa potencijalnim neprijateljem, čime bi stekli trajnu informaciju o njegovim elektronskim karakteristikama. Zato za elektronsko izviđanje ne postoje periodi mira.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Više o pelengacionoj tehnici u ruskoj PVO, možete pronaći u knjizi autora Branislava Kojadinovića  i Zorana Vukosavljevića: "Ešalon - istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije".

Knjigu možete nabaviti ekskluzivno kao članovi foruma Paluba, javljanjem meni u inbox ili kroz komentare, pa ću vam se javiti...


* Pelengacija u ruskom PVO skica.png (79.69 KB, 542x761 - viewed 9 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #4 on: August 17, 2022, 05:14:05 pm »

Špaga, Mašuk, Pamir i Lena - giganti među sovjetskim radarima

Apsolutni giganti među sovjetskim uslovno rečeno klasičnim radarima mada oni osim Lene skoro nijedan to nisu bili. Naime Mašuk je bistatik sa emiterom i prijemnikom potpuno odvojenim dok je Špaga u suštini usko specijalizovani  radar sektoraš sa potpuno paraboličnom antenom bez klasične rotacije, dok je Pamir bio div sa janusovskim kompletom predajno prijemnih antena koji je uvek radio u paru sa još jednim radarom.

Mašuk i Pamir su ostali na prototipovima dok je Špaga stala na nekoliko primeraka. Jedino je Lena doživela dvocifrenu seriju, ali i to manje od 20 primeraka. I to je na neki način bila i srećna okolnost jer su takvi giganti bili slepa grana razvoja koju su krstareće rakete razvejale u vetar.

Više o ovim impresivnim gigantskim radarskim strukturama, možete pronaći u Glavi 1.1 Razvoj Vazdušne PVO u SSSR-u, put ka gigantizmu.

Obratite pažnju na taj put ka gigantizmu. Ovi giganti su samo bili krajnja loša posledica tog razvoja. Hladni rat je izvor tog problema i Amerikanci su imali slične promašaje, poput izgradnje tri linije nepokretnih radara ka severu, na kanadskoj granici , pa Mid-kanadska linija, pa krajnja severna linija.
Sve protiv ruskih bombardera koji na kraju nisu ni postali osnovni nosilac sovjetskih nuklearnih snaga. Ali to je bilo viđenje jednog vremena sa kraja 50-tih i u 60-tim godinama prošlog veka.

Sve teritorijalne PVO velikih igrača (recimo NATO instalacije u zapadnoj Evropi) su pale u ono što autori lično nazivaju *sindrom Mažino linije*. Suočeni sa hiljadama bombo-nosećih aviona i sa velikim teritorijama ili velikim brojem branjenih objekata posegli su za stvaranjem neprekidne radarske slike na ogromnim prostranstvima što je posebno pogodilo SSSSR i sa idejom o formiranju neprekidne raketne odbrane na toj liniji makar i na visinama iznad 3000 metara, pa čak i manje u zamislima sve do 500 m.

Na obe strane su potpuno prenebregli dve činjenice: prvu da je čak i avijacija sa nuklearkama prešla od 60-te pa nadalje u sistem snabdevanja u vazduhu gorivom više puta u dolasku i čak odlasku i dejstvo sa malih visina bar do zone cilja i drugo mnogo važnije da strateški bombarderi polako prelaze na krilate rakete, što je čudno za obe strane obzirom da su Amerikanci bili vrlo uočljivi sa svojim *Lovačkim psom* a kod Sovjeta da i ne govorimo o razvoju velikih krilatih raketa koji je bio u zamahu.

