PALUBA
July 15, 2024, 01:05:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke  (Read 11389 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #15 on: February 25, 2023, 12:00:03 am »

Raketni sistem PVO IRIS-T SLM u Ukrajini. Na slikama možemo videti samohodno lansirno oruđe i rad u kabini sistema za upravljanje vatrom:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IRIS 1.jpg (92.11 KB, 960x634 - viewed 3 times.)

* IRIS 1.1.jpg (99.1 KB, 1280x867 - viewed 3 times.)

* IRIS 2.jpg (120.15 KB, 1280x749 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #16 on: March 03, 2023, 06:43:27 pm »

Taktička obuka ukrajinskih vojnika na sistemu protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T SLM

Vojnici Vazduhoplovstva Nemačke trenutno pružaju taktičku obuku ukrajinskim vojnicima na IRIS-T SLM protivvazduhoplovnom odbrambenom sistemu. Oni se oslanjaju na svoje iskustvo sa sličnim sistemima koji su već uvedeni u nemačke oružane snage.

Stanovništvo Ukrajine je svakodnevno izloženo ruskim vazdušnim napadima. Populacioni centri, kritična infrastruktura kao što su elektrane i mostovi, i trupe u njihovim zonama su mete ruskih napadača. Raketni sistem PVO IRIS-T SLM može se primeniti protiv širokog spektra pretnji, uključujući vazduhoplovne pretnje kao što su dronovi, avioni, helikopteri ili krstareće rakete.

U svom govoru o budžetu prošlog juna, kancelar Šolc je obećao da će podržati Ukrajinu u nabavci IRIS-T SLM. Sistem je sada isporučen Ukrajini i ukrajinske oružane snage ga koriste za zaštitu stanovništva i ključne infrastrukture od ruskih vazduhoplovnih udara. Integrisani u postojeće sisteme protivvazduhoplovne odbrane, sada se mogu boriti protiv pretnji iz vazduha na većim daljinama.

Podrška vazduhoplovstva

Vazduhoplovstvo Nemačke podržava obuku ukrajinskih vojnika na sistemu protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T SLM. Specijalisti za protivvazduhoplovnu odbranu preuzimaju delove taktičke obuke i oslanjaju se na svoje iskustvo sa sličnim sistemima koji su već uvedeni u Bundesveru, kao što je sistem oružja Ozelot. U tu svrhu se neke taktičke situacije kopiraju ili se korišćenje sistema simulira korišćenjem generičkih scenarija.

Struktura borbenog sistema

Vatrena jedinica borbenog sistema IRIS-T SLM, sastoji se od komandnog mesta, radarskog kompleksa i nekoliko lansirnih uređaja za lansiranje vođenih projektila. Ostala vozila se koriste za održavanje i punjenje lansera navođenim projektilima.

Navođene rakete su dalji razvoj IRIS-T rakete koja se već koristi na Eurofighter-u. Dodatni raketni motor obezbeđuje veliko ubrzanje nakon lansiranja i povećava domet nekoliko puta u odnosu na verziju vazduh-vazduh. Kontrola vektora potiska daje vođenoj raketi izuzetno visok nivo manevrisanja, što čini gotovo nemogućim izmicanje raketi ili bekstvo od rakete.

Pored toga, modularna struktura sistema osigurava da se može brzo pomeriti vazduhoplovnim transportom. Blagovremena nova nabavka IRIS T-SLM takođe se može razmotriti i za Bundesver. Zahvaljujući taktičkoj obuci, PVO specijalisti već sada mogu da steknu početne utiske o jednom od najmodernijih sistema PVO.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

* IRIS obuka 1.jpg (139.01 KB, 1400x788 - viewed 1 times.)

* Iris obuka 2.jpg (577.25 KB, 2048x1368 - viewed 1 times.)

* Iris obuka 3.jpg (414.39 KB, 2048x1442 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #17 on: March 03, 2023, 08:24:26 pm »

Vezano za tekst iznad....