No proces je bio istorijski, tek je Vijetnam doneo na svetlo dana detroniranje klasičnog pristupa avijacijskom napadu i to ograničeno. Prvi razlog je što su rakete PVO bile na početku razvoja (Berkut tu ništa nije pomogao nego samo odmogao gledajući na duže staze) i svoj potencijal će prikazati tek 1971-73. Pojava krstarećih raketa kakve danas znamo je krenula, ali je ipak došla u prvi plan tek početkom 80-tih. Tako su sovjetski radari koji su bili kičma teritorijalne PVO ili Vozdušne PVO već bili u veliko-serijskim proizvodnjama deceniju i duže i to po spisku: P-14 među metrašima, linija P-20/25/30/35/37 među centimetrašima i P-80 Kabina 66 među decimetrašima u ukupnom broju od preko 2000 komada u proizvodnji, a svi su oni patili od gigantizma nešto malo manje od ovih neupelih džinova.

Sa 2500 aviona samo za lovačka dejstva od kojih je skoro većina bila u PVO, a ne armijskom vazduhoplovstvu sovjetsku teritorijalnu PVO je bukvalno stigao *mažino sindrom*. Nekih ostataka te zablude ima do dana današnjeg mada nestaju. I sam Zapad je od nje patio u dobroj meri, a ostaci toga se provlače do današnjeg dana skoro pa jednako. Vrlo moderni FAR radari (a i refleksni tipa 3D) zapada koji su se pojavili krajem 70-tih, a posebno u 80-tim i naravno kasnije u velikoj meri su bili korišćeni pa i danas na stacionarnim pozicijama, betonskim objektima sa klima komorama, udobnošću svake vrste i posledično dugotrajnom radu radara koji se jako sviđao finansijerima. Modifikovanje nuklearnih bombi za bacanje iz niskog leta još nije diglo uzbunu, ali je zato pojava krstarećih raketa to odnela do vraga. Pri tome se pojavljuju i na istoku i na zapadu protivradarske rakete koje su odstupile od *Šrajk koncepcije* i dobile velike domete na poznate lokacije ciljeva. Nemajući taj način razmišljanja Suhoputna PVO SSSR-a (Trupna PVO) je jedina išla pravim putem - putem *super pokretljivosti*.


5N56 Špaga, radar centimetraš na tri gigaherca, sa ogromnom antenom prečnika od 12 m. Radar je namenjen za preciznija merenja daljina po važnim sektorima u okviru veće grupe pri najtežim smetnjama. Radar je predstavio verovatno najveću parabolnu rotirajuću antenu centimetarskog radara ikada.
Objekat ispod antene je dvospratan na šipovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mašuk, bistatik centimetraš, sa odvojenim prijemnim i predajnim antenama i sekundarnim radarom

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

P-90 Pamir, decimetraš verovatno najveća samostalna rotirajuća težina radara, istina ukupan zbir svih rotirajućih težina na Mašuku je bio i veći. Posebno poznat u sklopu razvoja dalekodometnog sistema PVO Dalj, koji nikada nije zaživeo.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

P-70 Lena - gigantska konstrukcija u stalnom nepokretnom objektu. Kada mu se pogleda dijagram zračenja i instrumentalna daljina, to je strahota od skoro 2000 km u metodu "niski snop". Naravno, praktični dometi su bili mnogo manji, a ko ni zbog čega drugog, ono zbog daljine direktne vidljivosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Više o ovim radarima možete pronaći u knjizi: "Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"

Knjigu možete naručiti ekskluzivno preko foruma Paluba, tako što ćete mi se javiti u inbox ili ovde iskazati zainteresovanost, pa ću ja vas kontaktirati.
* Špaga 1.jpg (56.73 KB, 485x424 - viewed 238 times.)

* Špaga 1a.jpg (96.59 KB, 611x550 - viewed 1 times.)

* Špaga 1b.jpg (256.64 KB, 1024x984 - viewed 1 times.)

* Mašuk predajnik.jpg (21.58 KB, 250x292 - viewed 235 times.)

* Mašuk sekundarni radar.jpg (17.02 KB, 250x256 - viewed 236 times.)

* Pamir.jpg (556.67 KB, 1495x2048 - viewed 2 times.)

* Lena.jpg (28.3 KB, 700x500 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #5 on: August 31, 2022, 04:36:01 pm »

U čitavom galimatijasu radara trupne PVO u ruskoj vojsci, pojavio se i radar tipa Niobij, namenjen masovnom naoružavanju Suhoputne (trupne PVO) ruske vojske. Ovaj radar će verovatno u budućnosti biti glavni dežurac na nivou brigadne i divizijske PVO.

Tokom Specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini, imali smo često prilike da ovaj savremeni i mobilni radar gledamo u kombinaciji sa raketnim sistemima PVO S-300V i raketno-topovskim kompleksima Pancir S1 i raketnim sistemima Tor-M1/2.Više o ovom radaru koji predstavlja ultimativno rešenje za avijaciju i srednje i veće BPL-ove, stelt letelice (a pritom i veoma otporan na ometanje) možete pročitati u knjizi "EŠALON: Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije" koju možete pogledati i poručiti i preko Vojne Knjižare klikom na link ispod:

https://www.vojnaknjizara.com/shop/esalon-istorija-razvoja-sovjetskih-i-ruskih-radara-komandno-informacionih-sistema-i-sistema-automatizacije/


Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 660


« Reply #6 on: August 31, 2022, 05:35:50 pm »

Koliko je poštarina za Hrvatsku
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #7 on: August 31, 2022, 05:46:54 pm »

Koliko je poštarina za Hrvatsku

Oko 15-tak Eur. Ja sam do sada poslao 2 u CRO i 1 u Makedoniju i nije bilo problema oko slanja i preuzimanja....
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #8 on: August 31, 2022, 11:48:06 pm »
   Mala digresija. Suhoputnoe se odnosi na kopnenu vojsku (suvozemna).


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #9 on: August 31, 2022, 11:54:01 pm »


   Mala digresija. Suhoputnoe se odnosi na kopnenu vojsku (suvozemna).Suhoputna PVO je kod nas ekvivalentna sa trupnom PVO, dok je Vozdušna PVO ekvivalentna sa PVO teritorije.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #10 on: September 18, 2022, 07:52:27 pm »

Poštovani članovi foruma Paluba,

Obaveštavam vas sve, da se usled povećanja potražnje, knjiga autora Branislava Kojadinovića i Zorana Vukosavljevića: "Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije", od sada može nabaviti i preko preduzeća  Cool odnosno njihove prodavnice M-Hobby.

U tom smislu svako ko, iz bilo kog razloga, želi nabaviti knjigu preko ove prodavnice, posebno poznate po maketarskim proizvodima, sada postoji i ta mogućnost.

Link
« Last Edit: September 18, 2022, 08:03:29 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #11 on: October 29, 2022, 05:20:43 pm »

Ešalon na Sajmu knjiga u Beogradu!

Poštovani članovi Foruma Paluba,

Ovaj vikend smo odlučili da prvi put izložimo jednu našu knjigu na Sajmu knjiga u Beogradu.
U pitanju je najnovija knjiga autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića, pod nazivom "Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije".

Prvi dan, subota, je ocenjen kao više nego uspešan. Pozivam sve zainteresovane, koji žive u Beogradu i okolini, ali naravno i u ostalim krajevima Srbije koji imaju nameru da sutra (nedelja) dođu na Sajam knjiga u Beogradu, da nas pronađu na štandu "Udruženja veterana 3.rd PVO - Slobodno nebo Srbije" i "Udruženja srbski kulturni centar - Ćirilica", u koridoru između Hale 1 i Hale 4.

Posetioci će imati priliku da u periodu između 10 - 16 časova upoznaju i autore knjige (ili barem jednog) i da knjigu kupe sa posvetom (ukoliko žele) sa posebnim sajamskim popustom, te cena knjige iznosi 1000,00 din.

Očekujemo Vas da se upoznamo!

Dobrodošli!


* Ešalon 0.jpg (153.32 KB, 1548x1161 - viewed 3 times.)

* Ešalon 1.1.jpg (119.21 KB, 900x1600 - viewed 7 times.)