Ovde je zanimljivo napomenuti da Nemačka ne poseduje raketni sistem IRIS-T SLM u svom naoružanju. Dakle, obuku u tehničkom smislu verovatno sprovode proizvođači ili operatori iz zemalja korisnica, a u taktičkom smislu, kako piše u tekstu, "Specijalisti za protivvazduhoplovnu odbranu preuzimaju delove taktičke obuke i oslanjaju se na svoje iskustvo sa sličnim sistemima koji su već uvedeni u Bundesveru, kao što je sistem oružja Ozelot. U tu svrhu se neke taktičke situacije kopiraju ili se korišćenje sistema simulira korišćenjem generičkih scenarija."

Eto...videćemo rezultate ovakve obuke, uskoro.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #18 on: April 19, 2023, 08:28:00 pm »

Berlin je Kijevu predao drugi od četiri sistema PVO IRIS-T

Kako navodi Der Spiegel, Nemačka je pre nekoliko dana predala Ukrajini i 16 raketa kompleksa IRIS-T SLM.

Nemačke vlasti isporučile su režimu u Kijevu drugi od četiri protivvazduhoplovna raketna sistema IRIS-T SLM. O tome piše list Suddeutsche Zeitung, pozivajući se na neimenovanog predstavnika nemačke vlade. Međutim, nije bilo zvanične potvrde da je sistem PVO poslat u Kijev.

Na spisku vojne pomoći Ukrajini, koji je objavljen na zvaničnom sajtu nemačke vlade, i dalje je samo jedan sistem PVO IRIS-T SLM, na spisku planiranih isporuka pojavljuju se još tri sistema. Prema pisanju časopisa Der Spiegel, uz protivvazduhoplovni raketni sistem, Berlin je u Kijev poslao 16 projektila. Kako navodi izdanje, transfer je obavljen pre nekoliko dana – oko 16. aprila.

Isporuke IRIS-T SLM u Ukrajinu prvobitno su planirane u novembru prošle godine. Međutim, već 11. oktobra prijavljeno je slanje prvog sistema PVO. Dve nedelje kasnije, nemački kancelar Olaf Šolc najavio je nameru da vlastima u Kijevu prebaci još tri raketna sistema.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Iris-T SLM sastoji se od tri osnovne komponente:

- lansirno oruđe na kamionskoj šasiji sa prostorom za osam projektila
- radarsko vozilo
- komandno vozilo

Protivvazduhoplovne rakete mogu da gađaju ciljeve na visinama do 20 kilometara i daljinama do 40 kilometara.

Nemačka savezna vlada je pregovarala sa švedskom vladom o nabavci samohodnih lansera na guseničnim šasijama za sistem IRIS-T SLS u vlasništvu švedske vojske. Prema informacijama Der Spiegela, Švedska je sada predala Nemačkoj dvanaest lansirnih oruđa IRIS-T-SLS. Trenutno je u toku potraga za vozilima na koja se mogu postaviti lanseri kako bi se mogli isporučiti u Ukrajinu.

Sam Bundesver još nema veoma skup sistem IRIS-T. Ministarstvo odbrane želi da kupi osam jedinica za Bundesver. Projekat bi ove godine trebalo da bude podnet odboru za budžet Bundestaga na odobrenje.

IRIS-T SLM komponente sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

IRIS-T SLM, višenamenski radar TRML-4D:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

IRIS-T SLM, samohodno lansirno oruđe:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
Izvor 2


* IRIS-T1.jpg (344.84 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)

* IRIS-T SLM osnovne komponente.png (768.19 KB, 948x456 - viewed 1 times.)

* IRIS-T SLM radar.jpg (242.09 KB, 1600x1091 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #19 on: May 03, 2023, 03:55:36 pm »

IRIS-T SLM u Ukrajini

Na društvenim mrežama, osvanuo je i prvi snimak raketnog sistema PVO IRIS-T SLM u Ukrajini, sa snimcima lansiranja

Šta znamo o raketnom sistemu IRIS-T SL?

Projekat IRIS-T SL je započet 2007. na zahtev Nemačke vojske za novim sistemom kratkog dometa a razvijen u saradnji sa Švedskom i Južnom Afrikom. Sistem je baziran oko V-V rakete IRIS-T. Za korišćenje u okviru zemaljskog sistema PVO raketa IRIS-T je pretrpela izmene. Dobila je novi raketni motor i upravljačke površine, novi data link i korekciju putem GPS/INS i novo hlađenje. Raketa se i fizički razlikuje od originalne verzije koja se koristi na avionima.

Postoje dve osnovne verzije. Prva verzija, koja se označava kao IRIS-T SLS, poseduje rakete dometa do 12 km po daljini i do 6 km po visini, dok je kod druge verzije označene kao IRIS-T SLM domet povećan na 40 km po daljini i 20 km po visini. U razvoju je i treća verzija koje će, prema svemu sudeći, imati oznaku IRIS-T SLX i domet do čak 80 km po daljini i do 30 km po visini.

Rakete su smeštene u kontejnere, po 8 na jednom vozilu-lanseru, a zahvaljujući vektorisanom potisku omogućavaju dejstvo 360 stepeni u svim smerovima, pa samim tim poseduju i mogućnost zahvata cilja nakon lansiranja (LOAL – Lock On After Launch). Raketna baterija se u osnovi sastoji od višenamenskog radara a za tu namenu pominje se više mogućih tipova poput Giraffe AMB, koja se koristila tokom ispitivanja i razvoja sistema, sa dometom otkrivanja od oko 100 km i visinom otkrivanja do 25 km.

U ponudi su i radari kraćeg dometa poput Giraffe 1X, koji je uvela Švedska za svoje sisteme IRIS-T SLS kratkog dometa, a koji imaju deklarisanu daljinu otkrivanja do 25 km i po visini od 6 km, a koji se baziraju na guseničnoj šasiji.

Za sisteme IRIS-T SLM srednjeg dometa, u ponudi su i radari većeg dometa, poput višenamenskog AESA radara (GBMMR), a takođe i Giraffe 4A. Pored radara, u sastavu raketne baterije nalazi se i Kabina za upravljanje, kao i 4 lansirna oruđa.

Sistemi IRIS-T SL su izvorno nastali kao sistemi koji su zasnovani na široko korišćenim raketama vazduh-vazduh, ASRAAM. U tom smislu je sistema operativan upravo sa onim GSN (glavama za samonavođenje) kojima su pre bezmalo pola veka startovale rakete vazduh-vazduh, u ovom slučaju sa IC glavom za samonavođenje.

IRIS-T sa svojom IC glavom za samonavođenje ima malo složeniji način navođenja. Naime, ova raketa ima na srednjem kursu dobar deo trajektorije na kome se vodi uz pomoć radara. IRIS-ov radar je sličniji radaru na francuskom sistemu Aster (SAMP-T / MAMBA), odnosno on je istovremeno i osmatrački radar ali i vrši vođenje na srednjem delu trajektorije emitujući komande raketi na svom drugom kanalu više frekvencije (takoreći i “kvazi-nišanski”). Ta faza vođenja na IRIS je bila neophodna jer njena IC glava ipak ima nešto manju efektivnu daljinu zahvata na cilj i zahteva relativno precizno vođenje do daljine na kojoj IC glava postaje vodeća i od kog trenutka raketa leti na cilj samostalno.

IRIS-T je sistem možda i više upotrebljiv protiv aviona pa ostaje da vidimo da li će ga zaista tako i koristiti, što mu uopšte neće biti lako obzirom na (relativno) mali domet.