* Ešalon 1.jpg (143.98 KB, 900x1600 - viewed 8 times.)
« Last Edit: October 29, 2022, 05:31:17 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #12 on: November 27, 2022, 12:31:12 pm »

Vreme kao stvoreno za jednu dobru knjigu!  Smiley

Poštovani članovi foruma Paluba,

Ima li išta bolje tokom maglovitih i hladnih dana koji su ispred nas, obradovati sebe jednim dobrim stručnim i istorijskim štivom koje će vam skrenuti pažnju sa "temperature u radijatorima", na "frekvencije zračenja iz radijatora"!

U tom smislu vas sve podsećam na, barem za sada, jedinstvenu studiju Istorije razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije "Ešalon", koju možete nabaviti ekskluzivno preko foruma Paluba, kontaktirajući Kubovca u inbox ili ostavljanjem komentara ispod objave.

Kome je, iz bilo kog razloga, praktičnije da nabavi knjigu iz knjižara, mogu to uraditi preko sajta Vojne Knjižare:

Vojna Knjižara - EŠALON

I preko prodajnih centara Spektar M-Hobby:

M-Hobby - EŠALON

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #13 on: December 10, 2022, 06:44:59 pm »

Autori knjige predstavljaju "Ešalon" na XV Maketarskom novogodišnjem Kupu na Sajmu u Beogradu!

Dakle, evo nove prilike da se družimo, pa pozivam sve koji su iz ovog ili onog razloga propustili dolazak na Sajam knjiga, da posete XV Maketarski novogodišnji kup 2022, u organizaciji maketarskog kluba "Oluj" i Muzeja Vazduhoplovstva.

Pozivam vas 10. i 11. decembra 2022. a evo i satnica:

10.12.2022. Subota

– 09-13h Prijava maketa
– 13-16h Izložba
– 16h Suđenje

11.12.2022. Nedelja

– 09-13h Izložba
– 13-14h Izdavanje maketa
– 14-16h Dodela priznanja

Poseta takmičenju je besplatna za sve posetioce, a u samoj blizini Sajma postoje dva besplatna parkinga, jedan je na platou kod stare biletarnice a drugi na izlazu iz Sajma kod novog mosta.Parking u krugu Sajma se plaća po započetom satu.

Dakle, vidimo se ovog vikenda u Velikoj Hali 4 Beogradskog Sajma!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Ešalon na Maketarskom kupu 1.jpg (151.79 KB, 1548x1161 - viewed 3 times.)

* Ešalon na maketarskom kupu 2.jpg (183.3 KB, 1548x1161 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #14 on: February 09, 2023, 10:22:27 am »

Poštovani članovi Foruma Paluba,

Povodom, evo još malo, godišnjice sukoba u Ukrajini, moja malenkost i kolega Branislav Kojadinović, napisali smo jednu svojevrsnu analizu dosadašnjeg učinka sistema PVO, VOJiN i sistema elektronskog ratovanja na bojnom polju Ukrajina, na našem vazduhoplovnom portalu Tango Six.

Tekst je povezan i sa našom knjigom "Ešalon", te smo iskoristili priliku da povežemo analizu sa poglavljima i stranica iz knjige u kojoj se navedeni sistemi i sredstva ratne tehnike pominju i opisuju.

Ovo će, pored ostalog, nadamo se i olakšati praćenje knjige "Ešalon" za sve one koji budu zainteresovani za nabavku ili su je već nabavili.

Godinu dana nakon početaka rata u Ukrajini: Čija PVO je bolja?

Podsećam da se knjiga "Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije", može nabaviti preko Foruma Paluba kontaktiranjem Kubovca ili ostavljanjem komentara ispod teksta.

Knjiga se takođe, kome je tako iz bilo kog razloga zgodnije, može nabaviti i preko sajta Vojne knjižare:

https://www.vojnaknjizara.com/shop/esalon-istorija-razvoja-sovjetskih-i-ruskih-radara-komandno-informacionih-sistema-i-sistema-automatizacije/

I preko prodavnice Spektar M-Hobby:

https://spektar-mhobby.com/prodavnica/literatura/knjige-publikacije/knjiga-esalon-istorija-razvoja-sovjetskih-i-ruskih-radara-komandno-informacionih-sistema-i-sistema-automatizacije/


Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.