Za sistem važi da može da opstane sa svojim integralnim radarima samo ako su uvezani na neku višu instancu, što u Ukrajini mogu da obezbede ali sa pravom efektivnošću praktično samo zapadno od Dnjepra i delom istočno na pravcu Harkova. Sa druge strane to istovremeno znači i da sistem ipak bolje deluje pod dodatnim radarima za dežuranje nešto većeg dometa i sasvim drugih bandova (talasnih dužina) u odnosu na integralne.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #20 on: May 04, 2023, 08:12:55 pm »

Koliko projektila može da potroši jedna vatrena jedinica IRIS-T mesečno: broj ciljeva oborenih ovim sistemima PVO otkriven je u Oružanim snagama Ukrajine

Oružane snage Ukrajine govorile su o radu najnovijeg sistema PVO IRIS-T, isporučenog od strane Nemačke, u Ukrajini

Prošle godine u oktobru, Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine dobilo je od Nemačke prvi protivvazduhoplovni raketni kompleks IRIS-T SLM – za to vreme, ovaj najnoviji sistem PVO od Diehl Defense pokazao je visoku efikasnost protiv ruskih raketa i drugih ciljeva u vazduhu.

Odvojeno, napominje se da je od oktobra 2022. godine jedan kompleks sistema PVO IRIS-T uništio "više od 60" vazduhoplovnih ciljeva.
Naravno, formulacija „više od 60 oborenih ciljeva“ je prilično relativna, ali u isto vreme, na osnovu ove brojke, možemo okvirno analizirati nivo potrošnje raketa od strane jednog protivvazduhoplovnog raketnog kompleksa.

Dakle, otkako je sistem PVO IRIS-T stavljen na borbeno dežurstvo otprilike sredinom ili krajem oktobra 2022. godine, vidi se da ga Oružane snage Oružanih snaga Ukrajine koriste duže od šest meseci. Uzimajući za polaznu tačku cifru od šest meseci, kao i cifru od 60  projektila, zatim uzimajući u obzir stopostotnu efikasnost sistema PVO, nivo troškova raketa za njega trenutno iznosi 10 projektila mesečno. Pod uslovom lansiranja 70 projektila, nivo troškova raste prema uslovnom preko 11 projektila/mesečno, a za 80 projektila – preko 13 projektila/mesečno itd.

Ali to je pod uslovom 100% efikasnosti, odnosno kada svaki projektil pogodi svoju metu. U kontekstu sistema PVO IRIS-T, možemo se podsetiti sledećeg – ranije je objavljeno da ovaj sistem PVO generalno obara 9 od 10 raketa, odnosno efikasnost je 90%. Prema ovom pokazatelju, nivo potrošnje raketa mesečno raste na oko 11 projektila mesečno pod uslovom 60 oborenih projektila i na skoro 15 projektila mesečno pod uslovom 80 oborenih projektila.

Naravno, pojavom drugog kompleksa IRIS-T u Oružanim snagama Ukrajine (kao i sa kontraofanzivom i u kontekstu novih raketnih napada Ruske Federacije), potreba za raketama za ovaj sistem PVO će se samo povećavati – a to je razlog da još jednom podsetimo zašto je važno ne samo povećanje broja samih kompleksa u Oružanim snagama, već i stabilno snabdevanje njegovim protivvazduhoplovnim raketama.

Kada smo već kod IRIS-T, vredi pomenuti i savremeni radar TRML-4D za ovaj PVO sistem, koji se pokazao toliko efikasnim u otkrivanju ruskih letelica da ih proizvođač sada pravi unapred.

Inače, video-snimak Oružanih snaga Oružanih snaga pokazuje lansiranje protivvazduhoplovne rakete IRIS-T SLM (video u objavi iznad ove) - a posebno vredi obratiti pažnju na brzinu rakete i potisak motora u poređenju sa lansiranjem raketa starijih sovjetskih protivvazduhoplovnih raketnih sistema u naoružanju Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIST2.jpg (66.43 KB, 1360x765 - viewed 2 times.)

* IRIST1.jpg (138.79 KB, 1200x650 - viewed 1 times.)

* iris3.jpg (215.98 KB, 1360x765 - viewed 2 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 353


« Reply #21 on: May 04, 2023, 08:30:53 pm »

Šta je sa brzinom rakete pri lansiranju?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #22 on: May 04, 2023, 08:38:45 pm »

Šta je sa brzinom rakete pri lansiranju?

Velika startna brzina i snažan potisak, pogotovo kada se upoređuje sa starijih sovjetskim sistemima u naoružanju ukrajinske vojske.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 577


« Reply #23 on: May 04, 2023, 09:11:56 pm »

И нема пуно пламена при лансирању ракете.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #24 on: May 17, 2023, 01:40:36 pm »

HENSOLDT isporučuje Ukrajini više radara za vazdušni nadzor TRML-4D

Specijalista za senzore HENSOLDT isporučuje još dva svoja radara visokih performansi TRML-4D za jačanje ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane.

U okviru porudžbine vredne višemilionske sume u evrima, dva radara će biti isporučena već u naredna tri meseca. Na početku godine, HENSOLDT je već ugovorio četiri radara TRML-4D kao deo sistema PVO IRIS-T SLM za Ukrajinu. Sposoban je da otkriva, prati i klasifikuje različite vrste vazduhoplovnih ciljeva, sa fokusom na male, brze i nisko leteće i/ili manevarske krstareće rakete i avione, kao i helikoptere. Osigurava brzo otkrivanje i praćenje oko 1.500 ciljeva u radijusu do 250 km.

Tomas Miler, izvršni direktor HENSOLDT-a, je rekao: „Ovo zaključenje ugovora nije samo zbog odličnih operativnih rezultata koji su zabeleženi nakon raspoređivanja u zemlji, što dodatno jača odbrambene kapacitete Ukrajine. Radari za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu štite živote i ponosni smo što možemo da isporučimo preko potrebnu opremu u kratkom roku."

TRML-4D koristi najnoviju tehnologiju radara Aktivna Elektronska Skenirajuća Rešetka (AESA) sa višestrukim digitalno oblikovanim snopovima. HENSOLDT ima decenije iskustva sa radarskim sistemima za protivvazduhoplovnu odbranu i aktivno pokreće dalji razvoj ključnih tehnologija u ovoj oblasti. Portfolio kompanije takođe uključuje Twinvis pasivni radar, porodicu proizvoda Spexer i radare za obezbeđenje brodskog i vazdušnog saobraćaja. HENSOLDT isporučuje, između ostalog, radare za nove fregate i korvete nemačke mornarice, za nadzor vazdušnog prostora i za kontrolu prilaza na aerodromima nemačkih oružanih snaga.

HENSOLDT je vodeća odbrambena kompanija sa globalnim dometom. HENSOLDT razvija inovativna i specifična rešenja za kupce u oblasti radara, elektronskog ratovanja, avionike i optronike. Kao tehnološki lider, kontinuirano proširuje svoj portfelj kako bi se mogao biriti protiv širokog spektra pretnji. Sa više od 6.400 zaposlenih, HENSOLDT je ostvario prihod od 1,5 milijardi evra u 2021. HENSOLDT je kotiran na Frankfurtskoj berzi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

* HENSOLDT.png (346.36 KB, 612x418 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #25 on: May 23, 2023, 09:11:23 am »

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine rekao je da će Kijev imati četiri sistema IRIS-T do kraja godine

Sada Ukrajina ima dva sistema IRIS-T nemačke proizvodnje.

Kijev će od Nemačke dobiti još dva sistema PVO IRIS-T do kraja godine, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrij Melnik. Njegove reči prenosi TASS.

Sada Ukrajina ima dva sistema IRIS-T nemačke proizvodnje. Jedan od njih je isporučen u jesen 2022. godine, drugi u proleće 2023. godine. Berlin je obećao da će do kraja ove godine prebaciti još dva sistema PVO, naglasio je bivši ambasador.

Kijev očekuje da će broj ovih instalacija dovesti do 12 u roku od godinu i po, rekao je Melnik. Prema njegovim rečima, još četiri sistema, koje je nemački kancelar Šolc obećao da će predstaviti Ukrajini prošle nedelje, kao i rakete za njih, trebalo bi da budu proizvedeni u narednoj godini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIS-T ukr.jpg (343.14 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #26 on: June 07, 2023, 04:19:01 pm »

Egipatski razvoj integrisanog sistema PVO kroz nabavke sistema PVO iz porodice IRIS-T SL

U sklopu egipatskog plana modernizacije vojske, rukovodstvo zemlje je preduzelo ozbiljne korake u poslednjih nekoliko godina ka unapređenju mreže protivvazduhoplovne odbrane nabavkom naprednih kopnenih sistema PVO, domaćih, zapadnih i istočnih radara i tehnologija elektronskog ratovanja, uvodeći mogućnosti borbe protiv bespilotnih letelica.

Egipat je 2018. godine potpisao ugovor sa nemačkom Diehl Defense za nabavku 8 baterija raketnog sistema PVO IRIS-T SLM kratkog do srednjeg dometa i već je dobio neke sisteme do 2020/21.

IRIS-T SLM ima maksimalni domet dejstva do 40 km, dostižući visinu od 20 km.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kasnije 2021. godine, Egipat je potpisao ugovor vredan više milijardi evra za kupovinu 10 baterija novorazvijene verzije IRIS-T SL srednjeg dometa nazvanog „IRIS-T SLX“ sa dual-mode tragačem (IR i RF), i maksimalni domet gađanja koji će prelaziti 80 km, visina do 30 km.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U okviru istog ugovora, Egipat je ugovorio i 6 baterija sistema na gusenicama IRIS-T SLS kratkog dometa, koji imaju efektivni borbeni domet od 12 km i visinsku pokrivenost od 8 km. Očekuje se da će ovaj sistem biti buduća zamena za zastareli mobilni sistem PVO MIM-72A/M48 Chaparral.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Svi ovi kopneni raketni sistemi PVO IRIS-T SL koriste Hensoldt TRML-4D AESA višenamenski radar za osmatranje i akviziciju ciljeva, a koji je u stanju da otkrije do 1.500 vazduhoplovnih ciljeva na daljinama od 250 km, uključujući nisko leteće objekte, manevarske krstareće rakete i avione.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[attachment=10]

Nakon nabavke svih navedenih verzija raketnih sistema PVO iz porodice IRIS-T SL, sposobnosti egipatske protivvazduhoplovne odbrane biće pojačane slojevitom i integrisanom mrežom protivvazduhoplovne odbrane kroz koju će ti raketni sistemi PVO stvoriti slojevitu pokrivenost protiv bilo kakvih vazduhoplovnih pretnji na različitim daljinama/visinama.* Iris T SLM E1.jpg (104.63 KB, 807x700 - viewed 0 times.)

* Iris T SLM E2.jpg (263.31 KB, 2048x683 - viewed 0 times.)

* Iris T SLM E3 skica.jpg (313.51 KB, 2048x1152 - viewed 0 times.)

* Iris T SLX E.jpg (299.26 KB, 1453x1536 - viewed 0 times.)

* Iris T SLX E1.jpg (45.27 KB, 1080x590 - viewed 0 times.)

* IRIS T SLS E1.jpg (60.4 KB, 530x406 - viewed 27 times.)

* IRIS T SLS E2.jpg (34.29 KB, 646x650 - viewed 1 times.)

* Iris T SLS E3.jpg (318.86 KB, 2048x1152 - viewed 1 times.)

* Hensoldt E1.jpg (81.28 KB, 900x543 - viewed 0 times.)

* Hensoldt E2.jpg (150.77 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #27 on: June 07, 2023, 10:50:26 pm »

Komponente nemačkog sistema PVO IRIS-T SLM u službi u ukrajinskoj vojsci pogođene ruskim „Lancetima“

Nije poznato zašto su se Ukrajinci odlučili da ovaj protivvazduhoplovni raketni sistem postave tako blizu linije fronta i u zonu dejstva Lanceta. Možda je planirano da se postavi "PVO zaseda", slična onoj koja se dogodila u Brjansku ili su Oružane snage Ukrajine jednostavno pokušale da oteraju nosače ruskih jedrećih bombi (UMPC) samim prisustvom PVO na ovom konkretnom sektoru fronta.

Bez obzira na razlog i svrhu, Ukrajinci su odlučili da rizikuju skupi raketni kompleks PVO koji se ne može brzo zameniti i izgubili su.

Početak masovne upotrebe „Lanceta“ na bojnom polju iz korena je promenio „pravila igre“ u bližim pozadinskim oblastima Oružanih snaga Ukrajine. Artiljerija, sistemi VBR-ova, sistemi protivvazduhoplovne odbrane, pa čak i oklopna vozila Ukrajinske vojske su sada stalno u opasnosti.

Gubitak svakog sistema PVO za Kijev je sada izuzetno bolan, posebno kada je reč o snabdevanju sa Zapada. Prvo, to su veoma skupe „igračke“, i uopšte nije činjenica da su evropski ili američki sponzori spremni da beskrajno finansiraju Ukrajinsku „listu želja“.

Drugo, Zapadu jednostavno nedostaju savremeni sistemi PVO – dalje isporuke za Oružane snage Ukrajine mogu se obezbediti samo smanjenjem odbrambene sposobnosti NATO-a.

I treće, lobisti odbrambenih kompanija ih neće tapšati po glavi za takvu anti-reklamu. Oružje se šalje u Ukrajinu da se demonstrira superiornost zapadnog vojno-industrijskog kompleksa, a ne da relativno jeftin dron kamikaza sa kamerom šalje desetine miliona dolara vredne sisteme PVO na otpad.

PVO Oružanih snaga Ukrajine je sve tanja. Uprkos snabdevanju zapadnim naoružanjem, Kijev ne može ni pouzdano da pokrije pozadinu, niti da obezbedi protivvazduhoplovnu odbranu svojim jedinicama prilikom napadnih dejstava.

Čim protivvazduhoplovna odbrana Ukrajine poprimi "fokusni" karakter , ruska armija će moći svoju nadmoć u vazdušnom prostoru pretvoriti u nove uspehe na bojnom polju.

Pogođeno samohodno lansirno oruđe raketnog sistema PVO IRIS-T SLM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pogođen osmatračko-akvizicijski radar TRML-4D Hensoldt iz sastava raketne baterije IRIS-T SLM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* IRIS Hit1.jpg (119.51 KB, 741x1280 - viewed 1 times.)

* Hensoldt hit.png (278.03 KB, 679x389 - viewed 3 times.)
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 873« Reply #28 on: June 07, 2023, 11:54:19 pm »

Evo i video zapisa ovog dejstva, osmatračkom BPL je prvo uočen lanser a onda i radar ... sad objašnjenje onog ko je postavio video na Telegram (https://t.me/warhistoryalconafter) o tome zašto nije snimljen momenat udara "Lanceta" u skupi i ultramoderan nemački radar. Naime on misli (i sigurno je u pravu) da je u momentu napada na radar osmatračka BPL snimala lanser i da se očekivao udar u njega dok se operater "Lanceta" opredelio za radar (po meni ispravno). Još je na svom YT nalogu pojasnio da je u blizini bio još jedan "Lancet" spreman da zaskoči i lanser sistema IRIS-T ali da se aktivirala snažna PVO oko sistema i oborila taj "Lancet".

Da zaključim lanser nije pogođen i tog snimka neće biti ali rada je uništen!  

Primicanje frontu ovog retkog i skupog sistema PVO samo znači da je na tom pravcu (ne kaže se gde se dogodio pogodak) ofanziva više nego ozbiljna!  
* gori radar iris-t.jpg (93.02 KB, 1179x858 - viewed 1 times.)

* situacija oko iris-t.jpg (138.79 KB, 1280x922 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #29 on: June 08, 2023, 08:29:05 am »

@Zaslon

Da, komentar je sasvim logičan. Znači da ipak operatori Lanceta znaju da traže najvažnije komponente sistema PVO, a to su nišanski radari ili u ovom slučaju osmatračko-akvizicijski radar. Sada je ta baterija van upotrebe. Mogu se koristiti i drugi tipovi radara, ali je sigurno potrebno neko vreme za adaptaciju....
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.